Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór zmywarki, proszę o pomoc (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-zmywarki-prosze-o-pomoc-84350/)

Matefusz 22.12.2009 09:55

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1068181)
ja proponuję, abyście z bratem czasem użyli zlewozmywaka, jakiegoś płynu i gąbki i umyli po sobie i innych gary i taletrze :P

To dla wygody rodziców :) Ja rzadko bywam w domu. A rodzina jest 4 osobowa (ze mną) + pies

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1068183)
Ode mnie tylko jedna uwaga - weź mniejszą :)

Jeśli nie masz dużej rodziny i piętnastu kompletów zastawy to szybko się okazuje, że zanim zmywarka się zapełni, to już nie ma luźnych sztućców, szklanek, talerzy czy czego tam jeszcze. Poza tym dłużej nie używana zmywarka (>tydzień) jest już zbiorowiskiem niezbyt przyjemnych zapachów (i pewnie bakterii). Dlatego te mniejsze, na jeden czy półtora kompletu na 2-3 osobowej rodziny są chyba idealne.

I takiej będę szukał, małej. Bo dużej nie ma sensu. Jakiejś dużej zastawy nie mamy bo to się mija z celem przy tak małej rodzinie.

Za chwilę wyruszamy na wycieczkę po marketach w celu oględzin.

Zwrócę też uwagę na to co napisał @mensir67pl.

czary2mary 22.12.2009 09:46

Siemens 45cm do zabudowy panel ukryty -bardzo cicha,warto mieć krótki -Eco program ,1\2.-temp.na razie żadnych problemów- dobra temp.65 -70 tak jak podaje @mensir67pl

Reetou 22.12.2009 08:54

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1068165)
A proszek, to nawet ten z Lidla nieźle zmywa. :taktak:

Lidlowego nie znam, ale jak się raz trzepnąłem i zamiast soli wziąłem oszołomiasty proszek, bo takie same opakowania miały, to go użyłem tylko dwa razy: pierwszy i ostatni. Okazało się, że w połączeniu z wodą tworzył jakąś maź, która pozostawiła biały osad na naczyniach, a poza tym porysował mi szklanki - inne rzeczy pewnie też, ale na szklankach widać najwyraźniej. Dlatego nie robię więcej eksperymentów z proszkami, tylko calgonit.

mensir67pl 22.12.2009 08:26

zmywarka tylko 60 ...... z 1/2 wsadu i żeby miał 70 stopni do ustawienia ... 60 za mało ..95 za dużo

to moje zdanie

Simens,Bosch to to samo

andrzejj9 22.12.2009 07:51

Ode mnie tylko jedna uwaga - weź mniejszą :)

Jeśli nie masz dużej rodziny i piętnastu kompletów zastawy to szybko się okazuje, że zanim zmywarka się zapełni, to już nie ma luźnych sztućców, szklanek, talerzy czy czego tam jeszcze. Poza tym dłużej nie używana zmywarka (>tydzień) jest już zbiorowiskiem niezbyt przyjemnych zapachów (i pewnie bakterii). Dlatego te mniejsze, na jeden czy półtora kompletu na 2-3 osobowej rodziny są chyba idealne.

icemac 22.12.2009 07:39

ja proponuję, abyście z bratem czasem użyli zlewozmywaka, jakiegoś płynu i gąbki i umyli po sobie i innych gary i taletrze :P

Kris 22.12.2009 07:20

Tylko Bosch. :spoko:

ed hunter 22.12.2009 05:22

Tylko jedne dłużej a drugie krócej o połowę...

A proszek, to nawet ten z Lidla nieźle zmywa. :taktak:

Bosch ponad 10 lat, bez awarii (raz się odpływ w kanalizacji zapchał, ale to od tego, co ze zlewu leci)
Drugiego Boscha na działce nie liczę, bo używana sporadycznie, kupiony najtańszy model i do tego w promocji, długo zmywa.

Reetou 22.12.2009 00:59

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1068155)
Panowie, a ile kosztowały Was te cudeńka? Bo nie wiem czy zmywara za 2k pln wymyje lepiej, ładniej czy też nie?

Nie do mnie raczej pytanie o cenę, bo przez ten czas to się pewnie sporo pozmieniało w tym temacie. Co do różnicy w cenach: IMO płaci się raz za markę, dwa za energo/wodo oszczędność, trzy za dodatkowe jakieś programy - a zmywają tak samo dobrze, w zależności raczej od użytego proszku niż samej zmywarki.

Wawelski 22.12.2009 00:44

ceneo/cokupic.pl
A ja właśnie przymierzam się do zmywareczki i wypada mi Ikea DW45
Obstawiam (potwierdzenia nie znalazłem na 100%, ale parametry się zgadzają) że to Electrolux ESL 46010. Jeżeli to ta, to opinie całkiem przyzwoite i liczne (znaczy sporo osób przetestowało i nie wieszają psów). Cena w Ikea 1399, w necie, wg ceneo, sensowny sprzedawca z przesyłką wychodzi bardzo podobnie. A w Ikea jest 5 lat gwarancji - więc mam sprawdzonego sprzedawcę i 3 lata gwarancji gratis :)

No, ale to na razie teoretyczne rozpoznanie i mój typ - jak w praktyce, to się nie wypowiem.

Matefusz 22.12.2009 00:31

Panowie, a ile kosztowały Was te cudeńka? Bo nie wiem czy zmywara za 2k pln wymyje lepiej, ładniej czy też nie?

Reetou 22.12.2009 00:24

Też Whirpool. Używany już chyba z 15 lat, 3-4 razy w tygodniu. Nie do zdarcia. Kosze w niektórych miejscach przerdzewiały i wymieniałem (sam) kawałek plastiku przy pompie. Poza tym gra i (mało) buczy.

joujoujou 21.12.2009 23:53

Mam jakiegoś tam whirpoola.

Używam raz w tygodniu, jak się garów nazbiera. :]

Ormianin 21.12.2009 23:51

A tak swoja droga, to kupiłem zmywarkę (elektrolux) w 2003 roku, używałem ja do dziś może z 10 razy, po prostu u mnie się nie sprawdziła,... taniej i prosciej wymyć mi te klika talerzy i szklanek pod bieżącą wodą...

Sunna 21.12.2009 23:25

Ceneo prawde ci powie.
Jezeli to ma byc dla dwoch osob tylko to moze cos mniejszego.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:14.