![]() |
Przeróbka LG GCE-8481B na 8520B
Pojawił się nowy firmware do nagrywarki 8520B opartej na chipie MTK. W ten sposób stało się możliwe podkręcenie nagrywarki 8481B opartej właśnie na tym na chipie.
Redakcja CDRinfo.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności za przedstawioną poniżej procedurę i za skutki jej zastosowania. Należy pobrać aktualizację biosu http://personal.vsnl.com/farookh/LG8520.zip przeznaczoną dla nagrywarki LG 8520B. Następnie: Utwórz tymczasowy katalog: C:\LG Rozpakuj pobrany plik Wykorzystamy program flashujący mtkflash.exe. Uruchamiamy ponownie komputer w trybie MS-DOS. Przechodzimy do katalogu c:\lg (cd c:\lg) i uruchamiamy program flashujący wpisując: mtkflash x r /m /b 8520b.bin (X jest numerem kanału pod który podpięta jest nagrywara czyli np. 3 oznacza secondary master (1 - primary master, 2 - primary slave itd.) Otrzymamy informację o chipie wykorzystywanym w nagrywarce. Jeśli nagrywarka jest wyposażona w chip ATMEL nie możesz przystąpić do aktualizacji. Uruchom program mtkflash x w /b 8520b.bin, który rozpocznie aktualizację. Gdyby coś poszło nie tak i nagrywarka padła postępujcie według wskażówek zamieszczonych tutaj: http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/prz...obki-lg48.php3 |
Pytanie
dlaczego jak mam chip ATmel to nie mogę aktualizować biosu ? Czy wtedy nagrywarka padnie?
|
Re: Pytanie
Cytat:
Ja mam tez "niestety" na ATMELU ...i z tego co pamietam program mtkflash nie obsluguje tego chipa....:( pozdr ps. Da sie przerobic na 52x 8480b? :) |
ja tez mam na atmelu , zmienilem bios pod mtkflash i wszystko dziala
|
Ciekawe!
Cytat:
BTW. Czy MTKflash potrafi wygenerować plik .hex? To wiele by uprościło. Posiadacze gce8520b są proszeni o ewentualne podrzucenie takiego biosika. :) |
Cytat:
|
http://personal.vsnl.com/farookh/LG8520.zip
MTKFLASH * R /M /B ***.BIN use mtkflash * w /m /b 8520b.bin *1=PRI MASTER 2=PRI SLAVE 3=SEC MASTER 4=SEC SLAVE sprawdzalem mtkflashem "mtkflash * c" mam tez atmel ale wszystko dziala , pamietajcie o spacjach po kolejnych literach |
Dzieki Sorbo! Tez mam LGika na Atmelu. Zrobilem upgrade wedlug Twojego 'przepisu' i wszystko dziala! NeroInfoTool wykrywa go jako x52 {przynajmniej teoretycznie,zobaczymy jak sie sprawdzi w praktyce).
|
CZe
Probowal ktos przerobic 8480b na 52x? pozdr |
Cytat:
8481b->8520b Jak ci padnie to postępuj tak jak napisano w moim artykule dotyczącym przeróbki http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/prz...obki-lg48.php3. Chodzi o pierwszą część artykułu. Pobierasz aktualizację dla 8481b itd. jak napisano w artykule. Sprawdzałem działa. Wypalara padła mi podczas zamiany na 8520b bo wyłączyli prąd. Odratowałem ją i dokonałem ponownej zamiany na 8520B |
[QUOTE]Zetor napisa***322;(a)
[B]Ja zrobiłem tak 8480b->8481B 8481b->8520b Ok CZyli majac juz 8481b wpisuje: mtkflash * w /m /b 8520b.bin *1=PRI MASTER 2=PRI SLAVE 3=SEC MASTER 4=SEC SLAVE ...Ten bios do Lg52x -mocno rozni sie od np.1.02 do 8481b -pod katem obslugiwanych nosnikow -tzn. czy rownie dobrze dobiera predkosci ??? pozdr ps Jeszcze jedno pytanko -jak wrocic do 8481b? Da rade -zaznaczam ,ze mam ATMELA |
nie dziala
Cytat:
cze, mam 8481b na atmelu, zrobilem po twojemu, widzi jako 8520b, ale wykrywa max predkosc zapisu wciaz jako 48x. jakies pomysly? prosze odp. na mail: kuba.pluciennik@wp.pl lub ostatecznie tu na forum. dziekuje. |
Re: nie dziala
ok, problem rozwiazany, jest juz 52x ....samo sie zrobilo, bardzo kurde dziwne
|
[QUOTE]pantest napisa***322;(a)
[B] Cytat:
|
Czesc. Przrobilem 8481B na 8520B wszystko ok,ale NeroInfoTool pokazuje max write 52x(ok),a max read 40x zamiast 52x. Ktos moze wie dlaczego?
|
Ja tez mam 40x odzczyt ale to szczegol , jak cos to zawsze mozna wrocic do oryginalnego biosu :)
Ja jeszcze poczekam na aktualizacje biosu do 8520B moze sie cos poprawi |
Znam bardzo dobry sposób na podkręcenie nagrywarki GCE-8480B lub GCE-8481B. Testowałem na GCE-8480B na kościach ATMEL i poszło bez problemu.
Należy pobrać aktualizację biosu http://personal.vsnl.com/farookh/LG8520.zip przeznaczoną dla nagrywarki LG 8520B. następnie ze strony : http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=16 ściągnąć w zależności czy posiadamy nagrywarkę GCE-8480B czy GCE-8481B odpowiedni program do wgrania firmware wersja dla windows ważne!!! a nie dla dos. Uruchamiamy programik i podajemy ścieżkę dostepu do naszego nowego biosu. Programik zacznie sam robić aktualizację do nowszego biosu ale do modelu GCE-8480B lub GCE-8481B w zależności od wersji. Po zakończeniu mamy aktywny przycisk upgrade "klikamy" teraz dopiero wgrywa właściwy bios ten który podaliśmy. Po takiej przeróbce nero podaje read speed 40x write speed 52x. Testowałem na płytkach 48x i przy samym końcu nagrywania z szybkością 52x napęd wyraźnie zwalnia widać na płytce gdzie zwolniła nagrywarka. Nagrywając 48x wszystko jest OK . Czy napęd sam wyczuwa jaką ma płytkę i sam zwalnia przy końcu???? Ktoś miał taki problem??? Ale na 52x mimo tego spowolnienia nagrywa i tak szybciej niż na 48x :-) |
tez tak mam, zarowno z wszelkimi poprzednimi firmwareami jak i teraz (max read 40x) ale wisi mi to :)
pozdrawiam |
Nośniki
Fakt że udało mi się przerobić gce 8480b na 8520b,ale zobaczcie na test tej nagrywarki Na wikszości płyt i tak nagrywa x48 lub wolniej ,lepiej więc poczekać na nowy bios . Na jakich płytach (znanych ) nagrywa x52?:cool:
|
Witam
Ten odczyt x40 to taki rodzaj zabezpieczenia przed rozssadzaniem płytek ;) Ja mam gce 8481b i na każdym cd-r jest odczyt x40. Wystarczy jednak zapodać tłoka i bedzie dostępny odczyt x48. Tak jest na mojej, a jak jest uwas sprawdźcie sami. poz |
Re: Nośniki
Cytat:
/700mb danych nagrałem w NERO w 2.44 minuty chyba nieźle ;) / |
Cytat:
pzdr YaBoLeK :) |
Witam
Bios jest w wersji 1.00 |
;]
Cytat:
Jeszcze mam pytanko odnosnie tego biosu ehhhh ;PPP czy istnieje jakis programik, dzieki ktoremu bedzie mozna wgrac nowa wersje biosu (jak sie oczywiscie pojawi- ciekaw kiedy ??? :D) do nagrywarki 8520b z windowsa XP ??? pzdr YaBoLeK ;] |
Witam
właśnie się pojawił :) na stronce http://digi.rpc1.org/mwf.htm Ale prędzej czy później LG też wypuści swój program pod Win tak jak to zrobił do nagrywarek GCE-8480B i GCE-8481B. Nie ma jeszcze chyba nowego firmware do 8520B wiec nie ma programu od LG :) |
Cytat:
pzdr YaBoLeK ;] |
Cytat z forum cdrfreaks
Cytat:
|
cze jestem nowy na tym forum i mam pytanie jak rozpoznac ze nagrywarka jest na AMtel albo na MTK moj model to GCE-8481B z wrzesnia 2002.
|
OK juz wiem mam na ATMEL :) no i udalo mi sie to zrobic pod WinXP tym programikem MtkWinFlash v1.0 :) ogolnie jestem bardzo z siebie dumny. Pozatym pojawila sie wreszcie predkosc nagrywania x4 :)
|
Przeróbka LG GCE-8481B na LG GCE-8520B
Tutaj znajdziecie poprawiony i uzupełniony artykuł http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/prz...obki-lg52.php3
|
Ilość załączników: 1
Sie ma. Cały czas oglądam waszą dyskusję na tema podkręcania lg. Moja 8481 pali max 32x (mimo, że używam płyt TDK 48x) i tak przy 60-75 % spada do 16x:(. Czas wypalania wacha się od 3,5 min do 4 min. Palę w DAO. Myślicie, że podkręcenie dużo mi da? Oczywiście wypalam w nero 5.5.10.0 (czy jakoś tak). Już miałem perypetie z wgrywaniem biosu i musiałem kupić nowe użączenie optyczne. (był prąd tylko pokazał mi error, mimo, że wgrywałem nowy bios do danego modelu)
|
Miałem podobny problem z 8480b płytki TDK d-view 48x wykrywała jako 32x i tak paliła wersja firmware 1.03 taki był orginalny,
dopiero jak wgrałem nowszy 1.04 te same TDK wykrywała już jako 48x i nagrywała z taką prędkością. Ale najciekawsze: wgranie najnowszego 1.05 wykrywała te same płytki też jako 48x ale nagrywała mułowato, miałem ją ustawioną jako pio4 i za nic mi się nie udało tego przestawić w tryb udma2. Bufor co chwila się opóżniał i nagrywała z 6, 7 minut płytkę. Powrót do biosu 1.04 i wszystko chodziło ok. Płytki verbatim super azo na 1.03 1.04 i 1.05 wykrywała tak samo jako 48x. Teraz podkręciłem do 8520b i też wszystko jest ok. Co prawda na szybkości 52x przy końcu wyraźnie zwalnia ale to pewno przez płytki, nie ma jeszcze płytek 52x.Jak nagrywam 48x jest ok. |
Jednak się obawiam zmiany biosu nawet do tego samego modelu. Czy gdy mi padnie to od lg mogę żądać nowej ?
|
Jak naprawić nagrywarkę po padzie (przewodnik)
Cytat:
|
Jak poprawnie zmienić bios ? (poradnik)
Cytat:
to zrób tak: Rozpakuj pobrany plik do c:\lg Uruchom komputer w trybie MS-DOS, bedąc w Windows [Start\Zamknij\Uruchom ponownie w trybie MS-DOS], ew podczas uruchamiania komputera F8, aż nie pokaże się menu startowe. Wybierasz wiersz poleceń trybu awaryjnego. przechodzisz do c:\lg cd lg gdy już jesteś w tym katalogu: je6 je6lg102.hex dla lg 8480b je5 je5lgd06.hex dla lg 8481b wersje biosów dla dosa. Ew. wchodzisz na CDRinfo.pl Szukasz newsa: Nowe wersje biosów dla LG. Tam są biosy z flasherem dla windows. |
Cytat:
|
OK wgrałem nowy bios od 8481 (wer. 1.02). Odpalam soft, a on sam roni update. hehe nic nie klikałem. hehe Przy prędkości 48x wypalał mi 3 min (+/- 3 sek). To długo wypalał te 700 MB (z lead-in i lead-out oczywiście)
|
Cytat:
tłok=pyta orginalna. Włóż płyte orginalną do napędu aby ujżeć wymarzoną prędkość odczytu. poz |
Faktycznie :):):)
thx |
Pytanie
Cześć
Powiedzcie mi czy u was,mam na myśli posiadaczy przerobionych lg 8480b na szybsze,pracuje tylko jedna dioda(zapis)?Po zmianie biosa bardzo sie tym przejąłem .Przeglądałem cdrinfo.pl i tam zobaczyłem że lg 8520b ma 2 diodyCzy tak jest na prawdę? .Czy jest jakiś bios dla lg 52x, który obsługuje te dwie diody?Jak wygląda zapis na orginalnej lg 52X.jakie są kolory diod? |
Cytat:
Wiem, że wgrywając bios 1.08 do LG CED-8080B diody pracują odwrotnie. Kolory diód to zielony i pomarańczowy dt. każdej nagrywarki LG |
A ja mam 8481b na chipie SST :jupi: !! Próbowałem flashować bios od 8520b mtkflash-em i poszło , ake tylko raz! Wróciłem do 8481b bo Nero wcale nie rozpoznawał wypalary jako 8520b. Wcale nie było to łatwe!Jak próbowałem drugi raz zrobić 8520b mtkflash zapisywał tylko pierwszy bank, następne jakby pomijał wyrzucając OK! , podawał dziwną sumę kontrolną i KICHA! Po restarcie kompa nawet bios płyty głównej nie rozpoznawał napędu i wszystko wisiało! musiałem opiąć napęd itd.. i wrócić do 8481b.???
Czy ktoś wie co się dzieje??? |
Cytat:
|
[QUOTE]gorek napisa***322;(a)
Cześć Powiedzcie mi czy u was,mam na myśli posiadaczy przerobionych lg 8480b na szybsze,pracuje tylko jedna dioda(zapis)?Po zmianie biosa bardzo sie tym przejąłem .Przeglądałem cdrinfo.pl i tam zobaczyłem że lg 8520b ma 2 diodyCzy tak jest na prawdę? .Czy jest jakiś bios dla lg 52x, który obsługuje te dwie diody?Jak wygląda zapis na orginalnej lg 52X.jakie są kolory diod? [/QU Lg Gce 8481b i 8520b mają tylko jedną diodę stąd pracuje tylko jedna! |
przerobka
Witka
Zart powiedzial: następnie ze strony : http://forum.rpc1.org/dl_firmware.p...6&manufactor=16 ściągnąć w zależności czy posiadamy nagrywarkę GCE-8480B czy GCE-8481B odpowiedni program do wgrania firmware wersja dla windows No wlasnie czy ktos moglby opisac korzystanie z tego programu do biosu LG. Bo ja sciagnalem z tej strony co Zart podal ten program ale tam kurde w readme.txt zamiast liter sa jakies kurde krzaczki. A poniewaz jestem swiezy w tym temacie to wiadomo... Wlaczylem ten program (tak na probe) i zaczal cos mi robic isc jakis pasek postepu az w koncu uaktywnily sie 2 przyciski close i upgrade (do czego jest ten przycisk??!!!). To dalem close mysle sobie zajme sie tym biosem poozniej... Sprawdzam a tu *** nic nie chce mi wykrywac wogle nagrywarki zaden program zresetowalem kompa i patrze a tu przy wykrywaniu zamiast biosu 1.03 mam juz bios 1.04. To jak to dziala w koncu?? Ja myslalem ze to cos jak w przypadku biosu to plyty glownej zanim sie zacznie flashowac to sie upewnia czy napewno. No i do czego jest w takim razie ten upgrade? A jeszcze mialem wszystko wlaczone z sieci od kolesia sciagalem itd. dobrze ze sie nic nie zwalilo... Mam LG 8480B |
hehe u mnie też sam z updatował :):) mam 8481 i było 1.00 a teraz 1.02 :):) Full automat. hehe A ten przycisk update to chyba jak wgrywasz inny bios niż ma on w sobie (np. jak podkręcasz), ale ja tak myślę (nie testowałem) więc nie jestem pewien.:(:(:(
|
Witam
Po uruchomieniu programów ze stronki http://forum.rpc1.org/dl_firmware.p...6&manufactor=16 robi on upgrade biosu automatycznie do nowszego wszystko było napisane, myślałem że wyraziłem się jasno. Jak skończy to robić mamy aktywny przycisk "upgrade" jeszcze raz klikamy ale wcześniej musimy podać ścieżkę dostepu z biosem od lg 52x przycisk "browse". Robimy podwójny upgrade najpierw program automatycznie aktualizuje bios do nowszej wersji a później my jeszcze raz do modelu 52x. Tak jest dziwnie zrobiony ten program. Ale pojawił sie program gdzie nie trzeba takich dziwnych obejść stosować http://digi.rpc1.org/mwf.htm też już pisałem i osobiście testowałem na lg 8480B. Odkręciłem podkręconą nagrywarkę i z powrotem ją podkręciłem chodzi. Mam kości ATMEL. Acha programiki stosujcie gdy nie działa wam podkręcenie opisane przez Zetora u mnie jakoś nie chciało działać. Pod win xp i wymienionych programach idzie bez problemu. |
Re: przerobka
Cytat:
|
Witka
No teraz to sie przynajmniej cos wyjasnilo. :) Dzieki wszystkim za info :) |
???
jest mozliwe prezrobienie juz przerobionej LG 08320B ktora aktualnie dziala jako 08400B w ten sposob 840B->8480b->8481B
8481b->8520b ????? |
Jeszcze łatwiejszy sposób upgrade'u
Ja swojego LG-gce-8480b przerobiłem od razu na 8520b bez tych ceregieli(8480b na 8481b a później dopiero na 8520b),użyłem do tego programu pod nazwą MtkWinFlash i biosu 8520b,można powrócić do starej wersji biosu za pomocą również tego programu (bez przeszkód)na zwykłą 8480b (wiem bo sprawdzałem) moja nagrywara jest na Atmelu.
Dziwna sprawa jest tylko z tymi diodami na panelu bo 8480b ma dwie(read,write) natomiast 8520b ma jedną, i tak jeśli przerobimy 8480b na 8520b to będzie się wam paliła tylko diodka write(czy to będziecie coś odczytywać czy zapisywać),ale to tylko szczegół. POZDRAWIAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW :) |
Witam.
Moze jestem przewrazliwiony ale czytalem ze chipy Atmela nie flashuje sie tym Mtkflash'em bo nie jest do tego przewidziany. Nawet przy siciaganiu tego programu jest to wyraznie napisane. Tak wiec osobiscie wolalbym sposoby rownie proste ale bardziej powiedzmy... "odpowiednie". :) Thnx. |
!!!!!!!!!!!!!!!
nie udzielono mi odpowiedzi na wcesniej zadane pytanie !!!!! jest mozliwosc przerobienia LG 08320B ktora juz jest przerobiona na 0840B na cos szybszego ????
|
Chyba do tej pory nikt nie próbował, i nie spróbuje :), za duże ryzyko.
|
Re: Jeszcze łatwiejszy sposób upgrade'u
Cytat:
polecam a pozatym predkosc odczytu jest x52 oczywiscie po wlozeniu tloczka :) |
Witam.
Przerobilem swojego LG 8480B na 8520B. Mam Atmela bios flashowalem tym programem co tu sie pojawil link do niego (nie chodzi o WinMtkflash) a bios tez byl link (wszystko pod Win XP sie odbywalo). Nagrywarka dziala faktycznie pali sie tylko jedna dioda - zielona. Kiedy wkladam CD-R to mam ze odczyt jest 40x ale kiedy wkladam oryginalnego Windowsa to mam juz 52x. Ale to jakas podpucha bo w cd speed pod koniec drastycznie spada predkosc nie przekraczajac 42x. Nie wiem sprawdze jeszcze jakis inny oryginal. Nie nagrywalem jeszcze nic takze nie wiem jezeli jednak bedzie dalej taka podpucha co do tych predkosci w nagrywaniu i z tlokami to wracam do mojego 1.05 i 48 16 48.... |
Witam mam LG 8481B na chipie SST i zgadzam się z opinją
Łukasz M. ,i twierdze że Sorbo niema racji , ja również próbowałem flashować na 8520B, mam najnowsze Nero i nić nie wyszło uwaliłem tylko nagrywarkę , naszczęście udało mi się ją naprawić , mam pytanie , czy ktoś mam może flashera (program) do chipów SST , może ktoś wie jak ominąć to ten problem |
Cytat:
|
Witam
Jestem ciekaw czy pod względem technicznym obie nagrywarki się jakoś różnią. Gdyby tak obie rozkręcić i porónać czy różnią sie czymś wizualnie ich płyty główne. poz |
Re
Sprzedałem wczoraj LG x16 i kupiłem LG 8481B, różnica jest bardzo widoczna. Ale co właściwie się zyska zmieniając tą x48/24/48 na x52. Nie chodzi mi o te kilkanaście sekud przy nagrywaniu, czy dochodzą jakieś inne lepsze możliwości tego napędu?
|
GCE 8481B na chipie SST
Cytat:
Próbowalem drugi raz flasherem pod Windows i poszło!Tyle że z pliku hex. Najpierw czekasz az flasher zapisze nowy bios dla 8481b a następnie bez restartu zapisałem bios 8520b (koniecznie z hex-a, z bin. sie wywala nie wiem dlaczego}podając scieżke w odpowiednim oknie. I Jest OK! Ale czy to dalo jakies konkretne korzysci to nie wiem??? Pozdrowionka dla dyskutantów! |
Ten sam problem i jeszcze jeden
Cytat:
- max write 52x, max read 40x :((, - jest jeszcze jedna rzecz, problem jak mysle: chodzi o samo nagrywanie. Wczesniej bylo tak, ze jak nie dalo sie nagrac danej cd z okreslona predkoscia to program nie pozwalal na to, zmniejszajac predkosc do takiej z jaka mozna nagrac. Teraz sytuacja wyglada inaczej. PRzykład: AKOSS (niby 48x) - włączam nagrywanie z predkoscia 48%, ale jak wynika z czasu potrzebnego na nagranie 700 MB danych, nagrywarka nagrywa z predkoscia 32X a nie 48X, mimo tego ze pokazuje ze nagrywa 48%. Dziwne. Moze ktos wie czemu? |
Odpowiedź
Po przeróbce LG GCE-8480b/8481b na 8520b maks. prędkość odczytu jest 40x ponieważ układ zastosowany w tej nagrywarce nie wyciagnie więcej.
Pisałem nawet to LG w tej sprawie bo odczyt w nagrywarce 8480b i 8481b powinien wyniosić 48x i nie pomaga żaden bios |
Ja mam LG8520B z orginalnym biosem i też mi nero pokazuje prędkość odczytu x40, a z prędkością zapisu to jeszcze śmieszniej. Jak w napędzie jest płyta audio to pokazuje x32, jak inna lub pusty to x52
To jest dopiero zagwozdka, co? Smok przy okazji, jest sens wymieniać bios nagrywarki, skoro żadnych profitów prędkościowych nie uzyskam? |
Prędkość zapisu jest zależna od rodzaju włożonego nosnika. Na nośniku jest napisane z jaką prędkością jest zapis choć nie zawsze jest to prawdą i nośnik 48x może być wykrywany jako 32x lub w drugą stronę. Płyta Sigma 40x można nagrać 52x.
A aktualizacja biosu pomaga bo dodaje informację o nowych nośnikach i dzięki temu można zapisywać szybciej. Najnowszy bios dla LG 8520B jest wersji 1.04 i można go pobrać z CDRinfo.pl |
Re: Re: Pytanie
Cytat:
Ja też mam na amtelu i umnie padła ale zniosłem do serwisu i mi wymienili i nowa chodzi na razie spoko |
Przeróbka LG GCE 8480B/8481B na LG GCE-8520B
Da się
http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/prz...obki-lg52.php3 Trzeba tylko stosować się do wskazówek. Uruchomić w trybie MS-DOS podczas startu komputera wciskając f8 i wiersz poleceń trybu awaryjnego. Gdy się nie powiedzie za pierwszym razem to spróbuj ponownie. Swoją drogą nie musiałeś oddawać nagrywarki do serwisu. Przekonasz się o tym czytając artykuł do którego link znajdziesz wyżej |
Niestety musiałem oddać do serwisu bo:
-ani nie zapalała się dioda podczas uruchamiania -ani system nie widział wogóle tej nagrywarki -próbowalem ja przywrócić do życia wedle wskazówek z podanego linka ale nie wychodziło |
Prędkość odczytu LG 8481/8520/4480
Hej,
Wydaje się, że najnowsze szybkie napędy LG: 8481, 8520 oraz combo 4480 mają z jakiegoś powodu ograniczoną prędkość odczytu płyt innych niż tłoczone: płyty tłoczone odczytują się z prędkością max. 48 lub 52x, a nagrywalne tylko 40x. Jeśli w napędzie jest lub była ostatnio płyta nagrywalna, Nero Info Tool pokaże maksymalną prędkość odczytu 40x. |
Wtm
Jesli chodzi o te wszytkie nagrywarki to nie wiem Panowie co wy z tym robicie! Wiec w miare mozliwosci postaram sie odpowiedziec na wszytkei pytania w tym temacie Jesli chodzi o te cale Atmele czy MTK zeby sprawa byla jasna nie widzialem w zadnej nagrywarce LG chipu (chipsetu) ATMELA sa tylko pamieci typu flash firmy ATMEL. Jesli chodzi o MTK to z tego co pamietam to jest to chipset ktory obsluguje nagrywarke. Jesli chodzi o SST to wiem ze firma ta produkuje takze flashe ale nie wiem czy akurat pracuja w LG (byc moze). Jesli chodzi o przerabianie 8480 na 8481 a pozniej na 8520 to jest jakis nieporozumienie po co?- nie macie co robic? nie lepiej isc na piwo? Cala rzecz polega na zapisaniu flasha gdzie trzymany jest bios i tyle wiec po co pakowac na 8481? To jest tak jakbyscie pisali cos na kartce poniej to wymazali i pisali wlasciwa tresc bo nie mozna na karte napisac od razu tego co chcecie, nie sadzicie ze to jakias pomylka? Co do przerabiania 8320 (8480) na 8520 czy 848x nie ma takiej mozliwosci poniewaz 32x elektronike ma dokladnie taka sama co x40 roznica jest tylko w optyce a dokladnie w silniku i zawieszeniu pickup assy, natomiast 848x ( i w goore) ma juz inna elektronike inne uklady w srodku ( ale pamiec flash moze byc taka sama czyli ATMEL). KOlejna roznica to ze 32x i 40x pracuja tylko i wylacznie w PIO4 (lub nizej) natomiast 48x i 52x w UDMA a tu niestety roznica jest bardzo duza bo te nowe nagrywarki juz obsluguje nowy chipset. Jesli macie jakies pytania dotyczace hardwaru w tych nagrywarkach postaram sie pomoc i odpowiedziec w miare szybko i konkretnie. Pozatym miedzy 52x a 48x wcale nie ma roznicy poza predkoscia wypalania przeciez sa pelne testy tych nagrywarek na cdrinfo wiec czy jest sens przerabiac (ryzykowac uwalenie nagrywarki) da tych kilku sekund? pozatym x48 szybciej pali RW :) pamietajcie ze tracicie 2 lata gwarancji. Jesli chodzi o uaktualnienia biosu do danego modelu to tu racja warto to zrobic ale pamietajcie ze tez istnieje mozliwosc uwalenia sprzetu ale takie aktualizacje przeprowadzaja serwisu LG za DARMO!!!!!!!! (warto ryzykowac?) |
Jeśli chodzi o różne wyniki testU między 48x24x48 a 52x24x52 to 2 napęd pracuje szybciej i ma większą prędkość kątową. Spowolnijcie napęd do 1x i będxziecie mieć mniej tychh żółtych krateczek. Co do utraty gwarancji to przecież można wgrać poprzedni firmware i LG nawet się nieszczapi że ktoś grzebał w biosie :) A co do prędkości odczytu 40x to jest takie zabazpieczenie które uniemożliwia rozwalenie płyty w napędzie optycznym (patrz historię cdromu 52x)
|
Cytat:
|
Jakiś flasher niepatrzy jaki jest chipset i wgrywa bez problemu :) Tak więc jak uwalisz, wgrywasz na innym flasherze i po kłopocie
|
PROBLEM
JA nie moge przerobic lg 8481b na 8520 probowalem wszystkicj sposobow i nie dziala moze ktos mi pomoze ??
|
Juz zrobilem
Juz zrobilem. Ale troche to trwalo. Musialem znalezc plik hexa firmware 8520 i w programie do 8418 zrobic upgrada. Nero pokazuje x52 zobaczymy czy to dziala. A chcialem to zrobic poniewaz 8520 jest kompatybilna z safedisciem a 8481 nie - zobaczymy czy to pomoze
|
Cytat:
Jak bede miał troszke wiecej czasu to dokładnie opisze nagrywarki x32,x40,x48,x52 od strony hardware'u w zasadzie mam juz spisane wszytkie układy z wewnatrz nagrywarek oprocz GCE-8400 i GCE-8480, plyty, i pickup assy. W niedlugim czasie możecie sie spodziewać pełnego porównania |
Niech ktos mi pomoze :) ja mam 8481b (48x24x48x) i jak odpale z dosa ten prg robie read to podaje SST....potem resetuje kompa i odpalam na nowo znow w dosie teraz kaze mu flashowac podaje ze zrobil wszystko OK...ale niedziala tZn nagrywarka dziala ale nie dziala jako model 8520 tylko nadal 8481 ;((( jak to zrobic??bios w 8481 mam 1.04 (najnowszy!!!)
PS: a czy ta nagrywarka po tej zmianie sie szybciej zuzywa tzn wypala?? bo mam na nia 2lata gwarancji :) czyli jak sie wypala szybciej to ja szybciej zamecze i oddam na gwarancje ze starymn biosem :):) |
Najprawdopodobniej albo zle wgrywasz bios albo wgrywasz bios od x48:) sprobuj programem pod winde. Co do zuzywania szybciej to zuzywa sie ona dokladnie tak samo jak x52. Nagrywarki GCE-8481B i GCE-8520B są dokładnie takie same, tzn maja dokładnie taka samo optyke KRS-340B, i taka sama "plyte glówna" (PCB) 6870H-315AA niestety nie sprawdzalem doklandie tych plyt ale symbol plyty jest taki sam, uklady wystepuja w tym samym miejscu i sa dokladnie takie same, plyty moga sie roznic jakimis malymi elemantami typu rezystory, kondensatory ale generalnie rzecz biorac sa identyczne - weglug mnie róznia sie biosem i tacka :)
Jesli chodzi o porownanie dokladne nagrywarek GCE-8320, GCE-8400 z GCE-8480 , GCE-8481B, GCE-8520B. Niestety nie mige nigdzie znalesc aplikacji (datasheet) MT1518E oraz MT1508. Na razie poszedl mail do firmy produkujacej te uklady no i trzeba czekac. Sa to głwne układy w nagrywarce (specjalizowane) tak dla wiadomosci niewiele konstrukcyjnie róznia sie od SONy,LITE-ON i itp, w zasadzie róznia sie optyka, oraz zastosowana pamiecia typu flash (Winbond) Jak bede cos wiedzial wiecej to napewno dam znac |
Cytat:
Program dosowy i windowsowy u mnie z plikiem bin nie dziala. Sciagnalem program pod winde (firmaware 1.04) dla 8520. uruchomilem skopiowalem bios w xexie z katalogu temp. Pozniej odpalilme fleszera z firmware dla 8418 wersja 1.04, podalem plik biosu w xexie dla 8520 i odpalilem fleszowanie. Reset kompa i bios widzi ja jako 8520 - nie wiem czy wypala x52 ale nero pokazuje tak apredkosc |
ale skad mam zassac ten pod winde bo tamten link co jest podany na forum nie dziala :'(
|
a moze ktos z tych co to zrobili mi podesle te programy dla windy (mam XP!) bo ten z DOSa sobie nie radzi (( (( :buu:
|
Dzieki juz sobie poradzilem!!!wszystko dziala OK...:):):):) ale juz przez chwile sie spekalem bo nawet jej bios nie wykrywal po moich zabiegach :chytry: ale dziala :jupi: :jupi:
|
Cytat:
co ci szkodzi zaryzykuj jak cos to wrocisz zpowrotem do oryginalnego biosu ja tez mam 8481b pzrerobiona na 8520 i tez widzi odczyt 40X jak wzrucisz plyte to norma ze widzi max predkosc jej zapisu nawet32 albo 40 poniewaz ta plyte mozna zapisywac z jej dopuszczalna predkoscia a nie nagrywarki a na pustej wypalarze masz 52x i tak juz jest """ja tez mam na atmelu i po waszych uwagach zaryzykowalem i dziala pzrerobka ale ten odczyt 40x no coz chyba tak musi byc zobacze jeszce po wgraniu nowego biosu do 8520b ver 1.04 |
Czy ktoś mógłby przesłać flashera od 8481B pod windows? na e-mail: qwerty01@poczta.fm
thx |
dzięki, już nietrzeba
|
powiedzcie mi jak zrobic upgrade biosu do 1.04 na lg GCE-8520B. Bo za każdym razem jak włączam flashera to wyskakuje napis: cd-rom drive model doesn't match. Podaje mu sciezke do hexa bo bina nie ma. Jest podpięty jako master na secondary ide. Ale dalej nic. Do tej pory flashowalem ok 20 teaców i tam flashowalem z bina i wsio dzialalo a tu jakos nie moge se dac rady.
Odpiszcie co po kolei musze zrobić. Pozdrufka |
a mtkwinflash wogole nie rozpoznaje lg. czy mam skorzystac z ide mode??
|
Cytat:
|
Cytat:
PO CO DAJA BIOS Z PROGRAMEM KTORY NIE MOZNA URUCHOMIC I ZFLASHOWAC. Mam nadzieje ze to nie sa kolejne wybryki plyty z nforce bo sie pochlastam.:buu: |
Najnowsze, szybkie nagrywarki i combo LG (48x, 52x) mają ograniczoną prędkość odczytu płyt. 48x osiągają tylko na płytach tłoczonych (a model 8520 osiąga 52x tylko na płytach tłoczonych 700 MB), natomiast na płytach CD-R i CD-RW - tylko 40x. Więc informacja o prędkości odczytu 40x, jeśli w napędzie jest płyta CD-R(W) jest normalna. Szybciej nie będzie. Z kolei wskazywana prędkość zapisu zależy od aktualnie włożonej płyty nagrywalnej - nagrywarka ją ocenia i ogranicza prędkość, jeśli uważa, że płyta się do szybkiego nagrywania nie nadaje. Jeśli napęd jest pusty, to wskazywane będą wartości maksymalne.
Nowy BIOS do combo LG 4480 (v. 1.02) daje dodatkową opcję: jeśli przy ładowaniu płyty CD-R przytrzyma się przyciśnięty przycisk Eject, prędkość odczytu zostanie podniesiona, odczyt startuje od wyższej prędkości, i możliwe będzie osiągnięcie 48x pod koniec płyty. Podobno nowe BIOSy do nagrywarek LG 48x i 52x też mają taką możliwość - ale nie wiem tego na pewno. |
Cytat:
A w biosie Ci widzi nagrywarke OK??? |
Ja mam combo LG 4480 i wgrywałem nowe biosy (v. 1.02 koreańska - bez Mt Rainier i dla reszty świata - z Mt. Rainier) bez problemu. Ale wiem, że niektóry goście mieli z tym problem - po prostu program LG do upgrade'u BIOS'u nie rozpoznawał prawidłowo napędu i odmawiał dalszej pracy. Ostatecznie udało się to obejść: ściągnąłem z mojego napędu BIOS binarny mtkflash'em (w DOS-ie!), wysłałem gościowi, on sobie wgrał też mtkflash'em w DOS-ie, i działa.
Boję się, że dla tego problemu nie ma rozwiązania, jest tylko obejście j.w. Poproś kogoś, żeby Ci ze swojego napędu ściągnął BIOS jako plik binarny (a może znajdziesz to gdzieś w sieci?), i wgraj z DOS-u dosowym mtkflash'em. Nie wiem, od czego to zależy, może od chipsetu płyty głównej, albo jej BIOS-u? Za dużo tu zmiennych czynników. Pamiętaj też, że program upgrade'u LG wyraźnie wymaga, by napęd był podłączony jako samotny Secondary Master (choć teoretycznie są też inne opcje) do kontrolera IDE na płycie głównej (a nie kontrolera dodatkowego czy RAID zintegrowanego z płytą główną). |
jasne
Zrobiłem dokładnie jak tu napisane otworzyłem kompa z ms-dos-u wpisąlem te kompendy i nic nie działa w windowsie nadal pisze mi ze mam 8481b... prosze o pomoc!!!!
|
Re: jasne
Cytat:
|
hehe
Wiec wziolem ten mtkflash i pod windowsem to zrobilem ale tez nic z tego hehehe.mam winxp nie wiem moze sobie sformatuje dysk zamatuje win98 ...
|
[QUOTE]grequ22 napisa***322;(a)
[B]powiedzcie mi jak zrobic upgrade biosu do 1.04 na lg GCE-8520B. Bo za każdym razem jak włączam flashera to wyskakuje napis: cd-rom drive model doesn't match. Podaje mu sciezke do hexa bo bina nie ma. Jest podpięty jako master na secondary ide. Ale dalej nic. Do tej pory flashowalem ok 20 teaców i tam flashowalem z bina i wsio dzialalo a tu jakos nie moge se dac rady. Odpiszcie co po kolei musze zrobić. Ja mam nagrywarkę LG 8480B przerobioną na LG 8520B (jest ona podłączona na Secondary Master) nie miałem żadnego problemu z wgraniem biosu 1.04. Pobierz z CDRinfo.pl lub CDRinfo.com |
Problem taki, że windowsowy program flashujący nie rozpoznaje właściwie napędu zdarza się. Dlaczego - nie wiem! Przypuszczam, że może to zależeć od chipsetu płyty głównej, od zainstalowanych - lub nie - sterowników do chipsetu, czy są to sterowniki MS czy producenta chipsetu, może także od taśmy IDE, od tego, czy do taśmy podłączony jest jako Slave drugi napęd (napęd flashowany powinien być jako samotny Secondary Master), zainstalowane lub nie ASPI, itd., itp. Czasem skłonny jestem sądzić, że takie rzeczy zależą od faz księżyca, humoru sąsiada i pogody na Saharze... ;) albo innych równie dających się kontrolować czynników.
Słyszałem i czytałem o tym już ładne parę razy, ale liczba zmiennych elementów (lub niewiadomych) jest tak duża, nie nie udało mi się ustalić jakiejkolwiek regularności. Sam się z tym problemem zetknąłem - rzekłbym - przelotnie: uruchomiłem program LG, on zaprotestował, ja (nie zamykając programu) kazałem mu jeszcze raz - i on to zrobił. I wszystko było w porządku. Sytuacja powtórzyła się dokładnie tak samo za drugim razem. Dlatego proponuję nie rozwiązanie problemu, bo go nie znam, ale jego obejście - załadowanie binarnego pliku BIOSu programem mtkflash.exe (nie mtkwinflash!) - UWAGA - z czystego DOS'u - komputer trzeba odpalić z "czystej" dyskietki startowej np. DOS'a 6.22 - bez żadnych sterowników dla CD-ROM-ów, mscdex'a, itd. - tylko sam system. Na wszelki wypadek proponuję jako środek ostrożności odłączenie od płyty głównej wszystkich napędów, z wyjątkiem flashowanego (już parę osób pomyliło się, i wgrało bios od nagrywarki do DVD czy CD-ROMu, czy odwrotnie). Wiem o kilku osobach, którym właśnie w ten sposób udało się ten problem obejść. |
odp
[QUOTE]Zetor napisa***322;(a)
[B] Cytat:
|
Cytat:
Posiadam wypalarke LG-GCE8520B (nie przerabiana) z ta wlasnie wersja biosu i tez pokazuje 40x odtwarzanie (powinno 52x). |
Panowie, ten temat był już omawiany, i to chyba nawet parę postów wcześniej w tym samym temacie.
Nowe nagrywarki i combo LG (48x, 52x) mają ograniczoną do 40x prędkość odczytu płyt CD-R i CD-RW. Model 52x prędkość odczytu 52x osiąga wg specyfikacji producenta tylko na płytach tłoczonych i tylko przy długości płyty 700 MB. Nowsze wersje biosu pozwalają podobno podnieść w razie potrzeby prędkość odczytu CD-R sztuczką z przyciskiem Eject. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:57. |