![]() |
HELP !! Divx problem
Witam ,
właśnie się zarejestrowałem na tym forum i Wszystkich serdecznie pozdrawiam :) teraz problem: kupiłem sobie parę dni temu pierwszą moją nagrywarkę LiteOn 48x24x48 i wszysko fajnie,nagrałem parę płytek z danymi do dzisiaj dziś mnie wzięło żeby nagrać film w Divxie :) nie znam sie na nagrywaniu nagrałem film z dysku HD w Nero jako płytke iso, ładnie sie nagrała ALE: jak ją odtwarzam to napęd bardzo się rozpędza i po chwilce zwalnia prawie do zera i tak cyklicznie przez cały czas, niby nic ale podczas zwalniania film "staje" na moment :( po włożeniu tej płytki do starego "zwykłego" napędu CD wszystko idzie dobrze film sie nie zatrzymuje. nagrałem przy prędkosci 16x płytka:esperanza 12x24x40 aha jak włożę inną płytkę fabryczną czy nagrywaną do liteona np z muzyką to idzie stabilnie i równo czy ja coś żle robię czy to napęd szwankuje??? jestem zielony więc odpowiedzcie jak zielonemu PLIZ :) aha nie podłączyłem kabelka do karty muz bo miejsce jest zajętę przez stary odtwarzacz CD a mimo to odwarza muzykę??? czemu??? |
Witam!
po pierwsze index 12x na plytce oznacza, ze mozna na niej maksymalnie nagrywac z predkoscia 12! a Ty na plytce 12x nagrywales z predkoscia 16! po dtugie to bardzo beznadziejne plytki te Esperanze... uzyj lepszych nosnikow np. verbatim czy tdk z indeksami 40x i wyzej odtwarza muzyke, bo jest podlaczony do tasmy IDE, a co za tym idzie odtwarza musyke ale tylko z filmow, gier itp. jak wlaczysz plytke audio i zwykly systemowy odtwarzacz to nie powinno byc slyychac dzwieku. |
to znaczy że jak nagram na 12 razy to będzie szło dobrze???
|
w wiekszosci sterownikow to kart dzwiekowych jest opcja puszczenai dzwieku z plyty audio przez tasme IDE - nazywa sie to 'cyfrowy dzwiek' - w kartach SB i domyslnie ejst wlaczone - analogowy przydaje sie tylko czasem i w tych napedach ktore tej funkvji nie maja (a sa takie - nawet calkiem nowe modele)
ciezko stwierdzic czy bedzie dobrze - plyty 16x sa dosc stare - jesli przechowywales je w zlych warunkach - na sloncu na przyklad - moze sie okazc ze one sie juz do niczego nie nadaja - i nawet niskie predkosci sredni pomagaja jest tez sprawa nagrywarki - mozesz miec uszkodzony model - malo to prawdopodobne, zwlaszcza ze objazy raczej an to nie wskazuja - ale mozliwe dalej - tak, jesli angrasz na plyte dane z predkosci mniejsza/rowna predkosci nominalnej plyty powinno byc ok |
aha sprawdziłem opcja dźwięk cyfrowy jest zaznaczona slatego odtwarza ;)
ale ciągle pomóżcie co z tym odtwarzaniem DIVX ;( czy 16x na płytce 12x może być JEDYNYM powodem tego problemu opisanego w 1 poście ?? |
tak - zbyt szybko nagrana plyta moze byc klopotliwa do odczytu - do tego stopnia ze moze sie jej NIE DAC odczytac
|
dzięki !!
nagram na 12x i napiszę jak poszło :) |
Re: HELP !! Divx problem
Cytat:
Czytajac Twoj post przez chwile myslalem o podlaczeniu napedow, ale jesli, jak piszesz, inne plyty dzialaja na nagrywarce bez problemu to to raczej nie jest to. Ale jesli problem wystepuje tylko z ta jedna plyta, to nie przejmuj sie, nagraj to jeszcze raz, sprawdz i dopiero wtedy, jesli problemy dalej beda, zacznij sie martwic. Nawet te nowe nagrywarki nie sa doskonale i pojedyncze bledy moga sie zdarzyc. Gorzej, jesli powtarzaja sie ciagle... |
Cytat:
|
właśnie nagrałem film :
prędkość 12x raz na rzeczonej esperazie a drugi na tdk cdr 80 problem NIE ustał dalej przycina przy odtwarzaniu :( po przłożeniu do zwykłego nepędu cd płytka idzie dobrze jakieś sugestie??? |
Cytat:
wlasnie .. nie zauwazylem tego ze on mial plytki 40x ! kurde slepy jestem w takim razie moze to kwestia sposobu zapisu... ? |
może ;)
no dobrze a jak się zapisuje DIVXY???
ja nagrałem w nero jako ISO |
Co do odtwarzania divx, poprosu Nero CD Speed ustaw predkosc odczytu napedu na nizsza.. powiedzmy na 8, badz 16x, w zaleznosci jakiej dany divx wymaga.. wtedy naped bedzie chodzil wolniej ale ze stala predkoscia, czyli nie bedzie sie rozpedzal i zwalnial, przez co jak sam zauwazyles rwia sie divxy.
|
aha
a czy Nero CD speed to osobny program czy jest częścia Nero
sorry juz znalazłem:) |
HURAAAAAA !!!!
pomogło !!!!! DZIĘKI WIELKIE :) jeszcze pytanko?? to z jaką prędkością najlepiej nagrywać??? czy ma to wpływ na trwałośc płytki ??? czy jak nagram 48X to musze przestawić predkośc w nero CD speed??? |
Cytat:
Co do predkosci nagrywania poszukaj po forum, bylo wiele tematow o tym. W skrocie wyglada to tak by osiagnac najlepsze efekty: Muzyka: 2-8x Dane, filmy itd.: 16x-32x Nagrywajac na tanich plytach czyli naogol o marnej jakosci z predkoscia 40 i 48x mozna narazic sie na bledy (mimo ze maja indexy 48x, ale one sa tylko na wyrost, nie odpowiadaja rzeczywistosci), i szybsza utrate danych. Warto zwolnic.. lub kupic lepsze plyty. Nero CD Speed warto sprawdzac od czasu do czasu jak nagrala sie plyta, wtedy bedziesz mogl dobrac wlasciwsza predkosc dla danego nosnika. Czyli.. jak sa zolte kwadraty znaczy zebys zwolnil predkosc zapisu. A jeszcze lepiej ze masz LiteON'a.. sciagnij sobie program WSES i tam bedziesz mial pelna diagnostyke plyty (poszukaj na forum o tym). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:20. |