Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Znaki i przepisy ruchu drogowego.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/znaki-przepisy-ruchu-drogowego-66744/)

woitas 13.08.2006 14:55

wiesz co, powiniene***347; doda***263; tak***380;e dzia***322;, w kt***243;rym opisywa***322;by***347; partactwo ekip remontowo-budowlanych.
wiem z do***347;wiadczenia, ***380;e to temat rzeka.

andrzejj9 12.08.2006 23:51

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Art. 8. 1. Osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierująca pojazdem samochodowym oznaczonym kartą parkingową może nie stosować się do niektórych znaków drogowych dotyczących zakazu ruchu lub postoju, w zakresie określonym przepisami, o których mowa w art. 7 ust. 2.

2. Przepis ust. 1 stosuje się również do:

1. kierującego pojazdem przewożącego osobę o obniżonej sprawności ruchowej;

2. pracowników placówek zajmujących się opieką, rehabilitacją lub edukacją osób niepełnosprawnych pozostających pod opieką tych placówek.

W kazdym innym przypadku pojazd musi byc uprzywilejowany lub miec zoltego koguta.

Dzięki za sprecyzowanie - rozumiem, że poprzez "pojazd musi być uprzywilejowany" rozumiemy to, o czym mówiliśmy wcześniej - czyli sygnał świetlny, dźwiękowy i światła.

Jutro wrzucę wam zdjęcie poglądowe, które ukaże się również na stronie ;)

pawelblu 12.08.2006 23:35

Art. 8. 1. Osoba niepe***322;nosprawna o obni***380;onej sprawno***347;ci ruchowej, kieruj***261;ca pojazdem samochodowym oznaczonym kart***261; parkingow***261; mo***380;e nie stosowa***263; si***281; do niekt***243;rych znak***243;w drogowych dotycz***261;cych zakazu ruchu lub postoju, w zakresie okre***347;lonym przepisami, o kt***243;rych mowa w art. 7 ust. 2.

2. Przepis ust. 1 stosuje si***281; r***243;wnie***380; do:

1. kieruj***261;cego pojazdem przewo***380;***261;cego osob***281; o obni***380;onej sprawno***347;ci ruchowej;

2. pracownik***243;w plac***243;wek zajmuj***261;cych si***281; opiek***261;, rehabilitacj***261; lub edukacj***261; os***243;b niepe***322;nosprawnych pozostaj***261;cych pod opiek***261; tych plac***243;wek.

W kazdym innym przypadku pojazd musi byc uprzywilejowany lub miec zoltego koguta.

woitas 12.08.2006 23:18

nie, nie mo***380;e. a nawet wi***281;cej - mo***380;e dosta***263; mandat.

andrzejj9 12.08.2006 22:53

To skoro ju***380; przy pojazdach uprzywilejowanych jeste***347;my, to inna kwestia - czy policja, stra***380; miejsca itp. mo***380;e przyk***322;adowo stan***261;***263; na zakazie lub w inny zabroniony spos***243;b, je***347;li nie jest na sygnale ***347;wietlnym? (p***243;***378;niej mog***281; dorzuci***263; przyk***322;adowe zdj***281;cie)

pawelblu 12.08.2006 14:45

Cytat:

Napisany przez Maciej
...jeszcze musi mieć włączone światła mijania lub drogowe.

uprzywilejowane to także pojazdy jednostek ratownictwa chemicznego oraz kontroli skarbowej i celnej ;)

Dokladnie.

# pojazd uprzywilejowany - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego;

Jezeli zakladasz na dach niebieskiego koguta, wysylasz sygnal dzwiekowy i masz wloczone swiatla mijania to jestes pojazdem uprzywilejowanym.

ALE

Nie masz do tego prawa, wiec za samo posiadanie takich urzadzen w samochodzie podlegasz karze. Nie mowiaz juz o ich uzywaniu (oddzielna wyzsza kara).

Art. 53. 1. Pojazdem uprzywilejowanym w ruchu drogowym może być pojazd samochodowy:

1. jednostek ochrony przeciwpożarowej;

2. pogotowia ratunkowego;

3. Policji;

4. jednostki ratownictwa chemicznego;

5. Straży Granicznej;

6. Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego;

7. Agencji Wywiadu;

7. a) Centralnego Biura Antykorupcyjnego;

8. Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej;

9. Służby Więziennej;

10. Biura Ochrony Rządu;

10. a) kontroli skarbowej;

b) Służby Celnej;

10. Inspekcji Transportu Drogowego;

11. jednostki niewymienionej w pkt 1-11, jeżeli jest używany w związku z ratowaniem życia lub zdrowia ludzkiego - na podstawie zezwolenia ministra właściwego do spraw wewnętrznych.

(btw te punkty i podpunnkty to chyba robili na chybail trafil - 7. Agencja Wywiadu, 7a. - CBA Co to ma wspolnego z AW - juz wiecej z ABW !! )

andrzejj9 12.08.2006 10:09

Cytat:

Napisany przez Prezesik
Filozofia jest taka, że to jest chyba niedozwolone, o ile dobrze pamiętam.

No, przez osobę prywatną to na pewno. Ale co na przykład z jakimiś służbami w nieoznakowanym samochodzie..?

Ale spoko, kiedyś to sprawdzę, bo i tak kilku rzeczy chcę w kodeksach poszukać. Tak tylko mnie to kiedyś zastanowiło, jak widziałem taki pędzący przez miasto samochód (i innym razem, jak jechał podobny przez zakorkowane skrzyżowanie i nikt nie zamierzał go przepuścić ;) ).

Prezesik 12.08.2006 09:53

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Wiem. Ale ich nigdy nie spotykam, poza tym większość ma oznaczone samochody.

To, nad czym rzeczywiście się zastanawiałem, to czy jeśli spotkam kompletnie nieoznakowany samochód (który wygląda jak każdy inny mijany) mający sygnał świetlny i dźwiękowy, to czy on również ma pierwszeństwo. Bo co to w sumie za filozofia założyć sobie koguta na dach.. Sam kiedyś (wiele lat temu) coś takiego miałem..

Filozofia jest taka, że to jest chyba niedozwolone, o ile dobrze pamiętam.

Maciej 12.08.2006 09:51

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Znalazlem, to jest art. 22 ust. 4

Ja mowilem o art. 16 ust. 4

A z pytan z gatunku 'zabij mnie', to polecam wymienic wszystkie pojazdy uprzywilejowane.

Poza tym ciekaw jestem ilu z was uwaza, ze pojazd ktory ma niebieskiego koguta i sygnal dzwiekowy jest pojazdem uprzywilejowanym. JESZCZE NIE JEST :)

...jeszcze musi mie***263; w***322;***261;czone ***347;wiat***322;a mijania lub drogowe.

uprzywilejowane to tak***380;e pojazdy jednostek ratownictwa chemicznego oraz kontroli skarbowej i celnej ;)

andrzejj9 12.08.2006 09:47

Cytat:

Napisany przez Maciej
a także powinneś przepuszczać..ABW, ŻW, WSI, BOR, SG, SW oczywiście jeśli wysyła sygnały świetlne i dzwiękowe.

Wiem. Ale ich nigdy nie spotykam, poza tym większość ma oznaczone samochody.

To, nad czym rzeczywiście się zastanawiałem, to czy jeśli spotkam kompletnie nieoznakowany samochód (który wygląda jak każdy inny mijany) mający sygnał świetlny i dźwiękowy, to czy on również ma pierwszeństwo. Bo co to w sumie za filozofia założyć sobie koguta na dach.. Sam kiedyś (wiele lat temu) coś takiego miałem..

Maciej 12.08.2006 09:41

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A wiesz, ***380;e nieraz si***281; nad tym zastanawia***322;em.. Ale jako***347; nigdy nie chcia***322;o mi si***281; sprawdzi***263; ;)

Dlatego przepuszczam tylko karetki, stra***380; i policj***281; :D

a tak***380;e powinne***347; przepuszcza***263;..ABW, ***379;W, WSI, BOR, SG, SW oczywi***347;cie je***347;li wysy***322;a sygna***322;y ***347;wietlne i dzwi***281;kowe.

andrzejj9 12.08.2006 09:33

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Poza tym ciekaw jestem ilu z was uwaza, ze pojazd ktory ma niebieskiego koguta i sygnal dzwiekowy jest pojazdem uprzywilejowanym. JESZCZE NIE JEST :)

A wiesz, że nieraz się nad tym zastanawiałem.. Ale jakoś nigdy nie chciało mi się sprawdzić ;)

Dlatego przepuszczam tylko karetki, straż i policję :D

ed hunter 12.08.2006 04:16

Cytat:

Napisany przez Prezesik
Kiedyś miałem zabawną sytuację.
Przed bardzo wąskim mostem były ustawione takie znaki, jak opisałeś. Miałem pierwszeństwo. Wjechałem sobie i nagle muszę gwałtownie hamować - samochód z naprzeciwka. Zatrzymaliśmy się bardzo blisko. Na szczęście się nie zderzyliśmy. Z napotkanego samochodu wysiadła pani w średnim wieku i od razu zaczęła się na mnie wydzierać. Zaprowadziła mnie na ten koniec mostu, z którego przyjechała, pokazała mi okrągły znak zakazu informujący o pierwszeństwie nadjeżdżających z przeciwka i do mnie z takim tekstem:
"Nie widzisz baranie jeden, że mam czerwoną strzałką zaznaczone, że mam jechać?!?!"

na mnie też ostatnio jakiś bałwan trąbił po tym jak się wepchał a ja miałem pierwszeństwo. :|

rycho 12.08.2006 01:16

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Pan Piątek o ile się nie mylę - najsurowszy egzaminator z ośrodka egzaminacyjnego we Wrocławiu :>

Rozumiem, że ty znasz na wyrywki każdy ustęp kodeksu drogowego i przepisów dodatkowych :fiu: ;)

:)
Jeszcze raz.
Wiecej czytaj niż pisz.
A Wrocław jest jednym z lepszych miast...:D

pawelblu 12.08.2006 01:12

Znalazlem, to jest art. 22 ust. 4

Ja mowilem o art. 16 ust. 4

A z pytan z gatunku 'zabij mnie', to polecam wymienic wszystkie pojazdy uprzywilejowane.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:18.