![]() |
Cytat:
|
Cytat:
pewnie gdyby nie chodzi***322;o o Ma***322;***261;czarn***261; nie zareagowa***322;bym tak gwa***322;townie, ale to ju***380; historia.. Cytat:
|
myślę,że asmta oskrzelowa będzie dobra:P ja jestem chory na astmę i nie ćwicze już dwa lata:P
|
Kurde, na dzisiejszym wfie sam chcia***322;em sobie zwolnienie za***322;atwi***263; ;)
|
Cytat:
To przesada, ale faktem jest, że te próby oszukiwania robią się zbyt nagminne. Z drugiej strony nikt nie jest tu bez winy, bo i szkolny wf daleki jest od zachęcania do uprawiania jakiegokolwiek sportu.. Nie lubię jako przykładu dawać Ameryki, ale tutaj akurat warto - przez pół roku, kiedy miałem tam w planie zajęć PE (odpowiednik naszego WF), mieliśmy możliwość wyboru jednej z dwóch konkurencji sportowych, które następnie przez dwa tygodnie do miesiąca były nam dokładnie objaśniane i które mieliśmy możliwość trenowania (były to między innymi tak znane sporty, jak siatkówka, koszykówka, czy football amerykański, ale także kręgle, tenis, speedball, baseball i inne). Każdy miał okazję się z nimi zapoznać, a kiedy w którymś przejawiał talent, bądź zainteresowanie, mógł potem już tylko na nim się skupić. W ten sposób nie tylko tworzono zainteresowanie aktywnością fizyczną, ale także wyłapywano talenty, co jest chyba największym problemem polskiego sportu. Inna jednak sprawa, że aby móc takie zajęcia organizować, szkoła musiała współpracować z różnymi ośrodkami, które udostępniały boiska lub hale do różnych sportów (np. squasha, którego bardzo miło wspominam). U nas też byłoby to możliwe, ale.. której szkole się chce..? |
Mo***380;e nie kt***243;rej szkole si***281; chce, ale nie ka***380;da szko***322;***281; sta***263; na to. W Krakowie na politechnice sala do squasha kosztuje bodaj***380;e 35 lub 45 z***322; za godzin***281; ,a 1 kort/sale (nie wiem jak to si***281; nazywa).
Fakt faktem jest, ***380;e coraz wi***281;cej os***243;b kombinuje i sam to widz***281; po swojej szkole. U mnie w klasie jest 18 os***243;b z czego na wf chodzi 5 os***243;b, no mo***380;e jak dziewczynom si***281; zachce z wielkiej ***322;aski przyj***347;***263; to b***281;dzie 8 os***243;b. Reszta to lenistwo, chocia***380; niekt***243;rzy chodz***261; na treningi a na wf nie. Wg. mnie chodzenie na wf to nie tylko jaki***347; sport, zrelaksowanie si***281;, mo***380;e i odreagowanie, ale i podniesienie ***347;redniej. Mia***322; kto***347; z wf z normalnej, nie sportowej, szkole 3 z wfu? Chyba nic nie robi***261;c ;p |
Cytat:
Ale później "wyjaśniliśmy" to sobie i już zawsze miałem 5, 6. Z różnymi osobami można się jednak zetknąć, zwłaszcza w polskich szkołach. Co do kosztów, to zgadzam się - nie są one niskie, ale trzeba wziąć pod uwagę dwie rzeczy - po pierwsze godziny, w których takie zajęcia zwykle się odbywają i kiedy to hale sportowe zwykle stoją puste, co pozwala negocjować (i to znacznie) ceny, po drugie że tak to ujmę 'zamówienie hurtowe', co daje podstawy do jeszcze dalszych negocjacji. Poza tym zawsze można się starać o różne dopłaty, dofinansowanie. Zwykle jak się chce, to okazuje się, że można. Tylko trzeba najpierw spróbować. |
znam jeden przypadek osoby na studiach (Akademia Medyczna Poznan), ktora powtarzala WF!
to sie nazywa lenistwo! zeby powtarzac ten przedmiot, trzeba nie miec wpisow obecnosci (tylko i wylacznie obecnosci!) na zajeciach jest ich 30 w roku, trwaja 1,5 godziny zegarowej zeby bylo smieszniej, mozne je odrabiac z innymi grupami lub chodzic na treningi dodatkowe - niektorzy zaliczali po 3, 4 wpisy w tygodniu, jak im brakowalo no i jeszcze kwestia finansowa - wf jest darmowy, ale jego powtarzanie kosztowalo wtedy (jakies 6 lat temu) ponad poltora tysiaka ^_^ to taka anegdotka na boku |
Cytat:
Siedz***261;c w pracy ch***281;tnie bym si***281; zerwa***322; na lekcje W-F kt***243;re mia***322;em w podstaw***243;wce czy technikum. Szkoda, ***380;e nie mo***380;na... |
a nog***281; SE utnij ;)
P.S. wybaczcie :hahaha: |
A potem dziecko ma taki WF, jak ten z filmu:
http://pl.youtube.com/watch?v=kBVmfIUR1DA&NR Wiem, by***322;o kiedy***347; ju***380; na forum, tym razem jest z subtilami, co wa***380;ne dla os***243;b nieznaj***261;cych j***281;zyka szprechanego. :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ciekawy masz punkt widzenia, BTW. :spoko: |
ta tylko ***380;e podczas uprawiania sporu wydziela si***281; co***347; tam co koi nam nerwy , znaczy si***281; odpoczywamy umys***322;owo :D
a ten dzieciak to chyba sie do psychiatryka nadaje ,zabi***322; by za format C |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:45. |