![]() |
Jak w Thunderbirdzie (od teraz ma "wbudowanego" Lightinga) wydrukować kalendarz bez weekendów?
|
Mozilla nie rozwija Thunderbirda od 2007 roku.
http://www.techweb.com/news/20120160...-the-boot.html Pewnie ktoś go przejmie. Open Sourceowe programy tej wielkości rzadko giną bez wieści. Może nazwa się zmieni. Ja tam się nie przejmuje, dopóki nowe wersje będą w repozytorium :) A stara też jeszcze działa. A co do Office to po co mi to? Mam w pracy tam gdzie jego miejsce. |
Cytat:
|
Cytat:
|
@Patrix
I co Ci po tych ziro dejach? Atakuje cie ktoś? W HTML zaszyje zło (ja tam mam wyłączony ;])? Nadal będzie królować POP3, SMTP, IMAP, SSL, TLS, GPG, B64 Miną długie lata zanim obecna wersja się przeterminuje. A poza tym jest The Bat. ;] Cytat:
|
Cytat:
Przecież nie będą tylko 0dayów łatać. A nawet gdyby tylko to to program i tak zdechnie śmiercią naturalną, zrobi się skamieliną, to tak jakbyś teraz użył OE. |
Z tym co już masz nie będzie działo się nic.
|
Cytat:
Ja prywatnie dopiero niedawno wymieniłem Office 2007... to masz za chwilkę 9 lat, więc jestem do przodu z moją filozofią. Dlatego chmura to dla mnie wtopa. Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Co innego jak nie masz pakietu Office, lub nie masz tego programu to w tedy bez sens, tu się zgodzę... Wracając do tematu pakietu Office, uważasz, że 200 zł to drogo jak za cały pakiet? Zauważ, że wersja bez subskrypcji wychodzi drożej i to znacznie licząc w tym samym okresie czasu. Weźmy tu np. wersję Home and Business - czyli 900 zł, wersja z subskrypcją 200 zł czyli starcza na uwaga 4 lata i zostaje nam jeszcze 100 zł w kieszeni |
no właśnie, firefoxa spokojnie zastąpiłem,
ale thunderbirda za chiny sobie nie wyobrażam zastąpić czymś innym :sciana: |
Piszesz o systemowym Outlook Express? Używałem bardzo dawno temu za czasów XP.
Przestał mi odpowiadać dość szybko. Office 200,-/rok? Chmura to kolejna wtopa. MS Outlook w domu to lekka przesada moim zdaniem. |
Cytat:
Mowa o użytkownikach prywatnych... 80% piratów nawet mając pirackiego Office, to go nie wykorzystuje, mają by mieć... do pisania wypracowań w szkole starczy LibreOffice, co innego świat biznesowy, tam bez Office ani rusz... |
Reszta ma outlooka... chyba z cukierkiem :P
Interfejs webowy jest do dupy, jestem widać staroświecki :) Dziwne, że są tacy pewni tej filozofii - to właśnie Firefoxa mógłbym sobie wyobrazić czym zastąpię już teraz, Thunderbirda niezbyt. |
Bo tak naprawę 80% społeczeństwa korzysta z interfejsu webowego, reszta ma Outlooka
|
Cytat:
|
bardzo smutny njus :'(
Mozilla porzuca najlepszy program pocztowy na świecie :'(:'( http://technologie.gazeta.pl/interne....html#BoxBizCz |
Gdyby ktoś chciał N1 https://invite.nylas.com/download/68...d7b314c877db7f
|
mawiają raz w pupę to nie pe***, znaczy się giej...
|
taa, instrumenty wyciągnie... nie wiem ale ja jestem hetero :P
|
Czas ucieka - jak weekend nie będzie to lazaret - a Grzeniu już się niecierpliwi :szczerb:
|
A tak. Ale to nie wszystko żeby działało. Ma też swoje bardzo ukryte wady w prównaniu do wysyłania via web gmail.
Ale nie wszystkim będą one przeszkadzać i nie każdy potrafi to sprawdzić. W weekend porobię screenów i o tym napiszę. |
Niech zgadnę użyłeś funkcji tożsamości? :)
|
Co sobie wygotowujesz? :O
|
Dawaj go! Sanitariusz Ed z siostrą Jarson czekają na izbie przyjęć.
A ja już wygotowuję instrumentarium. |
Cytat:
Jak się spróbujesz wymigać - to wycieczka do lazaretu... a tam już Grzeniu zrobi porządek :D |
Niee chce mi się cenzurować adresów :P Cierpliwości, napiszę :P
|
Cytat:
|
Przy okazji napisze...
mialem "chwile" klikania :P Z sensem tego w 2 zdaniach nie ogarne. |
To tajne :szczerb:
|
A podzielisz sie jak to rozwiazales?
|
Ok już wyczaiłem :]
|
Heja mam pytanie.
Są skrzynie (dalej będą zwane skrótowo a, b, c): - a@onet.pl - b@onet.pl - c@gmail.com Pod C mam podpięte skrzynki A oraz B - czyli mogę odbierać i wysyłać pocztę (zarządzać) obiema skrzyniami z poziomu C. Czyli druga osoba dostanie maila z adresu A lub B mimo, że wysłałem go z C (tak można skonfigurować web gmail). Moje pytanie brzmi czy w ten sam sposób mogę skonfigurować lokalnego klienta pocztowego (np. Thunderbird)? Aby wybrać SMTP z którego chcę wysłać maila (A lub B) ale aby to wyszło przez C? Chodzi o to, że całe archiwum poczty jest na C a skrzynki A i B stanowią jedynie osobną tożsamość. Skrzynki A i B są skonfigurowane aby nie zostawiały swojej historii odebrane/wysłane, zatem na prawdę wszystko jest na C. |
Kurcze no, nie działa. O co tutaj chodzi? :hmm:
|
sprawdziłem, działa bez problemu na domyślnych... konto imap oczywiście
takie są domyślne działające ustawienia imap przychodzące server: imap.gmail.com port 993 bezp. poł. tls uwierz. auto (auth plain) wychodzące server: smtp.gmail.com port: 587 bezp poł. tls uwierz. auto |
Czy ktoś potrafi skonfigurować tę j*ą Opera Mail żeby współpracowała z guglem? Bo już dostaję białej gorączki. ;)
Za Chiny ludowe nie chce się łączyć z gmailem, o wysyłaniu już nie wspominając. A nie można nigdzie podejrzeć odpowiedzi serwera, więc nawet nie wiem co się dzieje. Ten sam konfig działa w Thunderbirdzie... Może nie taki sam bo nie ma nigdzie do wyboru StartTLS, jest tylko samo TLS. Potrzebuję tego dla kogoś, sam dla siebie bym się tym nie katował. ;p |
Ed, albo my mieliśmy wyjątkowe szczęście i nam dobrze skonfigurowało z automatu...
|
A... Czyli nie działa u ludzi z manią prześladowczą. :rotfl: :P
|
Właśnie... tyle w sprawie automatyzacji zachwalanej.
|
Dobra, działa. Domyślnie to sobie właśnie tak powybierał porty, że nie działa... :P Dopiero po Patrixowemu 465 zatrybił.
Cytat:
|
Konfigurować Thunderbirda należało jakieś 5-7 lat temu, podawało się wszystko, teraz pełna automatyzacja.
|
Jak pamiętam, to zainstalowałem TB, podałem mu loginy i hasła i na tym koniec, działało od razu. Ale to było jakoś na wiosnę, jak mi siostra system zabiła.
|
Cytat:
|
Cytat:
Jak zaczniesz mieć kontakt z drugą*stroną jak z klientem to się*przekonasz, że bardzo duża część społeczeństwa to *****e, które mają problem z analizą treści która im się pojawia pod nosem na ekranie. @Biedroń od tylu lat używam TB jako klienta poczty na komputerze stacjonarnym i teraz laptopie i nigdy nie miałem takich problemów jak ty. Jak Ty to robisz? :D |
Thunderbird sam pobiera ustawienia odnośnie pop, imap i smtp najpopularniejszych dostawców usług pocztowych.
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 68490 |
Nie patrzyłem ponieważ nie przyszło mi do głowy nawet, że taki numer mogą odwalić, a webmaila traktuje jak dopust boży, więc nie zwracałem uwagi co mam tam w tej skrzynce. Zalogowałem się tylko po to aby wykluczyć wpisywany zły login/hasło.
|
A fakt, teraz przeczytałem, żadnego maila z supportu nie otrzymałeś, że ktoś CI się na konto próbuje "włamać"? Może być w spamie:(
|
Już napisałem, że działa. ;) Trzeba było włączyć rzekomo niebezpieczne aplikacje.
- - - O, to następna zagadka. Wysyłka nie działa. Arghhh! ;] smtp.gmail.com 587 TLS/SSL normalne hasło |
Biedron, musisz w panelu web włączyć protokół pop, pewnie masz wyłączony. Używasz uwierzytelniania dwuskładnikowego? Jeśli tak to musisz wygenerować token i ten token wpisać jako hasło do TB (sprawa jednorazowa). Od lat używam TB z kontem googla, działa bdb.
|
Teraz działa? Swoją drogą nerwicy idzie dostać z tym googlowym sposobem myślenia, że wszyscy użytkownicy to d*b*l*.
Mam nadzieje że określeniem "d*b*l*" nie obraziłem nikogo, chciałem tylko zobrazować tą sytuacje. O fajnie cenzura działa. |
Cytat:
|
Cytat:
Tu o tym napisali:( |
Dobra, wlazłem tam gdzie mi polecił revolver0 i widzę takie strachy: ;]
"Ktoś zna Twoje hasło. Logowanie zostało zablokowane przez Google." Ale nie widzę z kolei opcji ze screenshotu. - -- Znalazłem, teraz działa. Ale gówno z tego Google. ;] Za Chiny ludowe bym tego nie znalazł i się nie domyślił... Ciekawe tylko co mają na myśli: "aplikacje mniej bezpieczne", pewnie wszystkie inne niż Google'owe... :> |
To może za to nie działa
|
Cytat:
Cytat:
Włączony mam "POP dla całej poczty". |
Kurdę, jak znajdę dam właściwego linka:((
Mnie takie coś wywaliło musiałem tu zaznaczyć że zezwalam.... http://1.bp.blogspot.com/-8EpPZe_jvp...y-update-3.png |
Mi TB z googlemi ładnie się łączy. Gorzej mam z interią, co chwilę problem z hasłem. Obecnie testuję batmana. Zobaczymy czy się sprawdzi...
|
U mnie działa bez kombinacji...masz imap włączony?
|
Berionie w koncie googla zaznaczyłeś by łączyć się za pomocą "innych programów"? Klik
|
Postanowiłem dać szansę Thunderbirdowi i spiąć go z kontem Gugla. I jak zwykle ściana. ;) W ogóle nie chce się połączyć, twierdzi, że:
Cytat:
995 SSL normal password Przez www przyjmuje login i hasło, więc są na pewno ok (jak login próbowałem zarówno <nazwa>@gmail.com jak i <nazwa>). Takie same ustawienia w The Bat i działa... Ma ktoś pomysł co może być nie tak? |
Poczta o2 IMAP w thunderbidzie.
Ja mam inne problemy z TB. Mianowicie, jak wysyłam pocztę z załącznikiem to wyskakuje błąd, że nie udało się jej skopiować do wiadomości wysłanych. Mam dwie skrzynki w TB, o2 i gmail. Z gmailem nie mam problemów.
Ogólnie o2 dziwnie działa na TB. U znajomego, który też ma o2 i gmaila w TB (IMAP) |
przez weba też nie da się zalogować...
|
Może certyfikat stracił ważność i wystawili selfsigned? Zamieść jakieś obszerniejsze logi z procesu logowania do poczty.
|
Po mojej stronie problem to też nie jest, bo działało na TB przez lata ... WTF ? :(
Wysyłam normalnie przez to konto i dochodzi na inną skrzynię, POP nawala! |
Działa codziennie i bez problemów, więc raczej nie jest to problem samej domeny.
|
Ma ktoś pocztę w darmowej (starej) domenie @poczta.onet.pl ?
Od kawałka czasu nęka mnie Cytat:
Tu "chyba" też zauważyli: http://pocztaplus.onet.pl/pomoc/foru...ZvcnVtMDAxLmpz |
Jeśli masz na myśli pierwszy post, to czytałem to już wcześniej. Ale mi nie zależy na robieniu tego z poziomu programu, bo chcę ustawić automatyczne kopie z użyciem programu zewnętrznego (cykliczne wgrywanie na serwer ftp).
Zrobiłem zresztą na próbę z programu i jest mniej danych niż w całym wspomnianym katalogu, ale więcej niż w samym podkatalogu. Stąd wątpliwości. |
|
Orientuje się ktoś, czy chcąc zrobić kopię mailii w Windows Live Mail wystarczy skopiować zawartość folderu z nazwą konta (który znajduje się w: C:\Users\andrew\AppData\Local\Microsoft\Windows Live Mail ), czy trzeba cały katalog "Windows Live Mail" ?
Teoretycznie wydaje się, że wszystkie maile są tylko w tym podkatalogu, ale nie jestem pewien odnośnie załaczników.. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czyli musi mi mieszać na serwerze?
|
Raczej tak.
To ktos jeszcze korzysta z POP3? |
Cytat:
???? imap? |
Aż wstyd się przyznać ale dopiero w dniu dzisiejszym postanowiłem zainstalować Thunderbirda. Wszystko pięknie śmiga, bardzo mi się podoba - ale dlaczego on mi tworzy te same foldery na serwerze? :(
|
Jakbys nie zauwazyla tak temat nazywal sie kilka lat temu, ale rada starszych doszla (slusznie zreszta) ze "klienty" to kaleczenie jezyka polskiego na calej linii. Nazwa tematu jest wiec poprawna.
|
Cytat:
|
Tzn. co, źle jest, bo już nie wiem :szczerb:.
|
Edytor tekstu - edytory tekstu (nie edytorzy). :mruga:
|
Cytat:
http://www.dobreprogramy.pl/Klienty-...indows,17.html |
Alternatywne klienty pocztowe ? Przecież to zależy od odmiany całego zdania :P
|
Macie błąd w temacie :P Klienty nie klienci ;)
|
Patrixu nic tak?
Nic? Samozadowolenie? |
Nie mam zamiaru nic sprawdzać,
używam to co mi pasuje teraz, z tymi wtyczkami, które mi pasują teraz. Maile odbiera i wysyła nic więcej nie trzeba, a bugi fixują i się to chwali. :] Można nawet powiedzieć, że mam wersję aktualną! :P |
Ale to tylko bugfix. Nowa jest wersja 7 na nowym mocno ulepszonym Gecko7 :)
A sprawdzałeś Seamonkey? |
Nowa wersja, 3.1.15 !
Cytat:
|
Cytat:
https://addons.mozilla.org/en-US/fir...lity-reporter/ |
Dawno nie pisałem, aktualnie poszukuję jakiegoś fajnego programu pocztowego. szczerze mówiąc bardzo mi pasuje the bat!. Niestety wiesza się niemiłosiernie przy odświeżaniu IMAP, po restarcie wygląd 3 pionowych kolumn - zostają 2.
Poszukuję czegoś, w czym łatwo dodam 5 różnych kont, i dla każdego zdefiniuję oddzielne szablony wiadomości. Dodam że thunderbird śmiga że aż miło, jednak dodatki nie chcą mi w żaden sposób zacząć działać |
Powiedzmy sobie szczerze: Thunderbird to kobyła.
Ale dobra kobyła i przy szybkim komputerze problemów nie robi. Wygodny i skuteczny, a ze pożre 100MB pamieci w zasadzie mi bez różnicy - bo i tak odpalam go tylko czasami (a Chromium potrafi zjeść 2GB - takie czasy). Jednak jeżeli ktoś chce coś lekkiego to musi poszukać dalej. Ja się bym przyjrzał Claws Mail, ale mi sie nie chce :) Nawiasem mówiąc Chrom(e/ium) za użycie pamieci powinno dostać jakiegoś antynobla. To najbardziej wymagająca aplikacja jaką mam :sciana:. |
Cytat:
|
Cytat:
Bo znowu będzie, że narzekam na wszystko, co związane z Win 7 :> U mnie jest tak samo. Cały czas mnie ta 'mułowatość' drażni w tym programie. W OE wszystko chodziło błyskawicznie. Tu.. zmiana wyświetlanego folderu, kasowanie wiadomości, czy - o zgrozo - utworzenie nowej, to długie ułamki sekund, które sprawiają, że tylko czekam, aż program zareaguje na komendę.. Do cholery - przy procesorze i7-720 czynności nie wymagające więcej niż 100MHz nie powinny działać z opóźnieniem! Niestety najwyraźniej nie da się z tym nic zrobić i powoli myślę o alternatywie. Ale szczerze mówiąc tak od dłuższego czasu nie mogę nic sensownego znaleźć... Nie mogę nie wykorzystać okazji - Win 7 też jest podobnie mułowaty (choć nie aż tak) ;) |
Ad.2)
Używam TB od wczesnych wersji i nie przejmowałem się tym co piszą w gazetach, długo używałem OE, potem próbowałem przekonać się do The Bat, i nareszcie ulga (na długie lata) po znalezieniu TB ... |
Używam Poczta systemu Windows Live z Windows 7. Czy tylko u mnie program się przycina przy zwykłym kliknięciu na wiadomość? Program jest strasznie mułowaty.. Do szybkości Outlooka Express i zwykłego Outlooka mu dużo brakuje..
Pytanie nr dwa - czy Thunderbird nie jest już takim mułem jak kiedyś? Poprawili zarządzanie pamięcią? Pamiętam nawet artykuły w prasie komputerowej zarzucające produktowi Mozilli ociężałość i szereg innych błędów.. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Niestety, ale pozostanę przy swojej racji. |
Nowa wersja programu Thunderbird oznaczona numerkiem 3.1.14
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
edit. Niestety ale pozostanę przy swojej racji, a w trybie zgodności z XP nie będę tego uruchamiać... Załącznik 58132 |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:34. |