Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Poprawa zapisu slabych jakosciowo plyt DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/poprawa-zapisu-slabych-jakosciowo-plyt-dvd-32930/)

f-lexa 23.03.2004 19:16

Poprawa zapisu slabych jakosciowo plyt DVD

Ilość załączników: 1
Jakis czas temu zaczalem palic plyty DVD na moim Litku 451s,a ze nie lubie wydawac niepotrzebnie kasy zaczalem eksperymentowac z tanimi nosnikami. Wiekszosc slabych jakosciowo plyt wypalala sie tak ,ze koniec plyty wykazywal kilkokrotne podwyzszenie bledow PI/PO co widac zalaczniku DataWrite.jpg .Wydawalo mi sie,ze wielce nieprawdopodobne jest by nosnik mial lapsza jakosc na poczatku i znacznie gorsza na koncu.Zalozylem wiec,ze jest to spowodowane stopniowym podwyzszaniem temperatury podczas nagrywania w napedzie DVD.Przy koncu plyta ma juz bardzo wysoka temperature( co daje sie odczuc organoleptycznie zaraz po wyjeciu z napedu).Charakterystyka mocy lasera nie jest korygowana wraz ze wzrostem temperatury wewnatrz napedu( moc powinna byc nieco obnizana).Powoduje to, iz zmniejsza sie roznica w odbijaniu swiatla miedzy 1 i O (poszczegolne pity ulegaja "rozmywaniu " ).
Rozwiazanie okazalo sie banalne.Wystarczy zdjac "klapke"(ta z napisem DVD-RW) z tacki napedu DVD.W ten sposob po zamknieciu napedu miedzy tacka a panelem frontowym pozostaja szczeliny. Przez szczeliny te pod wplywem obrotow plyty DVD przeplywa powietrze chlodzac plyte i laser nagrywarki.Zabieg ten spowodowal splaszenie charakterystyki bledow PI/PO na koncu plyty.

TolBoy 23.03.2004 19:28

Mozesz pokazac zrzuty(.jpg) PI/PO z założoną klapką i to samo ale już bez klapki ??? bo temat bardzo interesujący jak dla mnie.

f-lexa 23.03.2004 20:05

Wykres ktory podalem na poczatku tematu pochodzi z odczytu najgorszych plyt jakie posiadam DataWrite (2.90 za sztuke z kija) przy zamkniej klapce.Wykres z otwarta klapka rozni sie tylko spadkiem bledow PI/PO w koncowej fazie nagrywania z 220/38 do 120/20.Jutro sprobuje wygrzebac wykresy innych plyt.

f-lexa 24.03.2004 10:10

Ilość załączników: 2
Podaje ekstremalny przyklad z plytami Vacoss(uwazam, te plyty za najlepsze z najtanszych- 3.20 z kija).Jednak w wiekszosci tanich plyt DVD z ktorymi mialem do czynienia bledy przy koncu plyty spadaja "tylko" o polowe.

Mirek-1977 24.03.2004 16:38

no no !

Podejżewałem u litka problemy z chłodzeniem wnętrza.
Zamyślałem podłączyć jakiś wentylatorek wewnątrz kompa podpięty do "patelni". Dylemat miałem ustalając kierunek przepływu powietrza. A i przyspieszone takim chłodzeniem kurzenie się napędu również mnie przeraziło.

Jak na razie litka mam w ten sposób podłączonego, że i nad i pod nim jest wolna zatoka 5 1/4 cala. Jakoś płytki mi się wypalają dobrze. A paliłem na MSONIC i ESPERANZA. Niedługo przyjdzie mi DATEXy testować. A na VAKOSy będę musiał zwrócić uwagę.

POZDRO :)

pykson 24.03.2004 18:35

Madry chlopak jestes, sprawdze i napisze co u mnie, bo to rzeczywiscie moze byc prawda z tym chlodzeniem. Tez mam problemy z koncem plyty na tanich axe i princo.

Pozdr

Mirek-1977 24.03.2004 20:28

a niech to!!

No niestety.
DATEX DVD-R max 4x padł pod koniec na prędkości 4x. :(
Pojawiły się następujące błędy:

Session fixation error.
Could not perform end of Disc-At-Once.

Później wypaliłem 4 ESPERANZA DVD-R 4x jedna za drugą i wszystkie śmigają jeno kurz sie niesie. :)

Jutro spróbuję DATEXa palnąć x2.

PA.

kopar 25.03.2004 00:56

812s

Ja posiadam liteona 812S i mam to samo pod konmiec płyty się źle palą około 70% sektora, w ten sposób spaliłem sobie kilka esperanz dvdr+ mam zamiar popróbować z innymi dvdr zwłaszcza tymi z górnej półki bo coś jest nie tak... a przy okazji jak wypalalm z 40x cdr to platinumki też tak siadają i co wy na to... jak do tej pory nie miałem problemów z verbatimami... w każdym bądź razie problem jest spory... pozostaje używać dobrych płyt... o ile to tu diabeł pogrzenany... przedemną testy na verbatimach wkrótce... wypalarka jest nowa, raz jużwymieniałem na nową po kilku dniach po takich wybrykach mam inny model i ... to samo... także...

pawelblu 25.03.2004 08:40

Esperanze to porazka. Zobacz co pisza na opakowaniu...

Po zdjeciu klapki zapis pogorszyl sie ok. pieciokrotnie (z PI ok 30 do ok 200)

Marcinsz52 25.03.2004 19:14

Jakim programem mozna sprawdzic jak wypalily sie plytki??

mjq666 25.03.2004 20:03

Cytat:

Jakim programem mozna sprawdzic jak wypalily sie plytki??
KProbe

mjq

Janush'ek 25.03.2004 21:52

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Esperanze to porazka. Zobacz co pisza na opakowaniu...

Po zdjeciu klapki zapis pogorszyl sie ok. pieciokrotnie (z PI ok 30 do ok 200)

Aktualnie na rynku są 2 rodzaje Esperanzy. Jedne są super, a drugie sa tragiczne. Oczywiście są jeszcze jakieś oem'y itp.

To są te beznadziejne:

http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=6657
maja kod producenta AN 31

A to te bardzo dobre:
http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=6213
mają kod producenta GSC 002

Najśmieszniejsze jest to, że wizualnie wyglądaja identycznie :(

ideJ 25.03.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez mjq666
KProbe

A to nie działa przypadkiem tylko na nagrywarkach LiteOn'a?

mjq666 25.03.2004 23:21

Cytat:

A to nie działa przypadkiem tylko na nagrywarkach LiteOn'a?
No niestety tylko na LiteOn-ach. Marcinsz52 nie napisal jaka ma nagrywarke wiec odruchowo napisalem KProbe (przepraszam, moja wina, nie wszyscy maja LiteOn-y). Z tego co wiem do Plextor-a tez jest podobny program. I to sa chyba jedyne program z mozliwoscia sprawdzania bledow PI/PO.

mjq

tytusdezoo 25.03.2004 23:28

Jestem juz załamany tym liteonem 401@811 nagrywa coraz gorzej.
Sprawdziłem bez klapki i tragedia to chyba nie o to chodzi.
W kińcu otwarłem go , był troche zaśmiecony (włosami na prowadnicy lasera) , ale przetaźiło mnie co innego. Okazało się że na prowadnicach lasera sa zadrapania , zatarcia i przesuwa się z oporem. Przeprowadziłem mocne czyszczenie i smarowanie olejkiem do maszyny do szycia i ostro to pzresuwałem. Aż poruszało sie bez wyczuwalnych oporów.
Odpalam kprobe i jest o wiele lepiej ale i tak słabo w porównaniu z tym co widze na forum po ma w okolicach 200-300, przedtem było 800-1200!!!

mjq666 25.03.2004 23:40

Cytat:

Odpalam kprobe i jest o wiele lepiej ale i tak słabo w porównaniu z tym co widze na forum po ma w okolicach 200-300, przedtem było 800-1200!!!
No to bylo naprawde tragicznie. :(
Wlasnie teraz sprawdzam nagrana 5 minut temu plyte AXE. A tak przy okazji to z tym chlodzeniem przypomniala mi sie pewna historia. Pierwsza nagrywarke jaka uzywalem to byla Yamaha 2x6x SCSI. Kupiona za fureee pieniedzi. Pod koniec swojego zywota musialem nagrywac w niej plytyki przy jak najnizszych temperaturach. Pamietam ze pewnego zimowego wieczoru, przy otwartym oknie i temperaturze w pokoju bliskiej 0C udala mi sie wypalic plyte. Minusem bylo to ze zmarzly wszystkie kwiatki w pokoju i przez tydzien mielem przechlapane u mamy :). Yamaha zakonczyla swoj zywot jako nagrywarka dwuformatowa. Z CDR zrobila sie CDRW i to na zwyklych plytach ;). Ok wracajac do tematu. KProbe wlasnie skonczyl. Liczba pledow PO przy koncu plytyki skoczyla do 172, liczba bledow na calej plycie 743.

pozdro mjq

pawelblu 26.03.2004 17:08

Cytat:

Napisany przez Janush'ek
Aktualnie na rynku są 2 rodzaje Esperanzy. Jedne są super, a drugie sa tragiczne. Oczywiście są jeszcze jakieś oem'y itp.

To są te beznadziejne:

http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=6657
maja kod producenta AN 31

A to te bardzo dobre:
http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=6213
mają kod producenta GSC 002

Najśmieszniejsze jest to, że wizualnie wyglądaja identycznie :(

Z tego co mi wiadomo to GSC 002 sa grubsze od AN 31, zreszta tych drugich w cake'u jest zawsze tylko 40. Co do bradzo dobre - powiedzmy nie sa zle, bo uwazam ze Gigastorage do czolowki DVD troche jednak brakuje.
Cytat:

Napisany przez mjq
...liczba bledow na calej plycie 743...

huh ??

Janush'ek 26.03.2004 22:34

Cytat:

Napisany przez pawelblu
. Co do bradzo dobre - powiedzmy nie sa zle, bo uwazam ze Gigastorage do czolowki DVD troche jednak brakuje.

huh ??

Tylko, że czołówka jest prawie dwukrotnie droższa.
Jeżeli znasz lepsze płyty w cenie do 4 zł niż X-disc i Esperanza (special edition), to napisz o nich.
Chętnie się czegoś nowego dowiem.

mjq666 26.03.2004 22:49

Cytat:

huh ??
Mozesz rozwinac swoja wypowiedz? ;)

mjq

tytusdezoo 26.03.2004 23:39

Jezeli masz Litka i problemy z zapisem ( uszkodzony koniec płyty), to nie jest to tylko wina płyt. Z mojego doświadzcenia wynika ze Litek zrobił kiepski mechanizm, niestety w moim litku juz jest koniec zatarły sie prowadnice lasera. Wali każdy nośnik przy końcy ide go oddac do serwisu. Jeżeli dostane nowy sprzedaje go mam dość LITEONA mam go 7 mies.

pawelblu 26.03.2004 23:42

Cytat:

Napisany przez Janush'ek
Tylko, że czołówka jest prawie dwukrotnie droższa.
Jeżeli znasz lepsze płyty w cenie do 4 zł niż X-disc i Esperanza (special edition), to napisz o nich.
Chętnie się czegoś nowego dowiem.

Zgadza sie - scisla czolowka jest prawie dwukrotnie drozsza ale sa plyty innych marek ktore maja identyczne ATIPy co te marki, lub maja je rownie zachecajace:
Paltinum (kupowalem cake 25 sztuk za 100 - glownie Ritek, czasem jako Ricoh), Memmorex (kupilem wlasnie 4x cake 10 sztuk za 4x 41 - CMC, ale testy kowanskiego pokazuja ze sie na nich swietnie pali).

Cytat:

Napisany przez mjq666
Mozesz rozwinac swoja wypowiedz? ;)

mjq

Total 743 przy max 172 to dosc zaskakujacy wynik. To mogl byc jakis pojedynczy pik - czasem takie zjawisko spowodowane jest bledem i po powtornym skanie znika.
Czesem taki pik pojawia sie przy kazdej plycie ale wtedy to juz blad nagrywarki ...

mjq666 26.03.2004 23:45

Cytat:

Total 743 przy max 172 to dosc zaskakujacy wynik. To mogl byc jakis pojedynczy pik - czasem takie zjawisko spowodowane jest bledem i po powtornym skanie znika.
Czesem taki pik pojawia sie przy kazdej plycie ale wtedy to juz blad nagrywarki ...
Tez sie zdziwilem jak o zobaczylem. Doslownie to 172 tona samym koncu. Sprawdzalem jeszcze wczoraj dwie inne plyty (tez axe) i tam nie bylo juz takich anomalii.

mjq

pawelblu 26.03.2004 23:48

Przelec jeszcze raz ta plytke - IMO powinno zniknac...

Janush'ek 26.03.2004 23:53

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Zgadza sie - scisla czolowka jest prawie dwukrotnie drozsza ale sa plyty innych marek ktore maja identyczne ATIPy co te marki, lub maja je rownie zachecajace:
Paltinum ...

Pewnie chodzi o Platinium. Zastanawiałem się nad zakupem tego nośnika.
Teraz są zbliżone jakością do TDK... (ricoh japan)

pawelblu 27.03.2004 00:03

Cytat:

Napisany przez Janush'ek
Pewnie chodzi o Platinium. Zastanawiałem się nad zakupem tego nośnika.
Teraz są zbliżone jakością do TDK... (ricoh japan)

Te moje sa Ritekowe i sie dobrze pala (max PI 35 max PO 8 )

Drive Type = DVD DUAL
Disc Type = DVD+R (Single Layer)
Disc MID = 52 49 54 45 4B 00 00 00 (RITEK...)
Disc TID = 52 30 32 (R02)
Nominal Capacity = 4.38GB
Manufacturer Maybe = RiTEK Corporation
SMART-BURN Speed Limit = 4.0X (Write)

Orginalne platki to Platinum - podrobki to Platinium

pawelblu 27.03.2004 00:05

No i wyglad Cake Boxa

f-lexa 27.03.2004 13:49

Ktos twierdzi ze Gigastorage Corporation to sredniej jakosci plyty.W takim razie niech mi ktos wyjasni dlaczego u mnie X-Disk czy Vacoss wlasnie tam wyprodukowane maja maxPI/maxPO 16/6 ,srednio 1.98/0.018. Takimi wynikami nie moga sie poszczycic nawet "lepsze" firmy.

pawelblu 27.03.2004 20:54

A na czym paliles te plyty ??

f-lexa 29.03.2004 16:19

Na LiteOn 451s

kopar 29.03.2004 18:35

ja z kolei mam nówkę liteona 812s już raz wymieniłem w serwisie... i na verbatimach dvd mam co prawda średnio PI=0.147,a PO=0.022, nieźle tylko że płyta praktycznie jest czysta na całej długości a te wyniki wynikają z kilku wielkich pików około 150;200 i nie wiem co się dzieje... na gorszych esperanzach wyniki są około PI=22, PO=1 ale żadnych pików nie ma sieczka jest na całej długości... :(

OscarCD 31.03.2004 18:27

Jeszcze o temperaturze jaka traktowany jest DVD

Nawiązując do gównego tematu i zakładając, że faktycznie tak duży jest wpływ temperatury na wynik nagrania, zastanawiam, się, czy lepiej dla płytki jest nagrywać ją wolniej czy szybciej (kiedy osiągnię wyższą temperaturę). Inna sprawa, to późniejsze odtwarzanie takich płytek. Czy wysoka temperatura w napędzie odtwarzającym nagrany dysk ma również "zgubny" wpływ na jego trwałość?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:57.