Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wyłamana nóżka w procu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wylamana-nozka-procu-54705/)

mr_spock 25.07.2005 15:17

z lutowaniem bym uwazal, nie wiadomo z czego to jest wykonane i jak bedzie sie zachowywac cyna. Inna sprawa to temperatura, mozna przegrzac cos tym bardziej jesli ktos jest malo wprawiony w lutowaniu.

Klej to czysta i bezpieczna robota - tak mi sie wydaje, bo nigdy nie bawilem sie tym :P

ManDragon 25.07.2005 13:54

Cytat:

Napisany przez Ackbar
W sumie proc ma wejść w przejściówkę Socket370-Slot i dopiero w płytę.Niestety nie jestem na tyle wprawionyw lutowaniu. Znajomy coś wspominał o specjalnym kleju do elektroniki przewodzącym prąd, ale jest w tych sprawach laikiem więc nie wiem czy brać to na poważnie.
Ktoś moze sie spotkał z podobnym problemem na sieci?

Dzieki za odzew.

Taki klej można kupić w sklepach z elektroniką lub motoryzacyjnych (w samochodach jest stosowany do naprawy przerwanych ścieżek ogrzewania w tylnej szybie). Moim zdaniem moze sie udać przykleić tą nóżke. Albo jest jeszcze inne wyjście, można włożyć najpierw tą urwaną nóżke do socketa tak zeby troche wystawała, przyłożyć procka i docisnąć radioatorem ;)

Ackbar 25.07.2005 13:20

Cytat:

Napisany przez Ormianin
To okropnie delikatna robota, jeden moj znajomy kupil takiego procka na allegro (jako uszkodzony), ten mial wiecej nozek wylamanych - zintegrowal go wiec z plyta glowna :) zlutowal go na stale z socketem

W sumie proc ma wejść w przejściówkę Socket370-Slot i dopiero w płytę.Niestety nie jestem na tyle wprawionyw lutowaniu. Znajomy coś wspominał o specjalnym kleju do elektroniki przewodzącym prąd, ale jest w tych sprawach laikiem więc nie wiem czy brać to na poważnie.
Ktoś moze sie spotkał z podobnym problemem na sieci?

Dzieki za odzew.

zene_k 25.07.2005 12:56

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
@Ormianin dobre :spoko:

Chciałbym to zobaczyć jak on to zrobił :>

Ja też :ja_chce: :piwo:

B@rtek 25.07.2005 12:51

@Ormianin dobre :spoko:

Chciałbym to zobaczyć jak on to zrobił :>

Ormianin 25.07.2005 12:49

Cytat:

Napisany przez Ackbar
Witam
Mam zabawny/straszny problem. Wyłamała się jedna z nóżek procka (fc-pga).Nie ułamała się w połowie , ale jakby wyłamała cała, nózka jest, nie zgubiła się.Czy jest jakaś możliwość żeby ten procek naprawić idoprowadzić do stanu używalności, nie wiem przylutowac nózkę czy jak?
Będę widzieczny za sugestie i pomoc.Pozdrawiam

Załączm skany procka i nózki.

To okropnie delikatna robota, jeden moj znajomy kupil takiego procka na allegro (jako uszkodzony), ten mial wiecej nozek wylamanych - zintegrowal go wiec z plyta glowna :) zlutowal go na stale z socketem

B@rtek 25.07.2005 12:46

Hmm, musiałbys miec bardzo, ale to bardzo cienki grot w lutownicy - można spróbować :taktak:

Wiesz może z czego nożka jest wykonana?

Mi się coś zdaje, że ze złota :|

Można spawać złoto?

Nie znam się na spawaniu :nie:

Ackbar 25.07.2005 12:30

Wyłamana nóżka w procu

Ilość załączników: 1
Witam
Mam zabawny/straszny problem. Wyłamała się jedna z nóżek procka (fc-pga).Nie ułamała się w połowie , ale jakby wyłamała cała, nózka jest, nie zgubiła się.Czy jest jakaś możliwość żeby ten procek naprawić idoprowadzić do stanu używalności, nie wiem przylutowac nózkę czy jak?
Będę widzieczny za sugestie i pomoc.Pozdrawiam

Załączm skany procka i nózki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:18.