![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.11.2005
![]() |
problem z słuchawkami !!!
Od niedawna mam płytę główną MSI K8N Neo (MS-7030) Socket 754.
Na płycie jest karta dźwiękowa, lecz nie mam możliwości podłączenia jednocześnie głośników i słychawek ponieważ jest tylko jedno gniazdo wyjściowe ( bez możliwości zmiany ustawień co do gniazd ). Próbowałem używać rozgałęźnika lecz jest to jedna wielka lipa - regulacja tonów i głośności w słuchawkach wpływa na barwę dźwięku w głośnikach. Czy istnieje możliwość zmiany ustawień gniazd wyjściowych, a jak nie to jakie jest rozwiązanie ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Spamerzyna
Data rejestracji: 24.09.2006
![]() |
***379;e tak si***281; spytam z ciekawo***347;ci, po co ci s***322;uchawki i g***322;o***347;niki jednocze***347;nie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
moze na plycie masz z***322;acza do panelu przedniego
![]() w manualu jest o JAUD1 wiec mozesz zainstalowac przedni panel bezproblemowo ![]() @Grze***347;iu748 polecam zaczac myslec... wiem ze kochasz wyciaga***263; swoj komputer za kazdym razem jak chcesz podlaczy***263; s***322;ychwaki, wiem ze z***322;acza masz niezniszczalne.. i uwazasz za idealnie wygodna prze***322;***261;czanie s***322;uchawek i g***322;o***347;nik***243;w raz na jaki***347; czas.... gratuluje Ostatnio zmieniany przez polakT : 13.02.2007 o godz. 20:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
A takie co***347; to chyba tylko na dw***243;ch niezale***380;nych kartach d***378;wi***281;kowych da si***281; zrobi***263;... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
w sumie masz racje... jednak nie bardzo rozumiem nadal ten fragment o regulacji...
Bo napisane jest ze podlaczone przez rozga***322;***281;ziacz... czy regulacja na s***322;uchawkach ![]() Nie znam sterownikow od MSI, np na ausach w sterach front uot i r out sa oddzielne i regulacja na nich jest tez rozbiezna.... to co @Reetou powiedzia***322; mo***380;na te***380; pokusic sie o zakup drugiej karty dzwiekowej (nawet starutenkiego SB128, moze Live! (ale pe***322;nego)) tu akurat nie mam preferencji. Moje rozwiazanie w domu to: zaintegrowany realtek do skype, a muzyka, filmy, gry mam na Audigy 2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam
Mając tylko jedno wyjście dźwięku z karty muzycznej problem jest prawie bez rozwiązania. Prawie, ponieważ jakby się uprzeć można po rozdzieleniu sygnału za pomocą przejściówki wysłać jeden z nich przykładowo do komputerowego zestawu głośników (i na nim słuchać muzyki) a drugi podpiąć pod wzmacniacz z korektorem i do niego podłączyć słuchawki. Korekcja i zmiana głośności na wzmacniaczu nie będzie wpływać wtedy na zestaw komputerowych głośników. Prostsze rozwiązanie (z pominięciem wzmacniacza) to użycie potencjometru, co da nam tylko regulację głośności ***8211; w zasadzie powinno to wystarczyć. Kupując panel przedni zyskujemy ponownie jedynie regulację głośności. Niestety niewiele to pomoże jeśli planujemy korekcję częstotliwości czy nakładanie innych efektów. Sterowniki kart zintegrowanych nie pozwalają w ten sposób ingerować na odrębne sygnały kierowane do różnych wyjść. Oznacza to, że efekty będą działać globalnie na wszystko. Zakładając, że kolega monmar1 chce używać jednego wyjścia karty do słuchawek np.: Skype a drugiego do zwykłego słuchania muzyki to najprościej będzie rzeczywiście zaopatrzyć się w drugą kartę muzyczną - najlepiej od razu taką, która pozwala na pełną kontrolę tego co gdzie i jak idzie (polecam ten temat), a zintegrowaną po prostu wyłączyć. pozdrawiam
![]() |
![]() |
#7 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Ja mam przez rozdzielacz podlaczone sluchawki, a pod drugie wejscie idzie kabel pod wzmacniacz. W s***322;uchawkach skype mam regulacje (wlaczanie, ciszej, glosniej) i wszyskto dziala. Zawsze trzeba pamietac ze jak sie jedno uzywa to drugie powinno byc wylaczone. Nie mialem z tym nigdy problemu, ale wiem ze takie rzeczy sie zdarzaja i jedynym pozadnym rozwiazaniem jest przelacznik sygnalow (ktory tez czasami nawala) albo kupienie drugiej karty co zaoszczedza czas.
Problem ma kilka wariantow Podlaczajac pod wzmacniacz/amplituner...mamy gotowe wyjscie sluchawkowe. No ok, ale problem kolejny gdy mamy sluchawki + mikrofon. Wtedy trzeba poradzic sobie z dodatkowym kablem "przed***322;u***380;aczem" niedaleko amplitunera ktory idzie do kompa i tam wpinac mic. 2 karty sprawdzaja sie jak jest tak : do skype uzywam sluchawki + mic (karta jedna zintegrowana), do grania,muzyki na glosniki 5.1 (karta 2 np. audigy2).A co gdy do muzyki bede mial ochote podlaczenia sluchawek podczas sluchania (pomijam ze np. glosniki 5.1 Creative`a maja w tym 'pilocie' ktory wlacza glosniki gniazdo na sluchawki). Generalnie musialbys poprobowac z innymi sluchawkami ktore maja mozliwosc wylaczenia (maja taki 'sciszacz z wylacznikiem calkowitym' gdzies po drodze na kablu i jak zachowa sie wtedy)
![]() |
|
|