![]() |
update:
wlasnie sie konsultowalem z kumplem ktory zadal mi ta zagadke i sie okazuje ze on ma inne rozwiazanie. tak wiec sa conajmniej dwa. to zwieksza szanse rozwiazania :P |
mi rozwiazanie tej zagadki zajelo klika intensywnych podejsc. i nawet nie wiesz jaka mailem frajde jak ta zagadke rozwiazalem. pomecz ie bo warto. nie chce ci odbierac tej przyemnosci :zeby:
|
Cytat:
|
czyżbyście dali sobie spokój
|
Cytat:
myslalem ze juz mam, ale po glebszych przemysleniach doszedlem do wniosku, ze ja szukalem tylko tej ciezszej od pozostalych, a trzeba znalezc ta ktora jest ciezsza badz lzjesza od pozostalych :D |
Cytat:
Oj ten Albert to nieszczególnie cenił populację ze swoich czasów.:) |
No to uffff!!!
Germaniec No to taki glupi nie jestem :) |
mi tez wyszedl Niemiec (chyba mieszkajacy w czwartym domku koloru zielonego - nie pamietam bo kartka z wynikiem zostala w pracy ) :P
co do zagadki umieszczonej przeze mnie to bedzie to Benedykt (chyba ze macie ine kalendarz - chodzi o kolesia ktory ma imieniny w dzien przesilenia wiosennego - czyli wtedy kiedy wstaje slonce na biegunie polnocnym, jedynym miejscu gdze zgadza sie trasa podanego marszu :P ) osobiscie interesuje mnie odpowiedz na zagadke przemasa ^_^ pozdro |
no Panowie, ujawnijcie kto jaki otrzymal wynik
kto hoduje rybke? :) PS1. czyzby Niemiec :P PS2. ciekawe czy beda jakies rozbieznosci w "obliczeniach" ;) |
Cytat:
|
wszysto czego oczekuje to podanie algorytmu ważeń. po ile bil w ktorym wazeniu z interpretacja tego co wynika z danego zachowania sie szalek. w trzech wazeniach mozna sie wyrobic i w kazdym wypadku stwierdzic ktora to bila i jaka zaleznosc zachodzi pomiedzy nia a reszta. ja znam jedno rozwiazanie, nie wiem czy jest ich wiecej.
miłej zabawy |
Cytat:
|
w mniej wiecej minute doszedlem jak to zrobic, ale w pewnych (dokladnie 3) przypadkach nie okresle w ktora strone jest wychylenie masy kulki - ale bedzie wytypowana - czyli nie do konca zadanie rozwiazane...
teraz musze wracac do pracy ale trzeba bedzie nad tym pomyslec... update: przemas - jesli Twoje rozwiazanie zaczyna sie od wazenia 4 na 4 to rozwiazanie mam - ale jak napisalem wyzej w 3 przypadkach nie dowiem sie czy kulka jest lzejsza czy ciezsza, choc bede wiedzial ktora to... chyba ze sie myle, albo ze istnieje inne rozwiazanie w kazedym razie napisz prawidlowa odpowiedz za jakis czas ;) |
oto i to ciekawsze zadanie:
mamy jak w poprzednim zadaniu wage szalkowa i tylko 3 wazenia, a ustalic mamy ktora z 12 bil jest inna niz reszta i czy jest lzejsza czy ciezsza. prosze o algorytm. zajelo mi to troche czasu. ale dalem rade rozwiazac. |
Cytat:
Na szalki kladziemy po trzy kule. a) JEzeli beda w rownowadze to inna kula jest w pozostalych trzech II wazenie: Kladziemy po jednej kuli z trzech pozostalych na szalki.Jezeli beda w rownowadze to pozostala kula jest ciezsza. A jezeli szalka opadnie to ta kula jest ciezsza b) Jezeli jedna szalka opadnie to w grupie trzech kul jedna jest ciezsza II wazenie: Z grupy ciezszych kul biezemy po jednej i kladziemy na szalki. Jezeli sa w rownowadze to pozostala kula jest ciezsza.Jezeli jedna z szal opadnie w dol to ta kula jest ciezsza. Ciekawsze zadanie jest wtedy, kiedy nie wiemy czy kula jest ciezsza czy lzejsza. Ale tez do rozwiazania. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:30. |