Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2009, 17:30   #1
kf_krzynio
Bywalec

Data rejestracji: 05.09.2007
kf_krzynio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Motoryzacja-skuter

Mam pytanko calkowicie z innej beczki do osob, ktore maja jakies pojecie o motorach, skuterach itp.. Sezon letni nadchodzi, wiec pewnie jest Was tu sporo... , a wiec chcialbym jakos przerobic swoj skuter, cos w niego wsadzic, zeby taki niepozorny kurdupel mial kopa. Nie chodzi mi tu o zawrotne predkosci, ale cos co jak na skuter moze zrobic wrazenie. Obecnie moj Vmax to jakos 60-65 km/h, a chcialbym to jakos podniesc do 80-85 km/h. Posiadam najprostszy skuter jaki moze byc tak dla informacji. Pewnie jakbym sie udal do jakiegos warsztatu, to powiedzieliby mi co i jak, ale ja pierw wole spytac kogos z forum, bo nie wiem czy nie zostane wysmiany Jesli ktos ma jakies pojecie na ten temat, to i ewentualny koszt bylby mile widziany. Dzieki za odpowiedzi. Pozdro
kf_krzynio jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.04.2009, 20:16   #2
superrrmario
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz

Data rejestracji: 26.06.2004
superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Czy masz prawko na jednoślad?
Stary 13.04.2009, 21:38   #3
kf_krzynio
Bywalec

Niestety nie, ale kupno motoru nie wchodzi w gre no i wiekszy silnik raczej tez, bo to juz by podchodzilo pod motor,a nie skuter.
Kiedys czytalem gdzies, ze lepsze cylindry by zalatwily sprawe, ale czy bedzie to jakis widoczny efekt... ??hmmm

Ostatnio zmieniany przez kf_krzynio : 13.04.2009 o godz. 23:26
Stary 14.04.2009, 08:31   #4
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
jeśli chcesz tylko zwiększy prędkość

to zwiększenie zębatki da mniejszą moc ale większa prędkość

jeśli wogole jest możliwość wstawienia większej

można mu mocy dodać zakładając filtr stożkowy

na takie i inne zabawy pozwalał Simson

a co w tych skuterach Made in China pozwala to już nie to forum

Ostatnio zmieniany przez mensir67pl : 14.04.2009 o godz. 08:37
mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2009, 08:43   #5
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Simsonowi to się mniejszą zębatkę dorabiało na tył, przynajmniej ja miałem taką przez jakiś czas, aż się zużyła (wyciągał ponad 80 km/h), wtedy kupiłem standard, bo bardziej bawiła mnie "moc" przy jeździe po lesie.
Zwiększając szybkość w chińskim skuterku o małych kółkach należy pamiętać jeszcze o jednej rzeczy - trzeba mieć zdrowe nerki i odpowiedni papier przy sobie.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2009, 09:23   #6
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie wiem czy skuterki nie mają elektronicznego zabezpieczenia - powyżej pewnej prędkości odcinają dopływ paliwa.
Wtedy wystarczy przeprogramować komputer i mamy większe Vmax.

Oczywiscie nie wiem czy dotyczy to tych najprostszych modeli...
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2009, 12:55   #7
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jeśli ci to już obecnie wyciąga 60-65 km/h to już jest motocyklem i w razie, jak cię gliny namierzą, to będziesz miał jaja.
Motorower, o ile się nie mylę, to silnik do 50ccm i prędkość max do 50 km/h.

Co do nazwijmy "odblokowania", to z reguły są one przyblokowane zwężkami albo na króćcu ssącym, albo na wydechu, albo i tu i tu. Do tego może być konieczna wymiana modułu zapłonowego. Kiedyś, ładne parę lat temu, w yamasze za coś takiego chcieli 2 stówy, do tego utrata gwarancji.

Te wsie skuterki są celowo blokowane na nasz rynek, żeby mogły mieć homologację na motorower. Silniki się męczą i dopiero dostają wigoru po "odblokowaniu". Jak jest w twoim nie wiem, na początek zapytaj w serwisie czy to jest w ogóle możliwe i za ile, potem zacznij szukać taniej. Jeśli to chinol, to pytanie, czy to w ogóle więcej może?
Tuning mechaniczny jest moim zdaniem nieopłacalny, chyba że ktoś ma fioła na tym punkcie i kasa nie ma znaczenia.
Stary 14.04.2009, 13:56   #8
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
ciekaw jestem czy można sie spodziewać konsekwencji z samego odblokowania skutera, nawet jezeli nie przekracza sie predkosci.
Wlasnie dlatego zeby silnik lepiej pracował.

Podejrzewam ze nie, bo przeciez patrol nie ma jak tego sprawdzić.
Stary 14.04.2009, 13:57   #9
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Wystarczy, że za Tobą pojadą
Stary 14.04.2009, 14:53   #10
grzeniu
XV1100

grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
ciekaw jestem czy można sie spodziewać konsekwencji z samego odblokowania skutera, nawet jezeli nie przekracza sie predkosci.
Wlasnie dlatego zeby silnik lepiej pracował.

Nie ma? Jak już Patrix napisał - wystarczy, że za tobą pojadą, albo ustrzelą suszarką np w zabudowanym.
Na wstępie poproszą o prawo jazdy - jak masz "A" to pół biedy, ale za chwilę stwierdzą, że jeśli twój pojazd jest jednak motocyklem, to poproszą o wpis aktualnego przeglądu technicznego (jak samochody, inny dowód rejestracyjny) i tu już jesteś zimny. Do tego nie wiem jak tam kwestie ubezpieczeń - czy różnią się między motorowerem a motocyklem...

Inna sprawa, że oni dobrze wiedzą, że praktycznie wszystkie 'kosiarki' są w stanie przekraczać prędkość i to dość znacznie. Są praktycznie bezsilni wobec skali zjawiska, ale jak się uprze to nie podskoczysz. Przepisy są jednoznaczne.
Stary 15.04.2009, 07:21   #11
sobrus
Jukebox Hero

Cytat:
...nawet jezeli nie przekracza sie predkosci.
Wlasnie dlatego zeby silnik lepiej pracował....
OK , ale ja napisałem przecież, że w przypadku gdy nie przekraczasz prędkości tj jeździsz zgodnie z przepisami na skuter.
Teoretycznie pewnie samo odblokowanie jest już nielegalne.
Stary 14.04.2009, 13:57   #12
kf_krzynio
Bywalec

Gwarancje juz i tak utracilem na to cudenko... w zeszlym roku bylem u znajomego mechanika, ktory powiedzial mi ze juz wszystkie blokadki mam zdjete, wiec raczej nic juz mnie nie ogranicza, chodz czasem czuje, ze silnik nie chodzi na pelnych obrotach. Dzieki za rady, z pewnoscia udam sie z nimi do mojego mechanika i zobaczymy co on powie. Co do kosztow to jestem gotowy tak do 400 zl wydac na to.

Jesli chodzi o bezpieczenstwo, to mysle, ze te kilkanascie km/h wiecej nic nie zmieni, jezdze juz ok. 3 lat i czuje sie dosc pewnie... wiem, ze takie slowa moga byc zgubne, ale naprawde opanowalem ta maszyne w 100 %

Co do policji to jak ktos ma kask na glowie, to juz wystarczy, jeszcze nigdy nie mialem kontroli i obym dlugo nie mial, bo wiadomo, ze jak cos beda chcieli znaleasc, to znajda...
Stary 15.04.2009, 09:25   #13
grzeniu
XV1100

OK niedoczytałem i jeszcze zasugerował mnie post Patrixa

Jeśli nie przekraczasz prędkości, to po co odblokowywać? Tylko dlatego, żeby silnik lepiej pracował? Nie ma problemu, ale pojazd automatycznie staje się motocyklem.....a w takim razie po co kupować motocykl o pojemności 50ccm? Większy będzie jeszcze lepiej pracował itd Sobrus ja cię doskonale rozumiem ale nikt nie uwierzy, że nie będziesz motorowerem przekraczał tych śmiesznych 50 km/h jeśli on może np 80-90. Albo się chce prosto i łatwo, ale z ograniczeniami albo full wypas - coś tak, jak demo i full wersja na kompa
Nie ja ustanawiałem to prawo, ale jego logika ma swój sens.

Dla mnie motorowery straciły sens od czasu, gdy wprowadzili obowiązek używania kasków. To była ich największa przewaga nad motorem - jedziesz np na zakupy, czy nawet do szkoły i nie nosisz tego garnka ze sobą. Co prawda dziś w skuterku ten kask schowasz, bo jest miejsce na niego, ale jeśli jeszcze masz pasażera z kaskiem? No i dzisiejsze skuterki są jednak dużo większe od dawnych komarków czy simsonków.
Stary 15.04.2009, 09:32   #14
sobrus
Jukebox Hero

Zgadzam sie, ale popatrz - kultura jazdy w Polsce jest beznadziejna.
Każdy użytkownik drogi musi mieć kask. Po polsce jednośladem jeżdzą chyba tylko samobójcy.

Uzytkownicy samochodów to po prostu popierdzieleni wariaci. Zwłaszcza tych lepszych maszyn. Miesiąc temu widziałej jak jakiś SUV jadąć czteropasmówką nagle postanowił zmienić pas ze skrajnego prawego na skrajny lewy. Ostry manewr bez ostrzeżenia i bez kierunkowskazu. Przede mną skrajnym lewym jechał Passat, który został dosłownie zepchnięty na pobocze!
Gdyby na drodze tego wariata był ktoś na skuterze to mielibyśmy mieso mielone.
To co wyczyniają Polscy kierowcy woła o pomstę do nieba. Wracając z pracy mam ochote zastrzelić paru z nich. Codziennie.

Dlatego ja nie tylko uważam, ze kaski to mus. Ja uważam że w Polsce skutery nie powinny być sprzedawane!. I nowe szybkie samochody również, bo niestety mózgu sie nie kupi!

Identyczna sprawa jest z rowerami. Nie można nimi jeździć po chodniku, nawet powoli. Trzeba po ... ulicy, bo inaczej dostanie sie mandat. Ścieżki rowerowe w moim mieście (Lublin - czyli wojewódzkim) można policzyć na palcach jednej ręki. Mam dać się zabić kierowcom jadąc po ulicy czy też prowadzić rower 3km do najbliższej ścieżki rowerowej? Szanowna władzo, chrzań się ze swoimi przepisami - wole już zapłacić mandat za jazdę po chodniku, niż skończyć pod TIRem których w Lublinie pełno - nie ma nawet obwodnicy. Ew jako ozdoba maski służbowego auta jakiegoś warszawiaka, który myśli że przyjechał na wieś.
Rok temu właśnie tak jadąc rowerem zginął pracownik firmy w której pracuje. Jechał zgodnie z przepisami, gość za nim nie zahamował.

Co do silniczka to oczywiście masz racje, natomiast odblokowany silnik pewnie ma lepsze przyspieszenie a moze nawet mniejsze spalanie. Ale policja chyba nie miałaby możliwości sprawdzić czy jest odblokowany (nawet jeżeli faktycznie byłby juz motocyklem).

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 15.04.2009 o godz. 09:41
Stary 15.04.2009, 11:26   #15
grzeniu
XV1100

Nie popadajmy w skrajności, drogi są dla wszystkich. A jakie są, to wszyscy widzą i wylano na ten temat już przesłowiowe morze atramentu.

Co do ścieżek rowerowych, to masz rację - dopiero od niedawna zaczyna się je robić i idzie to w iście polskim tempie

Jednośladami nie jeżdżą samobójcy, tylko życiowi realiści. Już teraz taki piździk jest najlepszym środkiem tarnsportu po zakorkowanych centrach miast, a będzie tylko gorzej. Tam, gdzie jazda autem zajmie ci godzinę albo i więcej, małym skuterkiem doskoczysz w naście minut. Do tego mało pali i jest tanie - jazda tym kosztuje dużo mniej, niż bilet na autobus czy tramwaj.
W moim rejonie od wczesnej wiosny do późnej jesieni masa ludzi jeździ do pracy właśnie rowerami? Dlaczego? Nie dla przyjemności, ale z oszczędności, bo bilety miesięczne na komunikację zżarłyby im zbyt dużo z niewysokich pensji.

Przepis z kaskami już jakiś czas temu strawiłem - po prostu teraz jest znacznie więcej wszystkiego na drogach niż kiedyś a tym samym sytuacji potencjalnie niebezpiecznych dla jednośladowców. One też są dużo szybsze niż nasze stare komarki, które wyciągały w porywach 45 km/h. Poza tym sam jeżdżę motocyklem, więc do kasku i tak jestem przyzwyczajony

Twoje uprawnienia: