![]() |
LG GCE-8400B z Mount Rainier i UDMA33 !!!
Ilość załączników: 1
Nareszcie jest bios v.1.12 z pełną obsługą Mount Rainier i dodatkowo zmieniający historyczne PIO-4 w UDMA-33!!! Na stronie -----> http://forum.firmware-flash.com/portal.php można pobrać nowy firmware. Jest tam informacja, że wersja 1.12 jest przeznaczona dla IBM, ale załączone screeny powinny świadczyć o tym, że nie tylko :)
Posiadam napęd GCE-8320B@8400B (nie policzę już chyba wszystkich wersji firmware, z którymi pracował), który działa z tą wersją firmwaru bezproblemowo. Szczególne pozdrowionka dla thooma :) and for all ;) |
No i to DMA !!! :)
|
Jeśli chodzi o procedurę zmiany biosu, wygląda nieco inaczej niż standardowa (z poziomu dosu). Przeprowadza się ją pod windowsem załączonym programem firmowym LG. Przed flashem proponuję zamknąć wszystkie zbędne programy i najlepiej odłączyć się od sieci. Jakiś głupi atak DoS, albo inna zwieszka kompa może spowodować kłopoty... Samo flashowanie trwa krócej niż dosowe i co dziwne nie jest nawet wymagany restart kompa... Jednak lepiej go zrestartować... Jeśli chodzi o nagrywanie po upgradzie - wypaliłem łącznie 3 płytki, 2 CD-R i 1 CD-RW (tylko tyle miałem w domu, a sklepy jeszcze zamknięte:) )bez żadnego problemu. Dzisiaj na pewno przetestuję nowy bios i opiszę wyniki.
|
No i witam, wiadomości których można sie od Ciebie dowiedzieć są PO PROSTU REWELACYJNE :) MR to jest to co tygrysy lubią najbardziej. No to dzisiaj biore sie do flashowania. Mam tez od razu pytanie. Ściągnąłem ten programik do flashowania. Odpaliłem go i rozpakowało sie pare plików. Teraz pewnie wystarczy kliknąć tego rozpakowanego exe-ka i po bólu? Czy jeszcze czegoś nie wiem :)
Pozdrówka |
Cytat:
|
Aha i jeszcze jedno, co do trybu UDMA 33 to nie byłbym taki pewny czy to rzeczywiście to, ponieważ ta nagrywarka potrafi pracować w MuliWord DMA, czyli takze z bezposrednim dostepem do pamieci i u mnie ta nagrywara ZAWSZE była widoczna jako pracujaca w DMA. Najlepiej po upgradzie sprawdzić jak wykrywa ją bios. To jest wtedy najpewniejsza informacja, poniewaz pokaze PIO4(MuliWordDMA) lub UDMA 33. A jak sie zachowuje MR? Zreszta i tak chyba powinienes zostac odkrywcą :)
|
Cytat:
|
No to nieźle, chyba rzeczywiscie Cie nie docenialem. I tak naprawde sie zastanawiam, ze w sprzecie mozna właczyć programowo obsługę wyższego trybu DMA. Przeciez sprzet (nagrywarka) tez to musi obsługiwać. Widocznie obsługuje ;) I jeszcze raz pytanie o MR, jak sie zachowuje? Poprawnie?
|
MR działa bez problemu. W końcu:). Jeśli zaś chodzi o DMA to większość producentów stosuje tę niecną praktykę. Może ten temat nie bardzo pasuje do tego forum ale co tam... Najwyżej admin przeniesie post;). To co szumnie nazywa się kontrolerem IDE, najczęściej zintegrowanym z płytą główną, tak naprawdę jest tylko prostym interfejsem... Cała logika kontrolera znajduje się w napędach - czy to twardych dyskach czy też napędach optycznych. Przy masowej produkcji nie opłaca się zmieniać parametrów taśmy produkcyjnej dla każdego modelu oddzielnie. Dlatego producenci używają róznych wersji firmwaru obsługujących różne funkcje. Podobnie jest z biosami płyt głównych. Wystarczy upgrade do nowszej wersji (ewentualnie drobna przeróbka, jeśli ktoś posiada kod źródłowy biosu i zna trochę;) assembler), żeby np. włączyć obsługę UDMA66 czy ATA100. Oczywiście nie zawsze i nie w każdej płycie, bo to zależy od chipsetu. Również w kartach grafiki i całej masie sprzętu, którą nie sposób wymienić, drobna modyfikacja zmienia masę ustawień. Podobnie jest z nagrywarkami. Moim skromnym zdaniem jest nie fair i dlatego staram się jak mogę wydobyć z posiadanego sprzętu jego faktyczne możliwości. Oczywiście zawsze istnieje pewne ryzyko tym bardziej, że najczęściej w sieci można znaleźć tylko szczątkowe informacje, a producenci pilnie strzegą swoich tajemnic. Dlatego zawsze staram się dokładnie przetestować wykonane "przeróbki", zanim umieszczę je na forum:)
|
Czyli w tym wypadku pewne jest ze modele GCE 8320 i GCE 8400 Sprzętowo obsługują UDMA 33 tylko mają to powyłaczane w oryginalnych dostępnych biosach. Rzeczywiście niecne te praktyki. Wszystko wskazuje na to ze własnie po wgraniu biosu 1.12 otrzymujemy pełnowartościowe urządzanie. A mam jeszcze jedno pytanie jak to jest (a własciwie czym rożnią sie od siebie) nagrywary w IBM-ach od zwykłych LG??? Bo ja nie mam pojęcia. Teraz wiem, że NA PEWNO BIOSEM ^_^. Jak wypalisz wiecej płyt to daj znac jak sie zachowuje nagrywarka. Ja tez sie podziele moimi spostrzezeniami. I ciekawe czy LG wypuści bios do oryginalnej GCE 8400B z obsługą MR?
|
Cytat:
|
No to jest dopiero jazda :):):) CDRW x24 tylko na to czekałem. Ciekawe ile kaski zaoszczędziliśmy??? Trzeba by było tylko skombinować CDRW x24 i sprawdzić czy działa:) Nalezy Ci sie wielkie PIWO :)
|
A wiecie moze cos o biosie 1.19 do 8240? Od jakiegos czasu jest do pobrania, ale z opisow mozna sie tylko dowiedziec, ze jest dla USA i Kanady??? A te o ktorych piszecie nie nadaja sie przypadkiem do 8240b?
Dosc trudno dowiedziec sie czegos sensownego (np jak wyzej)o wlasciwosciach biosow. Pozdr. |
Cytat:
|
[QUOTE]Thoom napisa***322;(a)
Podaj link do tego biosu, może ja sie czegoś dopatrze, bo nic pochopnie lepiej nie robić. Czytac, czytac i jeszcze raz czytac znim sie coś zrobi. [/QUOTE Lezy na polskiej stronie LG: http://pl.lgservice.com/bin/HPI/HpiHomeMain.cgi Powodzenia:spoko: |
Podsumowanie
Bios w wersji 1.12 w pełni sprawdza się w napędzie GCE-8320B@GCE-8400B. Szybkość i jakość zapisu są takie same jak w wersji 1.04. Zmiany jakie wprowadza to: obsługa Mount Rainier, tryb UDMA-33 (nie MultiWord DMA 2, bo taki miał napęd fabrycznie:) ) i zapis płyt CD-RW z prędkością 24x. Jeśli to dla kogoś mało, to już chyba nigdy nie będzie zadowolony:).Tej ostatniej zmiany niestety nie mogłem przetestować. W Toruniu jest problem z zakupem płyt CD-RW 24x, a szkoda. Jeśli komuś się uda proszę o info.
Pozdrawiam |
A czy oby jesteście tego pewni, że ten napęd obsługuje CDRW x24. Coś mi sie zdaje, że jest tam napisane o tym iż ma uniemożliwić zapis na tych płytach w celu zapobiegania ewentualnym błędom. Zresztom nawet IBM nazywa go dalej jako napęd 40x12x40, a nie 40x24x40.
|
Sam jestem ciekaw tego jak jest z tym x24, ale nie mam obecnie takiej płytki. Dla ciekawości wyciągnęłem z szafy moją starą x32 z 8 MB buforem. Wgrałem nowy biosik i faktycznie na 100% jest UDMA 33 i MR. Niestety nadal pozostał problem z doborem prędkości zapisu. Np: TDK D-view x48 pali się max x32, a verby pastele z indeksem x40 idą x40, ale po chwili zapis leci na 32 i później na x24. CDRW chodzą ok lecz i tu jest wyjątek np: Memorex CDRW 700MB 8-12 nie jest wcale rozpoznawany, co w Litku nie sprawia kłopotu, ale może traktuje ta płytkę jako x24 i dlatego jej nie widzi, bo innego wytłumaczenia nie potrafię sobie wymyśleć. A tak przy okazji to troche nie fer ze strony LG, że ukrywa możliwości napędu mając klięta głęboko w d@$%e. Pozdrawiam i życze wiecej tak dobrych niespodzianek ze strony producentów.
|
Rzeczywiście też mam coraz więcej wątpliwości co do nagrywania CD-RW 24x. Ale myślę, że UDMA-33 w napędzie 40x (w moim przypadku nawet 32x - GCE-8320B@GCE-8400B v1.12) i sprzętowa obsługa Mount Rainier, jest wystarczającym powodem do zmiany firmwaru i w pełni mnie satysfakcjonują:). W końcu nie można wymagać zbyt wiele od napędu za dwieście parę złotych:).
|
Miałem trochę czasu, więc postanowiłem potestować, co nieco napęd. Do testu użyłem dwa rodzaje płyt, tj. TDK D-View i Verbatim Pastel. I tak verby paliły się x 40 chociaż czasem prędkość ich zapisu malała pod koniec płyty do x32 lub x24. Ale to nic szok przeżyłem, gdy wziąłem TDK***8217;a, który mimo indeksu x48 nagrywa się maksymalnie x32. Dodatku, gdy zapis osiągnie koniec i przebiega finalizacja to proces ten kończy się fiaskiem lub niepowodzeniem. Verbatim zachowuje się ok. tak samo jak Platinum. Nie wiem, czym jest to spowodowane. Co do testu płyt RW to wypadł też nie do końca pozytywnie. Do testów użyłem płyt TDK CDRW 700MB, Platinum CDRW 700 i Memorex CDRW 700 (indeks 4-12) oraz Philips Megalife 74 min z indeksem zapisu x4. Płyty te testowałem głównie pod względem zapisu MR. I fakt działa, ale jedna z płyt tj. Memorex nie została wykryta przez nagrywarkę. Aby wykluczyć jakieś uszkodzenie nośnika zapisałem ją używając mojego LTR 48125W. Po dokonaniu zapisu i sprawdzeniu również w LTR, chciałem sprawdzić płytkę w LG i znowu nic, napęd zachował się tak jakby w napędzie nie było płyty, nawet nie próbował nią zakręcić. To samo było podczas zapisu zwykłych danych na tą płytę. Aby wykluczyć jakieś nadzwyczajne zdolności czytania przez Liteona płytę tą bez problemu odczytałem w DVD NEC 5700A, który nie posiada jakichś szczególnych zdolności w tej dziedzinie. Po powrocie do biosu 1.04 wszystko wróciło do normy. Wniosek nasuwa się taki, że nawet i ten najnowszy BIOS jest niedopracowany, i sprawia kłopoty. Jeśli ktoś z Was również miał już takie perturbacje po testach to prosiłbym o stosowną informację na forum. Być może nie wszystko złoto co się świeci. Pozdrawiam
|
Może należy poczekać na nowy BIOS od LG. Zastanawiam sie czy nie wyslać maila do polskiego serwisu LG z zapytaniem, dlaczego producent tak bardzo ociąga sie z wydaniem biosu włączającego MR oraz UDMA 33. Bo MR to sprawa czysto programowa, ale programowe blokowanie możliości sprzętowych napędu (UDMA 33) to juz lekka przesada, szczególnie, że ma to jakiś wpływ na komfort pracy. Szczególnie, że można to poprzeć biosem od IBM. Więc...
|
Podstawowe pytanie (do Rickiego) to - co to znaczy test? Czy masz na myśli symulację zapisu np. w Nero CD Speed, czy też faktyczne (jak w przypadku mich testów) palenie płytek? Do chwili obecnej z nowym - 1.12 - biosem wypaliłem ich kilkanaście, w tym również TDK i nie zauważyłem żadnych problemów. Podobnie było z CD-RW Memorex 12x. Oczywiście jeśli chodzi o max. prędkość zapisu, LG nie z każdym nośnikiem osiąga 40x. To fakt. Ale bardzo zbliżone rezultaty osiągałem z wszystkimi wcześniejszymi wersjami biosu. To z pewnością kwestia tzw. doboru optymalnej prędkości zapisu i moim skromnym zdaniem działa ona w LG bez zarzutu. Czasami nawet za dobrze;). Jednak nie bardzo mogę uwierzyć, że nośnik mizernej jakości nawet z indeksem 48x może zostać skutecznie i trwale zapisany z prędkością 40x w JAKIEJKOLWIEK nagrywarce. Tego, że w niektórych napędach taka sztuka (zapis 40x płytki "no name" za 89gr) się udaje, w żaden sposób nie potrafię zaliczyć na plus. Odbieram to raczej jako kolejny szwindel ze strony producentów, polegający na celowym zwiękaszaniu szybkości zapisu kosztem jego jakości. Niestety w odczuciu większości użytkowników nagrywarka szybka = dobra, szybsza = lepsza, a najszybsza = najlepsza... A co z jakością i przede wszystkim trwałością zapisu? Mało kto o tym myśli. Wracając jednak do biosu 1.12 IBM. Poza wszelkimi wątpliwościami jest fakt, że wersja ta włącza obsługę trybu UDMA33 i Mount Rainier. Jest to druga poprawka podstawowej wersji 1.10 i jak przypuszczam nie ostatnia. Póki co jednak, stanowczo zaliczam się do grona zwolenników tego biosu, chociaż oczywiście szanuję odmienne zdanie innych użytkowników:)
Pozdrawiam. |
Cytat:
Pozdrawiam serdecznie |
Sprawdzone podczas wypalania a nie jakiejś tam symulacji.
|
Cytat:
Pozdrawiam Thoom wysłałem dziś mail'a do LG Electronics z pytaniem o ten biosik. Załączyłem screeny, więc jeśli nie wiedzą o co chodzi, będą mieli zagadkę;), a jeśli wiedzą pewnie nie będą zachwyceni, że ja też wiem:). I nie tylko ja:). Koresponduję z nimi od jakiegoś czasu i jeśli uzyskam jakąś (nie twierdzę, że satysfakcjonującą:) ) odpowiedź dam Ci znać na forum. |
Dla pewności, czy mamy na myśli te same nośniki dołączam odpowiednią fotkę ich okładek. A oto dane TDK z programu SMART-BURN:
Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 15s 05f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = TDK M-dye SMART-BURN Speed Limit = 48X oraz Memorex Disc Type, Material = HSCD-RW, Phase Change ATIP Lead-in = 97m 25s 30f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = Memorex,InfoDisc SMART-BURN Speed Limit = 12X Nie twierdze, że mam racje, iż te nośniki powodują problemy (może akurat mam trefną serię), ale dlaczego np: mój LTR 48125W pali je prawidłowo z obojętnie jaką prędkością, a co najważniejsze rozpoznaje je (dotyczy RW Memorex). Harry-Torun, dlaczego twierdzisz, że dla mnie najlepsza nagrywarka to taka, która jest najszybsza, przecież nigdzie tak nie napisałem, sam osobiście pale max x32 dla pewności i to mi starcza, no chyba, że CD AUDIO gdzie max dla mnie to x8, a najlepiej to x4. Cieszy mnie to, że nie stwierdziłeś u siebie takich problemów jak ja. Aby uwiarygodnić mój jak to nazwałeś TEST poszedłem do kuzyna, który ma palnik x32 z 2MB buforem. Podkręciłem mu ją biosikiem od IBM'a i co, kicha to samo. Zanim to zrobiłem myślałem, że to może wina mojego sprzętu, który posiada jeszcze 8MB i może to powoduje te problemy. Co dziwne na biosie oryginalnym od LG do x32 i x40 (obojętnie jaka wersja) wszystko chodzi pięknie, choć naturalnie nie ma MR i UDMA33. Dodam,że problemy są tylko z tymi płytkami inne jak wszelkiej maści verby, dysany, platinum i inne chodzą pięknie. Może to jednak wina płytek, tylko czemu Litek je pali ok.......? Pozdrawiam :) |
Napisz teraz cos wiecej o Swoich testach. Szególnie na jakich nośnikach i ich dokładnych danych z np: SMART-Burn'a. Narazie
|
Cytat:
Poza tym myślę, że odebrałeś mój post zbyt osobiście... Nigdzie nie napisałem, że dla Ciebie szybko znaczy itd... Użyłem sformułowania "dla większości użytkowników" (wystarczy poczytać posty, w znakomitej większości only speed, speed and one more time speed:) )i w zupełnie innym kontekście. Miałem na myśli, że ogólna pogoń za szybkością wśród konsumentów (czyli jak by nie patrzył nas) to woda na młyn dla producentów. Wystarczy, że palnik pali 48x i jest ok. A za jakiś czas post: jakeigo użyć softu do odzyskania uszkodzonych danych z płytki:)... a płytka przecież wcale nie porysowana... Reasumując... Nikogo nie zmuszam ani nie nakłaniam za wszelką cenę do wgrania tego firmwaru:). Opisałem tylko swój eksperyment i tyle:). Po to stworzono chyba to forum. Prawda? Pozdrawiam |
Płyty TDK są jakieś dziwne, miałem z nimi problemy na biosie 1.02, 1.04 i teraz na biosie IBM 1.12 też zachowują się dziwnie (np. przez 4 min. napęd zamiast nagrywać kręci tylko płytą, po czym rozpoczyn zapis).
Natomiast bios IBM 1.12 jest wart zainteresowania (UDMA 33 i MountRainer rzeczywiście dziłają) Jeszcze raz wielkie dzięki Harry |
Ok. sorry, trochę mnie poniosło :boks: ,ale myślę, że zapomnisz o tym incydencie. Wkońcu to forum a nie ring na słówka:)
|
Cześć
rzeczywiście TDk są jakieś dziwne u mnie na LG8520B CD Speed widzi je jako 1h 49 minut 99sekunt i ponad 1400MB może nagrywara nie rozpoznaje prawiedłowo ATIP tych płytek może ktoś wie coś na ten temat z góry dzięki Pozdrawiam |
Chcialbym wiedziec jakim programem wykorzystujecie technologie Mt. Rainer. Chciałbym naznaczyc ze program InCD nie sluzy do nagrywania plyt CD-RW w trybie M. Rainer. Jest to zwykly zapis pakietowy nawet jak wybierze sie opcje format to cd-mrw to nie jest to Mt. Rainer.
Ten program nie potrafi wykorzystac sprzetowo mozliwosci nagrywania plyt w formacie cd-mrw. Do nagrywania plyt w cd-rw przy wykorzystaniu Mt. Rainera sluzy WriteCD. Moja opinia na ten temat jest potwierdzona testami jakimi ostatnim czasie przeprowadzilem. |
Odsyłam na stronę główną www.cdrinfo.pl do działu "Porady i pojęcia". Znajdziesz tam dokładny opis i zastosowanie sprzętowego Mount Rainier:).
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Do ME zastosuj może wcześniejszą wersje CD speed, bo ta nojnowsza jest coś skopana. Co do MR to zarównp InCD jak i DirectCD (polecam ten directa) prawidłowo zapisują w standardzie MR warunek jest tylko taki aby sprzęt go obaługiwał.
|
Na tej stronie http://forum.firmware-flash.com/portal.php
co ma być ten bios v.1.12 od IBM ja go tam znaleźć nie mogę proszę podajcie mi bespośredni link do tego biosa ba ja go nigdy nie znajdę a posiadając modem nie mogę siedzieć wiecznie w internecie. :buu: proszę o pomoc |
Cytat:
Pozdrawiam |
dzięki za odp
|
Sorry za to cale zamieszanie tym poscie. Jednak sie mylilem... Program InCD jednak potrafi sprzetowo odsluzyc Mt. Rainer'a. Ale jednak i tak uwazam ze jest to jeden wielki niewypal gdyz od zwyklego UDF'a rozni sie tym ze nie formatuje odrazu calej plyty CD-RW tylko w momencie gdy plyta znajduje sie w napedzie a komp jest bezczynny.
Jeszcze raz przepraszam... :'( |
Sorki za troszke lamerskie pytanie, ale czytalem ze z biosem nie ma zartow :) i sie chce upewnic.
Czy wspomniany firmware mozna wgrac z powodzeniem bezposrednio do nagrywarki GCE-8320B ? Ostatnio mialem problem z zejsciem wypalania 700MB ponizej 6 min, wiem ze to duzo :( Taki wynik powodowany byl chyba niewytlumaczalnym spadkiem bufora, np pod nero, raczej bez przyczyny (zadnych programow w tle, dysk zdefragmentowany) spadaly dane w buforze, najpierw na pasku powyzej zaawansowania nagrania. Po spadku do zera, oproznial sie bufor gdzie stan jest ponizej na takim malym pasku. (sorki pisze z pamieci bo jestem w pracy) Myslicie ze upgrade do w/w biosu rozwiaze ten problem ? |
Powinien pomóc. Pomijając kwestię Twojego sprzętu (nie mam pojęcia jaka konfiguracja) UDMA-33 = mniejsze obciążenie procesora i systemu, a zmiana metody zapisu z Z-CLV (GCE-8320B) na P-CAV (GCE-8400B) to większa wydajność wypalania. Wgrać bios można bezpośrednio do 8320 i tak samo bezpośrednio wrócić do starego. Testowane u kilku userów (u mnie kilka razy;) ).
Pozdrawiam |
Zanim władujesz nowy bios do nagrywary, musisz zrobić coś z tym buforem. Najczęściej przyczyną jest brak DMA - pogrzeb gdzieś w ustawieniach i spróbuj włączyć Multiword DMA2 (sprawdziłem - 8320 go obsługuje). Transfer jest taki sam jak przy PIO4, ale nie obciąża procka i bufor nie powinien spadać. Potem możesz zabrać się za bios.
|
sprzet nie jest taki chyba najgorszy i chyba nie tu tkwi przyczyna: duron 850, 256MB RAM, dysk 20MB Seagate
heh, przypomnialo mi sie jeszcze jedno zdarzenie z tym napedem: otoz jakies 2 tygodnie temu podczas odczytu plyty bylo slychac jakis zgrzyt, po czym nagrywarka odmawiala wspolpracy: widoczna w biosie i windzie, po wlozeniu plyty naped probowal rozpoznac plyte przez jakas minute, ale bez skutku, wsuwalem mu kilka plytek, wszystkie byly "niewidoczne" wtedy juz pewien awarii wyjalem go z kompa, nawet juz zadzwonilem do sklepu ze mam z nia problem, juz sie mialem ubierac i wyprobowalem ostatniej deski ratunku - palnalem ja lekko kilka razy reka, oczywiscie pomoglo ^_^ od tamtej pory, oprocz wspomnianego problemu jest wszystko ok zeby wrocic do poprzedniego biosu po prostu flashuje sie go ponownie starszym biosem ? nie bedzie sie plul, ze to starsza wersja ? dzieki za odp |
Cytat:
|
Process succesfull :)
Ladnie chodzi, dma dziala, mount rainer wykryty, Co ciekawe nero infotool nie pokazuje ze jest zabezpieczenie buffer underrun, ale pewnie to przeklamanie Mam inna ciekawe sprawe, przed jak i po wgraniu biosa w nero cd speed wszystkie plytki mi pokazuje jako 32 minutowe. Ciekawe w czym rzecz ??? No i na poczatku szybkosc nagrywania nie zwiekszyla sie, wykres byl prawie idealnie plaski dla 16x. Na szczescie jak sie okazalo moj naped nie lubi chyba datex'ow bo na esperanzie bylo DUZO lepiej Aha problem z oproznianiem sie buforow zniknal :) |
Cytat:
Pozdrawiam |
a Ja mam inny problem.. po wgraniu tego nowego biosu zaczely dziac sie cyrki z moja nagrywarka przy nagrywaniu zwyklych cdrw:(( nawet nei moge nic zskasowac:(((((( Wyskakuje mi Bład Kasowania w Nero a pod Clonem kasuje ale nic nei moge nagrac bo pokazuje ze dysk nie jest czysty:(( Myslalem ze tak jets tylko pod NT wiec wszedlemna XP i dalej to samo:((( Plytki CDRW Hihs Speed dobrze nagrywa i kasuje:))) nie wiem co jest nie tak i czemu si etak dzieje.. Pozdrawiam
|
Cytat:
Pozdrawiam |
[QUOTE]Harry-Torun napisa***322;(a)
[B]Zwykłych czy może zwykłej...? Chodzi mi o to, czy to jedna płytka czy więcej egzemplarzy tak się zachowuje? Niestety juz wszystkich:(((( Mam tak kilka płytek niużywanych CD RW Verbatim 1-4, Platinium 1-4 Invision 4-10, Tdk 4-10, i Platinium 4-12. wczeraj mogłem nagrywać na tych z więksyzmi prędkościami a dziś już na żadnych nie da rady:(( Przedchwilą własnie nagrałęm kilka rzeczy na jedną RW HS wszystko odbyło się ok tylko ja nie moge odczytac tek płyty:(( Nic na niej nie ma:((((( Zupęlnie nic!!!!!!! A nagrywanie zakonczyło się sukcesem!!!:'( :cisza: :buu: |
Spróbuj usunąć nagrywarkę w menadżrze urządzeń (wingroza znajdzie ją na nowo) i przeinstalować soft do nagrywania. Jeśli to nie pomoże... hmmm... pozostanie chyba tylko powrót do starego biosu...
Pozdrawiam |
U mnie jest to samo z tym że problem wystepuje na wszystkich płytkach które nie są moje. Jedna płytka którą mam od czasu gdy kupiłem nagrywarę, kasuje i nagrywa sie bez problemu.
Wszystkie inne CD-RW (w tyn porzyczone)które chcę skasować nie pozwalają na to , a NERO wyrzuca błąd kasowania :( |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:55. |