Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zakup monitora...Problem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zakup-monitora-problem-37605/)

kodziu 28.07.2004 16:26

Jeszcze jedno: zapomnij o samtronie. Nie kupuj tego . TO niższa pólka.

Kris 28.07.2004 16:15

Tylko Iiyama,

Pozdrawiam

Franc 28.07.2004 16:13

Mam NEC 791 SB i też muszę go pochwalić. :D Ustawienia fabryczne niestety trzeba wyregulować a do tego może posłużyć aplikacja NaviSet - regulacja z poziomu systemu Windows (działa tylko w Win2k, Xo 2k3), do ściągnięcia ze strony NEC

CIAPEK 28.07.2004 15:26

o NEC'u moge coś powiedzieć :) :
oprócz tego, że mało kto ma taki monitor to program NEC Monitor Test wymiata, na nim ustawisz wszystko - rewelacyjnie ustawia się geometrie widząc, że boczne linie kiedy giną nam z ekranu zmieniają kolor - bajerancki program.

Ormi przytoczył mądre słowa - każdy chwali to co ma. @ndy pyta o LG bo na to ma ochote i słusznie, nie będę się powtarzał - wiadomo co poleciłem.

nimal 28.07.2004 14:42

hm, dziwne
wieki temu mialem FE700 i byl plaski - pewnie wyszly rozne linie
potem z nowym kompek kupilem FE750+ i mam go do dzis (trzy lata!) i nie moge na razie zlego slowa powiedziec :)
a yiiama - fakt, piekne rzeczy :)

Ormianin 28.07.2004 14:14

Cytat:

Napisany przez nimal
Ormianin, a pregladales funkcje regulacji obrazu w necu? masz nawet ustwianie niezalezne naroznikow (co sie zadko zdaza) i po jednym ustawieniu monitorek chodzi idealnie, pozatym Nec'i TRZEBA zainstalowac wsystemie, inaczej dupa a nie dzialanie ;)
[...]

Kazdy chawli swoje, ja pamietam tylko jak pare lat temu kupilem FE700 i mimo tej bajeranckiej opcji w menu, za cholere nie potrafilem ustawic dobrej geometrii, krzywe linie pojawialy sie w gornej czesci i w bokach, wzialem to za wade kineskopu (kineskop nie byl idealnie plaski, ale zalewane szklo, do tych modeli wtedy NEC wkladal kineskopy Sony trinitron, wydawalo mi sie to zaleta) monitor mi wymienili i to samo, zareklamowalem ponownie, przyszedl nowy model i dalej to samo... jako ze mialem uklady ze sprzedawca, doplacilem wtedy i kupilem samsunga... tam juz nie bylo tego problemu z geometria, a jakos obrazu nie odbiegala od tego NECa... widzialem nowsze modele NECa u znajomych ale jakos nie wzbudzily mojego zaufania, co do jakosci obrazu to owszem kolory i ostrosc, kontrast bardzo dobre, ale zle doswiadczenia z geometria, ja juz mam taka zasade ze jak raz sie sparze na firmie nie ruszam jej wiecej

tymczasem iiyama robi na mnie wrazenie teraz

CIAPEK 28.07.2004 13:39

Cytat:

Napisany przez @ndy
Narazie jestem za montorikem LG 17" ez T710PH 17" Flatron tam gdzie chce kupić stoi po 635zl,- Choć też zastanawiam się nad tym Hyundajem co wcześniej podawałem stoi za 550zl,- A ten Flatron co poleca Ciapek i jeszcze kilku innych jest po 724zl,-. A ten model F700B chodzi po 670zl,- co o nim sadzicie..??

hmm wiec tak...
Szczerze? Wybierając między T710PH a F700B wybrałbym "ezetke"!
Dlaczego? Mimo tego, że nie jest całkowicie płaska super świeci, ładnie się prezentuje to wyższy model swojego brata i co najwazniejsze - parametry! F700B nie wyciągnie zdaje mi się przy 1024 100hz, ezetka pojedzie bez problemu. Ezetka ma lepsze parametry.
F700B - nie jest dobrym trafem, tym bardziej dlatego, że za jego cene można kupić tańszego Samsunga z podobnymi parametrami, ale Samsungów nie polecam mimo tego, że uważam za dobre monity, stawiam na LG, więc dalej...
Upieram się więc przy bezkonkurencyjnym F700P gdzie masz płaskość i parametry w jednym, ale oczywiście musisz wyciągnąć od jakiejś ciotki 100 zł więcej, a na prawde warto.
Powtórze także, że z T710PH też będziesz bardzo zadowolony - ostatnio montowałem takiego koleżance z pracy, to jest tak zadowolona, że można powiedzieć "męczy już każdemu ucho" z podziwu :)
Nie zastanawiaj się czasem nad T710BH bo to okrojony model T710PH kosztujący kilkanaście złotych mniej. Tak samo Flatron F700B jest okrojoną wersją F700P.
Klasa "P" charakterzyuje się także pięknym srebrnym kolorem obudowy :).

Wybór należy do Ciebie i do fundatorów. F700B nie bierz, zaoszczędź kilka złotyszy i kup sobie T710PH z lepszymi parametrami mimo tego, że nie jest całkowicie płaski to i tak sprawia takie wrażenie nie mając praktycznie żadnych zakrzywień i pięknie świeci. Ciekawa jest także funkcja 'magic bright'.
O F700P już pisałem --> :spoko:

Powodzenia!

piotrek123 28.07.2004 12:20

Ehh, szkoda że sony nie robi już monitorów 17 calowych CRT:( . Mam monit 15 cali z tej firmy już od 5 lat, ostrość bardzo dobra, geometria, nie ma się do czego przyczepić. Nie dawno sam się zastanawiałem nad tym LG PH. PH ma większe możliwości jeśli chodzi o odświerzanie obrazu niż BH, a pozatym to jest to samo.

andy 28.07.2004 12:19

Narazie jestem za montorikem LG 17" ez T710PH 17" Flatron tam gdzie chce kupić stoi po 635zl,- Choć też zastanawiam się nad tym Hyundajem co wcześniej podawałem stoi za 550zl,- A ten Flatron co poleca Ciapek i jeszcze kilku innych jest po 724zl,-. A ten model F700B chodzi po 670zl,- co o nim sadzicie..??

nimal 28.07.2004 10:21

Ormianin, a pregladales funkcje regulacji obrazu w necu? masz nawet ustwianie niezalezne naroznikow (co sie zadko zdaza) i po jednym ustawieniu monitorek chodzi idealnie, pozatym Nec'i TRZEBA zainstalowac wsystemie, inaczej dupa a nie dzialanie ;)
po drugie na monitorze sie nie oszczedza - oczy masz jedne a okulary kosztuja wiecej nie roznica w cenie monitora, apoza tym z ta cena to troche przesadzies ;)
ja mam FE750+ - sego czasu najwyzszy model,najleiej kupic ktorego z jego naspetpcow o zblizonych parametrach - bdb stosunek jakosci do ceny
zaden samsung ani lg nie jest w stanie dorosnac do piet dobremu necowi - wystarczy popatrzec na nie chwiel dluzej nie 10 minut przed wystawa sklepu ;)

edit: wlasnie yiiama i eizo sa jeszcze lepsze :) tylko cena tez duuzo wyzsza

epol 28.07.2004 10:20

Tego Huynadai ma kumple i jest zadowolony.

Ja polecam oczywiście monitory firmy iiyama. MOże i są drogie, ale za to dużo więcej oferują niż inne.

Z tego co pamiętam zawsze temat o monitorach budził kontrowersje i był obszerny :D

Piotr4s 28.07.2004 10:00

Polecam Ci mój monitorek, Samsung SyncMaster 700IFT, rozdzielczzość 1024x768 i odświeżanie 100Hz :spoko:

Ormianin 28.07.2004 09:55

Cytat:

Napisany przez nimal
owszem lg Ci starczy, sa to dobre monitory
ale jak chcesz naprawde dobry sprzet to w porownywalnej cenie kupisz NEC'a [...]

Jaki model NEC'a? Bo te ktore ja mialem i ktore mialem przyjemnosc widziec (plaskie kineskopy) to mialy wszystkie problemy z geometria... stanowczo odradzam tansze modele NEC'a, chyba ze full wypas, ale one z reguly maja cene podobna to tanszych wyswietlaczy TFT

Co do LG to zalezy co sie trafi, ja nie wiem jak to jest wsrod uzytkownikow ale czesto spotykalem sie z problemem pomaraczowej plamy (na bailym tle ja widac) na kineskopie po 2 latach eksploatacji, podobno zdaniem fachmenow z tej dziedziny to jest jakis problem kineskopow LG, szczegolnie jesli obraz pracuje w duzej rodzielczosci z duza czestotliwoscia odswierzania ekranu (progowa)

osobiscie polecam Iiyame, zazwyczaj kazdy monitor tej firmy jest bardzo dobry, nie znam nikogo kto by narzekal

GUMI70 28.07.2004 09:44

f700b to badziewie. może spróbuj coś z samtronów. ja mam 75E. ma już ze 4 lata a 100hz na 1024x768 śmiało wyświetla.

nimal 28.07.2004 09:39

owszem lg Ci starczy, sa to dobre monitory
ale jak chcesz naprawde dobry sprzet to w porownywalnej cenie kupisz NEC'a - firma legenda w monitorach dozastosowan takze profesionlanych (zaden lg czy samsung czy inny cus przy tych samych parametrach nominalnych nie moze sie rownac)
oczywiscie sa tez lepsze zeczy || np eizo,ale na to nie kazdego stac

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:18.