![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Z CO? Zrobione we wtorek, tylko jakoś nie było chwili żeby przerzucić zdjęcie i się pochwalić
Poza tym teraz myślę jeszcze nad założeniem izolacji na rury oraz pomalowaniem ścian w pomieszczeniu, bo tak to wizualnie średnio wygląda:![]() Wszystko działa całkiem poprawnie, CWU grzeje się kiedy ma się grzać, nie wychładza kiedy jest nagrzane (praca pomp, zawór zwrotny - wszystko jest zamontowane jak należy, udało się nie pomylić w głównych założeniach i to o dziwo za pierwszym razem
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Jarson : 19.11.2023 o godz. 21:01 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Kiełbasożerca
Data rejestracji: 15.04.2014
![]() ![]() ![]() |
Już wczoraj rano było biało. Nawet u mnie żółty ożył, jak wywęszy zero i mniej, to nawet robi ciepławe kaloryfery.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Już po został tylko deszcz.
|
|
|
#5 |
|
Kiełbasożerca
![]() ![]() ![]() |
E tam, białego przybywa, ale nie widać możliwości utrzymania się na dłużej.
Coś z wtorku na środę ma być już mocno zimno. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
No i dopiero w niedzielę się chwalisz?
![]() Widzę, że tam masz dwie pompki, nie było ich w schematach. To dużo zmienia. Najważniejsze, że działa wszystko jak trzeba. Takie machinacje na ostatnią chwilę są stresujące (a co jak pomysł nie wypali, a tu zimno?), no ale jak tu testować ogrzewanie latem? To leć po kratę
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
Nie było, bo druga pompka "wpadła" przy okazji modyfikacji, po prostu zamiast zaworu termostatycznego poszedł jeden sterownik przeznaczony dla takich konfiguracji - jedno źródło ciepła do ogrzewania CO oraz CWU - który w zależności od potrzeb i ustawień załącza odpowiednie pompki. Sam sterownik jest dość zmyślny i w zasadzie wystarcza; oczywiście można było bardziej komplikować układ, ale bez przesady. A w razie czego wszędzie są dodane zawory odcinające, jak któregoś dnia wstanę z przemożną potrzebą modyfikowania wszystkiego (na przykład w celu dodania solarów) - to również nie ma problemu
![]() Krata stoi niedaleko, ale na razie
|
|
|
#8 |
|
XV1100
Zlotowicz
No i git
![]() Nawet nie wiedziałem, że są takie cwane sterowniczki do tego. Jakbyś jeszcze zrobił trochę porządku z kabelkami, a wiem że ty lubisz porządek w takich sprawach, to będzie spoko. Poprowadzić choćby w uchwytach na ścianie, zamiast przedłużaczem nie wiadomo skąd, na drutach. Ogólnie dobrze, ale kosmetyka. Hehe, jakbym sam miał inaczej i lepiej. Prowizorki są najtrwalsze.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
Z tą kosmetyką pełna zgoda, koszt to ułamek ceny całego przedsięwzięcia, czas to też ułamek całej pracy - a poprawia końcowy efekt znacznie. Muszę tylko zamówić otuliny i maskownice można kończyć. Oczywiście za długo czekać nie wolno, bo każdy przecież wie, że jak się coś takiego zostawi na dłużej to już to tak zostanie na zawsze
|
|
|
#10 |
|
XV1100
Zlotowicz
Oj tak, wiem to aż za dobrze. Najpierw rzeźbimy coś, co działa. Cieszymy się zamierzonym efektem. Oczywiście takie błahostki zostawiamy na zaś. W głowie jest jeszcze plan usprawnienia/uproszczenia/uładnienia, ale to na spokojnie, jeszcze się przemyśli. Oczywiście w międzyczasie zajmujemy się innymi, nie cierpiącymi zwłoki, sprawami. No a po czasie odkrywamy Amerykę - po co kombinować z czymś, co działa, przecież jeść nie woła. Będzie potrzeba, to się zareaguje.
A ja lubię kabelki widzieć. Ukryte w maskownicach, peszelach czy innych kanałach stają się tajemną pajęczyną. Rozkminiać coś takiego po latach jest czymś samym w sobie. Dodatkowo, przynajmniej mi się tak trafia, przy takich udoskonaleniach wychodzi, że istniejące kable okazują się za krótkie i dylemat co robić - wymieniać, czy pierdzielić to i zostawić, jak jest
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Kiełbasożerca
![]() ![]() ![]() |
Zapłaciłem dzisiaj za gaz 1260 złotych za dwa miesiące, prawie 200 metrów grzane, 21 - 22 stopnie, wqrwiony jestem nieźle, bo zużycie, to raptem 357 metrów, co to jest? Ale pompowicze mają to samo, albo gorzej, a wsadzili majątki w sprzęt.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
Ja w tym okresie grzewczym na plus w porównaniu z latami wstecz, ale jestem po wymianie kotła z leciwej beretty na vaillanta.
Dołożyłem w dwóch pomieszczeniach po 5 żeberek, co daje grzejniki 15X140watt 60m2 do ogrzania, temp minimalna -19 ,temp komfortowa -21C Zużycie 360,14 zł 1127 kWh |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
Cytat:
Bloki lata 60, słaba izolacja ,mieszkania rogowe. |