![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
![]()
Witam,
Wydarzenia dotyczą nowego dysku Seagate Barracuda 7200.7 200GB. Ilosc partycji: 3 <30GB, 50-60GB, reszta>. System plikow: NTFS na kazdej partycji, operacyjny: XP bez poprawek. Zaczelo sie od komunikatow Windowsowych ze dany plik <w tym przypadku thebat.exe, notabene otwarty w chwili wystapienia komunikatu> stracil spojnosc czy cos w tym stylu. Chwile po tym jak thebat zaczal sciagac poczte <automat - co 10 min sprawdza> firewall zareagowal, ze plik thebat.exe zmienil sie od ostatniego polaczenia i czy pozwalam mu sie polaczyc <co wskazywalo ze naprawde sie zmienil>. Podczas tej samej sesji Windowsa wyskoczyl taki sam komunikat o kilku innych plikach <okolo 3, 4>. Widzac to stwierdzilem ze cosik niedobrego sie dzieje i trzeba ratowac dane, a do tego potrzebowalem wlozyc do kieszeni "duzy" dysk, gdyz w danej chwili w kieszeni byl "maly" dysk bez wolnego miejsca. Wylaczylem Windowsa, i po ponownym wlaczeniu zostala mi 1 <jedna> partycja: c <pierwsza>. D, E - wcięło. Czyli mam teraz 1 part NTFS i 159GB -jak to Windows okresla- "Wolnego miejsca". Wiem, ze pliki sa na dysku, skasowaly sie tylko wpisy w tablicy alokacji. Dokladnych rozmiarow tamtych partycji nie pamietam. Czy jest szansa na odzyskanie plikow z obu utraconych partycji? Wystarczyloby mi miec je podczas 1 uruchomienia windowsa - pozgrywam na plytki i juz. Probowalem roznych programow <znajdujacych sie na Hiren's Boot CD 6>, dla przykladu Ontrack EasyRecovery chce abym mu okreslil wielkosc tamtych partycji, i gdy <na oko> wpisze mu to szuka tych partycji i ich nie znajduje. W tej chwili wyjezdzam na kilka dni wiec dysk zostaje tak jak jest, chetnie sprawdze istniejace mozliwosci odzysku jak wroce. Poprosze o kilka wariantow/scenariuszy odzysku <co moge zrobic, jakie sa szanse, moze ktos juz tak mial?>. Pozdrawiam
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
A sprawdzałeś czy PartitionMagic 8.0 widzi te partycje??
Własnie sprawdzilem w swoim achiwum, że numer 10/2002 CHIPa jest poświęcony m.in. Odzyskiwaniu danych. Jesli chcesz moge te arty Ci podesłac. Są tam tez opisane te programy do odzysku itd. Aha, i ważne aby nic teraz na ten dysk nie zapisywac!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
PM 8.2 <a moze 8.02> widzi to co Windows - part Podstawowa i masa wolnego miejsca.
Akurat tego numeru chipa nie posiadam, poprosze o arty. Na "wolne miejsce" nic nie zapisuje, a partycja C to windows i 2 programy, ktore tez nie zapisuja nic w miejscu tamtych partycji.
![]() |
#4 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Hmm, przydalby ci sie linux uruchamiany z CD, moze z pod niego udalo by ci sie przegrac dane.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
>my private watch dog ;)<
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
Thanatos, jaki linux i jaki soft na nim? To sciagne i sprobuje.
![]() |
![]() |
#7 |
Ismail Delivered
Data rejestracji: 29.08.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ja morze przypnę się do tematu. Mam nowy dysk Seagate 80GB. Sformatowałem go i z polecenia "fdisk" podzieliłem na partycje: C - 40GB D - 20GB i E -20 GB. Sformatowałem go jeszcze raz i próbuję instalować Win 98. Pierwsze, co mnie zdziwiło to że polecenie setup nie wpisuję tak: f:setup tylko zamiast dysku f mam dysk d (d:setup). Ale instalacja przebiega bezproblemowo. W Windowsie okazało się, że mam tylko jedną partycję 40GB. Próbuję podzielić dysk jeszcze raz na partycje. Wybieram polecenie fdisk i pokazuje mi się taki komunikat: BŁĄD ODCZYTU DYSKU STAŁEGO. i wychodzi z programu fdisk. Próbuję zainstalować Win XP Pro. Po procesie analizowania komputera pojawia mi się niebieski ekran z komunikatem o błędzie, i że jeżeli widzę ten komunikat pierwszy raz to uruchom ponownie komputer. Uruchamiam, rozpoczynam instalację Win Xp jeszcze raz i znowu to samo.
Czy ten zanik partycji może być spowodowany uszkodzeniem płyty głównej? I czy dysk w takim wypadku podlega gwarancji? :\ |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zlotowicz
![]() |
@ DJ HACKER - fdisk może mieć z tym dyskiem problemy. Stwórz sobie jedną partycje i sformatuj
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Ismail Delivered
Data rejestracji: 29.08.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zlotowicz
![]() |
@ MaciejT - jutro postaram odzyskać swój skaner i zeskanuje Ci te arty.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
powodzenia P.S jest nowsza wersja tego programiku http://www.cgsecurity.org/
![]() Ostatnio zmieniany przez namor : 19.08.2004 o godz. 19:41 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
TestDisk przywrocil mi partycje w kwestii ich dokladnego rozmiaru <bez zawartosci, w tym jedna niesformatowana>, poprawil tez cos w boot sektorze. Ontrack EasyRecovery odzyskal utracone pliki z partycji E <tej, na ktorej jakims cudem gdzies byly wpisy ze to ntfs>, ale z D nie poradzil sobie. Zaden inny program z plyty Hiren's nie poradzil sobie z odzyskiem <osobne sa do partycji a osobne do plikow>, przy czym Active Partition Recovery wykryl obecnosc partycji E <ta, ktora pozniej przywrocil TestDisk> i nawet stwierdzil ze cos tam bylby w stanie zrobic ku polepszeniu sprawy, jednak wszelkie proby spelzly na niczym. Inne softy niczego nie wykrywaly. Danych z D juz nie odzyskam, ale mam chociaz te z E. Podsumowujac, na tyle programow ile przetestowalem <cala zawartosc Hiren's> praktycznie nie ma dobrego programu do odzysk danych. BEZNADZIEJA ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
zassaj Knoppix`a. To jest Linux bootowalny z plytki
Ja np tak robilem jak system nie chcial wstac na windzie. i kopiuje no problem
![]() |
|
|