Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Optymalna nagrywarka DVD. (https://forum.cdrinfo.pl/f15/optymalna-nagrywarka-dvd-48644/)

Dorian 16.03.2005 19:59

Bardzo mądry wybór. Sam mam Nec'a i pali dosłownie wszystko. Jako właściciel kilku nagrywarek LG w przeszłości jestem zupełnie zrażony do tej firmy. Gratuluję dobrego i słusznego wyboru. Niech Ci Nec służy.

Monica 16.03.2005 19:52

Cytat:

Napisany przez shadow_
No i kupiłem Nec'a 3520.
Jestem mile zaskoczony (bardzo cichy) i dobrze pali. Płytki śmigają na Emperorze 2 bez problemów :)

Pozdrawiam

Gratulacje z powodu mądrego wyboru, też kupiłam ten model i jest rewelacyjny.Pozdrawiam szczególnie "Necowców" :) :serdusz:

shadow_ 16.03.2005 19:01

Cytat:

Napisany przez kataryniarz
Tyyyle pisania Benq-LG, tyle czytania Benq-LG... i wybral nec-a :blee:

;)

No jakoś tak wyszło :)

Ważne że jestem zadowolony :)

kataryniarz 16.03.2005 18:57

Cytat:

Napisany przez shadow_
No i kupiłem Nec'a 3520.
Jestem mile zaskoczony (bardzo cichy) i dobrze pali. Płytki śmigają na Emperorze 2 bez problemów :)

Pozdrawiam

Tyyyle pisania Benq-LG, tyle czytania Benq-LG... i wybral nec-a :blee:

;)

nowak 16.03.2005 17:18

LG-4163 to jest to

Mam to coś od 2 tygodni, palę kilka razy dziennie i nic jeszcze nie wtrzuciłem do kosza, nawet Esperanze i Mediastory wypalają się i śmigają w stacjonarce. Z czystym sumieniem polecam.

shadow_ 16.03.2005 16:50

No i kupiłem Nec'a 3520.

Pozdrawiam

DonPablo 13.03.2005 22:42

Ja od tygodnia mam Nec'a 3520a i jestem zadowolony. Nagrałem już ze 20 płytek DVD i wszystkie śmigają i na kompie i na stacjonarce. Podobnie sprawa ma się z CD. Co prawda używam tylko DVD TDK+ ale są już dosyć tanie. W porównaniu do mojego combo LG - NEC jest całkiem cichy. CD nagrywa x32 - ale nowy firmware rozwiązuje ten problem.

satcom 13.03.2005 17:18

Cytat:

Napisany przez shadow_
A więc. ;)

Jutro jadę po nagrywarkę.
Po przestudiowaniu wielu testów i forów doszedłem do wyboru między.

- LG 4136B OEM (234 zł)
- NEC 3520A OEM (262 zł)

Co kupić ? Wysilcie się jeszcze raz i doradzcie.
Inne nagrywarki już nie wchodzą w gre.

Pozdrawiam :cool:

Tydzień temu stałem przed takim samym problemem. Już chciałem brać NECa, ale po przeczytaniu wielu postów o problemach z tą nagrywarką dałem spokój.
Z LG nie ma takich "przebojów", chciaż sprzedaje się go pewnie więcej.
Ostatecznie kupiłem LG i jestem zadowolony ( :spoko: )

kowanski 13.03.2005 14:45

Cytat:

Napisany przez shadow_
A więc. ;)

- LG 4136B OEM (234 zł)
- NEC 3520A OEM (262 zł)

NEC-3520 - lepsze wsparcie ze strony biosów, ma możliwość zapisu DVD-DL i w niedługim czasie możliwość testowania jakości nagranych płyt:)
Cena tej nagrywarki we Wrocku to 239 zł :)

shadow_ 13.03.2005 14:33

A więc. ;)

- LG 4136B OEM (234 zł)
- NEC 3520A OEM (262 zł)

loki7777 12.03.2005 08:56

Nie nie bedzie

shadow_ 11.03.2005 22:37

I jak sie nagra w iso albo w kilku plikach to niebedzie roznicy w odtwarzaniu ?

loki7777 11.03.2005 00:13

Cytat:

Napisany przez shadow_
Pozyczylem na kilka dni Neca 3520. Chcem nagrac film Ostatni samuraj i Rybki z Ferajny. Sciagnalem z DC osiedlowego te 2 filmy zgrywane z oryginalnej płyty DVD. Filmy zajmuje po 4.3 gb z kawalkiem. Jest tylko jeden problem. Jeden film jest w kilku plikach a drugi w jednym.

1. Co to jest ?
2. Jak nagrac te pliki ?

OSTATNI SAMURAJ -
[IMG]ftp://shd@ftp.webpark.pl/samuraj.jpg[/IMG]

RYBKI Z FERAJNY -
[IMG]ftp://shd@ftp.webpark.pl/ferajna.jpg[/IMG]

Fajnie ze wkleiles obrazek, ale nie da sie wejsc, drugi film pewnie bedzie iso czyli obraz, a pierwszy to samo co w obrazie , tylko ze w katalogach audio_ts i video_ts, audio jest pusty, oba da sie wypalic clonemdvd lub nero

Oktawian89 10.03.2005 21:45

ja jzu za pare dni kopuje LG 4163B !! , do nec'a nie jestem przekonany a benq to juz wogule :D , no ale zawsz mozna sobie kupic szajsunga tzn. samsunga :D

shadow_ 10.03.2005 20:39

Pozyczylem na kilka dni Neca 3520. Chcem nagrac film Ostatni samuraj i Rybki z Ferajny. Sciagnalem z DC osiedlowego te 2 filmy zgrywane z oryginalnej płyty DVD. Filmy zajmuje po 4.3 gb z kawalkiem. Jest tylko jeden problem. Jeden film jest w kilku plikach a drugi w jednym.

1. Co to jest ?
2. Jak nagrac te pliki ?

OSTATNI SAMURAJ -
[IMG]ftp://shd@ftp.webpark.pl/samuraj.jpg[/IMG]

RYBKI Z FERAJNY -
[IMG]ftp://shd@ftp.webpark.pl/ferajna.jpg[/IMG]

Monica 09.03.2005 16:00

:wow: Tylko Nec 3520!

loki7777 09.03.2005 12:07

Ja tama titanium dvd+r sobie chwale, pod spodem sa HP:)I nagrywaja sie wysmienicie

VIZZARD 09.03.2005 10:41

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez shadow_
Widze ze temat zszedł zupełnie na off'a:)

A więc ponawiam swoje pytanie.
Do kupna nagrywarki mam jeszcze 2 tygodnie. (kupuje ja na świeta) więc moze cos sie jeszcze moze zmienic.

Piszcie !

Pozdrawiam

Tam od razu na :offtopic:

Proszę bardzo!

A propos nagrywarki i a propos Datexów :czytaj:

Jeszcze cieplutki

Datex DVD+R x4 burn x8 1620B7U9

DanielP 09.03.2005 10:29

No przeciez oczywiscie ze BENQ !
Jeszcze sie zastanawiasz :)

shadow_ 09.03.2005 10:22

Cytat:

Jak wielu tutaj zastanawiam się nad nagrywarką DVD. Nie wiem jednak którą kupić.
Moje wymagania:

- musi bardzo dobrze jakościowo wypalać płyty zarówno firmowe jak i noname
- film po nagraniu na płytę musi bez problemu działać na stacjonarnym odtwarzaczu PHILIPS i SONY.
- nie musi być cichy, ale fajnie by było gdyby był
- cena do 300 zł
- musi wypalać płyty CD z prędkością conajmniej 48x, a DVD 8x lub 6x
- musi odtwarzać DVD z prędkością 16x

No to chyba wszystko, jeżeli jeszcze coś mi przyjdzie do głowy to dopiszę.

Zastanawiałem się nad:
- LiteOnem 1673/1653
- LG (różne modele)
- Pionner 108/109
- Toshiba
- BenQ (podobno dobre)
- Nec

Jeżeli już jestem przy Nec'u to chciałbym wspomnieć, że w każdym sklepie (Barwkomp, Simmtech, Vobis, Komputronik) w którym byłem polecają mi Nec'a 1520. Czy to rzeczywiście taka dobra nagrywarka.
Widze ze temat zszedł zupełnie na off'a:)

A więc ponawiam swoje pytanie.
Do kupna nagrywarki mam jeszcze 2 tygodnie. (kupuje ja na świeta) więc moze cos sie jeszcze moze zmienic.

Piszcie !

Pozdrawiam

DanielP 09.03.2005 09:21

Cytat:

Napisany przez Michal
Ok, jak nic ciekawego nie wypatrzę w Hyper to złożę zamówienie na te płytki w cdrspeed.

A zalezy Ci na jakosci czy na cenie ?
Chcesz plytki do testowania, czy do uzywania ?

Jak dobre to Verbatim i TDK, jak tanie to eProformance.
Podobno dobre sa tez plytki Benq (robi je SONY ale cena jest jak Benq). Mozesz je sprawdzic, bo sam jestem ciekaw.
Datexow, Hawkow i innych takich nie polecam. Ale oczywiscie mozesz je kupic aby potestowac :)

Michal 08.03.2005 20:16

A z jaką prędkością nagrywać? Z taką na jaką pozwoli program czy może wybrać pozycję niżej?
Czy do Neca pasuje jakiś program do testowania z jaką prędkością najbezpieczniej można nagrać płytkę?
Z jaką prędkością przeprowadzać test jakości?

Michal 08.03.2005 20:08

Ok, jak nic ciekawego nie wypatrzę w Hyper to złożę zamówienie na te płytki w cdrspeed.

VIZZARD 08.03.2005 20:01

Cytat:

Napisany przez Michal
Tzn. Hawk, Titanum i Mediastore są najbardziej ujowe? :D

Mogę zamówić tego Speeda movie ale żeby później coś się dało z tego odczytać :> Hyh, to już może Esperanze skoro eProFormance są za dobre?
A jakie cd-r? Może Dysana? Cena jest w miarę przystępna.

Jutro będę w Hypernovej to może coś wypatrzę :>

Bierz ePeoformance DVD i Dysany CDR :taktak:

Michal 08.03.2005 19:57

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Są najbardziej *****we :podbite:

Dlatego jest sens na nich sprawdzać :taktak:

W cdrspeed.pl są chyba Speedy po 1zł

Turboni wypalał je na Plexie

Więc byłoby fajne porównanie :czytaj:

:taktak:

Tzn. Hawk, Titanum i Mediastore są najbardziej ujowe? :D

Mogę zamówić tego Speeda movie ale żeby później coś się dało z tego odczytać :> Hyh, to już może Esperanze skoro eProFormance są za dobre?
A jakie cd-r? Może Dysana? Cena jest w miarę przystępna.

Jutro będę w Hypernovej to może coś wypatrzę :>

namor 08.03.2005 19:33

Cytat:

Napisany przez DanielP
Ja tam nie bede nagrywal plytek dedykowanych jako x8 na x16.
Niech inni sobie tak nagrywaja ....

ale tu nie chodzi o takie płytki
Cytat:

Ja tam nie bede nagrywal plytek dedykowanych jako x8 na x16
tylko o takie
http://www.cdrinfo.pl/software/plyty/345npu.jpg
http://www.cdrinfo.pl/software/plyty/345ncd.jpg

VIZZARD 08.03.2005 19:18

Cytat:

Napisany przez Michal
eProFormance są takie dobre czy takie złe że proponujesz te trzy firmy? :D
Będę brał z tego sklepu więc macie niestety trochę ograniczony wybór www.cdrspeed.pl U mnie 'na wsi' nie dostanę niczego innego oprócz Platinum i Datexa -R ( a ceny kosmiczne ). Nie opłaca mi się jechać do innego miasta ( gdzie pewnie dostanę wynalazki typu CopyMe ) i szukać bo jak policzę koszty transportu to taniej wyjdzie jak zamówię przez net.
Panowie, co radzicie?

Musicie zdecydować się na jednej rodzaj cd-r i jeden dvd-r. Sorry ale z $ krucho.

Są najbardziej *****we :podbite:

Dlatego jest sens na nich sprawdzać :taktak:

W cdrspeed.pl są chyba Speedy po 1zł

Turboni wypalał je na Plexie

Więc byłoby fajne porównanie :czytaj:

:taktak:

Michal 08.03.2005 19:01

eProFormance są takie dobre czy takie złe że proponujesz te trzy firmy? :D
Będę brał z tego sklepu więc macie niestety trochę ograniczony wybór www.cdrspeed.pl U mnie 'na wsi' nie dostanę niczego innego oprócz Platinum i Datexa -R ( a ceny kosmiczne ). Nie opłaca mi się jechać do innego miasta ( gdzie pewnie dostanę wynalazki typu CopyMe ) i szukać bo jak policzę koszty transportu to taniej wyjdzie jak zamówię przez net.
Panowie, co radzicie?

Musicie zdecydować się na jednej rodzaj cd-r i jeden dvd-r. Sorry ale z $ krucho.

VIZZARD 08.03.2005 18:52

Cytat:

Napisany przez Michal
Właśnie zadzwonił kumpel. Ma problem z kompem. Zresztą nieważne. Da mi go na tydzień do zabawy :D

Chodzi o to że w kompie jest Nec 3520A i jakiś Lite-on :D Zamierzam przeprowadzić parę testów hehe :D Jakie płyty proponujecie? Mam na myśli cd-r i dvd-r. Czy eProFormance będzie dobre?
Proszę o szybką odpowiedź :>

Titanium, Hawk, Mediastore ...

:>

Michal 08.03.2005 18:49

Właśnie zadzwonił kumpel. Ma problem z kompem. Zresztą nieważne. Da mi go na tydzień do zabawy :D

Chodzi o to że w kompie jest Nec 3520A i jakiś Lite-on :D Zamierzam przeprowadzić parę testów hehe :D Jakie płyty proponujecie? Mam na myśli cd-r i dvd-r. Czy eProFormance będzie dobre?
Proszę o szybką odpowiedź :>

DanielP 08.03.2005 18:20

Cytat:

Napisany przez namor
a skąd takie informacje masz
może nie wszystkie potrafią nagrac z taką prędkością
rozejrzyj się po sklepach a zobaczysz że nie ma najmniejszego problemu z kupnem takich płytek
ja swojej nagrywarce pale bez najmniejszego problemu z taką prędkością
i jak do tej pory nie było problemu z odtworzeniem na stacjonarnym DVD nie tylko moim

Ja tam nie bede nagrywal plytek dedykowanych jako x8 na x16.
Niech inni sobie tak nagrywaja :)

Moze i sa szybsze plytki, ale pewnie i cenowo sa "szybsze".

Jak na razie to PRAWIE nie odczuwam roznicy predkosci miedzy 8x a 12x.
Minuta w jedna czy druga to juz male piwo. Choc jak mam sporo plytek do nagrania, to pale je jako 12-tki, a jesli to tylko jedna plytka to wystarczy x8.

Monica 08.03.2005 17:57

Cytat:

Napisany przez shadow_
Warto brać za 230 zł Neca 3520 czy czekać na BenQ ?

Ja mam Neca 3520 i spsuje się bez zarzutu :)

namor 08.03.2005 17:05

Cytat:

Napisany przez DanielP
... Jak na razie to w obecnych nagrywarkach nie sa wykozystywane najwieksze predkosci...

a skąd takie informacje masz
może nie wszystkie potrafią nagrac z taką prędkością
Cytat:

...Nawet odpowiednich plytek brak...
rozejrzyj się po sklepach a zobaczysz że nie ma najmniejszego problemu z kupnem takich płytek
Cytat:

. . Nagral ktos cos z predkoscia 16x ?...
na swojej nagrywarce pale bez najmniejszego problemu z taką prędkością
i jak do tej pory nie było problemu z odtworzeniem na stacjonarnym DVD nie tylko moim

http://img90.exs.cx/img90/3605/dvdrx165wb.jpg

kataryniarz 08.03.2005 11:11

Cytat:

Napisany przez DanielP
Nawet odpowiednich plytek brak. Nagral ktos cos z predkoscia 16x ? :)

Pewnie, ze nagral i plytek juz kilka jest :)

DanielP 08.03.2005 09:35

A co tu maja wymyslac ? I po co komu szybciej (aby plytki sie na stacjonarkach nie czytaly ?) ??? Jak na razie to w obecnych nagrywarkach nie sa wykozystywane najwieksze predkosci. Nawet odpowiednich plytek brak. Nagral ktos cos z predkoscia 16x ? :) Natomiast z pewnoscia bedzie wzrost nagrywania plyt DL i pewnie RW - to akurat przydatne.

Michal 08.03.2005 01:00

Chyba już nic innego poza zwiększaniem prędkości nie wymyślą. Dlatego to wszystko tak tanieje 8 )

shadow_ 08.03.2005 00:54

Mi coś się obiło o uszy że LG ma wypuścić jakiś nowy superszybki napęd w okolicach kwietnia. A może Nec 3540 :cool:

Kosteg 08.03.2005 00:22

Bitsetting nie dotyczy płytek minusowych , na tych płykach ta opcja nie działa.

Apropo nagrywarek DVD , mam zamiar w maju(dopiero) zakupić nagrywarkę, więc moje pytanie raczej nie dotyczy nagrywarek teraz sprzedawanych ,co sądzicie o tym co nam zaproponują producenci sprzętu czy słyszeliscie albo czytaliście o takim modelu na który warto by poczekać (cena nie gra roli, raczej ważne żeby oprócz nagrywania DVD przegrywała też najnowsze zabezpieczenia zwykłych płyt itp...)

loki7777 07.03.2005 18:59

Nie ma:)

Michal 07.03.2005 18:31

Cytat:

Napisany przez loki7777
Nie crackerow:)Mala roznica;)Od biosu oryginalnego 1.24-1.25 jest autobitsetting dla +:)

Dla -R też jest czy to nie ważne?

loki7777 07.03.2005 18:27

Nie crackerow:)Mala roznica;)Od biosu oryginalnego 1.24-1.25 jest autobitsetting dla +:)

Michal 07.03.2005 17:20

Cytat:

Napisany przez loki7777
Na lg ustawisz sobie bitsetting dvd+r na dvd-rom i jest super kompatybilnie, a w necu trza wgrac bios i tez bedzie ok.Czyli remis, za neciem przemawia cena 50 zl mniej, a to troche plytek dvd jest

Czy to oznacza że do Neca 3520 trzeba wgrać jakiś zmodyfikowany bios bo firmowy tego nie obsługuje? :\ Żarty sobie robią? Czy to nagrywarka hackerów? :D

shadow_ 06.03.2005 21:42

Ja też tak zrobię. Zostaję przy BenQ !
Zamawiam go jakoś po 10 marca.

DanielP 06.03.2005 21:37

Cytat:

Napisany przez shadow_

W zasadzie zalezy od upodoban. Ja sobie upodobalem Benka, kupilem go i nie zaluje. Jest po prostu swietny ! NECa nigdy nie mialem wiec nie moge sie wypowiadac. Ale czytajac forum mozna zauwazyc, ze wiecej problemow jest w NECiem, niz Benkiem.

shadow_ 06.03.2005 16:39

DanielP 06.03.2005 02:03

Hehe, pewnie byly 2 sztuki, tych co uzytkownicy zwrocili bo uszkodzone byly :)
Albo tez to egzemplarze wystawowe - ktore kazdy mogl pomacac i guziczkami popstrykac. Takie sa promocje w Mediamarkcie. Jakos mi sie wierzyc nie chce, ze pelnosprawny sprzet przecenili o 50%.

jaceq 05.03.2005 23:25

Sam jestem zaskoczony, pisalem o tym TDK za 199zl w oparciu wlasnie o ulotke z media i nawet mi przez mysl nie przeszlo ze to lokalna promocja, i podczas gdy w gdansku za 199 to reszta polski za 399 ?? Niezle jaja, zawsze myslalem ze te promocje sa ogolnopolskie.
@Artineo - duzo bylo, czy trzeba bylo od switu stac w kolejce ? :D

BTW - ja juz mam swojego Benka :P

shadow_ 05.03.2005 19:34

Pewnie już o 10 rano wykupili wszystkie TDKi.
Już widze te tematy na forum ...

"Problem z TDK 1616n"

"Czemu TDK 1616n nie chce nagrywać płyt"

"TDK 1616n nie czyta płyt"

itp. itp. :)

Ja jestem osobiście bardzo uprzedzony do hipermarketow po tym jak znajomy ktory pracował w Auchanie i mi opowiedzial jaki tam towar idzie. Same odpadki za grosze.

Szczepanek 05.03.2005 00:13

@Artineo
Widocznie byla to lokalna promocja w Katowicach ani w Czeladzi MM, takich prezentow nie robil, gostki ze sklepu byli zdziwieni tym faktem

ed hunter 04.03.2005 22:09

kurcze macie koledzy problem!
nie brać drogich, bo za trzy miesiące będziecie żałować.
i to bardzo.
brać dobre i tanie a za chwile będą stare i dobre :)

Artineo 04.03.2005 21:58

A wlasnie, ze byly po 199pln TDK 1616n + 10 DVD-R (i jedna DVD+R w pudelku z nagrywarka i nero express 6) - zalapalem sie :)

P.S. Chodzi mi o media w gdańsku

Dorian 04.03.2005 20:21

@ ROBN

Masz sporo racji i tak podobnie jak TDK tak i Asus opierają się na elektronice Nec'a. Mają swoje dość przydatne technologie , są dobrze wyciszone..znacznie lepiej niż dawca ich organów. Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi właśnie o ich głowne bebechy...jeśli pozostawić dodatkowe technologie wdrożone przez TDK czy Asus'a ...to czy warto dopłacać prawie 200 zł? Pozdrawiam.

Szczepanek 04.03.2005 12:34

Kto wypuscil te plotke o TDK za 199 PLN :nie:
W MM beda w promocji za 399 teraz 499 no i o plytkach mozecie zapomniec

ROBN 04.03.2005 08:00

Dorian gdzies ty wyczytal takie dziwne rzeczy, te dwie nagrywarki maja ta sama elektronike i dobrze ale reszta to same roznice. Przeczytaj dokladnie caly ten watek http://forum.cdrinfo.pl/showthread....light=TDK+1616N

Dorian 04.03.2005 00:26

[QUOTE=ROBN]Benq nie jest zly ale TDK to uznana marka, jest okazja kupienia TDK 1616N (najnowszy model) za 199 zl plus 10 plyt TDK gratis. Od jutra za ta cena promocja w Media Markt. Na Allegro do kupienia za 239 zl bez przepychania w Media ;) . Normalna cena 450 zl wiec warto.[/QUOTE

ten TDK to zapewnie jak i poprzedni model tej firmy jest OEM'em NEC'a więc po co dawać 450 zł za samą nazwę firmy i ładniejszą tackę skoro NEC 3520 kosztuje 290 zł? Sam mam Nec'a i baardzo sobie go chwalę lecz nie widzę sensu kupowania jego OEM'ów po wyższych cenach.Co do allegro się nie wypowiadam..wg mnie nie warto ryzykować. Popieram przedmówców. Benq to dobry wybór.

ROBN 03.03.2005 20:13

Benq nie jest zly ale TDK to uznana marka, jest okazja kupienia TDK 1616N (najnowszy model) za 199 zl plus 10 plyt TDK gratis. Od jutra za ta cena promocja w Media Markt. Na Allegro do kupienia za 239 zl bez przepychania w Media ;) . Normalna cena 450 zl wiec warto.

Jey 02.03.2005 22:07

Benq tez jest dostepny w www.gigamike.pl i www.lis.com.pl :)

jaceq 02.03.2005 20:11

U mnie tez decyzja zapadla 8 )
Benek :serdusz:

@shadow_ - ja biore STAD , sprzedaja tez w allegro, dobra cenka 237zl za wersje PRO (oem) Dzwonilem i rozmawialem z wlascicielem - mowil ze nie widzial u dystrybutora box'a, prawdopodbnie w polsce nie jest dostepny tak samo jak np box nec'a. Sprzet ma wypalac a pozniej ladnie wygladac, nie ma co szukac igly w stogu siana :)
Link do sklepu mam ze strony benq'a, jutro lub w piatek podejde odebrac sprzet i podziele sie wrazeniami :piwo:

PS - dzis zapytalem przy okazji w jednym sklepie komp. o benka - sprzedawca powiedzial ze nie prowadza tego gowna bo kiedys masowo padaly napedy i nagrywarki tego producenta, wiec nie chca miec z ta firma nic wspolnego ???
Ja to sie dziwie jak takie sklepy z takim podejscie jeszcze prosperuja (( :boks:

shadow_ 02.03.2005 19:53

Ja już podjąłem decyzje. Biore Benka. Tylko już od kilku dni szukam i nie moge znalesc tej nagrywarki dostepnej w sklepach.

A powiedzcie mi gdzie dostać w Necie wersje Box. Bo to właśnie chyba w tej wersji jest napis BenQ na tacce i lekko zaokrąglone rogi tacki. Ładnie wygląda :)

Jey 02.03.2005 16:40

Bierz BENQ 1620, tym bardziej, ze jest w dobrej cenie 8 )
Sam mam Benqa i polecam :piwo:

jaceq 02.03.2005 16:00

Znalazlem benka w 3miescie, moge wziasc od reki :serdusz:
Za 237zl mam wersje DW1620PRO OEM [DW1620PRO-2FA]
Jeszcze tylko pozostaje koncowy dylemat czy benq czy LG 4163B BOX za 285zl :ysz:
Chyba ide studiowac temat o benku :idea:

loki7777 02.03.2005 13:19

Titanium i samsungi pali dobrze, niestety wykresiku nie bedzie. Z odczytem na stacjonarnych nie ma problemow, bo zmianie bitsettingu na -rom jest jeszcze lepiej, fimrware mam od mad dog'a (zmiana nazwy na mad dog-oem neca:), ale i tak jest super.

shadow_ 02.03.2005 10:39

Loki to jak sie paliło te tanie płytki na Necu ?

piotrek123 02.03.2005 10:04

Benki są tutaj
http://sklep.logos.pl/program/sklepl/
http://www.hart.pl/sklep/index.php?cid=dvd-rw

shadow_ 02.03.2005 09:27

http://www.lis.net.pl/
Chyba tylko w tym sklepie jest BenQ. Najlepiej chyba kupowac na allegro.

jaceq 02.03.2005 02:18

Cytat:

Napisany przez Realok
A na co ty czekasz? Jest tyle porzadnych sklepow w necie ktore wysla ci ja i bedziesz mial nastepnego dnia.
Naprawde tego nie rozumiem :nie:

A moglbys podac nazwy tych sklepow? Jak juz pisalem w 3miescie zaden nie ma w swojej ofercie benka, co najwyzej cos moga zamowic.
A takie sklepy jak sirius, barwkomp, komputronik, icomp i tu jeszcze kilka moglbym wymienic rowniez nie posiadaja benka w swoich ofertach :P

shadow_ 01.03.2005 23:07

Myśle że tak ale chcem mieć potwierdzenie ...

Boger 01.03.2005 22:59

Cytat:

Napisany przez shadow_
Ponawiam pytanie.

A jak myslisz? :>

:rotfl:

shadow_ 01.03.2005 22:31

Cytat:

A ta gwarancja Door-to-Door działa w każdym miejscu w Polsce ?
Ponawiam pytanie.

Boger 01.03.2005 20:07

Cytat:

Napisany przez shadow_
Ja jeszcze musze poczekać na Benka. Dopiero w nastepnym tygodniu mam przyjsc do jednego ze sklepow w sprawie sprowadzenia. A ta gwarancja Door-to-Door działa w każdym miejscu w Polsce ? Najważniejsze zeby w Białmstoku dziala.

A na co ty czekasz? Jest tyle porzadnych sklepow w necie ktore wysla ci ja i bedziesz mial nastepnego dnia.
Naprawde tego nie rozumiem :nie:

Boger 01.03.2005 20:06

Cytat:

Napisany przez jaceq
Uuu sorry, troche mi sie porypalo :D
benek OEM - 239zl
benek OEM wersja PRO - 255zl
Roznica jest chyba taka, ze PRO pali DLx4 i daja nero, a do zwyklej jakiegos sonica. Ale bebechy chyba te same i pewnie mozna przeflaszowac zwykla na pro? Poprawcie mnie jak sie myle:)

OEM wersja PRO - jest to prawdopodobnie oem z wgranym fw od pro - czyli dokladnie to samo co my robimy. Roznica taka ze oni daja Ci na to chyba gwarancje (ale po co Ci ona? I tak bedzie dzialac:))

jaceq 01.03.2005 16:23

Cytat:

Napisany przez DanielP
BOX za 255 zl to sie nawet nie zastanawiaj ! Ja za OEM dalem 240.
A BOX wyglada o wiele ladniej, no i masz cos wiecej niz naped w torebce i plytke z softem. BOXa jeszcze trudniej kupic niz OEMa.

Uuu sorry, troche mi sie porypalo :D
benek OEM - 239zl
benek OEM wersja PRO - 255zl
Roznica jest chyba taka, ze PRO pali DLx4 i daja nero, a do zwyklej jakiegos sonica. Ale bebechy chyba te same i pewnie mozna przeflaszowac zwykla na pro? Poprawcie mnie jak sie myle:)

shadow_ 01.03.2005 16:20

Ja jeszcze musze poczekać na Benka. Dopiero w nastepnym tygodniu mam przyjsc do jednego ze sklepow w sprawie sprowadzenia. A ta gwarancja Door-to-Door działa w każdym miejscu w Polsce ? Najważniejsze zeby w Białmstoku dziala.

DanielP 01.03.2005 15:17

Cytat:

Napisany przez jaceq
No ale wersje PRO w boxie moga mi sciagnac za 255zl, chyba nie jest zle. Za LG boxa musze dac 285zl. I sie miotam :D Decyzja jeszcze nie zapadla ;/

BOX za 255 zl to sie nawet nie zastanawiaj ! Ja za OEM dalem 240.
A BOX wyglada o wiele ladniej, no i masz cos wiecej niz naped w torebce i plytke z softem. BOXa jeszcze trudniej kupic niz OEMa.

jaceq 01.03.2005 15:12

Cytat:

Napisany przez shadow_
A na czym dokładnie polega ta gwarancja "Door to Door" ?
Właśnie taką ma BenQ ...

Jak Ci sprzet padnie, to dzwonisz, przyjezdza kurier, zabiera, a po jakims czasie przywozi Ci sprawny naped. Oczywiscie za nic nie placisz.

Sam mam ten problem, po przeczytaniu stosow recek pozostal mi juz tylko wybor LG albo BENQ (benka faktycznie tylko na zamowienie, w trojmiescie nigdzie w sklepach nie widzialem, a w jednym to mi nawet powiedzial gosc ze czegos takiego nie ma w polsce, LOOOOL :) ) No ale wersje PRO w boxie moga mi sciagnac za 255zl, chyba nie jest zle. Za LG boxa musze dac 285zl.
I sie miotam :D Decyzja jeszcze nie zapadla ;/

VANTWG 28.02.2005 22:03

@namor
czy walnięte płytki to problem z nagrywarką??
czy upgrade biosu to problem z nagrywarką??

Ad1/2.
Cytat:

problem teoretycznie rozwiazany poprzez aktualizacje firmware'u do A102
Ad3/4.
Cytat:

Dobra problem sie rozwiązał, to były oczywiście płytki. Syfiaste Hity....

shadow_ 28.02.2005 21:59

A na czym dokładnie polega ta gwarancja "Door to Door" ?
Właśnie taką ma BenQ ...

namor 28.02.2005 21:47

Cytat:

Napisany przez VANTWG
...Polecam przecztać do końca. :czytaj:

czytałem
i tak jak z każdą nagrywarką ,prędzej czy puźiej problem zawsze rozwiązuje się sam
a chodziło mi o to że nie można stwierdzać że na forum nie ma niezadowolonych userów jakiegoś tam modelu nagrywarki bo to zdaża się nawet najlepszym np.Plextor ,Pioneer ,Benq itp...

VANTWG 28.02.2005 21:35

@namor
mogłes podać linki do całych wątków. Wtedy to widziałbyś że "problem rozwiązał się sam..."
Polecam przecztać do końca. :czytaj:

loki7777 28.02.2005 20:04

No ostatnio Nec wygral chipa, model 3500a, wiec na testach chipa nie ma co sie opierac w wyborze nagrywarki. Chyba PC world'a:)

DanielP 28.02.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez shadow_
W jednym sklepie facet zaproponowal ze mi sprowadzi BenQ ale zeby z tym przyjsc w czwartek ...

W ostatecznosci mozesz zajrzec tutaj :
http://www.allegro.pl/search.php?str...4481&country=1

A jesli nie BenQ, to LG albo NEC. Jednak ja ich nie mialem, wiec nie doradzam, bo jak cos bedzie "nie tak" to jeszcze bedzie na mnie ;)

HA HAHA, to Benq musi sponsorowac PC Worda, Komputer Swiat oraz Chipa !
Dobre dobre, bogata firma z tego Benka :D Utrzymuje wszystkie gazety :D

shadow_ 28.02.2005 19:30

Właśnie wróciłem z miasta. W żadnym sklepie nie znalazłem BenQ. W Simmtechu polecał mi Neca 3520, mówił że sam ma takiego i że jest cichy i nagrywa super nawet tanie płytki. Jak się zapytałem o BenQ to powiedział mi że słyszał że są naprawde dobre ale ich nie mają i niebędą mieli. Mówił że sam chciał kupić BenQ ale akurat Nec był w promocji. || Powiedzial tez zebym za nic w swiecie nie kupowal Liteona bo jest głośny, plytki nagrane w litku nie dzialaja na wiekszosci stacjonarek i jest wogle do dupy :)

W drugim sklepie jak sie zapytalem o BenQ to koles powiedzial mi ze chyba niewarto kupowac tej nagrywarki bo tylko dlatego wygrala ten test w PC World bo gazeta jest sponsorowana przez ta firme. Koles polacal mi Neca i LG.

W jednym sklepie facet zaproponowal ze mi sprowadzi BenQ ale zeby z tym przyjsc w czwartek ...

namor 28.02.2005 19:28

Cytat:

Napisany przez VANTWG
Jak narazie na forum nie ma niezadowolonego usera 4163. :O

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...88&postcount=1
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...89&postcount=2
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...59&postcount=1
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...85&postcount=3
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...84&postcount=1

itp...

a oni są bardzo zadowoleni bo przecież na forum nie ma niezadowolonego usera 4163

VIZZARD 28.02.2005 17:07

Cytat:

Napisany przez VANTWG
@VIZZARD
nie ma rzeczy doskonałych oprócz :piwo: ....wszystko może się zepsuć.

To prawda! :taktak:

I to tylko kwestia czasu :D

A co do :piwo: - to doskonała zazwyczaj jest recepta

Bo z wykonaniem to też różnie bywa :O

:D

kataryniarz 28.02.2005 16:55

Cytat:

Napisany przez VANTWG
Qrde racja....ja jestem niezadowolony... (( ...bo zeszła mi folijka ze słynnego szarego paska na panelu mojego 4163b.... ||

Skandal VANTWG!
Ja Ci radze - wymien ja na oem-a ;)

^_^

@DanielIP "misiaczku kosmaty" tu sciemniasz: "...zakupili LG... i juz im cos nie dziala jak powinno" :bicz:

DanielP 28.02.2005 16:54

Cytat:

Napisany przez VANTWG
@DanielP
weż nie ściemniaj.... :|

Kurde misiaczku kosmaty, a gdzie ja sciemniam ?
Jesli masz jakies dowody na to, to je przedstaw !
A nie ******ysz banialuki.

VANTWG 28.02.2005 16:52

@DanielP
weż nie ściemniaj.... :|

DanielP 28.02.2005 16:41

Cytat:

Napisany przez kataryniarz
A moich 2 kumpli chcialo w niedziele kupic LG na gieldzie i nie bylo zadnej. Zrezygnowani zakupili Benq... i juz im cos nie dziala jak powinno. ;) @DanielP
Fajna "sciema" ^_^

To pojedz w weekend do wawy na gielde to sie przekonasz ile tam BenQ.
Cale stosy ! ;-) Ludzie chyba wszystko wykupili, jak napedy wygraly testy w PC Wordzie i Komputer Swiecie :) Tym bardziej ze kosztuja 240 zl.

VANTWG 28.02.2005 16:30

Qrde racja....ja jestem niezadowolony... (( ...bo zeszła mi folijka ze słynnego szarego paska na panelu mojego 4163b.... ||

kataryniarz 28.02.2005 16:26

A moich 2 kumpli chcialo w niedziele kupic LG na gieldzie i nie bylo zadnej.
Zrezygnowani zakupili Benq... i juz im cos nie dziala jak powinno. ;)

@DanielP
Fajna "sciema" ^_^

loki7777 28.02.2005 16:25

Jak to nie ma, to jest niemożliwe, paru jest:)

VANTWG 28.02.2005 16:24

@VIZZARD
nie ma rzeczy doskonałych oprócz :piwo: ....wszystko może się zepsuć.

VIZZARD 28.02.2005 16:13

Cytat:

Napisany przez VANTWG

Świetne określenie :spoko:

:D

Boger 28.02.2005 16:13

Gratuluje pytajacemu zdecydowania... tylko 54 posty rad... nc...

Co do Benka to jest to raczej najlepszy wybor, natomiast czy go znajdziesz w sklepie... to juz inna bajka.
Wiekszosc ludzi z forum kupowala go przez internet i wszystko ok, wiec nie wiem w czym problem... tym bardziej ze gwarancja jest dtd... :taktak:

VANTWG 28.02.2005 16:06

@DanielP
ciekawe co im nie działa.....chyba szare komórki..... :wow: ||

DanielP 28.02.2005 15:58

Cytat:

Napisany przez shadow_
Właśnie jadę po BenQ. Ciekawe tylko czy będzie. W necie nie zamówię napewno.

Gratulacje wyboru :)
Moich 2 kumpli chcialo w niedziele kupic benka na gieldzie i nie bylo zadnego.
Zrezygnowani zakupili LG... i juz im cos nie dziala jak powinno.
Zycze aby byl na stanie !

shadow_ 28.02.2005 15:53

Właśnie jadę po BenQ. Ciekawe tylko czy będzie. W necie nie zamówię napewno.

loki7777 28.02.2005 15:47

Moze i lepsze, ja juz mam tego neca:)Tylko ze pionek jest o 100 drozszy, mi tam az tak bardzo na korekcji cd nie zalezy, problemow z odczytem nie ma czyli jest dobrze:)

DanielP 28.02.2005 15:00

Cytat:

Napisany przez loki7777
Brak potencjonometra od glosnosci to nie minus:)I tak malo osob tego uzywalo:).Co do testow to true.Nec-gwara 2 lata, cena tez ok 240, widzialem za 239 czarnego,super korekcja bledow, ale tylko dla dvd z cd juz gorzej, chociaz nie jest tragicznie, nie czyta cd 99 minut, ale po co to:), co do jakosci zapisu na syfkach, to wlasnie testuje titanium od cmc, nie wiem czy dobre, ale widac, ze nadruk jest na nadruku, a pod spodem bylo HP:).Co do aktualizacji firmware, to jest chyba w miare czesto, a "lepszych" firmware jest jeszcze wiecej;)

Skoro wiesz wiec co kupic, to po co sie pytasz ? :)
W sklepie mowia "kupuj NECa" to sie sluchaj i kupuj :)))
Ja bym go nie kupil wlasnie ze wzgledu na korekcje bledow.
Choc naped ma tez wiele zalet. Ale mi osobiscie na korekcji zalezy.

Jesli cos Cie benq w oku kuje, to przyjrzyj sie jeszcze Pioneerom, w/g mnie duzo lepsze od NECa.

loki7777 28.02.2005 14:51

Dobra zle mi sie napisalo:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:21.