Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.02.2007, 18:13   #16
Monter
Użyszkodnik

Data rejestracji: 29.03.2001
Monter niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Lightbulb

Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Jedyne 100% zabezpieczenie o którego złamaniu nie słyszałem (a szukałem - bo chciałem dobrać się do notebooka służbowego) to zaszyfrowanie dysku.
[...]
Tu się nie zgodzę - jest to zabezpieczenie najefektywniejsze, lecz możliwe do złamania. Jest to szeroko stosowana metoda w laptopach - założenie hasła powoduje zaszyfrowanie części bios i całego dysku, i tak jak piszesz, dysk wyjęty np ze skradzionego sprzętu wygląda na pusty. Co więcej, dysk taki często nie daje się sformatować. Niestety spotkałem się już z ofertami złamania haseł zarówno bios jak też dysku, kosztuje to coś około 300-500 zł (zależnie od typu laptopa). Tym samym jak widać na domowe zabezpieczenia przed rodzeństwem jest to dobre (choć ma dwa końce - w razie awarii nic nie odzyskamy), lecz 100% zabezpieczenia to nie stanowi (gdyby np. ktoś chciał zaszyfrować dysk w obawie przed wizytą niebieskich, to chyba nie ma sensu).
Pozdrawiam.
"Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu"
Monter jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.02.2007, 18:18   #17
Monter
Użyszkodnik

Data rejestracji: 29.03.2001
Monter niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Thumbs down

Cytat:
Napisany przez Dorian Podgląd Wiadomości
Podam spos***243;b jaki ja zastosowa***322;em M***322;ody tego nie usun***261;***322; i od 2 mies komp zablokowany. Dzia***322;a
Dajesz Start / uruchom
wpisujesz syskey
klikasz OK
[...]
Spos***243;b fajny, lecz szkoda, ***380;e nie mo***380;na korzysta***263; np. z USB zamiast z dyskietek
"Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu"
Monter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.02.2007, 18:28   #18
Grześiu748
Spamerzyna

Data rejestracji: 24.09.2006
Grześiu748 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Czyta***322;em o tym syskey. @s1riddick - je***347;li zrobisz ta dyskietke to tego zabezpieczenia ju***380; nie usuniesz Nie mo***380;na ju***380; tego usun***261;***263;, nawet admin ju***380; nie mo***380;e. BTW schowaj gdzie***347; t***261; dyskietk***281; zeby brat nie wiedzia***322;
Grześiu748 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.02.2007, 18:53   #19
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Monter Podgląd Wiadomości
Niestety spotkałem się już z ofertami złamania haseł zarówno bios jak też dysku, kosztuje to coś około 300-500 zł (zależnie od typu laptopa).
http://securedoc.pl/

SecureDoc Disk Encryption jako pierwszy program szyfrujący całą powierzchnię dysku spełnił wszystkie kryteria jakości wymagane przez administrację amerykańską do szyfrowania dokumentów rządowych kategorii "sensitive information".

Nie wierzę, że to da się w ogóle rozszyfrować nie łamiąc człowieka.
A co do szyfrowania ogólenie (i praktycznie nie do złamania) to polecam darmowy TrueCrypt - ale to dopiero działa po odpaleniu windowsa.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: