Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   I kolejny problem!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kolejny-problem-31519/)

-Sid-The-Rat=> 19.02.2004 19:19

to z tym drugim koncem - to wiadomo czemu - bo tam sa te linie izolacji czy masy pozornej [jak to zwal tak to zwal] wlaczeone w plyte, jesli wlozysz to odwrotnie to tak jakbys mial kabel 40 zyl - sprawa niebieskiej wtyczki w Mobo jest oczywista :)

to o tych odbiciach znalazlem szukajac na tom's - dotyczy tylko sytuacji kiedy masz JEDEN naped - i wtedy zalecaja uzycie skrajnej wtyczki dla tego pojedynczego napedu [niestety NIGDZIE nie pojawilo sie zrodlo ej teorii - a ja bardzo chetnie bym je poznal - bo troche sie kupy to nie trzyma

kabel 80 zyl rowniez przecinalem :) i musze przyznac ze ilosc kabelkow jest taka sama w obu odcinkach - ale zeby dojsc ktore sa masa/ekranem a ktore sygnalem to trzeba miec chyba mikroskop

jednak nigdzie nie ma, nie bylo: obowiazku ani technicznych przeslanek ustawiania dwoch napedow w okreslonej kolejnosci
te kolory wtyczek sluza tylko jednoznaczenmu wskazaniu konfiguracji przy uzyciu cable select
pozwala to uniknac niedomowien oraz tlumaczenia dosc zawilych szczegolow zworkowania poczatkujacym userom - zaawansowani i tak sami sprawdza i przetestuja i przestana sie tym przejmowac

ps. mam solteka - tylko 75frn2-l a nie 75mrv - napisalem jednak ze to malo wazne - bo pewnie w mojej jest to samo

esem 19.02.2004 17:52

Do Sid'a:
W zasadzie całą dyskusję mamy przeprowadzoną już w ww poście.
Nic nowego już chyba nie wymyślimy. W tamtej dyskusji wiele osób pamięta, że gdzieś czytało o zasadzie: master na końcu, slave w środku bo odbicia w kablu.
Ilość żył w ostatnim złączu kabla (wykorzystanych) jest większa niż w środkowym - to stwierdzenie jakiegoś majsterkowicza.
Jeszcze parę miesięcy temu miałem Solteka, ostatnio Sid opowiadałeś o Solteku - byłem przekonany, że masz Solteka.
W prawie każdej instrukcji do MoBo (nawet najbardziej badziewiatych) jest instrukcja obrazkowa (pewnie dla analfabetów) jak podpinać napędy IDE. Nigdy tego nie odbierałem, że dotyczy to wyłącznie CableSelect. Zasadę tę jednak stosuję z uporem wartym lepszej sprawy we wszystkich komputerach które przechodzą przez moje ręce.
Reasumując muszę zrobić recover mojej osobistej pamięci i przypomnieć sobie gdzie w fachowej literaturze wyczytałem o tym zalecanym ustawieniu napędów IDE jak również gdzie wyczytałem aby długi koniec był włozony w kontroler płyty, bo odwrotne ustawienie powoduje ograniczenie transferu do UDMA 2. Cóż, mam już swoje lata - chyba jednak pora na regularne zażywanie preparatu pt. Bilobil. 8)

paja 19.02.2004 14:48

hmmm u mnie wszystko działa zworek mam na slave i nie widzę żadnych problemów i kolorowych kabelków !! Wszystko jest OK i niech tak będzie:)

nimal 19.02.2004 14:44

jak masz zworkologie ok i kabelek niekolorowy to nie - takie jest moje zdanie potwierdzone empirycznie moim kompem 8) sprawdz, najwyzej przepniesz spowrotem ;)

Y@nkee_PL 19.02.2004 14:42

paja, ty to zawsze jak napiszesz temat to potem konca nie widac 8) :D

no i ja tez chetnie bym dowiedzial sie czy wkoncu kolejnosc ma faktycznie jakies powazne znaczenie
bo teraz z kablami to mam lekki chaos :)

-Sid-The-Rat=> 19.02.2004 11:41

esem - nie widzisz ze to jest A) intrukcja nie do mojej mobo [malo wazne], B) instrukcja do naprawde poczatkujacych userow gdzie pominieto pewne rzeczy? te kolory wtyczek [poza uziemiajaca wtyczka przy plycei glownej] maja znaczenie TYLKO dla trybu Cable Select - i tu zastosowano uproszczenie w tlumaczeniu zeby poczatkujacego usera nie meczyc kilkoma teoriami na raz?

w polecanym przez ciebie watku jest link do polskiego tom's hardware gdzie jest napisane ze 'przy dwoch urzadzeniach nie ma znaczenia kolejnosc ich podpiecia na tasmie, a problem z odbiciami moze wystapic przy jednym urzadzeniu'
a) moze a nie musi
b) ciekawe jakimi odbiciami...

czekam na doksztalt

esem 19.02.2004 11:18

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
ps. w instrukcji do solteka nie ma o tym ani slowa

Oczywiście, że jest. Załączam Ci instrukcję obsługi do Twojej MoBo: http://217.160.208.211/soltek/downlo...75MRN-hard.pdf rzuć okiem na str. 22.
Później zrobię dokształt nt odbić w kablach IDE: potrzebuję parę minut ciszy i spokoju. 8)

nimal 19.02.2004 10:16

jezeli chodzi o kolejnosc na tasmie - nie zawsze ma znaczenie
sa takie ladne tasmy w ktorych kazda koncowka ma inny kolor - wtedy widaomo - master na koncu, slave w srodku
sa tez takie (i 40 i 80 zylowe, ale tylko te nowe) majace te same kolorki wtyczek i na nich dziala
sam mam nagrywarke jako lave wpieta na koncu tasmy - bomi sie lepiek kabelki ukladaja - i wsio dziala

-Sid-The-Rat=> 19.02.2004 09:53

problem w ze w tym wspomnianym poscie nie ma hmm.. wielosci zrodel potwierdzajacych te teorie - moj komp chodzi w idealnie odwrotnej konfiguracji, i chodzi bez najmniejszych problemow

z tego czego mnie uczono jeszcze w tym semestrze to takie smieszne transfery jakei ida po ide to sie z palcem w nosie robi - interfejsy pomiarowe vxi czy jakies hpvee maja znacznie wieksze przepustowosci i tez im wszystko wisi gidzie sie podlaczy

pytanie jest o jakie odbicie w kablu chodzi - przyjmij ze zrozumiem co powiesz - technike wielkich czestotliwosci tez mialem

ps. w instrukcji do solteka nie ma o tym ani slowa

esem 19.02.2004 09:23

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
od kiedy kolejnosc urzadzen na tasmie ma znaczenie?

Zasze miała znaczenie od ATA 66 w górę... Zajrzyj do dowolnej instrukcji od dowolnej MoBo. Temat ten był ćwicziny w poście http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=8234
Tak ładnie chodzi o zjawisko odbić w kablu: Master musi być na końcu taśmy a taśma długim końcem wpięta w kontroler. Oczywiście rozmawiamy o transferach UDMA4, 5 i 6.
Specyfikacja ATAPI powstała w czasach kiedy ludziom nie marzyło się UDMA 2 i do dnia dzisiejszego nie została zmieniona - i tu masz ewidentną rację. 8)

-Sid-The-Rat=> 19.02.2004 09:13

od kiedy kolejnosc urzadzen na tasmie ma znaczenie? w specyfikacji nie ma o tym ani slowa
problemy sa wtedy kiedy ustawisz na cable select i zamienisz miejscami, albo lepiej - uzyjes napedu nieprzystosowanego do pracy z tym trybem [a sa takie]

esem 19.02.2004 08:55

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Z tym cable select roznie bywa... faktycznie to prawo losu, jesli to zaskoczy... ale tak sobie mysle ze skoro juz ktos wie gdzie i co to sa zworki, to lepiej wlasciwe urzadzenie ustawic odpowiednio na master i slave

pozdrawiam

Niby tak, ale zawsze Ci się trafi baławan co wepnie Mater po środku taśmy i jeszcze udawadnia, że tak jest lepiej i tylko mu pomóżcie bo przy transferze sypią się błędy... 8)

Ormianin 19.02.2004 08:46

Cytat:

Napisany przez esem
Już parę lat zajmuje się komputerami. Od kilku wyłącznie używam tylko technologii Cable Select i wszystko mi gra. Nie wiem, może mam takie szczęście...
8)

Z tym cable select roznie bywa... faktycznie to prawo losu, jesli to zaskoczy... ale tak sobie mysle ze skoro juz ktos wie gdzie i co to sa zworki, to lepiej wlasciwe urzadzenie ustawic odpowiednio na master i slave

pozdrawiam

esem 19.02.2004 08:36

Cytat:

Napisany przez nimal
esem - do tego trzeba miec odpowiednie kabelki, nie wiemy jakie ma kolega, mogloby u Niego nie dzialac
taaa, zworkologia :) - niedawno tlumaczylem jednemu koledze co to zworka przez padu-padu, mam nadzieje ze bawil sie rownie dobrze jak ja :) jak sata bedzie w koncu faktycznym standardem we wszystkich napedach przynajmniej ten problem poczatkujacym zniknie

Już parę lat zajmuje się komputerami. Od kilku wyłącznie używam tylko technologii Cable Select i wszystko mi gra. Nie wiem, może mam takie szczęście...
8)

nimal 19.02.2004 08:22

esem - do tego trzeba miec odpowiednie kabelki, nie wiemy jakie ma kolega, mogloby u Niego nie dzialac
taaa, zworkologia :) - niedawno tlumaczylem jednemu koledze co to zworka przez padu-padu, mam nadzieje ze bawil sie rownie dobrze jak ja :) jak sata bedzie w koncu faktycznym standardem we wszystkich napedach przynajmniej ten problem poczatkujacym zniknie

esem 19.02.2004 08:15

Cytat:

Napisany przez paja
HE HE o zaworkach nawet nie pomyślałem bo miałem zawsze na slave i myślałem że jet z nimi wciąż dobrze! Ok mam kolejną lekcję za sobą :)

Jakto już wcześniej napisałem CIĘŻKIE JEST ŻYCIE LAMERA :)

Wniosek jest prosty: wybieraj ustawienia Cable Select: wtedy nie musisz myśleć o zworkach. 8)

paja 19.02.2004 08:10

HE HE o zaworkach nawet nie pomyślałem bo miałem zawsze na slave i myślałem że jet z nimi wciąż dobrze! Ok mam kolejną lekcję za sobą :)

Jakto już wcześniej napisałem CIĘŻKIE JEST ŻYCIE LAMERA :)

Remix 19.02.2004 01:23

Witam!

"glupi kolega poprzestawial zworki" ??? no chyba raczej madry byl :) ... a kto jest glupi...?

zartuje oczywiscie :) nie bierz tego do siebie :)

wlasnie chcialem napisac o zworkach.. ale jak doszedlem to posta memorando to sie powstrzymalem :)

ja to bym dopiero dal dupy.. bo juz po pierwszym poscie tego tematu chcialem odpowiedziec.. ale dobrze, ze doczytalem posty innych :)

paja 18.02.2004 23:11

yc teraz to się fłupi czuje :( he głupi kolega poprzestawiał zaworki :[ :P

Jeszcze raz wielki dzięki ;)

paja 18.02.2004 22:59

aaaaa no tak w dvd miałem na master kurde że też o tym nie pomyślałem :) ha WIELKIE DZIĘKI bez was w rok bym do tego dochodzil teraz zmieniam zaworek i podłązcam jeszcze raz :)

memorando 18.02.2004 22:52

Cytat:

Napisany przez paja
No tak podłączyłem dvd i nagrywarkę pod jeden kabel (ma 2 wejścia) i nie wykrywa nic! Jak podpiołem to nieszczęsne dvd w drugą wolną hmm "wtyczkę" od HDD myli mi dvd z dyskiem i kicha! A kontrolera ide ni widu ni słychu przynajmniej jak żadnego cdromu nie wykrywa zaraz spróbuje inaczej!

czlowieku zworki ustaw i tyle nagrywara na master dvd na slave i dopiero podepnij pod tą samą taśmę dwa napędy a taśma od flopa ??odwal się od niej:D

paja 18.02.2004 22:45

No tak podłączyłem dvd i nagrywarkę pod jeden kabel (ma 2 wejścia) i nie wykrywa nic! Jak podpiołem to nieszczęsne dvd w drugą wolną hmm "wtyczkę" od HDD myli mi dvd z dyskiem i kicha! A kontrolera ide ni widu ni słychu przynajmniej jak żadnego cdromu nie wykrywa zaraz spróbuje inaczej!

Y@nkee_PL 18.02.2004 22:31

no wejdz do menedzera urzadzen (we wlasciwosci 'moj komp...') i usun tam kontroler ide
a dvd ma byc podpiete jak hdd, cdrom, cdrw... a kabel od fdd mnie rozwalil, nawet o nim nie mysl :)

woitas 18.02.2004 22:28

Cytat:

Napisany przez paja
Kicha znów was pozamęczam moimi problemami ale jako że na tym forum można znaleźć pytania na wszystkie odpowiedzi, które dręczyły filozofów może i na moje znajdzie się odpowiedź :)!!!! a więc tak:

Jakiś czas temu pożyczyłem koledze moje DVD dziś je dostałem spowrotem podłączam podłączam .. kurde nie da się :'(.. więc problem jest taki że windos go nie wykrywa wszystko jest chyba dobrze problem jest z szarym szerokim kablem służącym do transmisij danych (chyba) więc podłączając dvd pod pierwszy lepszy kabelek ;) wszystko myli dvd z dyskiem twardym ..kicha.. kabelek odstający od dyskietki i od nagrywary i qpa nadal windows nie wykrywa tego nieszczęsnego dvd. Poradźcie coś bojak widać CIĘŻKIE JEST ŻYCIE LAMERA ;)

z góry dzięki

PAJA ;)

he? :o :P

paja 18.02.2004 22:21

a konkretniej ??? :)

Y@nkee_PL 18.02.2004 22:12

moze usun kanaly IDE w menedzerze urzadzen i restart, moze wtedy wykryje

paja 18.02.2004 21:59

I kolejny problem!!

Kicha znów was pozamęczam moimi problemami ale jako że na tym forum można znaleźć pytania na wszystkie odpowiedzi, które dręczyły filozofów może i na moje znajdzie się odpowiedź :)!!!! a więc tak:

Jakiś czas temu pożyczyłem koledze moje DVD dziś je dostałem spowrotem podłączam podłączam .. kurde nie da się :'(.. więc problem jest taki że windos go nie wykrywa wszystko jest chyba dobrze problem jest z szarym szerokim kablem służącym do transmisij danych (chyba) więc podłączając dvd pod pierwszy lepszy kabelek ;) wszystko myli dvd z dyskiem twardym ..kicha.. kabelek odstający od dyskietki i od nagrywary i qpa nadal windows nie wykrywa tego nieszczęsnego dvd. Poradźcie coś bojak widać CIĘŻKIE JEST ŻYCIE LAMERA ;)

z góry dzięki

PAJA ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:23.