Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór zmywarki, proszę o pomoc (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-zmywarki-prosze-o-pomoc-84350/)

andrzejj9 25.12.2009 22:58

To nie wiem, albo macie bardzo małe zmywarki, albo bardzo mało naczyń, innych możliwości nie widzę (bo zakładam, że zużywa się mniej więcej tyle samo). A zapachów ze zmywarki nie ma, jeśli przed włożeniem do niej naczyń się je najpierw przepłuka.

rycho 24.12.2009 13:29

Ela 2x
2 razy w ciągu roku.
I tak za często.

Agusia 24.12.2009 13:25

Ja to nawet 3 x dziennie włączam :)

ed hunter 24.12.2009 05:39

W końcu włączenie niepełnej zmywarki kosztuje i tak mniej niż umycie tych naczyń pod kranem.
Ja osobiście brudzę straszne ilości naczyń - kawa, kanapka, kawa, twarożek, cośtam cośtam... może to przez to, że jest od zawsze zmywarka :rotfl:

zene_k 23.12.2009 22:36

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1068666)
Może taką masz rodzinę czyścioszków? ;-)

Chyba brudasów lubiących wspaniałe zapachy wydobywające się ze zmywarki:rotfl:

Osobiście wolę włączyć niepełną zmywarkę, niż to wąchać, ale każdy ma wolny wybór.

Co 3-4 dni włączenie zmywarki:rotfl:

Smartek 23.12.2009 22:23

Może taką masz rodzinę czyścioszków? ;-) Aż zapytałem tatę, okazuje się, że raz dziennie to minimum, w weekendy 2 razy dziennie wychodzi.

andrzejj9 23.12.2009 21:54

Nie no, przy 45 to ewentualnie jeszcze (chociaż też wydaje mi się to bardzo często). Co 3-4 dni to wydaje mi się standard, ale fakt, że mówię o 60 (chociaż też przy kilku osobach). Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie uruchamiania zmywarki codziennie.

Kris 23.12.2009 21:47

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1068644)
No u mnie średnio raz - dwa razy w tygodniu, a i to uważam za często. Nie wiem, jak można zmywarkę włączać dwa razy dziennie, no chyba, że zapełnioną w połowie, ale po co?

Niektórzy się myją raz na tydzień i uważają, że to za często...

Nie przesadzajmy... ile ludzi tyle potrzeb. Jedna osoba brudzi mniej niż trzy-cztery a jeśli są dzieci w rodzinie to i więcej brudnych naczyń.

Jak napisał nimal - wystarczy garnek, patelnia i szuflada 45 prawie zapełniona.

nimal 23.12.2009 21:33

do 45 (szerokosc) jak wlozysz garnek, to juz masz praktycznie jedna szuflade z glowy :haha:
wystarczy gotowac codziennie + kawy i herbaty z calego dnia i masz
sztucce i taleze praktycznie nie zajmuja miejsca, wiec pomijam

u mnie przewaznie jest tak, ze zbiera sie ze 3-4 dni, leci (mamy 60-tke)
a wtedy przewaznie cos gotujemy i ledwie skonczy, leci znowu :haha:

andrzejj9 23.12.2009 21:16

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1068540)
A co w tym dziwnego?!?

U mnie przeważnie chodzi 2 razy dziennie.

No u mnie średnio raz - dwa razy w tygodniu, a i to uważam za często. Nie wiem, jak można zmywarkę włączać dwa razy dziennie, no chyba, że zapełnioną w połowie, ale po co?

mensir67pl 23.12.2009 17:47

największa bolączka zmywarek jest

Cytat:

Aby zmywanie przebiegało optymalnie należy zadbać o to, by w zmiękczaczu wody zawsze była wystarczająca ilość soli regenerującej. Z doświadczenia wiem, iż wiele zmywarek bardzo późno sygnalizuje konieczność uzupełnienia soli regenerującej. Zapobiegawczo powinno się regularnie uzupełniać zapas soli w pojemniku zmywarki
dla przyszłych użytkowników

W przypadku zupełnego opróżnienia pojemnika, należy po ponownym jego napełnieniu odczekać około 2 godzin przed użytkowaniem zmywarki, tak aby wymiennik jonów miał wystarczająco dużo czasu do regeneracji.

Sunna 23.12.2009 15:42

Pieluchy pierze.

zene_k 23.12.2009 15:31

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1068511)
Raz dziennie?!?

Rozumiem, że slim, ale trudno mi wyobrazić sobie, że można ją zapchać w jeden zwyczajny dzień (bo po jakichś przyjęciach, czy świętach to co innego).

A co w tym dziwnego?!?

U mnie przeważnie chodzi 2 razy dziennie.

andrzejj9 23.12.2009 13:34

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1068363)
Rodzice mają Boscha od niepamiętnych czasów, wtedy bardzo drogi, bo wersja "slim" (45?) i poza jednym czy dwoma zapchaniami wszystko było okej. No właśnie, było, bo niedawno zauważyliśmy spadek jakości zmywania - często zostawia niedomyte naczynia i sztućce. Kupiliśmy dwie buteleczki jakiegoś specjalnego płynu czyszczącego Calgonita, coś w rodzaju: http://allegro.pl/item851630041_niem..._zmywarki.html i pomógł, ale nieznacznie. Niestety, wszystko się zużywa, a ten Bosch służy nam naprawdę bardzo długo i dużo, włączany minimum raz dziennie. Wygoda niesamowita, chce Ci się herbatki - bierzesz kubek i nie patrzysz, czy czasem nie masz już jakiegoś w pokoju. Tylko potem mnożą się ich ilości :-).

Aha, wiem, że rodzice żałują, że kupili wąską wersję, teraz mając wieloletnie doświadczenie w używaniu zmywarki braliby większą zmywarkę. Rodzina czteroosobowa.

Raz dziennie?!?

Rozumiem, że slim, ale trudno mi wyobrazić sobie, że można ją zapchać w jeden zwyczajny dzień (bo po jakichś przyjęciach, czy świętach to co innego).

pali 22.12.2009 21:29

nimal,
śmiem podejrzewać, że słyszałeś w GB :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:03.