Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wyłamana nóżka w procu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wylamana-nozka-procu-54705/)

zene_k 26.07.2005 19:46

Cytat:

Napisany przez Ormianin
No wiec ten procesor co go moj znajomy kupil byl po jakims upadku albo scisku, to byl duron 1200, nozki z jednej strony mial wylamane, z innej wygiete w taki sposob ze ciezko je bylo naprostowac bo latwo mozna bylo je wylamac. Kolega jest elektronikiem technikiem i pracuje w swoim fachu, wiec ma doswiadczenie w poslugiwaniu sie odpowiednim sprzetem do lutowania. Do procka dorobil z cienkiego miedzianego drutu dodatkowe nozki, to lutowal - bagatela 2 dni, jakims specjalnym stopem cyna + cos jeszcze, konstrukcja pierwotnie byla bardzo malo stabilna, miedziane nozki sie jednak lamaly tuz po wlozeniu do socketa... zrobil wiec inaczej, przez jakis czas pojawialy sie na naszym rynku plyty ECSa z zintegrowanym duronem/athlonem, podpatrzyl wiec jak to sie tam ma... i zrobil cos podobnego, wylutowal socket ze starej plyty MSI (KT-133), w nieznany mi sposob go "zmodernizowal" :) ...poprzez specjalistyczny sylikon docisnal procesor do podstawki, poprawil dolutowane nozki procesora i zlutowal to juz jako calos, ostroznie nalozyl radiator i .... dziala mu to do dzis :)
Jako ze ten moj znajomy jest sopecyficznym graciazem, zbiera takie elektroniczne zabytki i je naprawia, takich interesujacych komputerow (sprawnych!) ma wiecej... :) nawet na sprzedaz

Utalentowany gość. Pozdrów go proszę ode mnie. Osobiście takich ludzi podziwiam za talent i cierpliwość. :piwo: :piwo: :piwo:

Patrix 26.07.2005 15:30

Cytat:

Napisany przez loki7777
Co do kleju to chyba termoprzewodzacy

wystarczy samo słowo 'przewodzący' :)

PS
Nie powiem pomysł ciekawy, wylutować socket i zintegrować proca z mobo, no ale to już tak extremalnie :D

Posłany 26.07.2005 15:13

No co Wy? Termoprzewodzący? Sama nazwa mówi że on przewodzi CIEPŁO a nie PRĄ***208; ;)

loki7777 26.07.2005 15:04

Co do kleju to chyba termoprzewodzacy

B@rtek 26.07.2005 14:55

Cytat:

Napisany przez Ormianin
No wiec ten procesor co go moj znajomy kupil byl po jakims upadku albo scisku, to byl duron 1200, nozki z jednej strony mial wylamane, z innej wygiete w taki sposob ze ciezko je bylo naprostowac bo latwo mozna bylo je wylamac. Kolega jest elektronikiem technikiem i pracuje w swoim fachu, wiec ma doswiadczenie w poslugiwaniu sie odpowiednim sprzetem do lutowania. Do procka dorobil z cienkiego miedzianego drutu dodatkowe nozki, to lutowal - bagatela 2 dni, jakims specjalnym stopem cyna + cos jeszcze, konstrukcja pierwotnie byla bardzo malo stabilna, miedziane nozki sie jednak lamaly tuz po wlozeniu do socketa... zrobil wiec inaczej, przez jakis czas pojawialy sie na naszym rynku plyty ECSa z zintegrowanym duronem/athlonem, podpatrzyl wiec jak to sie tam ma... i zrobil cos podobnego, wylutowal socket ze starej plyty MSI (KT-133), w nieznany mi sposob go "zmodernizowal" :) ...poprzez specjalistyczny sylikon docisnal procesor do podstawki, poprawil dolutowane nozki procesora i zlutowal to juz jako calos, ostroznie nalozyl radiator i .... dziala mu to do dzis :)
Jako ze ten moj znajomy jest sopecyficznym graciazem, zbiera takie elektroniczne zabytki i je naprawia, takich interesujacych komputerow (sprawnych!) ma wiecej... :) nawet na sprzedaz

To dobrego masz znajomego :D

Powinni go zatrudnić w np. Intelu lub Asusie :>

Specjalizacja - integrowanie proców z mobo :D

Staszek666 26.07.2005 14:50

ja bym tak zrobił bo znajomy jest zegarm.... i nie tylko wiedział by co i jak czy da się czy nie

Patrix 26.07.2005 13:29

Cytat:

Napisany przez Staszek666
Może to dziwne ale zanies go do zegarmistrza lub złotnika napewno poradzą

pewna to metoda - znasz kogoś kto tak zrobił ?
ciekawy pomysł tylko czy był w praktyce :)

Staszek666 26.07.2005 12:40

Może to dziwne ale zanies go do zegarmistrza lub złotnika napewno poradzą

Ackbar 26.07.2005 12:02

Witam
Dzięki za odzew w tej tragikomicznej :> sprawie.
W kwesti lutowania - lutuję tragicznie więc jakby co odpada chyba że ktoś ze znajomych miał doczynienia z takim przypadkiem i dobrze lutuje to się do niego uśmiechnę.
Jesli chodzi o klej , to wtym momencie najbardziej się do tego przychylam (kiedyś sklejałem modele, to mam obycie z klejem i drobnymi elementami).
Przy połączeniu klejowym martwi mnie tylko temperatura, co prawda w linku http://www.4max.pl/default.asp?g=129&gg=67&produkt=73 jest podane że w wysokiej temperaturze szybciej twardnieje, ale chodzi mi odalszą eksploatację.
Procek to P3 866 na fsb 133, tak wiec wyłamana nózka nie ma jakiegoś modującego efektu (komp sie odpala i wiesza poczatkoym ekranie z biosem karty graficznej, ipokazuje 32 zamiast 64 MB z jej pamięci).
Napisałem posta też na forum Tweak, i tam mi ktos odwpowiedzaił że możliwe lutowanie , robota u zegarmistrz lub złotnika.
Na razie jeszcze zbieram uwagi i propozycje odnośnie tego problemu i będę się rozglądał za klejem, za naprawe wezmę się w przyszłym tygodniu i dam znać jak mi poszło.
Dzieki zapomoc i proszę o jeszcze jakieś rady i sugestie oraz wsparcie :) duchowe.

Ps. Co odpowiedniejsze klej prewodzący z linku powyrzej czy termoprzewodzący http://www.4max.pl/default.asp?g=129&gg=67&produkt=72

demek 26.07.2005 10:45

czy to celeron? jesli tak to powinien pojsc nawet z jedna wylamana nozka.....i byc moze zidentyfikuje ci go jako pentium:) a wtedy mozesz mu dac wieksza szyne :D

Ormianin 26.07.2005 08:18

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
@Ormianin dobre :spoko:

Chciałbym to zobaczyć jak on to zrobił :>

MQs 25.07.2005 21:58

Klej przewodzący - jedyne, moim zdaniem słuszne rozwiązanie. W sklepach komputerowych pytaj. Jak nie to...
http://www.4max.pl/default.asp?g=129&gg=67&produkt=73
ps. zauważyć należy, że chłodzenie każdy wzmacnia po takim klejeniu:)

mr_spock 25.07.2005 18:11

Cytat:

Napisany przez ManDragon
Dlatego układów scalonych nie wolno lutować lutownicą transformatorową tylko kolbową ;)

To prawda, ale jemu chodzilo akurat chyba o cos innego
Powstale laczenie jest takie samo bez wzgldeu na rodzaj lutownicy a tu chodzi wlasnie o to spojenie

ManDragon 25.07.2005 16:54

Cytat:

Napisany przez Blackegg
Przy napięciach żędu paru wolt i wysokim amperarzu coś może się stać. :taktak:

Dlatego układów scalonych nie wolno lutować lutownicą transformatorową tylko kolbową ;)

Blackegg 25.07.2005 15:22

Lutowanie może się udać ale pamiętać trzeba że takie łączenia cholernie się grzeją i powodują straty co w przypadku procka może go spowolnić! Przy napięciach żędu paru wolt i wysokim amperarzu coś może się stać. :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:36.