![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gdy temperatura w dzień spadnie poniżej 10 st. C a w domu poniżej 16 oraz temperatura ta będzie utrzymywać się przez przynajmniej 3 dni wtedy włącza się ogrzewanie - tak kiedyś formalnie było
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
U mojej siostry cieć w imieniu wspólnoty, czy spółdzielni zapyla po mieszkaniach z kartką i ludzie głosują, czy już włączyć, czy jeszcze nie. Najczęściej włączają dopiero wtedy jak połowa bloku już się przeziębi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Nareszcie się zreflektowali i rozpalili w centralnym, nie trzeba się już tak przyodziewać
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Jestem teraz sam w domu, więc od wczoraj zacząłem schodzenie z grzaniem, wczoraj na 17 ustawiłem (było 19), teraz zjechałem do 16, w domu oczywiście cieplej, bo tak szybko nie spada, a kominek palony co 2 dzień też swoje daje, jutro zejdę do 15, pozakręcam wszystkie wyloty ciepłego powietrza, zostawię, żeby dmuchał na mój pokój i łazienkę. Nie będę grzał gazem całej chałupy, bo szkoda kasy, jak tak dalej się temperatura utrzyma, to wyłączę na amen i będę włączał tylko rano na 2 godziny. Robię to powoli, bo nie chcę się przeziębić.
A u mnie w pokoju przy włączonym kompie i tak 19, da się żyć. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Oj Edi, nie wierz w te 12 miliardów i tańszy gaz.
Nie rób Donkowi na złość, bo przeziębisz się ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Ja nie wierzę w żaden gaz, znaczy wierzę szczerzę, że w ramach marketingu politycznego obniżą cenę z jakieś 10 groszy, na chwilę...
A przeziębić się nie przeziębię, bo dogrzeję się drewnem, a jak nie drewnem, to puszczę dmuchawę elektryczną na 1000 W na chwilę, potem pójdę spać. Jak będzie dobrze zimno, to koteczek przyjdzie pod kołdrę, a on grzeje jak atomowa wełna. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
jestem wielkim fanem wlasnego pieca w mieszkaniu - mialem przez wiele lat i bylo tanio
a teraz pytanie - coraz czesciej zamiast indywidualnych piecow gazowych w nowych blokach stosuje sie jakies tam zrodlo ciepla i logotermy - indywidualne liczniki energii cieplnej wchodzacej do mieszkania (nie mylic z tymi pseudomiernikami wieszanymi na kaloryfery sluzacymi do oszukiwania ludzi) niestety ciezko mi znalesc w necie wypowiedzi ludzi, ktorzy to maja jak sie bedzie to sprawowac w nowym bloku, 5 pieter, 30 mieszkan po okolo 50 metrow kazde piec jeden na gaz ziemny i rozprowadzenie logotermy i na ogrzewanie i na ciepla wode budynek z cegly, 20 cm styropian, okna trzykomorowe, mieszkanie naroznik budynku 2/3 pietro (od dolu i gory sasiedzi) - bedzie oszczednie? czy wielki kibel z rachunkami za cieplo? problem jest taki, ze budynek w budowie i ciezko ocenic, jak bedzie wygladac zuzycie energii nie mialem wczesniej do czynienia z logotermami jedni znajomi mieli taka mozliwosc,ale zrezygnowali z uwagi na koszty (tam zrodlem ciepla byl prad) w necie znalazlem pare wypowiedzi, ale na temat ekogroszku i tez zadowoleni nie byli za to logotermy sa coraz czesciej wykorzystywane i chwalone (czytaj reklamowane) wlasnie za oszczednosc oraz sprawiedliwosc podzialu kosztow grzania dostalem taka zagwostke i nie wiem, co wymyslic ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Rozwiązanie może okazać się bardzo drogie. Problemem są taryfy gazowe. U nas nie dało się zejść z maksymalnym zużyciem gazu poniżej 10m3/h (wystarczy jedna godzina w roku przekroczenia - i już jest konieczna wyższa taryfa). Co to oznacza? Konieczność wybrania taryfy gdzie płaci się za zamówioną moc. Min. 800 zł miesięcznie stałych opłat. A w lecie do ogrzania wody to ponad połowa rachunku. Gdyby każdy miał piecyk w domu - wychodziłoby dużo taniej.
![]() |
![]() |
#9 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Jak miałeś piecyk wiszący z otwartą komorą spalania, to one mają kiepską sprawność, jak będzie jeden porządny piec, to powinno być taniej, no chyba, że ktoś będzie chciał na tym zarobić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Fakt, że o tych zakichanych taryfach nie pomyślałem, u nas na pobliskim osiedlu przerobili wszystkie bloki na wspólne piece gazowe, ale to są bloki po 6 mieszkań, ludzie bardzo sobie chwalą.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Always newbie
Wtedy to ma sens - bo koszty założenia i konserwacji pewnie sporo niższe, taryfa na gaz ta sama co przy indywidualnych podgrzewaczach i zostaje miejsce w mieszkaniu. Granica (jeszcze zależy od izolacji i oszczędności mieszkańców - ale przy licznikach oszczędności szybko by się nauczyli) to kilkanaście mieszkań. Potem przy dużej ilości mieszkań znowu zaczyna mieć sens, bo przy wyższych taryfach wprawdzie wyższe są opłaty stałe, ale za to m3 gazu trochę tańszy. Więc przy dużym zużyciu znowu zaczyna mieć sens wspólna kotłownia.
![]() |
#12 | |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
Cytat:
i nie dodalem jeszcze, ze gazu w mieszkaniach nie ma - gaz jest doprowadzony tylko i wylacznie do wspolnego pieca, a w mieszkaniach wsio juz na prad czyli, wedlug Twojego opisu, to najgorsza mozliwa ilosc mieszkan w bloku na ten system ![]() no to ladnie, bo 800 pln to koszty ogrzewania domu a nie mieszkania ![]() rozwiazaliscie jakos ten problem we wspolnocie? czy po prostu tak zostalo? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Always newbie
Cytat:
A jak masz taką sytuację, że nie ma wyboru - to pozostaje mocno się starać, żeby zejść do taryfy, która nie wymaga opłaty za zamówioną moc. Izolację macie bardzo dobrą, dobry piec (+ może jakiś magik od jego konfiguracji, żeby może rzadziej się wyłączał, ale żeby jak najbardziej spłaszczył wykres zużycia gazu w czasie), dobra izolacja rur, oszczędzanie na ogrzewaniu korytarzy - i może dacie radę. U nas było 39 mieszkań, trochę słabiej izolowane - i poniżej 13m3/h chyba się nie uda zejść. Ale co ważne pierwsza zima była znacznie bardziej energochłonna niż pozostałe. Możliwe, że ludzie jeszcze szaleli (chyba nikt wcześniej nie miał liczników), możliwe, że w niesprzedanych mieszkaniach było odkręcone na full - ale czytałem też opinie, że budynek pierwszej zimy tak ma. Ale jeżeli macie możliwość ciepła sieciowego - to na 99,9% bardziej się opłaci.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 17.11.2012 o godz. 05:01 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Czyli w jednym dużym bloku powinny być 3 niezależne piece i liczniki, i też dajemy radę.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Always newbie
Tylko 3 piece (montaż, miejsce, serwisowanie) + kotłownie (wraz ze spełnieniem wymagań i przeglądy ppoż) + liczniki ciepła + instalacja ciepłej wody i CO + rozliczanie tego wszystkiego - może się nie opłacić. Zwłaszcza, jak każdy i tak ma w mieszkaniu gaz.
![]() |
|
|