![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pasywne chlodzenie na athlona
Jako ze przyszlo mi pracowac po nocy, a cenie sobie cisze i spokoj... mam juz dosyc mojego glosnego coolera na procku... mam AMD Athlona 2000+ (jadro: torton), moje pytanie: czy istnieje jakies ciekawe, tanie pasywne chlodzenie na ten procesor... nie zamierzam podkrecac
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
![]() |
#3 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
taa...tylko ta woda nie jest taka tania
![]()
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 29.09.2005 o godz. 07:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ja swoj zlozylem za okolo 250zl i jak dotad smiga ![]() pozdro ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
jeśli naprawdę zależało by mi na ciszy to i tak wolałbym chłodzenie pasywne, pompa w chłodzeniu wodnym też wydaje jakiś nieznaczny szum.
![]() |
![]() |
#6 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
Moznaby poeksperymentowac (jesli masz zabezpieczenie przed przegrzaniem CPU na plycie glownej). Thorton to okrojony Barton ktory zazwyczaj spokojnie dziala na 2,3Ghz. Twoj procek ma zaledwie 1667Mhz. Mozesz sprobowac obnizyc jego temperature przez mniejszenie napiecia do np. 1,4V albo jeszcze mniej i po zalozeniu w miare duzego radiatorka MOZE sie uda...
Wszystko zalezy od tego jak bardzo da sie obnizyc napiecie procka. U mnie zmiana o 0,025V daje "zysk" w okolicach 2st. celsiusza (mam thoroughbred-b). A jesli tak sie nie da to po prostu po obnizeniu napiecia zmniejsz obroty swojego wiatraczka do akceptowalnego poziomu. PS. Ostatnio odpalalem mojego athlonka@2,3ghz (myslalem ze padl po padzie zasilacza) z ledwo docisnietym radiatorkiem (i bez pasty- czyli tak jakby go nie bylo). Po 1 sekundzie dzwiny swist i komp sie wylaczal. Gdyby nie ABSII to bym go pewnie zjarał... czlowiek jest jednak glupi ![]() A wina nie byla po stronie procka tylko po prostu zapasowy zasilacz nie mial dodatkowej wtyczki 12V bez ktorej moja plyta po prostu nie rusza. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.09.2005 o godz. 08:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
jak chcesz cos pewnego to polecam to zawsze mozesz dolozyc to z tym i obroty bedziesz mial na poziomie 1500/min co czyni cooler prawie nieslyszalnym a o wiele wydajniejszym niz bez zadnego wiatraka
![]()
![]() |
#8 | |
Komandor
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czytam, czytam, czytam...
Miałem ten sam problem. W końcu przyjął mój organizm dźwięki komputera za "naturalne odgłosy przyrody" i jest OK. ![]() Pracuję przy szumiących (niczym strumyk?, mała kaskada?..) wiatrakach. Śpię przy szumiących wiatrakach. Ja już tego nie słyszę. Tak jak ryku syren pogotowia, policji, straży pożarnej, i diesli służb oczyszczania miasta. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Jukebox Hero
no tak.. ale pewnie takie chlodzenie dziala na procesorze ze standardowym 1,6V albo nawet na szybszych modelach. Moze przy zmniejszonym napieciu wystarczy po prostu duzy miedziany radiator.
Ja bym zmniejszyl napiecie,wlaczyl program do monitorowania temperatury (np ten w BIOSie ale przydalby sie tez test w windows pod pelnym obciazeniem proca) i stopniowo wylaczal wiatraczek az do zatrzymania. Jesli temperatura bedzie ponizej 60st to nie ma problemu (nie wiem jak twoj athlon ale moj jara sie podobno dopiero powyzej 85st). Oczywiscie zawsze jest jakies ryzyko dlatego trzeba ostroznie. Najlepiej gdybys mial plyte odczytujaca temperature bezposrednio z procka (np system ABSII w soltekach) btw mam w domu Pentium60 z pasywnym chlodzeniem (naprawde pokaznych rozmiarow radiator). Dotkniecie tego radiatora podczas pracy konczy sie poparzonymi palcami. ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.09.2005 o godz. 09:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Jukebox Hero
czemu lol? ma 256kb cache drugiego poziomu zamiast 512kb. co w tym smiesznego?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Komandor
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Jukebox Hero
bo tak jest. spora czesc uzytkownikow przerabia thortony na bartony nawet 3200+ (odblokowanie cache+podkrecenie do 2,2Ghz). Tu jest instrukcja ale chyba wcielo gdzies zdjecie:
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/dis...930171549.html tu tez jest ale ja tego nie rozumiem ![]() http://www.overclockers.ru/news/news...&id=1064954605 ale jak widac rosjanie zamienili Thortona 1667Mhz na Bartona 2300Mhz (w oznaczeniach pewnie cos okolo 3400+) ![]() bez odblokowywania cache doszli nawet do 2400Mhz (mniej cache lepiej sie podkreca, poniewaz pamiec ta jest podkrecana dokladnie tak samo jak procesor) Co prawda to nie pomoze schlodzic twojego athlonka ale taka ciekawostka ![]() Nawet nie zauwazylem ze to moj setny post ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.09.2005 o godz. 12:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|