Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   z czym pić whisky ??? jakiś przepis?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-pic-whisky-jakis-przepis-45586/)

Ufil123 30.12.2004 19:12

z czym pić whisky ??? jakiś przepis??
 
zbilza sie wielka impreza sylwestrowa i mam w domu whisky :jem: :piwo:

i tak sie zastanawiam z czym to wypić?

może maciej kieś ciekawe przepisy? troche googlowalem ale nic nie znalazlem

pozdro

kodziu 30.12.2004 19:16

Może z makaronem ;)

PS joke of koz :>

gallus 30.12.2004 19:17

z łódką bols :P

kodziu 30.12.2004 19:19

Znalazłem taki programik na dysku "koktajl bar" i tam tego troche jest :)
Moge Ci go jakoś wypożyczyć na meila :>

rycho 30.12.2004 19:20

Cytat:

Napisany przez Ufil123
zbilza sie wielka impreza sylwestrowa i mam w domu whisky :jem: :piwo:

i tak sie zastanawiam z czym to wypić?

może maciej kieś ciekawe przepisy? troche googlowalem ale nic nie znalazlem

pozdro

Burak_123 napewno coś wymyśli.

shuma02 30.12.2004 19:24

kodziu... moglbym prosic o ten programik na maila ??

polvadis[at]yahoo.com


ja sam uzywam strony www.drinknation.com
maja tam troche przepisow, jest tez wiele 'mniej realnych' przepisow, ale jest z czego wybierac... wszystko jednak w english...

Air 30.12.2004 19:30

Najprościej z lodem i Colą.

Ufil123 30.12.2004 19:38

Cytat:

Napisany przez kodziu
Znalazłem taki programik na dysku "koktajl bar" i tam tego troche jest :)
Moge Ci go jakoś wypożyczyć na meila :>

bardzo bym prosił :piwo:

ufil123@op.pl

thx

kodziu 30.12.2004 19:38

Cytat:

Napisany przez shuma02
kodziu... moglbym prosic o ten programik na maila ??


Gotowe :)

EDIT

ufil123 równiez wysłane ;)

Victorek 30.12.2004 19:51

Whisky? :) Pijam tylko czystą, ew. z lodem :)

mr_spock 30.12.2004 19:56

z cola (nie pepsi)

ja preferuje polska nalefke - do 0,5 spirytusu dolewamy 1L wodki

Ufil123 30.12.2004 21:01

Cytat:

Napisany przez kodziu
Gotowe :)

EDIT

ufil123 równiez wysłane ;)

niestety nic nie doszło :nie: - ten onet cos ostatni szfankuje

można prosić jeszcze raz tym razem na ufil123@wp.pl

pozdro

ste3an 30.12.2004 21:10

najprosciej whiski ze smietanka pycha ;)

kodziu 30.12.2004 21:14

Cytat:

Napisany przez Ufil123
niestety nic nie doszło :nie: - ten onet cos ostatni szfankuje

można prosić jeszcze raz tym razem na ufil123@wp.pl

pozdro

Masz racje, dostałem taki zwrot:

"Wiadomość z serwera pocztowego o2.pl

Z przykrością informujemy, że nie powiodło się dostarczenie wiadomości pod adres ufil123@op.pl

odpowiedź serwera docelowego:
500 (Proba dostarczenia listu do pelnej skrzynki / Attempting to deliver to full mailbox) Last-Attempt-Date: Thu, 30 Dec 2004 19:47:23 +0100


System pocztowy o2.pl"

Ale poszło już drugi raz :)

ste3an 30.12.2004 21:18

gdybys ccial wiedziec to jest wlasnie przepis na orginalny likier irlandzki najlepiej to smakuje z lodem co w tym dziwnego?

mr_spock 30.12.2004 21:45

prawdziwi twardziel pija na czysto :P

Ufil123 31.12.2004 00:19

juz nie umie sie doczekac aż zaczne pić tą whisky :) do tego bedzie jeszcze wódka z Lwowa (z czarnej porzeczki) poprostu palce lizać (a raczej usta;-))dzieki za odpowiedzi popróbuje wszystkiego...... i polegne pod stołem
P.S.
życze wszystkim udanej ZABAWY !!!!

Pozdrawiam

=================SZCZEŚLIWEGO NOWEGO ROKU========================

yahol 31.12.2004 00:39

Oryginalna whisky, nalezy pic wylacznie
z przyjaciolmi, w ograniczonych ilosciach powoli i dostojnie.
Najlepiej smakuje z dodatkiem wody mineralnej Perier (pisowni nie jestem pewien)
wlewana do szklanki z lodem, najpierw whisky, pozniej woda.
Tak pol na pol.

ed hunter 31.12.2004 01:43

Cytat:

Napisany przez mr_spock
prawdziwi twardziel pija na czysto :P

jeśli w tropikach to z lód i parasolka! :spoko:

houston 31.12.2004 09:28

Wysky a jaka ver bo jesli black hmm to proponuje czysta ewentualnie z Woda mineralna z lodem chyba jest 4-y czy 6-c gatunkow wyski najmlodsza to Wysky red; potem Wysky Navy-blue; Wysky brown i Wysky Black ostatnia to najbardziej "aromatyzowana ver" skladnikow z najbogatszym bukietem smakowym :) a gwarantuje ze kaca ani to ze "glowa bedzie pekac nie ma tych objawow" jedynie na zoladku efekt kamienia .... :)

bgn 31.12.2004 10:04

whisky należy pić z samozaparciem, tak jak każdy samogon

WiesławL 31.12.2004 10:50

jeśli masz whisky typu Blended to polecam dadać zagęszczonego soku pomarańczowego w proporcji 1/5,lub cola,sprait.
ale do whisky typu single malt, zwłaszcza dobrych roczników nie dolewamy absolutnie nic i pijemy w temperaturze pokojowej.\,miłej zabawy

Wawelski 31.12.2004 11:29

Cytat:

Napisany przez houston
Wysky a jaka ver bo jesli black hmm to proponuje czysta ewentualnie z Woda mineralna z lodem chyba jest 4-y czy 6-c gatunkow wyski najmlodsza to Wysky red; potem Wysky Navy-blue; Wysky brown i Wysky Black ostatnia to najbardziej "aromatyzowana ver" skladnikow z najbogatszym bukietem smakowym :) a gwarantuje ze kaca ani to ze "glowa bedzie pekac nie ma tych objawow" jedynie na zoladku efekt kamienia .... :)

Ale masakra. Rozumiem, że dla Ciebie "Wysky" = Jaś Wędrowniczek?
To najgorsza whysky jaką piłem (czerwona i czarna - blue jeszcze nie próbowałem) - faktycznie pić się ją da tylko z Colą.
Dobra Whysky (Balentines i Johnson rullezzzz) to czysta ewentualnie on the rocks.

Jeszcze drobna uwaga co do pisowni:
Whyskey - nazwa zarezerwowana dla irlandzkiego trunku. Jednak Amerykanie tak nazywają burbon.
Whysky - reszta.

cana 31.12.2004 11:35

a po co przepisy? :)
"nalewka na myszach" tylko czysta bez żadnych dodatków ( IMO nawet lód to herezja (pamietam jak ostatnio mnie barman z miernym skutkiem przekonywał w ginesiku że jameson z lodem i dopełniony mineralką to nie jest nic złego)
wszystko zależy od tego jaka to bimbrozja, bo jak dobra to szkoda zabijac smak a jak zła to już lepiej się okowity napić
jendego tylko nie polecam mimo iż smakuje bosko :) metaxa+redbull w ilości nadstandardowej ( a cięzko utrafić bo pije się wyśmienicie) bo kac po tym jest taki że lepiej nawet o tym nie wspominać (ale czego się spodziewać po mieszance grackiego bimbru z napojem firmy związanej ze sportem)

Burak_PL 31.12.2004 11:50

Cytat:

Napisany przez rycho
Burak_123 napewno coś wymyśli.

co ja?? skad wiesz, że ja??

Burak_PL 31.12.2004 11:51

Macie cieszcie się :) to są chyba najlepsze ......

1. ALABAMA

40ml wódki Finlandia
4 jagody
1 - 2 łyżeczki cukru
10ml soku z limonki

W szklance rozkruszyć jagody z cukrem,
dolać wódkę i sok z limonki.
Wypełnić szklankę kruszonym lodem i zamieszać.
Podawać z mieszadełkiem.



2. ALEXANDER WODKA

Aromatyczny, łagodny drink podawany po posiłku

30 ml wódki
15 ml białego likieru kakaowego
15 ml śmietanki
Dekoracja: kakao w proszku

Wszystkie składniki,
wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a następnie przelać do kieliszka
koktajlowego.
Posypać kakao.









3. AMATO

Owocowy, pół-wytrawny drink podawany wieczorem

20 ml wódki
20 ml wytrawnego wermutu
20 ml likieru z mandarynek
Ponadto: kawałek skórki pomarańczowej

Składniki wraz z kostkami lodu umieścić w
szklanicy barmańskiej.
Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ją do napoju.



4. APRICOT DAILY

Wytrawny, owocowy drink na wieczór.

40 ml wódki
20 ml apricot brandy
10 ml soku cytrynowego
bitter lemon do uzupełnienia

Wszystkie składniki, oprócz bitter lemon,
oraz kostki lodu wymieszać w shakerze i
przelać do szklanki.
Dodać do uzupełnienia bitter lemon i lekko zamieszać.








5. AVALON

Owocowy drink na każdą okazje.

40 ml wódki Finlandia
10 ml zielonego syropu bananowego
15 ml soku z cytryny
60 ml soku jabłkowego
Sprite do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa i skórka z ogórka

Składniki wymieszać w shakerze.
Przelać do szklanki wypełnionej
do połowy kruszonym lodem.
Uzupełnić Sprietem.
Dekorować wiśnią i skórą ogórka
( owijamy szklankę ).
Podawać z rurką.



6. BALALAIKA

Owocowy, orzeźwiający drink na lato

20 ml wódki
20 ml cointreau
20 ml soku cytrynowego
Dekoracja: karambola

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze,
przelać i udekorować krawędź kieliszka.





7. BAŁTYK

Owocowy, orzeźwiający drink na lato

35 ml wódki
5 ml niebieskiego curacao
15 ml soku z marakui
5 ml soku cytrynowego
sok pomarańczowy do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy, wisienka koktajlowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i wymieszać.
Plasterek pomarańczy i wisienkę nadziać na szpadę
i zawiesić na krawędzi szklanki.



8. BANANA IVANOV

Owocowy drink podawany po posiłku.

40 ml wódki Finlandia
1/2 banana
20 ml soku z cytryny
20 ml soku z limonki
10 ml syropu bananowego
Dekoracja: kawałek banana

Składniki wrzucić do blendera wypełnionego
kruszonym lodem.
Zmiksować i przelać do szklanki.
podawać ze słomka.




9. BANANA PUNCH

Owocowy drink podawany po posiłku

40 ml wódki Finlandia
20 ml syropu bananowego
20 ml śmietanki
10 ml czerwonego syropu cukrowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa i kawałek banana

Składniki zmiksować z drobno pokruszonym lodem.
Przelać do pucharka.
Podawać ze słomką



10. BERENTZER PARADIES COCKTAIL

Pół-wytrawny drink.

25 ml wódki
25 ml likieru jabłkowego
15 ml soku pomarańczowego
1 D campari
dekoracja: plasterek jabłka, wisienka koktajlowa
i gałązka mięty

składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w
shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego.
Plasterek jabłka, wisienkę koktajlową i
gałązkę mięty nadziać na szpadkę i położyć na kieliszku.






11. BARBARA

łagodny śmietankowy drink

20 ml wódki
20 ml białego likieru kakaowego
20 ml śmietanki
Ponadto: tarta gałka muszkatołowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu
umieścić w shakerze i wymieszać, a następnie
przelać do kieliszka koktajlowego.
posypać gałką.



12. BIAŁY CZEPEK ( WHITE CAP )

kremowy drink na popołudnie

30 ml wódki
10 ml likieru kawowego
10 ml portwajnu
10 ml bitej śmietany
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu,
oprócz bitej śmietany, umieścić w shakerze i wymieszać
a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Śmietanę położyć tak, by pływała na powierzchni napoju.









13. BIAŁY ROSJANIN ( WHITE RUSSIAN )

Kremowy drink podawany w ciągu całego dnia

30 ml wódki
20 ml likieru kawowego
10 ml śmietanki

Wódkę i likier oraz kostki lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej i zamieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego.
na powierzchni położyć lekko ubitą śmietanę.
Napój pije się tez z kostkami lodu.
wówczas podaje się go w małej szklance.



14. BIEGUN PÓŁNOCNY ( NORTH POLE )

Aromatyczny, wytrawny drink podawany wieczorem.

30 ml wódki
10 ml drambuire
10 ml campari

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w
shakerze i wymieszać, następnie przelać
do kieliszka koktajlowego.









15. BITTER SWEET

owocowy, lekko wytrawny drink na lato.

20 ml wódki
20 ml soku grejpfrutowego
20 ml syropu cytrynowego
duża kula lodów cytrynowych
woda sodowa

Kulę lodów cytrynowych, wódkę, sok grejpfrutowy i
syrop cytrynowy umieścić w szklance i zamieszać.
Uzupełnić woda sodowa i lekko zamieszać.
Podawać z mieszadełkiem.



16. BLUE AEGEAN

Owocowy, orzeźwiający drink na lato

20 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
20 ml grand marnier
sok ananasowy i sok cytrynowy wymieszane
1:1 do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka ananasa,
wisienka koktajlowa i gałązka mięty

Alkohole wlać do szklanki z kostkami lodu
i zamieszać.
Uzupełnić zmieszanymi sokami.
zawiesić na krawędzi szklanki nadziane na szpadkę
owoce i gałązkę mięty.
Podawać z mieszadełkiem.


17. BŁĘKIT PACYFIKU ( PACIFIC BLUE )

Łagodny drink podawany na przyjęciach

10 ml wódki
20 ml kremu bananowego
20 ml niebieskiego curacao
10 ml likieru kokosowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu
umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać a
następnie przelać do kieliszka
koktajlowego ozdobionego na krawędzi
obwódką z cukru i wisienką



18. BŁĘKITNA LAGUNA ( BLUE LAGOON )

owocowy, łagodny drink na lato.

40 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
1 D soku cytrynowego
lemoniada cytrynowa do uzupełnienia
dekoracja: plasterek cytryny

Wszystkie składniki, oprócz lemoniady,
zmieszać wraz z kosatkami lodu w szklance.
Uzupełnić lemoniadą i ponownie zamieszać,
Plasterkiem cytryny udekorować krawędź szklanki.





19. BŁĘKITNA LAGUNA II ( BLUE LAGOON II )

Owocowy, łagodny drink na lato.

40 ml wódki Bols
20 ml niebieskiego curacao ( Bols Blue )
Sprite do uzupełniania
Dekoracja: 1/8 cytryny

Wszystkie składniki, oprócz Sprit`a, zamieszać
wraz z kostkami lodu w szklance. Uzupełnić Sprit`em
i ponownie zamieszać.
Cytryna udekorować krawędź szklanki.



20. BŁĘKITNY DZIEŃ ( BLUE DAY )

Łagodny drink owocowy na wieczór

40 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
1 D orange bitter
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w
shakerze i wymieszać, potem przelać do
kieliszka koktajlowego.
Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.








21. BULL SHOT

Aromatyczny, pikantny napój typu
pick - me - up na każdą porę dnia.

40 ml wódki
100 ml consomme ( pikantny bulion )

Obydwa składniki wlać do szklanki wypełnionej
kostkami lodu i dobrze zamieszać.



22. BUZIA BOBASA ( BABYFACE )

owocowy, łagodny drink podawany po posiłku

20 ml wódki
20 ml creme de cassis
20 ml śmietanki

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić
w shakerze i energicznie wymieszać, następnie
przelać do kieliszka koktajlowego.













23. CABRIOLETTI

Owocowy drink na każda okazje.

40 ml wódki Finlandia
3-4 plasterki limonki
1-2 łyżeczki cukru
bezalkoholowy cydr do uzupełnienia

Rozgnieść plasterki limonki z cukrem w kieliszku,
wypełnić lodem, dodać wódki Finlandia.
Polać na wierzch cydrem.
Podawać z rurką.



24. CAIPIROSKA

Cierpki drink na wieczór

10 ml wódki
1 łyżeczka barowa brązowego cukru
1 mała limeta

Pokroić limete na ćwiartki, wrzucić do szklanki
i rozgnieść.
Dodać cukru i napełnić szklankę kruszonym lodem.
Wlać wódkę i wszystko dobrze zamieszać.









25. CAIPIROSKA II

40 ml wódki Finlandia
3-4 cząstki limonki
1-2 łyżeczki cukru

Rozgnieść plasterki limonki z cukrem w szklance,
wypełnić szklankę kruszonym lodem, dodać Finlandię.
Podawać z mieszadełkiem.



26. CAMURAI

Kremowy drink na lato

30 ml wódki
15 ml niebieskiego curacao
15 ml kremu kokosowego
woda sodowa do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa,
kawałek skórki pomarańczowej
i kawałek skórki cytrynowej

Wszystkie składniki wlać do szklanki i ostrożnie
zamieszać.
Wisienkę i skórki nadziać na szpadkę
i zawiesić na krawędzi szklanki.
Podawać z mieszadełkiem.








27. CASABLANCA

Owocowy, kremowy drink na wieczór

30 ml wódki
20 ml likieru jajecznego
20 ml soku cytrynowego
40 ml soku pomarańczowego

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze.
Energicznie wymieszać do szklanki wypełnionej do połowy
kruszonym lodem.



28. CATS`N ROSES

Owocowy drink na każdą okazje

20 ml wódki Finlandia Cranberry
20 ml likieru żurawinowego
20 ml soku z cytryny
20 ml soku z limonki
10 ml grenadaliny
orange soda do uzupełnienia
Dekoracja: plasterek pomarańczy

Składniki wymieszać w shakerze.
Szklankę wypełnić w 3/4 lodem.
wlać koktajl i uzupełnić orange soda.
Udekorować plasterkiem pomarańczy.
Podawać z rurką.





29. CHART ( GRAY HUOND )

Cierpki, owocowy drink.

60 ml wódki
60 ml soku grejpfrutowego

Obydwa składniki wlać do szklanki wypełnionej
kostkami lodu.
Napój podawać z mieszadełkiem.



30. COCOS CREAM

Owocowy drink podawany po posiłku.

40 ml wódki Finlandia
20 ml syropu kokosowego
1 gałka lodów waniliowych
woda sodowa do uzupełnienia

Wódkę, lód i syrop zmiksować z drobno pokruszonym
lodem.
Przelać do szklanki i uzupełnić sodą.
Podawać ze słomką.











31. COSMOPOLITAN I

Owocowy drink na każdy dzień

20 ml wódki
7-8 curacao triple sec
10 ml soku z żurawin
10 ml soku z limonki
Dekoracja: skórka cytryny

Składniki wymieszać z pokruszonym lodem w shakerze i
przelać do kieliszka koktajlowego.
Wycisnąć i wrzucić skórkę cytryny do napoju.



32. CRANBERRY COLLINS

Owocowy drink na każdą okazję

40 ml wódki Finlandia Cranberry
20 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
woda sodowa
Dekoracja: wisienka koktajlowa i plasterek pomarańczy

Składniki wymieszać z lodem w shakerze.
Przelać do szklanki i uzupełnić wodą sodową.
Dekorować wiśnią i plasterkiem pomarańczy.








33. CRANBERRY FIELDS

40 ml wódki Finlandia cranberry
10 ml miodu
1 łyżeczka ( 10 gr ) żurawiny
Dekoracja: połowa skórki limonki i żurawina

Żurawiny rozgnieść w szklance, dodać wódkę i miód.
Uzupełnić pokruszonym lodem.
Ozdobić połówką skórki z limonki i żurawinami.
Podawać z rurką i mieszadełkiem.



34. CRISTA SOLAR

Aromatyczny drink na przyjęcia.

30 ml wódki
10 ml curacao triple sec
10 ml portwajnu
10 ml wytrawnego wermutu
2 D angostury
Ponadto: cebulka koktajlowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej.
Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego
Cebulkę na szpadce włożyć do napoju.








35. CYGAŃSKA KRÓLOWA ( GYPSY QUEEN )

Orzeźwiający drink podawany na przyjęciach.

65 ml wódki
15 ml benedicine D. O. M.
1 D bitter orange

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej.
Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.



36. CZARNY ROSJANIN ( BLACK RUSSIAN )

Łagodny drink na wieczór

40 ml wódki
20 ml likieru kawowego

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej i zamieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego.













37. CZERWONE MARZENIA ( RED DREAMS )

Owocowy, lekko wytrawny drink na wieczór.

30 ml wódki
10 ml likieru wiśniowego
10 ml soku z limety
Dekoracja: wisienka koktajlowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Wisienka udekorować krawędź kieliszka.



38. CZERWONY ROSJANIN ( RED RUSSIAN )

Owocowy, łagodny drink podawany po posiłku.

30 ml wódki
20 ml likieru wiśniowego

Obydwa składniki wraz z kostkami lodu umieścić
w szklance i zamieszać.













39. CZEŚĆ ( TERWE )

Drink podawany po posiłku.

30 ml Finlandia Vodka
20 ml Triple Sec
20 ml Martini Rosso
20 ml soku jabłkowego
10 ml grenadiny
Dekoracja: wisienka koktajlowa, mięta, cukier

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z kostkami
lodu i przelać do kieliszka koktajlowego.
Udekorować.



40. DRESZCZOWIEC ( HAIR RAISER )

Pół-wytrawny drink na wieczór

20 ml wódki
20 ml dubonnet
20 ml toniku

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu
umieścić w szklance i delikatnie zamieszać.










41. E. P. U.

Aromatyzowany, pikantny napój typu pick - me - up.

20 ml wódki
20 ml asangrity
żółtko
******
sól
tabasco

Włożyć żółtko do kieliszka.
Dodać wódkę, sangritę i przyprawy.
Napój wypija się jednym haustem.



42. ESCAPADE

Orzeźwiający drink na lato

40 ml wódki Bols Excellent
sok z czarnej porzeczki do uzupełnienia

wlać wódkę do szklanki wypełnionej do połowy kostkami lodu.
Uzupełnić sokiem z czarnej porzeczki i zamieszać.











43. FESTRUS

Pół-wytrawny drink.

20 ml wódki
20 ml grandmarnier
20 ml cinzano bitter
Ponadto: kawałek skórki pomarańczowej

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić
w shakerze, wymieszać a następnie przelać do
kieliszka koktajlowego.
aromatyzować skórką i włożyć ją do napoju.



44. FINISH COCKBULL

Aromatyczny, łagodny drink na wieczór.

30 ml wódki
20 ml amaretto
10 ml likieru kawowego
Dekoracja: 1/4 plasterka ananasa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić
w szklanicy barmańskiej.
Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
Ananasem udekorować krawędź kieliszka.








45. FINISH VIRGIN

Owocowy, gorzko - słodki drink na wieczór.

50 ml wódki
1 łyżka barowa soku cytrynowego
1 łyżka barowa syropu migdałowego
1 łyżka barowa soku z limety
Dekoracja: wisienka koktajlowa.

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w
shakerze.
Wymieszać, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Wisienką udekorować kieliszek.



46. FINLADY

Owocowy, pół-wytrawny drink na wieczór.

40 ml wódki
20 ml apricot brandy
10 ml soku cytrynowego

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.










47. FINLANDIA BITE

Aromatyczny, łagodny drink podawany po posiłku.

30 ml wódki
30 ml suthern comfort
20 ml śmietanki
1 D soku cytrynowego
Ponadto: tarta gałka muszkatołowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a następnie przelać do kieliszka
koktajlowego.
posypać gałką.



48. FINLANDIA SOUR

Short drink.

40 ml wódki Finlandia
20 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa

Składniki wymieszać z lodem i wlać do kieliszka.
Ozdobić plasterkiem pomarańczy i wiśnią.









49. FINNFLIP

Owocowy drink podawany po posiłku.

40 ml wódki Finlandia
15 ml syropu cukrowego
1 małe jajko
Dekoracja: gałka muszkatołowa

Składniki dobrze wymieszać w shakerze z kostkami lodu.
Przelać do kieliszka a następnie posypać gałkę muszkatołową.



50. FISH COCKTAIL

40 ml wódki Finlandia
1 ulubiony owoc
1-2 łyżeczki cukru
10 ml soku z limonki

Wypełnić szklankę old Fashioned do połowy kruszonym lodem.
Wlać składniki i zmieszać.
Podawać z mieszadełkiem.













51. FOLKEBOOT COCKTAIL

Owocowy drink na lato.

40 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
10 ml syropu z marakui
1 D soku z limety
60 ml soku ananasowego

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a następnie przelać do szklanki zawierającej
kostki lodu.
Plasterkiem pomarańczy oraz wisienką udekorować szkło.



52. GALWAY SUNRISE

Owocowy drink na przyjęcia

15 ml wódki
10 ml curacao triple sec
30 ml likieru miodowego
25 ml soku pomarańczowego
1 D frothee

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.








53. GOSPODIN

Aromatyczny drink na popołudnie.

30 ml wódki
20 ml apricat brandy

Obydwa składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i zamieszać.
Podawać z mieszadełkiem.



54. GREEN PEACE

Łagodny drink na lato.

15 ml wódki
10 ml apricot brandy
15 ml wytrawnego wermutu
15 ml pisang ambon
sok ananasowy do uzupełnienia

Wszystkie składniki wraz z kruszonym lodem lub
kostkami lodu umieścić w szklance i zamieszać.
wisienką udekorować krawędź szklanki.
Podawać z mieszadełkiem.










55. HAPPY FIN

Owocowy, orzeźwiający drink na lato.

40 ml wódki
20 ml likieru brzoskwiniowego
sok pomarańczowy do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy, wisienka koktajlowa.

składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i zamieszać.
Plasterek pomarańczy i wisienkę nadziać na szpadkę
i zawiesić na krawędzi szklanki.
Podawać z długim mieszadełkiem.



56. HARVEY WALLBANGER

Owocowy drink podawany po posiłku.

30 ml wódki
10 ml galliano
sok pomarańczowy do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy

Wlać wódkę do szklanki z kostkami lodu
i dopełnić sokiem pomarańczowym.
dodać galliano a plasterkiem pomarańczy udekorować
ściankę szklanki.
Podawać z mieszadełkiem.






57. ICEBERG

Łagodny koktajl na gorące dni.

10 ml likieru czekoladowego
20 ml anisette
30 ml wódki
10 ml Kahlua

Składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w shakerze
a następnie przelać do kieliszka.



58. IMAGINATION

Owocowy drink na każdą okazję.

40 ml wódki Finlandia Cranberry
40 ml soku jabłkowego
1 ulubiony owoc
ginger ale do uzupełnienia
Dekoracja: plasterek pomarańczy

Składniki wymieszać z pokruszonym lodem w shakerze.
Przelać do szklanki a następnie uzupełnić ginger ale.
Podawać z rurką.










59. INDIANAPOLIS

Śmietankowy drink na wieczór.

20 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
20 ml śmietanki

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w
shakerze.
Energicznie wymieszać a następnie przelać do
kieliszka koktajlowego.



60. IWAN COLLINS

Orzeźwiający drink podawany w ciągu całego dnia.

40 ml wódki
20 ml soku cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
woda sodowa do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa i 1/2 plasterka cytryny

Składniki wraz z kostkami lodu oprócz wody sodowej,
wlać do szklanki z kostkami lodu.
Uzupełnić wodą sodową i dobrze zamieszać.
Krawędź szklanki udekorować plasterkiem
cytryny, a wisienkę włożyć do napoju.
Podawać z dłuższym mieszadełkiem.






61. KAMIKAZE BOLS

Orzeźwiający drink podawany na przyjęciach

sześć kieliszków do wódki

20 ml niebieskiego curacao ( Bols Blue )
40 ml wódki Bols
40 ml soku cytrynowego

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w shakerze
a następnie przelać do kieliszków



62. KAMIKAZE SMIRNOFF

Orzeźwiający drink podawany na przyjęciach

25 ml curacao triple sec
25 ml wódki Smirnoff
25 ml soku z limety
Dekoracja: spirala ze skórki limety

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w
shakerze.
Przelać do szklanki wypełnionej kruszonym lodem.









63. KANGUR ( KANGAROO )

Pół-wytrawny drink.

40 ml
20 ml wytrawnego wermutu
Ponadto: kawałek skórki cytrynowej

Obydwa składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej i zamieszać.
Przelać do kieliszka.
Aromatyzować skórką cytrynową a następnie wrzucić ją do napoju.



64. KIWI COOLER

owocowy drink na każda okazję

40 ml wódki Finlandia
20 ml soku z cytryny
20 ml soku z limonki
10 ml syropu z kiwi
1/2 kiwi
Sprite do uzupełnienia
dekoracja: plasterek kiwi

Składniki zmiksować z pokruszonym lodem.
Przelać do kieliszka lub szklanki i uzupełnić Spritem
a następnie zamieszać.






65. KONSUL

Cierpki, owocowy drink na przyjęcia

30 ml wódki
20 ml likieru malinowego
40 ml soku grejpfrutowego
10 ml soku cytrynowego

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać i przelać do szklanki zawierającej kostki lodu.



66. KRWAWA MARY ( BLODY MARY )

Pikantny, aromatyczny napój typu pick - me - up
na każdą porę dnia.

40 ml wódki Bols
10 ml soku cytrynowego
120 ml soku pomidorowego
sos worchesershire
sól
******
tabasco
sól selerowa
Dekoracja: ewentualnie kawałek selera naciowego

Wszystkie składniki i kostki lodu zamieszać w szklance.
Można dodać kawałek selera naciowego.






67. LATAJĄCY KONIK POLNY ( FLYING CRASSHOPPER )

Aromatyczny, łagodny drink na wieczór.

20 ml wódki
10 ml białego likieru kakaowego
10 ml zielonego likieru miętowego
Dekoracja: zielona wisienka koktajlowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej i zamieszać.
Wisienkę koktajlową udekorować krawędź kieliszka.



68. LA MANS

Lekko wytrawny drink na przyjścia.

30 ml wódki
30 ml cointreau
woda sodowa do uzupełnienia
dekoracja: plasterek cytryny

Wódkę i cointreau wlać do szklanki z kostkami lodu
i zamieszać.
Dopełnić wodą sodową i znowu lekko zamieszać.
Plasterkiem cytryny udekorować krawędź szklanki.








69. LOTNICTWO ( AVIATION )

Pół-wytrawny drink.

30 ml wódki
2 D maraschino
1 łyżka barowa apricot brandy
15 ml soku pomarańczowego

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.



70. MAŁYSZ

Odlotowy drink na każda okazje.

40 ml wódki
150 ml Red BuLL
Ponadto: przełamany plasterek cytryny

Wlać wódkę do szklanki z kostkami lodu.
Dodać Red Bull i lekko zamieszać.
Plasterek cytryny wrzucić do napoju.












71. MANBOLS

Owocowy drink na gorące dni.

20 ml wódki
40 ml likieru mandarynkowego
20 ml soku cytrynowego
10 ml grenadiny
tonik do uzupełnienia
Dekoracja: plasterek mandarynki, plasterek cytryny i
wisienka koktajlowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu ostrożnie
zamieszać w szklance.
Plasterki cytryny i mandarynki oraz wisienkę koktajlową
nadziać na szpadkę i położyć na szklance.
podawać mieszadełkiem.



72. MANGO IVANOV

Owocowy drink podawany po posiłku.

40 ml wódki Finlandia
150 ml mango melba
Dekoracja: kawałek mango

Melbę można zrobić z sosu mango, syropu triple sec i wody.
Razem z wódką wrzucić do blendera wypełnionego
kruszonym lodem.
Zmiksować i przelać do szklanki.
Podawać ze słomką.




73. MARAWOD

owocowy lekko słodki drink na wieczór.

30 ml wódki
10 ml wiśniówki
10 ml maraschino
dekoracja: wisienka koktajlowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej.
Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Wisienkę na szpadce włożyć do napoju.



74. MARZYCIEL ( DAY DREAMER )

Aromatyczny, wytrawny drink.

30 ml wódki
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml wytrawnej sherry
ponadto: kawałek skórki cytrynowej

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej.
Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Aromatyzować skórką cytrynowa i włożyć ja do napoju.


75. MATKA CHRZESTNA ( GOD MOTHER )

Aromatyczny drink podawany w ciągu całego dnia.

40 ml wódki
20 ml amaretto

Obydwa składniki oraz kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać.
Podawać z mieszadełkiem.

AleX69 31.12.2004 11:53

hmmm ... moj ulubiony temat
zeczywiscie z gadzam sie z wawelskim@ Johnnie Walker Red Label nie jest z byt wykwintna wycha (sa gorsze np Dark Whisky)
Johnnie Walker robi oczywiscie tez dobre Black Label, Gold Label i Blue Label ... ;)

ja preferuje Chivas Regal'a, Jim Beam'a (Bourbon Whiskey), Balantains, Jack Daniel's ...
a to moje ulubione przepisy ...

Whiskey ze Spritem
40ml Whiskey
Sprite wg uznania
lod w kostkach

wrzucic kilka kostek lodu do szklanki
dolac whiskey i uzupelnic spritem


Sweet Johnnie
40ml Whiskey
50ml mleka lub mleka skondensowanego
3 lyzki miodu
lod w kostkach

wszystkie skladniki wymieszac w shaker'ze
wypelnionego lodem okolo 1 min
that's all folks ... :D

Burak_PL 31.12.2004 11:55

jeszcze przepisów?? ;)

Maciej 31.12.2004 12:03

Cytat:

Napisany przez Burak_123
jeszcze przepisów?? ;)

a po co...? wszystko przecież jest tutaj...:

http://www.e-drinks.com.pl/drinki/

Loczek 31.12.2004 16:28

A ja tam pije czysta a tych kolorowych sikow nie tykam. Pozatym wole napic sie swojej siwuchy nie pic jakies wiski. Ja wspieram polski przemysl monopolowy i polskich indywidualnych producentow alkoholi :)

Ale jak byłem za kalużą to tam pili to z colą i cytryna.

cana 31.12.2004 17:50

@AleX69, black label (mimo iż kojarzy mi się z całkiem fajną kapelą) jasia wedrowniczka to można pić jak nie ma nic poza dark ( a tego ciemniaka ;) da się pić jak już jest obojętne co się pije byle miało kolor i moc :) ) w knajpie :),
a do Twojej rozpiski IMO należy dodać jeszcze Jameson'a ( i tu polecam czystego bez lodu i gazowanego wypełniacza zwanego potocznie mineralną, miast tego kufelek Draught Guinness'a) i Soberano które co prawda jest brandy ale za to milusie dla podniebienia

ed hunter 31.12.2004 18:05

a jeśli chodzi o guinness to przypomniało mi się, że najlepsza whisky jaką piłem była irlandzka (szkoci siadają). nazwy nie pamiętam taka była dobra. :tak!:

AleX69 31.12.2004 18:05

Cytat:

Napisany przez cana
@AleX69, black label (mimo iż kojarzy mi się z całkiem fajną kapelą) jasia wedrowniczka to można pić jak nie ma nic poza dark ( a tego ciemniaka ;) da się pić jak już jest obojętne co się pije byle miało kolor i moc :) ) w knajpie :),
a do Twojej rozpiski IMO należy dodać jeszcze Jameson'a ( i tu polecam czystego bez lodu i gazowanego wypełniacza zwanego potocznie mineralną, miast tego kufelek Draught Guinness'a) i Soberano które co prawda jest brandy ale za to milusie dla podniebienia

nic dodac - nic ujac ... :piwo:

cana 31.12.2004 18:12

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a jeśli chodzi o guinness to przypomniało mi się, że najlepsza whisky jaką piłem była irlandzka (szkoci siadają). nazwy nie pamiętam taka była dobra. :tak!:

jameson? to irlandzka "nalewka na myszach" :) co zresztą widać po pewłnej nazwie trunku
polecam kawę po irlandzku na bazie kawy i jameson'a, wyśmienite szkaradzieństwo :) (tylko nie przesadzić z ilością kaw :) )

@Loczek, a piłeś bimber z moreli? niebo w gebie

ed hunter 31.12.2004 18:54

nie z moreli nie ale ze śliwek tak :) strasznie lubie i z gruszek ciekawy smak a jeśli chodzi o kawę to faktycznie nie nadużywać :cool:

kodziu 31.12.2004 18:58

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Dobra Whysky (Balentines i Johnson rullezzzz) to czysta ewentualnie on the rocks.

Pamiętacie ten kawał:

Do faceta w samolocie podchodzi stuardessa i pyta się co chciałby zamówić, a on odpowiada whiskey on the rocks ale bez lodu ^_^



PS Dla niewtajemniczonych "on the rocks" znaczy z lodem :>

ed hunter 31.12.2004 19:03

nie wiedział co czyni bo powinien żubrówkę na skałach ale z jedną kostką :D

czero 01.01.2005 16:12

@Ufil123, I jak tam whisky??

Burak_PL 01.01.2005 16:18

to co popisliście sobie tą whisky??

AleX69 01.01.2005 20:55

ja walilem 12 letniego chivas regal'a sote z lodem i balantains'a ze spritem ...

rembrant 02.01.2005 00:39

Szczesliwego Nowego Roku

Ufil123 02.01.2005 14:14

Cytat:

Napisany przez czero
@Ufil123, I jak tam whisky??

kurcze ,ale byla impreza (W barze Rino w Rudzie Śląskiej)

dzieki za te wszystkie odpowiedzi - w sumie pilem ja na poczatku z Colą,lodem i cytrynką ale po kilku takich drinkach juz piłem z lodem (bo i tak juz nie wiedziełem co pije :\ )

ale chyba lepeij smakuje mi tekila zagryzana solą i cytryną :) - oczywiscie wszystko wedle gustu

aha do tego wszystkie pilismy jeszcze Sobieskiego z RedBulem (
odjazd niesamowity , tnz. w takim drinku nic nie czuc alkocholu (i to jest najlepsze) ale potem ładnie kręci )

ogólnie impreaz była odjechana :)

a jak Wam udała się zabawa sylwestrowa???

miles 02.01.2005 16:57

Łyski to ja zawsze piłem z Kolą. Proste proporcje 2L koli i 0,5 łyskacza. WYlewasz lub wypijasz 0,5 z Koli i dolewasz do 1,5. Dobrze stężone i DOBRE :) .... kopie fajnie
Przepis typowo osiedlowy

bgn 03.01.2005 14:54

Cytat:

Napisany przez miles
Łyski to ja zawsze piłem z Kolą. Proste proporcje 2L koli i 0,5 łyskacza. WYlewasz lub wypijasz 0,5 z Koli i dolewasz do 1,5. Dobrze stężone i DOBRE :) .... kopie fajnie
Przepis typowo osiedlowy

to początek przepisu - dalej to on wygląda tak: z nowgo 1,5 litra wypijasz znowu 0,5 i dolewac do 1,5 samej whisky, nastepnie wypijasz znowy 0,5 litra i czynnośc powtarzasz.Kończysz wtedy - gdy nie masz siły aby dolać kolejną porcję czystej whisky.
Przepis jest na tyle uniwersalny, że można go stosować do dowolnego gatunku alkoholu ;)

nimal 03.01.2005 15:02

whysky tylko z lodem
ale wole metaxe - czysta :)

fis2004 31.01.2007 08:17

Ostatnio piłem niesamowitego drina, którego naprawdę gorąco polecam :D
Jest to klasyczny koktajl B-52, który został zmodyfikowany (Grand Marnier został zastąpiony absinthe).

Przepis ten znalazłem na genialnej stronie www.mojdrink.pl , którą też zresztą polecam :P

receptura:

20 ml irish cream
20 ml likier kawowy
20 ml absinthe (piołunówka)

Do kieliszka shot wlać Irish. Następnie powoli, za pomocą łyżki barowej wlać likier kawowy. W ten sam sposób dodać absinthe, tak aby likiery utworzyły 3 warstwy. Następnie podpalić.

To Twój świat drinków i wszystko inne co chcesz o nich wiedzieć.. drinki, koktajle, wódki, likiery, absynt

Ormianin 31.01.2007 08:36

drink w roznych formach...! a na drugi dzien kac gigant... dlatego polecam czysta, a najlepiej butelke czerwonego wina

prometeusz 31.01.2007 09:52

Gdzie sie czlowiek nie obejrzy to tylko picie:D
:piwo:

Darek_K 31.01.2007 10:22

:D Ja nie wiem robi***263; tak ludziom smaka z samego rana :D

ed hunter 31.01.2007 10:48

oj dawno nie pi***322;em rudej na myszach...:(

whiskey przywieziona z IE wysz***322;a w tydzie***324; :'(

drinki rycha s***261; najlepsze :mruga:

a powa***380;nie to Tullamor Dew jest tak dobra, ***380;e szkoda psu***263; smaku dodatkami. (lodu troch***281; co najwy***380;ej i w gard***322;o)

no mo***380;e z Pepsi jak si***281; nie chce tak mocno...

***380;adnych szkockich whisky :nie: tylko irlandzka whiskey :spoko:

Darek_K 31.01.2007 12:06

hmm a mo***380;e tak zapytam ..... jest jaki***347; fany sprawdzony sklep internetowy z tymi dobrociami ? :D

joujoujou 31.01.2007 19:11

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 734375)
[...]

a powa***380;nie to Tullamor Dew jest tak dobra, ***380;e szkoda psu***263; smaku dodatkami. (lodu troch***281; co najwy***380;ej i w gard***322;o)

[...]

***380;adnych szkockich whisky :nie: tylko irlandzka whiskey :spoko:

Tak trzymaj! :spoko:

Jedyna dopuszczalna wariacja to drink rycha z irlandzk***261; whiskey. :tak!:

ed hunter 31.01.2007 20:15

widzia***322;em wczoraj w sklepie wielk***261; flach***281; Tullamor'a za 74.90, ale nie wiem czy to by***322;o 0,7 czy litr :hmm: jak litr to rewelacja by by***322;a, ale si***281; nie przygl***261;da***322;em w celu zachowania spokoju (i tak nie mia***322;em za co kupi***263;)

Ormianin 01.02.2007 09:21

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 734494)
widziałem wczoraj w sklepie wielką flachę Tullamor'a za 74.90, ale nie wiem czy to było 0,7 czy litr :hmm: jak litr to rewelacja by była, ale się nie przyglądałem w celu zachowania spokoju (i tak nie miałem za co kupić)


Czyzby w IE az tak duzo taniej kosztowal ten trunek niz w Poland?

ed hunter 01.02.2007 09:27

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 734589)
Czyzby w IE az tak duzo taniej kosztowal ten trunek niz w Poland?

w IE jest drogi jak cholera, ale obowiązuje odwieczna zasada - pij miejscowe ;)

inne wódy też są drogie, ale nie do irlandzkich zarobków.

a u nas ta irlandzka ruda kosztuje mniej niż na miejscu - MAKRO ma dobre ceny na takie paliwa lotnicze.

Ormianin 01.02.2007 12:32

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 734591)

a u nas ta irlandzka ruda kosztuje mniej niż na miejscu - MAKRO ma dobre ceny na takie paliwa lotnicze.

Ale jechac do Makro specjalnei po trunek... nie... to nie ma sensu, przynajmniej ja na Bielany Wroclawskie moze daleko nie mam ale czasu mi szkoda, dlatego tez wybiore sie do okolicznych instytucji handlowych.

Banana Coctail 31.08.2008 14:23

Witam! Jako juz pelnoletni moge sie powymadrzac na temat picia whiskey.
Pierwszy podstawowy blad czyniony przez wszystkich: picie z lodem.
Zimna whiskey mozna rownie dobrze zastapic zimna wodka-przynajmniej pelniejsze kieszenie beda i kac mniejszy.
Whiskey ma na tyle wlasnych ciekawych aromatow, ze nie warto jej 'dopelniac' jakimis sokami, colami czy mlekami.
Jak whiskey czy burbon to tylko w tempreturze pokojowej, rozcienczony z woda zrodlana niskomnineralizowana, koniecznie NIEGAZOWANA, ok 30***37; wody wzgledem alkoholu (moze byc wiecej, ale nie przesadzac nalezy). Wtedy Panowie poczujecie roznice i przyjemnosc picia whiskey.

PS Przepraszam za ponad roczne gornictwo.

ed hunter 31.08.2008 14:34

Piszesz o ameryka***324;skiej, czy irlandzkiej whiskey? ;)

Wawelski 31.08.2008 16:00

Wiadomo przynajmniej, ***380;e nie o Szkockiej. Wi***281;c nie ma nic przeciwko skoczowi z lodem ;)

yahol 31.08.2008 16:04

IMHO - burbon, to tragiczna, podla i ochydna amerykanska whisky, ktorej nie sposob wypic na trzezwo.

Dobra whisky, irlandzka, szkocka, ma to do siebie, ze nie jest wazne z czym ja pijejsz, ale z kim.
I smakuje zawsze.
Bukietem smakow, od dymu z ogniska, do polnocnego wiatru nad Szetlandami :)

Ale to sie nabywa z wiekiem.
Teraz to ty Banana, po prostu chlasz gorzale, a nie jak dorosli delektujesz sie, jak podrosniesz - zrozumiesz.

pepperman 31.08.2008 16:22

whisky smierdzi.

yahol 31.08.2008 16:26

Cytat:

Napisany przez pepperman (Post 960048)
whisky smierdzi.

sie nie znasz!

pops 31.08.2008 16:28

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 960045)
... po prostu chlasz gorzale, a nie jak dorosli delektujesz sie, jak podrosniesz - zrozumiesz.

O tak, widać to zwłaszcza na zlotach, tam są tylko dorośli i wszyscy się delektują. :haha:

rycho 31.08.2008 16:31

Cytat:

Napisany przez pops (Post 960050)
O tak, widać to zwłaszcza na zlotach, tam są tylko dorośli i wszyscy się delektują. :haha:

Bardzo proszę bez zbędnych aluzji...

pepperman 31.08.2008 16:44

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 960049)
sie nie znasz!

moze ja nie, ale moj nos na pewno, Yasiu :D

Wawelski 31.08.2008 19:55

whisky nie może być irlandzka :P

joujoujou 31.08.2008 19:59

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 960114)
whisky nie może być irlandzka :P

Whisky jest wy***322;***261;cznie irlandzka. :taktak:

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 960049)
sie nie znasz!

W***322;a***347;nie. :P

rycho 31.08.2008 20:02

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 960120)
Whisky jest wy***322;***261;cznie irlandzka. :taktak:



W***322;a***347;nie. :P

Ale to paskudne rude na zlocie to by***322; zwyk***322;y bimber niestarannie destylowany.

joujoujou 31.08.2008 20:05

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 960123)
Ale to paskudne rude na zlocie to by***322; zwyk***322;y bimber niestarannie destylowany.

Bo destylowa***322;em w samochodzie podczas podr***243;***380;y. :zawstydz:

yahol 31.08.2008 20:12

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 960120)
Whisky jest wyłącznie irlandzka. :taktak:

Yo - bo szkocka to "Scotch", amerykanska to Jack Daniel's (reszta to zajzajer), polska to "Starka", to co pije Rychu to bimber :)

Ps: ostatnio dostalem zielonego Jasia Wedrowniczka, aromat boski, smak to ambrozja (z lodem i toniciem Kinleya)

Wawelski 31.08.2008 20:15

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 960120)
Whisky jest wy***322;***261;cznie irlandzka. :taktak:

Whisky, to mo***380;e by***263; Scotch tudzie***380; inne barach***322;o (do kt***243;rego trzeba wrzuca***263; l***243;d albo dolewa***263; koli, wody czy innego dodatku, ***380;eby da***322;o si***281; wypi***263;).
Irlandzka jest tylko i wy***322;***261;cznie Whyskey (no, jeszcze Amerykanie si***281; podszywaj***261; m***243;wi***261;c na Burbona Whiskey, ale to podr***243;ba irlandzkiej - bo jak mo***380;na robi***263; whiskey z kukurydzy?) :P

Nie przyjmuj***281; argument***243;w ani krytyki od kogo***347;, kto nie rozr***243;***380;nia whisky od whiskey (chyba, ***380;e mi poka***380;e zdj***281;cie irlandzkiej whiskey na kt***243;rej jest napisane whisky) :P
A tym bardziej z kim***347;, kto wychwala Walkera, kt***243;ry do pi***281;t nie dorasta najta***324;szej irlandzkiej (nawet w wersji gold/blue/single ani ***263;wier***263;single barel)

rycho 31.08.2008 20:17

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 960133)
... to co pije Rychu to bimber :)...

.

Słyszą?
Melagi, Jujki i inne...
Poicie mnie bimbrem.
Na każdym zlocie.

grzeniu 31.08.2008 20:18

Jak widzisz - najzdrowiej na Lotosie :haha:

oddwor 31.08.2008 20:24

Nie to żebym polemizował, ale dla mnie to tylko czysta wyborowa...

Banana Coctail 31.08.2008 20:28

@yahol nie wazne jak pije sie whiskey? Zartujesz chyba, z cola nie ma znaczenia jaka pijesz, tak samo gdy z lodem. Identycznie jest z piwem z sokiem czy 'nurkiem'.
A co do chlania gorzaly-nie znasz, nie rzucaj inwektywami.

pepperman 31.08.2008 20:37

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 960133)
..aromat boski..

no. boski sztynks ;).

yahol 31.08.2008 21:46

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 960142)
A co do chlania gorzaly-nie znasz, nie rzucaj inwektywami.

Czy ja czym rzucam?
Co do chlania gorzaly - wierz mi, doswiadczenie mam dlugie, smak jeszcze jest, mozliwosci nieco oslably :)

Co do inwektyw - co masz na mysli? Bo mnie sie kojarzy z insektami :) takimi co wystepuja w whisky.

...mlody jestes, porywczy, doswiaczenia brak i ta goraca glowa...


Cytat:

Nie przyjmuj***281; argument***243;w ani krytyki od kogo***347;, kto nie rozr***243;***380;nia whisky od whiskey (chyba, ***380;e mi poka***380;e zdj***281;cie irlandzkiej whiskey na kt***243;rej jest napisane whisky)
A tym bardziej z kim***347;, kto wychwala Walkera, kt***243;ry do pi***281;t nie dorasta najta***324;szej irlandzkiej (nawet w wersji gold/blue/single ani ***263;wier***263;single ba
Alez, jakbym nawet smial chciec - argumentowac, a krytykowac - no gdziesz, no jakze!

melag 31.08.2008 22:03

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 960137)
S***322;ysz***261;?
Melagi, Jujki i inne...
Poicie mnie bimbrem.
Na ka***380;dym zlocie.

Rycho nie s***322;uchaj ich :haha:

Potwierdzam, picie whisky z lodem to profanacja, z dwojga z***322;ego, lepiej jest ju***380; z col***261;...

joujoujou 31.08.2008 22:44

Irlandzk***261; whisky (tak b***281;d***281; pisa***322;, bo mi wygodniej, i ju***380;) pije si***281; sam***261;. :tak!:

Ewentualnie (ale to tylko w ostateczno***347;ci) metod***261; "drink Rycha" - p***243;***322; szklanki whisky, p***243;***322; szklanki powietrza. :D

Banana Coctail 31.08.2008 23:42

@yahol widze u Ciebie taki rodzaj myslenia-mlody to nie wie nic i ma siedziec cicho i tylko sluchac, bo co by nie stwierdzil jest bledne od samego poczatku. I chyba tak zaczne robic.

yahol 01.09.2008 10:33

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 960215)
@yahol widze u Ciebie taki rodzaj myslenia-mlody to nie wie nic i ma siedziec cicho i tylko sluchac, bo co by nie stwierdzil jest bledne od samego poczatku. I chyba tak zaczne robic.

O! o! Banana, idziesz we wlasciwa strone! :)

A tak serio - nie traktuj tego wszystkiego, tak strasznie powaznie :) I tak nie wyjdziesz z tego zywy :)

A mnie zielona whisky, smakuje wybornie.
Bo kazdy z nas jest inny i co innego mu pasuje.
A ze snobizmu, to jeszcze smakuje mi irlandzkie, mocne, czerwone piwo (dostalem kiedys dwie puszki takiego) rewelacja.

I to tyle, z zycia wyzszych, snobistycznych sfer :)

Banana Coctail 02.09.2008 13:29

@yahol widze, ze hiszpanskie przyslowie znasz;)

Powazny jestem gdy ktos mi cos imputuje, prosze ja Ciebie. A tak to luz:P

mant3z 02.09.2008 13:51

Po co mieszać z wodą czy innymi badziewiami jak czysta 'łycha' jest dobra?
Woda wszystko zepsuje.

ed hunter 02.09.2008 18:13

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 960201)
Irlandzk***261; whisky (tak b***281;d***281; pisa***322;, bo mi wygodniej, i ju***380;) pije si***281; sam***261;. :tak!:

Ewentualnie (ale to tylko w ostateczno***347;ci) metod***261; "drink Rycha" - p***243;***322; szklanki whisky, p***243;***322; szklanki powietrza. :D

I z tym si***281; zgadzam, bo dolewanie czegokolwiek do takiej pyszno***347;ci to zbrodnia!

A za dolewanie czego***347; do Tullamore Dew powinna by***263; przywr***243;cona kara ***347;mierci. :taktak:

http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...s-rana-axe.gif

Kris 14.10.2008 12:10

Dzi***347; w moje ***322;apska wpad***322;a flacha TULLAMORE DEW.

M***243;wisz Ed, ***380;eby nie dolewa***263; niczego? :)

ed hunter 14.10.2008 15:08

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 971655)
Dziś w moje łapska wpadła flacha TULLAMORE DEW.

Mówisz Ed, żeby nie dolewać niczego? :)

Broń Cię Panie Boże!

To najlepsza ruda wóda na Świecie, trzeba się delektować każdą kroplą. :D

grzeniu 14.10.2008 21:19

Co***347; zapomnia***322; podzieli***263; si***281; wra***380;eniami smakowymi...
Jutro na pewno powie, ***380;e wstr***281;tna by***322;a :haha:

pops 14.10.2008 21:45

Ja tam mam uraz do rudych p***322;yn***243;w po ostatnim zlocie, jeszcze nigdy mnie tak ***322;eb nie napitala***322; jak o poranku dnia kolejnego po spo***380;yciu, w prawdzie nie wiem czy to by***322;a akurat wina rudej, ale jest jedn***261; z g***322;***243;wnych podejrzanych :>

joujoujou 14.10.2008 21:50

@Popsiu, ale to nie by***322; TD, tylko jaki***347; dziwny wynalazek (ju***380; wi***281;cej tego nie kupi***281; - przysi***281;gam).

Kris 15.10.2008 08:04

Mocne cholerstwo. Smak ma ciekawy... :)

Nie pi***322;em du***380;o whisky wi***281;c nie mam por***243;wnania.

nimal 15.10.2008 20:24

dolewanie czegokolwiek do whiskey to zbrodnia
jako zawodowy juz bartender (chwilowo, ale jednak) z calym autorytetem to stwierdzam

jedyny nieprofanujacy drink z whiskey to old fashione
juz sama nazwa sugeruje cos, co celebrowac nalezy
lubie to robic, uzywa sie do tego tylko dobrych whiskey i mimo prostoty idei zajmuje jakies 5 minut przygotowanie tego
pyszne!!!
kostka cukru, bitters angostura, marashino, skorka pomaranczy, lod i jedna ze szlachetnych whiskey (aczkolwiek nie profanuje sie tak nastoletnich butli) - wszystko mieszane z pelnym oddaniem i poswieceniem :serdusz:

yahol 15.10.2008 21:13

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 972016)
dolewanie czegokolwiek do whiskey to zbrodnia

Nie przesadzajmy :)
Lubie:
-4duze kostki lodu (w szerokiej szklance, grubas z baaardzo grubym dnem :) z powodow oczywistych)
do poziomu lodu whisky (dowolna)
tonic
kilka kropel angostury, lub maggi (serio)
cytryna na brzeg szklanki
Suuuuper :)

ed hunter 15.10.2008 22:12

z francusk***261; whisky to tak nawet trzeba - z t***261; maggi :rotfl:

Tullamore Dew jak tak potraktujesz, to nie pisz o tym. :>

melag 15.10.2008 22:56

Maggi to na zlocie pili***347;my z kieliszka "na czysto" :D

grzeniu 15.10.2008 23:43

Pijaki zboczone!
Sam nie zd***261;***380;y***322;em nawet spr***243;bowa***263;.

joujoujou 16.10.2008 00:19

Trza by***322;o pi***263;, a nie je***378;dzi***263;. :P

Jarson 16.10.2008 01:50

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 972043)
z francuską whisky to tak nawet trzeba - z tą maggi :rotfl:

Tullamore Dew jak tak potraktujesz, to nie pisz o tym. :>

Ja Tullamore Dew piłem tylko w "czystej" postaci... Ale - tylko mnie tu nie linczować za tą wywrotową teorię - moim zdaniem whisky nie jest mimo wszystko jakimś wybitnym alkoholem... Jest dobra, ale, jak to bywa z naszymi wyobrażeniami czegoś, czego nie znamy, kiedy piłem ją pierwszy raz, nieco się zawiodłem.

Chociaż rekordowy zawód przeżyłem, kiedy pierwszy raz miałem okazję pić oryginalne sake...

ed hunter 16.10.2008 02:02

Sake pi***322;em tylko ze 2 razy w ***380;yciu, raz w japo***324;skiej knajpie, 2 raz jak kto***347; przyni***243;s***322; butelk***281; na imprez***281; - za tym 2 razem stwierdzi***322;em - jakie to ***347;wi***324;stwo :D widocznie nieodpowiednia okazja :szczerb:

TD to przedni bimber, robiony (o ile dobrze pami***281;tam) z 5 zb***243;***380;, kt***243;re s***261; najpierw kie***322;kowane, potem pra***380;one, i dopiero fermentowane. Ciekawe podej***347;cie do tematu...

grzeniu 16.10.2008 02:13

sake to Z***321;O!
od czasu, jak raz spr***243;bowa***322;em, to nie mog***281; zapomnie***263; tego smaku
a bardzo bym chcia***322;

Jarson 16.10.2008 22:13

Lejecie mi***243;d (pitny) na moje serce :) Bo ju***380; my***347;la***322;em, ***380;e jestem jakim***347; odmie***324;cem ;)


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:03.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.