Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.08.2004, 15:59   #1
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Angry Znikające partycje - czy jest szansa odzysku?

Witam,
Wydarzenia dotyczą nowego dysku Seagate Barracuda 7200.7 200GB.
Ilosc partycji: 3 <30GB, 50-60GB, reszta>. System plikow: NTFS na kazdej partycji, operacyjny: XP bez poprawek.

Zaczelo sie od komunikatow Windowsowych ze dany plik <w tym przypadku thebat.exe, notabene otwarty w chwili wystapienia komunikatu> stracil spojnosc czy cos w tym stylu. Chwile po tym jak thebat zaczal sciagac poczte <automat - co 10 min sprawdza> firewall zareagowal, ze plik thebat.exe zmienil sie od ostatniego polaczenia i czy pozwalam mu sie polaczyc <co wskazywalo ze naprawde sie zmienil>. Podczas tej samej sesji Windowsa wyskoczyl taki sam komunikat o kilku innych plikach <okolo 3, 4>.
Widzac to stwierdzilem ze cosik niedobrego sie dzieje i trzeba ratowac dane, a do tego potrzebowalem wlozyc do kieszeni "duzy" dysk, gdyz w danej chwili w kieszeni byl "maly" dysk bez wolnego miejsca. Wylaczylem Windowsa, i po ponownym wlaczeniu zostala mi 1 <jedna> partycja: c <pierwsza>. D, E - wcięło. Czyli mam teraz 1 part NTFS i 159GB -jak to Windows okresla- "Wolnego miejsca".

Wiem, ze pliki sa na dysku, skasowaly sie tylko wpisy w tablicy alokacji. Dokladnych rozmiarow tamtych partycji nie pamietam.

Czy jest szansa na odzyskanie plikow z obu utraconych partycji? Wystarczyloby mi miec je podczas 1 uruchomienia windowsa - pozgrywam na plytki i juz.

Probowalem roznych programow <znajdujacych sie na Hiren's Boot CD 6>, dla przykladu Ontrack EasyRecovery chce abym mu okreslil wielkosc tamtych partycji, i gdy <na oko> wpisze mu to szuka tych partycji i ich nie znajduje.

W tej chwili wyjezdzam na kilka dni wiec dysk zostaje tak jak jest, chetnie sprawdze istniejace mozliwosci odzysku jak wroce.
Poprosze o kilka wariantow/scenariuszy odzysku <co moge zrobic, jakie sa szanse, moze ktos juz tak mial?>.
Pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.08.2004, 16:15   #2
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A sprawdzałeś czy PartitionMagic 8.0 widzi te partycje??

Własnie sprawdzilem w swoim achiwum, że numer 10/2002 CHIPa jest poświęcony m.in. Odzyskiwaniu danych.

Jesli chcesz moge te arty Ci podesłac. Są tam tez opisane te programy do odzysku itd.

Aha, i ważne aby nic teraz na ten dysk nie zapisywac!!
Stary 18.08.2004, 16:21   #3
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

PM 8.2 <a moze 8.02> widzi to co Windows - part Podstawowa i masa wolnego miejsca.

Akurat tego numeru chipa nie posiadam, poprosze o arty.

Na "wolne miejsce" nic nie zapisuje, a partycja C to windows i 2 programy, ktore tez nie zapisuja nic w miejscu tamtych partycji.
Stary 18.08.2004, 16:32   #4
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm, przydalby ci sie linux uruchamiany z CD, moze z pod niego udalo by ci sie przegrac dane.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 16:41   #5
imola
>my private watch dog ;)<

Data rejestracji: 09.04.2003
imola zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT
PM 8.2 <a moze 8.02> widzi to co Windows - part Podstawowa i masa wolnego miejsca.

Akurat tego numeru chipa nie posiadam, poprosze o arty.

Na "wolne miejsce" nic nie zapisuje, a partycja C to windows i 2 programy, ktore tez nie zapisuja nic w miejscu tamtych partycji.
Spróbuj jescze ontrackiem z dyskietki pojechać, w katalogu gdzie jest ontrack jest exec, który robi dyskietke startową z ontrackiem na pokładzie. Odpalasz z tego komputer i dalej jak pod windą, może bez sytemu zobaczy coś więcej. Czy w opcji raw recowery też żada podania rozmiaru partycji?

imola@interia.pl
imola jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 16:45   #6
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez imola
Spróbuj jescze ontrackiem z dyskietki pojechać, w katalogu gdzie jest ontrack jest exec, który robi dyskietke startową z ontrackiem na pokładzie. Odpalasz z tego komputer i dalej jak pod windą, może bez sytemu zobaczy coś więcej. Czy w opcji raw recowery też żada podania rozmiaru partycji?
Ja caly czas pisalem o probie spod NIEwindy <Hiren's boot cd>. Reszte sprawdze pozniej.

Thanatos, jaki linux i jaki soft na nim? To sciagne i sprobuje.
Stary 18.08.2004, 17:38   #7
Mich@ł
Ismail Delivered

Data rejestracji: 29.08.2003
Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Exclamation Wielki problem z partycjami

Ja morze przypnę się do tematu. Mam nowy dysk Seagate 80GB. Sformatowałem go i z polecenia "fdisk" podzieliłem na partycje: C - 40GB D - 20GB i E -20 GB. Sformatowałem go jeszcze raz i próbuję instalować Win 98. Pierwsze, co mnie zdziwiło to że polecenie setup nie wpisuję tak: f:setup tylko zamiast dysku f mam dysk d (d:setup). Ale instalacja przebiega bezproblemowo. W Windowsie okazało się, że mam tylko jedną partycję 40GB. Próbuję podzielić dysk jeszcze raz na partycje. Wybieram polecenie fdisk i pokazuje mi się taki komunikat: BŁĄD ODCZYTU DYSKU STAŁEGO. i wychodzi z programu fdisk. Próbuję zainstalować Win XP Pro. Po procesie analizowania komputera pojawia mi się niebieski ekran z komunikatem o błędzie, i że jeżeli widzę ten komunikat pierwszy raz to uruchom ponownie komputer. Uruchamiam, rozpoczynam instalację Win Xp jeszcze raz i znowu to samo.

Czy ten zanik partycji może być spowodowany uszkodzeniem płyty głównej?
I czy dysk w takim wypadku podlega gwarancji? :\
Mich@ł jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 19:14   #8
epol
Zlotowicz

@ DJ HACKER - fdisk może mieć z tym dyskiem problemy. Stwórz sobie jedną partycje i sformatuj pod doesm. Reszta potem podzielisz pod windą Partition Magic'iem. Bedzie nawet o dużo szybciej.
Stary 18.08.2004, 21:23   #9
Mich@ł
Ismail Delivered

Data rejestracji: 29.08.2003
Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez epol
@ DJ HACKER - fdisk może mieć z tym dyskiem problemy. Stwórz sobie jedną partycje i sformatuj pod doesm. Reszta potem podzielisz pod windą Partition Magic'iem. Bedzie nawet o dużo szybciej.
Jak mam stworzyć tą partycję?? Kombinowałem z Partition Magic. Widzi mi te dwie niedostępne partycje, ale nic nie mogę tam zmienić. Jak inaczej mogę to zrobić?
Mich@ł jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2004, 06:14   #10
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT
po ponownym wlaczeniu zostala mi 1 <jedna> partycja: c <pierwsza>. D, E - wcięło. Czyli mam teraz 1 part NTFS i 159GB -jak to Windows okresla- "Wolnego miejsca".
Kolega miał podobną sytuację że podczas instalacji sterowników wyskoczył mu niebieski ekran, monitor pomigał parę razy, po czym w jego komputerze był a tylko partycja C. Nic nie pomagało, a musiał odzyskać dane z D bo tam była Praca dyplomowa. Pomogło przeinstalowanie systemu. Próbował różnymi programami i nic. Nawet Easy Recovery nie widziało innych partycji.
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2004, 17:29   #11
epol
Zlotowicz

@ MaciejT - jutro postaram odzyskać swój skaner i zeskanuje Ci te arty.
Stary 19.08.2004, 17:53   #12
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT

...Czy jest szansa na odzyskanie plikow z obu utraconych partycji? Wystarczyloby mi miec je podczas 1 uruchomienia windowsa - pozgrywam na plytki i juz....
jakiś czas temu miałem podobny przypadek ,utraciłem wtedy wszystkie partycje ktoś ze znajomych wtedy polecił mi programik TestDisk za pomocą którego odzyskałem (przywróciłem )partycje z całą ich zawartością ,ten programik wysłałem ci na poczte jest to obraz który wypal na CD i z CD uruchom go z poziomu windows
powodzenia

P.S
jest nowsza wersja tego programiku
http://www.cgsecurity.org/

Ostatnio zmieniany przez namor : 19.08.2004 o godz. 19:41
namor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.08.2004, 23:32   #13
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez namor
jakiś czas temu miałem podobny przypadek ,utraciłem wtedy wszystkie partycje ktoś ze znajomych wtedy polecił mi programik TestDisk za pomocą którego odzyskałem (przywróciłem )partycje z całą ich zawartością ,ten programik wysłałem ci na poczte jest to obraz który wypal na CD i z CD uruchom go z poziomu windows
powodzenia

P.S
jest nowsza wersja tego programiku
http://www.cgsecurity.org/
Dzieki, TestDisk tez jest na Hiren's.
TestDisk przywrocil mi partycje w kwestii ich dokladnego rozmiaru <bez zawartosci, w tym jedna niesformatowana>, poprawil tez cos w boot sektorze. Ontrack EasyRecovery odzyskal utracone pliki z partycji E <tej, na ktorej jakims cudem gdzies byly wpisy ze to ntfs>, ale z D nie poradzil sobie. Zaden inny program z plyty Hiren's nie poradzil sobie z odzyskiem <osobne sa do partycji a osobne do plikow>, przy czym Active Partition Recovery wykryl obecnosc partycji E <ta, ktora pozniej przywrocil TestDisk> i nawet stwierdzil ze cos tam bylby w stanie zrobic ku polepszeniu sprawy, jednak wszelkie proby spelzly na niczym. Inne softy niczego nie wykrywaly.

Danych z D juz nie odzyskam, ale mam chociaz te z E.

Podsumowujac, na tyle programow ile przetestowalem <cala zawartosc Hiren's> praktycznie nie ma dobrego programu do odzysk danych. BEZNADZIEJA
Stary 24.08.2004, 09:13   #14
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zassaj Knoppix`a. To jest Linux bootowalny z plytki
Ja np tak robilem jak system nie chcial wstac na windzie. i kopiuje no problem

Twoje uprawnienia: