![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
joanna
Data rejestracji: 22.08.2005
![]() |
![]()
nie znalazłam bardziej odpowiedniego działu do zadania takiego pytania..
Chcę wymienić sobie kartę graficzną, obecnie mam Radeona 9000 64 mb, chciałabym wymienić na coś lepszego, mając na względzie to, że ostatnio bawię się w zrzucanie filmów z kamery cyfrowej i ich obróbkę. Wiem, że wielu z Was się tym zajmuje, więc zapewne będziecie wiedzieli jaka garfika sobie z tym najlepiej radzi. Zdaje sobie sprawę, że z wymiana karty graficznej będzie związana wymiana płyty głównej, bo ta tez najnowsza już nie jest. Więc nie ma ograniczeń typu, że grafika musi być kupowana "pod coś". Więc pytanie brzmi: jaką karte graficzną proponujecie? Taką aby dobrze radziła sobie z obróbką filmów i ich zrzucaniem z cyfrówki... pozdrawiam Asia |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() A co karta graficzna ma wspólnego ze zrzutem materiału z cyfrówki? Co do obróbki to można jeszcze polemizować, ale specjalnie nie odczujesz różnicy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
joanna
![]() |
Oki muszę się z Toba zgodzić, ze zrzucaniem materialu to grafika niewiele ma wspólnego, z obróbka tak.
Własnie od kilku godzin staram się wzbogacic moją więdze, co z czym ma co wspólnego... Doczytałam się ze casch procka... Sama już nie wiem, więc może trochę inaczej sformułuje swoje pytanie Mianowicie prosiłabym o analizę tego co mam i rade, czy i ewentualnie co (i na co ![]() mój komp: procek: AMD Athlon XP 2400+/266 BOX plyta główna: MSI KT4AV(MS6712) /socket 462/VIA KT400A/ATA133 RAM: 2 x 512 MB (jedna kość 333 MHz druga 400 MHz) grafika: Sapphire Radeon 9000 64 Mb/DDR VIVO BOX hdd: Samsung 200GB 7200 RPM 8MB cache (SP2014N) Które porcki są lepsze AMD-ki czy pentiumy, płyty główne - na jakich chipsetach? pozdrawiam Asia |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
*Dziadziuś*
Data rejestracji: 27.10.2005
![]() |
Cytat:
na jakim socketcie masz procesor
![]() |
![]() |
#5 | |
joanna
![]() |
Cytat:
Wymysliłam wymianę płyty głównej i procka na takie: Pentium 4 506 2,66 GHz BOX/LGA775/533 FSB/1MB cashe płytke pod ten procek: ASUS P5P800 SE i865 PE/LGA775/8 AGP/ATX Czy ktoś ma pentiuma 4? Jak dlugo przebiega proces authoringu? Bo na moim obecnym AMD-ku to trwa to dobrych kilka godzin :/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Darkly dreaming...
Data rejestracji: 10.08.2004
![]() |
No napewno do tych celow Pentium 4 jest lepszym wyborem niz AXP.
Dla swoich celow ja bym wolal jednak jakiegoa Athlona64... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Inne rzeczy, które mogą mieć wpływ - ilość i rodzaj pamięci, szybkość dysków i to właściwie wszystko. Ale nie licz na jakąś rakietę - kiedyś z Piotrem34 porównywaliści kofiguracje i osiągi przy kodowaniu CCE. Wnioski: rożnica generacji w sprzęcie, 2x prędkość procka (o ile dobrze pamiętam), a tylko o 0,3 wzrost szybkości CCE (z 0.7 na 1.0). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Guru
Data rejestracji: 14.10.2005
![]() ![]() |
Cytat:
Roznice przy najlepszym \ najgorszym procesorze to niewiele ponad 15 min. Cytat:
Jedyne rozwiazanie to AMD64 badz najnowszy sempron 2800+ 64bit. Bez problemu sie kreci. Procek ma standardowo 1600MHz i bez problemu łoi skore Celeronowi D351 z zegraem 3200 Mhz. Popodkreceniu do FSB 250Mhz przebija nieco P4 640 (914zl). Podkrecanie niewymaga zmiany chlodzenia. Po bardziej profesjonalnym podkrecaniu przebija rowniez P4 660 (Procek ten kosztuje 1679zl ) Przypominam ze ciagle pisze o procesorze AMD Sempron 2800+ za około 350zl...
![]() |
![]() |
#9 |
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
@rocher
napisz może ile skłonna jestes wydać na ta modernizację - będzie łatwiej. Od razu napiszę że nie Intela, pisząc/mówiąc delikatnie to kierunek chybiony i ze względu na nowoczesność konstrukcji i na wydajność, AMD 64 Venice jest na dziś rozwojowym wyborem, i szczerze polecam ten kierunek . Podaj kwotę a zbierzemy zestaw |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
joanna
![]() |
Cytat:
hehe najchętniej to ja w ogóle bym nie wydawała kasy ![]() Jednak wydaje mi się, że poprostu komp momentami nie wydala, widać to w szczególności przy pinnacle albo photoshopie. Wydawało mi się do niedawna, że mój komp nie jest taki zły ... w końcu procek 2 gb i 1 gb ramu, jak się jednak okazuje w praktyce wcale nie jest dobrze. Chciałabym zrobić to jak najtańszym kosztem, bo nie ukrywam, że nie stać mnie w tym momencie na wydatek rzędu 1000 lub tez więcej złotych polskich :/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Asia, ty zapewne nalezysz do osob ktore naprawde maja zbyt duzo pieniedzy i nie maja juz pomyslow co z nimi zrobic... Sprzet ktory wczesniej wymienilas wystarczy doskonale do celow, ktore sa Twoja rozrywka/praca/hobby... nie ma sensu wymiana karty, ani procesora, ect. To tylko wyrzucenie pieniedzy i nabicie kasy firmom sprzedajacym podzespoly... a dla mnie (to moje odczucie wlasne) to co piszesz to czysty snobizm jak Ci brakuje mocy, moze pomyslec o PowerPC ? O taki o jakosci studyjnej, kosztuje to bagatela 100 tys. dolarow amerykanskich
![]() |
![]() |
#12 | |
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
Cytat:
![]() Jeśli nie chcesz wydawać żadnej kasy , a masz jakieś przestoje w programach które wymieniałaś to może warto by zwiększyć ilość pamięci wirtualnej , ew ustawić jej stały rozmiar dość duży i przede wszystkim uruchomic na noc defrag , bo całkiem możliwe, że przestoje w Photoshopie mogą z powodu odwołań do dysku występować. Pamięci masz wystarczającą ilośc , dysk duży, nie ma na co narzekać. Sarkazm Ormianina poniekąd jest zrozumiały |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
joanna
![]() |
Cytat:
Jesli twierdzicie, ze to co mam powinno mi chodzić elegancko, to może mnie uświadmcie jak np. zwiększa się pamięć wirtualną, bo ja nie mam o tym zielonego pojęcia. I zdaję sobie sprawę, ze może dziwna to ja jestem, ale napewno nie jestem snobką, pieniędzy nie wydaję lekką ręką a twój sarkazm jest zupełnie nieuzasadniony. Byłby gdybym jako propozycje wymiany sprzętu zarzuciła jakimś prockiem za tysiąc lub dwa, wybrałam jednaj najtańszy z cashem 1 mb. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
*Dziadziuś*
Data rejestracji: 27.10.2005
![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=61885
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.01.2005
![]() |
Mianowicie prosiłabym o analizę tego co mam i rade, czy i ewentualnie co (i na co
![]() mój komp: procek: AMD Athlon XP 2400+/266 BOX plyta główna: MSI KT4AV(MS6712) /socket 462/VIA KT400A/ATA133 RAM: 2 x 512 MB (jedna kość 333 MHz druga 400 MHz) grafika: Sapphire Radeon 9000 64 Mb/DDR VIVO BOX hdd: Samsung 200GB 7200 RPM 8MB cache (SP2014N) Które porcki są lepsze AMD-ki czy pentiumy, płyty główne - na jakich chipsetach? pozdrawiam Asia[/QUOTE] Witam mam podobny zestaw (AMD 2500 barton,asrok k7s8x,1280mb,40+120 gb 2 fizyczne dyski, sapphire radeon9200 128mb vivo) co Ty. Co do pinnacla jezeli masz studio 10 ten typ tak ma - długo się otwiera. (Studio 9 miałem i otwierało sie o wiele szybciej).Do zgrywania materiału do kompa zalecane jest mie 2 dyski fizyczne (ale to pewnie wiesz). Niestety po zainstalowaniu studio 10 okazało się, że nie mogę zgrywać z magnetowidu VHS ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|