![]() |
wiesz co, powiniene***347; doda***263; tak***380;e dzia***322;, w kt***243;rym opisywa***322;by***347; partactwo ekip remontowo-budowlanych.
wiem z do***347;wiadczenia, ***380;e to temat rzeka. |
Cytat:
Jutro wrzucę wam zdjęcie poglądowe, które ukaże się również na stronie ;) |
Art. 8. 1. Osoba niepe***322;nosprawna o obni***380;onej sprawno***347;ci ruchowej, kieruj***261;ca pojazdem samochodowym oznaczonym kart***261; parkingow***261; mo***380;e nie stosowa***263; si***281; do niekt***243;rych znak***243;w drogowych dotycz***261;cych zakazu ruchu lub postoju, w zakresie okre***347;lonym przepisami, o kt***243;rych mowa w art. 7 ust. 2.
2. Przepis ust. 1 stosuje si***281; r***243;wnie***380; do: 1. kieruj***261;cego pojazdem przewo***380;***261;cego osob***281; o obni***380;onej sprawno***347;ci ruchowej; 2. pracownik***243;w plac***243;wek zajmuj***261;cych si***281; opiek***261;, rehabilitacj***261; lub edukacj***261; os***243;b niepe***322;nosprawnych pozostaj***261;cych pod opiek***261; tych plac***243;wek. W kazdym innym przypadku pojazd musi byc uprzywilejowany lub miec zoltego koguta. |
nie, nie mo***380;e. a nawet wi***281;cej - mo***380;e dosta***263; mandat.
|
To skoro ju***380; przy pojazdach uprzywilejowanych jeste***347;my, to inna kwestia - czy policja, stra***380; miejsca itp. mo***380;e przyk***322;adowo stan***261;***263; na zakazie lub w inny zabroniony spos***243;b, je***347;li nie jest na sygnale ***347;wietlnym? (p***243;***378;niej mog***281; dorzuci***263; przyk***322;adowe zdj***281;cie)
|
Cytat:
# pojazd uprzywilejowany - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego; Jezeli zakladasz na dach niebieskiego koguta, wysylasz sygnal dzwiekowy i masz wloczone swiatla mijania to jestes pojazdem uprzywilejowanym. ALE Nie masz do tego prawa, wiec za samo posiadanie takich urzadzen w samochodzie podlegasz karze. Nie mowiaz juz o ich uzywaniu (oddzielna wyzsza kara). Art. 53. 1. Pojazdem uprzywilejowanym w ruchu drogowym może być pojazd samochodowy: 1. jednostek ochrony przeciwpożarowej; 2. pogotowia ratunkowego; 3. Policji; 4. jednostki ratownictwa chemicznego; 5. Straży Granicznej; 6. Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego; 7. Agencji Wywiadu; 7. a) Centralnego Biura Antykorupcyjnego; 8. Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej; 9. Służby Więziennej; 10. Biura Ochrony Rządu; 10. a) kontroli skarbowej; b) Służby Celnej; 10. Inspekcji Transportu Drogowego; 11. jednostki niewymienionej w pkt 1-11, jeżeli jest używany w związku z ratowaniem życia lub zdrowia ludzkiego - na podstawie zezwolenia ministra właściwego do spraw wewnętrznych. (btw te punkty i podpunnkty to chyba robili na chybail trafil - 7. Agencja Wywiadu, 7a. - CBA Co to ma wspolnego z AW - juz wiecej z ABW !! ) |
Cytat:
Ale spoko, kiedyś to sprawdzę, bo i tak kilku rzeczy chcę w kodeksach poszukać. Tak tylko mnie to kiedyś zastanowiło, jak widziałem taki pędzący przez miasto samochód (i innym razem, jak jechał podobny przez zakorkowane skrzyżowanie i nikt nie zamierzał go przepuścić ;) ). |
Cytat:
|
Cytat:
uprzywilejowane to tak***380;e pojazdy jednostek ratownictwa chemicznego oraz kontroli skarbowej i celnej ;) |
Cytat:
To, nad czym rzeczywiście się zastanawiałem, to czy jeśli spotkam kompletnie nieoznakowany samochód (który wygląda jak każdy inny mijany) mający sygnał świetlny i dźwiękowy, to czy on również ma pierwszeństwo. Bo co to w sumie za filozofia założyć sobie koguta na dach.. Sam kiedyś (wiele lat temu) coś takiego miałem.. |
Cytat:
|
Cytat:
Dlatego przepuszczam tylko karetki, straż i policję :D |
Cytat:
|
Cytat:
Jeszcze raz. Wiecej czytaj niż pisz. A Wrocław jest jednym z lepszych miast...:D |
Znalazlem, to jest art. 22 ust. 4
Ja mowilem o art. 16 ust. 4 A z pytan z gatunku 'zabij mnie', to polecam wymienic wszystkie pojazdy uprzywilejowane. Poza tym ciekaw jestem ilu z was uwaza, ze pojazd ktory ma niebieskiego koguta i sygnal dzwiekowy jest pojazdem uprzywilejowanym. JESZCZE NIE JEST :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:18. |