![]() |
@Wawelski, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Wybór padł na Boscha. W poniedziałek odbieram.
@Zetoxa, ponoć najlepsze środki do zmywarki są w Lidlu. Kris wcześniej o tym pisał. Słyszałem od kilku osób, że o niebo lepiej "dopiera" gary ;) |
tę kupiłem 2 lata temu, cicha, pracuje co 2 dzień, jestem zadowolony:spoko:
http://www.best-media.pl/candy-csf-4...ort-50-zl.html aha, pamiętajcie, mimo tabletek 3w1 koniecznie sól i nabłyszczacz trzeba podawać. |
Cytat:
I z jednej, i z drugiej jestem zadowolony. Oczywiście mają swoje zalety i wady. Cenowo, jak dobrze pamiętam, wychodziło bardzo podobnie, chociaż w Amice to chyba najwyższy model a Bosch był jednym z najtańszych. Bosch jest cichszy - słychać tylko wodę uderzającą w naczynia. W Amice słychać też pracę pompy. Ale mam wrażenie, że jest mocniejsza i lepiej domywa zwłaszcza sztućce. Umieszczam je tak samo, koszyczki bardzo podobne i miejsce to samo na ich wstawienie. W Boschu dosyć często jakiś sztuciec był niedomyty - w Amice bardzo sporadycznie. Amica ma bardzo cichy sygnał zakończenia pracy - Bosch bardzo głośny. I jeden, i drugi mi nie pasuje. Wolałbym coś po środku. W Amice wygodniej zmienia się poziom górnego kosza - trzeba tylko wcisnąć takie zapadki i opuścić albo podnieść, w Boschu są dwa rzędy kółek i cały kosz trzeba wyciągnąć i wsunąć na innym poziomie. Obydwie mają opcję połowy wsadu Tak naprawdę użyłem z raz czy dwa, jak demontowałem górny kosz, żeby umyć blachy z piekarnika czy coś innego dużego. Amica ma dotykowy panel - Bosch mechaniczny. Amica z Aqua Stop - Bosch bez (ale chyba już nie da się kupić Boscha bez). Do Amica serwis wzywałem raz. Jak się później (sporo później) okazało przez błędy w instrukcji. Ani partyline, ani serwisant, ani eksperci do których dzwonił nie wiedzieli, co wyświetlający się błąd oznacza. Okazało się, że problem wynikał ze zbyt niskiego ciśnienia wody (co wg instrukcji powinno wywalać inny błąd) co z kolei było spowodowane zasyfieniem sitka w przyłączu. Więc niby serwis i instrukcja do bani co może tłumaczyć, że ten model był wtedy nowością. Ale na plus, że szybko zareagowali. Jakbym miał wybierać teraz, to chyba wybrałbym Amicę. Bosch IMO nie zasłużył na swoją opinię. Amica jest lepsza i tańsza (przynajmniej w dolnym dla Boscha przedziale cenowym). |
imho im mniej komputera tym lepiej
chociaz fakt, ze czasem zut oka na wyswietlacz ile czasu pozostalo do konca bywa przydatny :) z paneli zewnetrznych, szczegolnie bezprzewodowych, ja osobiscie bym zrezygnowal - wala sie kolejny pilot po chacie a propos bocha i zmywarek jeszcze nie zdazylo mi sie uzlyszec negatywnej opinii czego nie moge powiedziec o innych firmach - niestety mamy tu podobna sytuacje jak w tabletach graficznych (gdzie jest tylko Wacom a reszta to zabawki dla przedszkolakow) * nie wiem jak Miele - nie mialem z tym stycznosci |
Najdroższy model ma panel zewnętrzny. Nie wiem czy uda mi się dobrze ustawić zmywarkę aby równo była z blatem. BTW, na stronie producenta są podane bardziej szczegółowe dane. Zmywarki różnią się detalami.
|
Na 80% używamy trybu Auto. 70 stopni tylko na mocne zabrudzenia albo jak ładujemy kiepskie tabletki (polecam tanie z Lidla - dają radę). Jeśli nie chcesz dopłacać, to możesz najpierw nastawić jakieś lżejsze płukanie, potem dopiero najwyższą dostępną temperaturę albo generalnie wypłucz wstępnie gary w zlewie i dopiero do zmywarki (tak należałoby ze wszystkimi naczyniami robić).
Jak bierzesz do zabudowy, to przydaje się wyświetlany na podłodze znacznik czy zmywarka jeszcze pracuje, czy nie. Lepsze modele rzucały na podłogę pozostały czas, ale sam punkt wystarczy. :) Tu jest opis naszej -> http://www.bosch-home.pl/SRV55T33EU.html |
Temperatura 70 jak najbardziej wskazana, lepiej myje. Nie myć tylko szklanek do piwa, bo potrafią pękać. ;)
|
Postanowione, będzie bosch. Ale jeszcze nie wiem który http://www.mixelectronics.pl/produkt...wnaj?idp=99549 Opłaca się dopłacić do najdroższego modelu? Dla mnie wyglądają tak samo oprócz temperatury 70 stopni, której się chyba rzadko używa?
|
Cytat:
Bosche w rodzinie mamy dwa i z żadnym nigdy nie było problemu. |
Cytat:
|
Matefusz kup sobie taką: Miele G 4670 SCVi
|
Cytat:
|
Cytat:
|
@Nimal, niestety nie mam :/ kuchnia mega mała i na styk wejdzie 45.
|
kazdy Bosch jest dobry
inne to padlo imho, moze sa wyjatki, ale ja wlasnej skorze bym nie testowal szkoda, ze 45 cm, to naprawde mala pojemnosc, w porownaniu do 60 to tak mniej wiecej polowe mniej wlozysz, ale pewnie po prostu nie masz miejsca jak masz to powaznie sie zastanow, bo do 45 to wlozysz jeden garnek i jest problem gdzie taleze wepchnac... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12. |