Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.11.2003, 00:58   #1
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wypadek na skoczni w Kuusamo

Nie wiem czy widzieliscie dziesiejsze skoki, ale dosc powazna sytuacja sie dzisiaj zdarzyla. Thomas Morgenstern zle wyszedl z progu, zniosl go wiatr i spadl z kilku metrow prosto na kregoslup. Wygladalo to tragicznie, tym bardziej ze po tym przez kilka minut byl otoczony przez grupe medyczna. To co mnie wzburzylo to GLUPOTA POLSKICH KOMENTATOROW. Najpierw byl jeden upadek po wyladowaniu, potem skakal jakis skoczek ktorego ojciec zginal w wypadku na paralotni, no to (bodajrze szaranowicz ale pewny nie jestem) podsumowal ze skoki sa bezpiecznym sportem. Potem jeszcze jeden spoczek mial wypadek - ale nie grozny bo dobrze sie ulozyl podczas udpadku (tzn mial szczescie), ale to co sie stalo z Thomasem to przeszlo ludzkie pojecie. Po tym co widzialem to spokojnie moznaby bylo typowac jakies zlamanie kregoslupa (teraz wyniki sa bardziej optymistyczne - wstrzas mozgu). EWINDENTNA WINA ORGANIZATOROW ZE KONKURS NIE ZOSTAL ODWOLANY, BO NIE MOZNA KAZAC (A NAWET POZWALAC) SKOCZKOM SKAKAC W TAKICH WARUNKACH. A co slysze w polskich serwisach informacyjnych w TV ?? - Z powodu wiatru/ Przez silny wiatr powaznemu wypadkowi ulegl skoczek - to kto jest temu winien - wiatr czy organizatorzy (a moze sam skoczek ??)

http://www.wp.pl/x/dl
http://www.wp.pl/x/ue
http://www.onet.pl/ba1

Hm - ciekawie sie teraz ludzie tlumacza (sczegolnie ostatni link i wypowiedz Waltera Hofera)
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.11.2003, 01:58   #2
czero
-=| GodFather |=-

Data rejestracji: 30.04.2003
czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wypadek rzeczywiscie wygladal groznie.
A co do dziennikarzy i organizotorow, to szczegolnie ci ostatni nigdy nie przyznaja sie do winy, mimo ze ich wymowki niekiedy sa po prostu smieszne.
czero jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.11.2003, 02:39   #3
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wiatr wiatrem, ale trener thomasa za winnego uznaje wlasnie samego skoczka, dziwne ale prawdziwe
Cytat:
"On nie skakał w innych warunkach niż pozostali, wiatr dochodził wtedy do pięciu metrów na sekundę. My w takich warunkach już trenowaliśmy. Thomas dobrze wypadł z progu, ale później zbyt szybko położył na nartach - powiedział Lepistoe."

Podobnie wypowiadał się trener Niemców Wolfgang Steiert: "Morgenstern jest agresywnym skoczkiem. W panujących dzisiaj warunkach podjął zbyt duże ryzyko".
http://sport.wp.pl/wiadomosc.html?wi...ki+narciarskie

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.11.2003, 14:49   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Fakt, wygladalo to nieciekawie, ale powiem szczerze, ze jak to ogladalem, to ani przez chwile nie mialem wrazenia, ze stalo mu sie cos powaznego (z uszkodzeniem kregoslupa wlacznie). Oczywiscie nie to, ze bylo to dla mnie obojetne, bo nie bylo. To mlody chlopak i jakikolwiek powazniejszy uraz bylby dla niego tragedia na reszte zycia. Mam jednak nadzieje, ze nic takiego sie nie zdarzylo.

Komentatorzy mowili, ze to byl upadek z kilku metrow na kregoslup. Niby tak, ale nie do konca. Oni w koncu nie spadaja bezwladnie na plaska ziemie, ale na bardzo duza stromizne i wlasciwie to nie uderzaja (chociaz troche na pewno) w nia, tylko sie po niej zeslizguja. To na szczescie znaczaco oslabia sile uderzenia. Tak przynajmniej wyglada to z mojego punktu widzenia.

Natomiast jesli chodzi o sam stan zdrowia Morgensterna, to wczoraj jeszcze na internecie czytalem dwie wypowiedzi, z czego obydwie zgadzaly sie, ze nie stalo mu sie nic powaznego (tylko sie poobijal), z tym, ze w jednej twierdzono, ze ma zlamana noge. Z tego, co czytalem dzisiaj wynika, ze na szczescie nie jest to prawda i jest tylko potluczony. Aha, no i pisza jeszcze o wstrzasie mozgu, ale przy takim upadku to nie uniknione i nie musi dla zasady byc grozne. Tak wiec wydaje mi sie, ze na szczescie skonczylo sie to dobrze, a jesli chodzi o obwinianie organizatorow no to coz, gdyby przerwali zawody, to pewnie wszyscy mieliby do nich pretensje, jak nie przerwali i wydazyl sie wypadek, to rowniez wszyscy ich winia. Ja nie probuje na sile nikogo oskarzac. Wydaje mi sie, ze bardziej doswiadczony skoczek poradzilby sobie z takimi warunkami, np Ahonen. Nie wiem, dlaczego akurat on przychodzi mi do glowy, ale wydaje mi sie, ze spokojnie by przy takich samych warunkach wyladowal. Morgenstern jest juz bardzo dobrym skoczkiem, ale jednak brak mu jeszcze troche doswiadczenia. A ono bylo tu bardzo istotne. Nie uwazam tego wypadku za wine konkretnych osob. Raczej po prostu nieszczesliwy wypadek. Takie czasami po prostu sie zdarzaja i nie ma potrzeby na sile szukac osob za nie odpowiedzialnych. A organizatorzy skokow juz nie raz udowodnili, ze zdrowie skoczkow jest dla nich bardzo wazne.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.11.2003, 15:03   #5
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak, zrobil blad w tym skoku, za bardzo sie polozyl na nartach. A organizatorzy tez nie powinni byli zaczynac w tym dniu zawodow. Ale wiadomo kasa jest najwazniejsza i to sa bardzo duze pieniadze za transmisje, wykupienie lacza, reklamy itp.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: