Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Update biosa Ricoh przez bios Aopen (https://forum.cdrinfo.pl/f2/update-biosa-ricoh-przez-bios-aopen-13374/)

Proximity 01.12.2002 15:27

Update biosa Ricoh przez bios Aopen

Witam

Czy ktoś robił upgrade biosa nagrywarki Ricoh (jakiejkolwiek) wykorzystując bios do nagrywarki Aopen? Wiadomo, że nagrywarki Aopen są wersją OEM nagrywarek Ricoh, ale czy biosy pasują. Ja osobiście chciałbym zrobić upgrade biosa Ricoh MP7240A (x24x10x40) bios:2.02 do biosa 2.08 nagrywarki Aopen też x24.

Pozdrawiam

Laser 01.12.2002 15:29

Re: Update biosa Ricoh przez bios Aopen

Cytat:

Proximity napisa***322;(a)
Witam

Czy ktoś robił upgrade biosa nagrywarki Ricoh (jakiejkolwiek) wykorzystując bios do nagrywarki Aopen? Wiadomo, że nagrywarki Aopen są wersją OEM nagrywarek Ricoh, ale czy biosy pasują. Ja osobiście chciałbym zrobić upgrade biosa Ricoh MP7240A (x24x10x40) bios:2.02 do biosa 2.08 nagrywarki Aopen też x24.

Pozdrawiam

Witam !

Wim czego chcesz uniknąć / MSE / niestety tego nie unikniesz bo AOpeny tesh ten problem mają - spróbuj może z biosem SAMSUNGA przecież to tesh RICOH ...

Pozdrawiam !

Proximity 01.12.2002 20:24

MSE

Jak zauważyłem MSE u mnie występuje już naprawdę w różnych przypadkach. Dosłownie wczoraj nagrywam film na Verbatim 700 x24 (Pastel) i wyskoczyło MSE na samym poczatku i nawet powtorki nie pomogły. Dziś postanowilem ni nie właczac zaraz po uruchomieniu systemu WinXP PRO tylko odrazu uruchomic NERO 55917 i co ! -> na tym samym verbatimku poszło !!! Nagrywał ok. 5:39 (co okazało się, że była to prędkośc x20 pomimo że napisał x24 na koncu nagrywania). Mam pewna teorię: wydaje mi się, że MSE występuje kiedy jest mało ramu (ja mam tylko 128 DDR - dla WinXP PRO to bardzo mało), przynajmniej jest wtedy większe prawdopodobiestwo wystapienia jego. Podobne przypadkimiałem z CDR Titanum 700 x32 - raz nie chciały pójśc a potem poszły.
Z tego co pisałeś nadal zdarzaja sie u ciebie MSE - w jakich przypadkach?
Co do samsungów to jesteś pewny że to też Ricohy w wersji OEM?
Słyszałeś, że komuś udały się takie zmiany firmwaru z innych napędów?
Czy można przy takiej zmianie biosa zepsuc nagrywarkę i nie powrócic do oryginalnego biosu?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Laser 01.12.2002 20:36

Re: MSE

Cytat:

...Z tego co pisałeś nadal zdarzaja sie u ciebie MSE - w jakich przypadkach?

U mnie występuje jak płyty sa złej jakości / normalka / ale jeśki chodzi o sytuację to różnie ale czasami powtarzam czasami pomaga restart systemu.

Miałem ostatnio płytę DYSANA nie chciala się za nic nagrać zostawiłem ją / sformatowłem twardziela / zainstalowałem system sam czysty bo musiałem sprawdzic czy net chodzi ale mniejsza o to i wypaliłem sobie film na tym DYSANIE - pozszedł bez zająknięcia !!

Cytat:

Co do samsungów to jesteś pewny że to też Ricohy w wersji OEM?

Niektóre tak zobacz test ostatniego RICOHA http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/samsung_sw240/2.php3

Z tego co wiem 12 SAMSUNGA to tesh RICOHY

Trzeba znaleść na stronie RICOHA takie coś jak OEM manufacturer czy coś i sie dowiemy / nie musi tego być ale czaasami jest na stronach /

Cytat:

Słyszałeś, że komuś udały się takie zmiany firmwaru z innych napędów?

Tak gdzies na forum gosć sie chwalił ze przerobił właśnie 12 SAMSUNGA na 12 RICOHA i działa bez problemu

Cytat:

Czy można przy takiej zmianie biosa zepsuc nagrywarkę i nie powrócic do oryginalnego biosu?

Ryzyko awari jest zawsze / zmiejszy się jeśli upewnimy sie jakie bebechy ma nagrywarka metodą odkrywkową /

Co do powrotu do starego BIOSU to różne cuda loodzie wyprawiają więc pewniw by sie dało ale pewny nie jestem.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Cytat:

Pozdrawiam
Pozdrawiam !

djsaint 02.12.2002 02:46

Ja mialem Samsunga sw-206 (6x4x24x) i wrzucilem bios od Ricoha mp7060. Chodzil elegancko, ale przy jednym jak i drugim biosie mse sie pojawial :P

Laser 02.12.2002 13:43

Witam !

Wniosek - "mój przyjaciel młotek dobry na wszystko" !

Proximity 03.12.2002 17:44

Test płytek

Witam

Jakie płytki chodzą u ciebie bez problemu, a jakie czasami chodzą a czasami nie (tzn. mają swoje fochy) i które nie chcą za Chiny wypalać się? Mówisz, że płytki słabej jakości dają MSE. A które nagrywają się, ale z mniejszą prędkością niż deklarowana? Ciekawe jak można wytłumaczyć to, że u mnie TDK Metalic x40 i TDK X-Speed x48 idą tylko z prędkością x12 !!! Przecież TDK to dobra firma i te płytki pakowane są w grubych pudełkach, a nie jak te tanie w kopertach itp. Próbowałeś je u siebie? Proponuję zrobić (przez nas użytkowników Ricohów) listę płytek, w której będzie podana informacja co i jak się nagrywa (wg firmy , predkości nagrywania itp.)

Ricoh MP7240A user

Laser 03.12.2002 18:19

Re: Test płytek

Cytat:

Witam

Jakie płytki chodzą u ciebie bez problemu, a jakie czasami chodzą a czasami nie (tzn. mają swoje fochy) i które nie chcą za Chiny wypalać się? Mówisz, że płytki słabej jakości dają MSE. A które nagrywają się, ale z mniejszą prędkością niż deklarowana? Ciekawe jak można wytłumaczyć to, że u mnie TDK Metalic x40 i TDK X-Speed x48 idą tylko z prędkością x12 !!! Przecież TDK to dobra firma i te płytki pakowane są w grubych pudełkach, a nie jak te tanie w kopertach itp. Próbowałeś je u siebie? Proponuję zrobić (przez nas użytkowników Ricohów) listę płytek, w której będzie podana informacja co i jak się nagrywa (wg firmy , predkości nagrywania itp.)

Ricoh MP7240A user

Witam !

Płytki które ZAWSZE idą bez zająknięcia to wszystkie VERBATIMY, miałem z 10 Siemensów tesh poszły i tak na 100 to wszystkie płytki od RITECA z innymi bywa różnie.

TDK D-viev nie mam problemu ale czasmi nagrywaz z max 12x a deklarują wiecej

Kochany DYSAN wszystkie dyaany od riteca idą jak po maśle z innymi mam woje -

PLATINUM ,ACOSS , ESPERANZA be problemów ale małe ilosci miałem wiec dokładnie Ci nie powiem natomaist HITA nie moge nagrać za zadne skarby nie da się i tyle !

Proximity 04.12.2002 00:10

A jak TDK Metalic x40 i TDK X-Speed x48 - testowałeś je? A jak z Verbatimami Pastel?

Pozdrawiam

Ormianin 04.12.2002 08:54

Cytat:

A jak TDK Metalic x40 i TDK X-Speed x48 - testowałeś je? A jak z Verbatimami Pastel?

Pozdrawiam

A ja wam napisze ze MP7240A wypala losowo wszystkie wczesniej wymienione plyty... nie wiem od czego to zalezy... Verbatimy te z wyzszej p. wypalaja sie u mnie na 8x max, mimo ze sa na 40x ! Nie pisze juz o tych plytach z kopertach, strasznie mnie to denerwuje! raz chodza raz nie... nagrywarke Ricoha MP7240A mam w pracy, w domu liteona i ten nic nie marudzi... ludzie zbierzmy sie do kupy i problem z MSE rozwiazmy... duzo ma ten problem, moze to nei wina plyty a program do nagrywania? a moze jeszcze inny problem? Co wy na to?

Ormianin 04.12.2002 09:18

Re: MSE

Cytat:

[...] Mam pewna teorię: wydaje mi się, że MSE występuje kiedy jest mało ramu (ja mam tylko 128 DDR - dla WinXP PRO to bardzo mało), przynajmniej jest wtedy większe prawdopodobiestwo wystapienia jego.

Pozdrawiam

To bzdura! Ja mam 768 DDR i problem wystepuje... moim zdaniem to jest wtedy jak sie nagrywarka zagrzeje... :) a co ?, glupie? jak wlacze i jest zimna to nagrywa wszystko jak leci ! Moze by ja jakos chlodzic ?

pozdrawiam :)

Laser 04.12.2002 14:53

Witam !

Ręce opadają jush dwa latam meczymy się z tym a Ricoh nadal wygrywa zaraz poszukam wszystkie posty w których produkcja była na temat MSE / było tego troche / rozwazaliśmy jush wszystko sprzęt / konfiguracje mamy najrózniejsze więc odpada / programy do nagrywania - testowałem różne wersje nero i Clone'a i problem jest wiec zostaje system operacyjny - nie wiem jak u Was ale na 98 problem jest ale wątpię zeby system był winny - wniosek bąąd lezy w konstrukcji samego napedu a szzegółowiej to podejrzewam ze BIOSU Ricoh pisze jeden podstawowy Bios i nie daje upgradów - mozliwe ze tu lezy problem ale z drugiej stony napedy oparte na bebechach tfu Ricoha problem ten tesh maja wiec coś jest nie tak z budową samego urządzenia <??> przecież SAMSUNG AOpen MSE mają / gdyz niektóre to RICOHY /

Co tu duzo gada RICOH jest mocny w Xerokopiarkach i trochę w Lustrzankach ale nie w produkcji nagrywarek ...

Na razie to wszystko nic wiecej do głowy mi nie przycodzi ...

Co Wy o tym sądzicie /

RESPECT

Laser 04.12.2002 15:30

Witam !

Ok wszystkie posty z rozwazaniami:

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ighlight=RICOH

Ok chyba niczego nie przeoczyłem ...

Aha system widac tesh nie gra roli bo z XP i 98 jest to samo

Ormianin 04.12.2002 20:49

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

[...] Aha system widac tesh nie gra roli bo z XP i 98 jest to samo

Posty przeczytalem juz wczesniej, szukalem na forum i znalazlem, cieszac sie glupio ze problem nie tylko mnie dotyczy... ale to nie tedy droga...
... mam winde 2000 i to samo, w mojej firmie sa dwie takie nagrywarki i tak samo sie zachowuja,.. dziwne ale tanie BTC doskonale radza sobie z kazda plyta przy Ricoh'ie

... napisalem nawet do firmy Ricoh pare zdan... czy odpowiedza?
Ta nagrywarka wyglada na solidny sprzet, gdyby nie te MSE !

Laser 04.12.2002 21:19

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)

Posty przeczytalem juz wczesniej, szukalem na forum i znalazlem, cieszac sie glupio ze problem nie tylko mnie dotyczy... ale to nie tedy droga...
... mam winde 2000 i to samo, w mojej firmie sa dwie takie nagrywarki i tak samo sie zachowuja,.. dziwne ale tanie BTC doskonale radza sobie z kazda plyta przy Ricoh'ie

Witam !

Odpowiedi to samo co mi i Proximity use better CD's and wszystko co jest w FAQ na stronie RICOHA

Nagrywarka jest spox tylko mse denerwuje.

Proximity 05.12.2002 22:00

List

Cytat:

Witam

A gdzie dokładnie napisałeś - do polskiego oddziału czyli do AB S.A. czy do samego Ricoha? Zarejestrowałeś się na stronie Ricoha? Ja pisałem do AB S.A i nic nie odpisali.

Co do MSE to teoria, że pojawia się on, gdy komputer się nagrzeje jest ciekawa, ponieważ ostatnio jak włącze kompa i od razu nagram coś przez Nero 55917, to płytki Titanum x32 700 MB nagrywają się bez problemu (bez MSE), wcześniej było zawsze MSE. Jedynie mam zastrzeżenie co do identyfikacji prędkości - bo chce nagrywać tylko z x12, a nie x24 (na mojej MP7240A), ale to da sie ominąć wyłączając JustSpeeda w Nero.

Zastanawiam się czy sugestia Majoneza w liście pt. Niesforny Teac nie dotyczy też naszego problemu (co do WinXP). Sugeruje, żeby zainstalować łatkę do WinXP naprawiającą problem nagrywania systemowego na CDR i jednocześnie wyłączyć te funkcję. Powiedział, że pomagało to wielu nagrywarkom.

Pozdrawiam

Ormianin 06.12.2002 14:20

Re: List

Cytat:

Witam

A gdzie dokładnie napisałeś - do polskiego oddziału czyli do AB S.A. czy do samego Ricoha? Zarejestrowałeś się na stronie Ricoha? Ja pisałem do AB S.A i nic nie odpisali.

Co do MSE to teoria, że pojawia się on, gdy komputer się nagrzeje jest ciekawa, ponieważ ostatnio jak włącze kompa i od razu nagram coś przez Nero 55917, to płytki Titanum x32 700 MB nagrywają się bez problemu (bez MSE), wcześniej było zawsze MSE. Jedynie mam zastrzeżenie co do identyfikacji prędkości - bo chce nagrywać tylko z x12, a nie x24 (na mojej MP7240A), ale to da sie ominąć wyłączając JustSpeeda w Nero.

Zastanawiam się czy sugestia Majoneza w liście pt. Niesforny Teac nie dotyczy też naszego problemu (co do WinXP). Sugeruje, żeby zainstalować łatkę do WinXP naprawiającą problem nagrywania systemowego na CDR i jednocześnie wyłączyć te funkcję. Powiedział, że pomagało to wielu nagrywarkom.

Pozdrawiam

Napisalem i tu i tu... napisal tylko serwis Ricoha to samo co Laserowi, wiec szkoda gadac, bo to widac powielana forma...

Teora co do "goracej nagrywarki" u mnie dziala... i faktycznie plyty wszytskie mi nagrywa jak "ostygnie", ale hurtowo juz nie chce... moze ma to wspolne cosik z moca lasera? cholera wie co to jest

sugestai Majoneza sie niespradza... u Ciebie moze, ja mam winde 2000, a Laser korzysta z windowsa 9x/Me wiec to nie to

inne sugestie mile widziane... posiadacze Ricoha laczcie sie:)

pozdrawiam:)

Przemo1980 06.12.2002 14:42

Ja również posiadam Ricoh'a (7200A) i oczywiście ten sam problem. Jednak nie natrafiłem jeszcze na płytkę której nie mogłbym nagrać, a nagrałem już ok. 500szt. Nieraz w Nero wystarczyło zmienić np. date oryginalną plików na bierzącą i takie tam bzdety żeby nagrywanie ruszyło. To już jest naprawde chore i chyba nigdy tego nie zrozumiem. (( No ale jakoś trzeba bedzie z tym żyć. A może jednak ktoś wymyśli złoty środek? ;)

Ormianin 06.12.2002 15:11

Cytat:

Przemo1980 napisa***322;(a)
Ja również posiadam Ricoh'a (7200A) i oczywiście ten sam problem. Jednak nie natrafiłem jeszcze na płytkę której nie mogłbym nagrać, a nagrałem już ok. 500szt. Nieraz w Nero wystarczyło zmienić np. date oryginalną plików na bierzącą i takie tam bzdety żeby nagrywanie ruszyło. To już jest naprawde chore i chyba nigdy tego nie zrozumiem. (( No ale jakoś trzeba bedzie z tym żyć. A może jednak ktoś wymyśli złoty środek? ;)
Zlotych srodkow tymczasem niet ma bo chyba problem tkwi w biosie nagrywarek, jesli tam... to jakos podobne do niektorych CD AUDIO odtwarzaczy w ktorych zastosowano blokade pirackich plyt pirackich, np. AIWA, Pionner

Natomiast to co piszesz o zmianie dat w Nero to moze byc rownie przydatne co spostrzezenia innych na ten temat,

Laser 06.12.2002 15:59

Witam !

Co do teori termicznej - hmm nie wiem co o tym myslec dlatego ze jak chyba wspomniałem wcześniej miałem pare płyt / dysan normalny 700MB / na których wywalał się MSE - nagrywarka stygła przez parę dni / nic nie wypalałem a nawet zainstalowałem system od nowa i co sie okazało ze zaraz po zainstalowaniu windy płyta nagrała sie bez probemów - niestety wczoraj musiałem wypalić parę płytek tesh dysanów i okazało sie ze 3 / 6 sa nie do nagrania - wypaliłem parę ACOSSÓw / z V = 20x tyle podawał Clone / i nie było ZADNYCH problemów ! paranoja

zrestartowalem system i myslalem ze nagrywarka po nagraniu 6 ACOSSÓW zapomniała jush o tamtych dysanach i jakoś z kopa je wypali niestety nic - spróbuje za parę dni na zimno jesli się wypala to dam znać / a to by znaczyło ze teoria ciepłego pieca jest słuszna zobaczymy /

A jesli chodzi płyt TITANUM to miałem ich 20 sztuk i WSZYSTKIE wypaliłem bez problemów / pochodziły od RITECA /

Pozdrawiam

Ormianin 08.12.2002 17:52

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Co do teori termicznej - hmm nie wiem co o tym myslec dlatego ze jak chyba wspomniałem wcześniej miałem pare płyt / dysan normalny 700MB / na których wywalał się MSE - nagrywarka stygła przez parę dni / nic nie wypalałem a nawet zainstalowałem system od nowa i co sie okazało ze zaraz po zainstalowaniu windy płyta nagrała sie bez probemów [...]
Pozdrawiam

Teoria termiczna sprawdza sie, wylaczam kompa na noc, rano wracam i te plyty ktore nie chodza, nagrywam, potem znowu MSE i znowu komp stygnie i znowu nagrywam... tak sie zastanawiam, czyzby opytka, mechanika, gdzie tutaj jest problem? mysle ze to nie bios nagrywarki

Proximity 09.12.2002 00:00

Witam

Proponuję (w miarę możliwości) wyciągnięcie naszych ricohów na zewnątrz obudowy i tak spróbować nagrywać.

Ormianin: ile płytek zdążysz nagrać po ostygnięciu kompa zanim pojawi się MSE?

Widziałem gdzieś na giełdzie we Wrocku takiej płaskie wiatraczki na twarde dyski - może one by pomogły na ricohy?

Narazie

Ormianin 09.12.2002 08:12

Cytat:

Witam

Proponuję (w miarę możliwości) wyciągnięcie naszych ricohów na zewnątrz obudowy i tak spróbować nagrywać.

Ormianin: ile płytek zdążysz nagrać po ostygnięciu kompa zanim pojawi się MSE?

Widziałem gdzieś na giełdzie we Wrocku takiej płaskie wiatraczki na twarde dyski - może one by pomogły na ricohy?

Narazie

Nagrywam okolo 2 plytki i sa MSE... znowu czekam na "az wystygnie", nagrywam ponownie, czasem znowu 2 przejda czasem tylko jedna... zastanawiajace to wszystko... mechanika nagrywarki czy elektronika?
!

Laser 09.12.2002 13:23

Witam !

Ale wiecie co jest ciekawe ze teoria termiczna nie zgadza sie z płytami które pochodzą chociażby do RITECA lub Mitshubishi Chemicals bo je moge nagrywać bez MSE kedys wypaliłem 15 DYSANÓW pochodzacych od RITECA bez problemów jedna po drugiej - moze spostrzezenie nagrywarka / czytaj bebechy sie rozgrzewaja i nie chca nagrywac płyt gorszej jakosci ?

Co ciekawe mam dwa dysany od firmy krzak i nie chca sie za chiny wyaplić nawet jak komp stygnie przez noc i rano ma 18 stopni ciepła !

Ciekawe ..

Przemo1980 09.12.2002 14:12

Sprawdziłem i u mnie teoria termiczna również się sprawdza. A płytki z którymi nigdy nie mam problemów, to zielone Esperanze, Philips x24 i Sigma (wszystkie były ok, od x16 do x40). A jak kupuje to właśnie te Sigmy, zero problemów i 90gr. 8)

Laser 09.12.2002 14:21

Witam !

Dobra biore te felerne Dysany i sprawdzam nagrywarka stygła od wczoraj ...;)

Ormianin 09.12.2002 15:21

Teoria termiczna dziala... tymczasem, jednak jest tutaj jeden wazny szczegol, te plyty ktore powodowaly MSE moge nagrywac na max 12x czyli polowe tego co ta nagrywarka potrafi, a nawet 8x czasem tylko 4x... to mnie tez bardzo zastanawia ???

Przemo1980 09.12.2002 16:20

Cytat:

Teoria termiczna dziala... tymczasem, jednak jest tutaj jeden wazny szczegol, te plyty ktore powodowaly MSE moge nagrywac na max 12x czyli polowe tego co ta nagrywarka potrafi, a nawet 8x czasem tylko 4x... to mnie tez bardzo zastanawia ???

U mnie jest to samo. Jednak zawsze to lepiej móc nagrać x4 niż wogóle.

Przemo1980 09.12.2002 16:23

A swoją drogą ciekawe czy ten problem występuje również w najnowszych modelach nagrywarek Ricoh i Aopen.

Laser 09.12.2002 16:27

Witam !

Ja jush za nic RICOHA nie kupie wiec wiedzieć nie bedę ...

MinX 09.12.2002 16:31

Ja mam Ricoha 9120A i z moich doświadczeń wynika, że problem jest trochę bardziej złożony. Moim zdaniem jest to wina po części kiepsko opracowanego chłodzenia i po częsci źle dobranej w biosie kalibracji mocy lasera. Mianowicie przy nagrywaniu na płytkach Verbatim Metal Azo (które oczywiście nasz Ricoh lubi) kalibracja po włożeniu płyty trwa krótko i nagrywa się bez problemu, a laser używa małej mocy. Natomiast na badziewnych CD mieli, mieli i nic lub po dłuższej chwili dobiera moc maksymalną. Nagrywamy i okazuję się że płytka cholernie gorąca i w napędzie też piekarnik (zobaczcie, że płyty które lubi są po nagraniu chłodzniejsze). Tak rozgrzany napęd ma małe szanse na nagranie czegokolwiek (oprócz Verbatimów) i trzeba czekać aż ostygnie, inaczej MSE. Po ostygnięciu najczęściej z bólem ale da się nagrać naszą badziewiastą CD. Są też wyjątki na które kalibracja Ricoha nie jest przygotowana i nawet max moc nie wystarcza (u mnie to był czarny Dysan - mieli, mieli i nic bez względu na temp. Napędu.)
Podsumowując uważam, że wina lezy po stronie głównie źle dobranej kalibracji i związanych z tym problemów z przegrzewaniem napędu (chodzi wtedy niewiele ciszej niż mój odkurzacz.)

Pozdro
MinX

Ormianin 09.12.2002 19:02

Cytat:

MinX napisa***322;(a)
Ja mam Ricoha 9120A i z moich doświadczeń wynika, że problem jest trochę bardziej złożony. Moim zdaniem jest to wina po części kiepsko opracowanego chłodzenia i po częsci źle dobranej w biosie kalibracji mocy lasera. Mianowicie przy nagrywaniu na płytkach Verbatim Metal Azo (które oczywiście nasz Ricoh lubi) kalibracja po włożeniu płyty trwa krótko i nagrywa się bez problemu, a laser używa małej mocy. Natomiast na badziewnych CD mieli, mieli i nic lub po dłuższej chwili dobiera moc maksymalną. Nagrywamy i okazuję się że płytka cholernie gorąca i w napędzie też piekarnik (zobaczcie, że płyty które lubi są po nagraniu chłodzniejsze). Tak rozgrzany napęd ma małe szanse na nagranie czegokolwiek (oprócz Verbatimów) i trzeba czekać aż ostygnie, inaczej MSE. Po ostygnięciu najczęściej z bólem ale da się nagrać naszą badziewiastą CD. Są też wyjątki na które kalibracja Ricoha nie jest przygotowana i nawet max moc nie wystarcza (u mnie to był czarny Dysan - mieli, mieli i nic bez względu na temp. Napędu.)
Podsumowując uważam, że wina lezy po stronie głównie źle dobranej kalibracji i związanych z tym problemów z przegrzewaniem napędu (chodzi wtedy niewiele ciszej niż mój odkurzacz.)

Pozdro
MinX

Mysle ze bylo to najbardzej fachowe wyjasnienie problemu...
Jednak taka kolektywnosc nasza ma doprowadzic do tego jak problem rozwiazac, co niektorzy chca sprawe zalatwic "juz tego nie kupue, wymienie" a to do niczego nie prowadzi... podobno sa programy do kalibracji lasera, co wy na to?

Laser 10.12.2002 15:24

Cytat:

"juz tego nie kupue, " a to do niczego nie prowadzi... podobno sa programy do kalibracji lasera, co wy na to?

Witam !

No ja tylko napisałem ze to mój ostatni RICOH w życiu !

A co do kalibracji mocy lasera - moze tu chodzi właśnie o to "podkrecenie" lasera jak to sie robi w przypadku wież CD zeby RW czytały ...

Warto by sie przekonać czy to by rozwiazało problem. droga mało inwazyjną czyli rzeczywiscie przydał by sie jakiś soft ...

Ormianin 11.12.2002 09:07

Cytat:

Laser napisa***322;(a)

Warto by sie przekonać czy to by rozwiazało problem. droga mało inwazyjną czyli rzeczywiscie przydał by sie jakiś soft ...

prywanie nie posiadam Ricoha, wiec niby problem moze mnie nie dotyczyc, jednak sluzbowo go posiadam i potrzebuje jego poprawnego fukcjonowania... chetnie zainteresuje sie wszelkiego rodzaju softem do kalibracji mocy lasera, jednak brak mi podstaw w tym temacie,... bede kontent za kazda interesujaca porade

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:45.