![]() |
DMA - była a nie ma ;(
Hej mam takie skromne pytanie.
Czy ktos może mi powiedzieć dlaczego DMA sie samo wyłączyło na moim komputerku i co jest smieszne nie moge go znowu włączyć ani na cdromi ani na CDRW. Mam płytke Abite BX 6 II i nagrywarke LG 48 x 16 x 48 podpięto na dwóch różnych taśmach z CD romem Philips. Mam zainstolawy WIN XP Home i jak w ustawieniach sprzętu wybiore opcje DMA JEŚLI DOSTĘPNE to nadal mam tylko pio. Nie pomoga ponowne uruchomienie kompa. Mogę powiedzieć że nic nie kombinowałem z tymi ustwieniami no może tylko zmiana softu do nagrywania na nowsze nero itp ale wszystko chodzilo bardzo dobrze. Czy moze XP sam wyłączyć opcje DMA?? Jak tak to z jakiego powodu. Dzięki z góry za odpowiedź |
XP jest "dziwny" - sprobuj odinstalowac kontrolery na ktorych sa napedy i resetnac kompa - powinno zalapac UDMA
|
Re: DMA - była a nie ma ;(
Cytat:
|
zmiana
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy któryś z Panów wie może jak zmienić UDMA tryb 2 na UDMA tryb 1?? Na UDMA 2 wyskakuje mi zawsze błąd a na 1 wszystko jest oki. Aha Dzięki Crazy Lukas dma sie pojawiło tylko jak widzisz owy problem mam :)
|
Czy Twoja płyta (BX) obsługuje UDMA-2?
Może potrzebny jest upgrade BIOSu (oczywiście płyty): Twoja nagrywarka powinna obsługiwać UDMA-2! 8) |
Zdaje mi się, że BX-y nie obsługują UDMA-2. Mam BX-a i u mnie widnieje tylko UDMA. Ale i tak wszystko działa OK.
Jeżeli można zrobić też UDMA-2 poprzez upgrade BIOSU to w takim razie jak to zrobić? :) |
Wiecie dziwi mnie jeszcze jedna sparwa bo gdy uruchamia sie komputer to na poczatku na czarnym tkle mozna idczytac ze cd rom i cdrw ma tylko udma 33. a jak win xp rozpoznaje dma to mam tryb 2 i sie kisi bo zawsze gdy cos chce przegrac to wyskakuje mi blad logical. Moze tak jak ciapek musze miec tylko udma lub udma tryb 1 i podejrzewam ze to by zalatwilo sparwe gdyz tak jak mowilem jakims cudem kiedys widnial tam napis udma tryn 1 i wszyhco chodzilo teraz zas jest udma 2 i kicha
|
Ilość załączników: 1
dla wyjaśnienia mówiąc o UDMA 1 miałem na myśli zwykłą UDMA, zamieszczam jeszcze zrzut tego co u mnie widać :)
|
Cytat:
|
W tym dziale jest przyklejony topic "Podstawy podpinania napędów..."
Może zacznijmy od podstaw? 8) |
JA WRZUCE OBRAZEK JAK TO U MNIE WYGLADA ;)
|
Cytat:
Z tego co widzę masz wszystko O.K. System i nagrywarka obsługują i pracują w UDMA2 = UDMA33. 8) |
ale nadal problem
ale wlasnie jak jest udma 2 to nic nie mozna zrobic z nagrywarka. zawsze wyskakuje blad taki jak na rysunku nawet jak nie testuje nagrywarki w nero to przy przegrywaniu plikow wyskakuje mi blad urzadzenia dolaczam zdjecie.
PS jak był tryb 1 to wszytsko chodzilo dobrze;( |
poszukaj w biosie - w najgorszym razie zablokuj UDMA - zostanie ci zwykle MW-DMA ale leprzy rydz niz nic
radzilbym tez sprawdzic i najlepiej wymienic kable - problem moze byc z nimi |
Sprawdź jeszcze w innym programie do nagrywania: może to problem NERO: jaką masz wersję? 8)
|
Nero mam te najnowsze ale to nie chodzi o to. w tym programi pokazuje blad ze chodzi walsnie o dma a jak np przegrywam film to wykakuje blad urzadzenia we/wy. i to jest dziwne. pozdrawiam
|
Coś jest nie tak.
winXP HOME jest trochę "chory" w przeciwieństwie do PROF. Mam podejrzenie, że masz coś "namieszane" w systemie: aby być absolutnie pewnym decydowałbym się jednaj na pełną reinstalkę systemu. 8) |
ha wszytsko by bylo piknie ale win xp mam nieorginalny w przeciwienstwie do wersji home. Znalazlem te Bus Master i nic mi to nie dalo (moze nie wiem jak sie tym poslugiwac) bo w opcjach tylko sie troche namieszlao ale jakos doszedlem jak to poprawic. Sterowanie dma jednak pozostalo te same DMA JESLI DOSTEPNE i TYLKO PIO. A gdzie mozna zmienic zeby wybrac np DMA TRYB 1 lub D<MA TRYB 2 albo MULTI WORD. MOze jest taki programik. POzdrawiam
|
A mnie pokazuje Ultra DMA tryb5. Co to znaczy ten tryb 5? Może mi to ktoś wyjaśnić? Czy to szybkość transferu? Mam WinXp Pro i płytę Abit KG7 Lite.
|
Ultra DMA 5 to to samo co Ultra DMA 100.
|
XP czy 2000 puszczaja zawsze na najwyzsze DMA jakie pociagnie sprzet albo na PIO, czasem mozna ograniczyc to sprzetowo (dyski seagate) albo w biosie - ale po co
|
Czasem ograniczenie prędkości transferu jest konieczne.
W moim starym 386 miałem dysk Quantum 170 MB, a potem dołożyłem Caviara 200 MB. Oczywiście w owych czasach jeszcze nie mówiło się o trybach PIO czy DMA - podłączało się dysk do kontrolera Multi I/O, wpisywało w BIOSie liczbę cylindrów, sektorów, głowic, itd. (kto to jeszcze pamięta?) - i dysk był widoczny. Gdy kupiłem nową płytę główną pod Pentium 100 - w BIOSie były takie opcje jak tryb tranferu - można było ustawić od PIO 0 do PIO 4 oraz Auto. Zostawiłem oczywiście Auto, podłączyłem oba dyski - i problem! Caviar działa bez pudła, na Quantum ciągle błędy zapisu i odczytu, pogubione klastry, itd. Kombinowałem, kombinowałem, i wreszcie wymyśliłem. Quantum był przez BIOS rozpoznawany jako obsługujący tryb PIO 3, a okazało się, że faktycznie obsługuje tylko PIO 2. Po ręcznym ustawieniu PIO 2 wszystkie błędy zniknęły jak ręką odjął. To oczywiście ma teraz znaczenie już historyczne, ale wskazuje, że różne automatyki nie zawsze dobrze działają i może się okazać, że wymuszenie obniżenia trybu transferu rozwiąże problem. |
Puch ma racje wlasnie tak jest z moja wypalarka jak obnize na dma tryb 1 to wszycho chodzi super a jak tylko win ustwi tryb 2 to sie kisi bledy odczytu i nic nie mozna zrobic. Wiec pytanie ktore zadaje n-ty raz wie moze ktos jak ograniczyc win w tym wyborze trybow dma od razu mowie ze w biosie mam wylaczona ta opcje a xp nadal wstawia mi dma tryb 2 mozejest jakis program do wybierania szybkosci transferow??
|
Niestety, nie znam XP, więc może ktoś inny udzieli konkretnej odpowiedzi. O ile pamiętam coś, co kiedyś czyałem, XP ma mechanizmy, które pomijają BIOS płyty głównej przy komunikacji z dyskami, dlatego chyba ustawienia w BIOSie są przez XP ignorowane... (tylko tak mi się wydaje - wymaga weryfikacji!)
Jeżeli masz sterowniki takie, jak Intel Application Accelerator, jest tam opcja Limit trybu transferu - jedyna, jaką można zmienić - pozwalająca wymusić niższy tryb transferu niż wybrany przez sterownik. Teoretycznie powinno zadziałać. Niektórzy pisali też, że pomaga usunięcie z Menadżera Urządzeń sterownika IDE - gdy XP znajdzie go na nowo, powinny być właściwe ustawienia. Kiedyś miałem płytę z chipsetem Intel Triton HX oraz nagrywarkę i CD-ROM LG - żadne z tych urządzeń nie obsługiwało UDMA, natomiast wszystkie - tryb DMA po zainstalowaniu sterowników Triones Bus Master pod W 95. Jednakże włączenie trybu DMA dla napędów Cd powodowało liczne kłopoty i ostatecznie musiałem DMA wyłączyć. Po wymianie płyty na nowocześniejszą, z chipsetem Ali Aladdin V, która obsługiwała UDMA 66, bez problemu mogłem włączyć tryb DMA dla obu napędów. Nowocześniejszy chipset i lepsze sterowniki lepiej sobie z tym radziły, a starsze urządzenia mają z trybem DMA kłopoty. O ile wiem, trybów DMA jest 6: Single-Word i Multi-Word, każdy w wariancie 0, 1 i 2. Kiedy w starszych urządzeniach mówiło się o "DMA" było to jakieś ogólne nieokreślone DMA. Niewykluczone, że np. płyta główna obsługiwała Single-Word DMA 2, a napęd CD Multi-Word DMA 1. Jeśli tak rzeczywiście jest, nic dziwnego, że urządzenia nie potrafiły się ze sobą dogadać i trzeba było pozostać przy PIO. Sterownik Intel Application Accelerator wyświetla dokładne informacje o obsługiwanych przez urządzenia trybach transferu: PIO, DMA SW, DMA MW, UDMA. Sprawdź, jakie tryby są obsługiwane zarówno przez chipset jak i przez napędy i wymuś odpowiedni, jeśli się da. W moim przypadku okazuje się, że chipset i845 nie obsługuje niektórych niższych trybów PIO i DMA, obsługiwanych dla odmiany przez napędy (ale na szczęście nie można ustawić takiego nieobsługiwanego przez chipset trybu!). |
Gdybyś miał MB na VIA to znam sposób ograniczenia transferu w kanałach IDE. Niestety, nie znam rozwiązania dla Intela.
Twój zestaw powinien jak najbardziej prawidłowo pracować na UDMA-2. Skoro nie pracuje to: 1 Nagrywarka ma problem: sprawdź na innym kompie, w zalezności od wyniku oddaj na gwarancję, 2.MB ma uszkodzenie: szwankuje Seraial ATA: zmień płytę albo zainwestuj w kontroler IDE na PCI (100-150zł). Być może uszkodzona jest poprostu taśma. 3.Masz źle skonfigurowany (zainstalowany) system: zrób pełną instalkę, po formacie. Czwartego rozwiązania nie ma a z dyskusji wynika, że nie będzie. Pozdrawiam 8) |
Cytat:
... Zbieraj nakretki, nakretki Frugo AaaaaA :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:01. |