Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Windows 2000 Pro VS. Windows XP Pro (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-2000-pro-vs-windows-xp-pro-20974/)

esem 28.07.2005 12:11

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
nie ocenialbym systemu 2k3 po wypowiedzi kogos, kto sobie z jego obsluga nie poradzil i nie dal rady dostosowac do poziomu xp [zadanie iscie trywialne]

tez bede sobie takie fajeczki w posty wstawial - patrzyl na wszystkich z pogarda 8 )

Z konfiguracją to akurat ja sobie poradziłem: dałałeś mi na priva bardzo dobrą instrukcję obsługi (dziękuję!), są też programiki które to robią same: parę kliknięć i win2k3 udomowiony.
Natomiast nie poradził sobie z win2k3 mój 9 letni Synek: nie wszystkie bzdety mu pod tym chodziły... Co też było jakimś (co prawda mało znaczącym) argumentem.
Tak, że ze spokojnym sumieniem mogę powiedzieć: zainstalowałem, uruchomiłem, udomowiłem, sprawdziłem, pobawiłem się do bólu, odinstalowałem i nie zamierzam w najbliższej przyszłości instalować.
Jest też pytanie o cenę win2k3 i wiążący się z tym współczynnik: cena/osiągnięte efekty w zastosowaniach typowo domowych ???
Wiem, że masz legalnego win2k3 a z posiadaczami piratów Ty i ja nie dyskutujemy. 8 )

PIOTR34 31.05.2005 18:23

Ja korzystam z Firefox'a, IE dla mnie nie istnieje i napewno nie będę tęsknił.

polakT 31.05.2005 18:22

Cytat:

Napisany przez mgit
Może w końcu przejda na normlana przeglądarkę :) np. Opere :D :fiu:
Nowy IE 7.0 pewnie będzie tak samo lipny jak poprzednia wersja :P

porzednia i poprzednia i poprzednia.....

Jak znam zycie okaże się ze połowa programów bedzie wywałać bład: Do działanie programu ptrzebny IE 7.0 beta szabadziesiat lub nowszy

zgroza - ale t moze za kilka lat gdy na moim komputerku (nowym) zagości win2007 ;)

mgit 31.05.2005 18:15

[QUOTE=kralukHehe. Napewno co poniektótym będzie przeszkadzać brak nowej IE:D:P[/QUOTE]
Może w końcu przejda na normlana przeglądarkę :) np. Opere :D :fiu:
Nowy IE 7.0 pewnie będzie tak samo lipny jak poprzednia wersja :P

kraluk 31.05.2005 16:47

Cytat:

Napisany przez rosol
Sidu mam takie samo zdanie. Sam sprobowalem wina 2003 i po skonfigurowaniu chodzi miodzio. Nie rozumiem ludzi ktorzy mowia ze zle im dziala. Ale wiesz ... nie kazdy to umie dobrze skonfigurowac. Pozyczylem kolesiowi tego windowsa bo bardzo chcial go miec ... dalem ... zobaczyl ... i podziekowal bo mu sie "nie podobal" (hehe ciekawe dlaczego jak to prawie to samo co XP) tzn. nie umial sobie poradzic z konfiguracja.

Niestety nie wszystko da się skonfigurować. Ja np. nie mogłem za żadne skarby uruchomić mojego skanera... Tak więc nie zawsze jest miodzio:P

A tu taka mała informacja dla użytkowników Windows 2000:D

Cytat:

Napisany przez XP.net.pl
IE7 nie dla Windows 2000

Internet Explorer 7.0 nie będzie się dał zainstalować na systemie Windows 2000. Taka informacja jasno wynika z blogu jednego z programistów pracujących nad nową wersją przeglądarki Microsoftu. Podawane przyczyny są dwie. Otóż IE7 będzie w znacznym stopniu wykorzystywał techniki wprowadzone w dodatku Service Pack 2 dla Windows XP. Drugim powodem jest z kolei fakt, że za miesiąc (30.06) zakończy się okres wsparcia technicznego dla systemu Windows 2000.

Hehe. Napewno co poniektótym będzie przeszkadzać brak nowej IE:D:P

loki7777 31.05.2005 15:14

Ja mam problem z jego instalacja:)Kur*** mecze sie i mecze i gowno nie chce sie zainstalowac.Teraz ide do kumpla, moze on da rade u siebie, to wtedy image ghostem i po sprawie.Jak tu bbyc legalnym, jak system sie buntuje

rosol 31.05.2005 14:50

Sidu mam takie samo zdanie. Sam sprobowalem wina 2003 i po skonfigurowaniu chodzi miodzio. Nie rozumiem ludzi ktorzy mowia ze zle im dziala. Ale wiesz ... nie kazdy to umie dobrze skonfigurowac. Pozyczylem kolesiowi tego windowsa bo bardzo chcial go miec ... dalem ... zobaczyl ... i podziekowal bo mu sie "nie podobal" (hehe ciekawe dlaczego jak to prawie to samo co XP) tzn. nie umial sobie poradzic z konfiguracja.

-Sid-The-Rat=> 31.05.2005 14:38

nie ocenialbym systemu 2k3 po wypowiedzi kogos, kto sobie z jego obsluga nie poradzil i nie dal rady dostosowac do poziomu xp [zadanie iscie trywialne]

tez bede sobie takie fajeczki w posty wstawial - patrzyl na wszystkich z pogarda 8 )

polakT 31.05.2005 14:26

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
Nie rozumiem w jaki sposó zmiana systemu wpłynęła na osiągany transfer :P I tak nie przeskoczysz tego co masz od operatora ;)
...

Mam 512 Kb/s ale co z tego jak nie wyciagam 3/4 z tego na win2k predkość sciagania z ftp i http wzrosła - dlaczego nie pytaj bo nie wiem

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
...
Sterowniki... to praktycznie i tak ta sama architektura, wiec rozowdzenie sie nad tym ze nie ma do XP i trzeba uzywac tych z 2k jest imho nonsensowne
...

Nie do konca te co mam sa jeszcze z pczatkow istnienia 2k maja date na grudzien 99. w xp rozne dziwne rzeczy sie dzialy z tym modemem - a to raz ze predkość połaczenia jest 912Kb/s a innym razem 115,5- albo potrzebowało kilkukrotnego łaczenia i uzywałem 98 do internetu

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
...
A co do myszy - jest taka fajna opcja w ustawieniach myszy XP odpowiedzialna za to wolne poruszanie - wystarczy wyłączyć :P
...

no niestety wyłączone bylo zwiekszanie precyzji (czy jakos tak) i predkość na full i kursor i tak sie wlókł ;)

Jeszcze o połaczeniu 512 i modemie. komputera używam w 2 miejscach w domu i w internacie. W internacie mamy połaczenie 512 Kb/s a w domu pozostaje mi niestety modem. Komputerek zabieram do domu na ferie, swieta(powyzej tygdnia) i wakacje..

Cytat:

Napisany przez loki7777
A xp pro vs 2003 server standard?:)

wczesniej pojawiła sie taka wypowiedz;):

Cytat:

Napisany przez esem
Też od jakiegoś czasu wróciłem do win2ksp4.
XP mi niepodchodzi, a win2k3 w domowych warunkach: to jak jeżdżenie TIRem po starówce dużego miasta > pojeździłem i na tym etapie mi wystarczy. 8 )

PIOTR34 31.05.2005 14:25

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
Nie rozumiem w jaki sposó zmiana systemu wpłynęła na osiągany transfer :P I tak nie przeskoczysz tego co masz od operatora ;)
Sterowniki... to praktycznie i tak ta sama architektura, wiec rozowdzenie sie nad tym ze nie ma do XP i trzeba uzywac tych z 2k jest imho nonsensowne..
A co do myszy - jest taka fajna opcja w ustawieniach myszy XP odpowiedzialna za to wolne poruszanie - wystarczy wyłączyć :P

Weź pod uwagę, że nie każdy ma sprzęt powyżej 2ghz. Xp jest niestety pamięciożerny, na lepsze maszyny czemu nie. Inna sprawa, że nie każdy musi mieć system zbajerowany, mnie na tym nie zależy. Po prostu ma działać, a nie wyglądać. ;)

loki7777 31.05.2005 14:18

A xp pro vs 2003 server standard?:)

Lwiczek 31.05.2005 14:10

Sterowniki... to praktycznie i tak ta sama architektura, wiec rozowdzenie sie nad tym ze nie ma do XP i trzeba uzywac tych z 2k jest imho nonsensowne..

polakT 31.05.2005 13:42

Dziś mija tydzień od przeinstalowania systemu z XP na 2k. Komputer restrtowałem 11 razy z czego 10 dziś ( odłaczanie i podłaczanie hdd od ludzi :D). Po tym tygodniu pracy mam następujące wnioski (w stosunku do WINXP):

Zalety:
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Duży przyrost wydajności w stosunku do winXP
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Duzo krótsza instalacja
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Praca kilka dni nie powoduje zmniejszenia szybkości działania system (przynajmniej nie w takim stopniu jak winxp - narazie nie zauwazylem zwalniania)
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif aplikacje uruchamiaja sie znaznie szybciej
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Nie udało mi sie zawiesić systemu
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Duża ilość miejsca na dysku C pozstała po instalacji
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Strony wydają sie ładować szybciej, a sciąganie plików trwa krócej (transfery wyższe o ok 5-10kb/s)
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif brak goopiego autstartu a'la winXP (okno z wyborem akcji)
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif mam sterowniki do mojego modemu (w winXP miałem od 2k)
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif mysz w końcu prusza sie z pełną szybkością (na winXP jakoś powoli przesuwał sie kursor)
http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Problem z FTP i uploadem został rozwiązany

Wady:
- standardowo wyłaczone DMA na napedach optycznych (właczone PIO)
- Brak czcionek cleartape
- Brak 32bit kolrow w systray (256 ???)
- Brak wyrównania do siatki ikona na pulpicie jak i w folderach (tylko reczne szeregwanie)
- dostęp do komputera jak w win2k3 serv. (wolalem ten z XP)

Podsumowując. Wady w stosunku do zalet sa nieistotne. Nie jesem zawiedziony zainstalwaniem win2k, wiecej jestem zadowolony. Bede używał 2k do momentu w ktorym bede mial cos szybszego (kto wie czy nie pozostane na 2k, swiat sie zmienia)

Lwiczek 31.05.2005 12:47

No i tu pojawia się problem... u mnie komputer działa max w godzinac 6-8 do 23-1... po prostu jak śpię muszę mieć idealną ciszę bo się nie wyśpie :)

Wcześniej jeszcze miałem 2000 [z którego też byłem zadowolony] i po przejściu na XP nie zauważyłem spadku wydajności... a doszło kilka bajerów które są dla mnie bardzo przydatne. Na przykład taka duperelka jak ekran logowania... w 98 można było zrobić liste userów, w 2k trzeba wpisywać a w XP znowu mamy listę... jak ktoś ma rodziców którzy też chcą używać kompa a są bardzo upierdliwi wie o co chodzi ;) Pozatym międzymordzie XP [przy użyciu odpowiedniej skóry] jest bardziej kompaktowe od 2k i przyjemniejsze dla oka...
Aha - i nie instaluję wszystkiego co mi wpadnie w łapy na pałe - mam już zestaw preferowanych programów z których kożystam i już... Pozatym mam tak rozplanowany dysk:
C - 5GB - system + docs&sets
D - 20BG - wszystkie instalacje programów
E,F,G,H - 120GB-25GB - mniej istotne dla was ;P

PIOTR34 22.05.2005 19:48

No i posypała się lawina :)

@Lwiczek
Ja mam Athlona 1,4 Mhz 512 ramu i uważam że XP dla mnie to za duże obciązenie. Dziwię się że tak pięknie Ci wszystko działa na takiej konfiguracji, sprawdź jak Ci będzie działać po tygodniu bez restartu.

esem 22.05.2005 19:39

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
Hmm... Mam D650 i 256 ramu... WinXP chodzi u mnie wyśmienicie od września... wcześniej też chodził [prawie 15 miechów], ale mi się dysk sypnął :P Nic mi się nie muli, nic się nie zawiesza... co wy do diaska robicie z tymi komputerami?! :/

Ciężko pracujemy... Nie mamy OSów na pokaz... 8 )

polakT 22.05.2005 19:34

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
Hmm... Mam D650 i 256 ramu... WinXP chodzi u mnie wyśmienicie od września... wcześniej też chodził [prawie 15 miechów], ale mi się dysk sypnął :P Nic mi się nie muli, nic się nie zawiesza... co wy do diaska robicie z tymi komputerami?! :/

:wow: ale chyba nie 24 na godzine (dobe wiem) ;), bo u mnie jak pochdzi 24h to juz nie chce mi sie nawet pracowac przy takim systamie - jutro bede instalowal 2k. niech tylko mature Z polskiego zdam i kupie cd :D

Lwiczek 22.05.2005 19:26

esem 21.05.2005 19:32

Też od jakiegoś czasu wróciłem do win2ksp4.
XP mi niepodchodzi, a win2k3 w domowych warunkach: to jak jeżdżenie TIRem po starówce dużego miasta > pojeździłem i na tym etapie mi wystarczy. 8 )

PIOTR34 21.05.2005 13:37

Cytat:

Napisany przez thomascamel
Widze iż mamy podobny sprzet, jak tez problem z xp. Napisałeś iż kozystasz z 2k, wiec ponawiam moje pytanie, ktore postawiłem wczesniej, jak w2k sprawuje sie po 2-3 dniach bez wyłaczania i restartowania. czy tez jest zapchany jak xp czy poprostu działa dalej.

Nie narzekam, kompa bardzo rzadko wyłączam, na dzień dzisiejszy chodzi od 6 dni i nic mu nie jest, przy XP (u mnie) po jednej dobie musowy był restart.

Cytat:

Napisany przez rosol
co 1-2 miesiace robie formata

Dlaczego tak często formatujecie dyski?

joujoujou 21.05.2005 13:28

Cytat:

[...] jak w2k sprawuje sie po 2-3 dniach bez wyłaczania i restartowania. czy tez jest zapchany jak xp czy poprostu działa dalej.

Właśnie u mnie win2k chodzi sobie od ponad 2 dni i nic a nic nie muli, XPka miałem, ale zmieniłem i nie żałuję. :D

polakT 21.05.2005 13:12

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Ja korzystam z W2k, a na drugim dysku nie dawno zainstalowałem W2k3 wersję 180 dniową. :spoko: :D Miałem kiedyś XP, ale po tygodniu pracy chodził jak mół i wgóle za dużo w nim wodotrysków.

Widze iż mamy podobny sprzet, jak tez problem z xp. Napisałeś iż kozystasz z 2k, wiec ponawiam moje pytanie, ktore postawiłem wczesniej, jak w2k sprawuje sie po 2-3 dniach bez wyłaczania i restartowania. czy tez jest zapchany jak xp czy poprostu działa dalej.

PIOTR34 21.05.2005 13:06

Ja korzystam z W2k, a na drugim dysku nie dawno zainstalowałem W2k3 wersję 180 dniową. :spoko: :D Miałem kiedyś XP, ale po tygodniu pracy chodził jak mół i wgóle za dużo w nim wodotrysków.

B@rtek 21.05.2005 09:22

Cytat:

Napisany przez Patrix
są tweaki co robią to wszystko za Ciebie wystarczy może 15 klików i wszystko załatwione.
pościęcisz mu 3 godzinki i minimum pół roku z głowy :D
mój ma 5 miechów i zupełnie jakbym go tydzień temu instalował :D

Ostatnio tak zrobiłem i własnie system chodzi już od 5 tygodni jak zaraz po instalacji :)

Używam Xp-AntiSpy z własnymi ustawieniami :taktak:

Matievoo 21.05.2005 08:51

Ja korzystam w Windowsa XP Pro i narazie nie miałem do niego zastrzezeń, chociaż ostatnio ... ;)

Patrix 20.05.2005 23:12

Cytat:

w konfiguracji, pewnie jakbym go dobrze poznał i skonfigurował to działał by i działał ale mi sie poprostu nie chciało - nowy system wymagajacy dość szybkiego kompa :) (czyli nie moj ;)) - w sumie nie miało to dla mnie sensu i stad moja niechec i brak checi ;)

Pozatym potrzebny jest mi komputer do zastosowan domowych, a ilosc rozwiazan serwerowych w 2k3 mnie przeraza(szczegolenie wyłaczanie niepotrzebnych usług) :podbite:

są tweaki co robią to wszystko za Ciebie wystarczy może 15 klików i wszystko załatwione.
pościęcisz mu 3 godzinki i minimum pół roku z głowy :D
mój ma 5 miechów i zupełnie jakbym go tydzień temu instalował :D

rosol 20.05.2005 23:06

hmm ale w 2003 wszystkie uslugi sa powylaczane !! W XP trzeba wszystko powylaczac!
Naprawde polecam win2003. Kumpel mial na duronie 800 i 256MB i tez elegancko chodzil... oczywiscie bez Luny. Jak najbardziej ten system nadaje sie do zastosowan domowych! Wystarczy tylko chciec. Opis jak poustawiac wszystko aby jako tako chodzil jest na www.xp.net.pl w artykulach. Jest to dla mnie idealny system!! No i darmowy! Mam wersje 180dniowa ale i tak co 1-2 miesiace robie formata. POLECAM GO KAZDEMU!!

whisper 20.05.2005 23:05

To Logiczne że winda xp professional jest lepszy od 2000.Za nie długo wyjdzie new windows Longhorn czy jakoś tak to sie zobaczy czy będzie lepszy od xp. Ale napewno będzie ,no bo po co by robili nowy system gorszy od starego:D proste i logiczne

polakT 20.05.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez Patrix
jaka zmiana ??
system jest the best...
u mnie działa od stycznia :D
tylko sp mi sie nie spieszy instalować...

w konfiguracji, pewnie jakbym go dobrze poznał i skonfigurował to działał by i działał ale mi sie poprostu nie chciało - nowy system wymagajacy dość szybkiego kompa :) (czyli nie moj ;)) - w sumie nie miało to dla mnie sensu i stad moja niechec i brak checi ;)

Pozatym potrzebny jest mi komputer do zastosowan domowych, a ilosc rozwiazan serwerowych w 2k3 mnie przeraza(szczegolenie wyłaczanie niepotrzebnych usług) :podbite:

Patrix 20.05.2005 22:42

Cytat:

pojawiła sie sugestia aby zainstalować 2k3. NIE. Miałem go przez 3 dni. każda zmiana wymagała restartu

jaka zmiana ??
system jest the best...
u mnie działa od stycznia :D
tylko sp mi sie nie spieszy instalować...

polakT 20.05.2005 22:23

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
U mnie takie rzeczy jak u Ciebie thomascamel nie występują.
PIII 1.13 (Speed Step - teraz pracuje ok. 724 MHz), 256MB RAM, 30GB

siedzie właśnie i sumuje Kb z menadzera zadań i explorer.exe ma ok 35MB przedwczoraj na sp1 (teraz po reinstalacji sp2) miałem od 30 do 40MB. Strasznie pamięciożerny jest ten XP. w poniedziałek zainstaluje 2000 pro sp4 i powiem jakie różnice zauważyłem.

pojawiła sie sugestia aby zainstalować 2k3. NIE. Miałem go przez 3 dni. każda zmiana wymagała restartu systemu a przy moich układach nie wchodzi to w gre.. i też miał probelm z pamiecia - miałem niedawno 98SE- ideał gdyby sie nie zawieszał co 20 min ;)

Kris 20.05.2005 22:10

U mnie takie rzeczy jak u Ciebie thomascamel nie występują.
PIII 1.13 (Speed Step - teraz pracuje ok. 724 MHz), 256MB RAM, 30GB

polakT 20.05.2005 22:06

Cytat:

Ludzie, przecież XP może funkcjonować bez bajerów i kolorowych tematów... wówczas wygląda jak "inne" okienka... no i jest szybciej. :spoko:

właśnie tak zrobiłem, pwyłanczałem c sie dało: luna, efekty, niepotrzebne usługi ale po dniu pracy mam dziwnie zapchany system, cos co wymaga godzine 2 po uruchmieniu 2-3sekund po dniu ptrzbuje nawet 10-15, ciągła konieczność restartowaia systemu mnie dobija, dlatego pytam jak jest z win 2k.

Czytam szukam i coraz bardziej zauważam ze pomimo ze 2000 nie nalezy do nowści chyba bedzie dla mojego kompka najlepszym wyjsciem

kraluk 20.05.2005 21:53

Cytat:

Ludzie, przecież XP może funkcjonować bez bajerów i kolorowych tematów... wówczas wygląda jak "inne" okienka... no i jest szybciej. :spoko:

Może i będzie szybciej, ale i tak Win2k chodzi lepiej na słabszym sprzęcie niż XP z wyłączonymi bajerami. Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji.

Kris 20.05.2005 21:45

kraluk 20.05.2005 21:36

Hehe, kolejne wykopaliska.

A wracając do tematu. Bawiłem się ostatnio z Win2k (nawet mi komp zaczął trochę szybciej działać), ale i tak wróciłem do XP. Jakoś brakowało mi tych kolorowych kreatorów i wogóle kolorów:D

@thomascamel, na Twoim sprzęcie zainstalowałbym Win2k SP4. Ten Celek będzie wg mnie dużo lepiej chodził na NT5.0.

MariuszV 20.05.2005 21:31

Windows 2000 jakby nie bylo jest juz troszeczke przestazaly... a Tak dla wiadomosci to XP jest budowany na jadrze NT czyli tym samym co 2000 ale to pewnie wszyscy wiedza wiec nic nowego tutaj nie wnioslem powiem tlyko tyle ze jesli krtos chce miec naprawde najlepszy obecnie Windows to powinien zainstalowac 2003, jest to najlepsze rozwiazanie dla tych ktorzy maja jako takie pojecie o komputerach.

B@rtek 20.05.2005 19:21

Ostatnio zainstalowałem Win 2000 Pro, bo go tak chwalą, że mało RAMu zabiera i jest niby stabilniejszy, ale mam dysk 160GB na ATA i Windows widzi tylko 128GB, więc musiałem wrócić na XP pro :taktak:

A tak pozatym to mój XP Pro z SP1 chodzi juz ponad miesiąc tak jak zaraz po instalce :D

Nie wiem co mu się stało?

Zawsze co tydzień format, a teraz chodzi jak złoto :jupi:

polakT 20.05.2005 19:08

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
@thomascamel widzę, że chcesz zostać GURU na forum i czytałeś poradnik @woitasa :D

ano czytałem - ale w po przeczytaniu tematu wiem: (dla mnie) 2000 lepszy, stabilniejszy, mniej ramu zurzywa, ale jak działa po 2 dniach. Ze działa to tez wiem - tylko jak - bo jezeli tak jak moj xp to nie warto sbie d*** zawracac instalowaniem tylko na XP siedzieć.
Już co sie dało powyłaczałem i co z tego XP bez restartu co 24h dziala jak 2000 PRO na 166MHz i 16MB ram.

PS. W sumie po twjej wypowiedzi tez mozna sie przypiep**** ze czytałes poradnik i chcesz zostac GURU - a czy twoja wypowiedz wniosła coś nowego czy tylko przekręciła licznik o 1. ;) :piwo:

B@rtek 20.05.2005 18:53

@thomascamel widzę, że chcesz zostać GURU na forum i czytałeś poradnik @woitasa :D

polakT 20.05.2005 17:27

Dziś ja zabawię sie w wykopaliska. Czytałem ten temat i nie natrafiłem na interesujące mnie informacje - lub je przeoczyłem.

Mój sprzet to: Celeron 1300/256/100, RAM 256MB, i inne w tym momencie nie wazne. Sterowniki znajduję do wszystkich posiadanych przezemnie podzespołów.
Z komputera kozystam przedewszystkim do przegladania zasobow internetu + azorek, do ogladania filmow i sluchania muzyki. WinXP bardzo obciąża mojego biednego celerona wiec chodzi mi o uzucie procesora i pamieci bezposrednio po instalacji. chodzi oto by przy wlaczonym azorku miec conajwyzej te 256 a nie ponad 300Mb. Mam pytanie odnośnie stabilności i szybkości pracy po kulkunastu a nawet kilkudziesieciu godzinach uzywania. WinXP po 1 dniu uzywania niemiłosiernie muli.

Przedewszystkim chodzi mi o stan systemu p 20-50h non-stop - czy jak w xp tylko restart alb nie dotykac

CIAPEK 22.08.2003 09:34

Win98SE

a ja zdradzam niedługo win 2000 i powracam do 98SE.
Troche mam już dość tego win2k i to nie to, że nie potrafie skonfigurować sobie wszystkiego dobrze, ale coś innego.
Denerwuje mnie też to, że nie ma wszystkich sterowników do 2k i mam często jakieś błędy, które opisywałem nie raz.
XP nie chce bo na moim sprzęci będzie mi mulił.

Zobaczymy jak to kiedyś było na śmigającym 98. :)

LECHWOS 22.08.2003 09:25

bylem wierny 98se.Ale zdradziłem go dla xp:) .Dlaczego tylko stabilnosc bo o to chyba chodzi .

kraluk 21.08.2003 10:43

Cytat:

absorb napisa***322;(a)
Lepiej byś skrobną coś z zawartością merytoryczną! ;- >
Postaram sie ;) :) :P
Pozdro;)

absorb 20.08.2003 20:32

Cytat:

kraluk napisa***322;(a)
Taki stary post, a ktos go jednak wyciagnal...
Kto by pomyslal.
Pozdro;)

Lepiej byś skrobną coś z zawartością merytoryczną! ;- >

kraluk 20.08.2003 12:19

Taki stary post, a ktos go jednak wyciagnal...
Kto by pomyslal.
Pozdro;)

absorb 20.08.2003 09:18

Cytat:

esem napisa***322;(a)
To powinno być w opcja paska zadań: Panel sterowania: Ustawienia paska zdań (lub jakoś podobnie). Sprawdzę jak wrócę do domu, w pracy nie mam XP. 8)
Sęk w tym że jak się odznaczy "Grupuj podobne elementy na pasku zadań" to co prawda są obok, ale niesortowane - to tylko połowa sukcesu!!!

esem 20.08.2003 08:56

Cytat:

absorb napisa***322;(a)
Po drugie chciałbym zapytać jak wyłączyć pewną irytującą cechę Explorer'a w Win XP. Chodzi o to że na dolnym pasku gdy zabraknie miejsca na paseczki odpowidzialne za poszczególne okna to XP robi paseczek zbiorczy który obsługujemy prawym przyciskiem. Mnie się to nie podoba. Wygodniej jest po staremu, tzn. że paseczki robią się coraz węższe a potem dochodzi ikonka odpowiedzialna za przesuwanie. Jak wrócić do takiego trybu? Dobre jest to że jak odpalę np. folder, explorer, program, folder, folder, explorer to wszystko jest w XP posegregowane!!!
To powinno być w opcja paska zadań: Panel sterowania: Ustawienia paska zdań (lub jakoś podobnie). Sprawdzę jak wrócę do domu, w pracy nie mam XP. 8)

absorb 20.08.2003 08:31

Po pierwsze poszukuję XP Pro po niemiecku i po angielsku.
Jeśli ktoś ma mi cokolwiek do zaoferowania w tym temacie to proszę się kontaktować (komunikator albo Emil).

Po drugie chciałbym zapytać jak wyłączyć pewną irytującą cechę Explorer'a w Win XP. Chodzi o to że na dolnym pasku gdy zabraknie miejsca na paseczki odpowidzialne za poszczególne okna to XP robi paseczek zbiorczy który obsługujemy prawym przyciskiem. Mnie się to nie podoba. Wygodniej jest po staremu, tzn. że paseczki robią się coraz węższe a potem dochodzi ikonka odpowiedzialna za przesuwanie. Jak wrócić do takiego trybu? Dobre jest to że jak odpalę np. folder, explorer, program, folder, folder, explorer to wszystko jest w XP posegregowane!!!

esem 01.06.2003 19:15

Chciałem niechcący zauważyć, że OfficeXP pod win2k jest super stabilny i niewysypuje się tak jak pod winXP. Chodzi bezbłędnie na Corelowskich czcionkach - jest to dla mnie ważne, nie lubię używać oklepanych czcionek: TimesNR czy Ariel: Southern czy Switzerland są zdecydowanie mało popularne i nadają indywidualność. 8)

Gorzala 31.05.2003 20:28

Cytat:

esem napisa***322;(a)
O.K. Tylko moim zdaniem: msconfig nie wnosi mi nic ciekawego (nowego) do win2k. 8)
Eh, no moze i tak..., ale te stare przyzwyczajenia... :D :3msie:

esem 31.05.2003 20:26

Cytat:

Gorzalka napisa***322;(a)
Thx, wrzucilem tam gdzie pisalem, i odpalam przez "msconfig" z uruchom... ;) :)
O.K. Tylko moim zdaniem: msconfig nie wnosi mi nic ciekawego (nowego) do win2k. 8)

Gorzala 31.05.2003 20:21

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Gdzie chcesz: i tak z tego katalogu (miejsca) musisz startować, albo wpisz ścieżkę dostępu. 8)
Thx, wrzucilem tam gdzie pisalem, i odpalam przez "msconfig" z uruchom... ;) :)

esem 31.05.2003 20:18

Cytat:

Dzieki :)

Tylko mi jeszcze powiedz gdzie to wrzucic? X:\WINNT\system32\ ??

Gdzie chcesz: i tak z tego katalogu (miejsca) musisz startować, albo wpisz ścieżkę dostępu. 8)

Gorzala 31.05.2003 19:46

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Tu masz po polsku. 8)
Dzieki :)

Tylko mi jeszcze powiedz gdzie to wrzucic? X:\WINNT\system32\ ??

esem 31.05.2003 19:28

Ilość załączników: 1
Cytat:

Jest w 2k moze cos a'la "winipcfg" i "msconfig" z 98?
Tu masz po polsku. 8)

CIAPEK 30.05.2003 12:42

Cytat:

Piotr Krawczyk napisa***322;(a)
Ja jestem za XP.Jeżeli ktoś ma słabszy komp.to niech zainstaluje W 2000. Jak się komuś nie podoba kolorowy interfejs kojarzący się z amatorskim przeznaczeniem XP to może to sobie zmienić. Nie rozumiem tych co piszą że Xp jest gorszy bo taki kolorowy!
:D Może byś tak najpierw przeczytał dokładnie cały temat? Bo widze, że Ci się niechciało.
To co piszesz to na pewno nie wyczytałeś tego na forum!
Co ty wogóle napisałeś?:blee:
-że win 2000 jest tylko pod starsze kompy
-że interfejs 2000 jest amatorski i to wizerunek od razu systemu
-nie wiem kto tutaj pisał, że XP jest gorszy bo kolorowy? To jeden z głównych powodów kozaków, którzy podają, że to najważniejsza przewaga nad win 2000!
:cisza: no comment

Piotr Krawczyk 30.05.2003 12:25

Ja jestem za XP.Jeżeli ktoś ma słabszy komp.to niech zainstaluje W 2000. Jak się komuś nie podoba kolorowy interfejs kojarzący się z amatorskim przeznaczeniem XP to może to sobie zmienić. Nie rozumiem tych co piszą że Xp jest gorszy bo taki kolorowy!

esem 29.05.2003 21:17

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

MSCONFIG mozesz sobie dograc - ale to jest wersja "nieoficjalna po angielsku :)

Co do polecen:

gpedit.msc

i jak Ci by brakowalo themsów to w 2k jest tylko nie ma skrotu w Panelu - wpisz poprostu themes :)

Tutaj masz ten pliczek :)

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.php?postid=112896&s=

Jest też wersja polska: z winXP chodzi bezbłędnie. Gdzieś na forum www.infojama. pl też znajdziesz. 8)

CIAPEK 29.05.2003 21:11

Cytat:

Dobra, SP3 jest... ;)(...)
Szcerze? Jade ciągle na SP1 i było dobrze i jest, ściągam własnie ciągle SP3 i ma być podobno jeszcze lepiej.:jupi: :)

Laser 29.05.2003 17:33

Cytat:

Witam !

MSCONFIG mozesz sobie dograc - ale to jest wersja "nieoficjalna po angielsku :)

Co do polecen:

gpedit.msc

i jak Ci by brakowalo themsów to w 2k jest tylko nie ma skrotu w Panelu - wpisz poprostu themes :)

Tutaj masz ten pliczek :)

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.php?postid=112896&s=

Gorzala 29.05.2003 17:28

Laser 29.05.2003 15:47

Cytat:

Te, Kizio, bez takich, bo post mi gerda potraktuja i gdzie ja pytania bede zadawal?
Witam !

Kizio zapewne zapomniał dodac słowa "mój"

... najprawdopodobniej mój ostatni..... :)

Gorzala 29.05.2003 15:44

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
jest to najprawdopodobniej ostatni post w tej dyskusji. Ja uważam że dla mnie XP jest lepszy od 2000!
Te, Kizio, bez takich, bo post mi gerda potraktuja i gdzie ja pytania bede zadawal?

kizio 29.05.2003 15:40

jest to najprawdopodobniej ostatni post w tej dyskusji. Ja uważam że dla mnie XP jest lepszy od 2000!

memorando 29.05.2003 15:17

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Nie jestem przekonany, że jest to dobry pomysł. Może jest to jakaś oszczędność miejsca na HDD - ale to chyba jedyny argument. 8)
Boże to nie oszczędność to śmieci czytaj dosadnie kopie plikow ktore są w system32 po to abyś jak ochrona się wlaczy nie musial cdka wsadzać ale w 50 % przypadkow i tak nie przywraca pliku chronionego z dllcache ale z cdka instalacyjnego niestety to jest nie potrzebne wiem co mowię bo zawsze wywalam

Gorzala 29.05.2003 14:28

Dobra, z ASPI sobie poradzilem :jupi: ;)

esem 29.05.2003 14:24

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
...
Widzisz, aby mi dzieciak nie katował nagrywarki to mu pozakładałem gierki na wirtualach. winXP nie reagował na takie zaczepki i zamykał się migiem. 8)

Laser 29.05.2003 14:17

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Laser, pewnie masz zainstalowanego Alcohola?
Pytanko: ja go mam bo potrzebuję ponad 20 wirtualnych napędów. Zauważyłem, że wirtualne napędy Alcohola znacznie wydłużają czas zamykanie systemu: u mnie trwa to prawie 5 min. Znalazłeś na to jakąś radę? 8)

Witam !

Szczerze - jak potrzebuje wirtualny naped to poprostu go właczam jak koncze korzystac wylaczam i winda zamyka sie miodzio :)

Czasami lubi sobie dłuzej pomyslec ale to zadko - zawsze zamyka sie poprawnie :)

esem 29.05.2003 14:15

Laser, pewnie masz zainstalowanego Alcohola?
Pytanko: ja go mam bo potrzebuję ponad 20 wirtualnych napędów. Zauważyłem, że wirtualne napędy Alcohola znacznie wydłużają czas zamykanie systemu: u mnie trwa to prawie 5 min. Znalazłeś na to jakąś radę? 8)

Laser 29.05.2003 14:14

Cytat:

:buu: Clony XXL meczy ASPI... :buu:
Witam !

No to masz pierwszy problem ktory meczy wszystkich :)

esem 29.05.2003 14:11

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Hmm mozesz mi powiedziec czemutak nalezy zrobic ??

Czy to jakis temp dla dll'i czy jak ??

Nie jestem przekonany, że jest to dobry pomysł. Może jest to jakaś oszczędność miejsca na HDD - ale to chyba jedyny argument. 8)

Gorzala 29.05.2003 14:09

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

:buu: Clony XXL meczy ASPI... :buu:

Laser 29.05.2003 14:06

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
po zainstalowaniu wszystkiego wywal wszystkie pliki z katalogu
c:\winnt\system32\dllcache\*.*

Witam !

memorando 29.05.2003 13:19

Cytat:

Da sie jakos wylaczyc beeper systemowy? Bo co jakis czas mnie wqrza...
jeżeli chodzi o dźwięki to panel sterowania i mu;ltimedia wylaczysz tam hehe

Gorzala 29.05.2003 13:17

Da sie jakos wylaczyc beeper systemowy? Bo co jakis czas mnie wqrza...

Gorzala 29.05.2003 13:05

Cytat:

OK!

Qfa, za Chiny Ludowej nie moge wyregulowac sobie prwdkosci myszy... :D

memorando 29.05.2003 13:03

Cytat:

Dobra, SP3 jest... ;)
Teraz reszta... :)

Gorzala 29.05.2003 12:55

Cytat:

bez sp1 lub sp2 nie ruszysz via ani dma 66 lub wyższego:)
Dobra, SP3 jest... ;)
Teraz reszta... :)

memorando 29.05.2003 12:48

Cytat:

Wielkie dzieki.
bez sp1 lub sp2 nie ruszysz via ani dma 66 lub wyższego:)

Gorzala 29.05.2003 12:36

Cytat:

najpierw sp2 albo sp 3 i inne poprawki potem via potem aspi
Wielkie dzieki.

memorando 29.05.2003 12:33

Cytat:

Chlopaki: Co najpierw? 4in1, SP3, ASPI?? Moze jakis debesciak z 2k sie ze mna skontaktowac na gg? 2635993... :)
najpierw sp2 albo sp 3 i inne poprawki potem via potem aspi

Gorzala 29.05.2003 12:26

Chlopaki: Co najpierw? 4in1, SP3, ASPI?? Moze jakis debesciak z 2k sie ze mna skontaktowac na gg? 2635993... :)

Gorzala 29.05.2003 12:08

no i mam 2k!!! :jupi: :jupi: musze jeszcze stery instalnac, bo jade na samych detkach + stery 2k :D

Weron 28.05.2003 20:38

Caly czas na biezaca sledze ten topic i w koncu musze cos napisac.
Wieksza czesc argumentow przemawiajacych za tym, ktory system jest lepszy to jeden wielki zart.
A juz te, ktore sa pzreciwko xp sa conajmniej dziwne, zeby nie powiedziec zalosne.
Jeden wielki smiech.

esem 28.05.2003 18:09

Cytat:

No dobra chlopaki, w RAM(ki) juz sie zaopatrzylem... ;) Jeszcze kompa musze skrecic...:) a potem (moze jutro)...2k!
Trzymam kciuki! 8)

Gorzala 28.05.2003 17:24

No dobra chlopaki, w RAM(ki) juz sie zaopatrzylem... ;) Jeszcze kompa musze skrecic...:) a potem (moze jutro)...2k!

esem 27.05.2003 18:42

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
A nie latwiej powiedziec, ze Win 2000 i ikspe to to samo tylko, ze xp ma wiecej wodotryskow i jest przeznaczony dla lepszych kompow? pozdro ;)
To nie jest prawda! 8)

memorando 27.05.2003 17:44

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
w obu przypadkach będzie ładnie chodził :spoko:

Mi śmiga jak mówiłem na 192 ramach i Celeronie 566, a miałem 64 ramy i dało się pracować ;)

To jest właśnie ta zaleta win2k, że profesjonalny system na niewygórwany sprzęt!

P.S. Memorando! Dobre teksty! :spoko:

Masz rację komp z prockiem 233 ramem 64 chodzi naprawdę stabilnie i nie widzialem na oczy ostatnio żadnych problemow jak stoi to stoi a palę sobie cdka 700 mega z danymi zawsze w okolo 6 minut 10 sekund może czasami 6 minut i 25

CIAPEK 27.05.2003 17:42

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
A nie latwiej powiedziec, ze Win 2000 i ikspe to to samo tylko, ze xp ma wiecej wodotryskow i jest przeznaczony dla lepszych kompow? :)
:cisza: Bo niedlugo klocic sie bedziecie :) :cisza:
pozdro ;)

Jssne, że raczej nie Smartek:ysz:
Kiedyś to już pisałem, ale przypomne jeszcze raz.
Pracowałem kiedyś w firmie, która zajmuje się produkcją TV. Główne narzędzie pracy oprócz kamer to był komputer na którym składało się filmy i inne produkcje.
Szef miał komputer, że jak go pierwszy raz zobaczyłem to nie widziałem takiej rakiety i takiego kombajnu z wieloma komponentami.

Zapytałem go czemu nie XP tylko win2k! Nie było nawet tematu. Coś tam się zaśmiał pod nosem i powiedział, że tylko win2k nadaje się tylko do takich rzeczy jest bardziej profesjonalny i wogóle.

memorando 27.05.2003 17:41

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
A nie latwiej powiedziec, ze Win 2000 i ikspe to to samo tylko, ze xp ma wiecej wodotryskow i jest przeznaczony dla lepszych kompow? :)
pozdro ;)

Co ty chrzanisz:) popatrz chociażby na budowę katalogow po instalacji w winxp a win2000 w win xp uklad jest tak zamataczony że szlag trafić może dalej zajdę opcje zabezpieczeń każdego folderu są mniejsze w winxp

Laser 27.05.2003 17:38

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
pozdro ;)

Witam !

Nie

CIAPEK 27.05.2003 17:36

Cytat:

mqy napisa***322;(a)
(...)A no i jak by chodzil(2000) na:
A) --- P III 500 , Asus P2B , 192Ram(100).........
B) --- P II 350 , Asus P2B , 128Ram(100)...........

w obu przypadkach będzie ładnie chodził :spoko:

Mi śmiga jak mówiłem na 192 ramach i Celeronie 566, a miałem 64 ramy i dało się pracować ;)

To jest właśnie ta zaleta win2k, że profesjonalny system na niewygórwany sprzęt!

P.S. Memorando! Dobre teksty! :spoko:

Smartek 27.05.2003 17:29

pozdro ;)

mqy 27.05.2003 17:25

Cytat:

Słuchaj facet winxp jest dla stada troglodytów którzy muszą mieć wszystko podan w postaci obrazków bo ich tępe mózgi nie umieją logicznie myśleć i muszą mieć podan w formie obrazkowej windows 2000 zostal stworzony jako system dla ludzi myślących logicznie konstruktywnie i nieobrazkowo a teraz przeważa grupa idiotów której trzeba wszystko obrazkami przedstawiać bo nie umieją pomyśleć logicznie i nazywają coś co wymaga umyslu trzeźwego dnem. Posiedź rok na win 2000 a się sam przekonasz bo 7 dni siedzenia cvzy 30 na win 2000 nic nie da ja dokladnie na początku zabawy z win 2000 siedzialem 7 dni kląlem ale potem zacząlem dostrzegać jego poważne zalety jak naprawdę niesamowicie rozwinięta logika konstrukcji czysty empiryzm a win xp musialem mu na słowo wierzyć bo nioe byl logiczny a siedzialem 3 miechy na draństwie co mi po pięknych obrazkach to nic jest tak winxp okrutnie nielogiczny że niestety ale nienalepiej zaprojektowany to wszystko
no wlasnie ja niechcie zeby win robil wszystko za "mnie".....
A jak chodzi na takim kompiku to ...ZAje**scie........

memorando - prosba, zacznij uzywac znakow interpunkcyjnych(bedzie sie latwiej czytalo:))

esem 27.05.2003 17:21

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Nie poznaje Cie !:3msie: ;)

No cóż, jestem prawie od tygodnia na win2k i zaczynam go lubieć. Jest trudnieszy do opanowania od winXP ale wydajniejszy, logiczniejszy i mam nowe doswiadczenia.
A tak w ogóle: never say NEVER. 8)

memorando 27.05.2003 17:18

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Odpowiem Ci tak:
win2k jest do pracy - winXP do zabawy,
win2k jest dla profesjonalistów - winXP dla amatorów (od razu chodzi, nic nie musisz specjalnie ustawiać). 8)

:

:glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: :)

memorando 27.05.2003 17:14

Cytat:

mqy napisa***322;(a)
!!!witam!!!

Ja caly czas jezdze na Windows'ie 98(i to jest moj pierwszy system;p), mysle o przesadce na inny system(oprucz LiNUX'a -- z nudów), ale nie wiem ktory system wybrac, jakie kolwiek testy np. w gazetach mnie nie interesuja bo sa najczesciej "nieprawdziwe" (nieoszukujmy sie), zaprzyjazniony ze mna informatyk twierdzi ze XP jest bardzo dobry, i lepszy od 2000, choc bardziej przekonuja mnie wasze argumenty, moj kumpel zainstalowal sobie 2000(bo to taki deb*l, powiedzialem mu ze podobno 2000 jest barzdzo dobry, a on go zainstalowal, ma tam taki syf, nie wie o co chodzi w tym Windows'ie..;)) mi sie osobiscie ten systemik podoba(u niego), ale ja na kompie musze miec straszny porzadek, i staram sie wszystko kontrolowac, a on...<bez komentarza>, zreszta nie wazne...
...W tym momencie sie wyroznie i przyznam ze mi sie podoba XP(w versji okraglej), naprawde bardzo, ale wazniejsze jest dla mnie mimo wszystko funkcjonalnosc, ... "dobrość" i to zeby miec orginalny system nie chce zadnych piratów systemu, ja mam orginal 98'ki i chci zeby tak na przyszlosc......

PS. Jeszcze jedno czy zgodne z prawem jest zakup np. Windowsa 2000 na jakejs gieldzie komputerowej(uzywana orginalna plyta z licencja)?
Orientuje sie moze ktos za ile mniej wiecej mozna kupic np. na Balicach takiego Windows'a(uzywany, orginal, z licencja)

A no i jak by chodzil(2000) na:
B) --- P II 350 , Asus P2B , 128Ram(100)...........

Słuchaj facet winxp jest dla stada troglodytów którzy muszą mieć wszystko podan w postaci obrazków bo ich tępe mózgi nie umieją logicznie myśleć i muszą mieć podan w formie obrazkowej windows 2000 zostal stworzony jako system dla ludzi myślących logicznie konstruktywnie i nieobrazkowo a teraz przeważa grupa idiotów której trzeba wszystko obrazkami przedstawiać bo nie umieją pomyśleć logicznie i nazywają coś co wymaga umyslu trzeźwego dnem. Posiedź rok na win 2000 a się sam przekonasz bo 7 dni siedzenia cvzy 30 na win 2000 nic nie da ja dokladnie na początku zabawy z win 2000 siedzialem 7 dni kląlem ale potem zacząlem dostrzegać jego poważne zalety jak naprawdę niesamowicie rozwinięta logika konstrukcji czysty empiryzm a win xp musialem mu na słowo wierzyć bo nioe byl logiczny a siedzialem 3 miechy na draństwie co mi po pięknych obrazkach to nic jest tak winxp okrutnie nielogiczny że niestety ale nienalepiej zaprojektowany to wszystko

Laser 27.05.2003 17:10

Cytat:

mqy napisa***322;(a)

Mam P3 550 i 256 ramu i zapier**** jak dziki osioł ! ;) :3msie:

Laser 27.05.2003 17:09

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Odpowiem Ci tak:
win2k jest do pracy - winXP do zabawy,
win2k jest dla profesjonalistów - winXP dla amatorów (od razu chodzi, nic nie musisz specjalnie ustawiać). 8)

Witam !

Nie poznaje Cie !:3msie: ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:31.