![]() |
Radeon 9550 i TVOUT
Właśnie dzisiaj kupiłem se karte graficzną Gigabyte Radeon 9550 1280 bit 128 MB DDR DVI/TV-Out i postanowiłem podłaczyć se televizor do kompa żeby se filmy oglądać na telewizroku. Jaką może mieć kabel maksymalną długość (czy są kable o długości 10 m bo telewizor jest w jednym pokoju a komp w drugim, i czy jak dam taki długi kabel to nie bedzie żadnych problemów, czytałem na jednym forum, że jak kabel zadługi to są problemy z wyświetlaniem obrazu) czy po podłonczeniu kabla i właczeniu filmu dźwięk bedzie sie wydobywać z telewizora czy też z głośników od kompa ? Czy da się jakoś ustawić żeby wydobywał się dźwięk z głośników telewizora ? Ponoć potrzebny jest porgram TV Tols czy jakos tak.
I ile moze kosztowac taki kabel długości około 10 m :) |
jakie wejscie masz w tv ???
ja mialem kabelek 10m svideo - euro szedl nim obraz i dzwiek do tv ale - jakosc byla dobra lecz na napisach byly przebarwienia potem kupilem taki sam kabelek tylko 5m i niby lepszy i to samo, wiec wkoncu kupilem kabel profesionalny ze zloconymi koncowkami s-video s-video ( lecz nim idzie sam obraz) 5m i podlaczylem do tv i obraz mam krysztal a dzwiek mam podlaczony do kolumn 5.1 w pokoju w ktorym mam tv a co do ceny to zalezy od jakosci kabla zaden program tv tool nie jest potrzebny wszystko masz w sterownikach ati catalyst :) sa super przelanczam sie miedzy monitorem a tv kombinacja klawiszy lewy ALT + F4 inaczej nie ma usparcia sprzetowego w wyswietlanym obrazie jak obraz masz rownoczesnie na tv i monitorze. |
W TV mam tylko euro i wejście antenowe.
A ile taki professionalny kabel kosztuje ? Dźwiek wolałbym żeby był w TV bo głośniki 5.1 mam w pokoju z kompem :] |
to musisz kupic kabel s-video euro i jakis rozgaleziacz jack zebys mogl mies dzwiek i na glosnikach przy kompie i na tv do inaczej bedziesz zaglowal kablami
to zalezy gdzie kupujesz polecam allegro tam mozna tanio kupic :) |
No i znalazłem kabel na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33314498 cena 25 zł i znalazłem ten kabel też w sklepie VOBIS http://www.vobis.pl/vsys/web/oferta/...?symbol=847467 cena również 25 zł szkoda, że długość tylko 7,5 m :( no ale bedzie musiała wystarczyć takowa długość :)
|
z tych 2 lepszy na allegro ale jest to zwykly kabelek nie jakis tam wypas
|
Ilość załączników: 1
Lepszego nie znalazłem niestety
Pozatym ten sprzedawany na allegro to ten sam co jest sprzedawany w Vobisie Zdjęcie kabla wystawionego na alegro: |
ok poszukam i dam linka jak znajde dobry kabelek :)
|
Oki to czekam na linka :)
|
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33071298 nie super ale 10m, ten lepszy duzo http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33086669 ale 15m, http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33117830 to samo ale 10m i ten polecam nie za drogi ale dobry :)
|
Ilość załączników: 1
Kupiłem już kabel, podłaczyłem TV do kompa, ale karta graficzna wogóle TV nie wykrywa :buu:
|
Przeinstaluj sterowniki przy włączonym telewizorze.
rycho |
dokladnie tak jak kolega wyzej reinstalka sterownikow :D
a tv nie musi byc wlaczony wystarczy ze bedzie podpiety kablami :) |
Przy włączonym TV widać po restarcie czy karta wysyła sygnał do telewizora,czy problem leży w ustawieniach sterownika.
|
No reinstalka sterowników pomogła, pulpit jest wyświetlany na TV ale nie wyświetla mi teraz filmów :( zamiast filmów to na ekrnaie TV jest czarne tło :( a na monitorze film wyświetla bez problemu :buu:
|
Lewy ALT + F5
przelanczasz sie miedzy tv a monitorem |
To ALT + F5 działa, obraz na TV jets wyświetlany, i to nawet w bardzo dobrej jakości tylko jest jedne problem po naciśnienciu tej kombinacji klawiszy owszem obraz się pojawia ale po 30 skundach znowu pojawia sie czarny ekran czyli ustawiania powracają do tych z przed naciśnięcia tej kombinacji klawiszy
|
to musisz poustawiac w sterownikach bo u mnie nie ma tego problemu a uzywam najnowszych ati catalist 4.10
|
Ja używam sterowników tych co były razem z kartą graficzną na CDROMIE od sterowników pisze że wersja 2.2
Te stery ati catalist 4.10 będą pasować do karty ATI Gigabyte Radeon 9550 128 MB DVI 128 bitów ??? Jeśli tak to skąd je ściągnąć :) |
beda :D www.ati.com i dzial drivers&software :)
a potem tylko pokolei wybierasz co do zassania i pod co :D |
Najlepiej podczas oglądania filmów na TV odłączyć antenę bo czasami powoduje lekkie zakłócenia.
|
Cytat:
|
i jakosc na tv jest :spoko:
|
No co do jako***347;ci to.... powiedzmy ***380;e pozostawia wiele do ......
:D |
Cytat:
moze juz telewizor siada .. jak by nie byl to juz 3 lata ;) |
Cytat:
|
Tymrazem ja odświeżę temat, bo mam nieco inny problem.
Posiadam kartę ATI Radeon 9550 128MB, z wyjsciem DVI i telewizor LCD Philips 42'. Kupiłem sobie kabel DVI-HDMI o długości 5m. Podłączyłem i karta wyświetla obraz na TV. Sterowniki to OMEGA Drivers 4.8. Mam taki problem, bo sama karta widzi telewizor, ale w ten sposób, że w Ustawieniach Ekranu, mam informację: "Kilka monitorów na Radeon 9550", a przecież karta ma więcej niż jedno wyjście. Pytanie czy mogę to jakoś zmienić, żeby monitor był ekranem nr 1, a telewizor ekranem nr 2? Dlaczego akurat tak? Za każdym razem jak chce sobie obejrzeć film na TV, to muszę ręcznie zmieniać rozdzielczość na fullHD, a potem zmieniać, żeby powrócić do monitora. Czy jest jakaś aplikacja dla kart ATI podobna do TVTool? Dziękuje za pomoc. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:21. |