![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#691 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
-15,5 rano było...
Zamarzła mi linka zmiany biegów... mogę wrzucać tylko trójkę i czwórkę. ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#692 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja nie jeździłem od poniedziałku , zaraz zobaczę czy golfik odpali ,aku nie wyjmowałem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Też idę za chwilę obadać problem odpalenia...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#694 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Wsadziłem do kominka paczkę brykietu 10 kilo i nie dużo mniej ważącą kłodę. Kominek jeszcze miał żar z 5 rano, zostawiłem zaduszony, pali się jak trzeba, centralne poszło na 13 stopni, GazProm straci.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#695 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Bojąc się zimy, napaliłem w kominku naprawdę ostro. Efekt? Nie da się wytrzymać, na dole w kominkowym, w najdalszym miejscu 24, a u mnie na górze to samo.
Mokra brzoza udawała ze 2 godziny, że się nie chce zapalić, jak się zapaliła, to piekło. ![]() //Już się więcej nie da zdusić kominka, na dole zamknięty, komin przymknięty jak szyber pozwala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#697 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
U mnie też, całego gmachu nie ogrzeję kominkiem, ale kręci się połowę mniej.
![]() A tam gdzie jest dogrzane kominkiem, to dzisiaj można na golasa. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#698 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
U mnie sporo zmian. Sprzedałem poprzednie mieszkanie i kupiłem nowe.
Stan poprzedni: ~180m2 ogrzewane prądem. W 3 pokojach wielkie piece kaflowe przestawione na grzałki. W pozostałych pokojach piece z dynamicznym rozładowaniem. Brak ocieplenia budynku z zewnątrz bo to zabytek. Pozostałe elementy (piec, ciepła woda) również zasilana prądem. Rachunek prognozowany co 2 miesiące ~1600 zł za wszystko. Stan obecny ~120m2 ogrzewanie gazowe, piec dwufunkcyjny. Gaz zasila jeszcze kuchenkę. Poza tym prąd do typowych zastosowań i kominek w salonie. Z jednej strony izolacja zewnętrzna, z drugiej brak izolacji (znowu zabytek, leży w zabytkowej dzielnicy i konserwator nie pozwolił) oraz dwie strony przylegają do sąsiednich budynków). Jest to moje pierwsze w życiu gazowe ogrzewanie więc nie mam pojęcia jak to wypadnie w praktyce. Przygodę zacząłem od wymiany pieca. Poprzedni właściciele zostawili piec Vissmana - miał być sprawny. Jak się potem okazało piec miał usterkę pompy (głośna praca) i zaworu trójdrożnego (ciepła woda przebijała na kaloryfery). Do tego piec był z otwartą komorą spalania. Wymieniłem na nowy bo koszt naprawy starego był porównywalny do kosztu zakupu nowego pieca. Do tego nowy jest z zamkniętą komorą spalania. Moja ustawienia: temperatura nocna 19 stopni, temperatura komfortowa 21 stopni, Temperatura nocna działa od 23 do 6 rano. Poza tym w ciągu dnia jeszcze przez 5 godzin. Pozostały czas to temperatura komfortowa. Niestety z uwagi na to, że pracuję w domu nie mogę pozwolić sobie na to 8 godzin w ciągu dnia było chłodniej i dogrzewało po powrocie z pracy. Dlatego mniej więcej jest tak, że w od rana do 17 piec działa mniej więcej w cyklach po 2 godziny - 2 godziny komfortowej, 2 godziny nocnej. Dopiero od godziny 17 piec przechodzi na dłużej w temp komfortową. Jakieś podpowiedzi i rady od bardziej doświadczonych kolegów?
![]() |
#699 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
Nie wiem czy obniżanie temperatury na noc się opłaca, potem piec musi nadgonić zużywając dodatkowo gaz. Szybkie dodanie +2C w nieocieplonym mieszkaniu może być trudne.
Poza tym doszedłem do wniosku że u mnie w domu takie rozwiązanie kompletnie nie ma sensu, bo termometr do pieca jest w 1 pokoju, a w pozostałych są głowice termostatyczne które o niczym nie wiedzą i próbują utrzymać stałą temperaturę niezależnie co wybiore na sterowniku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#700 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
A ja mam komienek z podkowa i haude drzewa za domem i tak sobie przepalam , jak nie napale to zimno jak w psiarni a jak napale to wiadomo ciepelko wolno stojacy domek nieocieplony :/
|
![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
No kominek świetna rzecz
![]() ![]() Ale mówie o podstawowym ogrzewaniu, bo niestety kominek sam nie wystarczy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#702 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak masz grube mury o dużej pojemności cieplnej, to nie ma większego sensu zmienianie temperatury. A jak już, to z większym wyprzedzeniem bo odbieranie/oddawanie ciepła przez mury + nagrzanie wody i posadzki/kaloryferów spowoduje sporą bezwłasność i zanim nagrzeje się powietrze to już idziesz spać.
Jak uda się założyć (przy zabytku może być problem) to w okresie jesiennym i wiosennym (gdy temperatura jest choć lekko na plusie) to najtaniej i najszybciej ogrzać pomieszczenie klimą.
![]() |
#703 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#704 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Ale ściany żrą ciepło. ja u siebie trzymam 17 - 18 stopni na dole, jak chcę podgrzać do 20 to bez szaleństwa trwa to kilkanaście godzin, zanim się ten beton i cegły zagrzeją.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
|
![]() |
![]() |
![]() |