![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#526 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
10 lat na silnik? A co to jest?
![]() Co z tym silnikiem ma się stać, jeśli chodzi 2 lata? Najwyżej łożyska siądą, to wymienisz...choć robią wszystko, żeby to nie było łatwe. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#527 | |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Cytat:
Braliśmy model z 1000 RPM, bo podobno w takich są lepsze łożyska niż w modelach o niższych obrotach (to by było logiczne), choć w praktyce zwykle ustawiamy na do 800 RPM. W tym modelu jest też grzałka z powłoką niklową, która podobno dobrze się sprawdza (w 51031 jest taka sama). Ze względu na dzieci spodobał się nam program samoczyszczący (w Twoim chyba go nie ma), w którym pralka czyści sobie bebechy z nagromadzonego syfu bez potrzeby rozbierania (wiem, jak po paru latach wygląda to czego nie widać w pralce i nie mam wątpliwości, że po jakimś czasie sam ją rozbiorę do czyszczenia, ale na gwarancji nie będe jej przecież ruszał). Pralka pierze bardzo fajnie, co ważne - również lekko zabrudzone ubrania w programie 14-minutowym, to jest świetne do odświeżania ubrań w których chodziliśmy jeden dzień a na następny chcemy mieć czyste, szczególnie w lecie. O trwałości nie powiem Ci nic, bo cóż można rzec po trzech miesiącach, ale urządzenie po rejestracji na stronie producenta ma gwarancję przedłużoną do pięciu lat, więc może się w razie czego psuć ![]() Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni. Pralka nie jest głośna, ma też przydatną funkcję blokady przycisków, która przy naszej Madzi okazała się bardzo przydatna - zawsze jak jest w pobliżu, włącza pranie bo to lubi, a potem my blokujemy i wiemy, że córka może sobie naciskać i kręcić do woli ![]() Ostatnio zmieniany przez Jarson : 07.07.2013 o godz. 23:59 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#528 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dziękuję za informacje!
![]() W moim Indesicie dziwna rzecz się zadziała - zamykam drzwiczki pralki, włączam program, blokada drzwi "załapuje", ale dioda zamkniętych drzwiczek znika. Próbowałem tam popchnąć zamek śrubokrętem, za chwilę załapało, więc padło, że blokada do wymiany. Po rozkręceniu, wyczyszczeniu okazało, że jest OK. No dobra, to sprawdzamy moduł. Wyjęty, przedmuchany, wyczyszczony. Tranzystory OK, nie ma zimnych lutów, nie ma nadpaleń itp... po zapięciu, to samo. Wtedy zdecydowaliśmy, że nową pralkę kupimy i napisałem na forum. Coś mnie tknęło. Poszedłem, zablokowałem zamek drzwi bez zamykania. Włączyłem program. Nic. Ruszyłem bębnem - dioda się zaświeciła i pralka ruszyła! ![]() Diagnoza: szczotki. Wyjęliśmy silnik - szczotki krótkie. Nowy zestaw zamówiony. Koszt: 50 zł. Żona smutna, nastawiona na nową pralkę. ![]() Jak nie ruszy po wymianie szczotek to na złom i bierzemy Beko. ![]() Jak ruszy... to pewnie i tak weźmiemy Beko a pralka pojedzie do babci, niestety baba się już uparła na Beko. ![]() Ostatnio zmieniany przez Kris : 08.07.2013 o godz. 07:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#530 |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
Stara Amica wyzionęła ducha, nowa Amica już pierze!
Wg wskazań Guru od pralek - Rycha, najprostsza z możliwych - Amica AWB510L. |
![]() |
![]() |
![]() |
#532 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.05.2013
![]() |
W pralce ładowanej od frontu cały ciężki bęben ma jeden punkt mocowania i stąd siadają łożyska.
W pralce ładowanej od góry bęben ma dwa punkty mocowania i jest to rozwiązanie w oczywisty sposób lepsze. Ofkors niekoniecznie trzeba kupować ładowaną od góry - ale jest to jakiś argument za wyborem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#534 | |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Dobre łożysko nie powinno siąść wcześniej, niż po dwóch latach pobytu pralki na złomowisku, poprzedzonego dwudziestoletnim użytkowaniem. Tyle, że obecnie dobrych łożysk prawie się nie produkuje. W ubiegłym roku rozmawiałem ze znajomym kierownikiem FŁT w Kraśniku, który mówił, że od kiedy zaopatrują się w części do łożysk u Chińczyków, nie ma mowy o jakości. Np. kupuje się dwa kontenery śrutu gdzie na zamówieniu stoi jak byk, że tolerancja wynosi 15 mikrometrów, a przy pomiarach okazuje się, że rozbieżność wynosi 20-22 mikrometry. Procedura gwarancyjna to teoria, takie coś w praktyce nie istnieje.
Swoją drogą w maju tego roku pakiet większościowy fabryki został kupiony przez chińskie przedsiębiorstwo. Jeszcze od tamtej pory nie rozmawiałem z tym znajomym, ale jutro może zadzwonię... Ponoć miało być świetnie: Cytat:
Wracając do tematu, dwa łożyska jednak będą lepsze od jednego - pod warunkiem że z tego powodu że są dwa, nie zostaną zamontowane znacznie słabsze i pośledniej jakości. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#536 | |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
Cytat:
Mimo wszystko i tak masz rację, jestem leń! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#537 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
Jarson a tam nie siedzieli amerykańcy czasem?
![]() |
#538 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Lodówki Liebherr są perfekcyjne!
Trochę ponad miesiąc temu skończyła się gwarancja i padł agregat. To się nazywa niemiecka precyzja. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ło matko, weź kup Indesita czy Electroluxa lub cokolwiek z jak najdłuższą gwarancją.
![]() Szkoda, że Mix upada. Będziemy kupować sprzęt od szwabów. Przy okazji - pralka Beko stoi już od dłuższego czasu w łazience. Indesit poszedł na sprzedaż. Wqrwia mnie ta Beko, głośna jak cholera! Wyważona, stabilna i wyje jak turbina! Ostatnio zmieniany przez Kris : 01.11.2013 o godz. 18:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#540 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Mam mały wybór, bo musi być 55 szerokości, ale chyba Amica takie robi, ja chciałem Amicę, ale się uparli...
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp | Calme | Fotografia | 2839 | 29.01.2021 12:46 |
Kupno pralki i lodówki - prośba o doradzenia | Kunte | Off topic | 2 | 27.03.2009 11:38 |