Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Plextor PX-704\708\712 A\UF (https://forum.cdrinfo.pl/f15/plextor-px-704-708-712-uf-27683/)

fido2001 16.11.2003 16:33

Plextor PX-704\708\712 A\UF

Ilość załączników: 9
Plextor PX-708

Załącznik 75495

Załącznik 75496

Załącznik 75497

Załącznik 75498

Załącznik 75499

Załącznik 75500

Załącznik 75501

Załącznik 75502

Załącznik 75503

Jabba the Hutt 16.11.2003 22:45

Plextor PX-712

Ilość załączników: 10
Załącznik 75514

Załącznik 75504

Załącznik 75505

Załącznik 75506

Załącznik 75507

Załącznik 75508

Załącznik 75509

Załącznik 75510

Załącznik 75511

Załącznik 75512

budasty 16.11.2003 22:53

Hmm, przykro czytać, może Plex podobnie jak Teac odchodzi od jakości... i bazuje tylko na wyrobionej kiedys marce.

Michalak 16.11.2003 22:57

Mój Plextor 708A chodzi od tygodnia, wypaliłem kilka płyt DVD i jestem jak narazie bardzo zadowolony.
To już mój drugi napęd Plextora, cenie tę firmę między innymi za jakość.

sebikolo 17.11.2003 00:32

Cytat:

Napisany przez Michalak
Mój Plextor 708A chodzi od tygodnia, wypaliłem kilka płyt DVD i jestem jak narazie bardzo zadowolony.
To już mój drugi napęd Plextora, cenie tę firmę między innymi za jakość.

a gdzie kupiles Plextora swojego. Przymierzam sie do jego kupna i szukam najciekawszej oferty cenowej. Probowales juz nagrywac na tanszych nosnikach? Plextor daje sobie z tym rade? I jak pozniej stacjonatne odtwarzacze radza sobie z plytkami nagranymi przez plaextora?

alstor_serwis 17.11.2003 10:22

Witam .
Podejrzewam ,że nie jest to tylko kwestia czyszczenia :(
Jeżeli napęd pochodził z naszej firmy i trafi do nas do serwisu to
mogę obiecać, że zostanie naprawiony lub wymieniony w ciągu 24 godzin .
Napisz tylko jakie numery seryjne ma to urządzenie ?
Proponuję też skorzystać z opcji serwisowej Plextor Exclusive Service.
Info o tym w tym linku http://www.plextor.pl/pl/serwis:support

Pozdrawiam
Tomek

fido2001 17.11.2003 12:34

No i stalo sie... Myslalem ze nigdy nie doczekam chwili w ktorej naped Plextora zawiedzie moje zaufanie. Zawsze pakowalem wiecej w sprzet po to, aby miec wieksza pewnosc i mniejsza awaryjnosc. A tu po dwoch miesiacach od zakupu moj Plextorek zaczal sie dziwnie zachowywac. Przestal rozpoznawac plyty CD, zarowno puste jak i nagrane ( tloczone rowniez ). Co ciekawe DVD sa czytane i wypalane prawidlowo. Domyslam sie ze przyczyna lezy w zabrudzonej soczewce, gdyz to by tlumaczylo dalsza mozliwosc odczytu i zapisu DVD, ktory podobno wykorzystuje "mocniejsza" wiazke z diody lasera. Oczywiscie naped oddalem do serwisu.

Jezeli macie jakies sugestie a propos tej usterki to zapraszam do debaty.

Niestety, teraz jestem juz zmuszony az firma w ktorej kupilem Plextora, zrobi to za mnie :

BIT
ul. Sw.Krzyza 7
Krakow

natomiast numer seryjny tego napedu, to : 505884102306

Michalak 17.11.2003 14:20

Ja kupiłem swojego Plextora w sklepie sirius.pl za ok 1550 zł.
Z tańszych nośników to nagrywałem na Platinium DVD+R które są produkowane przez RICOHJPJ :) .

alstor_serwis 17.11.2003 14:27

Witam
Napęd jest od nas wiec czekam cierpliwie aż przyjdzie do mnie do serwisu.
Pozdrawiam
Tomek

fido2001 18.11.2003 01:13

Zabralem Plextorka ze sklepu i sam osobiscie wyslalem go wczoraj, tj. poniedzialek 14.00 do Was ( alstor-serwis ) - przez TNT ktore mam w sasiedztwie.

A tak nawiasem mowiac, to Alstor ma najlepszy serwis z jakim mialem do tej pory do czynienia. Wszystko zalatwione poprzez telefon, zadnej biurokracji, wystarczylo podac S/N.

Nota bene, dziekuje Alstorowi, ze odezwal sie tutaj na forum i pomogl mi przyspieszyc oraz ulatwic proces serwisowania w/w napedu.

Pozdrawiam, Rafal.

fido2001 19.11.2003 12:07

Tak jak juz pisalem wczesniej, odeslalem Plexika do Serwisu Alstora w Poniedzialek wczesnym popoludniem; a tu dzisiaj, tj. sroda dostalem maila od sympatycznej pani serwisant ( chyba dobrze odmienilem ), ze wlasnie jest do mnie odsylany w dniu dzisiejszym nowy naped. Mowcie co chcecie, ale kiedys zdazylo mi sie serwisowac CDRki innych firm i po naprawie juz nie hulaly tak jak nowe. Dlatego bardzo podoba mi sie zalatwianie spraw przez rodzimego dystrybutora marki Plextor. Szybko ( 2 dni ) i sprawnie. Marka Plextor caly czas pracuje na opinie jaka mam. Wiem, ze nastepny naped to tez bedzie Plextor. A wam radze przy zakupie sprawdzac czy aby wasz sprzedawca zakupil go w Alstorze, bo tylko takie napedy maja szanse na serwisowanie w w/w firmie...

Pozdrawiam, Rafal

Jabba the Hutt 19.11.2003 12:33

Cytat:

Napisany przez fido2001
Tak jak juz pisalem wczesniej, odeslalem Plexika do Serwisu Alstora w Poniedzialek wczesnym popoludniem; a tu dzisiaj, tj. sroda dostalem maila od sympatycznej pani serwisant ( chyba dobrze odmienilem ), ze wlasnie jest do mnie odsylany w dniu dzisiejszym nowy naped. Mowcie co chcecie, ale kiedys zdazylo mi sie serwisowac CDRki innych firm i po naprawie juz nie hulaly tak jak nowe. Dlatego bardzo podoba mi sie zalatwianie spraw przez rodzimego dystrybutora marki Plextor. Szybko ( 2 dni ) i sprawnie. Marka Plextor caly czas pracuje na opinie jaka mam. Wiem, ze nastepny naped to tez bedzie Plextor. A wam radze przy zakupie sprawdzac czy aby wasz sprzedawca zakupil go w Alstorze, bo tylko takie napedy maja szanse na serwisowanie w w/w firmie...

Pozdrawiam, Rafal

A może kolega Tomek z Alstoru mimo wszystko powie nam co padło w Twoim Plexie i dlaczego od razu dano Ci nowy palnik ? Czyżby wskazywało to,ze Plexy padają tak,ze nie da się ich naprawić ...

Jabba

alstor_serwis 19.11.2003 14:09

Witam
Niestety uszkodził się w tym w napędzie układ optyczny a właściwie jeden z jego składników tor CD .
Dioda laserowa odpowiadająca za zapis/odczyt płytek CD
emituje zbyt słaby promień i nie da się jej już wyregulować .
W takim przypadku wymieniamy przeważnie układ optyczny ale ponieważ
tych napędów bardzo mało się uszkodziło od początku ich sprzedaży wiec nie mamy jeszcze w serwisie części do tego modelu Plextora dlatego wymieniamy klientowi na nowy egzemplarz .
Proste :). Klient jest zadowolony a my na tym też nic nie tracimy.

Pozdrawiam
Tomek

Michalak 19.11.2003 15:46

Cytat:

Napisany przez alstor_serwis
Witam
Niestety uszkodził się w tym w napędzie układ optyczny a właściwie jeden z jego składników tor CD .
Dioda laserowa odpowiadająca za zapis/odczyt płytek CD
emituje zbyt słaby promień i nie da się jej już wyregulować .
W takim przypadku wymieniamy przeważnie układ optyczny ale ponieważ
tych napędów bardzo mało się uszkodziło od początku ich sprzedaży wiec nie mamy jeszcze w serwisie części do tego modelu Plextora dlatego wymieniamy klientowi na nowy egzemplarz .
Proste :). Klient jest zadowolony a my na tym też nic nie tracimy.

Pozdrawiam
Tomek

A czy wiesz może czy Sirius od was kupuje Plextory? Bo mam od nich swojego Plextora.
I czy potrzebny jest paragon czy wystarczy numer seryjny?

alstor_serwis 19.11.2003 16:42

Witam
Do każdego Plextora który pochodził z naszej firmy po 21 stycznia 2003 dołączaliśmy kartę gwarancyjna która uprawnia do specjalnej opcji serwisowej
Plextor Exclusive Service .
Jak poznać taką kartę ?
Na trzeciej stronie karty jest opisana procedura reklamacyjna i adres do naszej firmy .

Czy potrzebna jest karta gwarancyjna i paragon ?
Mi osobiście nie, ponieważ wszystkie dane o napędzie zapisane są w naszej bazie .Uważam ,że bardziej potrzebna jest ona klientowi w przypadku jakiś problemów z ustaleniem pochodzenia napędu i datą jego sprzedaży .

Jeżeli ma Pan więcej pytań to polecam polską stronę Plextora
www.plextor.pl albo kontakt do mnie support@plextor.pl
Pozdrawiam
Tomek

Michalak 19.11.2003 18:15

Cytat:

Witam
Do każdego Plextora który pochodził z naszej firmy po 21 stycznia 2003 dołączaliśmy kartę gwarancyjna która uprawnia do specjalnej opcji serwisowej
Plextor Exclusive Service .
Jak poznać taką kartę ?
Na trzeciej stronie karty jest opisana procedura reklamacyjna i adres do naszej firmy .

Czy potrzebna jest karta gwarancyjna i paragon ?
Mi osobiście nie, ponieważ wszystkie dane o napędzie zapisane są w naszej bazie .Uważam ,że bardziej potrzebna jest ona klientowi w przypadku jakiś problemów z ustaleniem pochodzenia napędu i datą jego sprzedaży .

Jeżeli ma Pan więcej pytań to polecam polską stronę Plextora
www.plextor.pl albo kontakt do mnie support@plextor.pl
Pozdrawiam
Tomek

Dziękuje za odpowiedź,
prosiłbym jeszcze tylko o sprawdzenia tej nagrywarki czy pochodzi z waszej firmy:
PLEXTOR 708A S/N: 505884215754
Z góry dziękuje

alstor_serwis 20.11.2003 12:10

Witam .
Jest od nasz
Pozdrawiam
Tomek

fido2001 20.11.2003 13:23

Wlasnie przed chwilka zapukal do mych drzwi kurier TNT i przyniosl nowiusienkiego, jeszcze cieplutkiego ( September 2003 ) Plextorka 708. Wlasnie teraz wypala swoja pierwsza plyte - Kocert Poula SImona - Graceland ;-)

Chcialbym publicznie podziekowac serwisowi Alstora, a w szczegolnosci Agnieszcze i Tomkowi za BARDZO szybka reakcje i profesionalne podejscie do klienta. Wasz serwis jest faktycznie EXCLUSIVE ! Wyslalem popsuta w poniedzialek, dzisiaj jest czwartek, a ja juz mam nowa...

Dziekuje.
Pozdrawiam, Rafal.

Jabba the Hutt 20.11.2003 16:09

A ja cieszę sie ,ze odzyskałeś sprawny palnik i możesz dalej działać, bracie !!!!

Pozdrawiam

Jabba

Michalak 20.11.2003 16:24

Cytat:

Napisany przez Michalak
Dziękuje za odpowiedź,
prosiłbym jeszcze tylko o sprawdzenia tej nagrywarki czy pochodzi z waszej firmy:
PLEXTOR 708A S/N: 505884215754
Z góry dziękuje

TO super, tylko, że zgubiłem albo przeoczyłem karte gwarancyjną. Czy zgubienie tej karty jest równoznaczne z brakiem gwarancji? Czy macie jakąś bazę danych i to wystarczy?

fido2001 20.11.2003 16:49

MICHALAK. Podczas tej przykrej awarii, nauczylem sie, a wlasciwie spotkala mnie bardzo mila rzecz. Okazalo sie ze Alstor nie nalezy do firm ktore szukaja byle pretekstu zeby wymigac sie od odpowiedzialnosci. Ja tez nie mam K. Gwarancyjnej. Po prostu nie dostalem jej. A Serwisowi w Alstorze wystarczy aby numer seryjny Twojej wypalarki/ czytnika, znajdowal sie w jego bazie...Jezeli sie znajduje to tyle wystarczy. Bardzo mi sie to spodobalo. Niestety u nas w kraju jeszcze jest baaaaaardzo malo takich firm - ktore same wyciagaja pomocna dlon. Przeciez jak poczytasz ten topic od poczatku to zobaczysz ze ja zaczalem sie zalic ze palnik mi padl, i Tomek z Alstor-serwis sam z wlasnej incjatywy wyciagnal lapke - a wcale nie musial. To byla jego dobra wola - nie musial tego robic. Ja nie mam zadnego dokumentu potwierdzajacego pochodzenie mojej wypalarki; tzn. mam fakt. Vat ze sklepu gdzie kupowalem, ale nawet ona nie byla potrzebna. Wystarczyl S/N.

A Tobie Jabba dzieki za mile slowa....Niech moc bedzie z Toba....

Michalak 20.11.2003 22:56

Cytat:

Napisany przez fido2001
MICHALAK. Podczas tej przykrej awarii, nauczylem sie, a wlasciwie spotkala mnie bardzo mila rzecz. Okazalo sie ze Alstor nie nalezy do firm ktore szukaja byle pretekstu zeby wymigac sie od odpowiedzialnosci. Ja tez nie mam K. Gwarancyjnej. Po prostu nie dostalem jej. A Serwisowi w Alstorze wystarczy aby numer seryjny Twojej wypalarki/ czytnika, znajdowal sie w jego bazie...Jezeli sie znajduje to tyle wystarczy. Bardzo mi sie to spodobalo. Niestety u nas w kraju jeszcze jest baaaaaardzo malo takich firm - ktore same wyciagaja pomocna dlon. Przeciez jak poczytasz ten topic od poczatku to zobaczysz ze ja zaczalem sie zalic ze palnik mi padl, i Tomek z Alstor-serwis sam z wlasnej incjatywy wyciagnal lapke - a wcale nie musial. To byla jego dobra wola - nie musial tego robic. Ja nie mam zadnego dokumentu potwierdzajacego pochodzenie mojej wypalarki; tzn. mam fakt. Vat ze sklepu gdzie kupowalem, ale nawet ona nie byla potrzebna. Wystarczyl S/N.

A Tobie Jabba dzieki za mile slowa....Niech moc bedzie z Toba....

Dzięki Fido
Już wszystko wiem.
Ocy więcej takich serwisów jak Alstor.

zorg 21.11.2003 01:59

podoba mi sie w Plextorze to ze wypala plytki x4 z predkoscia x8... piatka za to

Michalak 22.11.2003 10:45

Mam pytanie związane z Plextorem,
czemu w NERO 5.5 jak chce nagrać DVD+RW to moge tylko nagrać z prędkością 2.4 a nie 4 ?

alstor_serwis 24.11.2003 10:15

Cytat:

Napisany przez Michalak
Mam pytanie związane z Plextorem,
czemu w NERO 5.5 jak chce nagrać DVD+RW to moge tylko nagrać z prędkością 2.4 a nie 4 ?

A do jakiej prędkości jest certyfikowana płyka DVD+RW ?
Pozdrawiam
Tomek

Michalak 30.11.2003 21:00

Cytat:

A do jakiej prędkości jest certyfikowana płyka DVD+RW ?
Pozdrawiam
Tomek

Jest to płytka TDK DVD+RW tyle, że na niej niema napisanej prędkości certyfikowanej, więc chyba jak się TDK nie chce chwalić to pewnie jest to 2.4 .

katjar 26.02.2004 10:22

Zapis na Plextor PX-708A

Witam

Pisałem już wcześniej odnośnie problemów z zapisem płyt CD-R.

Dzisiaj miałem taką sytuację.

Wypaliłem 2 płytki CD-R EMTECx52 z prędkością x40 i wszystko jest dobrze. W trakcie wypalania kolejnej, w połowie napęd mocno zwolnił. Zapis przebieg do końca dobrze. Niestety napęd nie widział tak nagranej płytki. Nie widział też kolejnej pustej płytki. Mój drugi napęd Asus52x24x52 odczytał tą nagraną płytkę bez większych problemów.

I co zrobiłem, zapytacie. Restart komputera. I okazuje się ze owa felerna płytka jest w 100% dobrze nagrana i kolejne też sie dobrze nagrywają. Podejrzewam jakiś zwis Plextora albo coś w tym rodzaju. Co o tym sądzicie?

I żeby nie było że piszę nie na to forum co trzeba, to wczoraj w trakcie nagrywanie płytki DVD+R Philips x2,4, Nero wywalił błąd, że nie może znaleść końca DAO. Wiem, że to bez sensu ale tak było napisane.

Konfiguracja
------------
procesor: Athlon 1,33 GHz
płyta główna stara jak świat: Asus A7V133
pamięć (sprawdzona): Samsung 384 MB
twardy: Seagate 120GB na Promise ATA100
2 nagrywarki na jednym kablu Plextor v1.04 - master, Asus v1.37 - slave. Wg mnie nie powinno to źle wpływać na proces nagrywania, dopóki Asus nie jest uzywany, a nie jest. Zreszta jak sa na osobnych kablach jest tak samo.
system: WinXp He z wszystkimi mozliwymi SP
DMA włączone
ASPI chociaż nie instalowałem, Nero InfoTool podaje ze mam v4.71
Nero 5.5.10.54
PowerDVD 5.0.0603

katjar 26.02.2004 10:43

Kolejna płytka nagrana. Błąd podczas nagrywania. Płytka do kosza.

katjar 26.02.2004 13:10

Paranoja. Płyta, która wczesniej nie chciała się nagrać, nagrała się za drugim razem. Przy próbie odczytu napęd mieli z 30 sek po czym płyta zaskakuje. Przy Surface Scan odczyt jest 99,9% good 0,1% damaged.

Kolejny test płyta zaskakuje od razu i jest 100% Good.

W między czasie wysłałem już "Zgłoszenie RMA dla napędów PLEXTOR" ale nie wiem czy wysyłać napęd. Mogą powiedzieć, że napęd jest dobry i 50 zł strace. Co robić??

katjar 26.02.2004 13:29

Kolejna płyta dołączyła do kolekcji płyt testowych. Pierwsza próba nagrania, błąd "No seek complete". Druga próba nagrania powiodła się bez błędnie. Natomast napęd nie chciał jej odczytać. Pomógł tylko restart Windowsa. Może to po jego stronie leży wina??

mjq666 26.02.2004 15:19

cze

Moja rada jest taka: jezeli mozesz sprawdz nagrywarke w innym kompie, jezeli tam bedzie dzialo sie to samo to wtedy odeslij ja na serwis. Co do stwierdzenia: "Mogą powiedzieć, że napęd jest dobry i 50 zł strace" nie jest to takie proste, jezeli beda utrzymywali ze napad jest sprawny zazadaj ekspertyzy od niezaleznego rzeczoznawcy.

pozdro mjq

alstor_serwis 27.02.2004 09:18

Witam,
Sprawdź to w innym komputerze jeżeli objaw będzie się powtarzał wysyłaj do serwisu .
Pozdrawiam
Tomek

picasso_p 29.02.2004 12:37

Plextor PX-708A

jeśli wyskakuje ci No Seek Complete jest to wina płytek , mam to samo. Znowu przy tanich DVD-R Esperanza nagrywa x4 z błedem a DVD+R Eseranza psuje przy 70-80% (staraj się nagrywać Esperanzy x2 daje to wtedy gwarancje dobrego wypalenia) , niestety te płytki to tani szajs , dotyczy się to też DVD+R Esperanza tu nie pomaga nagranie nawet x2 , kaszani sie przy 70-80%.Mam też Plextorka 708 v1.04 i nie nażekam na niego , jak dla mnie był wart moich pieniędzy. Nie ma problemów z Princo , Ricoh , Ritek ,TDK , Verbatim.Zresztą na stronie Plextora jest podane z jakimi DVD-+R(W) jest 100% zgodny.

picasso_p 29.02.2004 13:04

ta sama wina leży po stronie płytek , jesli bedzię błąd bufforu i to co pisałeś o DAO , jak wiesz każdy DVD-+R(W) ma Media Code , i tak na Plextorku chodzą Esperanzy z kodem AN31 i AML(i to co pisałem jakość nagrania jest dobra tylko przy x2).Z tego co wiem są jeszcze z kodem Prinko i TDK. Wiecej na ten temat www.dvdrhelp.com tam masz media cody wiekszosci dvdr na rynku.Sprawdz jak się nagra na Prinko lub Ricoh , TDK , Verbatim jesli wypali dobrze na nich to już masz przyczyne , tanie dvderki.

picasso_p 29.02.2004 13:25

Szkoda że firma Plextor jest taka ociężała z nowymi Firmwarami updejtującymi nowe nośniki.

katjar 29.02.2004 14:29

Tak, ale wiekszośc moich problemów dotyczy płyt CD-R. Raz tylko DVD-R x2,4 Philipsa sie wyłożył, a 3 razy płyta DVD-R AXE x4, ale tej to sie wcale nie dziwie. Pierwszą płytkę AXE udało mi się nagrać z prędkością x4 i jest 100% good. Potem dokupiłem 5 takich płytek i tylko 2 sie wypaliły dobrze. I tak wszystkie poszł do kosza, bo nie mam do niech zaufania. Wcześniej problemy pojawiałey się także na płytkach CD-R Verbatim nagranych z prędkością x16.

Zaraz jadę do kolegi przetestować wypalarke na innym kompie.

katjar 29.02.2004 19:40

U kolegi nagrywarka zdaje sie działać dobrze, ale po nagraniu 6 CD nie można być tego pewnym na 100%. Poza tym, co mogło by być uszkodzone w moim kompie, żeby tylko nagrywarka by nie działała?

picasso_p 02.03.2004 05:18

Cytat:

Napisany przez katjar
U kolegi nagrywarka zdaje sie działać dobrze, ale po nagraniu 6 CD nie można być tego pewnym na 100%. Poza tym, co mogło by być uszkodzone w moim kompie, żeby tylko nagrywarka by nie działała?

O CDR nie wspominałem bo nie mam z nimi kłopotu.PALi wszystko bez problemu.Oczywiście wypalam z prędkością x16 bo przy tej prędkości CDRki są dobrze wypalone a różnica zaoszczędzonego czasu miedzy wiekszą predkością jes niewielka i niewarta wspomnienia.

Pozdrawiam

katjar 02.03.2004 10:57

U mnie problem był zarówno z DVD jak i CD-R i nie zależał on od prędkości. Jak pisałem w http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=31039 nawet przy 16x prędkości i (chyba) dobrych CD-R TDK występowały błędy.

Zrobiłem testy u kolegi. Wypaliłem 6 CD marki WERSOR z prędkością x40 i wszystkie są 100% Good. U siebie zmieniłem kabelek, odpiąłem napęd slave ASUSA i udało mi się nagrać 11 CD ze 100% good. Dzisiaj kolejny dzień testów.

picasso_p 03.03.2004 17:54

może napęd Asusa faktycznie tu zawinił ,przypomniałem sobie że na jednym z kompów miałem podobny problem z Asusem CDROM x40 i LiteOnem x52x24x52 na jednej tasmie nie chciało to nagrywać i czesto robiło zwisy systemu lub programów.Dopiero po odpięciu Asusa wszystko się uspokoiło.Jeśli błędy z nagrywaniem znowu się pojawią stestuj nagrywanie z wyłączony DMA na kanale z nagrywarką.Dużo płyt głównych nie potrafi dobrze działać w tym trybie z CDROMami i nagrywarkami.Ale raczej to był ten Asusik , co innego że ten Asus zamontowany jako sam na tasmie chodzi ok!
Pozdrawiam..
Miłego wypalania na Plextorku.... :)

fido2001 10.03.2004 04:43

Zakupiony tuz po wakacjach Plextor 708 wyzional ducha, tak jak Wam pisalem rozpoczynajac ten Topic. 20 listopada po raptem kilu dniach zapukal do mnie kurier i przyniosl nowiusienkiego Plextorka ( po raz kolejny bravo dla servisu )...

To w wielkim skrocie, bo oto wczoraj, ten nowiusienki naped wyzional (!!!) ducha w analogiczny sposob jak jego poprzednik. "Zapomnial" ze potrafi obslugiwac plyty CD-R/CD-RW ;).

Zdazylo mi sie to juz drugi, i cos mam dziwne przeczucie, ze to wada konstrukcyjna, ew. partia wadliwych podzespolow.... Pierwsza wypalarka miala TLA 0000 a ta ktora dzisiaj wyslalem TLA 0002, tak wiec jak widac roznila sie tylko BIOSem. Mam nadzieje ze jezeli otrzymam kolejny produkt (nowy) to revision bedzie wygladal tak ze przynajmniej jedna z dwoch pierwszych cyfr nie bedzie zerem, bo wtedy bedzie szansa ze poprawiony zostal blad...

A na razie jestem bez wypalarki... Cierpliwie czekam na kuriera, bo w tym calym zamieszaniu, to tylko nasz Alstor zachowuje klase w podejsciu do klienta...

Pozdrawiam
Rafał

zorg 10.03.2004 05:06

jakis pechowy jestes fido, trzeba raczki czesciej myc ! 8)

fido2001 10.03.2004 09:11

nooooo, jest tez taka opcja
;)

picasso_p 10.03.2004 13:27

Zaczynacie mnie trochę przerażać ;) , posiadam plextorka 708 od stycznia 2004 i do tej pory wypalilem na nim okolo 150 DVDR i 0 CDR (posiadam nagryware CDRW na ktorej nagrywam CDR) aż strach sprawdzać.

Pozdrawiam.

Niech moc lasera bedzie z wamiiiiiiii......

Piterniel 07.06.2004 22:20

Jakie palarki DVD@DL ?

Witam serdecznie. Prosze o podanie modelów nagrywarek które da się przerobić na DL lub które według producenta będa mogły nagrywać DL po zmianie BIOS`u.

Pozdro

Esiek 07.06.2004 23:58

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Witam serdecznie. Prosze o podanie modelów nagrywarek które da się przerobić na DL lub które według producenta będa mogły nagrywać DL po zmianie BIOS`u.

Pozdro

No napewno Liteon 812@832 i Nec 2500a@2510a ( i odpowiadajace im modele firmowe oparte na jego bazie-hp,tdk), benq tez ale nie wiem jakie sa cyferki przy modelach.

Meth 08.06.2004 04:41

BenQ DW800A->822A->830A DL Recorder!

Liteon 812@832 nie koniecznie wszystkie egzemplarze!?:
LiteOn SOHW-812s vs SOHW-832S Chipset
http://www.cdrinfo.com/forum/tm.asp?...=1&key=&#66635

zibis 08.06.2004 21:56

na tym forum chyba nie za bardzo wypada pytać o taką markę ;)
ale może ktoś cos wie na temat Plextora - czy jego też będzie można 'przerobić' (708, 712), czy też ta firma tak się ceni, że to raczej niemożliwe...

Dimass666 20.06.2004 14:26

Mój Plextor PX-708A też padł (układ optyczny toru DVD) ;-((

spidek 20.06.2004 23:26

Dlatego kupujcie Pionki !! :)
Pozdro!:)

tomunio 07.09.2004 00:36

PLEXTOR PX-712 czy ktos ma i testował?

Witam szanownych forumowiczów. Po moich bojach z LITEONEM 832S, juz wczoraj opisanych na forum kusi mnie chęć kupna Plextora PX-712 i nie wiem czy warto. Nadmieniam iz chcę nagrywać na maksymalnie różnych rodzajach nośników nie tylko na firmowych typu VERBATIM czy TDK, ponadto nie zalezy mi na Double Layer bowiem na razie sa strasznie drogie nośniki i całkowicie mi sie nie opłaca. Wchodzi mi w rachube jeszcze zakup TDK A080412N i nie wiem na która się zdecydować. A moze ktoś doradzi co kupić. Bedę strasznie wdzięczny za kazdąkolwiek wypowiedź ???

pawelblu 07.09.2004 00:42

Ten TDK o ktorym piszesz to tez plextor tylko ze starszy :)

Ja bym sobie kupil Plextora 712 ale tylko wtedy gdy bylaby jakas specjalna okazyjna cena. W standardowej cenie nawet hurtowej to nie ma co (tym bardziej ze nie nagrywa nawet DL).

tomunio 07.09.2004 00:47

Dzięki za podpowiedź tylko tak jak pisałem na DL wogóle mi nie zależy, chodzi mi głównie o to aby nagrywara nagrywała na różnych nośnikach nawet tych najtańszych. abym nie musiał kupując płytke ciągle nie był pewny czy się na niej wogóle cos wypali. Proszę o podpowiedź. ???

VIZZARD 07.09.2004 12:31

Cytat:

Napisany przez tomunio
Dzięki za podpowiedź tylko tak jak pisałem na DL wogóle mi nie zależy, chodzi mi głównie o to aby nagrywara nagrywała na różnych nośnikach nawet tych najtańszych. abym nie musiał kupując płytke ciągle nie był pewny czy się na niej wogóle cos wypali. Proszę o podpowiedź. ???

Jeżeli zależy ci głównie na nagrywaniu

I to nie tylko markowych płytek :nie:

To weź Neca 2500A (2510A) - sprawdzony dobry model

Zobacz też testy na www.cdfreaks.com i www.cdrinfo.com

To tak na potwierdzenie mojej podpowiedzi :D

piotrek123 07.09.2004 12:39

Ten Plextor to bardzo dobra nagrywarka, dobrze nagrywa płyty, ale nie umożliwia zmiany bitsettingu i nie obsługuje płytek DL

VIZZARD 07.09.2004 12:48

Cytat:

Napisany przez piotrek123
Ten Plextor to bardzo dobra nagrywarka, dobrze nagrywa płyty, ale nie umożliwia zmiany bitsettingu i nie obsługuje płytek DL

No a Nec ma to powyższe :D

piotrek123 07.09.2004 13:00

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No a Nec ma to powyższe :D

Tak, Nec ma wszystko co jest do szczęścia prawdziwego wypalacza potrzebne:), oprócz lepszego odczytu:>. Ciekawe jak wypada najnowszy model 35008-)

VIZZARD 07.09.2004 23:27

Cytat:

Napisany przez piotrek123
Tak, Nec ma wszystko co jest do szczęścia prawdziwego wypalacza potrzebne:), oprócz lepszego odczytu:>. Ciekawe jak wypada najnowszy model 35008-)

TUTAJ Pio321 napisał, że w jego Necu 3500A korekcja jest na bardzo dobrym poziomie

Żeby tak w każdym - to trza się będzie przerzucić :D

Porównanie do Toshiby wydaje się być raczej wiarygodnym odniesieniem

Napędy Toshiby zawsze raczej należały do czołówki, jeżeli chodzi o korekcję :taktak:

tomunio 08.09.2004 11:53

Dzieki ludziska za podpowiedzi. Jednak kupiłem TDK 880N. wiem że to jest nieco przestarzały model ale tak jak wcześniej pisałem technologia DL na razie mni nie interesuje, drogie nośniki. Plextora nigdzie nie mogłem znależć.Nagrałem na tym tedeku juz chyba z 10 płytek i rewela żadnej nie popsuł. Gorąco polecam TDK wydaje mi się że to porządna nagrywara a wam wszystkim jeszcze raz dziękuje za porady 8-)

VIZZARD 08.09.2004 14:37

Cytat:

Napisany przez tomunio
Dzieki ludziska za podpowiedzi. Jednak kupiłem TDK 880N. wiem że to jest nieco przestarzały model ale tak jak wcześniej pisałem technologia DL na razie mni nie interesuje, drogie nośniki. Plextora nigdzie nie mogłem znależć.Nagrałem na tym tedeku juz chyba z 10 płytek i rewela żadnej nie popsuł. Gorąco polecam TDK wydaje mi się że to porządna nagrywara a wam wszystkim jeszcze raz dziękuje za porady 8-)

Wbrew pozorom to wcale nie jest taki stary model :nie:

Jeżeli nie będziesz nagrywał DL i szybkość nagrywania x8 w zupełności ci wystarcza

To powinieneś być zadowolony :taktak:

TDK to pochodna Neca

A Nec to przede wszystkim jakość

Dodatkowo TDK nie ma takich problemów z korekcją jak Nec

I zawsze pozostaje w światowej czołówce nagrywania :tak!:

legion 08.09.2004 14:42

Cytat:

Napisany przez tomunio

no to tak jakbys kupil nec'a to moze lepiej sobie kup nec'a
^_^

Leon$ 28.01.2005 20:59

Witam
Postanowiłem kupić Plextora,pomóżcie którego wybrać PX-712A (interfejs E-IDE) lubPX-712SA (interfejs S-ATA) i dlaczego?,proszę o wyjaśnienie.dzięki

fido2001 19.04.2005 11:44

Witam wszystkich po dlugiej przerwie :)

Szkoda ze powracam na forum w takim temacie, no ale coz - zrzadznie losu. Nie owijajac w bawelne, przejde do glownego watku.

Trzeci ( wymieniony ) naped Plextora PX-708a pochodzil JEDEN ROK i 2 tygodnie - DOSLOWNIE !!! - i wyzional ducha. tak jak poprzednie modele; w identyczny sposob - uklad optyczny odpowiedzialny za obsluge CD/CD-R. Po raz kolejny wykonalem tel. do ALSTORa, i po raz kolejny fachowe podejscie. Po 2 godzinkach dostalem informacje na maila zeby odeslac naped do servisu Alstora na ich koszt. Czekam juz tydzien ( ostatnio bylo 2/3 dni ) - na razie zadnego odzewu. W sumie 14 umownych dni gwarancyjnych jeszcze nie minelo, ale przyzwyczajony do wczesniejszych szybkich reakcji ze strony servisu, zaczynam sie niepokoic.... Czekam wiec cierpliwie.

Co do napedu, to byl to revision 0103, i identyczna usterka potwierdza, ze jest to wada fabryczna tych modeli... Ja osobiscie przestalem juz wierzyc ze model 708 jest bezawaryjny, i mam chicha nadzieje ze moze dostane inny model jezeli nie uda sie naprawic mojego starego... Co do uzytkowania nie mam sobie nic do zarzucenia, nie jestem piratem i plytki wypalam od czasu do czasu. Uzywam ZAWSZE tylko i wylacznie markowych plyt i w 99% sa to Verbatimy. Zarowno CD jak i DVD. Mam dobry sprzet i mocny zasilacz oraz uziemienie osobne dla sprzetu komputerowego - inne niz dla reszty domu. Wykluczam wiec ze palnik mial stresowe zycie ;)...

Pozdrawiam.

Dimass666 19.04.2005 14:17

Hehehe - Plextory sa do bani i juz :-/. Moj PX-708A byl zakupiony w USA i po niespelna miesiacu (?) uzytkowania padl (uklad optyczny toru DVD).Naped zostal odeslany do Stanow po czym wyslany zostal do producenta (oczywiscie na koszt wlasciciela).Po odeslaniu napedu przez Plextora brat sprawdzil czy dziala (no i dzialal), lecz po przyjsciu do Polski te same objawy...(pomaranczowa dioda...).Napisalem list do ALSTORa w ktorym zadalem zapytanie czy mozna z tym napedem cos zrobic w Polsce.W odpowiedzi otrzymalem list w ktorym napisano mi "prawdopodobnie bedziemy w stanie panu pomoc, niestety nie bedzie mnie chwilowo w Polsce - prosze sie odezwac za 2-3 tygodnie". - Napisalem ale odp. juz nie otrzymalem. A "drugi" naped pochodzil oczywiscie z lutego 2004 (! - skads chyba to znamy)...
Teraz jestem szczesliwym posiadaczem NECa ND-3500A (zero problemow i smiga wszystko ladnie-pieknie :D

Pozdrawiam.

zene_k 19.04.2005 16:02

No to wygląda, że teraz przyszedł czas na plextora. Mój już drugi PX-716A jest w serwisie. Objaw- napęd zapomniał, że płyty CD też powinien obsługiwać ;)

fido2001 19.04.2005 16:10

No to moj 708 dokladnie takie same objawy - zapomnial ze obsluguje CD ;). I powtarzam, to juz trzeci model 708 ktory uwalil sie w ten sposob ! A jak teraz jeszcze czytam ze 716 w taki sam sposob sie psuje, to mam ochote brzydko zawolac zalamujac rece :( Czyzby wszystkie plextory DVD od pierwszego do ostatniego ( 716 ) modelu mialy nieprzemyslana ia zla konstrukcje ?! Kurcze, mam jeszcze dzialajacy w 100% palnik CD-R Plextora SCSI 8x, ktory juz uwywam w jednej z maszyn paaaare dobrych lat i nie sprawil mi do tej pory zadnych problemow, a tutaj nagle nowoczesne napedy z trudem wytrzymuja JEDEn ROK !! Plextor zawsze byl co najmniej 2x drozszy bo byl co najmniej 2x lepszy. Zawsze byly to nagrywarki-kombajny nie-do-zajechania ! A teraz widze ze z tej ronomy to pozostalo tylko 2x drozszy, a lepszy, hmmmmmm, pozostawie bez komentarza. Niech kazdy uzytkownik Plexa sam sobie wyciagnie wnioski. Moze to tylko ja mam pecha i w takim wypadku nie powinienem robic antyreklamy. :(

Pozdrawiam.

Dimass666 19.04.2005 19:47

716A tez ponoc maja podobna wade fabryczna, a ciekawe jak sprawa ma sie z seria "712A" ?
Co do 708A - na tym palniku wypalilem zaledwie 5 plyt (nie uzywalem innych niz TDK DVD-R) i naped odszedl do lamusa :-/. Tez anty-reklamy nie chce robic, ale fakty mowia same za siebie :-(

fido2001 20.04.2005 12:05

Wlasnie przed chwilka dostalem nowego plextorka, po raz kolejny model 708 - revision 0108 - September 2004. Zobaczymy jak dlugo pochodzi...To tyle - biore sie za zakladanie palnika do obudowy.

Pozdrawiam
Rafal.

czary2mary 31.01.2016 12:08

Ilość załączników: 9
Maxell Music XL-II 80 CD-R Ritek MID:97m15s17f Made in China
Plextor PX-708A fw.1.12
PlexTools x8

Załącznik 75515

Załącznik 75516

Załącznik 75517

Załącznik 75518

Załącznik 75519

Załącznik 75520

Załącznik 75521

Załącznik 75522

Załącznik 75523

czary2mary 31.01.2016 12:11

Ilość załączników: 8
TDK Music CD-R AUDIO Ritek MID:97m15s17f Made in China
Plextor PX-712A fw.1.09
PlexTools x8

Załącznik 75524

Załącznik 75525

Załącznik 75526

Załącznik 75527

Załącznik 75528

Załącznik 75529

Załącznik 75530

Załącznik 75531

czary2mary 08.03.2016 16:28

Ilość załączników: 1
JVC CD-R PRO Shiny Silver Made in Japan Taiyo Yuden 97m24s01f
Plextor PX-712A fw.1.09
NERO 2016 x16

Załącznik 76760

Leman39 10.02.2017 18:56

czary2mary, nigdzie nie ma informacji na ten temat; Czy w najnowszym sofcie dla tego napędu dodana została obsługa BookType? ;)

czary2mary 10.02.2017 19:03

Chodzi o Plextor PX-712 ?

Leman39 10.02.2017 19:45

czary2mary, tak dokładnie :)

czary2mary 10.02.2017 19:51

Plextor PX-712A ma wsparcie dla booktype DVD-ROM od firmware 1.05
Wsparcie jest tylko dla nośnika DVD+R \ brak dla DVD+RW

Leman39 10.02.2017 20:02

czary2mary, dziękuję ;)
Zastanawia mnie funkcja VariRec dla DVD-+R, stąd dumam nad pozyskaniem tej kultowej konstrukcji :)

czary2mary 10.02.2017 20:25

Na pewno świetnie ta konstrukcja pali CD.....jak prawdziwy Plex ....
DVD ....czort go wie...już nie pamietam ....szkoda mi w tej chwili je używać....;)

czary2mary 09.06.2017 05:33

Ilość załączników: 7
Philips CD-R x52 CMC 97m26s66f Made in Tajwan
Plextor PX-712A fw.1.09
ImgBurn 2.5.8.0 x8

Załącznik 95646

Załącznik 95647

Załącznik 95648

Załącznik 95649

Załącznik 95650

Załącznik 95651

Załącznik 95652

czary2mary 11.02.2018 05:36

Ilość załączników: 6
Philips CD-R AUDIO 700MB CMC Magnetic 97m26s66f
Plextor PX-712A fw.1.09
ImgBurn 2.5.8.0 x8

Załącznik 114412

Załącznik 114413

Załącznik 114414

Załącznik 114415

Załącznik 114416

Załącznik 114417

czary2mary 28.02.2018 11:39

Ilość załączników: 5
Verbatim DVD+R MCC004 MBI Indie
Plextor PX-712A fw.1.09
ImgBurn 2.5.8.0 x6

Załącznik 115561

Załącznik 115562

Załącznik 115563

Załącznik 115564

Załącznik 115565

czary2mary 20.03.2018 06:23

Ilość załączników: 6
MediaRange 52x CD-R ATIP :97m27s18f Plasmon (Made in China)
Plextor PX-712A fw.1.09
ImgBurn 2.5.8.0 x8

Załącznik 116860

Załącznik 116861

Załącznik 116862

Załącznik 116863

Załącznik 116864

Załącznik 116865

Leman39 12.07.2018 20:25

Ilość załączników: 3
Maxell DVD+R x16 Printable
MID: RiTEKF16
Plextor PX-712SA
fw.1.09
ImgBurn 2.5.8.0
Speed: x4

Załącznik 122922

Załącznik 122923

Załącznik 122921

Leman39 12.07.2018 20:27

Ilość załączników: 2
TDK DVD+R x8 CMC
Plextor PX-712SA
fw.1.09
ImgBurn 2.5.8.0
Speed: x4

Załącznik 122924

Załącznik 122925

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:30.