![]() |
Cytat:
Tylko opcja Zmień że i zaprezentuj tę zmianę księgi :czytaj: || |
heretyk na forum ||
nie można zmienić booktype'a na -R/-rw na stos z nim :piknik: |
do ed hunter: Słuchaj sprawdzxalem ta zmiane book type na dvd-rw tdk i dziala. Dziwne, co nie??
Spójrzże na obrazek w moim poście Reetou: Nie pisz posta pod postem - używaj przycisku edytuj! |
po pierwsze to tylko na p***322;ytach z plusem mo***380;na zmieni***263; bitsetting (book type) - taki znaczek na p***322;ycie musi by***263; pomi***281;dzy literkami + ||
a jak si***281; nazywaj***261; TESCO DVD+R to te***380; si***281; da :D |
Ilość załączników: 1
Fajnie, ale u mnie Nero 7 na SAMSUNG SH-S182D SB04 obsługuje też bitsetting dla płyt DVD-RW (na DVD-R nie testowałem).
Na mojej nagrywarce nawet jest funkcja zmiany book type na DVD-ROM dla płyt TESCO:spoko: :> |
a jaka nagrywarka DVD nie obsługuje Book Type ???
Samsung i Toshiba? :szczerb: czy się mylę??? |
Jaka jest najlepsza ,w tej chwili na rynku,nagrywarka DVD z opcja wspolpracy z BookType??
|
mam Samsunga TS-H552B z biosem TS06 i Nero 6.6.0.0 i nie moge ustawisc BOOK-TYPE nie ma takiej opcji
czy wogule na tej nagrywarce da sie cos takiego zrobić ? mam zlego biosa ? zle nero ? czy nagrywarke ? tzeba wymienic |
Wszystko pięknie, ale co z funkcja auto-bitsetting w biosach BS0R lub BS0S do Lite-Ona 1633S, w Omni ta funkcja jest nieaktywna i nie można jej włączyć.
Stąd moje pytanie- czy w tych nowych biosach ta funkcja jest automatycznie włączona, czy może trzeba używać innych programów uaktywniających booktype, jeśli tak to jakich? Osobiście używam BS0K z włączoną funkcją auto-bitsetting i wszystko jest OK., ale chciałem się przesiąść na nowszy bios, a nie chcę robić tego w ciemno. Proszę o krótkie wyjaśnienie. |
Cytat:
|
Cytat:
zresztą chyba wiesz że lite-on nie ma najlepszej opini Cytat:
Thomson DTH211 |
Cytat:
|
Cytat:
paląc na Lite-onie musisz używać dobrych płytek no niestety taki już jest Lite-on |
Cytat:
|
Gdybyś chciał skożystać z autobitsettingu także na płytkach DVD+R, to możesz przerobić Pioneera DVR-108 na Piodatę DVR-108DX.
Najnowszy zmodowany bios (1.18) ma autobitsetting, 12x Rip i jest w wersji RPC-1 |
Cytat:
ale odnośnie twojego problemu to Pioneer DVR 108 dla płyt DL zmienia bitsetting automatycznie bez jakichkolwiek dodatkowych programów czy ustawień tak nagrana płyta jest widzaina jako DVD-ROM tak więc prawdopodobnie wina leży po stronie odtwarzacza stacjonarnego dla pewności sprawdz jeszcze u znajomego tą płyte moje płyty DL wypalone na tej nagrywarce jak do tej pory są odczytywane na wszystkich odtwarzaczach stacjonarnych zarówno tych nowych jak i starych |
mój odtwarzacz stacjonarny nie czyta DVD+RW, zmieniam bookType przed nagrywaniem i jeszcze po nagraniu na DVD-ROM i dalej odtwarzacz nie czyta płytki, może mi sie wydaje ale jakby ją troche dłużej mielił. Da sie cos z tym zrobić ??? aha bookType zmieniam bookTypem 135 LITEONA
|
Witam, czy ktoś wie jak zmienić booktype dla Pionka 108 z biosem 1.18??? Kupując go dostałem płytę DVD DL - czyli dwuwarstwową - nagrałem ja i LIPA. Nagrywarka i DVD-ROM ją widzą, ale DVD stacjonarny nie. Próbowałem NERO, CloneDVD2 i DVD Decrypter - ale nigdzie nie mogę znalźć opcji zmiany bitsettingu. Może ta nagrywarka nie ma takiej możliwości?
|
nie chodzi mi wcale o DVD-+RW tylko o DVD+R . Po prostu jak wsadze plytke DVD+RW to mam zaznaczona opcje Write to DVD a jak wsadze DVD+R to tej opcji zaznaczonej nie mam i nie moge jej zapisac
|
Cytat:
tylko dla : dvd+r +rw +r dl inaczej dla plusow tak dla minusow nie ma mozliwosci zmiany book-type |
dlaczego w mojej nagrywarce Lite-On SOHW-1633S nie moge zmienic BookType ?? :o Normalnie go uruchamiam ustawiam na DVD-ROm daje na Change i potem nie idzie dac opcji Write to DVD. Na DVD-RW opcja ta jest zaznaczona a na Verbatimkach 4x mi nie dziala :o Kiedys mi to dzialalo
|
nero book type
uzywam nero 6,6
|
Cytat:
Ja mam też firmware Sony dru710 a w Nero nie mam opcji booktypa |
Cytat:
Muszę się z tobą nie zgodzić co do gwarancji ,że będzie działać na starszych i nowszych playerkach . Posiadam dwa odtwarzacze stacjonarne : starszego Sony 335 ( 4 lata) i nowego Thomsona DTH212 ( 3 miesiące). Na Sony owszem z booktypem DVD-Rom wszystko chodzi ładnie , ale na nowym Thomsonie z ustawinym booktypem płyta albo jest niewidoczna ( no disc) , albo uruchamia się kilka minut i idzie z przeskokami . Osobiście muszę zwracać uwagę na którym odtwarzaczy będę odtwarzał i wtedy podejmuje decyzję o użyciu lub nie booktypa. Zauważyłem że większość problemów na thomsonie występuje przy płytach DVD+RW , ale zdażają się też przy DVD+R. Do nagrywania używam 1213@DRU710 z ustawionym auto BS , nagrywam w NERO 6.3 i w alcoholu 120% , a płytki to Verbatimy, TDK z boxów i Philipsy |
tak jak pisalem
zalezy od firmware !!! po zmianie na dru710 nero pokazuje te opcjie, po zmianie na 1633s albo 1653s nie pokazuje .
ps. szkoda ze tylko na 1653s plytki DVD+R DL mozna nagrywac X4 :sciana: na innych tylko 2,4 :buu: |
Cytat:
Cytat:
I myślę :idea: Czy my mówimy o dwóch różnych sprawach? :O |
jesili wywale te sterowniki to spada mi wydajnosc hdd (HD Tach) ale juz z tym sie uporalem poprostu nie instaluje ASPI mam teraz zas inny problem wypalam dvd+r z wlaczonym BookType v1.2.0 + bios (nieruszany przez OP) 1633S.BS0K widzi mi go jako dvd-rom tu wszystko jest ok ale jak uruchomie w nero/nero cd-dvd speed/ScanDisk i przeskanuje plytke to zawsze pod koniec mam czerwone kwadraciki (nieczytelne) co jest grane z tymi LITE czy to takie badziewie czy ja trafilem na taki model trefny :wsciekly: czy to moze wina biosa,w KP2Setup2.4.2 zawsze pod koniec testu mam dozo bledow PI
|
Cytat:
Wywal sterowniki IDE nForce i pozostaw tylko systemowe, mam taką samą płytę 8RDA+, 2 HDD i 2 nagrywarki LiteOna (CDRW, DVDRW) i odkąd nie używam sterowników IDE nForce nie mam żadnych problemów z napędami. |
no i wlasinie to zrobilem :nie: spadek wydajnosci znaczacy odezwij sie na GG 2454161 to Ci zdiecia pokaze
no ale teraz mam zainstalowane aspi_471a2 i BookType v1.2.0 dziala |
Cytat:
A jak chcesz to sobie sprawdź np HDTach przed i po :taktak: Wtedy sam będziesz wiedział :mruga: |
Cytat:
|
nie prawda,to czy w biosie jest czy nie bitseting to jest wazne !!!
jak mialem bios od kowanskiego @dru710 w nero zakladka byla , jak zmienilem na 1653znikla, ale to tylko nero ! |
Cytat:
Kliknąć NO :mruga: Wtedy zainstalują się stery standardowe, a nie IDE SW nVidii Może to coś pomoże :idea: W Menadżerze Urządzeń powinny być dwa kanały: Podstawowy kanał IDE i Pomocniczy kanał IDE A nie coś w stylu Nvidia nForce MCPT controller v2.5 :czytaj: |
tylko ze ten nie chce sie odpalic BookType v1.2.0 jak mam zainstalowane ASPI :\ dodam ze mam plyte glowna z chipem nforce2(epox 8rda+) i te sterowniki nForce_5.10_WinXP2K_WHQL_international przy ich instalacji wszystko zatwierdzalem "yes"
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=272 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=293 :) |
BookType - a driv ASPI help
no i jednak cos jest nie tak :nie: po wgraniu biosa z zaznaczona opcja "Enable-auto-bitsetting" obojetnie jaki on byl C czy K i po wypaleniu VerbatimaDVD+R neroSpeed widzial go jako Typ dysku: DVD+ a z tego co widzialem zdiecia powinno byc tak DVD+(BooKtype DVD-ROM)
No i dalej mnie zastanawia dlaczego po wgraniu driv ASPI forceaspi18 czy aspi_471a2 nie moge uruchomic BookType dopiero jak odpale pliczek z pod forceaspi18 KILLASPI BookType sie uruchamia (jutro wypale plytke przy pomocy tego programiku ale cos czuje ze dalej to bedzie jako DVD+ (( ) moja nagrywara:1633S obecnie z tym biosem BS0K+enable... system winXPsp1(dwa razy instalowany z tego powodu) CZEKAM na zbawce :cool: |
jak masz wlanczony autobitsetting to juz nie musisz w nero wlanczas ksiegi nawet by nie dzialala co chcesz zrobic podwojny bitset. :)
|
Dvd-rom
Witam Panowie
Mialem niedawno podobny zgryz czemu w Nero nie pojawia mi sie opcja DVD-ROM wg. Ksiegi. I z tego co mi sie udalo ustalic, to zalezy to od tego jaki ma sie BIOS w nagrywarce. Jesli jest to przerobiony BIOS z wlaczonym na stale autobitsetingiem to opcja ta pojawia sie w Nero. Jesli nie, to jej nie ma. |
juz ci napisalem:) na priv
|
mozesz mi napisac dokladnie co mam zrobic?
|
a z paczkowac:) trzeba bylo go jeszcze omni 1.3.10 :taktak:
|
mam juz biosa BS0C ale dalej po uruchomieniu BookType nan tek komunikat No DVD writer detected!
icemac widac w systemie moja nagryware,restart mial miejsce a win mam XP SP1 a teraz SP2 i odrazu zaznaczam ze to nie wiena sp2 |
wrzuc sobie ten bios BS0C :taktak:
http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html |
Bs06
|
LITE-ON 16335 a bios to niewiem ale dopiero co ja zakupilem
|
Cytat:
|
@hegan
ale DVD+R nie zmienisz ma - (chyba chodzilo ci o dvd-rom) a czy w systemie widac nagrywarke, czy ci ja wykrywa ??? czy restertowales kompa po instalacji aspi i jaki masz system ??? |
Chcialem wypalic dvd+r jako - przy pomocy programu BookType a tu napisy jak go uruchomilem: No DVD writer detected!
wszystko bylo ok do momentu jak zainstalowalem DVD2DVD-R do ktorego byly potrzebne sterowniki ASPI po zainstalowaniu ASPI_471a2 program niewidzi mego DVD co zrobic zeby mi sie odpalil BookType?? |
Cytat:
|
Ja i tak używam BookType'a ze strony litka :taktak: Tylko dziwi mnie to, że jesteś chyba jedyną osobą, która ma bt w Nero 6.3.1.20 :|
|
Cytat:
Nic nie instalowałem a ten pliczek znalazłem dzisiaj w necie. Ten obrazek z Nero co zamieściłem wcześniej to z oryginału bez żadnych patchów i innych przeróbek.Więc niestety szukajcie dalej ./A czego to właściwie szukacie? - koledzy./ :D |
Cytat:
|
Adax ma bo sciagnął patch do 20 :taktak: A to cwaniak jeden, a my mogliśmy sobie szukać ;p
|
a tak apropo to tez nie mam tej mozliwosci :( w 17 mialem
|
Nawet w Nero Info Tool albo w KProbe można to sprawdzić :taktak:
|
dzieki może sie kiedyś przyda ;)
uwaga lamerskie pytanie: jak (gdzie) sprawdzić, że nagrana dvd+r jest widoczna jako płytka dvd-rom ?? wtedy po teście sam sobie sprawdze czy działa :) |
Cytat:
nero nie jest cudownym programe bardzo czesto sie wysypoje :taktak: |
Znalazłem w necie coś takiego /załączony plik/.Sa to wpisy do rejestru ustawiajce Book Type w Nero. Uwaga: przeczytać plik tekstowy przed zmianami. Aha nie testowałem tego u mnie Book Type działa.
|
adax mam tą opcje w Nero 6.3.1.17 - skoro jest to widać obsługuje... ???
teraz nie chce żadnych biosów wgrywać bo mi to nie potrzebne. Na LG 8160b 2 lata miałem bios 2.01 i było ok.... |
A ja tego nie mam :D :nie:
|
Cytat:
Zobacz obrazek. |
To jest naprawdę dziwne :|
|
Cytat:
|
Cytat:
chyba cos mi sie nie wydaje :nie: |
Sprawdż napewno czy masz 6.3.1.20 :taktak:
|
Cytat:
|
Tyle, że umnie i nie tylko nie było tej funkcji :taktak:
|
Cytat:
|
obsluga bitsetting'u zostala wprowadzona dopiero w nowszych wersjach firmwar'u, jak nie chcesz wgrywac nieoficjalnego oprogramowania, to odsylam Cie na strone producenta: http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp, tam znajdz swoj model, sciag i zainstaluj sobie najnowszy oficjalny i bedziesz mial :]
i to sprawdzone, naprawde dziala... pozdrawiam, :papa: |
Cytat:
|
Z VS03 nie działa :nie:
W nero ustawianie BookType było do wersji 6.3.1.17 :taktak: |
Popielaty jaką masz wersje Nero ??? ja nie mam te funkcji.
Czyli BookType obsługuje także bios VS03 ??? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Tu jest to opisane:
http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=4106163220 |
panowie book lub autobitsetting(tylko na plusach) jest po to by robic z plytki tloka(DVD-ROM) czyli taka sama plytke jak bierzecie z wyporzyczali(oryginal) i macie wtedy gwarancje ze pojdzie wam wszedzie na starych stacjonarkach jak i na nowych
|
a ja skromnie spytam:
czy przez włączenie BS można mieć później kłopoty z ta płytą na stacjonarnych odtwarzaczach DVD? |
a tak z ciekawości sie spytam,bo też nowy jestem w temacie - po co to? Co daje ten BS? tylko to ze jest czytana płyta na starszych odtwarzaczach czy coś jeszcze?
|
Nieoficjalny to fakt, ale najnowszy :). Ja do wypalania filmów używam DVD Decryptera, ale w Nero to chyba nie jest Autobitsetting lecz możliwość włączenia bitsettingu. No ale o szczegóły się nie czepiajmy :)
Pozdrowionka. |
Cytat:
Ja mam nero w wersji 6.3.1.20 i nigdzie tej opcji nie widze. Ma byc w Nagrywarka --> Wybierz Nagrywarke --> Wskazuje naped i Opcje. Niestety nie widze zeby byla gdzies mozliwosc wlaczenia tego bitsettingu. Moze w nowszej wersji to gdzies indziej sie wlacza ale ja tego znalesc nie moge ? |
VS0B to bios nieoficjalny :taktak:
W Nero też masz funkcje Auto-bitsetting :D |
Najnowszy do 832S to bodajże VSOB. Jeśli chodzi o Book Type to tak jak ustawiłeś, tyle że programik BookType powinien być podczas nagrywania cały czas włączony. Można też spachować bios dvdrw_omnipatcherem tak aby Book Type był na stałe włączony.
|
BookType - pytanie
Jak tego używać ??? wystarczy aby był włączony ???
Piszecie, że trzeba mieć nowszy bios aby go używać ja mam oryginalny (VS03) i booktype (chyba) działa więc jak to jest ?? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:02. |