Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Blokady rolnicze (https://forum.cdrinfo.pl/f5/blokady-rolnicze-17732/)

Ormianin 05.03.2003 13:17

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
chyba nie skoapowałeś. chodziło tylko o rolników. 35% ludzi utrzymujących się z roli to troszkę za dużo.
a jeżeli kształcisz się na rolnika, to spoko - będziesz mógł się wybić spośród ogólnego motłochu.
jeżeli na górnika, no to mi przykro - nie oznacza to, że nie cenię górników (ja bym nigdy nie zszedł pod ziemię kopać węgiel)
jak na kolejarza... cóż?...
a na styczniowca nie można się wykształcić - styczniowcem się zostaje;)

> 3/4 rolnikow - papa

rolnikiem jest ten, ktory
1)ma gospodarstwo,
2)w skali roku sprzedal
plodow rolnych za ponad 10,000 zl. Jesli bowiem za tyle nie sprzedal, to z czego zyje? - najwyrazniej z czegos poza
rolnictwem, wiec rolnikiem nie jest. Od razu okazaloby sie ze 3/4 z tych ktorzy uwazaja sie za rolnikow - rolnikami nie sa.

> 3/4 stoczniowcow - papa

Z tym jest pewien problem: przepisy Unii Europejskiej najwyrazniej bija w
przemysl stoczniowy, jedyne europejskie
panstwa gdzie sie to oplaca to Norwegia i Rosja, i obydwa w Unii nie sa.

> 3/4 górników - papa

Tu placimy za Gierka. Zapotrzebowanie Polski na wegiel bylo zawsze mniejsze niz podaz; no ale wegiel byl naszym towarem eksportowym. Rozbuchano wiec gornictwo ponad wszelka miare i nie wyciagnieto w pore wnioskow z tego co sie stalo z gornictwem we Francji, Anglii czy Niemczech.

> 3/4 kolejarzy - papa

Z tym to jest wylacznie dzialalnosc zlych ludzi ktorzy doprowadzili PKP swiadomie do bankructwa.

sayan 04.03.2003 22:25

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Skoro jest taki popyt... to bardzo prosze sprobuj dostac prace w tej branzy...

no dobra był popyt ...

ale to i tak chyba najlepiej .. opłacalny zawód w tej chwili.

No może poza lekcjami jezyków (korepetycje) ! :)

Ormianin 04.03.2003 22:23

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
Dodam swoje 3 grosze !

Nie czytałem całego Topica .. ponieważ temat mnie zbytnio nie interesuje. Ale moje zdanie jest takie :
- teraz jest "popyt" na informatyków ...

Skoro jest taki popyt... to bardzo prosze sprobuj dostac prace w tej branzy...

sayan 04.03.2003 22:15

Dodam swoje 3 grosze !

Nie czytałem całego Topica .. ponieważ temat mnie zbytnio nie interesuje. Ale moje zdanie jest takie :
- teraz jest "popyt" na informatyków ... kto wie czy jak za kilkanaście lat nie bedzie ich zadużo i też nie bedzie chetnych do korzystania z ich usłóg ! I oni wtedy bedą blokowali ...zycie toczy sie tak a nie inaczej ...

Jedyne rozwiązanie dla rolników to zrezygnowanie z tego ..zawodu, porobienie jakiś kursów i szukanie pracy w innych dziedzinach. Wtedy rolniką tym który nie zrezygnują z zawodu pozostanie mniejsza konkurencja .. i oni bedą mieli popyt na swoje towary !

Trudno jest przwidziec jaki zawód bedzie opłacał sie .w przyszłosci :)

Martin_TP 04.03.2003 21:53

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
jeżeli to jest do mnie, to nadmienię tylko, że nie wspomniałem o stoczniowcach ani słowem. mówiłem o styczniowcach
Waaa. sorry. Zeczywiscie. Pozno w nocy bylo.. niewyspanie :) I ten wyraz wydal mi sie innym :) He he.. ale numer ^_^

forest 04.03.2003 21:47

Zgadzam się że z 2 mln "pseudorolników" musi zostać max. 500 tys. rolników.
Wystarczyłoby podnieść minimalny wymagany areał do powiedzmy 5-10 ha i wtedy się okaże ilu jest rolników a ilu cwaniaczków.
F.

Ps.
tylko gdzie ich wysłac , chyba na księżyc
Może rząd wymyśli jakiś kolejny superprogram dla odchodzących z "rolnictwa". Proponuję ich przekwalifikowac na górników, a kobiety na kursy pielęgniarskie.
"KOBIETY NA TRAKTORY!"
:)
Pozdrawiam

forest 04.03.2003 21:43

Cytat:

Makthom napisa***322;(a)
Rolnicy to w tym momencie całkiem inna mentalność, nie są oni przystosowani do gospodarki rynkowej (podobnie zreszą jak większość Polaków). Ciągle tkwią w epoce, kiedy państwo ich dotowało, a rachunek ekonomiczny to była czysta teoria, ktoś coś słyszał, że istnieje, ale tego nikt nie używał.
Cytat:

Gospodarka rynkowa?
Jak wejdziemy do UE to 48% środków tam przez Nas wpłacanych (składka+ wpływy z vat(!)+ tzw. kwota cukrowa) będzie przeznaczanych na dopłaty dla rolnictwa!
I wtedy mapsajm, bas , ormianin i wszyscy inni płacący podatki ( bo po czytaniu tego topica dochodze do wniosku, .że tylko wy je płacicie... a reszta żyje z Was) będziecie mieli powody do narzekania.

Uważam, ze UE to naprawdę dobry pomysł, dopłąty można dostać nie tylko za uprawę, można je też otrzymać za (uwaga!!!) odłogowanie, ekologiczną produkcję (a taką mamy bo nie stać nas na nawozy), na zalesianie (tutaj otrzymuje się jakąś małą kwotę za hektar, nie pamiętam dokładnie coś 500 zł, albo więcej na rok, ale za to przez 20 lat, a sadzonki się dostaje) i wiele innych.

Widze ,że twoja wiedza jest oparta na spotach z panem W. w roli głównej.
W UE 80% dopłat trafia do 20% rolników!
Tylko mała grupa rolników może liczyc na dopłaty i zapewniam was, że nie chodzi o tych spod znaku "Arizony"( uważam, że nie ma podstaw, żeby w Polsce było inaczej, dlatego wielu "rolników" może się rozczarować licząc na dopłatę)

Poza tym większość z Was myli dopłaty z jałmużną, daniną, czy darowizną.
Dopłaty dla rolników w UE to rekompensata za straty poniesione w wyniku działania ... i tu uwaga wolnego rynku .
I nie wymyśliłem tego ja tylko "Ci Państwo" z Brukseli, a że jest to faktem można dowiedzieć się ze źródeł ARiMR

Co do PKB to rolnictwo wytwarza 3%, ale budżet na rolnictwo też osyluje w granicach 3% (w UE 48:) )

F.

Makthom 04.03.2003 17:51

Rolnicy to w tym momencie całkiem inna mentalność, nie są oni przystosowani do gospodarki rynkowej (podobnie zreszą jak większość Polaków). Ciągle tkwią w epoce, kiedy państwo ich dotowało, a rachunek ekonomiczny to była czysta teoria, ktoś coś słyszał, że istnieje, ale tego nikt nie używał. Teraźniejsza sytuacja w Polsce włąśnie z tego wynika. Jak wytłumaczyć ludziom, że muszą coś robić dobrze, jeżeli nie robili tego przez całę życie.
Należy też zauważyć, że ludzie ze wsi są, nie ukrywajmy, raczej kiepsko wykształceni, a będąc takimi łatwo ulegają wpływom demagogów (patrz Lepper).
Oni wychodzą na ulicę bo nie wiedzą jak poprawić swoją sytuację, nikt ich tego nie nauczył, każdy ich olewa, rządu obu stron barygady politycznej w latach 90 nie zrobiły po prostu nic. Podjudzeni wychodzą więc na ulicę, czego robić nie powinni, inni przecież też mają swoje życie, swoje problemy, ale próbują je jakoś rozwiązać.
Pieniądze w budżecie nie znajdą się i tak, z czegoś trzeba będzie zrezygnować. Uważam, ze UE to naprawdę dobry pomysł, dopłąty można dostać nie tylko za uprawę, można je też otrzymać za (uwaga!!!) odłogowanie, ekologiczną produkcję (a taką mamy bo nie stać nas na nawozy), na zalesianie (tutaj otrzymuje się jakąś małą kwotę za hektar, nie pamiętam dokładnie coś 500 zł, albo więcej na rok, ale za to przez 20 lat, a sadzonki się dostaje) i wiele innych.
To, że ponad 30% jest zatrudnionych w rolnictwie to nieprawda, oficjalnie jest ich mniej, ale nawet oni zaniżają nam poziom bezrobocia, gdyby nie rolnicy to wynosiłoby ono przynajmniej 25%, kto wie, że w województwie lubelskim bezrobocie wynosi mniej jak 18%, ale odejmnując od tego rolnictwo jest to już miara ponad trzydziestu.
Blokady będą dopóki im nikt nie pomoże, nie uświadomi i dopóki będzie ktoś jak Andrew L. Niestety, ale wiem co mówię- V rok ekonomii.

mapsajm 04.03.2003 17:50

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Jesli chodzi o stoczniowcow to nie znasz dokladnie problemu. Stoczni wiodlo sie bardzo dobrze, byla caly czas na plusie, ale kiedy rzad wymyslil prywatyzacje.. nowi prezesi stoczni nadziabali teraz tylko kasy dla siebie (Teraz wszyscy siedza w wiezieniu!).. a stocznia przez to upadla. Wiec sie nie dziw flustracji ludzi tam pracujacych. Wszystko bylo wczesniej ok.. dopó ki te polglowki w rzadzie nie zaczeli cos z tym kombinowac. Pozatym w stoczni pracuja tez ludzie bardzo wyksztalceni, nawet nie wiesz jak trudno zarzadzac budowa takiego statku, nadzorowac to wszystko, robic plany, terminaze pracy, juz nie mowiac o projektowaniu.
jeżeli to jest do mnie, to nadmienię tylko, że nie wspomniałem o stoczniowcach ani słowem. mówiłem o styczniowcach

Martin_TP 04.03.2003 17:44

Jesli chodzi o stoczniowcow to nie znasz dokladnie problemu. Stoczni wiodlo sie bardzo dobrze, byla caly czas na plusie, ale kiedy rzad wymyslil prywatyzacje.. nowi prezesi stoczni nadziabali teraz tylko kasy dla siebie (Teraz wszyscy siedza w wiezieniu!).. a stocznia przez to upadla. Wiec sie nie dziw flustracji ludzi tam pracujacych. Wszystko bylo wczesniej ok.. dopuki te polglowki w rzadzie nie zaczeli cos z tym kombinowac. Pozatym w stoczni pracuja tez ludzie bardzo wyksztalceni, nawet nie wiesz jak trudno zarzadzac budowa takiego statku, nadzorowac to wszystko, robic plany, terminaze pracy, juz nie mowiac o projektowaniu.

mapsajm 04.03.2003 17:29

Cytat:

meti napisa***322;(a)
Ciekawa teoria !!
3/4 rolnikow - papa
3/4 styczniowcow - papa
3/4 górników - papa
3/4 kolejarzy - papa
to samo tyczy sie pielegniarek itd itp
czyli nadciagnie nastepna fala bezrobocia razem z tegorocznymi ablsolwentami i albo te 3/4 powinno sie rostrzelac albo ich wyżywić a nasze panstwo na to nie stac - no chyba ze są dla nich naszykowane nowe miejsca pracy :)
pozd.

chyba nie skoapowałeś. chodziło tylko o rolników. 35% ludzi utrzymujących się z roli to troszkę za dużo.
a jeżeli kształcisz się na rolnika, to spoko - będziesz mógł się wybić spośród ogólnego motłochu.
jeżeli na górnika, no to mi przykro - nie oznacza to, że nie cenię górników (ja bym nigdy nie zszedł pod ziemię kopać węgiel)
jak na kolejarza... cóż?...
a na styczniowca nie można się wykształcić - styczniowcem się zostaje;)

meti 04.03.2003 15:26

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
Ohh Boshe...
Wszystkim sie nalezy... rolnikom, stoczniowcom... kuzwa wszystkim tylko nie tym ktorzy chca cos dla siebie i innych robic!

Zle byc rolnikiem? to zmien prace!! Mam 24 lata i robilem juz w tylu zawodach ze idzie sie pogubic...
1/3 spoleczenstwa to rolnicy a wiecie jaki procent produkty narodowego wyrabiaja?? Podpowiem - jednocyfrowy!

Jeszcze maja czelnosc mowic ze blokady - czyli przemoc wzgledem innych Polakow (trzeba to nazwac po imieniu - to nic innego jak czynna napasc)to ich jedyne wyjscie. A gowno! Proponuje sie przejechac po okolicznych wsiach... leza pija i nic nie robia. A haslo: to co nie u miecie sobie zasilku zalatwic to jest na porzadku dziennym.

Niestety dopoki nie przestana sie ludzie cackac z takimi uprzyw. grupami spolecznymi z poprzedniej epoki (rolnicy, gornicy, stoczniowcy) to bedzie jak jest tylko coraz gorzej. Jak Nikita masz watpliwosci to popatrz sobie ile pieniedzy kazdy z nas doplacil do jednego rolnika/gornika itp itd - to bedzie suma robiaca wrazenie.

Bez zludzen - jak chcemy isc do przodu (w sensie gospodarczym) to 3/4 rolnikow musi przestac byc rolnikami; wiem ze to sie lekko mowi, ze bedzie mnostwo tragedii zyciowych itp spraw ale na Boga albo teraz z torbami pojda nasze dzieci lub wnuki...

Ciekawa teoria !!
3/4 rolnikow - papa
3/4 styczniowcow - papa
3/4 górników - papa
3/4 kolejarzy - papa
to samo tyczy sie pielegniarek itd itp
czyli nadciagnie nastepna fala bezrobocia razem z tegorocznymi ablsolwentami i albo te 3/4 powinno sie rostrzelac albo ich wyżywić a nasze panstwo na to nie stac - no chyba ze są dla nich naszykowane nowe miejsca pracy :)
pozd.

mapsajm 04.03.2003 12:53

właśnie teraz płacimy cenę 60 lat stosunków ze związkiem sowieckim (swoją drogą był to szczyt niepłodności). ci sk*r*i*le wykończyli całą lud polską i pozostał tylko lud, który jest przyzwyczajony do świadomości o własnym wyzysku. do tego im się wszystko należy. popatrz nawet na tą wileką solidarność. czy im chodziło o Polskę, czy o to, że "im się wszystko należy"?! będziemy tak mieli, dopóki nie zmieni się mentalność obywateli z nieświadomości budowania państwa w świadomość tedo faktu - czyli pewnie jeszcze jakieś dwa pokolenia. dotyczy to również tych wszystkich mieniących się politykami

Ormianin 04.03.2003 10:35

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
więc widzę, że jest nasz już dwóch. moje oświadczenie w tej sprawie znajdziesz w pierwszym moim poście tego tematu.
Zgoda, tylko im to przetlumacz, jak im sie nie da inaczej tego wbic do glowy niz policyjna palka.

W przemyskiem po 1989 roku gremialnie spolki pracownicze przejely PGRy, po czym od razu dali sobie dwukrotne podwyzki plac sfinansowane ze sprzedazy maszyn. Jezeli biznesmen zbankrutuje dzialajac swiadomie
na szkode wlasnej firmy, to ponosi odpowiedzialnosc karna. A oni?
Potem - to juz wina Panstwa - Panstwo uwolnilo sprawy skupu. Powstalo duzo firm zajmujacych sie skupem produktow rolnych, po czym te firmy nagle zamiast skupywac od rolnikow zaczely sprowadzac
to samo z zagranicy. A Panstwo niczym Pilat umylo rece i powiedzialo ze nie moze ingerowac w prywatna dzialalnosc gospodarcza. W koncu rolnicy wyszli na drogi i Panstwo zostalo zmuszone.
Tylko co teraz? Powrot do komuny i organizacja PGRow?

mapsajm 04.03.2003 01:10

i jeszcze pytanie do ludu uciśninego pięścią kapitalistycznego wyzyskiwacza:

POMOŻECIE?!

mapsajm 03.03.2003 22:59

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)

Powinni sie znalezc kierowcy ktorzy po prostu rozjada blokady zabijajac
protestujacych rolnikow. Owszem, kilku poszloby
siedziec, ale policja przestalaby lekcewazyc problem blokad, a rolnik swiadomy
ze moze trafic na wariata ktory go
pozbawi zycia - nie szedlby na blokade tak chetnie.

więc widzę, że jest nasz już dwóch. moje oświadczenie w tej sprawie znajdziesz w pierwszym moim poście tego tematu.

Plemnik 03.03.2003 21:00

Ohh Boshe...
Wszystkim sie nalezy... rolnikom, stoczniowcom... kuzwa wszystkim tylko nie tym ktorzy chca cos dla siebie i innych robic!

Zle byc rolnikiem? to zmien prace!! Mam 24 lata i robilem juz w tylu zawodach ze idzie sie pogubic...
1/3 spoleczenstwa to rolnicy a wiecie jaki procent produkty narodowego wyrabiaja?? Podpowiem - jednocyfrowy!

Jeszcze maja czelnosc mowic ze blokady - czyli przemoc wzgledem innych Polakow (trzeba to nazwac po imieniu - to nic innego jak czynna napasc)to ich jedyne wyjscie. A gowno! Proponuje sie przejechac po okolicznych wsiach... leza pija i nic nie robia. A haslo: to co nie u miecie sobie zasilku zalatwic to jest na porzadku dziennym.

Niestety dopoki nie przestana sie ludzie cackac z takimi uprzyw. grupami spolecznymi z poprzedniej epoki (rolnicy, gornicy, stoczniowcy) to bedzie jak jest tylko coraz gorzej. Jak Nikita masz watpliwosci to popatrz sobie ile pieniedzy kazdy z nas doplacil do jednego rolnika/gornika itp itd - to bedzie suma robiaca wrazenie.

Bez zludzen - jak chcemy isc do przodu (w sensie gospodarczym) to 3/4 rolnikow musi przestac byc rolnikami; wiem ze to sie lekko mowi, ze bedzie mnostwo tragedii zyciowych itp spraw ale na Boga albo teraz z torbami pojda nasze dzieci lub wnuki...

Ormianin 03.03.2003 12:56

> A chlop nie -panstwo,czyli my wszyscy mamy dac,bo jak nie to
> zablokuja drogi
> w "legalnym protescie", albo zniszcza mi samochód, albo nie
> przepuszcza
> lekarza do chorego.

Powinni sie znalezc kierowcy ktorzy po prostu rozjada blokady zabijajac
protestujacych rolnikow. Owszem, kilku poszloby
siedziec, ale policja przestalaby lekcewazyc problem blokad, a rolnik swiadomy
ze moze trafic na wariata ktory go
pozbawi zycia - nie szedlby na blokade tak chetnie.

paput2000 03.03.2003 10:24

Został poruszony bardzo trudny i skoplikowany problem.
Sektor rolniczy, to aż 37% ogółu zatrudnionych! Rolnictwo rozdrobnione do granic możliwości, brak jakiegokolwiek pomysłu, aby to zmienić. W przypadku tak dużego bezrobocia, nie ma szans na zmianę struktury zatrudnienia w Polsce, a jest cholernie poważny problem.
Przy tak dużym rozdrobnieniu i pokutujących nawykach z czasów komunistycznych (roszczeniowe nastawienie) gospodarstwa rolne nie mogą być konkurencyjne. Wiem tak że jaka sytacja jest na wsi jeżeli chodzi o dostęp do kultury, oświaty i zdolności człowieka do "brania spraw w swoje ręce". Jestem świadom faktu, iż w tym kraju istnieją regiony gdzie taka sytuacja jest tragiczna i tam człowiek nie jest w stanie zrobić nic, nie zależnie jakby mocno walił głową w mur.
Jeżeli chodzi o postawę roszczeniową, to jak widzimy mają ją co niektóre grupy zawodowe posiadające kiedyś szereg różnych przywilejów które utracili (górnicy, hutnicy, kolejarze) i ciężko jest pogodzić się z tym. Przed rokiem 90 rolnikom żyło się dostatnio, ale wynikało to raczej z ogólnego stanu. Po latach transformacji okazało się że mieszkańcy miast wykazali się większym stopniem przystosowania, niż mieszkańcy wsi. Wynika to w dużej mierze z możliwości i uwarunkowań. Ale nie do końca. Znam osobiście ludzi pochodzących ze wsi, którzy cięzką pracą, zdobyli wykształcenie, wzieli sprawy w swoje ręce i dzisiaj nie mają powodów do narzekania. Oni nie czekali aż Państwo za nich rozwiąże ich problemy. I to się nazywa zdolność przystosowania, której wielu z nas być może brakuje.

Zetoxa 03.03.2003 07:57

o Boże, ale topic się trafił na Forum o nagrywaniu, dobra dorzucę swoje 3 grosze; Polska to tak naprawdę zacofany kraj,pełen kompleksów, niedowartościowany, gnebiony przez sąsiadów itd. można winić zabory, liberum veto i warcholski narodowy charakter, ale prawda jest przykra żyjemy w tej gorszej części Europy i przez kilka pokoleń jeszcze tak zostanie, chłopów mamy za dużo (lekarzy, nauczycieli zresztą też), rolnictwo zacofane i ja nie widzę w najbliższej przyszłości jakiegoś światełka w tunelu, nie jest nim nawet wejście do UE.

mapsajm 03.03.2003 03:04

a ja tam nie chcę żadnych dopłat bezpośrednich, pośrednich, czy nawet średnich...
ja chcę, ba, żądam!!! by mnie zwolniono z podatku!!!
a jak nie, to wyjdę na ulicę!
i, by uniknąć zbędnych pytań, od razu zaznaczę, że nie jestem prostytutką.
aha, chcę jeszcze darmowego prądu, bo bez niego nie mogę pracować i darmowej benzyny, bo bez niej nie mogę się ścigać!
jak sobie jeszcze o czymś przypomnę to dam znać. narazeie dam czas rządowi na wykazanie inicjatywy...

bas 03.03.2003 02:31

Cytat:

No owszem.. pewnie tak. Ale teraz to juz troche specialnie sie doszukujesz pewnych spraw. No ja wiem, to niesprawiedliwe. Ja nie mowie ze to jest ok, napisalem to tylko dla przedstawienia sprawy.
Domyślam się, ale staram się to podkreślac, bo czasami mam wrażenie, że nie wszyscy czytający o tym wiedzą(tak trochę jak w reklamie pasty do zębów bez pudełka:

"My płacimy,
Ja płacę,
Pan płaci,
Pani płaci,

więc kto płaci?

Ci państwo płacą.")

Martin_TP 03.03.2003 02:30

Wazna jest tez kwestia tych ulg, zwolnien dla rolnikow (podatki, zusy.. i inne rzeczy wymienione wczesniej przez kolege). Cala ta ogrmona struktora wydaje mi sie podtrzymywana nieustatnie na jednym wielkim respiratorze... ledwo co sie trzyma, ale dalej chodzi. Wsparcie jakby na to nie patrzec jest ogromne, rzeczy w tym ze.. no wlasnie, tych rolnikow jest za duzo. Proste prawa ekonomi o tym mowia, ze tak nie moze byc. Przez to caly system sie wali. Taki rolnik moglby sie chocby Agro Turtystka zajac... to tez dochodowe, jest wiele dziedzin ktorymi moze sie zajac, lub tez przekfalifikowac, za duzo poprostu tych ludzi tkwi w tym rolnictwie... na dluzsza mete taki system sie nie sprawda o czym niejedokrotnie juz sie przekonalismy, a protesty jak byly tak beda... bo tak naprawde nic sie nie zmienia, tylko coraz wieksze pieniadze i fundusze sa w to pompowane, a to czarna dziura bez dna. Ktora sama zapada sie pod swoim wlasnym ciezarem, masa i iloscia (rolnikow w niej siedzacych). Niestety... mamy tez genialne bezrobocie... i taki rolnik nawet jakby chcial.. to tez nie ma gdzie pojsc skoro wykfaliwikowani mieszczuchy nawet pracy nie maja...

Martin_TP 03.03.2003 02:24

Cytat:

bas napisa***322;(a)
A przepraszam skąd rząd bierze pieniądze, bo mi wydaje się, że z naszych podatków.
No owszem.. pewnie tak. Ale teraz to juz troche specialnie sie doszukujesz pewnych spraw. No ja wiem, to niesprawiedliwe. Ja nie mowie ze to jest ok, napisalem to tylko dla przedstawienia sprawy.

bas 03.03.2003 02:18

Cytat:

[...]wegierski rolnik dostaje 50% dofinansowania od panstwa.. nie wanzne na co.. on to dostaje!

[...]bo duzo w to rzad wkladaja,...

A przepraszam skąd rząd bierze pieniądze, bo mi wydaje się, że z naszych podatków.

CrazyLucas 03.03.2003 02:16

zgadza sie - burdel jak sie patrzy - spuscizna "zlotej polskiej wolnosci" i zaborow ciagle pokutuje w mentalnosci polakow!!

Martin_TP 03.03.2003 02:14

Cytat:

brzuszki napisa***322;(a)
A niby dlaczego produkcja rolna musi się opłacać- każdemu? Słabi mają paść i chodzic głodni -TAK!!!

W tym wlasnie rzecz.. jak wspomnialem w Polsce za duzo ludzi pracuje w rolnictwie... jest to ogromnie za duza liczba. PRzez co caly ten system sie zapycha, i wiecznie bedzie niedofinanswoany, takimi dotacjami jak slusznie mowisz bedzie to wszystko sztucznie na powierzchni utrzymywane... a potem samo i tak sie znow posypie jak dotacje sie skoncza, lamenty i rozpacze oraz blokady drog zaczna sie od nowa. To bledne kolo.

Martin_TP 03.03.2003 02:08

Problem w tym ze polska to troche zacofany kraj. W krajach rozwinietych (dajmy na to Holandia) w rolnictwie jest zatrudnionych 4-5% ludnosci pracujacej.. w polsce jak dokladnie pamietam statystyki 25-30! Co jest stanowczo za duzo,.. liczba ta jest wrecz porownywalna do krajow bardzo zacofanych i malo rozwinietych gdzie te proporcje przekladaja sie zupelnie innaczje. Do tego dochodzi to.. ze dajmy na to ten Holenderski rolnik nie produkuje tak jak polski 200-300 sztuk swiniakow na uboj.. ale 2000-3000 tysiace. A to duza roznica. Pozatym technologia, odpowiednie podejscie i gospodarka i sa wysokie plony. Do tego dochodza rzadowe dotacje. Polska zas.. to jeden wielki bajzel, tutaj rolnik jestt malo co winny, radzi sobie jak moze.. i naprawde jest tym ludziom ciezko. Rzecz wlasnie w tym jak wspomnialem.. za duzo osob zajmuje sie rolnictwem w naszym kraju, do tego podejscie rzadu.. oraz wyzyskujacych rolnika firm. Wiecie dlaczego u nas jest tak drogo jest cos wyprodukowac ? I dlaczego tak drogo sie sprzedaje... ? Prosze bardzo.. np. wegierski rolnik dostaje 50% dofinansowania od panstwa.. nie wanzne na co.. on to dostaje! Dlatego moze sprzedac z nisza cena! O tym jakos nikt nie pomyslal.. tylko odrazu stwiedza ze nasze jest drogie. Im tam sie poprostu oplaca, bo duzo w to rzad wkladaja, pozatym sa inne rozlozenie ludzi pracujacych (te 4-5%) a nie jak u nas ??? Dlatego tez improt z zagranicy jest oplacalny.. bo poprostu to wychodzi taniej! A jak dotad rzaden z tych burakow w rzadzie nie zalapal.. tego, a wystarczy popatrzec na sasiednie europejskie kraje jak te kwestie sa rozwiazane. U nas poprostu jest burdel i tyle.. w takiej Holandi smieciarka nie zabierze Ci smieci sprzed domu jesli nie beda posegregowane. Chcemy do europy.. a mamy jedno wielkie bagno...

jacoob 02.03.2003 21:38

Ja wiem że wszyscy twierdzą ze im jest najciężej chłopi ze na wsi , nauczyciele że w szkole , pielegniarki ze w szpitalach .Wszyscy nażekają na sektor z którym są zwiazani ale czy niky nie zauwazył że chlopi chcac wywrzeć nacisk na rzad utrudniaja nie ministerstwu życie tylko innym ale tak samo i strajkujące pielęgniarki nie szkodza tym z rzadu tylko np takim rolnikom ktorzy sie by akurat chcieli zbadać itd..Wiec co za sens robic sobie na zlość nawzajem?Jeżeli chodzi o post Brzuszka to znowu odnosze wrazenie że został opacznie zinterpretowany :(

brzuszki 02.03.2003 21:06

Polska wieś to dotowany przez ogół społeczeństwa skansen.Planowane dopłaty bezposrednie po przystapieniu do Unii jeszcze to pogłębią.
Dopłaty dostaną wszyscy - i ci dobrzy,produktywni i fajtłapy kilkuhektarowe,które nie potrafia utrzymać siebie i swojej rodziny,a co dopiero mówić o produkcji żywności na potrzeby kraju.
A niby dlaczego produkcja rolna musi się opłacać- każdemu? Słabi mają paść i chodzic głodni -TAK!!!
Kiepski pracownik każdej firmy jest zwalniany i to jest spoko.
A kiepski rolnik?
Nowa uprzywilejowana klasa.
I nie ma co gadać o dotacjach-polski chłop nie płaci Zus ,a Krus to 180,czy 230 złkwatralnie.Rolnik nie musi wypełniać PIT-u,więc Kalinowski może wykrzykiwać o nawet 50% progu podatkowym-jego elektoratu to nie dotyczy.A te skupy interwencyjne? Z czyich pieniędzy?
Najpierw były blokady o ceny zbóż-podatnik zapłacił-rząd podniósł ceny skupu i interwencyjnie skupił ileśtam.Teraz tym drogim wystrajkowanym zbożem skarmiono żywiznę i i znów podatnik ma dopłacic do cen skupu?
A kto strajkował o wyższe ceny zboza-w Polsce podstawowego pozywienia tuczników?
I jeszcze to się ma opłacać - chłopu.Podatnika na to stać.
To nie jest tak ,że jak ktoś ciężko pracuje to musi mieć dobrze.
Trzeba produkowac rzeczy potrzebne w potrzebnych ilosciach.W całym kraju jest bieda,ludzie tracą pracę,zasiłki i muszą sobie radzić.
A chłop nie -państwo,czyli my wszyscy mamy dać,bo jak nie to zablokują drogi w "legalnym proteście",albo zniszczą mi samochód,albo nie przepuszczą lekarza do chorego - wiem co piszę!
A może rolnicy w ten sposób apelują o społeczną solidarność?
A gdzie była narodowa solodarność podczas wojen i powstan? Ile wtedy kosztowała "mieszczuchów" żywność?
Gdyby internet trafił pod strzechy już w XIX wiku,może chłopi nie dożynaliby powstanców po lasach dla butów i guzików,a ceny żywności poczas okupacji nie byłyby paskarskie.
Żyjemy w państwie niestety demokratycznym i chłopoblokersi mają czynne prawo wyborcze.
A efekty widać teraz po sejmie i drogach.

Nikita_Bennet 02.03.2003 01:58

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Ok, to poczekajmy, aż sami wymrą.
czyli jakies 1-2 pokolenia czyli jakies 50 latek.

Cytat:

Wiesz boli mmnie to ile ja(osoba, która nie jest rolnikiem) płacę ZUS'u a ile płaci KRUS'u rolnik, jeśli płaci to dobrze bo coś robi i płaci podatki a nie protestuje.
wlasnie to tez powinno byz zreformowane. znam stawki krusu i zus'u.
wiem tez ze rolnik prowadzac gosp. roln nie ma takich przywilejow jak prowadzacy przedsiebiortwo (np nie moze kupic komory na regon bo go nie ma - :)))).
Cytat:

W tej całej dyskusji chodzi mi o to co już ktoś tu powiedział, że ludzie wolą sobie siedzieć na zasiłku a nie pracować bo im się nie opłaca.
to niech siedza ale zrezygnuja z ziemi/bycia gospodarzami - zobaczysz o ile spadnie liczba gospodarstw

Cytat:

Niech pokombinują i zaczną produkować to na co jest zapotrzebowanie to będą mieli lepsze ceny a nie produkują to co im wygodnie,
wygodnie???? a wiesz co to jest plodozmian - szczegolnie ten poprawny, czym szkodzi uprawa w monokulturze na dluzszym odcinku czasu? (przypomina mi sie tu gadka kryszaka jak nabijal sie, ze rolnik z ue jak zobaczyl gliste na polskim polu to skakal z radosci bo u nich to dawno wyginely)

Cytat:

......firma, która produkuje warzywa, owoce i zajmuje się ich obrotem, dostarcza do hipermarketów itd. Jakoś im sie opłaca a zwykłemu rolnikowi nic się nie opłaca.
to dobrze ze komus sie oplaca, powstaje nowe pokolenie ludzi swiatlych na wsi - myslacych, nie jak za czasow pgr'ow. ja koncze studia i bardzo kcialbym robic cos na wsi, nie mowie o samym rolnictwie bo tego jest za duzo ale w otoczeniu rolnictwa. dziwne ze bedac na IV oku rolnictwa i widzac jak zacharowali sie rodzice i znajomi kce tam wrocic ale czemus kce.

pzdrwm Nikita_Bennet

Nikita_Bennet 02.03.2003 01:47

Cytat:

bgn napisa***322;(a)
ja tam od polityki trzymam sie daleko, ale Brzuszki blokady sa potrzebne.Jedziesz , zabalujesz, to spokojnie zwalasz na blokade i juz, chyba ze Justyna juz w to niewierzy.
Ale tak na serioi pryncypialnie - nikt nie chce rolnikom powiedziec, ze czas gierkowskiej prosperity na zywnosc sie skonczyl ( i gornikom, ze na wegiel tez).

tak zgadzam sie, takze nauczycielom zeby nie krzyczli bo moze malo dostaja ale systematycznie, pielegniarkom, ludziom z przemyslu metalurgicznego hutnikom i chlopakom z mielca i swidnika. a jednak im rzad daje, zalatwia kontrakty.
Cytat:

....ale z drugiej strony co to znaczy "interwencyjny skup Agencji. Znaczy to po prostu to, ze z podatkow dolozone zostaly pieniadze do tego skupu. Pieniadze . ktorych brakuje na utrzymanie szkol na wsi ,itd.
tak te same pieniadze ktore w panstwach pietnastki sa dokladane i to ciagle i w duzo wiekszej ilosci a nie jak u nas - sto pare zl do ha. dokladane sa w wieksej ilosci i lepiej.
co do szkol coz - malo dzieci a nie brak pieniedzy - po prostu szkole utrzymac to zbyt duzy koszt i czasem taniej dzici wozic.

Cytat:

Pokutuje tu reforma rolna
prawda - bledy rzadu po zmianie ustroju

Cytat:

i takich problemow nie maja np.czesi - .....Czesi nie dotuja swojej produkcji, a zywnosc maja tansza , a warunki uprawone gorsze niz w polsce ( gory, mniej ziemi).
to czy nie dotuja?????? - nie chce mi sie wierzyc, popytam mądrzejszych od siebie ale cos mi tu nie gra

Cytat:

Dopoki jakakolwiek wladza nie powie, ze na wsi musi powstac wolny rynek ...
idziemy do unii europejskieja tam takiego nie ma. jedyny prawdziwy wolny rynek maja amerykanie bo zaczeli to 50 lat temu i teraz tez placza. czytalem w takiej gazetce "Farmer" (zreszta tez na "szurze") ze maja pretensje do unii ze tak dotuje swoje rolnictwo ze oni nie wyrabiaja i teraz placza. zreszta - zniszczyli tez duzo gruntow przez te ich polityke wolnego rynku. dla mnie obecnie to nie jest argument bo dewastacja grunow aby ciolek na gorze (czy polityk-ekonomista) mowil mi ze da sie taniej nie jest argumentem (powinnismy zostawic ziemie w takim stanie jak ja zastalismy).

pzdrwm Nikita_Bennet

bas 02.03.2003 01:44

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)
tak a co zrobic z ludzmi - moze do gazu .....

no wlasnie to jest problem, ekonomicznie wszystko gra, ale nie mozna od tak kazac przebranzowic sie tylu ludziom szczegolnie ze i tak w kraju brak jest pracy, a jak medrzec powiedzial starych drzew sie nie przesadza i trzeba na przemiany w naszym rolnictwie (tzw glosnie restrukturyzacje) jakis 2 pokolen rolnikow.

Ok, to poczekajmy, aż sami wymrą. Wiesz boli mmnie to ile ja(osoba, która nie jest rolnikiem) płacę ZUS'u a ile płaci KRUS'u rolnik, jeśli płaci to dobrze bo coś robi i płaci podatki a nie protestuje.
W tej całej dyskusji chodzi mi o to co już ktoś tu powiedział, że ludzie wolą sobie siedzieć na zasiłku a nie pracować bo im się nie opłaca. Niech pokombinują i zaczną produkować to na co jest zapotrzebowanie to będą mieli lepsze ceny a nie produkują to co im wygodnie, a czego nie moga sprzedać za godziwe pieniądze. Pod łodzią a właściwie w łodzi w tzw. Janowie jest firma, która produkuje warzywa, owoce i zajmuje się ich obrotem, dostarcza do hipermarketów itd. Jakoś im sie opłaca a zwykłemu rolnikowi nic się nie opłaca.

Nikita_Bennet 02.03.2003 01:29

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Widocznie trzeba zrestrukturyzować cykl produkcji produktów rolnych aby zmniejszyć koszt wytworzenia.

tak a co zrobic z ludzmi - moze do gazu .....

no wlasnie to jest problem, ekonomicznie wszystko gra, ale nie mozna od tak kazac przebranzowic sie tylu ludziom szczegolnie ze i tak w kraju brak jest pracy, a jak medrzec powiedzial starych drzew sie nie przesadza i trzeba na przemiany w naszym rolnictwie (tzw glosnie restrukturyzacje) jakis 2 pokolen rolnikow.

pzdrwm Niktia_Bennet

Nikita_Bennet 02.03.2003 01:26

Cytat:

forest napisa***322;(a)
....
Mieszkańcy wsi są z założenia gorsi.(zdaję sobie sprawę, że wielu forumowiczów może wcale tak nie myśli i nie chcę nikogo urazić, ale jak powiedział pewien dziennikarz "społeczeństwo mamy gł....")

calkowicie sie zgadzam i chyba wiem o ktorego dziennikarza chodzi - fakt mial racje.

pzdrwm Niktia_Bennet

Nikita_Bennet 02.03.2003 01:23

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
widzę, że mnie nie zrozumiałeś. będę pisał powoli:
uwolnienie cen jest właśnie przyczyną tego, że dzisiaj coś kosztuje 4zł, by jutro kosztować 2zł. ceny nie mogą ciągle rosnąć. podjęliście ryzyko i nie wypaliło. nie wy pierwsi, nie jedyni.

i to chyba nie ja piszę bzdury, albo po prostu się mnie nei czyta od początku do końca.

tylko wez pod uwage ze rolnictwo to nie taki dzial jak np sklepy komputerowe, szkoly prywatne. tam mozna takie zasady stosowac. nie powinno sie ich stosowac do takich dzialow jak wojsko (obronnosc i gwarancja suwerennosci), szkolnictwo (takie losy kraju jak dzici chowanie) i produkcja zywnosci (w piramidzie manslowa jest to jedn z pierwszych elementow).

jesli nie wierzysz ze rolnictwo to dzial specjalny - znjdz mi taki dzial w ktorym tak ciezko cos przewidziec (szczegolnie pogoda bo sytacje rynkowe jakos da sie)

pzdrwm Nikita_Bennet

bgn 01.03.2003 17:55

ja tam od polityki trzymam sie daleko, ale Brzuszki blokady sa potrzebne.Jedziesz , zabalujesz, to spokojnie zwalasz na blokade i juz, chyba ze Justyna juz w to niewierzy.
Ale tak na serioi pryncypialnie - nikt nie chce rolnikom powiedziec, ze czas gierkowskiej prosperity na zywnosc sie skonczyl ( i gornikom, ze na wegiel tez). Nie moze fukcjonowac gospodarka, w ktorej z jednej strony taksowkarz i kioskarz posiada kase fiskalna, a z drugiej strony jedyny podatek to rownowartosc ilus kwitali zyta za hektar. Wiem, ze na wsi jest ciezko , bo zywnosci nie mozna sprzedac, ale z drugiej strony co to znaczy "interwencyjny skup Agencji. Znaczy to po prostu to, ze z podatkow dolozone zostaly pieniadze do tego skupu. Pieniadze . ktorych brakuje na utrzymanie szkol na wsi ,itd.
Pokutuje tu reforma rolna i takich problemow nie maja np.czesi - tam prywatnej wlasnosci ziemi nie bylo i przekszatcenie bylo proste - z komunistycznej wlasnosci w rynkowa. Czesi nie dotuja swojej produkcji, a zywnosc maja tansza , a warunki uprawone gorsze niz w polsce ( gory, mniej ziemi).
Dopoki jakakolwiek wladza nie powie, ze na wsi musi powstac wolny rynek ( na nie taki - sieje co chce, nie wiem ile i niech mi to skupia)-to taki syf bedzie.
Blokady mnie chilowo nie dotycza,od soboty chodze piechota, bo 22 letni mlody rolnik staranowal mnie swoim mitsubishi galantem wracajac, albo jadac na dyskoteke, a ja przypadkowo jechalem w okolicach jego wioski

mapsajm 01.03.2003 16:54

stop!!!:cisza:

Brzuszek wspomniał coś o blokadach i konkursie na hasła, a nie o klasyfikacji płodów rolnych!

wróćmy do konkretów.

bas 01.03.2003 16:51

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Hmmm...
"Zwykły" produkt nie powinien zawierać rakotwórczych dioksyn i śmiertelnie niebezpiecznych (ponoć) prionów...
Nie uważasz???
F.

Owszem, ale skoro ceny spadaja to znaczy, że na rynku znajduje się tańszy towar, więc można wytworzyć taki towar taniej i zgodnie z normami(nie chodzi o dotacje).

forest 01.03.2003 16:48

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Albo produkujemy mięso albo zdrową żywność, jeśli zdrową żywność(jako alternatywę dla zwykłych produktów) to jestem skłonny więcej za takie produkty płacić, ale zwykłe mięso powinno być dobre i tanie.
Hmmm...
"Zwykły" produkt nie powinien zawierać rakotwórczych dioksyn i śmiertelnie niebezpiecznych (ponoć) prionów...
Nie uważasz???
F.

bas 01.03.2003 16:45

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Jasne , zawsze można dosypać krowom do paszy mączki kostnej, a kurom paszy zawierającej dioksyny.
Do póki nikt się nie zreflektuje będą szybciej i "taniej" rosły.

Albo produkujemy mięso albo zdrową żywność, jeśli zdrową żywność(jako alternatywę dla zwykłych produktów) to jestem skłonny więcej za takie produkty płacić, ale zwykłe mięso powinno być dobre i tanie.

forest 01.03.2003 16:44

Cytat:

bas napisa***322;(a)
[B]Owszem, bez różnicy czy produkujesz mięso czy telewizory jesteś dla mnie producentem towaru, który kupuje.

Nigdy tak nie twierdziłem, ale to ja nazwałem nierobami tych rolników, którzy zamiast wziąść się do roboty chodzą na blokady.

Jak napisałem forumowicze to światli i rozumni Ziemianie ... za to ich szanuję.

bas 01.03.2003 16:41

Cytat:

forest napisa***322;(a)
chyba mi nie wmówisz, że mając na myśli rolników mówisz producenci rolni albo farmerzy.
Owszem, bez różnicy czy produkujesz mięso czy telewizory jesteś dla mnie producentem towaru, który kupuje.

Cytat:

Mieszkańcy wsi są z założenia gorsi.(zdaję sobie sprawę, że wielu forumowiczów może wcale tak nie myśli i nie chcę nikogo urazić, ale jak powiedział pewien dziennikarz "społeczeństwo mamy gł....")
Nigdy tak nie twierdziłem, ale to ja nazwałem nierobami tych rolników, którzy zamiast wziąć się do roboty chodzą na blokady.

forest 01.03.2003 16:41

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Widocznie trzeba zrestrukturyzować cykl produkcji produktów rolnych aby zmniejszyć koszt wytworzenia.
Jasne , zawsze można dosypać krowom do paszy mączki kostnej, a kurom paszy zawierającej dioksyny.
Do póki nikt się nie zreflektuje będą szybciej i "taniej" rosły.

forest 01.03.2003 16:36

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
chyba ponownie poproszę o cytat.
Widocznie nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania i źle rozumiem intencje.
Wybacz.

forest 01.03.2003 16:34

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
skoro się udało, to spoko. widać, jednak można jakoś prowadzić interes - nawet rolniczy.

a jeżeli chodzi o te zacytowane określenia rolników. cóż... jeżeli ja kiedykolwiek coś podobnego napisałem, to proszę o cytat, bo nie uwierzę.:cool:
wśród wszystkich zawodów są nieroby i nieudacznicy, nie wspominając już zupełnie o chamach. i zdecydowanie nei jest to domena rolników, czy innych przedstawicieli ludu.

Nie wiedziałem, żebyś Ty tak napisał, ale chyba nie zaprzeczysz, że takie wypowiedzi to norma.
Co do określania przez "inne" grupy społeczne producentów rolnych to chyba mi nie wmówisz, że mając na myśli rolników mówisz producenci rolni albo farmerzy.
W Polsce rolnik to bamber albo burak, rodzi się to z pogardy i "braku sympatii" mieszkańców miast, niezależnie od tego czy rolnicy blokuja drogi czy nie.

bas 01.03.2003 16:29

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Mimo to poddajesz w wątpliwość fakt, że rolnicy są zmuszeni sprzedawać towary poniżej kosztów produkcji.

mapsajm 01.03.2003 16:28

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Mimo to poddajesz w wątpliwość fakt, że rolnicy są zmuszeni sprzedawać towary poniżej kosztów produkcji.
chyba ponownie poproszę o cytat.

forest 01.03.2003 16:26

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
moje odpowiedzi (poza tą jedną zacytowaną przez Grzenia) są jak najbardziej poważne.

mapsajm 01.03.2003 16:24

Cytat:

forest napisa***322;(a)
OK,
Tylko dlaczego nazywa się Nas Chamami, Hamami (w zależności od portalu) Nierobami, Burakami, Nieukami i Nieudacznikami.
Ps.
Kto powiedział, że się nie udało?
Musieliśmy się przebranżowić i tyle.
F.

skoro się udało, to spoko. widać, jednak można jakoś prowadzić interes - nawet rolniczy.

a jeżeli chodzi o te zacytowane określenia rolników. cóż... jeżeli ja kiedykolwiek coś podobnego napisałem, to proszę o cytat, bo nie uwierzę.:cool:
wśród wszystkich zawodów są nieroby i nieudacznicy, nie wspominając już zupełnie o chamach. i zdecydowanie nei jest to domena rolników, czy innych przedstawicieli ludu.

mapsajm 01.03.2003 16:20

moje odpowiedzi (poza tą jedną zacytowaną przez Grzenia) są jak najbardziej poważne.

grzeniu 01.03.2003 16:13

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
a co, nie można?;)
Jasne ze mozna, tak samo jak za darmo leczyc i oferowac internet i... wiele innych rzeczy mozna za darmo robic. Ja np za darmo pale plytki. Temat jest powazny a wypowiedzi jakos nie za bardzo. A poza tym...nie spodziewalem sie tego po tym forum.

forest 01.03.2003 16:09

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
uwolnienie cen jest właśnie przyczyną tego, że dzisiaj coś kosztuje 4zł, by jutro kosztować 2zł. ceny nie mogą ciągle rosnąć. podjęliście ryzyko i nie wypaliło. nie wy pierwsi, nie jedyni.

i to chyba nie ja piszę bzdury, albo po prostu się mnie nei czyta od początku do końca.

OK,
Tylko dlaczego nazywa się Nas Chamami, Hamami (w zależności od portalu) Nierobami, Burakami, Nieukami i Nieudacznikami.
Ps.
Kto powiedział, że się nie udało?
Musieliśmy się przebranżowić i tyle.
F.

mapsajm 01.03.2003 16:06

Cytat:

forest napisa***322;(a)
[...]Wam wydaje się że wieprzowinę można za darmo wyprodukować, tylko polski rolnik tego nie potrafi!!![...]
a co, nie można?;)

forest 01.03.2003 16:02

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Wyobraź sobie firme, która dostarcza internet ludziom, kiedyś dostrczała po 90 zł/miesiąc a teraz w skutek konkurencji dostarcza po 50zł/miesiąc i co? i nie marudzi, że musi płacić dostawcom sygnału tyle samo a właściwie więcej, musi spłacać kredyty wzięte na sprzęt i rozbudowę. Nie marudzi, nie protestuje, jest ciężko ale ma się na lepsze i ponieważ jest dobrze zarządzana i ma dobrą strategię marketingową jest wstania zarabiać i dobrze prosperować przy dużo niższych przychodach, więc może by nareszcie dotarło do rolników, że jest wolny rynek, konkurencja i nie można ciągle liczyć na państwo, bo dlaczego państwo ma dawać pieniądze(dotować)z moich podatków kogoś kto nie potrafi sobie poradzić? A kto takiej firmie pomógł? Nikt wszystko to jest ciężka praca a nie obijanie się i czekanie aż lepper przepchnie kolejne umożenie kredytów(tzn pokrycie ich z moich podatków).
My już mamy kredyt spłacony:)
Uczestniczyłem w proteście ale nie blokadzie.
Protest legalny (połową drogi, za zgodą i w asyście policji i władz)
Wręczenie petycji i do domu , do pracy.
Nie jestem zwolennikiem blokad!!! Mimo iż jestem z rolniczej rodziny.
Co do konkurencji i wolnego rynku, masz rację że towar jest tyle wart ile kupujący jest skłonny zapłacić, a nie tyle ile producentowi sie wydaje że jest wart, ale sa pewne granice po przekroczeniu których produkacj jest nieeopłacalna,a Wam wydaje się że wieprzowinę można za darmo wyprodukować, tylko polski rolnik tego nie potrafi!!!
Pozdrawiam
Rolnik.

mapsajm 01.03.2003 15:56

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Hmmm...
Kiedy moi rodzice brali kredyt inwestycyjny na rozbudowę i modernizację gospodarstwa w 1996r. (kilkaset tysięcy zł), płacono za kg świaniaka 4-4,5zł. Na tej podstawie robiono biznesplany i inne śmieszne wyliczenia. Teraz pomyśl w jakiej byliśmy sytuacji kiedy w 1999r. świniak kosztował 1.80-1.90zł.

Póżniej pisz bzdury. [...]

bas 01.03.2003 15:55

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Hmmm...
Kiedy moi rodzice brali kredyt inwestycyjny na rozbudowę i modernizację gospodarstwa w 1996r. (kilkaset tysięcy zł), płacono za kg świaniaka 4-4,5zł. Na tej podstawie robiono biznesplany i inne śmieszne wyliczenia. Teraz pomyśl w jakiej byliśmy sytuacji kiedy w 1999r. świniak kosztował 1.80-1.90zł.

Póżniej pisz bzdury.

W UE rolnik wie na jaki samochód będzie go stac za 5-6lat a moi rodzice nie wiedzą czy dostaną pieniądze za "sprzedane" płody.
Ale oczywiście to ich wina....(???), bo kto im się kazał modernizować, rozwijać i inwestować.

F.
(wieś wielkopolska)

Wyobraź sobie firme, która dostarcza internet ludziom, kiedyś dostrczała po 90 zł/miesiąc a teraz w skutek konkurencji dostarcza po 50zł/miesiąc i co? i nie marudzi, że musi płacić dostawcom sygnału tyle samo a właściwie więcej, musi spłacać kredyty wzięte na sprzęt i rozbudowę. Nie marudzi, nie protestuje, jest ciężko ale ma się na lepsze i ponieważ jest dobrze zarządzana i ma dobrą strategię marketingową jest wstania zarabiać i dobrze prosperować przy dużo niższych przychodach, więc może by nareszcie dotarło do rolników, że jest wolny rynek, konkurencja i nie można ciągle liczyć na państwo, bo dlaczego państwo ma dawać pieniądze(dotować)z moich podatków kogoś kto nie potrafi sobie poradzić? A kto takiej firmie pomógł? Nikt wszystko to jest ciężka praca a nie obijanie się i czekanie aż lepper przepchnie kolejne umożenie kredytów(tzn pokrycie ich z moich podatków).

forest 01.03.2003 15:43

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
przecież teraz rolnicy płacą cenę swoich rządań okresu przełomu - uwolnienie cen. dzisiaj chcecie tego, jutro czegoś innego, by ostatecznie wrócić do pierwszego. może wystarczy przemyśleć pewne sprawy, by nie robić niepotrzebnego zamieszania?

Hmmm...

Póżniej pisz bzdury.

W UE rolnik wie na jaki samochód będzie go stac za 5-6lat a moi rodzice nie wiedzą czy dostaną pieniądze za "sprzedane" płody.
Ale oczywiście to ich wina....(???), bo kto im się kazał modernizować, rozwijać i inwestować.

F.
(wieś wielkopolska)

forest 01.03.2003 15:35

Cytat:

[B]coz tu sie nie zgodze - czasem byw a tak jak by mowiles, przewaznie jest spokoj - do ans gliny przyjechaly i spytaly czy przy skupie wyjedziem na drogi - my na to ze jesli skup nie ruszy dla wszystkich a nie dluznikow to tak - ustalilistmy ze protestowa bedziemy ale w droge glinom wchodzic nie bedziemy - poszlo gladko - przejazd przz miasto i po klopocie - nikt nie ucierpial.

jutro jade na uczelnie ciekawe czy rusza pociagi???
[B]
profesor powiadzasz?
pewnie chatke wynajmuje studentom, dodatkowo robota w rzadowych komisjach a ziemie ma na lewo na kogos kupiona/wydzierzawiona.
znam ten typ. tak konczyli ludzie z mojej uczeli, znczy jak ja konczyli, lapali sie polityki, uprawy roli ect. przewaznie pozalowania godne...]

tak se wmawiaj
jak bys nie dostal zapalty za pol roku pracy z 2001 roku a mamy 2003 to co? nie stalbys - tak nie szystkie cukrownie poplacily jeszcze rolnikom, czesc z nich padla a rolnik nie majac pieniedzy jak ma dochodzic o swoje jak ma biezace zobowazania

dzisiaj owszem dobrze sie wiedzie tym ktorzy nachapali sie w czasach "lepszych" dla rolnictwa ale i tak niezle kombinuja (czyt kradna bo tak to sie nazywa).
zwykly uczciwy czlowiek na wsi jako rolnik tez jakos zyje, ale trzeba brac pod uwage to ze sie pracuje i dostaje place i trzeba patrzec czy warto pracowac za smieszne pieniadze - u nas wielu porezygnowalo i woli siedziec na zasilkach i chlac bo po co ma pracowac jak pieniadz taki sam.

pzdrwm Nikita_Bennet

Popieram!,
Pozdrawiam!.
f.
(Co się martwisz, co się smucisz,
ze wsi jesteś na wieś wrócisz:) )

tomgoo 01.03.2003 15:24

Albo do rolników daje hasło:
"Już nie wypalamy pól,teraz wypalamy płyty cd,dvd"!!!!!!!!!!!!
;)

mapsajm 01.03.2003 15:11

Cytat:

[...]u nas wielu porezygnowalo i woli siedziec na zasilkach i chlac bo po co ma pracowac jak pieniadz taki sam.
[...]

nic dodać, nic ująć.

Nikita_Bennet 01.03.2003 15:06

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Niewątpliwie masz racje, jednakże większość wygląda tak jak mówiłem.
coz tu sie nie zgodze - czasem byw a tak jak by mowiles, przewaznie jest spokoj - do ans gliny przyjechaly i spytaly czy przy skupie wyjedziem na drogi - my na to ze jesli skup nie ruszy dla wszystkich a nie dluznikow to tak - ustalilistmy ze protestowa bedziemy ale w droge glinom wchodzic nie bedziemy - poszlo gladko - przejazd przz miasto i po klopocie - nikt nie ucierpial.

jutro jade na uczelnie ciekawe czy rusza pociagi???
Cytat:

Swego czasu widziałem wywiad z jakimś rolnikiem(który wyglądał na profesora na wyższej uczelini i takim też językiem mówił), gdyby nie fakt, że powiedział, że ma gospodarstwo rolne to bym nie uwierzył, facet mówił:

jest dobrze rozwijam się itd.
profesor powiadzasz?
pewnie chatke wynajmuje studentom, dodatkowo robota w rzadowych komisjach a ziemie ma na lewo na kogos kupiona/wydzierzawiona.
znam ten typ. tak konczyli ludzie z mojej uczeli, znczy jak ja konczyli, lapali sie polityki, uprawy roli ect. przewaznie pozalowania godne...]

Cytat:

Czyli jest to kwestia tego czy ktoś potrafi, jak widac da się, ale przytłaczająca większość woli blokować drogi zamiast pracować.
tak se wmawiaj
jak bys nie dostal zapalty za pol roku pracy z 2001 roku a mamy 2003 to co? nie stalbys - tak nie szystkie cukrownie poplacily jeszcze rolnikom, czesc z nich padla a rolnik nie majac pieniedzy jak ma dochodzic o swoje jak ma biezace zobowazania

dzisiaj owszem dobrze sie wiedzie tym ktorzy nachapali sie w czasach "lepszych" dla rolnictwa ale i tak niezle kombinuja (czyt kradna bo tak to sie nazywa).
zwykly uczciwy czlowiek na wsi jako rolnik tez jakos zyje, ale trzeba brac pod uwage to ze sie pracuje i dostaje place i trzeba patrzec czy warto pracowac za smieszne pieniadze - u nas wielu porezygnowalo i woli siedziec na zasilkach i chlac bo po co ma pracowac jak pieniadz taki sam.

pzdrwm Nikita_Bennet

mapsajm 01.03.2003 14:50

Cytat:

netkafejas napisa***322;(a)
glupi ten temat chyba nie masz co robic

skoro ty jesteś taki zabiegany, że temat wydaje ci się głupi, to po co odpowiadasz:blee:

ja się tam na prawie nie znam, ale wydaje mi się, że jest gdzieśtam taki zapis o swobodzie poruszania się na terenie całego państwa przez jego obywateli... może się mylę, ale w takim razie wszelkie blokady uniemożliwiające korzystanie z dróg publicznych są troszkę niedemokratyczne. ale spoko.

blokady są wynikiem indoktrynacji socjalistycznej, jaka miała miejsce na terenach Polskie po II WŚ. podobnie zresztą, jak i cały ruch solidarnościowy, ale to już inna bajka. po prostu teraz płacimy za te wspaniałe hasła:
"nam się to należy"
"wyzyskiwacze narodu pracującego wyzyskują naród pracujący"
"prywaciarze tylko myślą, jak tu okraść spokojnego człowieka" itp.

mnie też się nie dzieje najlepiej. mam swoje problemy, ale nie uważam, że metodą na polepszenie swojego bytu jest ingerencja w swobody drugiego obywatela. a w czym są niby lepsi rolnicy od szambonurków, cieci, producentów skarpetek, i tych durni lekarzy?

przecież teraz rolnicy płacą cenę swoich rządań okresu przełomu - uwolnienie cen. dzisiaj chcecie tego, jutro czegoś innego, by ostatecznie wrócić do pierwszego. może wystarczy przemyśleć pewne sprawy, by nie robić niepotrzebnego zamieszania?

aha, mówię to z całkowitą stanowczością:
do wszystkich miłych rolników blokujących okolice Łodzi,
oznajmiam, że skończył mi się ręczny, zdarła prawa podeszwa i nie wystarczyło pieniędzy na napój energetyzujący, więc mogę kiedyś nie wyhamować

. . . . . . . . . . . . . . . zielona felicia z czarną trójką na białym tle.

bas 01.03.2003 14:36

Cytat:

tak tak tez znam to towazystwo a z rolnictem maja tyle wspolnego ze ojciec dal im 1ha przeliczeniowy lub troche wiecej i niby sa gospodarzami, ostala im sie 1 - 5 krow. to fakt ale zauwaz ze to czesto nie oni stoja na blokadach, owszem pojawiaja sie i robia tam ekscesy ale spojrzymy na wielko orkiestre swiatecznej przemocy i co tam ludzie wyprawiaja (laza, nagabuja - np nadzialem sie na takich zbieraczy w ketrzynie)

co do tego czy sa nierobami i czy trzeba ich gonic do roboty to tez nie mowisz prawdy owszem roznie bywa szczegolnie w terenach popegerowskich ale w normalnych wsiach z dala od mias gdzie spolecznosc to w ponad 80% rolnicy jest inaczej. u mnie "rolnicy" (ci prawdziwi, a nie paru hektarowcy) stanowia okolo 30% mieszkancow wsi i jest jak mowisz. pija burdy czasem, kupa dlugow, nie placa podatku rolnego itp ale zasze jest margines w spoleczenstie.

powiem tak jak jest u mnie.
rodzice juz maja zniszczone kregoslupy, tato doi krowy o 6 rano i po poludniu (mama nie moze), trzeba do nich zagladac w ciagu dnia, trzeba zdac mleko,zrobic paszy (przy kupowanej nie zawsz sie oplaca - taniej wychodzi samemu robic a kupowac dodatki) pozniej trzeba przeciez naprawiac maszyny po zniwach/konserwuje je i szykowac do prac wiosennych, to nie jest tak ze zima chlop spi a w polu mu rosnie, jest nawet wiecej roboty

pzdrwm Nikita_Bennet

Niewątpliwie masz racje, jednakże większość wygląda tak jak mówiłem.
Swego czasu widziałem wywiad z jakimś rolnikiem(który wyglądał na profesora na wyższej uczelini i takim też językiem mówił), gdyby nie fakt, że powiedział, że ma gospodarstwo rolne to bym nie uwierzył, facet mówił:

jest dobrze rozwijam się itd.

Czyli jest to kwestia tego czy ktoś potrafi, jak widac da się, ale przytłaczająca większość woli blokować drogi zamiast pracować.

Nikita_Bennet 01.03.2003 14:28

Cytat:

bas napisa***322;(a)

ps. znam to toważystwo, często bywam u mnie na wsi(na działce) poza sezonem i Ci ludzie poza sezonem poprostu się nudzą, żona krowy wydoi a facet pije cały czas.
tak tak tez znam to towazystwo a z rolnictem maja tyle wspolnego ze ojciec dal im 1ha przeliczeniowy lub troche wiecej i niby sa gospodarzami, ostala im sie 1 - 5 krow. to fakt ale zauwaz ze to czesto nie oni stoja na blokadach, owszem pojawiaja sie i robia tam ekscesy ale spojrzymy na wielko orkiestre swiatecznej przemocy i co tam ludzie wyprawiaja (laza, nagabuja - np nadzialem sie na takich zbieraczy w ketrzynie)

co do tego czy sa nierobami i czy trzeba ich gonic do roboty to tez nie mowisz prawdy owszem roznie bywa szczegolnie w terenach popegerowskich ale w normalnych wsiach z dala od mias gdzie spolecznosc to w ponad 80% rolnicy jest inaczej. u mnie "rolnicy" (ci prawdziwi, a nie paru hektarowcy) stanowia okolo 30% mieszkancow wsi i jest jak mowisz. pija burdy czasem, kupa dlugow, nie placa podatku rolnego itp ale zasze jest margines w spoleczenstie.
zreszta jak ktos chleje to nie wiem jak udaje mu sie utrzymac np. czystos mleka (zaw. bakerii i kom somatycznych) w normie

powiem tak jak jest u mnie.
rodzice juz maja swoj wiek, tato doi krowy o 6 rano i po poludniu (mama nie moze), trzeba do nich zagladac w ciagu dnia, trzeba zdac mleko,zrobic paszy (przy kupowanej nie zawsz sie oplaca - taniej wychodzi samemu robic a kupowac dodatki) pozniej trzeba przeciez naprawiac maszyny po zniwach/konserwuje je i szykowac do prac wiosennych, to nie jest tak ze zima chlop spi a w polu mu rosnie, jest nawet wiecej roboty.

inna bajka ze majac zwierzeta jest najbardziej przesrane bo nie moze opuscic domu na dluzej np wyrwac sie na 3-4 dni bo kto zajmie sie zwierzetami

pomyslcie czasem a nnie wypisujecie brednie!!!

pzdrwm Nikita_Bennet

Nikita_Bennet 01.03.2003 14:16

Cytat:

potwierdzam
to nie dobrze a wrecz powinno byc karygodne nabijac sie gdy ludzie cierpia.
sam pochodze z rodziny rolniczej i wiem jak jest ciezko.
prosty przyklad - znojomi kupuja sprzet bo kase daja im rodzice/dziadkowie a ja musze do wiekszosci dochodzic sam (czytaj zarobic). wkurza mniie to bo takze chcialbym miec lepszy start, lepszych dentystow i lekarzy a nie na lasce co da gmina, chodzic do lepszej szkoly, nie miec problemow z dostepem do net'u itd.

nie podoba mi sie ten topic i to bardzo, bo imho tworca nie ma pojecia co zrobic z takim nadmiarem sily roboczej ktora jest na wsi z ich problemami a sie wyppowiada w sposob (bynajmnie dla mnie) obrazliwy. moze by te sile robocza wyslac do miast niech tam powiekszaja zastepy bezrobotnych.

wiem wszyscy maja w dupie rolnikow tylko pamietajcie o tym ze jesc musicie, a jak polskiego chlopa dobijecie to bedziecie zrec te goowniane mieso z zachodu. ja probowalem i dla mnie jest ochydne, chleb zreszta tez bo wata.
zaplacicie za to kilka razy wiecej bo polska konkurencja upadnie i wtedy bedziecie maurudzic.

zobacznie na ceny zywnosci (wieprzowina) - rolnikom placą mniej niz rok temu a mieszczuchy w sklepach nie maja taniej, placa tyle samo albo i wiecej - dlaczego skoro masarnie maja surowiec taniej to produkut koncowy powienien byc tanszy.

inna kwestia ze rolnik tez ma prawo do protesu, tylko jakiego,
co oflaguje obore - przeciez tego nikt nie zauwazy, a moze nie da krowom jesc???

inna bajka ze od zmiany ustroju nic sie nie dzieje w rolnictwie a tego nie zmieni sie w ciagu 10-15 lat ale 50.

pzdrwm Nikita_Bennet

bas 01.03.2003 13:34

Cytat:

1.Marudzisz, jest sobota i pewnie Brzuszki postał sobie w korku wzwiązku z blokadą i chce się tym podzielić.

2. Niestety normalni ludzie(nie rolnicy) nie nudzą się aż tak, żeby organizować blokady, ale faktycznie ktoś mógłby tych nierobów pogonić do roboty to by im się odechciało blokad.

ps. znam to toważystwo, często bywam u mnie na wsi(na działce) poza sezonem i Ci ludzie poza sezonem poprostu się nudzą, żona krowy wydoi a facet pije cały czas.

netkafejas 01.03.2003 13:27

brzuszki 01.03.2003 12:39

albo "Rolniku uprawiaj plytki DVD-bądż konkurencyjny dla ciemnych uniformów!":D
Wiosna - Kazdy Polak wypala pola z polskim chłopem!

kizio 01.03.2003 12:33

jedno hasło może brzmieć tak: "Dajcie nam wypalarek to będziecie mogli przejchać"^_^ :D ^_^ :D ^_^ :D ^_^ :D ^_^ :D ^_^ :D ^_^ :jezyk: :jezyk:

brzuszki 01.03.2003 12:29

Blokady rolnicze

Uwaga!!!!
Ogłaszam konkurs na postulaty planowanych przeze mnie blokad w sierpniu,jak będzie skup zbóż.Mam zamiar blokować dojazd do punktów skupu zboża /potem zywca,buraków,itd/ przez niechłopów.
Hasła do ustalenia:jupi:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:20.