Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.03.2003, 16:45   #31
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
forest napisa***322;(a)
Jasne , zawsze można dosypać krowom do paszy mączki kostnej, a kurom paszy zawierającej dioksyny.
Do póki nikt się nie zreflektuje będą szybciej i "taniej" rosły.

Albo produkujemy mięso albo zdrową żywność, jeśli zdrową żywność(jako alternatywę dla zwykłych produktów) to jestem skłonny więcej za takie produkty płacić, ale zwykłe mięso powinno być dobre i tanie.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.03.2003, 16:48   #32
forest
odgrzewany user

Data rejestracji: 20.10.2001
forest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
Albo produkujemy mięso albo zdrową żywność, jeśli zdrową żywność(jako alternatywę dla zwykłych produktów) to jestem skłonny więcej za takie produkty płacić, ale zwykłe mięso powinno być dobre i tanie.
Hmmm...
"Zwykły" produkt nie powinien zawierać rakotwórczych dioksyn i śmiertelnie niebezpiecznych (ponoć) prionów...
Nie uważasz
F.

The only way to get smarter is by playing a smarter opponent
-Fundamental of Chess 1883
forest jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 16:51   #33
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
forest napisa***322;(a)
Hmmm...
"Zwykły" produkt nie powinien zawierać rakotwórczych dioksyn i śmiertelnie niebezpiecznych (ponoć) prionów...
Nie uważasz
F.
Owszem, ale skoro ceny spadaja to znaczy, że na rynku znajduje się tańszy towar, więc można wytworzyć taki towar taniej i zgodnie z normami(nie chodzi o dotacje).
Stary 01.03.2003, 16:54   #34
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
stop!!!

Brzuszek wspomniał coś o blokadach i konkursie na hasła, a nie o klasyfikacji płodów rolnych!

wróćmy do konkretów.
mapsajm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2003, 17:55   #35
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ja tam od polityki trzymam sie daleko, ale Brzuszki blokady sa potrzebne.Jedziesz , zabalujesz, to spokojnie zwalasz na blokade i juz, chyba ze Justyna juz w to niewierzy.
Ale tak na serioi pryncypialnie - nikt nie chce rolnikom powiedziec, ze czas gierkowskiej prosperity na zywnosc sie skonczyl ( i gornikom, ze na wegiel tez). Nie moze fukcjonowac gospodarka, w ktorej z jednej strony taksowkarz i kioskarz posiada kase fiskalna, a z drugiej strony jedyny podatek to rownowartosc ilus kwitali zyta za hektar. Wiem, ze na wsi jest ciezko , bo zywnosci nie mozna sprzedac, ale z drugiej strony co to znaczy "interwencyjny skup Agencji. Znaczy to po prostu to, ze z podatkow dolozone zostaly pieniadze do tego skupu. Pieniadze . ktorych brakuje na utrzymanie szkol na wsi ,itd.
Pokutuje tu reforma rolna i takich problemow nie maja np.czesi - tam prywatnej wlasnosci ziemi nie bylo i przekszatcenie bylo proste - z komunistycznej wlasnosci w rynkowa. Czesi nie dotuja swojej produkcji, a zywnosc maja tansza , a warunki uprawone gorsze niz w polsce ( gory, mniej ziemi).
Dopoki jakakolwiek wladza nie powie, ze na wsi musi powstac wolny rynek ( na nie taki - sieje co chce, nie wiem ile i niech mi to skupia)-to taki syf bedzie.
Blokady mnie chilowo nie dotycza,od soboty chodze piechota, bo 22 letni mlody rolnik staranowal mnie swoim mitsubishi galantem wracajac, albo jadac na dyskoteke, a ja przypadkowo jechalem w okolicach jego wioski
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2003, 01:23   #36
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)
widzę, że mnie nie zrozumiałeś. będę pisał powoli:
uwolnienie cen jest właśnie przyczyną tego, że dzisiaj coś kosztuje 4zł, by jutro kosztować 2zł. ceny nie mogą ciągle rosnąć. podjęliście ryzyko i nie wypaliło. nie wy pierwsi, nie jedyni.

i to chyba nie ja piszę bzdury, albo po prostu się mnie nei czyta od początku do końca.
tylko wez pod uwage ze rolnictwo to nie taki dzial jak np sklepy komputerowe, szkoly prywatne. tam mozna takie zasady stosowac. nie powinno sie ich stosowac do takich dzialow jak wojsko (obronnosc i gwarancja suwerennosci), szkolnictwo (takie losy kraju jak dzici chowanie) i produkcja zywnosci (w piramidzie manslowa jest to jedn z pierwszych elementow).

jesli nie wierzysz ze rolnictwo to dzial specjalny - znjdz mi taki dzial w ktorym tak ciezko cos przewidziec (szczegolnie pogoda bo sytacje rynkowe jakos da sie)

pzdrwm Nikita_Bennet
Nikita_Bennet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2003, 01:26   #37
Nikita_Bennet
staruszek

Cytat:
forest napisa***322;(a)
....
Mieszkańcy wsi są z założenia gorsi.(zdaję sobie sprawę, że wielu forumowiczów może wcale tak nie myśli i nie chcę nikogo urazić, ale jak powiedział pewien dziennikarz "społeczeństwo mamy gł....")
calkowicie sie zgadzam i chyba wiem o ktorego dziennikarza chodzi - fakt mial racje.

pzdrwm Niktia_Bennet
Stary 02.03.2003, 01:29   #38
Nikita_Bennet
staruszek

Cytat:
bas napisa***322;(a)
Widocznie trzeba zrestrukturyzować cykl produkcji produktów rolnych aby zmniejszyć koszt wytworzenia.

tak a co zrobic z ludzmi - moze do gazu .....

no wlasnie to jest problem, ekonomicznie wszystko gra, ale nie mozna od tak kazac przebranzowic sie tylu ludziom szczegolnie ze i tak w kraju brak jest pracy, a jak medrzec powiedzial starych drzew sie nie przesadza i trzeba na przemiany w naszym rolnictwie (tzw glosnie restrukturyzacje) jakis 2 pokolen rolnikow.

pzdrwm Niktia_Bennet
Stary 02.03.2003, 01:44   #39
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
Nikita_Bennet napisa***322;(a)
tak a co zrobic z ludzmi - moze do gazu .....

no wlasnie to jest problem, ekonomicznie wszystko gra, ale nie mozna od tak kazac przebranzowic sie tylu ludziom szczegolnie ze i tak w kraju brak jest pracy, a jak medrzec powiedzial starych drzew sie nie przesadza i trzeba na przemiany w naszym rolnictwie (tzw glosnie restrukturyzacje) jakis 2 pokolen rolnikow.
Ok, to poczekajmy, aż sami wymrą. Wiesz boli mmnie to ile ja(osoba, która nie jest rolnikiem) płacę ZUS'u a ile płaci KRUS'u rolnik, jeśli płaci to dobrze bo coś robi i płaci podatki a nie protestuje.
W tej całej dyskusji chodzi mi o to co już ktoś tu powiedział, że ludzie wolą sobie siedzieć na zasiłku a nie pracować bo im się nie opłaca. Niech pokombinują i zaczną produkować to na co jest zapotrzebowanie to będą mieli lepsze ceny a nie produkują to co im wygodnie, a czego nie moga sprzedać za godziwe pieniądze. Pod łodzią a właściwie w łodzi w tzw. Janowie jest firma, która produkuje warzywa, owoce i zajmuje się ich obrotem, dostarcza do hipermarketów itd. Jakoś im sie opłaca a zwykłemu rolnikowi nic się nie opłaca.
Stary 02.03.2003, 01:47   #40
Nikita_Bennet
staruszek

Cytat:
bgn napisa***322;(a)
ja tam od polityki trzymam sie daleko, ale Brzuszki blokady sa potrzebne.Jedziesz , zabalujesz, to spokojnie zwalasz na blokade i juz, chyba ze Justyna juz w to niewierzy.
Ale tak na serioi pryncypialnie - nikt nie chce rolnikom powiedziec, ze czas gierkowskiej prosperity na zywnosc sie skonczyl ( i gornikom, ze na wegiel tez).
tak zgadzam sie, takze nauczycielom zeby nie krzyczli bo moze malo dostaja ale systematycznie, pielegniarkom, ludziom z przemyslu metalurgicznego hutnikom i chlopakom z mielca i swidnika. a jednak im rzad daje, zalatwia kontrakty.
Cytat:
....ale z drugiej strony co to znaczy "interwencyjny skup Agencji. Znaczy to po prostu to, ze z podatkow dolozone zostaly pieniadze do tego skupu. Pieniadze . ktorych brakuje na utrzymanie szkol na wsi ,itd.
tak te same pieniadze ktore w panstwach pietnastki sa dokladane i to ciagle i w duzo wiekszej ilosci a nie jak u nas - sto pare zl do ha. dokladane sa w wieksej ilosci i lepiej.
co do szkol coz - malo dzieci a nie brak pieniedzy - po prostu szkole utrzymac to zbyt duzy koszt i czasem taniej dzici wozic.

Cytat:
Pokutuje tu reforma rolna
prawda - bledy rzadu po zmianie ustroju

Cytat:
i takich problemow nie maja np.czesi - .....Czesi nie dotuja swojej produkcji, a zywnosc maja tansza , a warunki uprawone gorsze niz w polsce ( gory, mniej ziemi).
to czy nie dotuja - nie chce mi sie wierzyc, popytam mądrzejszych od siebie ale cos mi tu nie gra

Cytat:
Dopoki jakakolwiek wladza nie powie, ze na wsi musi powstac wolny rynek ...
idziemy do unii europejskieja tam takiego nie ma. jedyny prawdziwy wolny rynek maja amerykanie bo zaczeli to 50 lat temu i teraz tez placza. czytalem w takiej gazetce "Farmer" (zreszta tez na "szurze") ze maja pretensje do unii ze tak dotuje swoje rolnictwo ze oni nie wyrabiaja i teraz placza. zreszta - zniszczyli tez duzo gruntow przez te ich polityke wolnego rynku. dla mnie obecnie to nie jest argument bo dewastacja grunow aby ciolek na gorze (czy polityk-ekonomista) mowil mi ze da sie taniej nie jest argumentem (powinnismy zostawic ziemie w takim stanie jak ja zastalismy).

pzdrwm Nikita_Bennet
Stary 02.03.2003, 01:58   #41
Nikita_Bennet
staruszek

Cytat:
bas napisa***322;(a)
Ok, to poczekajmy, aż sami wymrą.
czyli jakies 1-2 pokolenia czyli jakies 50 latek.

Cytat:
Wiesz boli mmnie to ile ja(osoba, która nie jest rolnikiem) płacę ZUS'u a ile płaci KRUS'u rolnik, jeśli płaci to dobrze bo coś robi i płaci podatki a nie protestuje.
wlasnie to tez powinno byz zreformowane. znam stawki krusu i zus'u.
wiem tez ze rolnik prowadzac gosp. roln nie ma takich przywilejow jak prowadzacy przedsiebiortwo (np nie moze kupic komory na regon bo go nie ma - ))).
Cytat:
W tej całej dyskusji chodzi mi o to co już ktoś tu powiedział, że ludzie wolą sobie siedzieć na zasiłku a nie pracować bo im się nie opłaca.
to niech siedza ale zrezygnuja z ziemi/bycia gospodarzami - zobaczysz o ile spadnie liczba gospodarstw

Cytat:
Niech pokombinują i zaczną produkować to na co jest zapotrzebowanie to będą mieli lepsze ceny a nie produkują to co im wygodnie,
wygodnie? a wiesz co to jest plodozmian - szczegolnie ten poprawny, czym szkodzi uprawa w monokulturze na dluzszym odcinku czasu? (przypomina mi sie tu gadka kryszaka jak nabijal sie, ze rolnik z ue jak zobaczyl gliste na polskim polu to skakal z radosci bo u nich to dawno wyginely)

Cytat:
......firma, która produkuje warzywa, owoce i zajmuje się ich obrotem, dostarcza do hipermarketów itd. Jakoś im sie opłaca a zwykłemu rolnikowi nic się nie opłaca.
to dobrze ze komus sie oplaca, powstaje nowe pokolenie ludzi swiatlych na wsi - myslacych, nie jak za czasow pgr'ow. ja koncze studia i bardzo kcialbym robic cos na wsi, nie mowie o samym rolnictwie bo tego jest za duzo ale w otoczeniu rolnictwa. dziwne ze bedac na IV oku rolnictwa i widzac jak zacharowali sie rodzice i znajomi kce tam wrocic ale czemus kce.

pzdrwm Nikita_Bennet
Stary 02.03.2003, 21:06   #42
brzuszki
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.06.2002
brzuszki niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Polska wieś to dotowany przez ogół społeczeństwa skansen.Planowane dopłaty bezposrednie po przystapieniu do Unii jeszcze to pogłębią.
Dopłaty dostaną wszyscy - i ci dobrzy,produktywni i fajtłapy kilkuhektarowe,które nie potrafia utrzymać siebie i swojej rodziny,a co dopiero mówić o produkcji żywności na potrzeby kraju.
A niby dlaczego produkcja rolna musi się opłacać- każdemu? Słabi mają paść i chodzic głodni -TAK!!!
Kiepski pracownik każdej firmy jest zwalniany i to jest spoko.
A kiepski rolnik?
Nowa uprzywilejowana klasa.
I nie ma co gadać o dotacjach-polski chłop nie płaci Zus ,a Krus to 180,czy 230 złkwatralnie.Rolnik nie musi wypełniać PIT-u,więc Kalinowski może wykrzykiwać o nawet 50% progu podatkowym-jego elektoratu to nie dotyczy.A te skupy interwencyjne? Z czyich pieniędzy?
Najpierw były blokady o ceny zbóż-podatnik zapłacił-rząd podniósł ceny skupu i interwencyjnie skupił ileśtam.Teraz tym drogim wystrajkowanym zbożem skarmiono żywiznę i i znów podatnik ma dopłacic do cen skupu?
A kto strajkował o wyższe ceny zboza-w Polsce podstawowego pozywienia tuczników?
I jeszcze to się ma opłacać - chłopu.Podatnika na to stać.
To nie jest tak ,że jak ktoś ciężko pracuje to musi mieć dobrze.
Trzeba produkowac rzeczy potrzebne w potrzebnych ilosciach.W całym kraju jest bieda,ludzie tracą pracę,zasiłki i muszą sobie radzić.
A chłop nie -państwo,czyli my wszyscy mamy dać,bo jak nie to zablokują drogi w "legalnym proteście",albo zniszczą mi samochód,albo nie przepuszczą lekarza do chorego - wiem co piszę!
A może rolnicy w ten sposób apelują o społeczną solidarność?
A gdzie była narodowa solodarność podczas wojen i powstan? Ile wtedy kosztowała "mieszczuchów" żywność?
Gdyby internet trafił pod strzechy już w XIX wiku,może chłopi nie dożynaliby powstanców po lasach dla butów i guzików,a ceny żywności poczas okupacji nie byłyby paskarskie.
Żyjemy w państwie niestety demokratycznym i chłopoblokersi mają czynne prawo wyborcze.
A efekty widać teraz po sejmie i drogach.
brzuszki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2003, 21:38   #43
jacoob
Jacoob Member

Data rejestracji: 31.08.2001
jacoob niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja wiem że wszyscy twierdzą ze im jest najciężej chłopi ze na wsi , nauczyciele że w szkole , pielegniarki ze w szpitalach .Wszyscy nażekają na sektor z którym są zwiazani ale czy niky nie zauwazył że chlopi chcac wywrzeć nacisk na rzad utrudniaja nie ministerstwu życie tylko innym ale tak samo i strajkujące pielęgniarki nie szkodza tym z rzadu tylko np takim rolnikom ktorzy sie by akurat chcieli zbadać itd..Wiec co za sens robic sobie na zlość nawzajem?Jeżeli chodzi o post Brzuszka to znowu odnosze wrazenie że został opacznie zinterpretowany
Stary 03.03.2003, 02:08   #44
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem w tym ze polska to troche zacofany kraj. W krajach rozwinietych (dajmy na to Holandia) w rolnictwie jest zatrudnionych 4-5% ludnosci pracujacej.. w polsce jak dokladnie pamietam statystyki 25-30! Co jest stanowczo za duzo,.. liczba ta jest wrecz porownywalna do krajow bardzo zacofanych i malo rozwinietych gdzie te proporcje przekladaja sie zupelnie innaczje. Do tego dochodzi to.. ze dajmy na to ten Holenderski rolnik nie produkuje tak jak polski 200-300 sztuk swiniakow na uboj.. ale 2000-3000 tysiace. A to duza roznica. Pozatym technologia, odpowiednie podejscie i gospodarka i sa wysokie plony. Do tego dochodza rzadowe dotacje. Polska zas.. to jeden wielki bajzel, tutaj rolnik jestt malo co winny, radzi sobie jak moze.. i naprawde jest tym ludziom ciezko. Rzecz wlasnie w tym jak wspomnialem.. za duzo osob zajmuje sie rolnictwem w naszym kraju, do tego podejscie rzadu.. oraz wyzyskujacych rolnika firm. Wiecie dlaczego u nas jest tak drogo jest cos wyprodukowac ? I dlaczego tak drogo sie sprzedaje... ? Prosze bardzo.. np. wegierski rolnik dostaje 50% dofinansowania od panstwa.. nie wanzne na co.. on to dostaje! Dlatego moze sprzedac z nisza cena! O tym jakos nikt nie pomyslal.. tylko odrazu stwiedza ze nasze jest drogie. Im tam sie poprostu oplaca, bo duzo w to rzad wkladaja, pozatym sa inne rozlozenie ludzi pracujacych (te 4-5%) a nie jak u nas Dlatego tez improt z zagranicy jest oplacalny.. bo poprostu to wychodzi taniej! A jak dotad rzaden z tych burakow w rzadzie nie zalapal.. tego, a wystarczy popatrzec na sasiednie europejskie kraje jak te kwestie sa rozwiazane. U nas poprostu jest burdel i tyle.. w takiej Holandi smieciarka nie zabierze Ci smieci sprzed domu jesli nie beda posegregowane. Chcemy do europy.. a mamy jedno wielkie bagno...
Martin_TP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2003, 02:14   #45
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
brzuszki napisa***322;(a)
A niby dlaczego produkcja rolna musi się opłacać- każdemu? Słabi mają paść i chodzic głodni -TAK!!!
W tym wlasnie rzecz.. jak wspomnialem w Polsce za duzo ludzi pracuje w rolnictwie... jest to ogromnie za duza liczba. PRzez co caly ten system sie zapycha, i wiecznie bedzie niedofinanswoany, takimi dotacjami jak slusznie mowisz bedzie to wszystko sztucznie na powierzchni utrzymywane... a potem samo i tak sie znow posypie jak dotacje sie skoncza, lamenty i rozpacze oraz blokady drog zaczna sie od nowa. To bledne kolo.
Martin_TP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: