![]() |
Żegnajcie bad sektory
Cytat:
Super sprawa, w koncu ktoś wpadł na ten pomysł :spoko: stronka: http://store3.esellerate.net/store/P...9923428806&pc= |
Nie wszytkie bed sectory da sie naprawić ;)
Jeśli spowodowane są uderzeniem głowicy o talerz dysku, to soft nic nie da...to jest właśnie te 40% |
dyski hitachi/ibm maja swoj Drive Fitness Test ... 8)
pzdr |
Uderzeniem głowicy? Chyba nigdy dysku nie rozbierałeś ;) Głowica przez cały czas fizycznie dotyka talerza, słabo ale dotyka. Slizga się po powieżchni na "saneczkach". Jakby miedzy głowicą a talerzem była jakaś przerwa to były by najprawdopodobniej częste błędy w odczycie...nic nie jest idealnie równe. Bad sektory najczęsciej sie pojawiają jak w niekontrolowany sposób przesunie sie głowica np w trakcie zapisu, pojawi się przepięcie w sieci albo przy uderzeniu dyskiem o coś twardego ( to ostatnie to te 40%) :czytaj: :mruga:
|
Cytat:
PS Jak chcesz mogę poszukać i umieścić odpowiedni o tym artykuł ;) |
A jak w winXP sprawdzić czy się nie ma bad sectorów, bo od kiedy mam dyski na ntfs to nie sprawdzam żadnym programem. Wcześniej jak miałem fat to odpalałem scandisk z win98 i wiadomo było co w "dysku piszczy" a teraz ??
THX :piwo: |
Mozesz umieścić, pewnie sie jeszcze nie tylko ja czegoś nowego dowiem ;)
Będę miał chwile czasu to zapodam fotke gdzie dokładnie widać głowice na talerzu |
Ilość załączników: 2
Cytat:
9/2003 2/2004 |
Cytat:
W czasie normalnej pracy głowica utrzymywana jest w odległości około 0.0003 mm :) od powierzhni nośnika.Ludzki włos ma w przybliżeniu 0.01mm a więc 30 razy więcej ! :) Najgorsze dla dysku jest zetknięcie głowicy z powierznią magnetyczną tzw.head crush. Kolizja ta łatwo może doprowadzić do zniszczenia fragmentu powierzchni magnetycznej ,jesli nie samej głowicy dysku. Gdzieś czytałem ....że wysokia prędkość obrotowa talerzy powoduje powstawanie poduszki powietrznej między głowicą a talerzami ...Oczywiscie po wyłączeniu zasilania głowice zostają przeniesione na nie uzywany obszar i tam zaparkowane :) |
Cytat:
Cytat:
pozdr |
Cytat:
Rozbieranie dysku w stanie spoczynku nie jest tu żadnym argumentem. Jakby głowice ślizgały się po talerzach to musiałoby za***iszczo piszczeć :chytry: Już się nie wrócą czasy, kiedy dla higieny dysku trzeba było wydać polecenie PARK przed zakończeniem A jakby co - jeden z artykułów na ten temat w sieci jest tu: http://www.dyski.wirt.pl/uszko1.htm |
Ilość załączników: 1
Cytat:
jakos zdjecia jak widac nie zaspecjalna bo nie chcialo mi sie komputera rozbierac. a co do wylaczania kompa na chama to pare razy mi sie zdazylo :D |
Ilość załączników: 1
2 ujecie
|
No to macie racje ;) Chyba ze w starych dyskach tej poduszki nie było - takich 200MB'owych
|
kto gada glupoty ... nie bede pokazywal palcem
ale polecam dowiedizec sie od chlopcow ... www.mbm.com.pl oni naprawde rozebrali wiecej ... 8) pozdr |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:37. |