![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#736 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Trudno się połapać w twoim układzie, ale np. kominek obłożony solidnie szamotem? To jak się nagrzeje, to trzyma prawie jak kaflok.
Konwekcyjny z nadmuchami to raz, że komplikacje z kanałami, to potem jeszcze brud na ścianach w pobliżu wylotów kanałów. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#737 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
No właśnie akumulacyjny ma taką zaletę, że nie syfi, obłożenie szamotem coś da, ale niewiele, chociaż też o tym myślę, bo szamotu mam opór.
Kominka z płaszczem wodnym nie trzeba chyba mocno tłumaczyć, bo to to samo co każdy piec CO, połączony z gazowym wymaga cwanego sterowanie i to chyba prawie wszystko. Dobry kominek akumulacyjny, to ciekawa sprawa. Tu chyba nie najgorszy artykuł o kominkach 3 generacji. Google też pomocne ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Podłączanie kominka do CO trochę bez sensu, bo kominek za słaby i będziesz ostro hajcował cały czas. Pewnie długo nie pociągnie.
Szamotu jak dasz grubo, to potrzyma ... byle za dużo w komin nie szło, bo rozgrzewa tez się wolno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
E tam, na 90 metrach + poddasze, odpowiednik pewnie 50 metrów (skosy) to da radę, właśnie to sterowanie robi to, że jak kominek nie daje, bo nie palisz, jest za zimno, to piec gazowy dogrzewa.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Rozeznałem się już trochę w temacie, będzie kominek z płaszczem wodnym, w swoim układzie otwartym, połączony z zamkniętym układem centralnego poprzez wymiennik ciepła. Do tego w razie braku zasilania UPS, koło tysiaka, ale każdy posiadacz kompa by o takim marzył, akumulator minimum 50 Ah, ale ja myślę jednak o 70 Ah, w razie zaniku zasilania pogoni pompkę od obiegu kominka i pompkę od centralnego, musi starczyć na minimum 2 godziny, żeby wody w układzie kominka nie zagotować.
Schemat podłączenia jest taki: Załącznik 68250 Sorry za jakość, ale do druku tak podrasowałem. Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.03.2020 o godz. 18:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Też u siebie o tym myślałem, ale reasumując koszty, to lepiej grzać się tym gazem, jak mam.... Kominek owszem mi służy, ale obecnie okazjonalnie (np. w weekendy), po prostu nie mam czasu rąbać tego drewna, czy bawić się przy ognisku, automat sterujący piec C.O. na gaz załączy go w stosownym momencie i tyle mojej interwencji. Może jakbym był domatorem to rąbałbym drewno lub inne deski, ale pracuje od rana do wieczora. Ja dociepliłem chałupę to mi to ciepło nie ucieka, wiec te 19 stopni mi styka akurat z gazowego.
![]() |
#742 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
No i fajnie, rozwiązanie które ja chcę zastosować działa tak: nie palisz, grzeje gaz, napalisz, gaz nie grzeje, Narąbać się zawsze miło.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Przy zakręconym kaloryferze, zakręconym nawiewie ciepłego powietrza z kominka i zamkniętych drzwiach, mam 22 stopnie w pokoju, jak otworzę drzwi, 21,5. Sama ściana tak grzeje, ale już drugi dzień pali się prawie bez przerwy. (gaśnie nad ranem)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#744 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Włączyło się centralne, przy 7 stopniach... powinno przy 2... a w kominku powstała z dębu, przy ograniczonym do minimum dostępie powietrza, ogromna góra żaru... chyba pójdę i pierd...ę ten piec z główki, bo coś mu odwala.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
takie !@$!@#%@#$^% z nocy ...,
|
![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Polska sie grzeje, Putin sie śmieje...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
|
![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Na pewno nie jest najtańsze, ale biorąc pod uwagę wygodę, to najlepsze.
Ja tam wolę gdy jest ciepło i nie płacę Putinowi. Najpierw były zimne noce, żarło gaz jeszcze spokojnie, teraz zimno jest cały czas, gaz żre jak w zimie. Gazu to zżarło mi w tym roku w sumie mniej niż w poprzednim, gdzie zimy też nie było, ale drewna mam resztkę, a z poprzedniej zostało... |
![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
spółdzielnia nakazała zakończyć lokatorom wszelkie prace kaloryferowe, będą napełniać układ wodą
![]()
![]() |
|
|