![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Przepraszam Ciebie, ale dalej odczuwam istote snobizmu w Twoich postach. Twoj problem polega na hardwarowym dowartosciowywaniu sie. To prawie tak jak pseudoaudiofile wymieniajacy wspaniale rozwiazania technologiczne sprzetu stereo, ale o muzyce nic nie wiedza, mimo to kupuja sobie drogie wzmacniacze i glosniki, dla samego posiadania i chwalenia sie co to oni nie maja. Komputer jaki zostal przez Ciebie wymieniny w pierwszym poscie doskonale nadaje sie do dwuwymiarowej obrobki fotograficznej na potrzeby domowe i profesjonalne. W redakcyjnych skladach gazet, duzych pracowniach planistycznych, tam gdzie obrabia sie swieze zdjecia w duzej rozdzielczosci, czesto stoja jeszcze komputery kilka generacji do tylu /firmowe ale dobre produkty/ i czesto sa to PIII, a pamieci jest znacznie mniej, graficy jednak doskonale sobie radza na takim sprzecie, zarowno w programach graficznych jak i inzynieryjnych... Wymienianie ilosci cache, czestotliwosci dzialania czipsetow, pamieci i podobne, nie ma sensu, sa ta dane techniczne ale i marketingowe... proponuje dostroic system do wlasnych postrzeb... skoro odczuwasz spowolnienia, moze warto zainteresowac sie jakie procesy spowalniaja i tak szybki sprzet... moze wirus? spyware? trojan? kto to wie? Moja rada, zainteresuj sie software i poznaj jego mozliwosci, a odstaw na bok hardware, bo tylko teoretyzujesz... powodzenia
---------- pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 04.02.2006 o godz. 23:04 |
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
joanna
Data rejestracji: 22.08.2005
![]() |
Cytat:
Bo zamiast pomóc lub ukierunkować jak mogę poprawić działanie kompa bez wydawania kasy (na czym naprawdę mi nie zalezy) to tylko krytykujesz, wyciągasz dziwne wnioski i osadzasz mnie na podstawie jednego posta, który jak juz napisałam wynika z mojej niewiedzy i własnie dlatego zadałam pytanie na forum, bo gdybym tę wiedze posiadała to nie ryzykowałabym pisania posta w obowie, że jakiś zakompleksiony osobnik bedzie chciał się dowartościować moim kosztem. Sprawa druga, staram się poznać soft, na tyle na ile to możliwe. Lubie się uczyć i lubie umiec zrobić sama na swoim kompie wszystko (choć nie zawsze mi to wychodzi). Nie mam wirusów, trojanów, w tle nie chodza/nie uruchamiają mi się zbędne programy. Regularnie czyszczę kompa z syfu, sprawdzam hijackiem i silenrunners by kontrolować co tam mi się ładuje przy starcie i co ew. można wy******yć. Mam chyba w miarę dobrze skonfigurowanego antywira i firewalla, bo od dłuższego czasu nic mi się niechcianego nie przyplatało. Dziś nawet zaryzykowałam i wgrałam sobie nowe biosy. Piszę zaryzykowałam, bo zawsze bałam się mieszać w biosach, w obawie że coś zchrzanię. Ale nie ma sprawy, jesli jeszcze potrzebujesz się trochę dowartościować to Rocherka jest do Twoich usług
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
@rocher
napisz może ile skłonna jestes wydać na ta modernizację - będzie łatwiej. Od razu napiszę że nie Intela, pisząc/mówiąc delikatnie to kierunek chybiony i ze względu na nowoczesność konstrukcji i na wydajność, AMD 64 Venice jest na dziś rozwojowym wyborem, i szczerze polecam ten kierunek . Podaj kwotę a zbierzemy zestaw |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
joanna
Data rejestracji: 22.08.2005
![]() |
Cytat:
hehe najchętniej to ja w ogóle bym nie wydawała kasy ![]() Jednak wydaje mi się, że poprostu komp momentami nie wydala, widać to w szczególności przy pinnacle albo photoshopie. Wydawało mi się do niedawna, że mój komp nie jest taki zły ... w końcu procek 2 gb i 1 gb ramu, jak się jednak okazuje w praktyce wcale nie jest dobrze. Chciałabym zrobić to jak najtańszym kosztem, bo nie ukrywam, że nie stać mnie w tym momencie na wydatek rzędu 1000 lub tez więcej złotych polskich :/ |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
laser nieskalibrowany
![]() |
Cytat:
, ale i tak Athlon 2400+ to nie jest 2 Ghz . Jeśli nie chcesz wydawać żadnej kasy , a masz jakieś przestoje w programach które wymieniałaś to może warto by zwiększyć ilość pamięci wirtualnej , ew ustawić jej stały rozmiar dość duży i przede wszystkim uruchomic na noc defrag , bo całkiem możliwe, że przestoje w Photoshopie mogą z powodu odwołań do dysku występować. Pamięci masz wystarczającą ilośc , dysk duży, nie ma na co narzekać. Sarkazm Ormianina poniekąd jest zrozumiały |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
JA bym dokupił ramu, powiedzmy jeszcze raz tyle. Plik wymiany powinien być regulowany przez system (przy obróbce grafiki potrafi nawet 2GB osiągnąć) defragmentacja dysku też pomoże
.Tak poza tym to ta płyta głowna (szczególnie jej chipset ) stanowią wąskie gardło całego systemu, zestaw na Sempron'ie 2800+ (s939) za około 350zl (łatwe podkręcanie) i płyta gł http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/59712 , która ma dwa gniazda kart graficznych AGP i PCI-E !!! ,stanowi dobrą propozycję (wymiana karty graficznej nie jest konieczna) wartą zastanowienia. ( razem pamięć+procek+płyta gł ~ 800zł) ale to jest już znacznie wydajniejszy sprzęt
|
|
|
#7 | |
|
Guru
Data rejestracji: 14.10.2005
![]() ![]() |
Cytat:
Nic lepszego nieznajdziesz.
|
|
|
|
#8 |
|
Precz z internetem
Data rejestracji: 20.10.2005
![]() ![]() ![]() |
Jasne nie ma różnicy między 64 Mb a 128 Mb.
Polecam pograć w jakąś nową grę np.F.E.A.R na 64 Mb.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Ja nie widzę żadnej...Owszem różnica będzie odczuwalna, ale wszystko zależy od GPU...
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Ram odgrywa wazna role na karcie ale zwiekszanie jego ilosci nieprzeklada sie na wydajnosc w znacznym stopniu. Jest to swego rodzaju taka sama taktyka jaka stosuje Intel. Zwieksza taktowanie swoich procesorow w mysl za tym ze wiecej Mhz = wiecej klientow.
- Conan, what is best in life? - To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women! Ostatnio zmieniany przez Qbi@k : 04.02.2006 o godz. 21:50 |
||
|
|
|
|
|
#11 | |
|
laser nieskalibrowany
![]() |
Cytat:
Zacznijmy od tego że piszesz że wydajnośc zależy li tylko od GPU ,a to ....nieprawda , w równym stopniu zależy od szyny pamięci , jesli karta to kastrat z szyną 64bitową to taka karta ma połowę wydajności tej ze 128bitami. Tak więc nie tylko GPU. Co do RAMu chwyt marketingowy to może i jest ale dla kart ze słabym/wolnym GPU które w aplikacjach 3D wymagającymi procesora o duzych zdolnościach do obliczeń albo wogóle się nie uruchomią w największych rozdzielczościach albo będą to tylko skaczące obrazki, i tu pełna zgoda Ale dla kart o dużej wydajności GPU które operują na dużych teksturach z wygładzaniem obrazu (w najnowszych grach) - większych niż 64MB - wystąpią problemy z ich obsługą jeśli pamięci będzie za mało , może nawet 128MB nie starczyć. |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Nietylko GPU. Ale i tak jest najwazniejszy
|
|
|
|
#13 | |
|
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Roznica 5%... W tych super kartach pewnie jest troche wiecej % bo tam juz karta na poteznych rozdzielczosciach ma co robic.
|
|
|
|
#15 | |
|
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
|
|