![]() |
zagadka numer 1
waga szalkowa, 9 bil z wygladu identycznych - jedna z nich jest ciezsza. poprzez 2 wazenia na wspomnianej wadze ustalic ktora to bila. zagadka numer 1 jest pikus jak ktos wrzuci rozwiazanie, zapodam druga czesc [duzo ciekawsza] |
Cytat:
|
Cytat:
|
faktycznie - sorry mea culpa - www.mensa.org.pl, dzieki yahol za poprawienie ;)
|
Cytat:
http://www.mensa.org.pl/ I nie sugerujcie sie wynikami, sa calkowicie niemiarodajne. Choc przyjemnie jest byc na topie listy z wynikiem powyzej 140:D |
przed chwila Frog dal mi na priv kolejna zagadke - moze ja potem tu wklei :cisza:
sporo fajnych zadanek (ale rownie proste jak powyzsze) jest na www.mensa.pl ^_^ |
Może mi ktoś prześle na maila odpowiedź do pierwszego zadania - męczyłem się godzinę i nie wiem czy z dobrym skutkiem.
|
cinma - zrobiles blad w obliczeniach :D sam go znajdz
a pozatym to sa ciagi, a ciagi dodaje sie "troszke" inaczej |
a ladnie to tak nieskonczonosci dodawac?
|
no moze to nie jest sensu stricto logiczna, bo troche tu matmy (na poziomie przedszkola) i w dodatku bardzo latwa, ale prosze:
oznaczamy: a = 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + ... teraz mamy: 2a = 2 + 4 + 8 + 16 + 32 + ... a wiec: a = 1 + 2a czyli: a = -1 stad otrzymalismy, ze: 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + ... = -1 gdzie jest blad? |
Nimal twoja zagadke idzie opanowac ale tamtej Einsteina ni daje rady :(:(:( Cos glowka nie pracuje tak jak powinna :(
|
znam - to stara bardzo zagadka
|
Sid, domyslam sie ze odpowiedz znasz ^_^
poczekajmy jeszcze troche i podajmy wszystkie ^_^ niech inni sie tez pobawia |
mis polarny :) albo swiety mikolaj albo ktokolwiek kto mieszka na north pole :)
|
Sid masz oczywiscie racje
mam wiec cos innego - tez TWARDA LOGIKA: pewnego dnia pewien facet na imprezie wstaje i mowi: - W zeszlym roku w dniu swoich imenin bylem na wycieczce. Dokladnie o swicie wstalem, wyszedlem z namiotu i poszedlem na poludnie. Po dwoch godzinach skrecilem na zachod. Po kolejnych dwoch godzinach skrecilem na polnoc i doszedlem spowrotem do mojego namiotu. Jak mam na imie? Zagadka jest rozwiazywalna i NIE MA W NIEJ BLEDU! Rozwiazaniem nie jest tez moje imie :cisza: powodzenia |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:40. |