![]() |
Cytat:
Natomiast nie poradził sobie z win2k3 mój 9 letni Synek: nie wszystkie bzdety mu pod tym chodziły... Co też było jakimś (co prawda mało znaczącym) argumentem. Tak, że ze spokojnym sumieniem mogę powiedzieć: zainstalowałem, uruchomiłem, udomowiłem, sprawdziłem, pobawiłem się do bólu, odinstalowałem i nie zamierzam w najbliższej przyszłości instalować. Jest też pytanie o cenę win2k3 i wiążący się z tym współczynnik: cena/osiągnięte efekty w zastosowaniach typowo domowych ??? Wiem, że masz legalnego win2k3 a z posiadaczami piratów Ty i ja nie dyskutujemy. 8 ) |
Ja korzystam z Firefox'a, IE dla mnie nie istnieje i napewno nie będę tęsknił.
|
Cytat:
porzednia i poprzednia i poprzednia..... Jak znam zycie okaże się ze połowa programów bedzie wywałać bład: Do działanie programu ptrzebny IE 7.0 beta szabadziesiat lub nowszy zgroza - ale t moze za kilka lat gdy na moim komputerku (nowym) zagości win2007 ;) |
[QUOTE=kralukHehe. Napewno co poniektótym będzie przeszkadzać brak nowej IE:D:P[/QUOTE]
Może w końcu przejda na normlana przeglądarkę :) np. Opere :D :fiu: Nowy IE 7.0 pewnie będzie tak samo lipny jak poprzednia wersja :P |
Cytat:
A tu taka mała informacja dla użytkowników Windows 2000:D Cytat:
|
Ja mam problem z jego instalacja:)Kur*** mecze sie i mecze i gowno nie chce sie zainstalowac.Teraz ide do kumpla, moze on da rade u siebie, to wtedy image ghostem i po sprawie.Jak tu bbyc legalnym, jak system sie buntuje
|
Sidu mam takie samo zdanie. Sam sprobowalem wina 2003 i po skonfigurowaniu chodzi miodzio. Nie rozumiem ludzi ktorzy mowia ze zle im dziala. Ale wiesz ... nie kazdy to umie dobrze skonfigurowac. Pozyczylem kolesiowi tego windowsa bo bardzo chcial go miec ... dalem ... zobaczyl ... i podziekowal bo mu sie "nie podobal" (hehe ciekawe dlaczego jak to prawie to samo co XP) tzn. nie umial sobie poradzic z konfiguracja.
|
nie ocenialbym systemu 2k3 po wypowiedzi kogos, kto sobie z jego obsluga nie poradzil i nie dal rady dostosowac do poziomu xp [zadanie iscie trywialne]
tez bede sobie takie fajeczki w posty wstawial - patrzyl na wszystkich z pogarda 8 ) |
Cytat:
Cytat:
Nie do konca te co mam sa jeszcze z pczatkow istnienia 2k maja date na grudzien 99. w xp rozne dziwne rzeczy sie dzialy z tym modemem - a to raz ze predkość połaczenia jest 912Kb/s a innym razem 115,5- albo potrzebowało kilkukrotnego łaczenia i uzywałem 98 do internetu Cytat:
Jeszcze o połaczeniu 512 i modemie. komputera używam w 2 miejscach w domu i w internacie. W internacie mamy połaczenie 512 Kb/s a w domu pozostaje mi niestety modem. Komputerek zabieram do domu na ferie, swieta(powyzej tygdnia) i wakacje.. Cytat:
wczesniej pojawiła sie taka wypowiedz;): Cytat:
|
Cytat:
|
A xp pro vs 2003 server standard?:)
|
Nie rozumiem w jaki sposó zmiana systemu wpłynęła na osiągany transfer :P I tak nie przeskoczysz tego co masz od operatora ;)
Sterowniki... to praktycznie i tak ta sama architektura, wiec rozowdzenie sie nad tym ze nie ma do XP i trzeba uzywac tych z 2k jest imho nonsensowne.. A co do myszy - jest taka fajna opcja w ustawieniach myszy XP odpowiedzialna za to wolne poruszanie - wystarczy wyłączyć :P |
Dziś mija tydzień od przeinstalowania systemu z XP na 2k. Komputer restrtowałem 11 razy z czego 10 dziś ( odłaczanie i podłaczanie hdd od ludzi :D). Po tym tygodniu pracy mam następujące wnioski (w stosunku do WINXP):
Zalety: http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Duży przyrost wydajności w stosunku do winXP http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Duzo krótsza instalacja http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Praca kilka dni nie powoduje zmniejszenia szybkości działania system (przynajmniej nie w takim stopniu jak winxp - narazie nie zauwazylem zwalniania) http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif aplikacje uruchamiaja sie znaznie szybciej http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Nie udało mi sie zawiesić systemu http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Duża ilość miejsca na dysku C pozstała po instalacji http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Strony wydają sie ładować szybciej, a sciąganie plików trwa krócej (transfery wyższe o ok 5-10kb/s) http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif brak goopiego autstartu a'la winXP (okno z wyborem akcji) http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif mam sterowniki do mojego modemu (w winXP miałem od 2k) http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif mysz w końcu prusza sie z pełną szybkością (na winXP jakoś powoli przesuwał sie kursor) http://www.thomascamel.republika.pl/E1.gif Problem z FTP i uploadem został rozwiązany Wady: - standardowo wyłaczone DMA na napedach optycznych (właczone PIO) - Brak czcionek cleartape - Brak 32bit kolrow w systray (256 ???) - Brak wyrównania do siatki ikona na pulpicie jak i w folderach (tylko reczne szeregwanie) - dostęp do komputera jak w win2k3 serv. (wolalem ten z XP) Podsumowując. Wady w stosunku do zalet sa nieistotne. Nie jesem zawiedziony zainstalwaniem win2k, wiecej jestem zadowolony. Bede używał 2k do momentu w ktorym bede mial cos szybszego (kto wie czy nie pozostane na 2k, swiat sie zmienia) |
No i tu pojawia się problem... u mnie komputer działa max w godzinac 6-8 do 23-1... po prostu jak śpię muszę mieć idealną ciszę bo się nie wyśpie :)
Wcześniej jeszcze miałem 2000 [z którego też byłem zadowolony] i po przejściu na XP nie zauważyłem spadku wydajności... a doszło kilka bajerów które są dla mnie bardzo przydatne. Na przykład taka duperelka jak ekran logowania... w 98 można było zrobić liste userów, w 2k trzeba wpisywać a w XP znowu mamy listę... jak ktoś ma rodziców którzy też chcą używać kompa a są bardzo upierdliwi wie o co chodzi ;) Pozatym międzymordzie XP [przy użyciu odpowiedniej skóry] jest bardziej kompaktowe od 2k i przyjemniejsze dla oka... Aha - i nie instaluję wszystkiego co mi wpadnie w łapy na pałe - mam już zestaw preferowanych programów z których kożystam i już... Pozatym mam tak rozplanowany dysk: C - 5GB - system + docs&sets D - 20BG - wszystkie instalacje programów E,F,G,H - 120GB-25GB - mniej istotne dla was ;P |
No i posypała się lawina :)
@Lwiczek Ja mam Athlona 1,4 Mhz 512 ramu i uważam że XP dla mnie to za duże obciązenie. Dziwię się że tak pięknie Ci wszystko działa na takiej konfiguracji, sprawdź jak Ci będzie działać po tygodniu bez restartu. |
Cytat:
Ciężko pracujemy... Nie mamy OSów na pokaz... 8 ) |
Cytat:
:wow: ale chyba nie 24 na godzine (dobe wiem) ;), bo u mnie jak pochdzi 24h to juz nie chce mi sie nawet pracowac przy takim systamie - jutro bede instalowal 2k. niech tylko mature Z polskiego zdam i kupie cd :D |
Hmm... Mam D650 i 256 ramu... WinXP chodzi u mnie wyśmienicie od września... wcześniej też chodził [prawie 15 miechów], ale mi się dysk sypnął :P Nic mi się nie muli, nic się nie zawiesza... co wy do diaska robicie z tymi komputerami?! :/
|
Też od jakiegoś czasu wróciłem do win2ksp4.
XP mi niepodchodzi, a win2k3 w domowych warunkach: to jak jeżdżenie TIRem po starówce dużego miasta > pojeździłem i na tym etapie mi wystarczy. 8 ) |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Widze iż mamy podobny sprzet, jak tez problem z xp. Napisałeś iż kozystasz z 2k, wiec ponawiam moje pytanie, ktore postawiłem wczesniej, jak w2k sprawuje sie po 2-3 dniach bez wyłaczania i restartowania. czy tez jest zapchany jak xp czy poprostu działa dalej. |
Ja korzystam z W2k, a na drugim dysku nie dawno zainstalowałem W2k3 wersję 180 dniową. :spoko: :D Miałem kiedyś XP, ale po tygodniu pracy chodził jak mół i wgóle za dużo w nim wodotrysków.
|
Cytat:
Używam Xp-AntiSpy z własnymi ustawieniami :taktak: |
Ja korzystam w Windowsa XP Pro i narazie nie miałem do niego zastrzezeń, chociaż ostatnio ... ;)
|
Cytat:
pościęcisz mu 3 godzinki i minimum pół roku z głowy :D mój ma 5 miechów i zupełnie jakbym go tydzień temu instalował :D |
hmm ale w 2003 wszystkie uslugi sa powylaczane !! W XP trzeba wszystko powylaczac!
Naprawde polecam win2003. Kumpel mial na duronie 800 i 256MB i tez elegancko chodzil... oczywiscie bez Luny. Jak najbardziej ten system nadaje sie do zastosowan domowych! Wystarczy tylko chciec. Opis jak poustawiac wszystko aby jako tako chodzil jest na www.xp.net.pl w artykulach. Jest to dla mnie idealny system!! No i darmowy! Mam wersje 180dniowa ale i tak co 1-2 miesiace robie formata. POLECAM GO KAZDEMU!! |
To Logiczne że winda xp professional jest lepszy od 2000.Za nie długo wyjdzie new windows Longhorn czy jakoś tak to sie zobaczy czy będzie lepszy od xp. Ale napewno będzie ,no bo po co by robili nowy system gorszy od starego:D proste i logiczne
|
Cytat:
w konfiguracji, pewnie jakbym go dobrze poznał i skonfigurował to działał by i działał ale mi sie poprostu nie chciało - nowy system wymagajacy dość szybkiego kompa :) (czyli nie moj ;)) - w sumie nie miało to dla mnie sensu i stad moja niechec i brak checi ;) Pozatym potrzebny jest mi komputer do zastosowan domowych, a ilosc rozwiazan serwerowych w 2k3 mnie przeraza(szczegolenie wyłaczanie niepotrzebnych usług) :podbite: |
Cytat:
system jest the best... u mnie działa od stycznia :D tylko sp mi sie nie spieszy instalować... |
Cytat:
pojawiła sie sugestia aby zainstalować 2k3. NIE. Miałem go przez 3 dni. każda zmiana wymagała restartu systemu a przy moich układach nie wchodzi to w gre.. i też miał probelm z pamiecia - miałem niedawno 98SE- ideał gdyby sie nie zawieszał co 20 min ;) |
U mnie takie rzeczy jak u Ciebie thomascamel nie występują.
PIII 1.13 (Speed Step - teraz pracuje ok. 724 MHz), 256MB RAM, 30GB |
Cytat:
właśnie tak zrobiłem, pwyłanczałem c sie dało: luna, efekty, niepotrzebne usługi ale po dniu pracy mam dziwnie zapchany system, cos co wymaga godzine 2 po uruchmieniu 2-3sekund po dniu ptrzbuje nawet 10-15, ciągła konieczność restartowaia systemu mnie dobija, dlatego pytam jak jest z win 2k. Czytam szukam i coraz bardziej zauważam ze pomimo ze 2000 nie nalezy do nowści chyba bedzie dla mojego kompka najlepszym wyjsciem |
Cytat:
|
Ludzie, przecież XP może funkcjonować bez bajerów i kolorowych tematów... wówczas wygląda jak "inne" okienka... no i jest szybciej. :spoko:
|
Hehe, kolejne wykopaliska.
A wracając do tematu. Bawiłem się ostatnio z Win2k (nawet mi komp zaczął trochę szybciej działać), ale i tak wróciłem do XP. Jakoś brakowało mi tych kolorowych kreatorów i wogóle kolorów:D @thomascamel, na Twoim sprzęcie zainstalowałbym Win2k SP4. Ten Celek będzie wg mnie dużo lepiej chodził na NT5.0. |
Windows 2000 jakby nie bylo jest juz troszeczke przestazaly... a Tak dla wiadomosci to XP jest budowany na jadrze NT czyli tym samym co 2000 ale to pewnie wszyscy wiedza wiec nic nowego tutaj nie wnioslem powiem tlyko tyle ze jesli krtos chce miec naprawde najlepszy obecnie Windows to powinien zainstalowac 2003, jest to najlepsze rozwiazanie dla tych ktorzy maja jako takie pojecie o komputerach.
|
Ostatnio zainstalowałem Win 2000 Pro, bo go tak chwalą, że mało RAMu zabiera i jest niby stabilniejszy, ale mam dysk 160GB na ATA i Windows widzi tylko 128GB, więc musiałem wrócić na XP pro :taktak:
A tak pozatym to mój XP Pro z SP1 chodzi juz ponad miesiąc tak jak zaraz po instalce :D Nie wiem co mu się stało? Zawsze co tydzień format, a teraz chodzi jak złoto :jupi: |
Cytat:
ano czytałem - ale w po przeczytaniu tematu wiem: (dla mnie) 2000 lepszy, stabilniejszy, mniej ramu zurzywa, ale jak działa po 2 dniach. Ze działa to tez wiem - tylko jak - bo jezeli tak jak moj xp to nie warto sbie d*** zawracac instalowaniem tylko na XP siedzieć. Już co sie dało powyłaczałem i co z tego XP bez restartu co 24h dziala jak 2000 PRO na 166MHz i 16MB ram. PS. W sumie po twjej wypowiedzi tez mozna sie przypiep**** ze czytałes poradnik i chcesz zostac GURU - a czy twoja wypowiedz wniosła coś nowego czy tylko przekręciła licznik o 1. ;) :piwo: |
@thomascamel widzę, że chcesz zostać GURU na forum i czytałeś poradnik @woitasa :D
|
Dziś ja zabawię sie w wykopaliska. Czytałem ten temat i nie natrafiłem na interesujące mnie informacje - lub je przeoczyłem.
Mój sprzet to: Celeron 1300/256/100, RAM 256MB, i inne w tym momencie nie wazne. Sterowniki znajduję do wszystkich posiadanych przezemnie podzespołów. Z komputera kozystam przedewszystkim do przegladania zasobow internetu + azorek, do ogladania filmow i sluchania muzyki. WinXP bardzo obciąża mojego biednego celerona wiec chodzi mi o uzucie procesora i pamieci bezposrednio po instalacji. chodzi oto by przy wlaczonym azorku miec conajwyzej te 256 a nie ponad 300Mb. Mam pytanie odnośnie stabilności i szybkości pracy po kulkunastu a nawet kilkudziesieciu godzinach uzywania. WinXP po 1 dniu uzywania niemiłosiernie muli. Przedewszystkim chodzi mi o stan systemu p 20-50h non-stop - czy jak w xp tylko restart alb nie dotykac |
Win98SE
a ja zdradzam niedługo win 2000 i powracam do 98SE.
Troche mam już dość tego win2k i to nie to, że nie potrafie skonfigurować sobie wszystkiego dobrze, ale coś innego. Denerwuje mnie też to, że nie ma wszystkich sterowników do 2k i mam często jakieś błędy, które opisywałem nie raz. XP nie chce bo na moim sprzęci będzie mi mulił. Zobaczymy jak to kiedyś było na śmigającym 98. :) |
bylem wierny 98se.Ale zdradziłem go dla xp:) .Dlaczego tylko stabilnosc bo o to chyba chodzi .
|
Cytat:
Pozdro;) |
Cytat:
|
Taki stary post, a ktos go jednak wyciagnal...
Kto by pomyslal. Pozdro;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Po pierwsze poszukuję XP Pro po niemiecku i po angielsku.
Jeśli ktoś ma mi cokolwiek do zaoferowania w tym temacie to proszę się kontaktować (komunikator albo Emil). Po drugie chciałbym zapytać jak wyłączyć pewną irytującą cechę Explorer'a w Win XP. Chodzi o to że na dolnym pasku gdy zabraknie miejsca na paseczki odpowidzialne za poszczególne okna to XP robi paseczek zbiorczy który obsługujemy prawym przyciskiem. Mnie się to nie podoba. Wygodniej jest po staremu, tzn. że paseczki robią się coraz węższe a potem dochodzi ikonka odpowiedzialna za przesuwanie. Jak wrócić do takiego trybu? Dobre jest to że jak odpalę np. folder, explorer, program, folder, folder, explorer to wszystko jest w XP posegregowane!!! |
Chciałem niechcący zauważyć, że OfficeXP pod win2k jest super stabilny i niewysypuje się tak jak pod winXP. Chodzi bezbłędnie na Corelowskich czcionkach - jest to dla mnie ważne, nie lubię używać oklepanych czcionek: TimesNR czy Ariel: Southern czy Switzerland są zdecydowanie mało popularne i nadają indywidualność. 8)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Tylko mi jeszcze powiedz gdzie to wrzucic? X:\WINNT\system32\ ?? |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Cytat:
To co piszesz to na pewno nie wyczytałeś tego na forum! Co ty wogóle napisałeś?:blee: -że win 2000 jest tylko pod starsze kompy -że interfejs 2000 jest amatorski i to wizerunek od razu systemu -nie wiem kto tutaj pisał, że XP jest gorszy bo kolorowy? To jeden z głównych powodów kozaków, którzy podają, że to najważniejsza przewaga nad win 2000! :cisza: no comment |
Ja jestem za XP.Jeżeli ktoś ma słabszy komp.to niech zainstaluje W 2000. Jak się komuś nie podoba kolorowy interfejs kojarzący się z amatorskim przeznaczeniem XP to może to sobie zmienić. Nie rozumiem tych co piszą że Xp jest gorszy bo taki kolorowy!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
MSCONFIG mozesz sobie dograc - ale to jest wersja "nieoficjalna po angielsku :) Co do polecen: gpedit.msc i jak Ci by brakowalo themsów to w 2k jest tylko nie ma skrotu w Panelu - wpisz poprostu themes :) Tutaj masz ten pliczek :) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.php?postid=112896&s= |
Jest w 2k moze cos a'la "winipcfg" i "msconfig" z 98?
|
Cytat:
Kizio zapewne zapomniał dodac słowa "mój" ... najprawdopodobniej mój ostatni..... :) |
Cytat:
|
jest to najprawdopodobniej ostatni post w tej dyskusji. Ja uważam że dla mnie XP jest lepszy od 2000!
|
Cytat:
|
Dobra, z ASPI sobie poradzilem :jupi: ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
Szczerze - jak potrzebuje wirtualny naped to poprostu go właczam jak koncze korzystac wylaczam i winda zamyka sie miodzio :) Czasami lubi sobie dłuzej pomyslec ale to zadko - zawsze zamyka sie poprawnie :) |
Laser, pewnie masz zainstalowanego Alcohola?
Pytanko: ja go mam bo potrzebuję ponad 20 wirtualnych napędów. Zauważyłem, że wirtualne napędy Alcohola znacznie wydłużają czas zamykanie systemu: u mnie trwa to prawie 5 min. Znalazłeś na to jakąś radę? 8) |
Cytat:
No to masz pierwszy problem ktory meczy wszystkich :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Hmm mozesz mi powiedziec czemutak nalezy zrobic ?? Czy to jakis temp dla dll'i czy jak ?? |
Cytat:
|
Da sie jakos wylaczyc beeper systemowy? Bo co jakis czas mnie wqrza...
|
Cytat:
Qfa, za Chiny Ludowej nie moge wyregulowac sobie prwdkosci myszy... :D |
Cytat:
c:\winnt\system32\dllcache\*.* |
Cytat:
Teraz reszta... :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Chlopaki: Co najpierw? 4in1, SP3, ASPI?? Moze jakis debesciak z 2k sie ze mna skontaktowac na gg? 2635993... :)
|
no i mam 2k!!! :jupi: :jupi: musze jeszcze stery instalnac, bo jade na samych detkach + stery 2k :D
|
Caly czas na biezaca sledze ten topic i w koncu musze cos napisac.
Wieksza czesc argumentow przemawiajacych za tym, ktory system jest lepszy to jeden wielki zart. A juz te, ktore sa pzreciwko xp sa conajmniej dziwne, zeby nie powiedziec zalosne. Jeden wielki smiech. |
Cytat:
|
No dobra chlopaki, w RAM(ki) juz sie zaopatrzylem... ;) Jeszcze kompa musze skrecic...:) a potem (moze jutro)...2k!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Kiedyś to już pisałem, ale przypomne jeszcze raz. Pracowałem kiedyś w firmie, która zajmuje się produkcją TV. Główne narzędzie pracy oprócz kamer to był komputer na którym składało się filmy i inne produkcje. Szef miał komputer, że jak go pierwszy raz zobaczyłem to nie widziałem takiej rakiety i takiego kombajnu z wieloma komponentami. Zapytałem go czemu nie XP tylko win2k! Nie było nawet tematu. Coś tam się zaśmiał pod nosem i powiedział, że tylko win2k nadaje się tylko do takich rzeczy jest bardziej profesjonalny i wogóle. |
Cytat:
|
Cytat:
Nie |
Cytat:
Mi śmiga jak mówiłem na 192 ramach i Celeronie 566, a miałem 64 ramy i dało się pracować ;) To jest właśnie ta zaleta win2k, że profesjonalny system na niewygórwany sprzęt! P.S. Memorando! Dobre teksty! :spoko: |
A nie latwiej powiedziec, ze Win 2000 i ikspe to to samo tylko, ze xp ma wiecej wodotryskow i jest przeznaczony dla lepszych kompow? :)
:cisza: Bo niedlugo klocic sie bedziecie :) :cisza: pozdro ;) |
Cytat:
A jak chodzi na takim kompiku to ...ZAje**scie........ memorando - prosba, zacznij uzywac znakow interpunkcyjnych(bedzie sie latwiej czytalo:)) |
Cytat:
A tak w ogóle: never say NEVER. 8) |
Cytat:
:glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: :) |
Cytat:
Słuchaj facet winxp jest dla stada troglodytów którzy muszą mieć wszystko podan w postaci obrazków bo ich tępe mózgi nie umieją logicznie myśleć i muszą mieć podan w formie obrazkowej windows 2000 zostal stworzony jako system dla ludzi myślących logicznie konstruktywnie i nieobrazkowo a teraz przeważa grupa idiotów której trzeba wszystko obrazkami przedstawiać bo nie umieją pomyśleć logicznie i nazywają coś co wymaga umyslu trzeźwego dnem. Posiedź rok na win 2000 a się sam przekonasz bo 7 dni siedzenia cvzy 30 na win 2000 nic nie da ja dokladnie na początku zabawy z win 2000 siedzialem 7 dni kląlem ale potem zacząlem dostrzegać jego poważne zalety jak naprawdę niesamowicie rozwinięta logika konstrukcji czysty empiryzm a win xp musialem mu na słowo wierzyć bo nioe byl logiczny a siedzialem 3 miechy na draństwie co mi po pięknych obrazkach to nic jest tak winxp okrutnie nielogiczny że niestety ale nienalepiej zaprojektowany to wszystko |
Cytat:
|
Cytat:
Nie poznaje Cie !:3msie: ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:31. |