![]() |
Nigdy nie szukałem oprogramowania, które mogłoby zastąpić tę funkcję. A owszem - mi również jej brakowało.
Dodatkowo z Windowsa XP brakuje mi również możliwości stosowania spersonalizowanych stylów. Nie jestem jakoś szczególnie zafiksowany na stronie wizualnej systemu, ale w tamtych czasach można było dosłownie w kilka minut spersonalizować ją sobie pod własny gust. Windows 11 przyniósł jeszcze jedno irytujące ograniczenie oraz jedną zmianę spowalniającą wykonywanie wielu czynności. Ograniczeniem jest przypisanie paska zadań do dołu ekranu. Od niepamiętnych czasów miałem go po lewej stronie, co jest tym bardziej rozsądne w czasach ekranów panoramicznych, gdzie jeszcze mamy modele ultrapanoramiczne, np. 21:9. Z kolei zmiana dotyczy ukrycia "niesystemowych" opcji menu kontekstowego rozwijanego po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na plikach i folderach. Teoretycznie miało to ograniczyć bałagan, bo opcje dodawane przez niesystemowe aplikacje już nie mogą "zabałaganić" nam tego elementu interfejsu, ale efektem ubocznym jest spowolnienie dostępu do nich. Akurat w moim przypadku potrafiłem zadbać o "porządek" w tym menu. Rozumiem, że były osoby, które nie potrafiły: ale w takim razie wystarczyło zaimplementować dodatkową opcję "zawsze pokazuj wszystkie dostępne opcje menu kontekstowego", którą mogłyby sobie włączyć zainteresowane nią osoby. |
Ilość załączników: 1
Windows 11, jak wiadomo na dobre zaczyna się panoszyć. Początkowo byłem sporym przeciwnikiem Windows 10 ze względu na wątpliwej natury politykę prywatności i inwigilacji użytkownika, to jednak zawodowo z niego najbardziej korzystam i ten system jednak da się zjeść bez większej niestrawności, choć w standardzie na prywatnym laptopie mam Windows 7 Professional (co mi nadal w zupełności wystarczy i przyznaję że lubię ten system bo jest wszystkomający i najbardziej kompatybilny z tym co mi potrzeba).
Jest jednak coś co mnie razi w Windows 11, a bez czego nie śpieszno mi do zmian właśnie głównie bez tej jednej rzeczy. Otóż w Windows XP można było przypiąć dowolny folder do krawędzi ekranu z możliwością autoukrywania i rozwijania podfolderów. Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania było to, że jest to opcja wbudowana. Od Windows Vista lub 7 system został "wykastrowany" z takiej opcji. Pozostało przypinanie folderów do paska zadań, co poniekąd też działa podobnie nie obciążając systemu. Załącznik 197198 Może część osób wie, część nie... Internet Explorer był nie tylko przeglądarką systemową, ale był mocno zintegrowany z wizualną stroną systemu, prawdopodobnie to on był odpowiedzialny za możliwość przypinania folderów do paska, ale właśnie stał się kolejną amputowaną częścią najnowszego dziecka Microsoftu. Niestety mi bardzo brakuje tej opcji, a na przeszczepy shareware obciążające system szkoda mojego czasu i zasobów komputera. Czy Macie już jakieś własne rozwiązanie na coś takiego alternatywnego? Pulpit w końcu może być pusty i nie trzeba zaraz wszystkiego minimalizować by się do niego dostać. EDIT. Uprzedzam komentarze typu... gry to se trzymaj w launcherze GOG, Steam. Na tym laptopie po prawej mam właśnie w jednym folderze gry, ale po lewej mam aplikacje w kategoriach. |
Niestety nie mam, pogrupowałem sobie wszystko w pasku na dole.
Natomiast możesz skorzystać z docków - RocketDock czy inne dają się dość łatwo dostosować :) |
A masz jakieś inne również ciekawe propozycje coś w stylu jak HoneyComb? W sensie ikony do programów :P I czy można je jakoś ładnie zgrupować - bym mógł przeciągać parę plastrów naraz ?
|
Taka skórka, proszę bardzo: http://rainmeterhub.com/skins/honeycomb/
Choć teraz pulpit wygląda zupełnie inaczej :D |
Cytat:
Lewy górny róg co to jest? Jakiś Widżet/Aplikacja? (Tam gdzie jest chrome i utorrent :P) |
Cytat:
Cytat:
Panel językowy czy jak to tam nazwali to się wyłącza pod ppm. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1457959447 Cytat:
Musisz nauczyć się obsługi MSPaint. ;) Cytat:
Na Windows już żadnych. Na Linuksie Harmattan dla Conky. Cytat:
Dla mnie wygodniejszy ponieważ potrzebuję dużo przestrzeni na pasku na dole (nie grupuje programów w ikony bo to nieczytelne, więc mam je po staremu jak w XP). Cytat:
|
Już dawno miałem się tu odezwać, ale wciąż zapominałem. :szczerb:
Jeśli mam być szczery to wygląd pulpitu mało mnie obchodzi, bo oglądam go raz na ruski rok. Cały czas mam kilka okien powłączanych, przełączam się pomiędzy nimi klikając belki na pasku (pasek z aotoukrywaniem). Potrzebne aplikacje mam w trayu i quick launchu. Do magazynów plików wchodzę przez odnośniki w infobarze. |
Dzięki za rady :)
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pasek zmniejszyłem, głównie żeby zrobić wrażenie "większej rozdzielczości" (że się więcej na ekranie mieści). Cytat:
Cytat:
Cytat:
PS Nie zapomniałeś o czymś? :> |
Cytat:
Po pierwsze: Waszmość musisz się zdecydować w jakim stylu ma być utrzymany. Czy realizm+szkło czy pedalizm+szkło. Jeśli realizm to czym prędzej wywal te wyprane z kolorów i nierówne plastry miodu. Jeśli brzydzizm, to zastąp ikony na pasku płaskimi. Po drugie: pasek musi się komponować z tapetą. W tej chwili krzyczy z ekranu. Więc albo poszukaj odpowiedniej tapety, albo zmień jego kolor na neutralny (czarny lub biały, z maksymalnym alfa na jaki pozwala Windows 7). Po czwarte: ukryj te zbędne ikonki w tray. Flagę od ostrzeżeń, pasek językowy (strasznie kłuje w oczy jego niewyśrodkowanie). Data jest paskudna i można z niej zrezygnować zostawiając sam czas skoro masz zamiar używać Rainmetera. Ładniej też moim zdaniem wygląda pasek z mniejszymi ikonami. Po piąte: tapeta jest w zbyt niskiej jakości (została przeskalowana z wyższej, niepotrzebnie zachowując taki stopień ostrości, tym bardziej że widać na dodatek artefakty z JPEG). Po szóste: poszukaj na deviantart porządnych modułów. To co załadowałeś jest ohydne (data w miarę ok, ale to co jest niżej czyli pogoda i ten bezpłciowy "zasobomierz" są dramatyczne). Po siódme: zamiast ikon na pasku, osadź je w menu start albo na docku. Wg. mnie to jest wygodniejsze bo nie zajmuje miejsca na dole dla odpalonych programów. Sam tego chciałeś. ;p |
Po zabawach z Rainmeterem :)
http://i.imgur.com/UlxCvAa.jpg Berionu, naczelny mistrzu od designu, napiszesz co można jeszcze z tym programem zrobić? Bo mi się bardzo spodobał :D |
W tym i nnych krajach bylego bloku wschodniego ktore sie dopiero rozwijaja. Producent gumy do zucia ma gdzies, ze w Afryce piatka dzieci bedzie zula jedna gume na zmiane, bo nie maja na jedna dla kazdego. To nie jest rynek ktory generuje zyski widoczne w slupkach.
|
Ceny reguluje rynek wtórny, piractwo w stopniu marginalnym. W każdym razie w przypadku gier.
|
Bez przesady. Potrzebujemy do przeżycia marchewki, a mimo to jej cena nie jest z kosmosu, a raczej jest uwarunkowana kosztami produkcji i dystrybucji (choć, o czym niedawno była na forum mowa, mogłoby być taniej, a już na pewno najwięcej bogacą się ci, co najmniej wnoszą do produktu).
Natomiast tu - jak słusznie zauważył M@X - mamy do czynienia z produktem, który do życia potrzebny nie jest. A to oznacza że po wywindowaniu cen w górę (prawie) nikt nie zadłużyłby się na grę, a po prostu by jej nie kupił. Bez wątpienia piractwo jest jednym z czynników regulujących ceny - gdyby go nie było, ceny byłyby nieco wyższe. Ale to nie jest tak, że gra byłaby droższa o 300%. |
Cytat:
No ale to są zrozumiałe działania, jak ma się na cos wyłączność. |
I sadzisz, ze jezeli producent podyktuje dowolna cene to kazdy ja uisci bez mrugniecia okiem? Zmartwie Cie - wolny rynek dziala troche inaczej. Inna sprawa ze rzeczy takie jak gry wideo nie sa towarem niezbednym do przezycia. Jesli cena ustalona przez producenta jest za wysoka to nie kupisz i nie zagrasz, bo gra nie jest Ci niezbedna do zycia. Wtedy producentowi spada popyt na produkt i musi znalezc sposob na zwiekszenie atrakcyjnosci produktu, a jednym ze sposobow jest obnizenie ceny.
Ciesze sie, ze moglem pomoc. ;-) |
Bo jakby nie było piractwa to nie byłoby innej możliwości zagrania w grę czy jej sprawdzenia niż jej kupno.
A jeśli R jest jedynym dystrybutorem GTA to może sobie dawać ceny jakie chce, i tak ludzie nie pójdą do konkurencji bo nie byłoby żadnej konkurencji. |
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Skąd te 500zł? Bzdury.
|
Też nie korzystam z chmur itp. ale jak masz milion płyt a korzystasz może z 50 to na co one mają leżeć? Zresztą teraz nie gram bo nie mam zbytnio czasu.
Są ciekawsze zajęcia :D Natomiast muzę trzymam cały czas, w przeciągu kilku miesięcy podwoiła się ilość albumów jakie przesłuchałem ;) Może za jakiś czas zacznę słuchać innych gatunków :) Gdyby nie piractwo to GTA V kosztowałoby 500 zł, a w wersji podstawowej grałbyś tylko Franklinem i tylko 20 pierwszych misji, reszta w DLC po 100 zł każde :P Nie niedobrze, tylko tak przypuszczam. Po prostu nie dopuszczam do siebie myśli że byłbym w stanie mieć normalne dorosłe życie bo to wg. mnie nudne (ale ten temat wałkowaliśmy na ponad stu stronach :P) |
Źle rozumiesz. :) Z interentów to w każdej chwili może zniknąć (o czym przekonałem się już wiele razy przy innych okazjach, m.in stąd moje wrogość co do uzależniania usług itp. od bycia online), więc nadal bym zbierał okrągły "krzemoplastyk".
Tylko widzisz, rzecz w tym że z tego wyrosłem. Oznacza to w moim przypadku tyle, że stać mnie na oryginalne gry i nie zbieram tych dobrych, a tylko wyjątkowe tytuły. I czuję się z tym tak jakoś lepiej... Ale to temat rzeka i temat nie jest taki czarno biały. Nie potępiam stanowczo piractwa i uważam, że jest potrzebne (paradoks), ale to temat na inny temat i nie chce mi się tego nawet kolejny raz wałkować. ;] Cytat:
|
A mogłeś dać komuś a nie wywalać :P Przydałyby się przynajmniej :D
Choć w sumie trochę rozumiem, przy takiej prędkości internetu nie ma co trzymać wszystkiego na płytach :P M@X ja nie dorastam. Mózg zatrzymał mi się na poziomie 15-16 latka i już się nie rozwinie :] |
Ile ja płyt wywaliłem po przekroczeniu dwudziestu paru lat to strach sobie nawet wyobrazić. :D
|
"Wyrosnac" jest tu slowem-kluczem :taktak:
Daj mu chociaz skonczyc 20 lat :spoko: |
może chce mieć anala?
|
Ja rozumiem mieć pirata..., każdy z nas kiedyś miał, i wyrósł z tego... prędzej... czy później...
Ale, żeby tym się chwalić tak oficjalnie (czytaj publicznie)... to ewenement... |
mgit, równie dobrze sam na komendę się zgłosić może, ile razy mu tłumaczyliśmy że takimi informacjami się nie dzieli z całym światem...
|
Cytat:
|
Aaa chodzi o PeerBlockera? W sumie chyba ściągnę bo zapomniałem o nim.
mgit nie chciało mi się już go konfigurować, choć jak patrzę na moją kolekcję muzyki która nikomu się nie przydaje... Kiedy miałem eMule to 3/4 dysku było udostępnione do ściągania. Teraz samolubnie zachowuję wszystko dla siebie :P |
Cytat:
|
czym go chronisz tak jak to z emulem robiłeś.
|
Dodatki do torrenta? O co chodzi? :szczerb:
|
a jakie dodatki do torrenta?
|
Nie wiem czemu mi się wyświetliło, że ktos tu odpowiadał... Ale jak odpowiedzi nie ma to ja odpowiem :)
eMule zmieniony na torrenta, Winamp na foobara, reszta w sumie bez zmian :) |
U mnie jesień, przez długi czas tzw. złota. Ale jak mówisz, że zima to zazdroszczę. :czar:
|
Cytat:
|
a do zimy? Bo śnieg pada....
|
Jestem przygotowany do jesieni. :D
|
Mi też poprzedni dock podobał się bardziej, co nie zmienia faktu że i tak jest ładniejszy i bardziej spójny niż na przykład Windows 8.
Ciekaw jestem jak to będzie z Win10. Na mój gust tylko zdecydowanie za dużo jest tam ikon w trayu a ta z gadu gadu całkiem tam nie pasuje. btw już pomijając ten screen to nowa moda pozwalająca na tworzenie GUI dla komputerów dysponujących paletą 256 żarówiastych kolorów jest do d**y. W Windows Phone to miało smaczek, ale co za dużo to niezdrowo. Może dla kogoś kto urodził się wczoraj to szał, ale ja to widziałem 20 lat temu, tylko w niższej rozdzielczości ;) |
Nie zrozumiałeś tego co napisałem. W nowych OS X dekoracje okien i ich tła są w porządku. Coś na wzór Windows 7 tylko lepiej bo bez cukierków. Natomiast ikony są już tragiczne. Stare IDEALNIE by pasowały do tego GUI. Nowe są pedalskie (kolorystyka i stylistyka), wręcz nie do zniesienia.
Windows 8+ jest sp*y w inny sposób. Android lizak+ też. |
Chcesz zrobic (wnioskujac po opisie) z OS X Windows 7. A nie tedy droga - estetyka powinna byc spojna. Mieszanie przezroczystosci okien w ramach duzych rozmyc tla z jednokolorowa estetyka srednio dziala ;-).
|
W poprzedniej wersji ikony aplikacji i urządzeń były rewelacyjne. Dock też był ładniejszy. Gdyby je zachowano to w połączeniu z obecnym szkłem i przezroczystościami dawało by naprawdę ładny efekt. Płaskie ikony kontrolek mogą zostać, są lepsze. Wolałem też stare ikonki zamknij-minimalizuj-maksymalizuj.
|
Nie znasz się (albo z zazdrości tak piszesz). :P
One są osom i emejzing! :tak!: |
Koszmarny ten nowy dock i ikony. ;p
|
W oczekiwaniu na Metal Gear Solid V: The Phantom Pain :spoko:
http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...o-10.09.29.jpg |
Tak - przyzwyczajenie - pasek na górze jest już od dawien dawna.
Wybierz się kiedyś na imprezę CAR Audio - są organizowane co jakiś czas. Będziesz pod niemałym wrażeniem |
mgit genialna tapeta :spoko: pasek na górze - przyzwyczajenie z Linuxa?
Berion wiem że Ciebie kolory, szmery, bajery itp. drażnią ale styl mi odpowiada, choć bardziej wolę oliwkowy. Zresztą najlepszy chyba SlanXP bo sprawia wrażenie jakbym miał większą rozdzielczość :D |
Dawno nie było screen'a mojego pulpitu... a więc jest. Mały bałagan na drugim monitorze :)
|
Nie mógłbym używać czegoś co tak wygląda. ;p
|
Nie mój, wujka :D Nie jest smutny tylko zmęczony bo biegał po parku i jest upał ;)
Mój komputer mam w menu Start a wifi już od roku :taktak: |
Pieseł Twój, jak tak czemu taki smutny :-), gdzie podziała się ikonka "Mój Komputer" bezprzewodowy internet?
|
Jak można było tak zaniedbać temat!
|
Zdecydowanie lepiej. Ale te ikony sp*e koncertowo (ale i tak gorszych niż w Win10 TP nie da się już chyba zrobić). Stare były super, mogli je zostawić a jedynie zmienić okna i przyciski na te obecne + "szkłoblur". I ten dock... Stary też był lepszy.
|
Yosemite z innej strony - wlaczony "Dark Mode", ktory przyciemnił pasek i Dock.
http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...o-11.37.58.jpg |
Pulpit laptopowy (Nimal poznajesz tę halę?):
Załącznik 67693 |
Kurcze ale dock w poprzedniej wersji bardziej mi sie podobał.
Ta nowa płaska moda czasem jest do dupy. U mnie jak zwykle od lat niezmiennie, bo nie wymyśliłem nic lepszego :) http://warp-spider.tk/images/pulpit.png |
|
Cytat:
|
Czemu niby wyłączyć jak ściąga? :P
Nie trzeba nic do niego, wystarczy zainstalować, skopiować pliki od kredytów i poświęcić 10 minut na konfigurację i przekierowanie portów ;) Może i ściąga wolniej ale bezpieczniejszy od torrentów i jak chcesz ściagać pojedyncze MP3 to jest najlepszy :spoko: |
Wyłącz osła xD Jak on teraz działa i czy wymaga jakiejś konfiguracji typu filtry ip itp.?
|
Świeżo po formacie, AIMP zmieniony na Winampa bo zaczął szwankować. Winamp oczywiście w oldschoolowej wersji z 2005 :D
http://i.imgur.com/21PmrXO.jpg |
|
Takiego avatara sobie wkleiłeś sam, nie moja wina, że brzydki... :(
|
Patrix ten załącznik to dość brzydki jest akurat.
Ale przeglądam dalej ;) |
Nie! Musze kolegę Darka obronić, on tylko chciał sprawdzić przez co czasem forum się wolno ładuje... I chyba go ta informacja przeraziła...
|
|
Ile tu zboczeńców i giejów :wow:
A są jakieś nauczycielki? :> |
Ja sobie wypraszam, Ty sam piszesz jak zwyrodnialec śmietnikowy.
Zapraszamy do zwiedzania: Kiedyś byłam ambitna Klub Twardzieli. Szatnia Burdel jest... [+18] Fajne piersi widziałem... Kiedy pierwszy raz chędożyłeś? Faceci po przejściach, dziewczyny po związkach... Praca czyni gejem Stoi mi Grzeniu - zbok :czytaj: |
Ale ja piszę o uczeniu, zboczeńcu :haha:
Fakt, można to tak interpretować. Nie zmienia to faktu, że nie to mi chodziło:P |
Cytat:
|
Jak się brzydką nauczycielkę, to po prostu się zdaje. Jeśli zna się na tym co robi to nie powinno być problemów.
Ja miałem nauczycielki które nie tylko znały się na tym co robiły, to jeszcze były miłe i nadzwyczaj ładne. Jeśli tylko takie mają mnie uczyć to jestem za przywróceniem kar cielesnych w szkołach :rotfl: |
Albo ćwiartka w kieszeni...
|
Cytat:
|
Może być ;) Ja miałem(i mam)szczęście do nauczycielek, szczególnie w gimbazie. Mieliśmy dwie wychowawczynie, nie mogłem się zdecydować która lepsza.
W sumie jak się ma ładną nauczycielkę to zaliczanie semestru jest znacznie łatwiejsze :D |
Modelka założyła okulary...
Nauczycielka? A daj Ci Boże takie nauczycielki. Tylko że... one nie istnieją. :idea: |
To nauczycielka pffff.... musisz się jeszcze trochę pouczyć :P
|
Nie wygląda mi na nerda, raczej na nauczycielkę albo studentkę.
A nauczycielki są fajne ;) |
nie jestem pewien czy ona tylko udaje mądrego nerda...
|
|
Cinnamon. Mate chyba nie ma ruchomych apletów, więc wybrałem natywne środowisko dla Minta i powiem Ci, że nie zawiodłem się. Dziwne tylko, że tyle RAM zjada i CPU trzyma ciągle na 3-4%.
|
to jest MATE?
|
Linux Mint 17.
Windę mam na desktopie do pracy, a na laptopie się bawię, eksperymentuję i go sobie dobijam. Do tej pory miałem tam Ubuntu 12, zrobiłem upg do 14, zeżarł mi prawie całe miejsce z 10GB partycji i nie mam pojęcia co mi tyle zajęło (auto-remove, auto-clean, purge nic mi nie dają), połowę rzeczy przestało działać i druga połowa została zubożona. Więc wyrwałem chwasta i trafił tam miętownik. ;) |
to jest winda czy śiakiś linux? ;)
|
Tak, zwykły. Skóra Harmattan.
|
W tle conky?
|
Umęczył mnie ten Unity. Wróciłem na cynamon, który bardzo się zmienił na plus od kiedy ostatnio go używałem.
Nom, to takie coś zmontowałem: |
Pasek ma autoukrywanie... Poza tym, wygląd okien mam w stylu windowsa 98
|
Ale prognozę pogody na dzisiaj ma dobrą. ;)
|
Pasek zadań sformatował :D
PS Dobrze, że jeszcze skrót do Tibii tam nie widnieje... |
Bez paska zadań? Minimalistycznie ;)
|
|
Odświeżam :spoko:
|
żeby był pancerny, to potrzebna jest jeszcze mgła :)
|
Może te brzozy są tu, by uczynić ten monitor pancernym? :taktak:
|
Ty mi tu nie politykuj z tymi brzozami.
|
A u mnie czystowiosennie.
|
|
haha, fakt, a to okno z programami to jaka apka?
|
To Windows 7, popatrz prawy dolny róg - przycisk "Pokaż pulpit".
A wygląd XP bardziej mi odpowiada po prostu :spoko: |
DarkSlide97, jesteś niewspierany!
|
To ja tu jeszcze nie pisałem? :hmm:
Macie w załączniku :spoko: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:43. |