Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.12.2003, 14:26   #1
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wypadek helikoptera - rewelacje typu X-Files

WYPADEK, ZAMACH, CZY OSZUSTWO STULECIA? - Remake 2 mjr JS (2003-12-11 14:07)

Jestem oficerem lotnictwa, od dłuższego czasu na emeryturze. Wcześniej latałem na wiatrakach w KPD w Krakowie i po zebraniu plotek i faktów stawiam tezę, że nie było wypadku śmigłowca rządowego, a wszystko zostało wcześniej zaplanowane i wyreżyserowane. Posłuchajcie. 1. Dziwne fakty i intrygujące pytania. Dlaczego dwóch dziennikarzy, którzy wsiedli na pokład w Warszawie nie zostało wpuszczonych ponownie do śmigłowca na lotnisku w Lubinie ? Na ich pytania, o powody takiej decyzji, bo były wolne miejsca, agent BOR-u odpowiedział "przykro mi panowie, plany uległy zmianie, mamy przewidziane międzylądowanie, bo musimy wziąć kilku agentów, którzy zabezpieczali trasę. Miejsc nie ma.". Dlaczego, żadnemu ze świadków, którzy widzieli wypadek nie udało się dotrzeć do wraku, mimo że ruszyli tam natychmiast i mieli do pokonania tylko 150 m? Natknęli się na agentów zabezpieczających teren i wcale ochroniarze nie wyglądali na poobijanych. A może byli tam już przed wypadkiem ? Dlaczego świadkowie widzieli jedynie końcową fazę lotu ? Twierdzą, że widzieli jak helikopter z wysokości 10-15 metrów runął na ziemię. Tak nie wygląda awaryjne lądowanie. A może było to twarde lądowanie, po wcześniejszym uszkodzeniu sprężarki ? Dlaczego podczas awaryjnego lądowania w kokpicie był tylko jeden pilot ? Gdzie byli wówczas jego dwaj koledzy? Czy wiedzieli że w ich miejsce wbije się drzewo ? Czy może raczej był to przypadek, a w śmigłowcu nie było nikogo, poza jednym pilotem. Dlaczego w bakach wraku śmigłowca, jak wynika z pierwszych relacjach ekip ratunkowych, nie było paliwa? Według danych skąd leciał, gdzie ostatnio tankował, powinien mieć około 400 l. Sprawdzono, że w Warszawie zatankował do pełna (~1900l-zgodnie z procedurą dla helikopterów rządowych Mi-8, albo Hip'ów /w kodzie NATO/, gdy cała planowana trasa przekracza 1/2 zasięgu, tankuje się do pełna) i poleciał 300 km do Lubina (po drodze otwierał autostradę) i wracał, w Lubinie nie tankował. Gwarantuje wam, że podczas krótkiego awaryjnego lądowania nie zrzuciłby takiej ilości paliwa, chyba, że rządowe Hipy mają wyrzutnie napalmu. A może zrobił to wcześniej, aby być pewnym, że nie wybuchnie? Za kilka dni ~400 l paliwa znalazło się w zupełnie innym miejscu we wraku śmigłowca i teraz to paliwo jest badane. Mi-8 to krowa, ale dobra maszyna, mogła więc zatankować już po katastrofie. Dlaczego rozbił się śmigłowiec, a nie któryś z samolotów, co do których stanu technicznego były zastrzeżenia ? Może dlatego, że Mi-8 nie posiada czarnej skrzynki, a jedynie urządzenia rejestrujące mało przydatne w nocy. Dlaczego wszystkie służby, były na miejscu po 10 minutach, bo agenci Boru podali im lokalizację wypadku z wyjątkową precyzją, na chwilę przed zdarzeniem. Sami piloci natomiast mówili, że nie znali dokładnie swojej lokalizacji, było ciemno i była mgła. Pewnie GPS. Trudno uwierzyć w taką organizację. Wielu z nas dzwoniło na policję, przyjadą za 3,4 godziny albo wcale, albo na pogotowie: "kochanie z której jesteś kasy chorych". Sorry, nie ma już kas chorych, a to w końcu premier. Być może to pierwszy przypadek takiego zgrania, ale dlaczego w tak niejasnych okolicznościach. Dochodzi mnóstwo sprzecznych informacji: premier ma złamaną nogę w czwartek wieczorem, w piątek po południu noga jest ok, tylko złamany kręgosłup. Jedni mówią, że premier wyszedł z helikoptera o własnych siłach, on sam mówi, że wynieśli go agenci BORU. Większość pasażerów ma obrażenia łatwe do symulowania przed personelem szpitalnym i opinią publiczną. Kolejny zbieg okoliczności. Świadkowie wypadku są zastraszani przez BOR, nie wolno im z nikim rozmawiać, udzielać wywiadów. Zauważcie, temat tabu, najważniejsze jest zdrowie premiera. Może szukają spiskowców. Media mają zakaz analizowania przebiegu zdarzenia, bo trwa śledztwo. Jakoś w innych sprawach nie ma zakazu, a postepowania trwają. Czyżby sprawa była, aż tak poważna. W zagranicznej prasie i telewizji mówi się o tajemniczym wypadku i analizuje sprzeczne doniesienia, u nas cisza. Być może na wszystkie powyższe pytania można udzielić odpowiedzi przekonywujących o oficjalnej wersji, ale stają się one intrygujące w obecnej sytuacji politycznej i gdy dotyczą jednego wypadku z udziałem głowy państwa. 2. Korzyści z wypadku: Rząd może teraz kupić dowolne maszyny do floty rządowej, za dowolne pieniądze i wziąć odpowiednią prowizję. Premier Miller poprzez społeczne współczucie poprawia notowania swoje i swojej partii oraz pojedzie do Brukseli i będzie bohaterem narodowym. 3. Próba odpowiedzi. Zastrzegam, że poniższy komentarz jest jedynie hipotezą i z góry przepraszam wszystkich, których urażam lub posądzam o czyny niepopełnione. Mam nadzieję, że się mylę. Wypadek był wcześniej przygotowany i wyreżyserowany przez wąską grupę ludzi Millera. Planowane miejsce wypadku kilku agentów zabezpieczało już wcześniej. Helikopter prawdopodobnie wylądował gdzieś w okolicach miejsca pozorowanego wypadku wysadził pasażerów, a następnie na wysokości 10-15m nad lasem wyłączył silniki (najłatwiej uszkodzić sprężarkę) co dało efekt opisywany przez świadków i zgadza się ze stanem wraku.W helikopterze był wtedy 1 pilot, ale w momencie uderzenia o ziemię był już w środkowej części kadłuba w przygotowanym miejscu, albo nie było go tam wcale, a helikopter był sterowany zdalnie lub wykorzystano autopilota. Gdyby helikopter wpadł do lasu podczas awaryjnego lądowania to przypuszczam byłby w zupełnie innym stanie, rozbił by się o konary drzew, ponieważ podczas takiego lądowania kadłub śmigłowca obraca się w ostatniej fazie lotu, gdyż napędzany przez autorotację główny wirnik obraca się wolniej niż zwykle, wolniej obraca się też wirnik stabilizacyjny na ogonie. Można oczywiście przyjąć, że nie doszło do obrotu kadłuba, jeżeli prędkość pozioma podczas lądowania była odpowiednio duża, ale wówczas takie awaryjne lądowanie przypominało by lądownie szybowca i musiało by spowodować albo całkowite zniszczenie kadłuba, albo wycięcie kilkudziesięciometrowego pasa w lesie pod budowę kolejnej autostrady. Żaden doświadczony pilot nie wybrałby za miejsce lądowania awaryjnego lasu, chyba że wszystko jest przygotowane wcześniej i zależy nam aby było jak naj mniej świadków lub nie było ich wcale. Możliwe też, że były dwa helikoptery, a awarii uległ ten bez premiera. Myślę, że najlepszym dowodem, że obrażenia większości są pozorowane będzie bohaterski wyjazd Millera do Brukseli. Za 2 ,3 lata dowiemy się z kolei jakie to przekręty były przy zakupie floty rządowej w 2004 roku. Możliwe też, że Miller wykorzysta pozorowane zajście w walce politycznej i dowiemy się, że przyczyną awaryjnego lądowania np: był sabotaż sprężarki, czyli był to zamach. Winnych szybko znajdą. Raz jeszcze przepraszam, wszystkich, których uraziłem. Każdy ma prawo do swojego zdania. Być może jestem przeczulony, bo w swoim życiu nasłuchałem się wiele kłamstw w wojsku. Pamiętam jak mówiono o Popiełuszce, że popełnił samobójstwo, albo ostatnia wersja, że zabiło go CIA, aby szkalować SB. Pokazywano nam zdjęcia, filmy i przekonujące dowody. Albo ten student Pyjas, oficjalna wersja była, że był nałogowym alkoholikiem i spadł ze schodów i się zabił. Wtedy w to wierzyłem....... Pozorowane zamachy, nie są niczym wyjątkowym w historii ludzkości. Dziś wiemy na pewno, że były one normalnym elementem gry politycznej w Cesarstwie Rzymskim, Fuche organizował co najmniej trzy takie zamachy dla Napoleona, w których zginęły dziesiątki ludzi. Stalin bez komentarza. Te związane z wojną w Czeczenii, czy w Iraku będą szerzej znane naszym potomnym. Jedno jest pewne, nasz premier to bardzo zręczny i przebiegły polityk i z pewnością bez skrupułów. P.s. Mój artykuł spotkał się z szerokim zainteresowaniem internautów. Postanowiłem więc napisać powyższą trzecią już poprawioną i uzupełnioną wersję. Znaczący wpływ na zmiany miały wasze opinie, a zwłaszcza ludzi mających więcej wspólnego z lotnictwem. Pojawiało się wiele błędów i pewnie się jakieś jeszcze znajdą. Przepraszam za niefortunne użycie słowa "benzyna" oraz pomylenie systemu pakietowej transmisji danych GPRS z systemem lokalizacji satelitarnej GPS. Wycofałem się też z określeń dwóch i trzech pilotów, bo jedni z was chcieli dwóch, inni trzech, a jeszcze inni pisali o mechaniku. Za te i inne sugestie serdecznie dziękuję. Jednocześnie chciałbym powiedzieć osobom, które bardzo ostro reagują na mój tekst, aby w pierwszej kolejności sięgnęły po słownik poprawnej polszczyzny i znalazły znaczenie słów " teza" i "hipoteza". Pozdrawiam.mj r JS
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.12.2003, 15:05   #2
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To ma sens...
Ani Miller, ani ta jego "ruda pani" w tak zlym stanie nie beda musieli stawac przed komisja sledcza
Stary 11.12.2003, 15:07   #3
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ciekawe spojrzenie na sprawe Mnie zdziwilo ze mowia o polamanych kregoslupach tak jakby sobie palce polamali i za 2 tygodnie beda w pelni sil
Stary 11.12.2003, 15:20   #4
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mnie tam wystarczy ze teraz w Wielce_Szanownej_Telewizji_Bialoruskiej_Oddzial_w_ Warszawie kanonizuja Millera a z Jakubowskiej robia Matke Boska
wypadek jako pretekst do kupienia nowych maszyn - :b;ee: - sa prostsze sposoby wyciagniecia kasy z panstwa
osobiscie nieuwazam zeby to byl wypadek [gdyby byl to tv przerwalaby program i zrobila cos takiego jak 11.9.01], prawde mowiac ucieszylbym sie gdyby premier mial mniej szczescia, tak czy siak mojego glosu dzieki tej szopce czerwoni niezdobeda
Stary 11.12.2003, 15:41   #5
rcobex
Roman Barbarzyńca

Data rejestracji: 01.09.2003
rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Może to okrutne ale dla nas chyba było by lepiej gdyby ten helikopter porządniej przywalił w ziemię. Zarówno Miller jak i pani Jakubowska obrastają coraz bardziej w piórka, zaczynają wyglądać jak osoby nietykalne. Poza tym, czy ktoś uważa że rząd Millera sprawuje swoje rządy własciwie i sumiennie ? To jednak jest drażliwy temat i lepiej dam sobie spokój.
Stary 11.12.2003, 15:41   #6
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
tak i jeszcze terrorysci w Klewkach - ludzie opanujcie sie
Po co komu taki wypadek jak za 2 tygodnie juz nikt nie bedzie o tym pamietal (no chyba ze w anegdotkach), a ryzykowano by zycie nawet samego pilota.
Hm - jedno widac - nie ma nic gorszego niz starszy oficer WP z czasow PRL na emeryturze.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2003, 15:58   #7
adixo

Data rejestracji: 02.01.2003
adixo jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>adixo jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
hmm .. ciekawa hipoteza
myślę że spokojnie dałoby się coś takiego zorganizować
adixo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2003, 16:15   #8
Toledo
Gość

Co by to nie było to mnie to śmieszy, nie wiem

Ostatnio zmieniany przez Toledo : 15.12.2003 o godz. 08:11
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2003, 16:21   #9
_rezo
Bywalec

Data rejestracji: 08.04.2003
_rezo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bardzo interesująca teoria. Lądowanie awaryjne w lesie - ciekawe. Przypomina mi to teorie z tej strony: http://www.daminet.pl/~greyman/ .

Ostatnio zmieniany przez _rezo : 11.12.2003 o godz. 18:39
_rezo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2003, 17:38   #10
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
teroria milutka dla ucha - tak jak wiele rownie prawdopodobnych ktore okazaly sie kompletna sciema - nie bede tego komentowal bo wiem tylko tyle co z gazet

za to jesli chodzi o zlamanie kregoslupa - jest mowa o peknieciu kregu a nie zlamaniu - zlamanie najczesciej konczy sie paralizem (bo ciezko uniknac przesuniecia i przerwania rdzenia)
pekniecie to nieduzy pikus - naturalnie wazne w ktorej plaszczyznie nastapilo i czy jest mozliwe przyjecie ze pekniety krag utrzyma czesc ciala lezaca nad nia czy trzeba czekac az sie zrosnie a do tego czasu lezanka...
jako ze na studiach trafilem na rehabilitacje to zwrocilo moja uwage jedno dziwo - otoz premiera wpakowali do kriokomory - z tego czego sie do tej pory dowiedzialem wynika ze stosuje sie ja w pozniejszych etapach rehabilitacji - i na pewno nie u kogos kto nie moze chodzic [komora w centrum ksztalcenia i rehabilitacji w konstancinie nie ma windy tylko schodki - moze tam wejsc tylko osoba w pelni sprawna motorycznie! - nawet BORowiki nie dalyby rady zniesc premiera ktory swoje wazy po tych schodach] - pytanie jak to z tym chodzeniem? i co sobie poza kregami zrobil premier ze pakuje sie go do komory (do ktorej co prawda mozna wejsc czysto rekreacyjnie ale wtedy kiedy nie ma klopotow z chodzeniem)

wlasnie - jesli kiedykolwiek ktos wam bedzie fundowal wizyte w kriokomorze - bierzcie od razu - dziala niesamowicie - endorfinek wydziela sie wiecej niz po kilku ostrych nocach no i jak to dziala na cere
Stary 11.12.2003, 18:12   #11
przemas
wafel

Data rejestracji: 05.12.2000
przemas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
gdyby się okazało kiedyś że to prawda [na co nie liczę] to nie zdziwiłbym się. wszystko jest możliwe. a że premier & Co. mają z tego korzyści... różnie to można interpretować
przemas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2003, 19:28   #12
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co do tej kriokomory to rozsadne jest to co mowisz Sid, ale wdawanie sie w takie szczaguly jak go tam wniesli az tak istotnie nie jest - jakos to musieli zrobic (albo sam wszedl/wbiegl ).
Wlasnie w faktach slyszalem wypowiedz jakiegos prof. med. ze leczenie Millera jest niestandardowe i nigdy takich metod nie stosowano. Moze jest to wytlumaczeniem czemu go wepchali tak szybko do komory.
Stary 11.12.2003, 20:25   #13
Nol
TDI
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.09.2001
Nol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie popadajmy w paranoję. W dzisiejszych czasach nie daqłoby się czegoś takiego ukryć. Prawdopodobieństwo wyjawienia tajemnicy jest wprost proporcjonalne do kwadratu osób, które ją znają - a w tym wypadku musiałoby ją znać wiele osób. Zfingowanie wypadku angażowałoby zbyt wielu ludzi, a w dzisiejszych czasach nie ma ludzi zaufanych - ktoś zaproponowałby wyjawienie wielkiej tajemnicy jednej z gazet za parę mln dolców i rząd by padł. A teho nikt by nie ryzykował.
Stary 11.12.2003, 20:31   #14
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nol - Polska to nie Ameryka widziana przez pryzmat ksiazek Clancy'ego
Stary 11.12.2003, 20:43   #15
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Nol
Nie popadajmy w paranoję. W dzisiejszych czasach nie daqłoby się czegoś takiego ukryć. Prawdopodobieństwo wyjawienia tajemnicy jest wprost proporcjonalne do kwadratu osób, które ją znają - a w tym wypadku musiałoby ją znać wiele osób. Zfingowanie wypadku angażowałoby zbyt wielu ludzi, a w dzisiejszych czasach nie ma ludzi zaufanych - ktoś zaproponowałby wyjawienie wielkiej tajemnicy jednej z gazet za parę mln dolców i rząd by padł. A teho nikt by nie ryzykował.
To ty nie wiesz co mogą zrobić spece od efektów specjalnych - nie oglądasz reklam Sony? A tak poważnie - ciekawa hipoteza, do głowy by mi coś takiego nie przyszło, ale klei się logicznie zważywszy na fakt w jakiej sytuacji jest rząd i jego w większości porypani członkowie.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: