![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
![]()
Właśnie nie tak dawno zadałem sobie wielki cios a jeszcze większy koledze sąsiadowi.
18GB jego mp3 kolekcjonowanych od początku od kiedy ma komputer i "moje dokumenty" i inne pierdoły przeniesione z dysku C na czas instalacji systemu wystrzeliłem w KOSMOS ![]() ![]() Jakbym u siebie odwalił taki manewr albo bym włożył z impetem głowe w monitor albo cały sprzęt poleciałby razem ze mną chyba przez okno, wrrrrrrrrrrrr ![]() Co się stało? Ciapek nie wiedział, że DOS nie widzi partycji w systemie NTFS i formatując z zasady C, formatował się pierwszy lepszy dysk czyli D!! ![]() Sąsiad miał po prostu C na NTFSach a ja nie wiedziałem....... Mam kilka pytań, przedstawie je w punktach i proszę Was tak samo o odpowiadanie w punktach jeśli możecie a stanie się to jasne. 1. Chciałem sadzić mu winde 2003 (no zasadziłem ale na dysku D: zostawiłem pustke), moje pytanie brzmi...jak po prostu zasadzić nowy system na partycji C: która jest na NTFS tak aby system był na świeżo sformatowanej partycji? Ponoć w czasie działania instalatora należy wybrać jakąś opcje która sformatuje dysk C NTFS i zasadzi na nim system również w NTFS. Jak to się mówi "formatuje dysk C prosto z płyty instalacyjnej systemu"? 2. A jakbym chciał zasadzić system na FAT32 wiedząc, że obecnie C: jest na NTFS to w czasie instalatora windows wybieram poprostu konfiguracje "formatowania dysku C i wgrania systemu na FAT32"? 3a. Czy DOS wogóle nie widzi partycji na NTFS? Czy np. kiedy będąc w dosie gdy wpisałbym polecenie znane wśród Was "tree" to uzaskałbym widok na zapisane na tym dysku foldery? Czy po prostu w DOSie nia da się tylko sformatować partycji? Formatowanie jest tylko możliwe za pomocą instalatora Windows? 3b. Co wtedy gdy każda partycja (cały dysk) jest na NTFS? Nie możliwe jest działanie w DOSie? 4. Czy rzeczywiście system plików NTFS ma większą przewage nad FAT32 tzn. szybkość działania, bezpieczeństwo plików itp.? Ma to znaczenie przy komputerach starszych, nowszych systemach win2003,XP czy 98? Zresztą nie pamiętam aby przy instalacji 98 była opcja sadzenia na NTFS ![]() ![]() ------------------------------------- To chyba narazie wszystko. Jak coś to dodam jakiś punkcik i będę Was wtedy prosił o "update" ![]() Człowiek uczy się na błędach, ja zadałem sobie starszny cios tym większy koledze, nie jestem aż takim specem od komputerów, a jak widać o NTFS wiem mało, nie wiedziałem podstawowej rzeczy. Teraz już wiem ![]() ![]() Dzięki loodziska za wszystkie odpowiedzi, dobrze że jesteściw WY ![]() ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|