![]() |
Ale jaja - a tu tyle fachowych porad padło.:D
|
Witam
Przyczyną tego zamieszania była wersja Nero 5599 widocznie nie nadająca się do nagrywarki LG 52x24x52 . Sprawę załatwiła wersja Nero551028 . Kto by się tego spodziewał . Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc , na żadnej grupie ani forum , nie spotkałem się z taką współpracom i pomocom dla innej osoby potrzebującej. Ps . szczególne podziękowania dla Fantomasa Pozdrawiam Przybek |
Cud działa :)
Działa tylko z Nero551028 jutro coś dopiszę Pozdrawiam Przybek |
Lipa, nawet XP sformatowałem
Pozdrawiam Przybek |
teraz troszkę jestem zajęty ( praca ) ale jeszcze raz zainstaluje Nero
Pozdrawiam |
Skoro Clone działa dobrze: nagrywa w locie, nagrywa z obrazu, to teraz czas na obejrzenie nero. Jesli Clonik działa dobrze, to zostaw sprzęt. Coś chyba z nero jest nie tak, pewnie numerek jest nieświeży. :)
|
0" __________________
|
0" nic mi nie mówi, do jakich pozycji to się odnosi?
wszędzie po niżej Sprawdź, czy prawidłowo masz ustawione zworki master/slave w nagrywarce i DVD. Tak jest dobrze Wypisz te błędy z infotool. Infotol spowodował wystąpienie błędu w - nieznany - CleneCD działa dobrze? Dasz radę skasować/nagrać obraz płyty po dotychczasowych zmaganiach? Tak Tak na wszelki wypadek, spróbuj odłączyć DVD i nagrywarke, zrestartuj, podłącz samą nagrywarkę, zrestartuj i sprawdź efekty, potem dopnij DVD. Na coś trzeba jakoś wynaleźć tę przyczynę. Sprubuje __________________ |
Widać zrobił:
"IDE HDD Auto-Detection Press Enter IDE secondary Master Auto" Czekamy, co dalej. |
Zrobiles w koncu to autodection w Biosie ???
|
"0" nic mi nie mówi, do jakich pozycji to się odnosi?
Sprawdź, czy prawidłowo masz ustawione zworki master/slave w nagrywarce i DVD. Wypisz te błędy z infotool. CleneCD działa dobrze? Dasz radę skasować/nagrać obraz płyty po dotychczasowych zmaganiach? Tak na wszelki wypadek, spróbuj odłączyć DVD i nagrywarke, zrestartuj, podłącz samą nagrywarkę, zrestartuj i sprawdź efekty, potem dopnij DVD. Na coś trzeba jakoś wynaleźć tę przyczynę. |
Sorki - Biosa a nie Dosa
Bios IDE Secondary Master HL-Dt-ST GCE-8520B IDE HDD Auto-Detection Press Enter IDE secondary Master Auto Acces Mode Auto reszta poniżej ''0'' za każdym razem gdy w nero uruchamiam infotol od razu pokazuje błędy . Nawet gdy w Nero próbuje wyczyścić CD-RW jest wybór nagrywarki - nie ma żadnej . Te parametry co wyżej opisałem , to te które wspominał sprzedawca . Mówił że mam źle skonfigurowane , chyba nie Pozdrawiam |
zaraz napiszę
|
Sorry, ale chyba Ci jakiegoś kitu nawstawiali. W jakim Dosie?!. Przecież Tobie coś się psuje w Windowsach, a w dosie to chyba raczej nawet jej nie odpalałeś (zresztą nie pamiętam, abym widział program do nagrywania pod dosa). Coś w tym sklepie kręcą. Widziałeś jak to u nich chodzi? Czy aby oni na Ciebie jakiegoś haczyka w koputerze nie zastawili? Kupowałeś u nich komputer? Coś tu "śmierdzi".
A może chcieli ustawiać coś w BIOSie płyty głównej - może tam coś namieszane. Te 50 zł trzeba jednak mimo wszystko spróbować uratować. Piechotą nie chodzi. Zobacz w biosie jaki masz ustawione tryby pracy dla poszczególnych kanałów kontrolera - najlepiej na auto. Walczmy! Inni koledzy nie mają pomysłów??? |
No i k.. wylondował
Właśnie wruciłem ze sklepu ,u nich wyśmienicie działa, Powiedzieli że za 50 zeta u mnie bedzie działać . Powiedzieli że trzeba co nieco pozmieniać w Dosie sprubuję pogrzebać |
Cytat:
Sam już się trochę dziwię, że to nie chce chodzić. Może na chwilę odepnij DVD? Ale nie wiem czy to coś zmieni. Dobrze przeczytałem - CloneCD nagrywa Ci obraz z dysku? Jeśli tak, to sprzętowo wygląda, że jest dobrze, tylko coś z Nero i Alkoholem jest nie tak jak powinno być. Jeśli możesz, to umieść kolejne obrazki jak ustawiasz nero do nagrywania (kolejne zakładki - coś jest jednak źle zrobione. Sprawdź jaką wybrałeś nagrywarkę w zakładce Nagrywarka-wybierz Coś jest nie tak ustawione jak byc powinno. Gdybt była zwalona LG, to przecież nic nie nagrałbyś, tym bardziej w trybie on-the-fly. Narazie |
Cytat:
To co jeszcze mi przychodzi do głowy to fakt iż może kontroler dysków jest uszkodzony? |
Zainstalowałem Alcohol 120 i nagrywarka jwest zaznaczona na kolor czerwony.
Chyba jest jednak popsuta . Co wy nato ? Sciągłem najnowszą wersje Nero ale wywala jakieś 3 błędy i nie chce się zainstalować :( |
akuje mi błąd przy Nero info toola , dwa razy ponownie instalowałem Nero i jest to samo
|
Tyle ze na Me to chyba potrzeba aspienum.vxd a nie wowpost.exe, wiec porownywanie duzo nie da :) - force istaluje inne pliki na 98/Me a inne na systemy NT/2k
Zobacz jeszcze czy nie masz symulacji wlaczonej w nero co ? :) Odpal jeszcze Nero info toola - moz znajdziesz cos podejrzanego :blee: |
na dole pisze : Aspi ...........
One host adapter has been detected i rużnica 22603 i 7743 nie wiem czy to ma jakieś znaczenie . |
no lipa ,pokazuje jagdyby nagrywał i pisze że powiodło się nagrywanie , a nagrywarka nawet się nie uruchomiła :)
dziwne żeczy |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
No i zobacz co sie teraz dzieje z nagrywaniem.
|
a widzisz! Ja zawsze wszystko instaluje na świeżutkim systemie. Może to głupie porównanie, ale tak jak roślinki lepiej rosną na dobrze przygotowanej żyznej ziemi niż na jałowej, zachwaściałej
Po formacie wgrałem najwarzniejsze programy i zrobiłem Backup Wczoraj zrobiłem Format c: wgrywałem wszystko , i sprawdziłem efekty, no ale lipa , i powruciłem do Backupa |
WNASPI32.DLL 4.60 (1021) 09/10/99 45056
WINASPI.DLL -TO SAMO TO SAMO 5600 APIX.VXD TO SAMO TO SAMO 22603 ASPIENUM.VXD TO SAMO TOSAMO 7743 |
a widzisz! Ja zawsze wszystko instaluje na świeżutkim systemie. Może to głupie porównanie, ale tak jak roślinki lepiej rosną na dobrze przygotowanej żyznej ziemi niż na jałowej, zachwaściałej;) starej itp. tak lepiej wszystko instalować na systemie czystym od starych plików i innych zbędnych już programów, które mogły także zawierać błędy:)
|
po formacie nie było efektu więc przywruciłem sobię backup dysku i z tąd tyle tego .
własnie ściągam ten program zaraz naPISZĘ w Clone Cd jest teraz wszystko ok , nagrywa z lustra , po ponownym zainstalowaniu nero , nadal nic się nie dzieje |
Przybek! Przeciez formatowałeś dysk, więc skąd ta miesznina tych programów i zamieszanie w dll'lach? Nie wgrywaj czasem tego co popadnie tylko wgraj podstawowe programy do nagrywania. Ja mam np. tylko Nerona i Alcohola 120% i oczywiście z 2-3 programy pomocnicze ;)
|
Ilość załączników: 1
Masz na wszelki wypadek.
Kill, install i potem reset. Mozna jeszcze zresetowac miedzy kill i install ale nie trzeba. |
No to zaczynamy usuwać problemy:
na dzień dobry z pakietu force aspi wykonaj polecenie killaspi.bat zrestartuj system potem instaspi.bat. zrestartuj i podaj co pokazuje aspicheck. Szybciutko, póki jestem jeszcze w pracy. |
Cytat:
|
WNASPI32.DLL 4.712(0) 07/17/2 45056
WINASPI.DLL 1.00(65) 06/08/100 3536 APIX.VXD 4.712(0) 07/17/02 23115 ASPIENUM.VXD N/A N/A N/A ASPI is no properly installed. One or more components have been replaced with older version of the software |
Jeśli masz oba wgrane (Nero i Easy Creatora), to wywal je obydwa. Zresetuj komputer, potem możesz je ponownie zainstalować, ale bez nagrywania pakietowego (ja bym nie dawał ani InCD, ani DirectCD, chyba że naprawdę jest Ci to potrzebne). Moim zdaniem sam nero powinien Ci wystarczyć, Easy CD Creator zdubluje pewne możliwości Nerona, ale niczego nie doda (zasadniczo). Wtedy zraportuj, czy coś się zmieniło. Powodzenia.
|
Jezeli robiles z ASPI to co napisalem Ci jakies hm... 30 :) postow temu to powinno byc OK
|
właśnie te które wymieniłeś lecz po kolei ,
własnie robiłem test i nagrywa tylko w locie poszukam Program aspichk i dam znać mam Win ME i XP miałem do wczoraj ale po formacie nie wrucił Primary Master - dysk systemowy Primary Slave - dysk pomocniczy Secondary Master - nagrywarka Secondary Slave - DVD. tak właśnie mam |
Zaraz, zaraz, coś mi nie pasuje:
Napisałeś: "Nero - Roxio cośtam" O ile pamiętam NERO jest autorstwa firmy Ahead, zaś firma Roxio robi Easy CD Creatora. Napisz nam, jakie programy związane z nagrywaniem masz zainstalowane, bo być może coś się żre między sobą. Paput :) zwrócił mi na ten szczegół uwagę. |
Spiąłbym to tak:
Primary Master - dysk systemowy Primary Slave - dysk pomocniczy Secondary Master - nagrywarka Secondary Slave - DVD. Sterownik Hyperiona (pojawiła się ostatnio notka na stronie głównej cdrinfo o nowej wersji tej paczki). Jaki masz system bo nie pamiętam, ten hyperion ponoć jest do linii 9x i nie wiem czy instaluje się go pod 2000/xp. Cdfs.dll widać nie dokładałeś - to dobrze, u mnie powodowło to problemy (to chyba jest w katalogu system32 lub głębiej). Zainstalowane masz nagrywanie pakietowe InCD (DirectCD) od nerona lub innego? Ja tego nigdy nie instaluję. Ponoć lubi się to pogryźć ze wszystkim innym. Program aspichk - sprawdza poprawność instalacji driverów z pakietu force ASPI, więc podaj jakie informacje wyswietla (screen). Bedziemy myśleć co dalej. |
Płyta faktycznie na VIA więc potrzebne będą Hyperiony (4in1).
http://www.cdrinfo.pl/download2kilgo...0608&baza=soft Mogłbyś ewentualnie nie instalować oprogramowania Roxio tylko inne np. Nero. Komunikat być może wskazuje brak wsparcia dla UDF, o ile dotyczy DirectCD. |
[QUOTE]przybek napisa***322;(a)
[B] Cytat:
|
[QUOTE]Fantomas napisa***322;(a)
[B]Skoro w locie nagrywa Ci bez problemu, to widać że raczej wszystko w locie tak ,ale w CloneCD ukazał się taki komunikat :Nagrywarka nie jest kompatybilna z CloneCD ! pospinałeś dobrze. Co więcej - nagrywarka wydaje się być sprawną. Co się dzieje w przypadku, gdy nagrywałbyś z dysku obraz jakiejś płyty uprzednio wykonany przy pomocy nagrywarki? Wywala się? ASPI sprawdziłeś/przeinstalowałeś? Jeszcze jedno: nie podmieniałeś przypadkiem biblioteki cdfs.dll w systemie? szukałem , ale nie widze tego w systemie Jak masz podpięty dysk a jak nagrywarkę? Są na oddzielnych taśmach? W na oddzielnych mam DVD LG x16 Twoim wypadku dobrze byłoby, gdyby Barracuda był Primary master (kabel 80 żył), nagrywarka Secondary master (może być 80 żył ale nie musi), lecz na dwóch oddzielnych kablach (taśmach). Masz coś jescze Chodzą dwa dyski na 80 żył , dwie taśmy CD-ROM, DVD? Płyta główna z chipsetem VIA? PLyta Shuttle AK31A pokazuje mi się w zasobniku taki komunikat po wgraniu programu Roxio DireCD , No supported driver |
Cytat:
Jeszcze jedno: nie podmieniałeś przypadkiem biblioteki cdfs.dll w systemie? Jak masz podpięty dysk a jak nagrywarkę? Są na oddzielnych taśmach? W Twoim wypadku dobrze byłoby, gdyby Barracuda był Primary master (kabel 80 żył), nagrywarka Secondary master (może być 80 żył ale nie musi), lecz na dwóch oddzielnych kablach (taśmach). Masz coś jescze CD-ROM, DVD? Płyta główna z chipsetem VIA? Miłego dnia |
Cytat:
Cytat:
|
A no właśnie - nie pomaga usunięcie napędu z menadżera urządzeń, restart i ponowne wykrycie urządzenia przez system?
Jeżeli nie to prawdopodobnie naped jest uszkodzony. |
Cytat:
Wykasowanie z menagera urzadzen (jezeli zostala) starej i wczytanie przez system nowej to wszystko. |
Sorki - ale jeden gośc cos wspomniał o Dosie że coś tam trzeba zmienić przy zmianie nagrywarki ?
cos mówił aby z dyskietki pojechac Win ME , co wy nato ( z tym dosem ) |
A te bilety to musze przedyskutować z małżaka ;)
|
Właśnie cztery dni temu dostałem nówkew na dwa lata gwarancji
Z płyty na plytę śmiga baz problemu , czy w nagrywaniu w locie . Co się dzieje ? Dawno takiego rebusa nie miałem , no i formatu . ale nie ma jak kopia zapasowa dysku :) |
Cytat:
Masz ją jeszcze na gwarancji, wal do serwisu!:) A komputerek masz spox! :spoko: to ja jade na Celeronie 566 ;) :3msie: |
Cytat:
|
Fantomas
pisz co chcesz wiedzięc na temat kfiguracji ale ja uważam że po formacie powinno wszystko stanoć na nogi ( tak zawsze był o po formacie bez problemu ) a może mój komp jest za stary HDD Barracuda 120 GB 384 DDRAM Althlon 1,7 GHz |
Cytat:
|
Wszystkie programy jakie posiadam razem z alkocholem śmigały bez żadnego problemu ,
ale po zmianie nagrywarki mam doła , wiec co jeszcze można zrobić ? Ps .czy ktoś chce nagrywarke LG 52x24x52 za coś sp0rzed roku ? |
Przybek, czy masz jeszcze jakiś inny program do nagrywania?
Zobacz jak wyjdzie nagranie płyty audio: 1. zrzuć zawartość jakiejś płyty audio przy pomocy programu EAC (polecenie Image). 2 spróbuj nagrać ten obraz programem nero (nagraj plik obrazu) daj znać jak poszło. To będzie nagrywanie danych z dysku, tyle że audio. Podaj dokładną konfigurację Twojego komputera - może jednak coś źle jest skonfigurowane. Wrałeś może http://downloads.viaarena.com/driver...on4in1447v.exe albo jakąś poprzednią wersję. Może też tak być, że posiadany przez Ciebie numerek do Nerona już nie jest zgodny z tą nową nagrywarką, choć jednak powinien - wszak ta sama marka. Sprawdź w innym programie np.: http://w1.737.telia.com/~u73702956/index.htm. Nie martw się na pewno uda się problem rozwiązać. Nara. |
Cytat:
Pisałem, że nie jestem pewny czy to coś da, ale chociaż mamy większe pojęcie o problemie. Chociaż świeżutki system jest, a to ważne. Cytat:
|
przywracam kopię dysku nara
|
Cytat:
|
no i lipa
co dalej ? |
robie format do usłyszenia za +- 2h
Pozdrawiam wytrwałych |
Cytat:
Każdy wie, że z czasem użytkowania systemu na dysku i w samych plikach systemowych robi się burdel (brzydko mówiąc :) ). Wyznaje zasade formatowanie dysku conajmniej raz na pół roku. Zawsze widze tego efekty kiedy jade na świeżutkim systemie. A mieć dwa systemy na komputerze i sugerować się tym jak działa to TU i TU to nie jest według mnie dobry tok myślenia. Czego tu się bać, a efekt ma więcej zalet niż minusów, i jeśli format nic nie zmiei to wtedy będziemy DUMAĆ! ;) |
Cytat:
Zobacz u kogos kto nagrywa (ma poinstalowane progsy, ASPI) czy tez bedzie problem, wtedy bedziemy dumac. |
w XP lipa
pewnie format c: ? |
mam na drugim dysku XP profesional , co prawda nie używam go
ale zobacze co tam słychać , jak nic nie pomoże to zrobie format c: |
Cytat:
|
Cytat:
sciagnij force ASPI z dzialu pliki. Wejdz w aplikacje ASPIchk (chyba tak sie nazywa) i zobacz czy wyswietla ze wszystko chula. Przeczytaj info przy force aspi jak je bedziesz sciagal http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=1191040335 - po sciagniecu jak juz zobaczysz co mowi ASPIchk to zrob killASPI a potem instASPI, reset i po krzyku. |
Format c: to dla mnie zbyt radykalne. Zawsze formatowanie traktuje jako ostateczność. I nie spieszyłbym się z nim.
|
przybek! Ja bym radził format C:. Coś musiało się zwalić podczas instalacji nagrywary i jej komponentów. Czy gdy przyłączałeś nagrywarke to robiłeś zaraz po tym formatowanie? Zdaje mi się, że nie. Ja zaraz po zamocowaniu napędu w skrzynce zrobiłem format i wgarlem na nowo system chciałem być pewny, że wszystko będzie dobrze zgrane.
Win 2000 i XP np. same wykrywają sprzęt podczas instalacji i w razie jakiś błędów informują o tym. Napisałeś, że we właściwościach są jakieś błędy. Ja bym formatował, od razu wgrasz sobie wszycho na świeżo i będzie hulało, aż miło i skończ z ME :):3msie: |
a odpal aspichk
killaspi z forceaspi Co to jest ? |
a odpal aspichk
Bo nie wiem czy tak robiles, ale jak sciagnales stery ze strony to powinienes zrobic przed instalacja killaspi z forceaspi (dostepne tutaj w dziale pliki). |
W innych programach jest to samo ale dopatrzyłem się że w
wLaściwościach napędu pisze że nie działa poprawnie i niepotrafi określic przyczyny :( w ustawieniach Docelowe ID : 0 Numer jednostki logicznej 0 Nero mam z netu z numerkiem . Dałem starą nagrywarkę do naprawy ( gwarancja ) , a dostałem nową , szybszą i z gwarancją na dwa lata :) |
jest w miare spoko, spróbuj innym programem nagrać bo Nero moze szwankowac, albo załatw sobie nowsza wersje Nerona i zdaj potem relacje :)
|
Widzę, że Nero nie wykrywa Ci nagrywarki.
Czy Nero kupiłeś razem z nagrywarką? Jeżeli nie to musisz wpisać odpowiedni numer seryjny dla LG. |
1. sprawdzić czy taśma łącząca nagrywarkę i płytę główną jest w porządku;
OK 2. sprawdzić czy system prawidłowo ją wykrywa (nagrywarkę oczywiście); w systemie jest widoczna , symbol nagrywarki się zgadza 3. sprawdzić tryb pracy/ustawienie DMA (Panel sterowania-menadżer urządzeń); ustawione DMA 4. pogramem aspicheck sprawdzić wersję sterowików ASPI - powinna być conajmniej 4.60 pobrałem najnowsze z CDRinfo.pl 5. sprawdzić czy program NERO prawidłowo rozpoznaje urządzenie (menu Nagrywarka-wybierz nagrywarkę). Nero jej nie wykrywa " wybur napędu .... SCS-ID 0 '' Jeśli wszystko dotąd pasuje, to spróbuj nagrać jakieś dane (nowa kompilacaj CD-ROM (ISO) w trybie DAO (użyj CD-RW, bo szkoda płyt jednokrotnego zapisu). |
zabieram się do pracy ;)
|
Proponuję jednak zostawic bios w spokoju - to zmienia się na samym końcu jak już wiadomo, że wszystko inne zostało sprawdzone. W taki sposób najprościej coś naprawdę zepsuć.
Więc po kolei: 1. sprawdzić czy taśma łącząca nagrywarkę i płytę główną jest w porządku; 2. sprawdzić czy system prawidłowo ją wykrywa (nagrywarkę oczywiście); 3. sprawdzić tryb pracy/ustawienie DMA (Panel sterowania-menadżer urządzeń); 4. pogramem aspicheck sprawdzić wersję sterowików ASPI - powinna być conajmniej 4.60 5. sprawdzić czy program NERO prawidłowo rozpoznaje urządzenie (menu Nagrywarka-wybierz nagrywarkę). Jeśli wszystko dotąd pasuje, to spróbuj nagrać jakieś dane (nowa kompilacaj CD-ROM (ISO) w trybie DAO (użyj CD-RW, bo szkoda płyt jednokrotnego zapisu). Zobaczymy, co dalej. Miłego dnia |
.....
.....słuchaj jak już nic nie dasz rady zrobić, zrób format C: i w szczególności polecam zmiane systemu operacyjnego bo ME to nie jest szałowy system. Polecam 2000 lub XP. Wiele problemów właśnie rozwiązuje świeże wgranie systemu i wyczyszczenie dysku C.:)
|
to dziwny problem przyznam i dręczący. Sprawdź wewnatrz komputera czy wszysko jest dobrze podpięte-to podstawa! Bios mozesz ewentualnie sprobowac, ale uwazaj bo mozna narobic wiecej szkod i tracisz gwarancje, a pozatym to jest nowa nagrywarka wiec nie uwazam zeby to byla w szczegolnosci wina biosu.
Aspi, włącz UDMA napędów na dwóch IDE. Szukaj także przyczyn gdzie indziej niż w nagrywarce bo może tak być. Pozdro:3msie: |
ta nowa nagrywarka to LG GCE-8520B
czy wystarczy pobrać nowy Bios , żeby znikły problemy , czy jakieś stery ? |
sterowników nie wgrywałem, były te z poprzedniej nagrywarki LG ,
ale nie pamiętam jaki typ |
Jak rozumiem Nero i Roxio Easy CD Creator. Proponuję żebyś spróbował coś nagrać na małej prędkości dla testu tzn. 8x lub 16x.
|
Witaj Przybku.
Dla pełnego zrozumienia problemu oczywiście trzeba mieć pewność, że system jest dobrze poustawiany, a odpowiednie sterowniki wgrane (ASPI). Czy aby przypadkiem nie każesz wykonać zapisu danych w postaci płyty Audio? :) Miłego dnia |
Nero - Roxio cośtam
nie zmiejszałem coś pisze o wymianie płytki , ale próbowałem rOżnych i nic , czyli to samo |
Czy próbowałeś zmniejszyć prędkość nagrywania ?
Jakiego programu używasz do nagrywania i czy pojawia się jakiś komunikat błędu? |
Problem z nagrywaniem z HDD
Witam
Mam problem tego typu: Po wymianie nagrywarki , nowa nagrywa tylko z płyty na płytę , nic nie chce nagrać z HDD . Początkowy czas zapisu pokazuje np. 4 min po chwili 1 min , po tej minucie jest nagrany tylko plik Track01 który ma 44 Bajty . Tak jest zawsze, bez względu co bym chciał nagrać z twardziela . Co zrobić ? Ps. Win ME nagrywarka LG 52x24x52 Pozdrawiam Przybek |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:24. |