![]() |
Alternatywni klienci pocztowi
Ilość załączników: 2
Z faktu iż pojawił się temat alternatywne przeglądarki... uważam, że dobrym pomysłem mogł by być topik na temat alternatywnych klijentów pocztowych. Otóż po przerzuceniu się na FF pomyślałem aby powoli zacząć się odcinać od oprogramowania M$. Także czas przyszedł na Outlooka i zastąpienie go Thunderbirdem. Co prawda przyzwyczaiłem się już do OE więc TB jest troszke dziki ;). Jednak uważam, że to kwestia czasu. Obecnie zasysnąłem wersje 1.0 [20041206] Czy to jest najnowsza wersja ?
Teraz mam tylko takie dwa pytanka... odnośnie screenu TB01.png. Czym się różni skrzynka odbiorcza od odebrane ? i jak zrobić abym w skrzynce odbiorczej odznaczył maile jako przeczytane, bo troszkę ich jest a ręcznie to się pochlastam ;) Odnośnie screenu tb02.png... czyto szukanie da się wyłączyć ? ;) W sumie ono nie przeszkadza. Ale zazwyczaj nie korzystam z niego. |
Sam kilka dni temu tez zaczalem korzystac z Mozilli Thunderbird ;) Mam ta sama wersje. Co do wiadomosci przeczytanych to u mnie sa tylko w odebranych ale zaraz po zaznaczeniu robia sie jako przeczytane :P
2. widok->paski narzedzi-> paski narzedzi wyszukiwania ;) |
... zaraz tu wpadną Nietoperzowcy i zachwalą swój Debacik :cool:
|
Ja korzystałem przed długi czas z TB i mi pasował, teraz przesiadłem się na ThunderBird'a i tez jest ok!
|
A ja uzywam Nietoperza odkad sie wkur****** na OE za skasowanie wszystkich wiadomosci, czyli od dawna. Polecam!!!
|
Zetoxa...mi nie chodzi o to, że wpadną nietoperzowcy i nam wszystkim pokażą ;) mi nie chodzi się o przekonywanie, który klijent pocztowy jest lepszy... faktycznie, inne mogą być lepsze, ale te lepsze nie zawsze mi podpasują ;) a tak a pro po... gdzie TB zapisuje archiwum wiadomości ? bo w sumie zainstalowałem go na C i jakbym chciał zapuścić formata to nie chciałbym niczego stracić ;)
|
Ilość załączników: 1
Fragment newsa z benchmarka ;)
|
...no a ja używam Operowego klienta pocztowego - M2 :)
|
na ThunderBirda przesiadlem sie zaraz po zabawie z FF (czyli juz jakis czas temu) i jestem bardzo zadowolony
|
The Bat!
Przenosiałem się na TB, ale czy jest możliwość przeniesienia meili z Bata na TB ? |
Cytat:
Robi kopie wszystkiego jak leci do jednego pliku: wiadomosci, ksiazka adresowa, ustawienia kont i programu. Po instalacji na nowym systemie przywracasz wsio z backupu i Nietoperz powraca do swojego stanu. |
Ja używam Outlook Express'a :) Tak mi jakoś pasuje :)
Folder magazynu przeniosłem na inną partycje i wiadomości są bezpieczne... |
... ja też pozostałem przy OE, jakoś mi nie spasował TB, mimo, że braciszek FF-a.
|
O altrnatywnych klientach pocztowych najwięcej dowiecie się tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=47093 @zYxMa: wybacz mi. |
Cytat:
pisze się KLIENTÓW a nie klijentów... |
ja podobnie jak Patrix uzywam Outlocka Expressa i nie widze potrzeby zmiany.... niech najlepiej o tym swiadczy to, ze ostatnio czyscilem dysk przez usuniecie starych wiadomosci pocztowych bo juz razem zajmowaly ponad 250mb i bylo ich ponad 1,500, najstarsze byly jeszcze z marca 2002....... i nic sie przez ten czas nie stalo ani otlockowi ani wiadomosciom (dwa razy przenosilem po reinstalce windy)
|
@Mily_ .... dobrze, że czuwasz nad moją ortografią...fajnie, że jeszcze są tacy ludzie... dzieki :)
|
faktem jest, że the bat to obecnie jeden z najlepszych i najbardziej zaawansowanych klijentów email.
no a przy tym nie jest tak dziurawy jak kiczowaty outlook (np. samoistnie otwiera linki do obrazków zawarte w mailach, wspaniałomyślnie potwierdzając w ten sposób, że dane konto jest używane :P ) |
No to bede jak narazie jedyny ktory uzywa INCREDIMAIL ;) Uzywam bo ma te wodotryski wszystkie i mozna ciekawe emaile z niego utworzyc z glosem dzwiekami animacjami itp... ;)
|
o bosh... sorry, jezeli Cię Frog urażę, ale najchętniej powystrzelałbym wszystkich którzy mają coś wspólnego z IM :P
No po prostu można bzika dostać jak się otrzyma taki _kolorowy_ mail ze _skaczacymi_ literkami... nie mówiąc o tym ile toto zajmuje... [eg. znajoma rozsyłała info o zaliczeniach.. tekstu w sumie na 3KB (z nagłówkami) a jej mail zajmował ... 150KB...] |
Cytat:
ps: Chyba jest nawet przyklejony topic o tej tematyce. |
Używałem The Bat, oraz Opery. Nie miałem z nimi kłopotów...
|
zarówno w przypadku FF tak i na stronce mooxa dostępne są wersje TB zoptymalizowane pod poszczególne procki. Fajnie :). Jednak klikając sobie i zasysając FF dotarłem do tego, że były wersje odpowiednie dla konkretnego języka [tudzież polskiego]. Wiem, że Zetoxa polacał instalować wersj angielską a potem odpowiednie spolszczenie. Okey. A jak się sprawa trzyma Thunderbirda ? Nie ukrywam, że w sumie angielska wersja mi nie przeszkadza, aczkolwiek polska by była mile widziana. CZy zatem jest jakieś spolszczenie Thunderbirda ?
|
proszę bardzo, oto spolszczenie TB :cool:
|
Zetoxa..no po prostu rewelacja :)
|
Więc nietoperzowiec wpadł i mówi że Debacik fajny jest :)
|
the bacik naprawdę jest fajny... ciężko mi porównywać, ale jest naprawdę fajny
|
Miałem (i mam) zainstalowanego TBirda i jest OK, duży plus to obsługa grup dyskusyjnych i RSS. Trudna jest tylko trochę konfiguracja - trzeba go oduczyć wysyłania wiadomości z jednego konta (jak ma się kilka), ale jednak pozostanę przy Bacie :)
Natomiast jeśli TBird poprawi kilka rzeczy, to nie wykluczam zmiany klienta. Bardzo mi się podoba "estetyka" Tbirda. |
Cytat:
Skad konkretnie mozna sciagnac te zoptymalizowane wersje? Bylem na tej stronce mooxa ale nie moge dojsc :| |
http://www.moox.ws/tech/mozilla/
na dole stronki masz do wyboru FF lub TB |
Dlaczego nie uzywam TheBata:
1) Jest platny. (poza tym zakup wersji 3 nie daje mozliwosci upgrade na wersje 4 w momencie kiedy sie pojawi, a jedynie zadje mozliwosc uzyskania rabatu - nie lubie placic, a 2 razy tym bardziej) 2) Robienie archiwum dziala kiepsko. Zrobilem sobie wspomniana archiwizacje w TheBat no i chcialem przywrocic kopie spowrotem. W momencie robienia kopii Bat byl na D: a jak chcialem go przywrocic to byl tylko dysk C: . Niestety mechanizm przywracania archiwum bata dziala tak ze probuje sie rozpakowywac do miejsca w ktorym Bat byl poprzednio i operacja sie nie udala. Teraz uzywam Thunderbirda. Ogolnie podoba mi sie - to jest to czego szukalem. Z rzeczy ktorych sie nie spodziewalem a milo mnie zaskoczyly, to automatyczny import dotychczasowych wiadomosci z OE (tu odpowiedz na pytanie z poczatku tematu - te odebrane na dole to folder zimportowany z OE, a odebrane na gorze to zwykly folder Thundera) i dosc inteligentny system blokowania. Jedna rzecz w Thunderbirdzie byla minusem - jak ktos juz wczesniej napisal, przy korzystaniu z kilku kont trzeba je wszystkie odpowiednio poprzestawiac, ale jak sie to juz raz zrobi to potem jest juz tylko z gorki :) |
Cytat:
Mozecie mi jeszcze powiedziec czym roznia sie wersje M1, M2 i M3 (release i trunk)? Ktora z nich bedzie zoptymalizowana pod AMD? |
http://www.moox.ws/tech/mozilla/mdefs.htm
tu masz dokładnie rozpisane |
Cytat:
Ad.2) dziwne ja nie miałem takiego problemu - chociaż miałem inny nie chciał mi przywrócić wszystkich folderów i niektóre musiałem ręcznie ale mimo szczerych chęci i poświęcenia mnóstwa czasu nie udało mi się znaleźć programu darmowego, mającego możliwości thebata jedyny zbliżony to gołąbek (projekt niestety zaniechany) a w tbirdzie wszystko jest na opak (a to wysyłanie z jednego smtp jest w/g głupią opcją) jak ktoś zna program, który
|
... eech majonez, nie chciało ci sie poszukać, jest w TB wysyłanie poczty z indywidualnego smtp dla każdego konta :cool: :cool: również przechowywanie wiadomości w odrębnym katalogu dla każdego konta istnieje w TB tylko poszukać :cool: , kodowanie w polskich znaczkach też jest.
|
Od dłużeszego czasu mam Incredi Mail'a i jak dla mnie jest :spoko:
Wodotrysków można nie używać ;) Jedyna wada - nie ma kodowania polskich znaczków, tzn są kombinacje żeby je mieć, ale czasem maile przychodzące zamiast polskich krzaczków zawierają inne. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
... dla użytkowników ThunderBird'a, jest bardzo użyteczne rozszerzenie, które po zainstalowaniu daje opcję about:config taką jak w FF. Pojawia się ona w menu Narzędzia.
|
Cytat:
|
hasła na uruchomienie programu chyba nie ma, ale jest hasło główne na uruchomienie wszystkich skrzynek,
menu Narzędzia\opcje\zaawansowane\zachowane hasła i tam jest przycisk "główne hasło" |
Cytat:
sprawdze jeszcze raz ale chyba ciezko bedzie mi sie przestawic na TBirda :) poza tym jezeli bedzie bat 3 w KS to nie ma szans :) |
na prośbę userów kleimy ;)
|
rozczarowałem się w KS jest thebat 3 home ale trial 30 dni :(
a już sobie pazurki ostrzyłem |
hmm.. ale to mialo byc w numerze ktory wyjdze 9 lutego i mial to byc KS _ekspert_... bo podobno w styczniowym KS zwyklym byla wersja trialowa faktycznie...
|
... jest fajne rozszerzenie do Thunderbirda dające widok książki adresowej w głównym oknie, tak jak w Outlooku, brakowało mi tego.
|
Cytat:
hmm... wlasnie testuje Thunderbirda i zaczyna mi sie coraz bardziej podobac :piwo: do zmiany pozostalo juz tylko GG ale z tym jakos nie moge sie przelamac ;) :piwo: |
Cytat:
----- EDIT Ten Thunderbird to tylko część Mozilli, czy można go też zainstalować osobno? |
Cytat:
|
a jest jakas wtyczka do Thunderbirda zeby minimalizowac do zasobnika a nie na pasek ???
edit: znalazlem tray |
Cytat:
|
Cytat:
:piwo: @ Lwiczek Udziwniony interfejs? Czemu? Fakt, że od gadu trochę się różni, ale jak dla mnie, poza małymi może drobiazgami, sprawuje się świetnie :) |
U mnie też zostało tylko GG do którego zmiany brak motywacji.
Teraz brakuje tylko topicu "Alternatywne komunikatory" :) |
Cytat:
..::Update::.. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=45038 |
Witam jak w Thunderbirdzie wlacze dodawanie podpisu to gdy chce stworzyc nowa wiadmoosc to nad podpisem dodawane sa takie kreski "--". Czy ktos moze wie jak zrobic zeby byly nizej albo wogole wylaczyc dodawanie ich??
|
@andrzejj9
uzyje kolokwializmu, ale o tej porze nic lepszego mi do glowy nie przychodzi ;) A wiec jest tam 'naciapciane' tak ze ciezko sie zorientowac... Preferuje umiarkowane stonowanie konnekta... jest piękny, ale nie tak upstrzony jak karnwał w rio ;] |
Cytat:
|
Heh... wiedzialem ze odwiedzanie forum o takiej porze to nie byl dobry pomysl ;] A teraz do rzeczy:
W konnekcie mam prosta liste kontaktow z opisami wtapiajacymi sie w tlo z boku nazwy kontaktu i wszystko jesz przejrzyste i czytelne. Podobnie okno rozmowy. Uzywam styli css i wyglada przeslicznie - jest wyroznione kto mowi i czy nie jest to 'wiadomosc systemowa'. Toolbar tez jest ergonomiczny bo miesci sie w jednej linii i zawiera wszystko co potrzeba... W przypadku AQQ lista kontaktow jest niebotycznych rozmiarow, bo oczywiscie trzeba na niej umiejsci avatarka, wszytkie informacje o kontakcie [ktore w Konnekcie mam w tipie ;)] no i jest to niepraktyczne, bo zeby zobaczyc wszystkie statusy lub zagadac do konkretnej osoby musze przesuwac liste... wiem, moge sobie zrobic grupy jak w konnekcie, ale tu musialbym ich miec duzo wiecej z powodu ktory podalem wczesniej... No i jeszcze okno rozmowy w AQQ - nie jest rozwiazane zbyt ergonomicznie... ma sie wrazenie, ze autorzy chcieli umiescic tam wszytko rozrzucajac elementy bez ladu i skaldu [MOJA OPINIA!]. No i na koniec - skorki... jestem bardzo negatywnie nastawiony do tego co mamy w AQQ, bo duzo bardziej odpowiada mi model z K gdzie program dostosowywuje sie do wystroju systemu [a ma VisualStyle'a do Win ktory mi bardzo odpowiada] a nie tak jak w AQQ musze szukac przycisku do zamykania okna [skorka domyslna ;)]. Pozatym Konnekt jest bardziej rozbudowany, mimo ze nie ma natywnej obslugi icq cociazby... [ale jest jabber, wiec problemu wiekszego nie mia]. Tak jak juz pisalem - mnie AQQ nie przypadlo do gustu [ale z kolei mam ten gust lokko dziwny ;)], jednakze jezeli komus polecam konnekta a ten mu sie nie spodoba to potem automatem polecam AQQ [byleby odciagnac delikwenta od GyGy ;)]. |
@Lwiczek chyba pomyliles Topic. Bo ten jest o klientach pocztowych a nie o komunikatorach;)
|
Cytat:
Konnekta może w najbliższym czasie wypróbuję, bo mimo, że jestem z AQQ raczej zadowolony, to nie używam go jeszcze tyle, żeby całkowicie się do niego przyzwyczaić. Może rzeczywiście jest coś innego, lepszego. |
wiecie może, jak w the bat ustwić kodowanie wiadomości na utf-8?
|
Cytat:
|
@_@ndy
Wiem, wiem... ale taki watek sie wywiazał i co zrobic ;] Btw. moze admini mogą wyciąć te kilka wiadomości i przenieść do stosownego tematu? @andrzejj9 Z tego co zauwazyłem, AQQ nie jest az tak bogady w opcje jak Konnekt... i to mnie najbardziej boli... Z drugiej strony taka miranda też nie przypadła mi do gustu ... chyba dlatego, że ma znów za dużo opcji ;] |
Cytat:
|
używam teraz skype razem z aqq i jest mi dobrze.
wracając do tematu - w the bat! jest fajna wtyczka BayesIt! troche trudna w konfiguracji (na stronie producenta the bat jest opis co i jak) ale za to bezbłędnie łapie mi spam. |
mam problem z the bat!
Podczas wysyłania załącznika (konto na o2) serwer daje error "end data with <i tu jakieś znaczniki><jakiśznacznik> raz jest ten bląd raz akurat nie pamiętam co to były za znaczniki |
mam problem z the bat!
Podczas wysyłania załącznika (z o2 na o2) serwer daje error "data with <CR><LF>.<CR><LF> "raz jest ten bląd raz nie. |
Hmm... co do wtyczki, to nie jest ona wlasciwie trudna w konfiguracji... ale zgadza sie - tez nine mam problemu ze spamem [chociaz ostatnio mam lakko wrzujacacy... powiedzmy ze problem... otoz co jakis czas dostaje puste maile... no i BayesIT tego nie wylapuje :/]. Pozatym afaik ThunderBird tez uzywa metod Bayesa :)
A co do błędu, to afaik jak na razie nie wiadomo czemu się on pojawia ;) No ale ja go uświadczyłem tylko na onecie... za to na o2 moge wysylac nawet i ~60MB i go nie ma... dziwne :/ |
Wie ktoś może jak założyć hasło na the bat??
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale właśnie przyszło mi coś do głowy. Może jest jakiś program, który zajmuje się uruchamianiem innych? Widziałbym to w ten sposób, że masz w nim pliki startowe do odpowiednich programów, ale żeby je uruchomić (a nie możesz tego zrobić bez programu), musisz wpisać hasło do danego z nich. Wydaje mi się, że nie byłoby to trudne w realizacji. Może zresztą już coś takiego istnieje? |
Cytat:
A ja chciałbym żeby to było tak jak w gg że bez wpisania loginu i hasłą nie masz dostępu do programu. A co do twojego pomysłu to nie wiem czy cos takiego istnieje. |
Cytat:
zerknij na thebat.pl i pobierz podrecznik tam jest naskrobane wszystko ja niestety nie mam teraz czasu wytlumaczyc co i jak |
Cytat:
|
Cytat:
|
pojawiła się nowa wersja ThunderBird'a 1.0.2
http://beta.aviary.pl/thunderbird/ |
Co to jest za program ? ;)
|
Czy jest mozliwe, zeby w Thunderbird ustwiac odpowiadanie tak, ze by najstarsza wiadomosc byla na samym dole, a ta ktora aktualnie piszemy na samej gorze? - tak jak jest to w outlooku
|
tak samo jak w Outlooku, klikasz w górną belkę i sortujesz albo według Tematu, nadawcy lub daty.
|
Cytat:
Jesli odpowiadam na maila (Re: ) to jego tresc tez jest widoczna - w outlooku dopisuje sie nad wiadomoscia starsza, a w TB pod... i zeby osoba ktora dostanie tego maila mogla przeczytac ostatnia odpowiedz, musi zjechac na sam dol. O to mi chodzi |
może ktoś wie gdzie się uwierzytelnia konto w Thunderbirdzie . albo gdzie mogę dostać jakąś pomoc do niego po posku ???
|
Thunderbird i konta pocztowe
Jak zrobić aby dla każdego konta pocztowego była osobna grupa folderów (tak jak w The Bat!)???
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=47135 |
Cytat:
|
czemu nie moge wyslac w zaloczniku pliku o rozmiarze 2,2 MB ???
|
bo taki masz limit na koncie pocztowym ???
|
Thunderbird 1.0.2 PL jest juz oficjalnie dostepny na www.thunderbird.pl
co nowego? oczywiscie poprawki bezpieczenstwa :) |
a propos thunderbirda - przesiadlem sie na jednym komie na niego z bata i calkiem calkiem :) uzywam od miesiaca gdzies i mam pytanko - po reinstalacji zaimportuje mi wsio ladnie tak jak bat po wskazaniu folderu czy trzeba mu wsio ustawiac od nowa? a moze przed formatem trzeba jkaies pliki zarchiwizowac/cos exportowac czy co tam jeszcze?
|
zaimportuje ci i hasła i konta bezbłędnie, a najlepiej zarchiwizuj sobie cały katalog Profiles z Document and Setting, po reinstalce wrzucisz go na swoje miejsce i będzie OK.
|
Cytat:
|
dzieki :) tak sie zastanawialem, a teraz juz nie bede :)
MozBackup tez przetestuje - moze unikne dzieki temu troche klikania |
A ja się ostatnio przerzuciłem na klienta pocztowego wbudowanego w moją legalną (ale się chwale :P ) Opere 8. I jestem niezmiernie zadowolony. A outlooka w życiu nie używałem i nie mam najmniejszego zamiaru :>
Sorki za oftop, ale nie moglem sie powstrzymac :) |
Czesc, czy jest mozliwosc wylaczenia splash screena w The Bat?
|
uruchamiaj TB! z parametrem " /nologo"
|
Cytat:
|
The Bat! 3.01 Professional PL za 9.90 zł
Dla informacji:
W nowym Ekspercie jest pełna wersja The Bat! 3.01 Professional PL , którą można używać do celów komercyjnych |
Witam.
Czy w programie 40tude Dialog jest coś takiego jak kosz, tzn. jeżeli usunąłem wiadomości czy one się gdzieś zapisują?? W OE jest coś takiego??? Pozdrawiam IF. |
Jak zrobić w The Bat 3.0.x aby wiadomości były domyślnie otwierane jako HTML [jeżeli zostały tak zredagowane, zwykły tekst + HTML].
Troche zamotałem;) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:25. |