Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Żegnajcie bad sektory (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zegnajcie-bad-sektory-33119/)

Ziele 28.03.2004 16:21

Żegnajcie bad sektory

Cytat:

Program eliminuje fizyczne uszkodzenia dysku (bad sektory), nie ukrywa ich, ale naprawde naprawia!

Jak to działa?

Prawie 60% wszystkich dysków uszkodzonych przez bad sectory ma niepoprawnie namagnetyzowaną powierzchnię. Nasi badacze odnaleźli algorytm, którego specjalna sekwencja sygnałów wysokich i niskich poziomów, generowanych przez ten program jest wstanie przywrócić poprawne namagnetyzowanie fragmentów powierzchni zapisu Twojego dysku.

Twój dysk ma bad sectory? To już nie jest problem! Sprawdź ten program!

Polecam, FULL VERSION :-)
osloskop.net

Super sprawa, w koncu ktoś wpadł na ten pomysł :spoko:
stronka: http://store3.esellerate.net/store/P...9923428806&pc=

Patrix 28.03.2004 16:26

Nie wszytkie bed sectory da sie naprawić ;)
Jeśli spowodowane są uderzeniem głowicy o talerz dysku, to soft nic nie da...to jest właśnie te 40%

AleX69 28.03.2004 17:02

dyski hitachi/ibm maja swoj Drive Fitness Test ... 8)
pzdr

Ziele 28.03.2004 17:10

Uderzeniem głowicy? Chyba nigdy dysku nie rozbierałeś ;) Głowica przez cały czas fizycznie dotyka talerza, słabo ale dotyka. Slizga się po powieżchni na "saneczkach". Jakby miedzy głowicą a talerzem była jakaś przerwa to były by najprawdopodobniej częste błędy w odczycie...nic nie jest idealnie równe. Bad sektory najczęsciej sie pojawiają jak w niekontrolowany sposób przesunie sie głowica np w trakcie zapisu, pojawi się przepięcie w sieci albo przy uderzeniu dyskiem o coś twardego ( to ostatnie to te 40%) :czytaj: :mruga:

Patrix 28.03.2004 20:20

Cytat:

Napisany przez Ziele
Uderzeniem głowicy? Chyba nigdy dysku nie rozbierałeś ;)

Niektórzy są tacy spece, że wyłączają kompa np. z szyny i głowica nie "parkuje" w dysku, tylko zamiera w pozycji w jakiej pracowała, potem każdy wstrząs jest dla dysku niebezpieczny...bo dragania są przenoszone na ramię głowicy...fakt dysku nie rozbierałem, bo uważam na swoje i nie mam zepsutego do rozbiurki :) Ale coś jednak wiem.

PS
Jak chcesz mogę poszukać i umieścić odpowiedni o tym artykuł ;)

Patrixs 28.03.2004 20:47

A jak w winXP sprawdzić czy się nie ma bad sectorów, bo od kiedy mam dyski na ntfs to nie sprawdzam żadnym programem. Wcześniej jak miałem fat to odpalałem scandisk z win98 i wiadomo było co w "dysku piszczy" a teraz ??

THX :piwo:

Ziele 28.03.2004 20:48

Mozesz umieścić, pewnie sie jeszcze nie tylko ja czegoś nowego dowiem ;)

Będę miał chwile czasu to zapodam fotke gdzie dokładnie widać głowice na talerzu

Patrix 28.03.2004 22:04

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Ziele
Mozesz umieścić

Chip:
9/2003
2/2004

Maciej 29.03.2004 08:59

Cytat:

Napisany przez Ziele
Uderzeniem głowicy? Chyba nigdy dysku nie rozbierałeś ;) Głowica przez cały czas fizycznie dotyka talerza, słabo ale dotyka. Slizga się po powieżchni na "saneczkach". Jakby miedzy głowicą a talerzem była jakaś przerwa to były by najprawdopodobniej częste błędy w odczycie...nic nie jest idealnie równe. Bad sektory najczęsciej sie pojawiają jak w niekontrolowany sposób przesunie sie głowica np w trakcie zapisu, pojawi się przepięcie w sieci albo przy uderzeniu dyskiem o coś twardego ( to ostatnie to te 40%) :czytaj: :mruga:

To co piszesz to bzdura.
W czasie normalnej pracy głowica utrzymywana jest w odległości około 0.0003 mm :) od powierzhni nośnika.Ludzki włos ma w przybliżeniu 0.01mm a więc 30 razy więcej ! :) Najgorsze dla dysku jest zetknięcie głowicy z powierznią magnetyczną tzw.head crush. Kolizja ta łatwo może doprowadzić do zniszczenia fragmentu powierzchni magnetycznej ,jesli nie samej głowicy dysku.

Gdzieś czytałem ....że wysokia prędkość obrotowa talerzy powoduje powstawanie poduszki powietrznej między głowicą a talerzami ...Oczywiscie po wyłączeniu zasilania głowice zostają przeniesione na nie uzywany obszar i tam zaparkowane :)

AleX69 29.03.2004 11:00

Cytat:

Napisany przez Patrixs
A jak w winXP sprawdzić czy się nie ma bad sectorów

chkdsk ... z wiersza polecen

Cytat:

Napisany przez Patrix
Niektórzy są tacy spece, że wyłączają kompa np. z szyny i głowica nie "parkuje" w dysku, tylko zamiera w pozycji w jakiej pracowała

... to jest mocne :rotfl:
pozdr

Pedros 29.03.2004 11:56

Cytat:

Napisany przez Maciej
Gdzieś czytałem ....że wysokia prędkość obrotowa talerzy powoduje powstawanie poduszki powietrznej między głowicą a talerzami ...Oczywiscie po wyłączeniu zasilania głowice zostają przeniesione na nie uzywany obszar i tam zaparkowane :)

Dokładnie - na poduszce - no i po coś przecież jest "landing zone" :)

Rozbieranie dysku w stanie spoczynku nie jest tu żadnym argumentem. Jakby głowice ślizgały się po talerzach to musiałoby za***iszczo piszczeć :chytry:

Już się nie wrócą czasy, kiedy dla higieny dysku trzeba było wydać polecenie PARK przed zakończeniem
A jakby co - jeden z artykułów na ten temat w sieci jest tu:
http://www.dyski.wirt.pl/uszko1.htm

barraqda 29.03.2004 12:43

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Pedros
Jakby głowice ślizgały się po talerzach to musiałoby za***iszczo piszczeć :chytry:

tak lezy na talerzu glowica w czasie pracy.

jakos zdjecia jak widac nie zaspecjalna bo nie chcialo mi sie komputera rozbierac.

a co do wylaczania kompa na chama to pare razy mi sie zdazylo :D

barraqda 29.03.2004 12:44

Ilość załączników: 1
2 ujecie

Ziele 29.03.2004 12:46

No to macie racje ;) Chyba ze w starych dyskach tej poduszki nie było - takich 200MB'owych

AleX69 31.03.2004 02:43

kto gada glupoty ... nie bede pokazywal palcem
ale polecam dowiedizec sie od chlopcow ... www.mbm.com.pl
oni naprawde rozebrali wiecej ... 8)
pozdr

Ziele 31.03.2004 11:42

Cytat:

Napisany przez AleX69
kto gada glupoty ... nie bede pokazywal palcem
ale polecam dowiedizec sie od chlopcow ... www.mbm.com.pl
oni naprawde rozebrali wiecej ... 8)
pozdr

A moze jednak? Powiedz kto ma racje.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:37.