Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.03.2003, 12:29   #1
brzuszki
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.06.2002
brzuszki niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Blokady rolnicze

Uwaga!!!!
Ogłaszam konkurs na postulaty planowanych przeze mnie blokad w sierpniu,jak będzie skup zbóż.Mam zamiar blokować dojazd do punktów skupu zboża /potem zywca,buraków,itd/ przez niechłopów.
Hasła do ustalenia
brzuszki jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.03.2003, 12:33   #2
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jedno hasło może brzmieć tak: "Dajcie nam wypalarek to będziecie mogli przejchać"^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 12:39   #3
brzuszki
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.06.2002
brzuszki niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
albo "Rolniku uprawiaj plytki DVD-bądż konkurencyjny dla ciemnych uniformów!"
Wiosna - Kazdy Polak wypala pola z polskim chłopem!
brzuszki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 13:27   #4
netkafejas
Gość

glupi ten temat chyba nie masz co robic
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 13:34   #5
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
netkafejas napisa***322;(a)
1.Marudzisz, jest sobota i pewnie Brzuszki postał sobie w korku wzwiązku z blokadą i chce się tym podzielić.

2. Niestety normalni ludzie(nie rolnicy) nie nudzą się aż tak, żeby organizować blokady, ale faktycznie ktoś mógłby tych nierobów pogonić do roboty to by im się odechciało blokad.

ps. znam to toważystwo, często bywam u mnie na wsi(na działce) poza sezonem i Ci ludzie poza sezonem poprostu się nudzą, żona krowy wydoi a facet pije cały czas.
Stary 01.03.2003, 14:16   #6
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:

potwierdzam
to nie dobrze a wrecz powinno byc karygodne nabijac sie gdy ludzie cierpia.
sam pochodze z rodziny rolniczej i wiem jak jest ciezko.
prosty przyklad - znojomi kupuja sprzet bo kase daja im rodzice/dziadkowie a ja musze do wiekszosci dochodzic sam (czytaj zarobic). wkurza mniie to bo takze chcialbym miec lepszy start, lepszych dentystow i lekarzy a nie na lasce co da gmina, chodzic do lepszej szkoly, nie miec problemow z dostepem do net'u itd.

nie podoba mi sie ten topic i to bardzo, bo imho tworca nie ma pojecia co zrobic z takim nadmiarem sily roboczej ktora jest na wsi z ich problemami a sie wyppowiada w sposob (bynajmnie dla mnie) obrazliwy. moze by te sile robocza wyslac do miast niech tam powiekszaja zastepy bezrobotnych.

wiem wszyscy maja w dupie rolnikow tylko pamietajcie o tym ze jesc musicie, a jak polskiego chlopa dobijecie to bedziecie zrec te goowniane mieso z zachodu. ja probowalem i dla mnie jest ochydne, chleb zreszta tez bo wata.
zaplacicie za to kilka razy wiecej bo polska konkurencja upadnie i wtedy bedziecie maurudzic.

zobacznie na ceny zywnosci (wieprzowina) - rolnikom placą mniej niz rok temu a mieszczuchy w sklepach nie maja taniej, placa tyle samo albo i wiecej - dlaczego skoro masarnie maja surowiec taniej to produkut koncowy powienien byc tanszy.

inna kwestia ze rolnik tez ma prawo do protesu, tylko jakiego,
co oflaguje obore - przeciez tego nikt nie zauwazy, a moze nie da krowom jesc

inna bajka ze od zmiany ustroju nic sie nie dzieje w rolnictwie a tego nie zmieni sie w ciagu 10-15 lat ale 50.

pzdrwm Nikita_Bennet
Nikita_Bennet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 14:28   #7
Nikita_Bennet
staruszek

Cytat:
bas napisa***322;(a)

ps. znam to toważystwo, często bywam u mnie na wsi(na działce) poza sezonem i Ci ludzie poza sezonem poprostu się nudzą, żona krowy wydoi a facet pije cały czas.
tak tak tez znam to towazystwo a z rolnictem maja tyle wspolnego ze ojciec dal im 1ha przeliczeniowy lub troche wiecej i niby sa gospodarzami, ostala im sie 1 - 5 krow. to fakt ale zauwaz ze to czesto nie oni stoja na blokadach, owszem pojawiaja sie i robia tam ekscesy ale spojrzymy na wielko orkiestre swiatecznej przemocy i co tam ludzie wyprawiaja (laza, nagabuja - np nadzialem sie na takich zbieraczy w ketrzynie)

co do tego czy sa nierobami i czy trzeba ich gonic do roboty to tez nie mowisz prawdy owszem roznie bywa szczegolnie w terenach popegerowskich ale w normalnych wsiach z dala od mias gdzie spolecznosc to w ponad 80% rolnicy jest inaczej. u mnie "rolnicy" (ci prawdziwi, a nie paru hektarowcy) stanowia okolo 30% mieszkancow wsi i jest jak mowisz. pija burdy czasem, kupa dlugow, nie placa podatku rolnego itp ale zasze jest margines w spoleczenstie.
zreszta jak ktos chleje to nie wiem jak udaje mu sie utrzymac np. czystos mleka (zaw. bakerii i kom somatycznych) w normie

powiem tak jak jest u mnie.
rodzice juz maja swoj wiek, tato doi krowy o 6 rano i po poludniu (mama nie moze), trzeba do nich zagladac w ciagu dnia, trzeba zdac mleko,zrobic paszy (przy kupowanej nie zawsz sie oplaca - taniej wychodzi samemu robic a kupowac dodatki) pozniej trzeba przeciez naprawiac maszyny po zniwach/konserwuje je i szykowac do prac wiosennych, to nie jest tak ze zima chlop spi a w polu mu rosnie, jest nawet wiecej roboty.

inna bajka ze majac zwierzeta jest najbardziej przesrane bo nie moze opuscic domu na dluzej np wyrwac sie na 3-4 dni bo kto zajmie sie zwierzetami

pomyslcie czasem a nnie wypisujecie brednie!!!

pzdrwm Nikita_Bennet

Ostatnio zmieniany przez Nikita_Bennet : 01.03.2003 o godz. 14:35
Stary 01.03.2003, 14:36   #8
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
Nikita_Bennet napisa***322;(a)
tak tak tez znam to towazystwo a z rolnictem maja tyle wspolnego ze ojciec dal im 1ha przeliczeniowy lub troche wiecej i niby sa gospodarzami, ostala im sie 1 - 5 krow. to fakt ale zauwaz ze to czesto nie oni stoja na blokadach, owszem pojawiaja sie i robia tam ekscesy ale spojrzymy na wielko orkiestre swiatecznej przemocy i co tam ludzie wyprawiaja (laza, nagabuja - np nadzialem sie na takich zbieraczy w ketrzynie)

co do tego czy sa nierobami i czy trzeba ich gonic do roboty to tez nie mowisz prawdy owszem roznie bywa szczegolnie w terenach popegerowskich ale w normalnych wsiach z dala od mias gdzie spolecznosc to w ponad 80% rolnicy jest inaczej. u mnie "rolnicy" (ci prawdziwi, a nie paru hektarowcy) stanowia okolo 30% mieszkancow wsi i jest jak mowisz. pija burdy czasem, kupa dlugow, nie placa podatku rolnego itp ale zasze jest margines w spoleczenstie.

powiem tak jak jest u mnie.
rodzice juz maja zniszczone kregoslupy, tato doi krowy o 6 rano i po poludniu (mama nie moze), trzeba do nich zagladac w ciagu dnia, trzeba zdac mleko,zrobic paszy (przy kupowanej nie zawsz sie oplaca - taniej wychodzi samemu robic a kupowac dodatki) pozniej trzeba przeciez naprawiac maszyny po zniwach/konserwuje je i szykowac do prac wiosennych, to nie jest tak ze zima chlop spi a w polu mu rosnie, jest nawet wiecej roboty

pzdrwm Nikita_Bennet
Niewątpliwie masz racje, jednakże większość wygląda tak jak mówiłem.
Swego czasu widziałem wywiad z jakimś rolnikiem(który wyglądał na profesora na wyższej uczelini i takim też językiem mówił), gdyby nie fakt, że powiedział, że ma gospodarstwo rolne to bym nie uwierzył, facet mówił:

jest dobrze rozwijam się itd.

Czyli jest to kwestia tego czy ktoś potrafi, jak widac da się, ale przytłaczająca większość woli blokować drogi zamiast pracować.
Stary 01.03.2003, 14:50   #9
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:

skoro ty jesteś taki zabiegany, że temat wydaje ci się głupi, to po co odpowiadasz

ja się tam na prawie nie znam, ale wydaje mi się, że jest gdzieśtam taki zapis o swobodzie poruszania się na terenie całego państwa przez jego obywateli... może się mylę, ale w takim razie wszelkie blokady uniemożliwiające korzystanie z dróg publicznych są troszkę niedemokratyczne. ale spoko.

blokady są wynikiem indoktrynacji socjalistycznej, jaka miała miejsce na terenach Polskie po II WŚ. podobnie zresztą, jak i cały ruch solidarnościowy, ale to już inna bajka. po prostu teraz płacimy za te wspaniałe hasła:
"nam się to należy"
"wyzyskiwacze narodu pracującego wyzyskują naród pracujący"
"prywaciarze tylko myślą, jak tu okraść spokojnego człowieka" itp.

mnie też się nie dzieje najlepiej. mam swoje problemy, ale nie uważam, że metodą na polepszenie swojego bytu jest ingerencja w swobody drugiego obywatela. a w czym są niby lepsi rolnicy od szambonurków, cieci, producentów skarpetek, i tych durni lekarzy?

przecież teraz rolnicy płacą cenę swoich rządań okresu przełomu - uwolnienie cen. dzisiaj chcecie tego, jutro czegoś innego, by ostatecznie wrócić do pierwszego. może wystarczy przemyśleć pewne sprawy, by nie robić niepotrzebnego zamieszania?

aha, mówię to z całkowitą stanowczością:
do wszystkich miłych rolników blokujących okolice Łodzi,
oznajmiam, że skończył mi się ręczny, zdarła prawa podeszwa i nie wystarczyło pieniędzy na napój energetyzujący, więc mogę kiedyś nie wyhamować

. . . . . . . . . . . . . . . zielona felicia z czarną trójką na białym tle.

Ostatnio zmieniany przez mapsajm : 01.03.2003 o godz. 14:53
mapsajm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 15:06   #10
Nikita_Bennet
staruszek

Cytat:
bas napisa***322;(a)
Niewątpliwie masz racje, jednakże większość wygląda tak jak mówiłem.
coz tu sie nie zgodze - czasem byw a tak jak by mowiles, przewaznie jest spokoj - do ans gliny przyjechaly i spytaly czy przy skupie wyjedziem na drogi - my na to ze jesli skup nie ruszy dla wszystkich a nie dluznikow to tak - ustalilistmy ze protestowa bedziemy ale w droge glinom wchodzic nie bedziemy - poszlo gladko - przejazd przz miasto i po klopocie - nikt nie ucierpial.

jutro jade na uczelnie ciekawe czy rusza pociagi
Cytat:
Swego czasu widziałem wywiad z jakimś rolnikiem(który wyglądał na profesora na wyższej uczelini i takim też językiem mówił), gdyby nie fakt, że powiedział, że ma gospodarstwo rolne to bym nie uwierzył, facet mówił:

jest dobrze rozwijam się itd.
profesor powiadzasz?
pewnie chatke wynajmuje studentom, dodatkowo robota w rzadowych komisjach a ziemie ma na lewo na kogos kupiona/wydzierzawiona.
znam ten typ. tak konczyli ludzie z mojej uczeli, znczy jak ja konczyli, lapali sie polityki, uprawy roli ect. przewaznie pozalowania godne...]

Cytat:
Czyli jest to kwestia tego czy ktoś potrafi, jak widac da się, ale przytłaczająca większość woli blokować drogi zamiast pracować.
tak se wmawiaj
jak bys nie dostal zapalty za pol roku pracy z 2001 roku a mamy 2003 to co? nie stalbys - tak nie szystkie cukrownie poplacily jeszcze rolnikom, czesc z nich padla a rolnik nie majac pieniedzy jak ma dochodzic o swoje jak ma biezace zobowazania

dzisiaj owszem dobrze sie wiedzie tym ktorzy nachapali sie w czasach "lepszych" dla rolnictwa ale i tak niezle kombinuja (czyt kradna bo tak to sie nazywa).
zwykly uczciwy czlowiek na wsi jako rolnik tez jakos zyje, ale trzeba brac pod uwage to ze sie pracuje i dostaje place i trzeba patrzec czy warto pracowac za smieszne pieniadze - u nas wielu porezygnowalo i woli siedziec na zasilkach i chlac bo po co ma pracowac jak pieniadz taki sam.

pzdrwm Nikita_Bennet
Stary 01.03.2003, 15:11   #11
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
[...]u nas wielu porezygnowalo i woli siedziec na zasilkach i chlac bo po co ma pracowac jak pieniadz taki sam.
[...]
nic dodać, nic ująć.
mapsajm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 15:24   #12
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Albo do rolników daje hasło:
"Już nie wypalamy pól,teraz wypalamy płyty cd,dvd"!!!!!!!!!!!!
tomgoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 15:35   #13
forest
odgrzewany user

Data rejestracji: 20.10.2001
forest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
[B]coz tu sie nie zgodze - czasem byw a tak jak by mowiles, przewaznie jest spokoj - do ans gliny przyjechaly i spytaly czy przy skupie wyjedziem na drogi - my na to ze jesli skup nie ruszy dla wszystkich a nie dluznikow to tak - ustalilistmy ze protestowa bedziemy ale w droge glinom wchodzic nie bedziemy - poszlo gladko - przejazd przz miasto i po klopocie - nikt nie ucierpial.

jutro jade na uczelnie ciekawe czy rusza pociagi
[B]
profesor powiadzasz?
pewnie chatke wynajmuje studentom, dodatkowo robota w rzadowych komisjach a ziemie ma na lewo na kogos kupiona/wydzierzawiona.
znam ten typ. tak konczyli ludzie z mojej uczeli, znczy jak ja konczyli, lapali sie polityki, uprawy roli ect. przewaznie pozalowania godne...]

tak se wmawiaj
jak bys nie dostal zapalty za pol roku pracy z 2001 roku a mamy 2003 to co? nie stalbys - tak nie szystkie cukrownie poplacily jeszcze rolnikom, czesc z nich padla a rolnik nie majac pieniedzy jak ma dochodzic o swoje jak ma biezace zobowazania

dzisiaj owszem dobrze sie wiedzie tym ktorzy nachapali sie w czasach "lepszych" dla rolnictwa ale i tak niezle kombinuja (czyt kradna bo tak to sie nazywa).
zwykly uczciwy czlowiek na wsi jako rolnik tez jakos zyje, ale trzeba brac pod uwage to ze sie pracuje i dostaje place i trzeba patrzec czy warto pracowac za smieszne pieniadze - u nas wielu porezygnowalo i woli siedziec na zasilkach i chlac bo po co ma pracowac jak pieniadz taki sam.

pzdrwm Nikita_Bennet
Popieram!,
Pozdrawiam!.
f.
(Co się martwisz, co się smucisz,
ze wsi jesteś na wieś wrócisz )

The only way to get smarter is by playing a smarter opponent
-Fundamental of Chess 1883
forest jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 15:43   #14
forest
odgrzewany user

Data rejestracji: 20.10.2001
forest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)
przecież teraz rolnicy płacą cenę swoich rządań okresu przełomu - uwolnienie cen. dzisiaj chcecie tego, jutro czegoś innego, by ostatecznie wrócić do pierwszego. może wystarczy przemyśleć pewne sprawy, by nie robić niepotrzebnego zamieszania?

Hmmm...
Kiedy moi rodzice brali kredyt inwestycyjny na rozbudowę i modernizację gospodarstwa w 1996r. (kilkaset tysięcy zł), płacono za kg świaniaka 4-4,5zł. Na tej podstawie robiono biznesplany i inne śmieszne wyliczenia. Teraz pomyśl w jakiej byliśmy sytuacji kiedy w 1999r. świniak kosztował 1.80-1.90zł.

Póżniej pisz bzdury.

W UE rolnik wie na jaki samochód będzie go stac za 5-6lat a moi rodzice nie wiedzą czy dostaną pieniądze za "sprzedane" płody.
Ale oczywiście to ich wina....(), bo kto im się kazał modernizować, rozwijać i inwestować.

F.
(wieś wielkopolska)

The only way to get smarter is by playing a smarter opponent
-Fundamental of Chess 1883
forest jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 15:55   #15
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
forest napisa***322;(a)
Hmmm...
Kiedy moi rodzice brali kredyt inwestycyjny na rozbudowę i modernizację gospodarstwa w 1996r. (kilkaset tysięcy zł), płacono za kg świaniaka 4-4,5zł. Na tej podstawie robiono biznesplany i inne śmieszne wyliczenia. Teraz pomyśl w jakiej byliśmy sytuacji kiedy w 1999r. świniak kosztował 1.80-1.90zł.

Póżniej pisz bzdury.

W UE rolnik wie na jaki samochód będzie go stac za 5-6lat a moi rodzice nie wiedzą czy dostaną pieniądze za "sprzedane" płody.
Ale oczywiście to ich wina....(), bo kto im się kazał modernizować, rozwijać i inwestować.

F.
(wieś wielkopolska)
Wyobraź sobie firme, która dostarcza internet ludziom, kiedyś dostrczała po 90 zł/miesiąc a teraz w skutek konkurencji dostarcza po 50zł/miesiąc i co? i nie marudzi, że musi płacić dostawcom sygnału tyle samo a właściwie więcej, musi spłacać kredyty wzięte na sprzęt i rozbudowę. Nie marudzi, nie protestuje, jest ciężko ale ma się na lepsze i ponieważ jest dobrze zarządzana i ma dobrą strategię marketingową jest wstania zarabiać i dobrze prosperować przy dużo niższych przychodach, więc może by nareszcie dotarło do rolników, że jest wolny rynek, konkurencja i nie można ciągle liczyć na państwo, bo dlaczego państwo ma dawać pieniądze(dotować)z moich podatków kogoś kto nie potrafi sobie poradzić? A kto takiej firmie pomógł? Nikt wszystko to jest ciężka praca a nie obijanie się i czekanie aż lepper przepchnie kolejne umożenie kredytów(tzn pokrycie ich z moich podatków).

Twoje uprawnienia: