Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z nagrywaniem z HDD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-nagrywaniem-hdd-21474/)

paput2000 24.05.2003 18:42

Ale jaja - a tu tyle fachowych porad padło.:D

przybek 23.05.2003 22:50

Witam
Przyczyną tego zamieszania była wersja Nero 5599 widocznie nie nadająca się
do nagrywarki LG 52x24x52 .
Sprawę załatwiła wersja Nero551028 .
Kto by się tego spodziewał .

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc , na żadnej grupie ani forum , nie spotkałem się
z taką współpracom i pomocom dla innej osoby potrzebującej.

Ps . szczególne podziękowania dla Fantomasa

Pozdrawiam
Przybek

przybek 23.05.2003 01:27

Cud działa :)
Działa tylko z Nero551028
jutro coś dopiszę
Pozdrawiam
Przybek

przybek 22.05.2003 22:11

Lipa, nawet XP sformatowałem

Pozdrawiam
Przybek

przybek 22.05.2003 14:36

teraz troszkę jestem zajęty ( praca ) ale jeszcze raz zainstaluje Nero
Pozdrawiam

Fantomas 22.05.2003 13:52

Skoro Clone działa dobrze: nagrywa w locie, nagrywa z obrazu, to teraz czas na obejrzenie nero. Jesli Clonik działa dobrze, to zostaw sprzęt. Coś chyba z nero jest nie tak, pewnie numerek jest nieświeży. :)

przybek 22.05.2003 13:50

0" __________________

przybek 22.05.2003 13:44

0" nic mi nie mówi, do jakich pozycji to się odnosi?

wszędzie po niżej

Sprawdź, czy prawidłowo masz ustawione zworki master/slave w nagrywarce i DVD.

Tak jest dobrze

Wypisz te błędy z infotool.

Infotol spowodował wystąpienie błędu w - nieznany -

CleneCD działa dobrze? Dasz radę skasować/nagrać obraz płyty po dotychczasowych zmaganiach?

Tak
Tak na wszelki wypadek, spróbuj odłączyć DVD i nagrywarke, zrestartuj, podłącz samą nagrywarkę, zrestartuj i sprawdź efekty, potem dopnij DVD. Na coś trzeba jakoś wynaleźć tę przyczynę.

Sprubuje

Fantomas 22.05.2003 13:43

Widać zrobił:
"IDE HDD Auto-Detection Press Enter
IDE secondary Master Auto"
Czekamy, co dalej.

pawelblu 22.05.2003 13:39

Zrobiles w koncu to autodection w Biosie ???

Fantomas 22.05.2003 13:35

"0" nic mi nie mówi, do jakich pozycji to się odnosi?
Sprawdź, czy prawidłowo masz ustawione zworki master/slave w nagrywarce i DVD.
Wypisz te błędy z infotool. CleneCD działa dobrze? Dasz radę skasować/nagrać obraz płyty po dotychczasowych zmaganiach?
Tak na wszelki wypadek, spróbuj odłączyć DVD i nagrywarke, zrestartuj, podłącz samą nagrywarkę, zrestartuj i sprawdź efekty, potem dopnij DVD. Na coś trzeba jakoś wynaleźć tę przyczynę.

przybek 22.05.2003 13:28

Sorki - Biosa a nie Dosa
Bios
IDE Secondary Master
HL-Dt-ST GCE-8520B
IDE HDD Auto-Detection Press Enter
IDE secondary Master Auto
Acces Mode Auto
reszta poniżej ''0''

za każdym razem gdy w nero uruchamiam infotol od razu pokazuje
błędy .
Nawet gdy w Nero próbuje wyczyścić CD-RW jest wybór nagrywarki -
nie ma żadnej .
Te parametry co wyżej opisałem , to te które wspominał sprzedawca .
Mówił że mam źle skonfigurowane , chyba nie
Pozdrawiam

przybek 22.05.2003 12:38

zaraz napiszę

Fantomas 22.05.2003 12:07

Sorry, ale chyba Ci jakiegoś kitu nawstawiali. W jakim Dosie?!. Przecież Tobie coś się psuje w Windowsach, a w dosie to chyba raczej nawet jej nie odpalałeś (zresztą nie pamiętam, abym widział program do nagrywania pod dosa). Coś w tym sklepie kręcą. Widziałeś jak to u nich chodzi? Czy aby oni na Ciebie jakiegoś haczyka w koputerze nie zastawili? Kupowałeś u nich komputer? Coś tu "śmierdzi".
A może chcieli ustawiać coś w BIOSie płyty głównej - może tam coś namieszane. Te 50 zł trzeba jednak mimo wszystko spróbować uratować. Piechotą nie chodzi. Zobacz w biosie jaki masz ustawione tryby pracy dla poszczególnych kanałów kontrolera - najlepiej na auto.
Walczmy! Inni koledzy nie mają pomysłów???

przybek 22.05.2003 11:59

No i k.. wylondował

Właśnie wruciłem ze sklepu ,u nich wyśmienicie działa,
Powiedzieli że za 50 zeta u mnie bedzie działać .
Powiedzieli że trzeba co nieco pozmieniać w Dosie
sprubuję pogrzebać

Fantomas 22.05.2003 09:01

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
Zainstalowałem Alcohol 120 i nagrywarka jwest zaznaczona na kolor czerwony.
Chyba jest jednak popsuta .
Co wy nato ?
Sciągłem najnowszą wersje Nero ale wywala jakieś 3 błędy i nie chce się zainstalować :(

Co to za błędy?
Sam już się trochę dziwię, że to nie chce chodzić. Może na chwilę odepnij DVD? Ale nie wiem czy to coś zmieni. Dobrze przeczytałem - CloneCD nagrywa Ci obraz z dysku? Jeśli tak, to sprzętowo wygląda, że jest dobrze, tylko coś z Nero i Alkoholem jest nie tak jak powinno być. Jeśli możesz, to umieść kolejne obrazki jak ustawiasz nero do nagrywania (kolejne zakładki - coś jest jednak źle zrobione. Sprawdź jaką wybrałeś nagrywarkę w zakładce Nagrywarka-wybierz
Coś jest nie tak ustawione jak byc powinno. Gdybt była zwalona LG, to przecież nic nie nagrałbyś, tym bardziej w trybie on-the-fly.
Narazie

paput2000 21.05.2003 21:31

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
Co wy nato ?
Sciągłem najnowszą wersje Nero ale wywala jakieś 3 błędy i nie chce się zainstalować :(

Faktycznie można by było stwierdzić w 100% że jest popsuta gdyby nie fakt że kopiuje w locie płyty. No cóż "są rzeczy które się filozofom nie śniły".
To co jeszcze mi przychodzi do głowy to fakt iż może kontroler dysków jest uszkodzony?

przybek 21.05.2003 20:09

Co wy nato ?

przybek 21.05.2003 17:50

akuje mi błąd przy Nero info toola , dwa razy ponownie instalowałem Nero i jest to samo

pawelblu 21.05.2003 15:57

Tyle ze na Me to chyba potrzeba aspienum.vxd a nie wowpost.exe, wiec porownywanie duzo nie da :) - force istaluje inne pliki na 98/Me a inne na systemy NT/2k

Zobacz jeszcze czy nie masz symulacji wlaczonej w nero co ? :)

Odpal jeszcze Nero info toola - moz znajdziesz cos podejrzanego :blee:

przybek 21.05.2003 15:42

na dole pisze : Aspi ...........
One host adapter has been detected
i rużnica 22603 i 7743 nie wiem czy to ma jakieś znaczenie .

przybek 21.05.2003 15:22

no lipa ,pokazuje jagdyby nagrywał i pisze że powiodło się nagrywanie , a nagrywarka nawet się nie uruchomiła :)
dziwne żeczy

CIAPEK 21.05.2003 15:03

Ilość załączników: 1
Cytat:

przybek napisa***322;(a)
WNASPI32.DLL 4.60 (1021) 09/10/99 45056
WINASPI.DLL -TO SAMO TO SAMO 5600
APIX.VXD TO SAMO TO SAMO 22603
ASPIENUM.VXD TO SAMO TOSAMO 7743

jeśli to wynik z aspi check to dobrze, dla porównania mój wynik

pawelblu 21.05.2003 15:02

No i zobacz co sie teraz dzieje z nagrywaniem.

przybek 21.05.2003 15:00

a widzisz! Ja zawsze wszystko instaluje na świeżutkim systemie. Może to głupie porównanie, ale tak jak roślinki lepiej rosną na dobrze przygotowanej żyznej ziemi niż na jałowej, zachwaściałej

Po formacie wgrałem najwarzniejsze programy i zrobiłem Backup
Wczoraj zrobiłem Format c: wgrywałem wszystko , i sprawdziłem efekty, no ale lipa , i powruciłem do Backupa

przybek 21.05.2003 14:56

WNASPI32.DLL 4.60 (1021) 09/10/99 45056
WINASPI.DLL -TO SAMO TO SAMO 5600
APIX.VXD TO SAMO TO SAMO 22603
ASPIENUM.VXD TO SAMO TOSAMO 7743

CIAPEK 21.05.2003 14:55

a widzisz! Ja zawsze wszystko instaluje na świeżutkim systemie. Może to głupie porównanie, ale tak jak roślinki lepiej rosną na dobrze przygotowanej żyznej ziemi niż na jałowej, zachwaściałej;) starej itp. tak lepiej wszystko instalować na systemie czystym od starych plików i innych zbędnych już programów, które mogły także zawierać błędy:)

przybek 21.05.2003 14:50

po formacie nie było efektu więc przywruciłem sobię backup dysku i z tąd tyle tego .
własnie ściągam ten program zaraz naPISZĘ
w Clone Cd jest teraz wszystko ok , nagrywa z lustra , po ponownym
zainstalowaniu nero , nadal nic się nie dzieje

CIAPEK 21.05.2003 14:44

Przybek! Przeciez formatowałeś dysk, więc skąd ta miesznina tych programów i zamieszanie w dll'lach? Nie wgrywaj czasem tego co popadnie tylko wgraj podstawowe programy do nagrywania. Ja mam np. tylko Nerona i Alcohola 120% i oczywiście z 2-3 programy pomocnicze ;)

pawelblu 21.05.2003 14:17

Ilość załączników: 1
Masz na wszelki wypadek.
Kill, install i potem reset.
Mozna jeszcze zresetowac miedzy kill i install ale nie trzeba.

Fantomas 21.05.2003 14:14

No to zaczynamy usuwać problemy:
na dzień dobry z pakietu force aspi wykonaj polecenie killaspi.bat zrestartuj system potem instaspi.bat. zrestartuj i podaj co pokazuje aspicheck.
Szybciutko, póki jestem jeszcze w pracy.

pawelblu 21.05.2003 14:12

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
WNASPI32.DLL 4.712(0) 07/17/2 45056
WINASPI.DLL 1.00(65) 06/08/100 3536
APIX.VXD 4.712(0) 07/17/02 23115
ASPIENUM.VXD N/A N/A N/A

ASPI is no properly installed. One or more components
have been replaced with older version of the software

Sciagaj Force ASPI (kill, install, reset) napisz co z tego wyszlo.

przybek 21.05.2003 14:09

WNASPI32.DLL 4.712(0) 07/17/2 45056
WINASPI.DLL 1.00(65) 06/08/100 3536
APIX.VXD 4.712(0) 07/17/02 23115
ASPIENUM.VXD N/A N/A N/A

ASPI is no properly installed. One or more components
have been replaced with older version of the software

Fantomas 21.05.2003 13:56

Jeśli masz oba wgrane (Nero i Easy Creatora), to wywal je obydwa. Zresetuj komputer, potem możesz je ponownie zainstalować, ale bez nagrywania pakietowego (ja bym nie dawał ani InCD, ani DirectCD, chyba że naprawdę jest Ci to potrzebne). Moim zdaniem sam nero powinien Ci wystarczyć, Easy CD Creator zdubluje pewne możliwości Nerona, ale niczego nie doda (zasadniczo). Wtedy zraportuj, czy coś się zmieniło. Powodzenia.

pawelblu 21.05.2003 13:53

Jezeli robiles z ASPI to co napisalem Ci jakies hm... 30 :) postow temu to powinno byc OK

przybek 21.05.2003 13:51

właśnie te które wymieniłeś lecz po kolei ,
własnie robiłem test i nagrywa tylko w locie
poszukam Program aspichk i dam znać
mam Win ME i XP miałem do wczoraj ale po formacie nie wrucił
Primary Master - dysk systemowy
Primary Slave - dysk pomocniczy
Secondary Master - nagrywarka
Secondary Slave - DVD.
tak właśnie mam

Fantomas 21.05.2003 13:40

Zaraz, zaraz, coś mi nie pasuje:
Napisałeś: "Nero - Roxio cośtam"
O ile pamiętam NERO jest autorstwa firmy Ahead, zaś firma Roxio robi Easy CD Creatora. Napisz nam, jakie programy związane z nagrywaniem masz zainstalowane, bo być może coś się żre między sobą. Paput :) zwrócił mi na ten szczegół uwagę.

Fantomas 21.05.2003 13:28

Spiąłbym to tak:
Primary Master - dysk systemowy
Primary Slave - dysk pomocniczy
Secondary Master - nagrywarka
Secondary Slave - DVD.
Sterownik Hyperiona (pojawiła się ostatnio notka na stronie głównej cdrinfo o nowej wersji tej paczki). Jaki masz system bo nie pamiętam, ten hyperion ponoć jest do linii 9x i nie wiem czy instaluje się go pod 2000/xp. Cdfs.dll widać nie dokładałeś - to dobrze, u mnie powodowło to problemy (to chyba jest w katalogu system32 lub głębiej).
Zainstalowane masz nagrywanie pakietowe InCD (DirectCD) od nerona lub innego? Ja tego nigdy nie instaluję. Ponoć lubi się to pogryźć ze wszystkim innym.

Program aspichk - sprawdza poprawność instalacji driverów z pakietu force ASPI, więc podaj jakie informacje wyswietla (screen). Bedziemy myśleć co dalej.

paput2000 21.05.2003 13:23

Płyta faktycznie na VIA więc potrzebne będą Hyperiony (4in1).
http://www.cdrinfo.pl/download2kilgo...0608&baza=soft
Mogłbyś ewentualnie nie instalować oprogramowania Roxio tylko inne np. Nero. Komunikat być może wskazuje brak wsparcia dla UDF, o ile dotyczy DirectCD.

pawelblu 21.05.2003 13:21

[QUOTE]przybek napisa***322;(a)
[B]
Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Jeszcze jedno: nie podmieniałeś przypadkiem biblioteki cdfs.dll w systemie?

szukałem , ale nie widze tego w systemie

Poszukaj cdfs.sys (wszedzie + ukryte i systemowe). Jezeli tez nie znajdzie to mamy chyba winnego.

przybek 21.05.2003 13:04

[QUOTE]Fantomas napisa***322;(a)
[B]Skoro w locie nagrywa Ci bez problemu, to widać że raczej wszystko

w locie tak ,ale w CloneCD ukazał się taki komunikat :Nagrywarka nie jest kompatybilna z CloneCD !

pospinałeś dobrze. Co więcej - nagrywarka wydaje się być sprawną. Co się dzieje w przypadku, gdy nagrywałbyś z dysku obraz jakiejś płyty uprzednio wykonany przy pomocy nagrywarki? Wywala się? ASPI sprawdziłeś/przeinstalowałeś?

szukałem , ale nie widze tego w systemie

Jak masz podpięty dysk a jak nagrywarkę? Są na oddzielnych taśmach? W

na oddzielnych mam DVD LG x16

Twoim wypadku dobrze byłoby, gdyby Barracuda był Primary master (kabel 80 żył), nagrywarka Secondary master (może być 80 żył ale nie musi), lecz na dwóch oddzielnych kablach (taśmach). Masz coś jescze

Chodzą dwa dyski na 80 żył , dwie taśmy

CD-ROM, DVD? Płyta główna z chipsetem VIA?

PLyta Shuttle AK31A
pokazuje mi się w zasobniku taki komunikat po wgraniu programu Roxio
DireCD , No supported driver

Fantomas 21.05.2003 09:38

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
Właśnie cztery dni temu dostałem nówkew na dwa lata gwarancji
Z płyty na plytę śmiga baz problemu , czy w nagrywaniu w locie .

Skoro w locie nagrywa Ci bez problemu, to widać że raczej wszystko pospinałeś dobrze. Co więcej - nagrywarka wydaje się być sprawną. Co się dzieje w przypadku, gdy nagrywałbyś z dysku obraz jakiejś płyty uprzednio wykonany przy pomocy nagrywarki? Wywala się? ASPI sprawdziłeś/przeinstalowałeś?
Jak masz podpięty dysk a jak nagrywarkę? Są na oddzielnych taśmach? W Twoim wypadku dobrze byłoby, gdyby Barracuda był Primary master (kabel 80 żył), nagrywarka Secondary master (może być 80 żył ale nie musi), lecz na dwóch oddzielnych kablach (taśmach). Masz coś jescze CD-ROM, DVD? Płyta główna z chipsetem VIA?
Miłego dnia

CIAPEK 21.05.2003 09:15

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Nie uzywalem Me, ale smierdzi mi to jakimis zabobonami :)
heh, :D też mi tym troche śmierdzi ;)
Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
A no właśnie - nie pomaga usunięcie napędu z menadżera urządzeń, restart i ponowne wykrycie urządzenia przez system?
Jeżeli nie to prawdopodobnie naped jest uszkodzony.

Uważam, że powinieneś oddać ten napęd, podstawowe rzeczy wykonałeś aby rozwiązać ten problem łącznie z formatowaniem. Jak pisze paput napęd może być uszkodzony bo problem jest poważny.:3msie:

paput2000 21.05.2003 08:18

A no właśnie - nie pomaga usunięcie napędu z menadżera urządzeń, restart i ponowne wykrycie urządzenia przez system?
Jeżeli nie to prawdopodobnie naped jest uszkodzony.

pawelblu 20.05.2003 22:07

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
Sorki - ale jeden gośc cos wspomniał o Dosie że coś tam trzeba zmienić przy zmianie nagrywarki ?
cos mówił aby z dyskietki pojechac Win ME , co wy nato ( z tym dosem )

Nie uzywalem Me, ale smierdzi mi to jakimis zabobonami :)
Wykasowanie z menagera urzadzen (jezeli zostala) starej i wczytanie przez system nowej to wszystko.

przybek 20.05.2003 21:58

Sorki - ale jeden gośc cos wspomniał o Dosie że coś tam trzeba zmienić przy zmianie nagrywarki ?
cos mówił aby z dyskietki pojechac Win ME , co wy nato ( z tym dosem )

przybek 20.05.2003 21:53

A te bilety to musze przedyskutować z małżaka ;)

przybek 20.05.2003 21:52

Właśnie cztery dni temu dostałem nówkew na dwa lata gwarancji
Z płyty na plytę śmiga baz problemu , czy w nagrywaniu w locie .
Co się dzieje ?
Dawno takiego rebusa nie miałem , no i formatu .
ale nie ma jak kopia zapasowa dysku :)

CIAPEK 20.05.2003 21:47

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
ale ja uważam że po formacie powinno wszystko stanoć na nogi ( tak zawsze był o po formacie bez problemu )

no właśnie ja też na to liczyłem:'(
Masz ją jeszcze na gwarancji, wal do serwisu!:)
A komputerek masz spox! :spoko: to ja jade na Celeronie 566 ;)
:3msie:

pawelblu 20.05.2003 21:45

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
Ps .czy ktoś chce nagrywarke LG 52x24x52 za coś sp0rzed roku ?
Moze byc bilet autobusowy (prawie nie skasowany) :chytry:

przybek 20.05.2003 21:44

Fantomas
pisz co chcesz wiedzięc na temat kfiguracji
ale ja uważam że po formacie powinno wszystko stanoć na nogi ( tak zawsze był o po formacie bez problemu )
a może mój komp jest za stary

HDD Barracuda 120 GB 384 DDRAM Althlon 1,7 GHz

Gorzala 20.05.2003 21:37

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
Wszystkie programy jakie posiadam razem z alkocholem śmigały bez żadnego problemu ,
ale po zmianie nagrywarki mam doła , wiec co jeszcze można zrobić ?

Eeee, wiesz, przywiazalem sie do swojego Litka :) :D :P

przybek 20.05.2003 21:36

Wszystkie programy jakie posiadam razem z alkocholem śmigały bez żadnego problemu ,
ale po zmianie nagrywarki mam doła , wiec co jeszcze można zrobić ?

Fantomas 20.05.2003 21:16

Przybek, czy masz jeszcze jakiś inny program do nagrywania?
Zobacz jak wyjdzie nagranie płyty audio: 1. zrzuć zawartość jakiejś płyty audio przy pomocy programu EAC (polecenie Image). 2 spróbuj nagrać ten obraz programem nero (nagraj plik obrazu) daj znać jak poszło. To będzie nagrywanie danych z dysku, tyle że audio. Podaj dokładną konfigurację Twojego komputera - może jednak coś źle jest skonfigurowane.
Wrałeś może http://downloads.viaarena.com/driver...on4in1447v.exe albo jakąś poprzednią wersję. Może też tak być, że posiadany przez Ciebie numerek do Nerona już nie jest zgodny z tą nową nagrywarką, choć jednak powinien - wszak ta sama marka. Sprawdź w innym programie np.: http://w1.737.telia.com/~u73702956/index.htm. Nie martw się na pewno uda się problem rozwiązać.
Nara.

CIAPEK 20.05.2003 21:13

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
jak juz mowilem formatowanie dysku nic nie powinno dac, bo problem pojawial sie na 2 roznych dyskach z 2 roznymi systemami. No wiec jak juz wspomnialem - najlepiej zobacz czy nagrywara dziala u kogos kto zajmuje sie nagrywaniem na co dzien i ma do tego odpowiednia oprawe (progsy, poprawnie skonfigurowane ASPI). Wtedy bedzie cos wiadomo.
:chytry:
Pisałem, że nie jestem pewny czy to coś da, ale chociaż mamy większe pojęcie o problemie. Chociaż świeżutki system jest, a to ważne.
Cytat:

przybek napisa***322;(a)
przywracam kopię dysku nara
3maj sie:3msie: Daj znać jak idą sprawy.

przybek 20.05.2003 20:44

przywracam kopię dysku nara

pawelblu 20.05.2003 20:32

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
no i lipa
co dalej ?

jak juz mowilem formatowanie dysku nic nie powinno dac, bo problem pojawial sie na 2 roznych dyskach z 2 roznymi systemami. No wiec jak juz wspomnialem - najlepiej zobacz czy nagrywara dziala u kogos kto zajmuje sie nagrywaniem na co dzien i ma do tego odpowiednia oprawe (progsy, poprawnie skonfigurowane ASPI). Wtedy bedzie cos wiadomo.

przybek 20.05.2003 20:30

no i lipa
co dalej ?

przybek 20.05.2003 17:15

robie format do usłyszenia za +- 2h
Pozdrawiam wytrwałych

CIAPEK 20.05.2003 17:02

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
w XP lipa
pewnie format c: ?

a właśnie, że bardziej TAK niż NIE!
Każdy wie, że z czasem użytkowania systemu na dysku i w samych plikach systemowych robi się burdel (brzydko mówiąc :) ). Wyznaje zasade formatowanie dysku conajmniej raz na pół roku. Zawsze widze tego efekty kiedy jade na świeżutkim systemie.

A mieć dwa systemy na komputerze i sugerować się tym jak działa to TU i TU to nie jest według mnie dobry tok myślenia. Czego tu się bać, a efekt ma więcej zalet niż minusów, i jeśli format nic nie zmiei to wtedy będziemy DUMAĆ! ;)

pawelblu 20.05.2003 16:49

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
w XP lipa

No wlasnie nie - jak Ci nie dziala na 2 roznych dyskach to format nic nie powinien zmienic.
Zobacz u kogos kto nagrywa (ma poinstalowane progsy, ASPI) czy tez bedzie problem, wtedy bedziemy dumac.

przybek 20.05.2003 16:42

w XP lipa

przybek 20.05.2003 15:32

mam na drugim dysku XP profesional , co prawda nie używam go
ale zobacze co tam słychać , jak nic nie pomoże
to zrobie format c:

CIAPEK 20.05.2003 15:16

Cytat:

para napisa***322;(a)
Format c: to dla mnie zbyt radykalne. Zawsze formatowanie traktuje jako ostateczność. I nie spieszyłbym się z nim.
Oczywiście:chytry: Dlatego w moich poprzednich postach w tym temacie doradzałem wykonać także inne działania. A format to wiadomo...potem i nasz kolega Przybek wg. naszych wskazówek sprawdza wszystko po kolei. Nieprawdaż? :) A potem na moje w ostateczności zostaje format, który wyjasiłem, dlaczego można tak zrobić.8)

pawelblu 20.05.2003 15:14

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
a odpal aspichk
killaspi z forceaspi
Co to jest ?

No wiec zrob tak:
sciagnij force ASPI z dzialu pliki. Wejdz w aplikacje ASPIchk (chyba tak sie nazywa) i zobacz czy wyswietla ze wszystko chula. Przeczytaj info przy force aspi jak je bedziesz sciagal http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=1191040335 - po sciagniecu jak juz zobaczysz co mowi ASPIchk to zrob killASPI a potem instASPI, reset i po krzyku.

para 20.05.2003 15:12

Format c: to dla mnie zbyt radykalne. Zawsze formatowanie traktuje jako ostateczność. I nie spieszyłbym się z nim.

CIAPEK 20.05.2003 15:09

przybek! Ja bym radził format C:. Coś musiało się zwalić podczas instalacji nagrywary i jej komponentów. Czy gdy przyłączałeś nagrywarke to robiłeś zaraz po tym formatowanie? Zdaje mi się, że nie. Ja zaraz po zamocowaniu napędu w skrzynce zrobiłem format i wgarlem na nowo system chciałem być pewny, że wszystko będzie dobrze zgrane.
Win 2000 i XP np. same wykrywają sprzęt podczas instalacji i w razie jakiś błędów informują o tym. Napisałeś, że we właściwościach są jakieś błędy. Ja bym formatował, od razu wgrasz sobie wszycho na świeżo i będzie hulało, aż miło i skończ z ME :):3msie:

przybek 20.05.2003 15:04

a odpal aspichk
killaspi z forceaspi

Co to jest ?

pawelblu 20.05.2003 14:59

a odpal aspichk
Bo nie wiem czy tak robiles, ale jak sciagnales stery ze strony to powinienes zrobic przed instalacja killaspi z forceaspi (dostepne tutaj w dziale pliki).

przybek 20.05.2003 14:44

W innych programach jest to samo ale dopatrzyłem się że w
wLaściwościach napędu pisze że nie działa poprawnie i niepotrafi określic przyczyny :( w ustawieniach Docelowe ID : 0
Numer jednostki logicznej 0
Nero mam z netu z numerkiem .
Dałem starą nagrywarkę do naprawy ( gwarancja ) , a dostałem nową , szybszą i z gwarancją na dwa lata :)

CIAPEK 20.05.2003 14:28

jest w miare spoko, spróbuj innym programem nagrać bo Nero moze szwankowac, albo załatw sobie nowsza wersje Nerona i zdaj potem relacje :)

para 20.05.2003 14:27

Widzę, że Nero nie wykrywa Ci nagrywarki.
Czy Nero kupiłeś razem z nagrywarką?
Jeżeli nie to musisz wpisać odpowiedni numer seryjny dla LG.

przybek 20.05.2003 14:22

1. sprawdzić czy taśma łącząca nagrywarkę i płytę główną jest w porządku;

OK
2. sprawdzić czy system prawidłowo ją wykrywa (nagrywarkę oczywiście);

w systemie jest widoczna , symbol nagrywarki się zgadza

3. sprawdzić tryb pracy/ustawienie DMA (Panel sterowania-menadżer urządzeń);

ustawione DMA

4. pogramem aspicheck sprawdzić wersję sterowików ASPI - powinna być conajmniej 4.60
pobrałem najnowsze z CDRinfo.pl

5. sprawdzić czy program NERO prawidłowo rozpoznaje urządzenie (menu Nagrywarka-wybierz nagrywarkę).

Nero jej nie wykrywa " wybur napędu .... SCS-ID 0 ''

Jeśli wszystko dotąd pasuje, to spróbuj nagrać jakieś dane (nowa kompilacaj CD-ROM (ISO) w trybie DAO (użyj CD-RW, bo szkoda płyt jednokrotnego zapisu).

przybek 20.05.2003 13:31

zabieram się do pracy ;)

Fantomas 20.05.2003 13:17

Proponuję jednak zostawic bios w spokoju - to zmienia się na samym końcu jak już wiadomo, że wszystko inne zostało sprawdzone. W taki sposób najprościej coś naprawdę zepsuć.
Więc po kolei:
1. sprawdzić czy taśma łącząca nagrywarkę i płytę główną jest w porządku;
2. sprawdzić czy system prawidłowo ją wykrywa (nagrywarkę oczywiście);
3. sprawdzić tryb pracy/ustawienie DMA (Panel sterowania-menadżer urządzeń);
4. pogramem aspicheck sprawdzić wersję sterowików ASPI - powinna być conajmniej 4.60
5. sprawdzić czy program NERO prawidłowo rozpoznaje urządzenie (menu Nagrywarka-wybierz nagrywarkę).
Jeśli wszystko dotąd pasuje, to spróbuj nagrać jakieś dane (nowa kompilacaj CD-ROM (ISO) w trybie DAO (użyj CD-RW, bo szkoda płyt jednokrotnego zapisu).
Zobaczymy, co dalej.
Miłego dnia

CIAPEK 20.05.2003 13:17

.....

.....słuchaj jak już nic nie dasz rady zrobić, zrób format C: i w szczególności polecam zmiane systemu operacyjnego bo ME to nie jest szałowy system. Polecam 2000 lub XP. Wiele problemów właśnie rozwiązuje świeże wgranie systemu i wyczyszczenie dysku C.:)

CIAPEK 20.05.2003 13:13

to dziwny problem przyznam i dręczący. Sprawdź wewnatrz komputera czy wszysko jest dobrze podpięte-to podstawa! Bios mozesz ewentualnie sprobowac, ale uwazaj bo mozna narobic wiecej szkod i tracisz gwarancje, a pozatym to jest nowa nagrywarka wiec nie uwazam zeby to byla w szczegolnosci wina biosu.
Aspi, włącz UDMA napędów na dwóch IDE.
Szukaj także przyczyn gdzie indziej niż w nagrywarce bo może tak być.
Pozdro:3msie:

przybek 20.05.2003 13:06

ta nowa nagrywarka to LG GCE-8520B
czy wystarczy pobrać nowy Bios , żeby znikły problemy , czy jakieś stery ?

przybek 20.05.2003 13:04

sterowników nie wgrywałem, były te z poprzedniej nagrywarki LG ,
ale nie pamiętam jaki typ

para 20.05.2003 13:00

Jak rozumiem Nero i Roxio Easy CD Creator. Proponuję żebyś spróbował coś nagrać na małej prędkości dla testu tzn. 8x lub 16x.

Fantomas 20.05.2003 13:00

Witaj Przybku.
Dla pełnego zrozumienia problemu oczywiście trzeba mieć pewność, że system jest dobrze poustawiany, a odpowiednie sterowniki wgrane (ASPI). Czy aby przypadkiem nie każesz wykonać zapisu danych w postaci płyty Audio? :)
Miłego dnia

przybek 20.05.2003 12:57

Nero - Roxio cośtam
nie zmiejszałem
coś pisze o wymianie płytki , ale próbowałem rOżnych i nic , czyli to samo

para 20.05.2003 12:51

Czy próbowałeś zmniejszyć prędkość nagrywania ?
Jakiego programu używasz do nagrywania i czy pojawia się jakiś komunikat błędu?

przybek 20.05.2003 12:49

Problem z nagrywaniem z HDD

Witam
Mam problem tego typu:
Po wymianie nagrywarki , nowa nagrywa tylko z płyty na płytę ,
nic nie chce nagrać z HDD .
Początkowy czas zapisu pokazuje np. 4 min po chwili 1 min ,
po tej minucie jest nagrany tylko plik Track01 który ma 44 Bajty .
Tak jest zawsze, bez względu co bym chciał nagrać z twardziela .
Co zrobić ?

Ps. Win ME nagrywarka LG 52x24x52

Pozdrawiam
Przybek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:41.