Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Alternatywni klienci pocztowi (https://forum.cdrinfo.pl/f113/alternatywni-klienci-pocztowi-47135/)

KarolluZ 27.01.2005 08:56

Alternatywni klienci pocztowi

Ilość załączników: 2
Z faktu iż pojawił się temat alternatywne przeglądarki... uważam, że dobrym pomysłem mogł by być topik na temat alternatywnych klijentów pocztowych. Otóż po przerzuceniu się na FF pomyślałem aby powoli zacząć się odcinać od oprogramowania M$. Także czas przyszedł na Outlooka i zastąpienie go Thunderbirdem. Co prawda przyzwyczaiłem się już do OE więc TB jest troszke dziki ;). Jednak uważam, że to kwestia czasu. Obecnie zasysnąłem wersje 1.0 [20041206] Czy to jest najnowsza wersja ?

Teraz mam tylko takie dwa pytanka... odnośnie screenu TB01.png. Czym się różni skrzynka odbiorcza od odebrane ? i jak zrobić abym w skrzynce odbiorczej odznaczył maile jako przeczytane, bo troszkę ich jest a ręcznie to się pochlastam ;)

Odnośnie screenu tb02.png... czyto szukanie da się wyłączyć ? ;) W sumie ono nie przeszkadza. Ale zazwyczaj nie korzystam z niego.

Krzycho83 27.01.2005 10:28

Sam kilka dni temu tez zaczalem korzystac z Mozilli Thunderbird ;) Mam ta sama wersje. Co do wiadomosci przeczytanych to u mnie sa tylko w odebranych ale zaraz po zaznaczeniu robia sie jako przeczytane :P
2. widok->paski narzedzi-> paski narzedzi wyszukiwania ;)

Zetoxa 27.01.2005 10:30

... zaraz tu wpadną Nietoperzowcy i zachwalą swój Debacik :cool:

kizio 27.01.2005 10:37

Ja korzystałem przed długi czas z TB i mi pasował, teraz przesiadłem się na ThunderBird'a i tez jest ok!

marynarz 27.01.2005 10:55

A ja uzywam Nietoperza odkad sie wkur****** na OE za skasowanie wszystkich wiadomosci, czyli od dawna. Polecam!!!

KarolluZ 27.01.2005 11:34

Zetoxa...mi nie chodzi o to, że wpadną nietoperzowcy i nam wszystkim pokażą ;) mi nie chodzi się o przekonywanie, który klijent pocztowy jest lepszy... faktycznie, inne mogą być lepsze, ale te lepsze nie zawsze mi podpasują ;) a tak a pro po... gdzie TB zapisuje archiwum wiadomości ? bo w sumie zainstalowałem go na C i jakbym chciał zapuścić formata to nie chciałbym niczego stracić ;)

Krzycho83 27.01.2005 12:02

Ilość załączników: 1
Fragment newsa z benchmarka ;)

MacGyver 27.01.2005 12:03

...no a ja używam Operowego klienta pocztowego - M2 :)

kasztan417 27.01.2005 12:11

na ThunderBirda przesiadlem sie zaraz po zabawie z FF (czyli juz jakis czas temu) i jestem bardzo zadowolony

Piterniel 27.01.2005 12:16

The Bat!
Przenosiałem się na TB, ale czy jest możliwość przeniesienia meili z Bata na TB ?

marynarz 27.01.2005 13:03

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
a tak a pro po... gdzie TB zapisuje archiwum wiadomości ? bo w sumie zainstalowałem go na C i jakbym chciał zapuścić formata to nie chciałbym niczego stracić ;)

Przy instalacji sie wybiera folder magazynu, ale to jest bez znaczenia. W The Bat jest takie cus: Narzedzia - Kopia zapasowa.
Robi kopie wszystkiego jak leci do jednego pliku: wiadomosci, ksiazka adresowa, ustawienia kont i programu.
Po instalacji na nowym systemie przywracasz wsio z backupu i Nietoperz powraca do swojego stanu.

Patrix 27.01.2005 13:16

Ja używam Outlook Express'a :) Tak mi jakoś pasuje :)
Folder magazynu przeniosłem na inną partycje i wiadomości są bezpieczne...

Zetoxa 27.01.2005 13:19

... ja też pozostałem przy OE, jakoś mi nie spasował TB, mimo, że braciszek FF-a.

rycho 27.01.2005 13:30

O altrnatywnych klientach pocztowych najwięcej dowiecie się tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=47093

@zYxMa:
wybacz mi.

Mily_ 27.01.2005 14:04

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
Z faktu iż pojawił się temat alternatywne przeglądarki... uważam, że dobrym pomysłem mogł by być topik na temat alternatywnych klijentów pocztowych. Otóż po przerzuceniu się na FF pomyślałem aby powoli zacząć się odcinać od oprogramowania M$. Także czas przyszedł na Outlooka i zastąpienie go Thunderbirdem. Co prawda przyzwyczaiłem się już do OE więc TB jest troszke dziki ;). Jednak uważam, że to kwestia czasu. Obecnie zasysnąłem wersje 1.0 [20041206] Czy to jest najnowsza wersja ?

Teraz mam tylko takie dwa pytanka... odnośnie screenu TB01.png. Czym się różni skrzynka odbiorcza od odebrane ? i jak zrobić abym w skrzynce odbiorczej odznaczył maile jako przeczytane, bo troszkę ich jest a ręcznie to się pochlastam ;)

Odnośnie screenu tb02.png... czyto szukanie da się wyłączyć ? ;) W sumie ono nie przeszkadza. Ale zazwyczaj nie korzystam z niego.

pisze się KLIENTÓW a nie klijentów...

Predi 27.01.2005 14:17

ja podobnie jak Patrix uzywam Outlocka Expressa i nie widze potrzeby zmiany.... niech najlepiej o tym swiadczy to, ze ostatnio czyscilem dysk przez usuniecie starych wiadomosci pocztowych bo juz razem zajmowaly ponad 250mb i bylo ich ponad 1,500, najstarsze byly jeszcze z marca 2002....... i nic sie przez ten czas nie stalo ani otlockowi ani wiadomosciom (dwa razy przenosilem po reinstalce windy)

KarolluZ 27.01.2005 20:48

@Mily_ .... dobrze, że czuwasz nad moją ortografią...fajnie, że jeszcze są tacy ludzie... dzieki :)

woitas 27.01.2005 21:16

faktem jest, że the bat to obecnie jeden z najlepszych i najbardziej zaawansowanych klijentów email.
no a przy tym nie jest tak dziurawy jak kiczowaty outlook (np. samoistnie otwiera linki do obrazków zawarte w mailach, wspaniałomyślnie potwierdzając w ten sposób, że dane konto jest używane :P )

frog 27.01.2005 21:44

No to bede jak narazie jedyny ktory uzywa INCREDIMAIL ;) Uzywam bo ma te wodotryski wszystkie i mozna ciekawe emaile z niego utworzyc z glosem dzwiekami animacjami itp... ;)

Lwiczek 28.01.2005 15:33

o bosh... sorry, jezeli Cię Frog urażę, ale najchętniej powystrzelałbym wszystkich którzy mają coś wspólnego z IM :P
No po prostu można bzika dostać jak się otrzyma taki _kolorowy_ mail ze _skaczacymi_ literkami... nie mówiąc o tym ile toto zajmuje... [eg. znajoma rozsyłała info o zaliczeniach.. tekstu w sumie na 3KB (z nagłówkami) a jej mail zajmował ... 150KB...]

andrzejj9 28.01.2005 23:24

Cytat:

Napisany przez frog
No to bede jak narazie jedyny ktory uzywa INCREDIMAIL ;) Uzywam bo ma te wodotryski wszystkie i mozna ciekawe emaile z niego utworzyc z glosem dzwiekami animacjami itp... ;)

Ja też go używam i sobie chwalę. A wszelkie wodotryski można oczywiście wyłączyć, czego nie omieszkam robić przy korespondencji oficjalnej.

ps: Chyba jest nawet przyklejony topic o tej tematyce.

radw 30.01.2005 18:59

Używałem The Bat, oraz Opery. Nie miałem z nimi kłopotów...

KarolluZ 30.01.2005 23:22

zarówno w przypadku FF tak i na stronce mooxa dostępne są wersje TB zoptymalizowane pod poszczególne procki. Fajnie :). Jednak klikając sobie i zasysając FF dotarłem do tego, że były wersje odpowiednie dla konkretnego języka [tudzież polskiego]. Wiem, że Zetoxa polacał instalować wersj angielską a potem odpowiednie spolszczenie. Okey. A jak się sprawa trzyma Thunderbirda ? Nie ukrywam, że w sumie angielska wersja mi nie przeszkadza, aczkolwiek polska by była mile widziana. CZy zatem jest jakieś spolszczenie Thunderbirda ?

Zetoxa 30.01.2005 23:34

proszę bardzo, oto spolszczenie TB :cool:

KarolluZ 31.01.2005 00:10

Zetoxa..no po prostu rewelacja :)

Posłany 31.01.2005 01:13

Więc nietoperzowiec wpadł i mówi że Debacik fajny jest :)

-Sid-The-Rat=> 31.01.2005 09:12

the bacik naprawdę jest fajny... ciężko mi porównywać, ale jest naprawdę fajny

Kris 31.01.2005 09:20

Miałem (i mam) zainstalowanego TBirda i jest OK, duży plus to obsługa grup dyskusyjnych i RSS. Trudna jest tylko trochę konfiguracja - trzeba go oduczyć wysyłania wiadomości z jednego konta (jak ma się kilka), ale jednak pozostanę przy Bacie :)
Natomiast jeśli TBird poprawi kilka rzeczy, to nie wykluczam zmiany klienta. Bardzo mi się podoba "estetyka" Tbirda.

Krzycho83 31.01.2005 10:28

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
zarówno w przypadku FF tak i na stronce mooxa dostępne są wersje TB zoptymalizowane pod poszczególne procki. Fajnie :). Jednak klikając sobie i zasysając FF dotarłem do tego, że były wersje odpowiednie dla konkretnego języka [tudzież polskiego].

Skad konkretnie mozna sciagnac te zoptymalizowane wersje? Bylem na tej stronce mooxa ale nie moge dojsc :|

Zetoxa 31.01.2005 10:32

http://www.moox.ws/tech/mozilla/
na dole stronki masz do wyboru FF lub TB

pawelblu 31.01.2005 11:31

Dlaczego nie uzywam TheBata:

1) Jest platny. (poza tym zakup wersji 3 nie daje mozliwosci upgrade na wersje 4 w momencie kiedy sie pojawi, a jedynie zadje mozliwosc uzyskania rabatu - nie lubie placic, a 2 razy tym bardziej)
2) Robienie archiwum dziala kiepsko. Zrobilem sobie wspomniana archiwizacje w TheBat no i chcialem przywrocic kopie spowrotem. W momencie robienia kopii Bat byl na D: a jak chcialem go przywrocic to byl tylko dysk C: . Niestety mechanizm przywracania archiwum bata dziala tak ze probuje sie rozpakowywac do miejsca w ktorym Bat byl poprzednio i operacja sie nie udala.

Teraz uzywam Thunderbirda. Ogolnie podoba mi sie - to jest to czego szukalem. Z rzeczy ktorych sie nie spodziewalem a milo mnie zaskoczyly, to automatyczny import dotychczasowych wiadomosci z OE (tu odpowiedz na pytanie z poczatku tematu - te odebrane na dole to folder zimportowany z OE, a odebrane na gorze to zwykly folder Thundera) i dosc inteligentny system blokowania. Jedna rzecz w Thunderbirdzie byla minusem - jak ktos juz wczesniej napisal, przy korzystaniu z kilku kont trzeba je wszystkie odpowiednio poprzestawiac, ale jak sie to juz raz zrobi to potem jest juz tylko z gorki :)

Krzycho83 31.01.2005 12:05

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
http://www.moox.ws/tech/mozilla/
na dole stronki masz do wyboru FF lub TB

Dziwne, bylem na stronce o podanym linku ale nie bylo tych plikow, dopiero teraz kiedy odswiezylem pojawily sie...

Mozecie mi jeszcze powiedziec czym roznia sie wersje M1, M2 i M3 (release i trunk)? Ktora z nich bedzie zoptymalizowana pod AMD?

Zetoxa 31.01.2005 12:24

http://www.moox.ws/tech/mozilla/mdefs.htm
tu masz dokładnie rozpisane

Majonez 31.01.2005 12:26

Cytat:

Napisany przez pawelblu

1) Jest platny. [...]
2) Robienie archiwum dziala kiepsko.[...]

Ad.1) od czego są gazetki komputerowe (chociaż muszę ci przyznać rację z tym licencjonowaniem trochę przeginają)
Ad.2) dziwne ja nie miałem takiego problemu - chociaż miałem inny nie chciał mi przywrócić wszystkich folderów i niektóre musiałem ręcznie

ale

mimo szczerych chęci i poświęcenia mnóstwa czasu nie udało mi się znaleźć programu darmowego, mającego możliwości thebata
jedyny zbliżony to gołąbek (projekt niestety zaniechany)
a w tbirdzie wszystko jest na opak (a to wysyłanie z jednego smtp jest w/g głupią opcją)

jak ktoś zna program, który
  • trzyma pocztę z każdego konta w osobnym folderze
  • ma możliwość założenia hasła na skrzynkę (a najlepiej na cały program)
  • używa dla każdego konta osobnego SMTP
  • poprawnie koduje wiadomości z polskimi znaczkami
niech da znać :)

Zetoxa 31.01.2005 12:43

... eech majonez, nie chciało ci sie poszukać, jest w TB wysyłanie poczty z indywidualnego smtp dla każdego konta :cool: :cool: również przechowywanie wiadomości w odrębnym katalogu dla każdego konta istnieje w TB tylko poszukać :cool: , kodowanie w polskich znaczkach też jest.

Memphisus 31.01.2005 12:54

Od dłużeszego czasu mam Incredi Mail'a i jak dla mnie jest :spoko:
Wodotrysków można nie używać ;)

Jedyna wada - nie ma kodowania polskich znaczków, tzn są kombinacje żeby je mieć, ale czasem maile przychodzące zamiast polskich krzaczków zawierają inne.

Lwiczek 31.01.2005 14:07

Cytat:

Napisany przez pawelblu
1) Jest platny.

W lutowym KŚ Ekspert ma być pełna wersja 3 :)

Cytat:

Napisany przez pawelblu
2) Robienie archiwum dziala kiepsko.

A po co robić archiwum? Używam Bata już od bardzo dawna i jeszcze mi się ani razu nie sypnał... A jak muszę robić reinstal to tylko wcześniej eksportuje stosowna galaz z rejestru z ustawieniami [w sumie dla wsyzstkich programow tak robie :)], gdzie zapisane sa miedzy innymi siezki do folderow z wiadomosciami i ustawieniami kont i tylko po ponownym zainstalowaniu systemu importuje ten pliczek i mam bata dokladnie takiego samego jak mialem :]

Krzycho83 31.01.2005 15:49

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
http://www.moox.ws/tech/mozilla/mdefs.htm
tu masz dokładnie rozpisane

Dzieki Zetoxa :)

Zetoxa 01.02.2005 11:17

... dla użytkowników ThunderBird'a, jest bardzo użyteczne rozszerzenie, które po zainstalowaniu daje opcję about:config taką jak w FF. Pojawia się ona w menu Narzędzia.

Majonez 01.02.2005 11:27

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... eech majonez, nie chciało ci sie poszukać, jest w TB wysyłanie poczty z indywidualnego smtp dla każdego konta :cool: :cool: również przechowywanie wiadomości w odrębnym katalogu dla każdego konta istnieje w TB tylko poszukać :cool: , kodowanie w polskich znaczkach też jest.

ja wiem że jest ale trzeba to poustawiać a jak dla mnie to trochę zakręcili z tymi opcjami jednak nie ma opcji na ustawienie hasła na uruchamianie programu lub otworzenie danej skrzynki - jeżeli jest to please powiedz jak i gdzie ;)

Zetoxa 01.02.2005 11:39

hasła na uruchomienie programu chyba nie ma, ale jest hasło główne na uruchomienie wszystkich skrzynek,
menu Narzędzia\opcje\zaawansowane\zachowane hasła i tam jest przycisk "główne hasło"

Majonez 03.02.2005 00:49

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
hasła na uruchomienie programu chyba nie ma, ale jest hasło główne na uruchomienie wszystkich skrzynek,
menu Narzędzia\opcje\zaawansowane\zachowane hasła i tam jest przycisk "główne hasło"

hmm albo ja cos zle robilem albo mi to nie specjalnie dzialalo tak jak chcialem
sprawdze jeszcze raz ale chyba ciezko bedzie mi sie przestawic na TBirda :) poza tym jezeli bedzie bat 3 w KS to nie ma szans :)

Bartez 03.02.2005 10:39

na prośbę userów kleimy ;)

Majonez 04.02.2005 21:03

rozczarowałem się w KS jest thebat 3 home ale trial 30 dni :(
a już sobie pazurki ostrzyłem

Lwiczek 04.02.2005 21:18

hmm.. ale to mialo byc w numerze ktory wyjdze 9 lutego i mial to byc KS _ekspert_... bo podobno w styczniowym KS zwyklym byla wersja trialowa faktycznie...

Zetoxa 04.02.2005 23:14

... jest fajne rozszerzenie do Thunderbirda dające widok książki adresowej w głównym oknie, tak jak w Outlooku, brakowało mi tego.

siwy_mw 05.02.2005 11:37

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... jest fajne rozszerzenie do Thunderbirda dające widok książki adresowej w głównym oknie, tak jak w Outlooku, brakowało mi tego.

:piwo: dziekuje bardzo za ta wtyczke, teraz naprawde fajnie to wyglada.
hmm... wlasnie testuje Thunderbirda i zaczyna mi sie coraz bardziej podobac :piwo: do zmiany pozostalo juz tylko GG ale z tym jakos nie moge sie przelamac ;) :piwo:

andrzejj9 05.02.2005 11:45

Cytat:

Napisany przez siwy_mw
:piwo: dziekuje bardzo za ta wtyczke, teraz naprawde fajnie to wyglada.
hmm... wlasnie testuje Thunderbirda i zaczyna mi sie coraz bardziej podobac :piwo: do zmiany pozostalo juz tylko GG ale z tym jakos nie moge sie przelamac ;) :piwo:

AQQ!! :)

-----

EDIT

Ten Thunderbird to tylko część Mozilli, czy można go też zainstalować osobno?

siwy_mw 05.02.2005 13:13

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

-----

EDIT

Ten Thunderbird to tylko część Mozilli, czy można go też zainstalować osobno?

mozna jak najbardziej osobno http://www.thunderbird.pl/ :piwo:

siwy_mw 05.02.2005 14:15

a jest jakas wtyczka do Thunderbirda zeby minimalizowac do zasobnika a nie na pasek ???

edit: znalazlem tray

Lwiczek 05.02.2005 15:22

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

AQQ ma udziwnion interfejs :P Polecam Konnekta... chociaz jak ktos nie moze sie do K przekonac to w drgim podejsciu polecam AQQ :]

andrzejj9 05.02.2005 21:26

Cytat:

Napisany przez siwy_mw
mozna jak najbardziej osobno http://www.thunderbird.pl/ :piwo:

Thanks, obadamy sprawę niedługo i może... :)

:piwo:

@ Lwiczek

Udziwniony interfejs? Czemu? Fakt, że od gadu trochę się różni, ale jak dla mnie, poza małymi może drobiazgami, sprawuje się świetnie :)

smolik 05.02.2005 21:58

U mnie też zostało tylko GG do którego zmiany brak motywacji.
Teraz brakuje tylko topicu "Alternatywne komunikatory" :)

MacGyver 05.02.2005 22:10

Cytat:

Napisany przez smolik
U mnie też zostało tylko GG do którego zmiany brak motywacji.
Teraz brakuje tylko topicu "Alternatywne komunikatory" :)

Jest, tylko nie przyklejony :)

..::Update::..
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=45038

andy 06.02.2005 00:41

Witam jak w Thunderbirdzie wlacze dodawanie podpisu to gdy chce stworzyc nowa wiadmoosc to nad podpisem dodawane sa takie kreski "--". Czy ktos moze wie jak zrobic zeby byly nizej albo wogole wylaczyc dodawanie ich??

Lwiczek 06.02.2005 00:48

@andrzejj9
uzyje kolokwializmu, ale o tej porze nic lepszego mi do glowy nie przychodzi ;) A wiec jest tam 'naciapciane' tak ze ciezko sie zorientowac... Preferuje umiarkowane stonowanie konnekta... jest piękny, ale nie tak upstrzony jak karnwał w rio ;]

andrzejj9 06.02.2005 09:02

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
@andrzejj9
uzyje kolokwializmu, ale o tej porze nic lepszego mi do glowy nie przychodzi ;) A wiec jest tam 'naciapciane' tak ze ciezko sie zorientowac... Preferuje umiarkowane stonowanie konnekta... jest piękny, ale nie tak upstrzony jak karnwał w rio ;]

A nie no, wiesz.. jeżeli jest "naciapciane" to nie mogę się nie zgodzić.. ;)

Lwiczek 06.02.2005 10:34

Heh... wiedzialem ze odwiedzanie forum o takiej porze to nie byl dobry pomysl ;] A teraz do rzeczy:
W konnekcie mam prosta liste kontaktow z opisami wtapiajacymi sie w tlo z boku nazwy kontaktu i wszystko jesz przejrzyste i czytelne. Podobnie okno rozmowy. Uzywam styli css i wyglada przeslicznie - jest wyroznione kto mowi i czy nie jest to 'wiadomosc systemowa'. Toolbar tez jest ergonomiczny bo miesci sie w jednej linii i zawiera wszystko co potrzeba...
W przypadku AQQ lista kontaktow jest niebotycznych rozmiarow, bo oczywiscie trzeba na niej umiejsci avatarka, wszytkie informacje o kontakcie [ktore w Konnekcie mam w tipie ;)] no i jest to niepraktyczne, bo zeby zobaczyc wszystkie statusy lub zagadac do konkretnej osoby musze przesuwac liste... wiem, moge sobie zrobic grupy jak w konnekcie, ale tu musialbym ich miec duzo wiecej z powodu ktory podalem wczesniej... No i jeszcze okno rozmowy w AQQ - nie jest rozwiazane zbyt ergonomicznie... ma sie wrazenie, ze autorzy chcieli umiescic tam wszytko rozrzucajac elementy bez ladu i skaldu [MOJA OPINIA!]. No i na koniec - skorki... jestem bardzo negatywnie nastawiony do tego co mamy w AQQ, bo duzo bardziej odpowiada mi model z K gdzie program dostosowywuje sie do wystroju systemu [a ma VisualStyle'a do Win ktory mi bardzo odpowiada] a nie tak jak w AQQ musze szukac przycisku do zamykania okna [skorka domyslna ;)]. Pozatym Konnekt jest bardziej rozbudowany, mimo ze nie ma natywnej obslugi icq cociazby... [ale jest jabber, wiec problemu wiekszego nie mia].
Tak jak juz pisalem - mnie AQQ nie przypadlo do gustu [ale z kolei mam ten gust lokko dziwny ;)], jednakze jezeli komus polecam konnekta a ten mu sie nie spodoba to potem automatem polecam AQQ [byleby odciagnac delikwenta od GyGy ;)].

andy 06.02.2005 10:53

@Lwiczek chyba pomyliles Topic. Bo ten jest o klientach pocztowych a nie o komunikatorach;)

andrzejj9 06.02.2005 12:19

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
Heh... wiedzialem ze odwiedzanie forum o takiej porze to nie byl dobry pomysl ;] A teraz do rzeczy:
W konnekcie mam prosta liste kontaktow z opisami wtapiajacymi sie w tlo z boku nazwy kontaktu i wszystko jesz przejrzyste i czytelne. Podobnie okno rozmowy. Uzywam styli css i wyglada przeslicznie - jest wyroznione kto mowi i czy nie jest to 'wiadomosc systemowa'. Toolbar tez jest ergonomiczny bo miesci sie w jednej linii i zawiera wszystko co potrzeba...
W przypadku AQQ lista kontaktow jest niebotycznych rozmiarow, bo oczywiscie trzeba na niej umiejsci avatarka, wszytkie informacje o kontakcie [ktore w Konnekcie mam w tipie ;)] no i jest to niepraktyczne, bo zeby zobaczyc wszystkie statusy lub zagadac do konkretnej osoby musze przesuwac liste... wiem, moge sobie zrobic grupy jak w konnekcie, ale tu musialbym ich miec duzo wiecej z powodu ktory podalem wczesniej... No i jeszcze okno rozmowy w AQQ - nie jest rozwiazane zbyt ergonomicznie... ma sie wrazenie, ze autorzy chcieli umiescic tam wszytko rozrzucajac elementy bez ladu i skaldu [MOJA OPINIA!]. No i na koniec - skorki... jestem bardzo negatywnie nastawiony do tego co mamy w AQQ, bo duzo bardziej odpowiada mi model z K gdzie program dostosowywuje sie do wystroju systemu [a ma VisualStyle'a do Win ktory mi bardzo odpowiada] a nie tak jak w AQQ musze szukac przycisku do zamykania okna [skorka domyslna ;)]. Pozatym Konnekt jest bardziej rozbudowany, mimo ze nie ma natywnej obslugi icq cociazby... [ale jest jabber, wiec problemu wiekszego nie mia].
Tak jak juz pisalem - mnie AQQ nie przypadlo do gustu [ale z kolei mam ten gust lokko dziwny ;)], jednakze jezeli komus polecam konnekta a ten mu sie nie spodoba to potem automatem polecam AQQ [byleby odciagnac delikwenta od GyGy ;)].

Rzeczywiście nie ten topic, ale odpowiem tutaj. Nie chcę powiedzieć, że nie masz racji, bo rzeczywiście niektóre z tych uwag sam miałem na początku. Jednak większość z nich (jeśli nie wszystkie) można odpowiednio ustawić w opcjach. A i skórki do AQQ zdarzają się naprawdę ładne :)

Konnekta może w najbliższym czasie wypróbuję, bo mimo, że jestem z AQQ raczej zadowolony, to nie używam go jeszcze tyle, żeby całkowicie się do niego przyzwyczaić. Może rzeczywiście jest coś innego, lepszego.

woitas 07.02.2005 17:41

wiecie może, jak w the bat ustwić kodowanie wiadomości na utf-8?

cyki 07.02.2005 18:31

Cytat:

Napisany przez woitas
wiecie może, jak w the bat ustwić kodowanie wiadomości na utf-8?

Niestety to se ne da :( Autorzy mieli to w planach jeszcze na wersję 2.x ale do teraz im się nie udało. A szkoda.

Lwiczek 08.02.2005 12:25

@_@ndy
Wiem, wiem... ale taki watek sie wywiazał i co zrobic ;] Btw. moze admini mogą wyciąć te kilka wiadomości i przenieść do stosownego tematu?

@andrzejj9
Z tego co zauwazyłem, AQQ nie jest az tak bogady w opcje jak Konnekt... i to mnie najbardziej boli... Z drugiej strony taka miranda też nie przypadła mi do gustu ... chyba dlatego, że ma znów za dużo opcji ;]

andrzejj9 08.02.2005 18:48

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
@andrzejj9
Z tego co zauwazyłem, AQQ nie jest az tak bogady w opcje jak Konnekt... i to mnie najbardziej boli... Z drugiej strony taka miranda też nie przypadła mi do gustu ... chyba dlatego, że ma znów za dużo opcji ;]

Do Mirandy też miałem już jedno (właściwie dwa) nieudane podejście. Konnekta powiedziałem, że spróbuję i zrobię to. Tylko jeszcze potrzebuję trochę czasu na pokończenie spraw związanych z uczelnią. Na razie AQQ :)

woitas 12.02.2005 13:38

używam teraz skype razem z aqq i jest mi dobrze.

wracając do tematu - w the bat! jest fajna wtyczka BayesIt!
troche trudna w konfiguracji (na stronie producenta the bat jest opis co i jak) ale za to bezbłędnie łapie mi spam.

o0MorGotH0o 13.02.2005 19:38

mam problem z the bat!
Podczas wysyłania załącznika (konto na o2) serwer daje error "end data with <i tu jakieś znaczniki><jakiśznacznik> raz jest ten bląd raz akurat nie pamiętam co to były za znaczniki

o0MorGotH0o 13.02.2005 19:43

mam problem z the bat!
Podczas wysyłania załącznika (z o2 na o2) serwer daje error "data with <CR><LF>.<CR><LF> "raz jest ten bląd raz nie.

Lwiczek 13.02.2005 21:21

Hmm... co do wtyczki, to nie jest ona wlasciwie trudna w konfiguracji... ale zgadza sie - tez nine mam problemu ze spamem [chociaz ostatnio mam lakko wrzujacacy... powiedzmy ze problem... otoz co jakis czas dostaje puste maile... no i BayesIT tego nie wylapuje :/]. Pozatym afaik ThunderBird tez uzywa metod Bayesa :)
A co do błędu, to afaik jak na razie nie wiadomo czemu się on pojawia ;) No ale ja go uświadczyłem tylko na onecie... za to na o2 moge wysylac nawet i ~60MB i go nie ma... dziwne :/

smolik 28.02.2005 19:15

Wie ktoś może jak założyć hasło na the bat??

o0MorGotH0o 28.02.2005 20:45

Cytat:

Napisany przez smolik
Wie ktoś może jak założyć hasło na the bat??

klikasz na konto na którym chcesz miec hasło i wciskasz ctrl+F12

smolik 28.02.2005 23:56

Cytat:

Napisany przez o0MorGotH0o
klikasz na konto na którym chcesz miec hasło i wciskasz ctrl+F12

Na konto to wiem jak założyć, chodzi mi o założenie na caly program coś w stylu gg.

andrzejj9 01.03.2005 08:38

Cytat:

Napisany przez smolik
Na konto to wiem jak założyć, chodzi mi o założenie na caly program coś w stylu gg.

W gg też jest chyba na konta?

Ale właśnie przyszło mi coś do głowy. Może jest jakiś program, który zajmuje się uruchamianiem innych? Widziałbym to w ten sposób, że masz w nim pliki startowe do odpowiednich programów, ale żeby je uruchomić (a nie możesz tego zrobić bez programu), musisz wpisać hasło do danego z nich. Wydaje mi się, że nie byłoby to trudne w realizacji. Może zresztą już coś takiego istnieje?

smolik 01.03.2005 09:29

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
W gg też jest chyba na konta?

Ale właśnie przyszło mi coś do głowy. Może jest jakiś program, który zajmuje się uruchamianiem innych? Widziałbym to w ten sposób, że masz w nim pliki startowe do odpowiednich programów, ale żeby je uruchomić (a nie możesz tego zrobić bez programu), musisz wpisać hasło do danego z nich. Wydaje mi się, że nie byłoby to trudne w realizacji. Może zresztą już coś takiego istnieje?

Masz rację zę jest na konto w gg, ale mi nie chodzi o założenie na konto bo dajmy na to mam 5 różnych kont i w przypadku założenia hasła na poszczególne konta żeby sprawdzić poczte musisz wpisywać 5 razy login i hasło.
A ja chciałbym żeby to było tak jak w gg że bez wpisania loginu i hasłą nie masz dostępu do programu.
A co do twojego pomysłu to nie wiem czy cos takiego istnieje.

Majonez 01.03.2005 23:44

Cytat:

Napisany przez smolik

w nowej wersji thebata mozesz zalozyc haslo na uruchomienie programu z wykorzystaniem Opcje -> Sieć i administracja

zerknij na thebat.pl i pobierz podrecznik tam jest naskrobane wszystko ja niestety nie mam teraz czasu wytlumaczyc co i jak

smolik 02.03.2005 00:09

Cytat:

Napisany przez Majonez
w nowej wersji thebata mozesz zalozyc haslo na uruchomienie programu z wykorzystaniem Opcje -> Sieć i administracja

zerknij na thebat.pl i pobierz podrecznik tam jest naskrobane wszystko ja niestety nie mam teraz czasu wytlumaczyc co i jak

Ok juz zrobione trochę się pomęczyłem ale udało mi się. Dzięki Majonez masz u mnie wirtualne :piwo: :piwo:

Majonez 04.03.2005 16:36

Cytat:

Napisany przez smolik
Ok juz zrobione trochę się pomęczyłem ale udało mi się. Dzięki Majonez masz u mnie wirtualne :piwo: :piwo:

nie ma spry

Zetoxa 23.03.2005 15:40

pojawiła się nowa wersja ThunderBird'a 1.0.2
http://beta.aviary.pl/thunderbird/

Matievoo 23.03.2005 16:41

Co to jest za program ? ;)

mr_spock 24.03.2005 16:39

Czy jest mozliwe, zeby w Thunderbird ustwiac odpowiadanie tak, ze by najstarsza wiadomosc byla na samym dole, a ta ktora aktualnie piszemy na samej gorze? - tak jak jest to w outlooku

Zetoxa 24.03.2005 21:16

tak samo jak w Outlooku, klikasz w górną belkę i sortujesz albo według Tematu, nadawcy lub daty.

mr_spock 24.03.2005 23:13

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
tak samo jak w Outlooku, klikasz w górną belkę i sortujesz albo według Tematu, nadawcy lub daty.

Nie o to chodzi...
Jesli odpowiadam na maila (Re: ) to jego tresc tez jest widoczna - w outlooku dopisuje sie nad wiadomoscia starsza, a w TB pod... i zeby osoba ktora dostanie tego maila mogla przeczytac ostatnia odpowiedz, musi zjechac na sam dol.
O to mi chodzi

georing 25.03.2005 14:51

może ktoś wie gdzie się uwierzytelnia konto w Thunderbirdzie . albo gdzie mogę dostać jakąś pomoc do niego po posku ???

Banana Coctail 25.03.2005 15:40

Thunderbird i konta pocztowe

Jak zrobić aby dla każdego konta pocztowego była osobna grupa folderów (tak jak w The Bat!)???

epol 25.03.2005 16:09

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Jak zrobić aby dla każdego konta pocztowego była osobna grupa folderów (tak jak w The Bat!)???

Tak sie robi standardowo :) Bynajmniej ja tam mam. A te pytanie powinno byc zadane w tym watku:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=47135

Proton 25.03.2005 17:27

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail

NARZĘDZIA / KONFIGURACJA KONT / w lewej kolumnie z drzewka zaznacz KONFIGURACJA SERWERA / klikinij ZAAWANSOWANE SMTP / i... chyba już sobie poradzisz ;)

georing 30.03.2005 17:28

czemu nie moge wyslac w zaloczniku pliku o rozmiarze 2,2 MB ???

Pawel_k 30.03.2005 20:10

bo taki masz limit na koncie pocztowym ???

pkx666 03.04.2005 15:53

Thunderbird 1.0.2 PL jest juz oficjalnie dostepny na www.thunderbird.pl
co nowego? oczywiscie poprawki bezpieczenstwa :)

nimal 14.04.2005 12:42

a propos thunderbirda - przesiadlem sie na jednym komie na niego z bata i calkiem calkiem :) uzywam od miesiaca gdzies i mam pytanko - po reinstalacji zaimportuje mi wsio ladnie tak jak bat po wskazaniu folderu czy trzeba mu wsio ustawiac od nowa? a moze przed formatem trzeba jkaies pliki zarchiwizowac/cos exportowac czy co tam jeszcze?

Zetoxa 15.04.2005 22:16

zaimportuje ci i hasła i konta bezbłędnie, a najlepiej zarchiwizuj sobie cały katalog Profiles z Document and Setting, po reinstalce wrzucisz go na swoje miejsce i będzie OK.

BD 15.04.2005 22:55

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
zaimportuje ci i hasła i konta bezbłędnie, a najlepiej zarchiwizuj sobie cały katalog Profiles z Document and Setting, po reinstalce wrzucisz go na swoje miejsce i będzie OK.

Jak ktos nie chce sie bawic plikami to mozna zrobic kopie za pomoca MozBackupa.

nimal 16.04.2005 00:46

dzieki :) tak sie zastanawialem, a teraz juz nie bede :)
MozBackup tez przetestuje - moze unikne dzieki temu troche klikania

kiewas 24.04.2005 02:24

A ja się ostatnio przerzuciłem na klienta pocztowego wbudowanego w moją legalną (ale się chwale :P ) Opere 8. I jestem niezmiernie zadowolony. A outlooka w życiu nie używałem i nie mam najmniejszego zamiaru :>

Sorki za oftop, ale nie moglem sie powstrzymac :)

andy 24.04.2005 08:34

Czesc, czy jest mozliwosc wylaczenia splash screena w The Bat?

Lwiczek 24.04.2005 11:17

uruchamiaj TB! z parametrem " /nologo"

Patrix 01.05.2005 17:19

Cytat:

Napisany przez kiewas
A outlooka w życiu nie używałem i nie mam najmniejszego

no ja się z nim strasznie związałem i strasznie tudno mi jest sie od niego odzwyczaić, ale jak się uda to zainstaluje Thunderbirda :)

Wojtek Toruń 07.05.2005 15:56

The Bat! 3.01 Professional PL za 9.90 zł

Dla informacji:
W nowym Ekspercie jest pełna wersja The Bat! 3.01 Professional PL , którą można używać do celów komercyjnych

if22 02.06.2005 17:57

Witam.
Czy w programie 40tude Dialog jest coś takiego jak kosz, tzn. jeżeli usunąłem wiadomości czy one się gdzieś zapisują?? W OE jest coś takiego???

Pozdrawiam IF.

andy 18.06.2005 12:52

Jak zrobić w The Bat 3.0.x aby wiadomości były domyślnie otwierane jako HTML [jeżeli zostały tak zredagowane, zwykły tekst + HTML].
Troche zamotałem;)

smolik 18.06.2005 14:10

Cytat:

Napisany przez @ndy
Jak zrobić w The Bat 3.0.x aby wiadomości były domyślnie otwierane jako HTML [jeżeli zostały tak zredagowane, zwykły tekst + HTML].
Troche zamotałem;)

Nie wiem czy o to ci chodzi ale wejdź do konfiguracji programu i wybierz podgląd i edycja i tam można to ustawic.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:25.