![]() |
Płyty główne jakiego producenta uważasz za najlepsze i dlaczego?
J/w. Zastanawiam się, czym różnią się od siebie poszczególne płyty główne, tj. np. Gigabyte od ECS (proszę się nie śmiać!). Proszę mnie nie bluzgać za kolejną ankietę!!!
|
ja nigdy nie bluzgam, a prywatnie lubię MSI ..... bo ją mam :cool: :* :)
|
Re: Płyty główne jakiego producenta uważasz za najlepsze i dlaczego?
Generalnie chyba wykonaniem i własną inwencją twórczą firmy (jak mocno płyta z danym chipsetem odbiega od danych referencyjnych sugerowanych dla tego właśnie chipa). Bo jak wytłumaczyć, że płyta jednego producenta sie nie psuje a innego je... (psuje ;p ) na potęgę (przyjmując że mają ten sam skład chipsetów... Ale może ja sie nie znam ;P Niech się inni wypowiedzą... 8)
|
Ja mam płyte ECS K7S5A i jestem z niej bardzo zadowolony !!!
Dobra jakość za niewielkie pieniądze. |
W/g mnie około 80% ludzi kupujących komputer, wybiera "dobrą" (czytać: drogą) płytę główną. Chyba wszyscy jednogłośnie stwierdzą, że lepsza płyta oznacza lepszą wydajność. Ale ja się zastanawiam: czym się różni (poza ceną) droga płyta renomowanego producenta od tańszej płyty o takich samych parametrach, ale innego, mniej znanego producenta? Przecież wszystko w tym przypadku jest robione na tych samych podzespołach, współpracuje z tym samym sprzętem, jest robione według jednego standardu... Czy ktoś mi wyjaśni różnice???
|
Ja Ci nie będę bluzgał :)
Ale ta ankieta Ci g... da. Zagłosujemy na to co mamy lub lubimy. I nijak się to może mieć do jakości i wydajności. A jak się popatrzy po stronach producentów (tw) to dopiero oczy grają. I nie wszystko jest u nas na rynku dostępne. Ja powiem tak do AMD preferuję MSI ale te droższe, mniam, mniam :) Nie lubię ECS A do Intela - różnie - najczęściej JetWay bo tańsze. Nie lubię ABITa |
Wiele osób ma problemy z ECS'ami które wynikają ze wsółpracy płyty z najtańszymi dostępnymi pamięciami RAM. Osobiście miałem już chyba , albo 4 płyty ECS, na pierwszą narzekałem (bo i były powody) ale pozostałe to sam miodek - teraz mam jakiegos ecs'a z raidem i lanem onboard i działa ładnie (w szafie gdzieś mam epox 8kha+)
|
Witam !
Cenie sobie płyty MSI za stabilnosć i nie najgorszą wydajnosc, w przyszłosci bedę kierował się na zmianę płyty na MSI albo ASUSA abydwie firmy są według mnie godne polecenia. |
nigdy nie mialem niczego innego niz ASUS - wiec w tej ankiecie sie nie wypowem bo nie mam porownania i punktu odniesienia
a co do pytania ZiPa - to ze plyta wyglada podobnie do drugiej nie znaczy ze jest taka sama - niektore procesy technologiczne mzna zastapic gorszymi ale tanszymi, tak samo podzespoly (z tej samej fabryki ale z gorszej klasy jakosciowej, czy tez pamieci o wyzszych czasach dostepu) - wreszcie niektore technologie sa patentowane i ciezko za male pieniadze znalesc ich dzialajacy odpowiednik |
Polecam Abita, Asusa i MSI ... co do ECS to ja go osobiscie chyba nigdy nie kupie :)
Sam mam w domu Abita. Niewiem czy to prawda ale slyszalem ze Abit ma robic plytki wspólne plytki razem z ECS. Ciekawe co ztego wyjdzie jesli to prawda ?!? |
no żeczywiście ciekawe co wyjdzie.:)
ja polece abita bo jest dobra i ją mam:) |
A ja posiadam płytę FIC VA-503+ i działa ona bez zarzutu. Tylko szkoda że ma zaimplementowany dość stary bios i nie obsługuje on dużych dysków. Będe musiał chyba wgrać coś nowszego.
|
Hmm.
Zaglosowalem na Gigabyta. Czemu? Odpowiedz juz taka padla bo ja mam . Ale nie narzekam na nia. Na forum pojawia sie wiele postow o problemach z bufforem. Czemu ten problem wystepuje? W wiekszosci przypadkach chodzi o poprawnie zainstalowane drivery do plyty lub jakies konflikty, ktore wystepuja wlasnie z plyta glowna. Nigdy nie mialem takich problemow.I nie musze instalowac zadnych driverow. Chodzi ok. Jak bym teraz mial kupic nowsza plyte to tez wybralbym tej samej firmy. |
ASUS - niemiecka solidność !!! (nigdy nie miałem problmów z płytami ASUSA)
MSI - baardzo dobre płyty! Szkoda, że w ankiecie nie można wybrać 2-óch :( |
Cytat:
|
Cytat:
|
hm :)...
To wygląda tak. Dla mnie istnieją tylko firmy (jeżeli chodzi o płyty gł.): ASUS / MSI / ABIT / keidyś a-open i soyo jeszcze z tych tańszych to DFI. Reszta jest tania, a tania nie jest bez powodu. Nie potrafię tego udowonić, wynika to z mojego kilkuletniego doświadczenia. Miałaem okazję składać wiele zestawów komputerowych i trochę tych części mi się przewinęło... Np. popatrz na zestawy w MAKRO - niby atrakcyjne ceny, ale dlaczego nigdy nie podają szczegółowych parametrów tylko te, które się koajrzą najbardziej klientowi??? Ja wolę mieć p3 tualatina na porządnej płycie niż p4 na jakiejś taniej: pc-chips, sono, ecs,... Wydajnośc wówczas drastycznie spada, dyski żle pracuja, dźwięk zintegrowany się zacina (np. colin), xp sie nie instaluje, ramy gorszych firm nie działają, magistrala się zapycha... Oni idą na ilośc a nie na jakość. To tak jakby porównywać mercedesa S i mercedesa A. Niby oba merce, ale jaka różnica! ... nic mi więcej nie przychodzi do głowy... |
Dla mnie liczy się Wielka Trójca : Abit, Asus, MSI. Ale znam tez kilka świetnych modeli innych firm. W komputerach składanych dla siebie albo znajomych używam jednak tylko płyt tych trzech firm.
Raz tylko, na samym początku zdażył mi się niechlubny wyjatek - miałem płytę PC Chips. Straaaaaszne gówno !!! Wydajność żenująca, stabilność żadna. Żadna winda nie potrafiła na domyślnych sterownikach uruchomić UDMA. Jak ściągnołem sterowniki do IDE od producenta płyty to owszem, UDMA się uruchamiało ale podczas 8 na 10 startów wyskakiwał "błąd ochrony - uruchom system ponownie". Nawet jak juz wystartował to zwis był murowany w ciągu pierwszych 30 minut pracy systemu. Nigdy wiecej PC Chips !!! Od tamtej pory już nie eksperymentuje. |
Wedlug mnie najlepsza plyta glowna jest to plyta firmy, ktora majac dany chipset opracowala go najlepiej i wycisnela z nigo ile trzeba zeby nam komputer chodzil bardziej stabilnie i szybciej. NIestety nie zawsze producent plyty ktory mial lepsze osiagi kiedys utrzymuje ta pozycje, dlatego nie da sie powiedziec ktora firma jest najlepsza.
|
Trzeba przyznać, że OPTIMUS umie wybrać stabilne, dosyć tanie komponenty do swoich zestawów. Kupują części mało znanych firm (ostatnio DFI :)) i pchają ję do swoich bardzo drogich zestawów, a potem taki Kowalski dziwi sie czmu mój słabszy i straszy komputer chodzi szybciej i stabilniej od jego super drogiego monstrum :(
|
pirwsze mobo to intel drugie tez, trzecie to asus i czwarte to tez asus. kumplom polecam asusa (nie mam z nimi problemow), msi (nie sa az tak drogie a dosc przywoite) no i abita. no chyba ze komp ma byc tani ale to inna bajka
pzdrwm Nikita_Bennet |
Powiem krotko "Giga-Byte" nie z tego wzgledu ze ja mam ale w porownaniu z poprzedniczka "Jetway" jest za***....a roznica. Konflikty zwisy non stop SHIT! a teraz jak reka odiol zero problemow (poza jednym opisywanym na forum z ktorym sobie poradzilem) Ja przywiazuje duza uwage na sam wyglad plyty i inne szczegoliki (taka korba:) ) Oczywiscie konstrukcja oraz funkcjonalnosc ma tez duze znaczenie. Co do innych to faktycznie Slyszalem tylko wiele dobrego o Asus'ie i MSI.
|
osobiscie to preferuje dwoch producentow ASUS'a za solidnosc i jakosc no i ta stabilnosc i MSI. Za innwowatorstwo, stabilnosc, i w miare przystepna cene. Niewiele brakuje MSI do ASUSA, a sma mam MSI i chwale
Niech Beda Wszyscy Pozdrowieni Tomo |
Ja mam aktualnie ESC K7S5A wersja z LAN, chodzi super mój Athlonik 1 GHz. Więc tak naprawdę ciężko powiedzieć która jest najlepsza nie używając danej płyty.
|
kazdemu wedle potrzeb.
Cytat:
ale jak wsadzisz na nia dwa kontrolery (ide i scsi) do tego modemik (koniecznie na motoroli), jakas pradozerna karte graficzna, troche wiecej pamieci w nietypowych modulach (rozna pojemnosc i producent), powiedzmy jeszcze sb live'a, na lpt1 bedzie siedziec drukara zamiennie z flasherkiem dejana a na com'ie mbus to nie wiem czy to bedzie tak miodzio chodzilo. wybralem asusa tusl2-c na razie scsi wywalilem bo kumpel wzial swoja yamahe ale zastanawiam sie na skanerkiem na usb. no nie wiem czy ten ecs to pociagnie. wystarczy mi zeby nic sie nie sypalo (winda) a na ecs'ie bedzie na bank z tym co mam do tej pory. druga sprawa - mam chyba pecha do tych plyt - u kumpla jedna poszla na wymianke, u drugiego wywala bledy przy starcie, jak pomagalem ziomkowi skladac kompa na sklepie to byly jaja z agp=x4 (dwa identyczne kompy i ta sama grafa (czyt nie ten sam model ale ten sam egz) - w jednym jest w biosie x4 a w drugim nie ma - mowa oczywiscie o ecs'ie k7s5a czyli wersji bez lan'u). wniosek w tym przypadku? - kazdemu wedle potrzeb pzdrwm Nikita_Bennet |
Cytat:
|
A co sądzicie o płytach Lucky Star, ja posiadam od roku taką płytkę i chodzi Za$@!$#^^%ście> Może oni współpracuja z kimś z wielkiej trójcy. A tak to preferowałbym teraz płytke chyba MSI bo nie mam wiadomości na temat płyt Lucky Strar'a.
|
Taz - możesz mi powiedzieć który GigaByte do którego JetWaya?
Pytam, bo czasem używam Jetów. |
Miałem Abita KT7A - były problemy z zasilaczem na płycie więc go sprzedałem. Słyszałem na giełdzie, że większość ma problemy z wysychającymi kondensatorami po roku eksploatacji, ale jest to sprawa zasłyszana, więc nie chciał bym nikogo z posiadaczy Abita obrazić.
Miałem Soltek 75KAV v5 - żadnych problemów, stabilna praca, spore możliwości obsługi sprzętu, ale niestety jedna sprawa nie do przeskoczenia (sdram) dlatego ją sprzedałem :smutny: . Obecnie mam Epox 8RDA3+ - świetna płyta, umiarkowana cena (399zł), drobne problemy z najnowszym sterownikiem IDE, ale na tym forum koledzy pomogli go rozwiązać i w tej chwili jestem baaardzo z niej zadowolony. :mruga: Zarówno Soltek jak i Epox bardzo długo uaktualniają biosy do swoich płyt rozszeżając ich możliwości przez co wydaje się, że dbają o klientów i robią stabilny sprzęt, więc za to ich cenię i polecam. Absolutnie odradzam ECS K7S5A (Ekstra Ciulaty Sprzęt - przepraszam za słowa). Miałem okazje składać kilka kompów na tych płytach. Problemy ze sterami i pogarszająca stabilność. Po jakimś roku eksploatacji w większości sprzętów wymieniałem te płyty na inne. Innych firm nie testowałem więc się nie wypowiadam. Ale jak to zwykle bywa wybór należy do Ciebie :pisze: |
Ja powiem tak: GIGABYTE bo ją mam a ABITa nie lubie bo mi po 2 miechach poszła
|
Cytat:
|
ostatnio na FrazPc byla sonda przeprowadzana wygraly plyty Abit i Asus - roznica glosow kolo 5. potem dogrywke zrobili i znowu to samo bylo. wiec bylo dwoch zwyciescow
Abit i Asus. osobiscie posiadam Abita NF7-Sv.2 i nie mam na co narzekac. i nie dam sobie wmowic ze ECS jest lepszy albo jakas inna plytka. zupelnie inna klasa... Abit rulezz :D |
A ja do tej pory miałem Solteki z wyjątkiem jednego ECS'a i o żadnej z posiadanych płyt złego słowa powiedzieć nie mogę, jak chodzi o stabilność. Do jakości wykonania też nie mogę się przyczepić.
Solteki wg mnie to bardzo udane konstrukcje, przemyślane, bardzo starannie wykonane no i do tego bardzo wydajne płyty. Przygodę z Soltekiem rozpocząłem od SL-75KAV poprzez SL-75DRV4, a obecnie mam SL-75DRV5 (KT333). ECS'a miałem jednego K7VTA3 (na KT333) i gdy go kupowałem, to byłem strasznie wystraszony, bo obwiałem się z nim samych kłopotów. Rzeczywistość okazała się inna. Bezproblemowo mi służył przez cały czas użytkowania. Rozstałem się z nim z powodu wydajności. Demon wydajności to jednak nie był... posiadany Soltek DRV5 jest średnio jakieś 5% wydajniejszy w benchmarkach, a chipset przecież ten sam... Mimo wszystko dla osób, których portfel nie jest wypchany po brzegi, a nie zależy im na max. wydajności, to płytka jak znalazł. Zresztą, te 5% to nie aż tak dużo, a różnica w cenie między Soltekiem a ECS'em jest sporo wyższa niż 5% :( Wydaje mi sie, że w obecnych czasach nie ma już "złych i dobrych" producentów. Poziom technologiczny się na tyle wyrównał, że wszyscy robią udane konstrukcje o porównywalnej wydajności. Owszem, że niektórzy mogą się posuwać, celem minimalizacji kosztów, do używania części składowych gorszego gatunku, płyty wykonane są w mniej skomplikowanej technologii. Używanie gorszych części na pewno musi mieć wpływ na żywotnośc płyty, tylko że taka płyta szybciej ulegnie zestarzeniu techologicznemu i zostanie wyrzucona, niż się zepsuje. |
AndKoc -> gratuluje wykopalisk :P
teraz mam ASUSA wczesniej MSI a na starym kompie jest intelBX wszystkie 3 firmy robia b. dobre plyty takze remis ;) |
wow ... wykopaliście post z 21-09-2002 ;) 8) hehe
|
A ja mam DFI i nie narzekam ;) Przyznac trzeba ze słabo znana płyta w Polsce.
|
a ja mam ASUSA A7N8X Deluxe - dlaczego? Szukalem jednej z lepszych plyt pod AMD. Widzialem takze jak sie sprawuje ABIT NF7 i dla mnie obydwie plyty sa najlepsze, ale w sklepie nie bylo abita to wziolem asusika. Cenie wydajnosc/stabilnosc/wyposazenie(ilosc usb,firewire,soundstorm i itp)/mozliwosci overlockingu a na koncu chyba dodatki(ale w postaci kabli).
rowniez wiem jak dziala MSI tez ok. Dla mnie 1Asus razem z Abitem, 2 msi, 3 Gigabite i Epox @Ziele - tez cztalem cos o DFI - mozesz napisac jak sie sprawuje i co masz pod maską ciekawego. Czym sie rozni od ASUSA np. |
kasprzak: podobne zdanie mam co do pierwszego miejsca:
1.Abit, Asus 2.Gigabite 3.MSI epoxa nie chce na oczy widziec :) |
Cytat:
Hmmm, troszkę mnie wystraszyłeś tym stwierdzeniem "epoxa nie chce na oczy widziec", bo się przymierzałem do płyty Epox'a na KT600 (8KRAI). Póki co raczej pozytywne opinie słyszałem o Epoxach. Skąd ta uraza do tej firmy ?? Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej, zanim pieniądze utopię... Pozdrówki |
@Kasprzak Maja płytka DFI nie jest tak wypasiona jak wersje lanparty ale bardzo stabilna. Zero problemów ze sprzętem i przez to nic sie nie wiesza a to jest dla mnie najważniejsze
DFI NB73-ES procesor: celeron/P4 S478 chipset: 845E 1x agp 4x, 5x pci, 6x usb2.0, 6ch audio, irda i takie tam ;) chodzi z P4 2,4GHz i 512MB DDR 333 Kingston no ale niestery na 266ddr. Przy podkreceniu na 2.7GHz chodzi na 300MHz ;) |
Cytat:
mialem Epoxa kiedys, starej daty, zrazilem sie niemilosiernie... nie wiem jak teraz. poprostu na samo slowo epox odwracam glowe. ale to tylko moje zdanie. ile ten towj epox ma kosztowac? moze pomysl na dolozeniem paru zloytych i zainwetuj w abita lub Asusa. zreszta jak uwazasz, mialem gigabita pod athlona 2000 myslalem ze jest wyapsna plytka i wogole ale jak kupilem abitka nf7-s v.2 to szybko o gigabitcie zapomnialem... |
Cytat:
Koło mnie w hurtowni ten Epox 8KRAI kosztuje na dzień dzisiejszy 265zł. Cena atrakcyjna i w tych pieniądzach nic ciekawego nie idzie kupić, tym bardziej, że ten Epox ma SATA, LAN i 6 kanałowy dźwięk. Co prawda na LAN'ie zbytnio mi nie zależy bo mam osobną sieciówkę, a na kodeku dźwięku zupełnie już mi nie zależy, bo mam SB Live!, który na pewno jest lepszy od zintegrowanego kodeka. Właściwie, to zależało mi na SATA, bo w niedalekiej przyszłości mam zamiar dokupić dysk i chciałem już kupić dysk SATA (mój obecny Soltek nie obsługuje SATA). W dodatku ten Epox ma jeszcze jedną opcję, która by mi się przydała, a mianowicie szeroką regulację napięć kości RAM. Soltek ma do 2.7V... obecnie, gdy przetaktuję FSB do 280MHz i dam te 2.7V na RAM (PC2100 Elixir) to komp chodzi stabilnie, aczkolwiek sporadycznie wychodzi do Windowsa z 3DMark'a i przydałoby się możliwość potraktowania wyższym napięciem RAM'u, żeby nie wyczyniał takich numerów. |
@Proton
Jak chcesz kręcić, to lepiej weź coś na nf2 (niezależne od magistrali taktowanie AGP i PCI). Jak chcesz SATA (przy okazji dostajesz lepszy od Live'a! dźwięk) to na MCP-T (a live'a na allegro). Abit NF7-SL i Asus A7N8X Deluxe rządzą. |
Ja mam obecnie Soltka 75KAV KT133a na SDRAM, nie mialem z nia problemow do czasu
gdy dokupilem do IBM'a 7200 40 GB 2 dysk Seagate 60 GB 7200 - istne cyrki z wlaczaniem sie i wylaczaniem dysków ....doszedlem do wniosku, ze nie lubia byc na jednej tasmie. Teraz niedawno dalem post, co wybrac Soltka KT600RL + LAN + SATA czy Asusa A7V600 Via KT600 + LAN 1G + SATA.....jeszcze nie kupilem. Slyszalem, ze w Asusie glos jest niewyrazny.Co prawda Bogusiem Kaczynskim nie jestem ;) ,ale lubie miec wyrazisty glos....Tak wiec nie wiem co mowic o dzisiejszych płytach....Najlepiej polaczylbym ustawienia wszystkich gniazd z Soltka z wydajnoscia,S/PDIF-out,Lanem 3 coma Asusa |
Proton: jaki procek masz zamiar osadzic na mobo? jak amdeka to bierz abita nf7-s v.2 najlepsze mobo do oc.
masz pelan regulacje wszytkiego chyba. poza tym dziwiek bedziesz mial SS - niejednokrotnie okrzykniety ze lepszy od SBLive! moje zdanie tez takie jest, mialem porownanie, a jeszcze ostatnio nvidia wypucila nowe stery do niego to juz wogole wymiata. no tak, tylko ze Abit kolo 500zl kosztuje... jednak plytka wymiata. |
Ten abit w komputroniku kosztuje 419PLN. Więc w hurcie będzie sporo poniżej 400PLN. IMO warto tyle dopłacić za NF2 z SS, SATA, FW, zablokowane AGP i PCI, Dual Channel i trochę innych dodatków.
|
Cytat:
Może tak, obecnie mam A2000XP+, 3 x 256DDRAM PC2100, dysk IBM 40GB ATA100, SB Live!, sieciówkę osobną i dwa napędy optyczne no i mobo Soltek SL-75DRV5 na KT333. W niedalekiej przyszłości chciałbym dokupić dysk Samsung 160GB SATA. Chciałbym wymienić mobo, bo nie chcę się użerać przy dokupieniu dysku z przejściówkami z SATA na ATA133 (o ile takowe istnieją) oraz chciałbym mieć większą możliwość zmiany napięć na RAM'ie, bo obecne max. 2.7V to troszkę mało jednak. I teraz co do nForce'a: 1. Mam 3 kości RAM, czyli dual odpada a szkoda :( 2. Chyba nie warto inwestować w drogą płytę na nForce (pomimo iż ma wspaniałe możliwości o/c), bo przy moich kościach RAM to i tak więcej niż 280MHz na FSB nie wyciągnę :( Sądzę, że procek może i wskoczyłby na 333MHz, ale nie przy tych kościach... owszem, możnaby się pokusić o zmianę kości, ale skąd brać kaskę na te modernizacje :( W takiej sytuacji chyba nie ma sensu wydawać prawie 500zł za wypasioną płytę na nForce kiedy nie skorzystam ani z dual'a (szkoda mi się pozbywać jednej kości 256MB), ani ze wszystkich możliwości o/c takiej płyty. Wiem, że płyty na VIA nie mają zablokowanego FSB względem PCI i AGP, ale przy moim maksymalnie możliwym przetaktowaniu do 280MHz niewiele nadtaktowuję PCI i AGP. Raczej nie ma to negatywnego wpływu na podpięte urządzenia typu dysk, czy napędy optyczne. Dzięki za wszelkie uwagi i wskazówki Pozdrawiam |
@Proton
Przy takim podejściu, to nie ma sensu zmiana płyty. Jak chcesz robić upgrade, to musiałbyś zrobić to z głową, a to oznacza wymianę pamięci i mobo. Za to wykładając jakieś 400 PLN na 2x256MB PC3200 + 400 PLN na Abita masz szansę, na procka @2500MHz i magistralę synchronicznie z pamiątkami - czyli całkiem wydajny zestawik. Obecne pamięci, MB, sieciówkę i Live'a powinieneś pchnąć za jakieś 550-600PLN. Czyli dokładając z 200-250PLN masz sporo szybszy zestaw z najlepszą MB o wielu dodatkach. To, że pamięci będzie o 256MB mniej z zapasem zrekompensuje szybkość tych pamięci i DC. A jak będziesz potrzebował więcej, to dokupisz kość 512MB i będziesz miał 1GB w dualu. |
Miałem kiedyś ECS, ale wiadomo, że Każdy ECS g*wnem jest.
Teraz mam EPOXa na KT600 model 8KRA2I jest on bardzo podobny do 8KRAI. Jesli Proton interesuje Cie moje zdanie na temat tej płyty to...poszukam go :) bo nie dawno się na tym forum wypowiadałem o tym. Widze, że jesteś z Gliwic, to CI powiem, że chyba ta płytke braełm w kompolu lub guest'cie bo była tam najtańsza, a chodziło mi własnie o ten model. |
Głosowałem na EPOX
Dla mnie kryterium wyboru marki jest częstotliwość ukazywania się aktualizacji BIOSu. Gówniane firmy robią to rzadko albo wcale. 8) |
esem:
dla mnie jak ktos wypuszcza czesto bios tzn ze poprostu produkt jest niedopracowany... do abita nf7 wypuszczono chyba ze 3 biosy sporo rozniace sie od siebie, a kolejen uaktualnienia mialy tylko nowe wpisy porockow. o samym abicie nf7-s moze swiadczyc to ze jest pare nioficjalnych wersji biosu - specjalnie przekrecanych przez zapalencow oc. jaki wniosek? plytka popularna wsrod tych co wiedza co dobre. :) wiec gowniane firmy robia to wcale albo czesto :) a te z wyzszej polki rzadko bo nie musza. |
Cytat:
Płytę mam zamiar kupić w Kompolu, bo mają najniższe ceny. Szkoda tylko, że Kompol obecnie zamienił sie w market. Już nie idzie pogadać z kimś, kto ma o sprzęcie jakiekolwiek pojęcie :( Po prostu są tam teraz sprzedawcy z przypadku. Pozdrawiam |
Prosze, troszke popszerałem i jest:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35407 Jak widać było to przerabiane nie dawno. |
Mam płytę Asrock k7s8x kupiłem pół roku temu za 150zł. Płytka sprawuje się dobrze jest stabilna i nie mam z nią problemów. Za tą cenę myśle że nie znajdzie się lepszej płyty. Jeżeli miałbym trochę więcej kaski to bym pewnie wybrał asusa deluxe.
|
Kupilem ostatnio tego epoksa 8KRAI i nie narzekam plyta wydaje mi sie, ze jest stabilna bo jak dotad zadnych problemow.Procka bartona 2500 mozna krecic.
Czasami jak potrzebuje troche wiecej mocy to puszczam go na 200x11 i spoko dziala. Roznice pomiedzy 8krai i 8kra2i to nie tylko ten wskaznik. Bo ona jeszzce ma chyba raida (4 kontrolery), 3 wejscia na dodatkowe wentyle na plycie.Wiecej nie wiem. Niech epol potwierdzi w koncu ja ma. @Edwardo rownie dobrze mozna powiedziec, ze epox po prostu sie stara i poprawia znalezione bledy a wiadomo, ze te napewno sie zdarzaja a inni maja to w dupie bo im to zwisa. W tym wypadku popieram kolege esema. A abit NF7 podobno grymasi.Podzespoly czasami mu sie nie podobaja. U mnie takie cos to od razu dyskwalifikacja. |
A więc. Mam MSI k7n2 Delta ILSR za***ista płyta. Stabilna na dużym oc. Jakość wykonania rewelacyjna. Układ na płycie niesamowicie przemyślany. Dobry system ochrony procka. Jakość dźwięku porównywalna do audigi 2 , wyposażenie doskonałe. A najważniejsze solidny raid i dodatkowy 3 kanał ide. Zero problemów z nią mam. Asusa miałem 10 niesamowicie stabilny ale raid pozwalal tylko na pracę 2 dysków nie pozwalal na zeskanowanie pojedynczego dysku przez narzędzie wdc z poziomu windy. Po za tym mniejsza wydajność i stabilność obie mobo były na nforce i wziąłem msi. MSI Life update i inne też są przydatne i dobry suport techniczny.
|
Cytat:
|
Cytat:
niestety nie. Audigi 2 za bardzo przetwarza dźwięk może ty tego niezauważysz ale jak są wariacje la ci darem la mano Chopina to jest tam zastosowany akord neapolitański i niestety Audigi 2 go cholernie rozmywa przekoloryzowuje jeżeli zaś chodzi o sound storma jest też jakieś przekoloryzowania ale nie tak masakryczne jak w wypadku audigi 2 , audigi 2 po prostu ten akord tak cholernie przekoloryzowuje że mnie uszy bolą. Niestety mam nieszczęście być koneserem muzyki poważnej. I zauważam wiele rzeczy które dyskryminują i mnie sprzęt i nic na to nieporadzę. do techno gier audigi 2 dobre jest ale juz do muzyki poważnej lepszy o niebo jest sound storm wybacz każdy ma inne uszy:D |
Cytat:
Co do RAIDa to chyba on jest ;) Na pewno jest SATA. A to w wersji bez "2" nie ma karty post wbudowanej w płyte? |
Cytat:
|
Cytat:
Niech Ci wiernie służy, a że producent ma w dupie Ciebie - to musisz korzystać z BIOSów nieoficjalnych. 8) |
Cytat:
A ja powiem tak lista najbardziej awaryjnych MARKOWYCH płyt głównych najczęściej serwisowanych: 1. Abit NF7 -S (mosfety) 2. Epox krai na via kt 600 (kondensatory) 3. Asus a7n8x (różne uszkodzenia) 4. Msi kt6 delta sr (mosfety) niemarkowe: Ecs, Shuttle mercury pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Ale żeby od razu pisac że Shutlle to nie markowa płyta. To jest przesada. Mój bacik miał przez kilka lat takiego shtula na via kt266 i chodizła super. Była stabilna, wydajna, o/c. |
Cytat:
Dane mam z autopsji..Shuttle niestety padają często i są jak ecsy wymiane na nowe nawet jak ścieżkę przerwał user.... Stare shuttle były bezawaryjne nowe modele są często serwisowane tak jak niektóre mobo asrocka pod socket 478..... |
MSI uwazam za najstabilniejsze plyty, duzo komputerow na nich zmontowalem, zadnych reklamacji, sa niezawodne a do tego gdy piorun mi sieknal przez modem to bez zadnego ale naprawili.
|
Ja sporo montuje na EPOXACH. Uważam, że są solidnie wykonane, wydajne i stabilne. Dobrze mi się także montuje na Gigabyte i postawił bym je na równi z Epoxem i MSI. Najwięcej problemów miałem z PC CHIPS ( MASAKRA!!!) , z Ecs`em. Shutlle nie sprawiały mi nigdy problemów. Nie przepadam też za ASRockiem oraz Biostarem.
Zraziłem się też do ASUSA, ale to tylko moje prywatne odczucie i mam świadomość, ze producent to wyśmienity. Numer 1 zostawiam dla ABITA. Od czasów BH6 jestem fanem tej firmy. Nigdy nie miałem z Abitami problemów i jakoś mi osobiście przypasiła ta firma. |
Cytat:
Byc moze i jedno, i drugie. |
Powiem krótko moją mobo masakruję ciągle wyciągam z budy aby przetestować asusa albo gigabytea na nforce 2 i co zauważyłem. Mianowicie do msi jakiej niewsadzę pamięci odpowiada mu zero problemów nawet kingstony ddr 400 z cl 2.0 roszuają do asusa wsadzilem elixiry nieruszał kingstony ddr 400 podrasowane do cl 2.0 nieruszał wybredny jest ale stabilny co do gigabytea każdy powie że to dno do extreme o/c uważam tak że na dzień dzisiejszy każda mobo markowa ma prawo paść to tak jak z dyskami twardymi zależy od parti i szczęścia.
|
Cytat:
|
Zagłosowałem na MSi bo używam a nie miałem jak na razie do czynienia z inną firmą więc pewnie jestem nieobiektywny.
|
Cóż - obecnie jeżdżę na MSI KT4AV i jestem co najmniej zadowolony. Wyposażyłem też kumpla w taką płytkę i z żadną nie ma problemów innych, niż wywołane na chama przez samego siebie ;).
Przedtem miałem Abita BH6 - sam miód, a w drugim kompie chodzi ECS K7VZA. Też nie ma powodów do narzekania, choć tamten komp służy lamkom i nie pracuje w stresie innym niż bycie włączonym i stabilnym 24h/dobę. ;) Ogólnie zauważyłem, że większość producentów tworzy niezgorsze płyty, sęk w tym, żeby nie brać nowości, tylko poczekać na jak najnowsze rev. danego modelu, w którym poprawione są choroby wieku dziecięcego. Wtedy nawet ECS potrafi rządzić. A różnice produkcyjne to tak jak wcześniej mówiono: materiały i technologie gorszej jakości, a także ważna optymalizacja rozmieszczenia elementów na płycie. Na przykład w Abicie miałem genialny dostęp do zworki CCMOS, jeden ruch ręką na ślepo i po sprawie. Natomiast ten model MSI ma jedną zasadniczą wadę - właśnie umiejscowienie tej zworki w samym tyle płyty, tuż za slotami PCI, przez co musiałem inaczej rozplanować umiejscowienie bebechów. z tym że w MSI ta zworka jest bardzo rzadko wykorzystywanym elementem. ;) |
Ja mam MSi KT6Delta FIS2R i jestem z niej w 100% zadowolony (glosowalem na MSi mimo ze moje poprzednie MB byly z Abita i 1 z ECS i tez problemow nie bylo). Z moja MSI mialem tylko 1 problem - przyciasny port AGP - po wymianie grafiki na nowa nie dzialala ona na starcie wiec oddalem do servisu (grafike) i wrocila z adnotcja "Mocniej wepchnac do portu AGP" :)
|
EPOL,
jako że masz Epox'a zwracam się do Ciebie z pytaniem odnośnie rewizji płyty 8KRAI. Patrzyłem w sklepach i mają jakąś rewizję 1.x. Napisałem nawet maila do support'u i nawet w supporcie nie wiedzą, co to za rewizja. W odpowiedzi odpisali, że prawdopodobnie będzie to ostatnia wersja, ale nie wiadomo. Czyli nic konkretnego. Może Ty coś więcej na ten temat wiesz?? Jaką Ty masz rewizję swojej płytki ?? Acha, oficjalną, najnowszą wersją jest rewizja 1.1 (dane z support'u) tylko że z taką rewizją nie spotkałem tej płyty w naszych wspaniałych sklepach :( Pozdrawiam |
Ja mam rewizje płyty 1.0 (taki nadruk widnieje na laminacie plyty i w instrukcji obsługi). Sądze, że w rev 1.1 jest już wgrany nowy Bios, ktory pokazuje zegary fsb/agp/pci.
|
Cytat:
Rewizje nie róznią sie tylko BIOSem... 8) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
MSI teraz to już moja 3 pł.Głowna tej firmy ...żadnych problemów.
|
Cytat:
moja msi byla zalana herbatą a dziala:) bardzo odporna na moje męczenie mobo i nieoddam jej za żadne skarny świata:) |
Cytat:
|
Cytat:
Płytę 8KRAI już mam i jestem nią zachwycony ;) Dzięki za wszelkie porady :spoko: Wczoraj wreszcie w sklepie w Gliwicach w ProfComputer (polecam ten sklep, bo jest z kim konkretnie pogadać) się dowiedziałem, co to jest rewizja 1.X :) Mianowicie na pudełku jest tylko rev.1.X a na laminacie płyty jest dokładna rewizja, o czym w pozostałych sklepach w ogóle nie wiedzieli !! Żenada... Jakie są natomiast różnice między rew. 1.0 a 1.1 to nie wiem... Płyta w każdym bądź razie godna polecenia. Niedroga a możliwości ogromne !! System bez problemu wstał na magistrali 333MHz. A mam procka A2000XP i 3 x 256MB PC2100 Elixir. Kości co prawda idą przy tej magistrali na lightowych timingach, ale cud, że te Eilixiry w ogóle poszły na 333MHz... Na poprzedniej mobo (Soltek SL-75DRV5) nie było o tym mowy. Pozdrawiam |
Cytat:
żaden cud jak niemasz wiedzy niebredź o cudach. Elixir ddr 333 rusza spokojnie jako ddr 400 przy cl 2.0 i przy napięciu 2.7 volta pozatym ddr 400 elixira tak samo kręcą się dobrze:) |
Cytat:
Nie ma się co oszukiwać, że Elixir'y są takie sobie i do o/c się nie nadają. I naprawdę cudem jest, że idą ze znamionowych 266MHz na 333MHz. Zresztą tak jak wspomniałem, muszą mieć ustawione "słabe" timingi żeby działały na 333MHz. W moim przypadku nie ma co marzyć o CL2, bo sprawdzałem nawet przy sporo dźwigniętym napięciu RAM'u. A 2.7V to ten Epox ma ustawione standardowo i poniżej tego nawet nie można zejść. Najniższe CL jakie udało mi się uzyskać w moim przypadku, to CL2.5 pomijając już resztę ustawień kości..... zresztą, Ty masz przecież mnóstwo wiedzy, więc wszystko wiesz lepiej. |
Cytat:
p.s najlepsze pamiątki do o/c pod amd procusia to twinmosy i geile z ocz:D sorki za bredzenie przepraszam wybacz protonie:) |
Nie ma sprawy, niekiedy człowiek coś chlapnie... a może ja jestem wyczulony. Każdemu się zdarza :)
Co do pamiątek, to na pewno nie są to beznadziejne kostki. W końcu Elixir, to budżetowa wersja Nanya... ale zgadza się, że do Hynixa im daleko. Jak kupowałem te Elixir'y, to na rynku właściwie były tylko DDRAM'y 266MHz. Pamięci 333MHz praktycznie nieosiąglane były, a jeśli już, to strasznie drogie. I wtedy to były jedyne "markowe" pamięci... o innych można było zapomnieć. Jakieś same noName'y panowały na rynku. Ile ja sie nachodziłem po sklepach, żeby dostać jakieś w miarę markowe kości :) Jak chodzi o moje nowe mobo, to cieszę się, że udało mi się system na 333MHz puścić. Jak się nie cieszyć, skoro na poprzednim Solteku (KT333) nie było o tym mowy... a niby też oferował spore możliwości o/c. Na pewno płyta odgrywa rolę przy o/c. To nie ulega wątpliwości i być może na jakiejś innej mobo faktycznie nawet te moje Elixir'y poszłyby na CL2 i pozostałych parametrach też "wyżyłowanych". No ale niestety, na moim Epox'ie nie da rady i trzeba sie cieszyć że w ogóle poszły na 333MHz. Pozdrawiam |
Po kilku dniach eksploatacji nadal jestem bardzo zadowolony i jeszcze raz wypowiem się o moim Epox-ie 8RDA3+.
Częstotliwość i napięcie pracka jest niezależnie regulowane (do 250MHz i 2,9V) + blokada 100,133,166,200, Częstotliwość i napięcie pamięci niezależne (do 250MHz i 2,9V) + blokada 100,133,166,200, Częstotliwość i napięcie AGP niezależne + blokada 66MHz, Częstotliwość i napięcie PCI niezależne + blokada 33MHz. Możliwości o/c według mnie ogromne. :spoko: Na dzień dzisiejszy bez podnoszenia napięć: (Barton 2500+ 1826MHz) 228x11=2508MHz, (Pamięć noname AN1 333) 181x2=362 Blokada AGP na 66 i PCI na 33 (jeszcze nie próbowałem kręcić). :bicz: I to tyle na temat mojego sprzętu. NARA. :piwo: AndKoc :mruga: |
@AndKoc
Naprawdę na procka możesz dać 2,9V? Puszczając pamięci asynchronicznie na AMD tracisz duuużo na wydajności (nie wiem, czy szybkość procka to wynagrodzi). |
Cytat:
|
Cytat:
Po pierwsze primo nic nie jest na 100%(przynajmniej w przypadku hardware) Po drugie primo u mnie procek wstaje na standard 210 nic nie podnoszac i co ty na to cwaniaczku? :) |
AndKoc daj screny z programow typu cpuid albo aida32
|
Cytat:
|
Cytat:
A ty widze, ze nie masz nic ciekawego do napisania to zaczynasz juz sie rzucac. Ostatnio zauwazylem, ze pelno jest ciebie jako wybitnego specjaliste od hardware, ktory wszystko wie.Niestety w wiekszosci twoja wiedza bierze sie tylko i wylacznie z grup dyskusyjnych gdzie to tacy malolaci klepia bzdury. Co zostalo juz potwierdzone pare postow wczesniej. Dodam jeszzce, ze nie kloce sie tylko dyskutuje ale ty nijak tego nie widzisz tylko szukasz dziury w calym. |
Cytat:
Zarzut1. Niezgodzę się ponieważ od 2 miesięcy nieczytam list dyskusyjnych typu ocz serwis, i tweak.pl, zarzut dwa z autopsji znam przypadki że fsb 210 bez podnoszenie napięcia często objawiają się problemy typu grasz w far crya wychodzi ci do windowsa, i przy innych grach też. Dlatego polecam prime 95 , bo najczęściej przy pełnym obciążeniu proca pamięci wychodzi czy trzeba faktycznie podnosić vcore. Przy fsb 210 dla athlona 2500 nietrzeba vcore dużo podnosić ale musi być 1.7 volta dla stable pracy. Mi mój odblokowany athlon 2500 bez podniesienia vcore do 1.7 owszem rusza ale w wielu gierach objawiają się problemy z wychodzeniem po dluższym graniu do windy. Druga sprawa że to samo jest zarówno jak na mojej mobo jak asusie i co śmieszniejsze przy 2 różnych athlonach 2500 zarówno na na moim i zarówno na zablokowanym. Po zatym Weron stawiasz TEZY bez pokrycia... Jak mam czas odpiszę coś na tym forum jak niemam to najczęściej usuwam zawiadomienie i tyle. Niemam czasu na twoje bzdurne dywagacje czy memorando czyta fora po prostu memorando niema czasu na czytanie for ale musi sam zarabiać na siebie i tyle. Więc następnym razem nieobrażaj mnie. Co do wcześniejszych postów nieopieram się na testach mam w d**pie wszystkie testy i jak coś mi się podoba biorę tak było z mobo asusa i epoxa, epox krai padł po aktualizacji biosa tzn sflashowal się wszedlem do biosa safe exit uruchomila się winda i padła problemem okazały się mosfety. A asus był zbyt wybredny jeżeli o pamiatki chodziło. Gigabytea nieznoszę jest za ubogi do o/c w nich bios. Epoxy mi najbardziej pasują z msi jeżeli chodzi o ogólną ocenę Asus , Abit też są dobre ale asus odpada przez pamięci a abit przez jedną rzecz układ elementów na mobo. Nieszukam dziury w całym. .ps na asusie nieudało się mi zmusić raida do pracy z tylko jednym dyskiem na serialu po prostu narzędzie samsunga i wd diagnostyczne zglaszalo uszkodzenie kabla i jeszcze pm 8 pokazywal bzdury podczas dzielenia na partycje na msi tego problemu niemam |
Cytat:
A wiesz, ze jestes niemozliwy. Rece mi juz opadaja.Dalej uparcie sie upierasz przy swoim i jeszzce teraz mi chcesz wmowic, ze Cie obrazam. Wystarczy, ze odpowiem na zarzut1 bo dalej to nie chce mi sie klepac. ...Zarzut1. Niezgodzę się ponieważ od 2 miesięcy nieczytam list dyskusyjnych typu ocz serwis i tweak.pl.... link na cdrinfo http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36422 link na tweak.pl http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=77830 Zawsze jeszzce mozna napisac, ze to dwie inne osoby. :) PS A jesli masz cos naprawde do mnie to od tego jest priv. |
Cytat:
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Panowie spokojnie.
Nie chciałme wszczynać wojny między forumowiczami tylko podzielić się wrażeniami z pracy na nowym sprzęcie. Co do napięć Vcore ( nie 2,9V, a 2,2 V) to pomyłka z rozpędu przepraszam, ale Bartony pracują bez awarji nawet na 1,95V. Niedowiarków odsyłam do lektury KS Ekspert nr 3/2004. Jest opisane co i jak z klockami. Co do MHz to na 228 bez podnoszenia V to Bios się uruchamia, a na 218 bez podnoszenia V Windows pracuje stabilnie. W gierki nie gram bo nie mam na to czasu, a przy sofcie pracuje bez awaryjnie. A to są screny z AIDA32: Powinien być plik pack.zip dodałem go jako załącznik do tego posta. Jeżeli nie ma to doradźcie co zrobiłem źle? |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:13. |