![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#31 | |
|
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
odgrzewany user
Data rejestracji: 20.10.2001
![]() |
Cytat:
"Zwykły" produkt nie powinien zawierać rakotwórczych dioksyn i śmiertelnie niebezpiecznych (ponoć) prionów... Nie uważasz ![]() F.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
MAJSTER zlotowy
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
odeszły MAJSTER
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
stop!!!
Brzuszek wspomniał coś o blokadach i konkursie na hasła, a nie o klasyfikacji płodów rolnych! wróćmy do konkretów. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
ja tam od polityki trzymam sie daleko, ale Brzuszki blokady sa potrzebne.Jedziesz , zabalujesz, to spokojnie zwalasz na blokade i juz, chyba ze Justyna juz w to niewierzy.
Ale tak na serioi pryncypialnie - nikt nie chce rolnikom powiedziec, ze czas gierkowskiej prosperity na zywnosc sie skonczyl ( i gornikom, ze na wegiel tez). Nie moze fukcjonowac gospodarka, w ktorej z jednej strony taksowkarz i kioskarz posiada kase fiskalna, a z drugiej strony jedyny podatek to rownowartosc ilus kwitali zyta za hektar. Wiem, ze na wsi jest ciezko , bo zywnosci nie mozna sprzedac, ale z drugiej strony co to znaczy "interwencyjny skup Agencji. Znaczy to po prostu to, ze z podatkow dolozone zostaly pieniadze do tego skupu. Pieniadze . ktorych brakuje na utrzymanie szkol na wsi ,itd. Pokutuje tu reforma rolna i takich problemow nie maja np.czesi - tam prywatnej wlasnosci ziemi nie bylo i przekszatcenie bylo proste - z komunistycznej wlasnosci w rynkowa. Czesi nie dotuja swojej produkcji, a zywnosc maja tansza , a warunki uprawone gorsze niz w polsce ( gory, mniej ziemi). Dopoki jakakolwiek wladza nie powie, ze na wsi musi powstac wolny rynek ( na nie taki - sieje co chce, nie wiem ile i niech mi to skupia)-to taki syf bedzie. Blokady mnie chilowo nie dotycza,od soboty chodze piechota, bo 22 letni mlody rolnik staranowal mnie swoim mitsubishi galantem wracajac, albo jadac na dyskoteke, a ja przypadkowo jechalem w okolicach jego wioski |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Cytat:
jesli nie wierzysz ze rolnictwo to dzial specjalny - znjdz mi taki dzial w ktorym tak ciezko cos przewidziec (szczegolnie pogoda bo sytacje rynkowe jakos da sie) pzdrwm Nikita_Bennet
|
|
|
|
#37 | |
|
staruszek
![]() |
Cytat:
pzdrwm Niktia_Bennet
|
|
|
|
#38 | |
|
staruszek
![]() |
Cytat:
tak a co zrobic z ludzmi - moze do gazu ..... no wlasnie to jest problem, ekonomicznie wszystko gra, ale nie mozna od tak kazac przebranzowic sie tylu ludziom szczegolnie ze i tak w kraju brak jest pracy, a jak medrzec powiedzial starych drzew sie nie przesadza i trzeba na przemiany w naszym rolnictwie (tzw glosnie restrukturyzacje) jakis 2 pokolen rolnikow. pzdrwm Niktia_Bennet
|
|
|
|
#39 | |
|
MAJSTER zlotowy
![]() |
Cytat:
W tej całej dyskusji chodzi mi o to co już ktoś tu powiedział, że ludzie wolą sobie siedzieć na zasiłku a nie pracować bo im się nie opłaca. Niech pokombinują i zaczną produkować to na co jest zapotrzebowanie to będą mieli lepsze ceny a nie produkują to co im wygodnie, a czego nie moga sprzedać za godziwe pieniądze. Pod łodzią a właściwie w łodzi w tzw. Janowie jest firma, która produkuje warzywa, owoce i zajmuje się ich obrotem, dostarcza do hipermarketów itd. Jakoś im sie opłaca a zwykłemu rolnikowi nic się nie opłaca. |
|
|
|
|
|
|
#40 | |||||
|
staruszek
![]() |
Cytat:
Cytat:
co do szkol coz - malo dzieci a nie brak pieniedzy - po prostu szkole utrzymac to zbyt duzy koszt i czasem taniej dzici wozic. Cytat:
Cytat:
![]() - nie chce mi sie wierzyc, popytam mądrzejszych od siebie ale cos mi tu nie graCytat:
pzdrwm Nikita_Bennet
|
|
|
|
#41 | |||||
|
staruszek
![]() |
Cytat:
Cytat:
wiem tez ze rolnik prowadzac gosp. roln nie ma takich przywilejow jak prowadzacy przedsiebiortwo (np nie moze kupic komory na regon bo go nie ma - ))).Cytat:
Cytat:
? a wiesz co to jest plodozmian - szczegolnie ten poprawny, czym szkodzi uprawa w monokulturze na dluzszym odcinku czasu? (przypomina mi sie tu gadka kryszaka jak nabijal sie, ze rolnik z ue jak zobaczyl gliste na polskim polu to skakal z radosci bo u nich to dawno wyginely)Cytat:
pzdrwm Nikita_Bennet
|
|
|
|
#42 |
|
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.06.2002
![]() |
Polska wieś to dotowany przez ogół społeczeństwa skansen.Planowane dopłaty bezposrednie po przystapieniu do Unii jeszcze to pogłębią.
Dopłaty dostaną wszyscy - i ci dobrzy,produktywni i fajtłapy kilkuhektarowe,które nie potrafia utrzymać siebie i swojej rodziny,a co dopiero mówić o produkcji żywności na potrzeby kraju. A niby dlaczego produkcja rolna musi się opłacać- każdemu? Słabi mają paść i chodzic głodni -TAK!!! Kiepski pracownik każdej firmy jest zwalniany i to jest spoko. A kiepski rolnik? Nowa uprzywilejowana klasa. I nie ma co gadać o dotacjach-polski chłop nie płaci Zus ,a Krus to 180,czy 230 złkwatralnie.Rolnik nie musi wypełniać PIT-u,więc Kalinowski może wykrzykiwać o nawet 50% progu podatkowym-jego elektoratu to nie dotyczy.A te skupy interwencyjne? Z czyich pieniędzy? Najpierw były blokady o ceny zbóż-podatnik zapłacił-rząd podniósł ceny skupu i interwencyjnie skupił ileśtam.Teraz tym drogim wystrajkowanym zbożem skarmiono żywiznę i i znów podatnik ma dopłacic do cen skupu? A kto strajkował o wyższe ceny zboza-w Polsce podstawowego pozywienia tuczników? I jeszcze to się ma opłacać - chłopu.Podatnika na to stać. To nie jest tak ,że jak ktoś ciężko pracuje to musi mieć dobrze. Trzeba produkowac rzeczy potrzebne w potrzebnych ilosciach.W całym kraju jest bieda,ludzie tracą pracę,zasiłki i muszą sobie radzić. A chłop nie -państwo,czyli my wszyscy mamy dać,bo jak nie to zablokują drogi w "legalnym proteście",albo zniszczą mi samochód,albo nie przepuszczą lekarza do chorego - wiem co piszę! A może rolnicy w ten sposób apelują o społeczną solidarność? A gdzie była narodowa solodarność podczas wojen i powstan? Ile wtedy kosztowała "mieszczuchów" żywność? Gdyby internet trafił pod strzechy już w XIX wiku,może chłopi nie dożynaliby powstanców po lasach dla butów i guzików,a ceny żywności poczas okupacji nie byłyby paskarskie. Żyjemy w państwie niestety demokratycznym i chłopoblokersi mają czynne prawo wyborcze. A efekty widać teraz po sejmie i drogach. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Jacoob Member
Data rejestracji: 31.08.2001
![]() |
Ja wiem że wszyscy twierdzą ze im jest najciężej chłopi ze na wsi , nauczyciele że w szkole , pielegniarki ze w szpitalach .Wszyscy nażekają na sektor z którym są zwiazani ale czy niky nie zauwazył że chlopi chcac wywrzeć nacisk na rzad utrudniaja nie ministerstwu życie tylko innym ale tak samo i strajkujące pielęgniarki nie szkodza tym z rzadu tylko np takim rolnikom ktorzy sie by akurat chcieli zbadać itd..Wiec co za sens robic sobie na zlość nawzajem?Jeżeli chodzi o post Brzuszka to znowu odnosze wrazenie że został opacznie zinterpretowany
|
|
|
#44 |
|
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Problem w tym ze polska to troche zacofany kraj. W krajach rozwinietych (dajmy na to Holandia) w rolnictwie jest zatrudnionych 4-5% ludnosci pracujacej.. w polsce jak dokladnie pamietam statystyki 25-30! Co jest stanowczo za duzo,.. liczba ta jest wrecz porownywalna do krajow bardzo zacofanych i malo rozwinietych gdzie te proporcje przekladaja sie zupelnie innaczje. Do tego dochodzi to.. ze dajmy na to ten Holenderski rolnik nie produkuje tak jak polski 200-300 sztuk swiniakow na uboj.. ale 2000-3000 tysiace. A to duza roznica. Pozatym technologia, odpowiednie podejscie i gospodarka i sa wysokie plony. Do tego dochodza rzadowe dotacje. Polska zas.. to jeden wielki bajzel, tutaj rolnik jestt malo co winny, radzi sobie jak moze.. i naprawde jest tym ludziom ciezko. Rzecz wlasnie w tym jak wspomnialem.. za duzo osob zajmuje sie rolnictwem w naszym kraju, do tego podejscie rzadu.. oraz wyzyskujacych rolnika firm. Wiecie dlaczego u nas jest tak drogo jest cos wyprodukowac ? I dlaczego tak drogo sie sprzedaje... ? Prosze bardzo.. np. wegierski rolnik dostaje 50% dofinansowania od panstwa.. nie wanzne na co.. on to dostaje! Dlatego moze sprzedac z nisza cena! O tym jakos nikt nie pomyslal.. tylko odrazu stwiedza ze nasze jest drogie. Im tam sie poprostu oplaca, bo duzo w to rzad wkladaja, pozatym sa inne rozlozenie ludzi pracujacych (te 4-5%) a nie jak u nas
Dlatego tez improt z zagranicy jest oplacalny.. bo poprostu to wychodzi taniej! A jak dotad rzaden z tych burakow w rzadzie nie zalapal.. tego, a wystarczy popatrzec na sasiednie europejskie kraje jak te kwestie sa rozwiazane. U nas poprostu jest burdel i tyle.. w takiej Holandi smieciarka nie zabierze Ci smieci sprzed domu jesli nie beda posegregowane. Chcemy do europy.. a mamy jedno wielkie bagno...
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Cytat:
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
|
|
|
![]() |
|
|