![]() |
Optymalna nagrywarka DVD.
Witam wszystkich. Od dawna jestem czytelnikiem tego rorum, lecz dopiero dziś się zarejestrowałem. :)
Jak wielu tutaj zastanawiam się nad nagrywarką DVD. Nie wiem jednak którą kupić. Moje wymagania: - musi bardzo dobrze jakościowo wypalać płyty zarówno firmowe jak i noname :) - film po nagraniu na płytę musi bez problemu działać na stacjonarnym odtwarzaczu PHILIPS i SONY. - nie musi być cichy, ale fajnie by było gdyby był :) - cena do 300 zł - musi wypalać płyty CD z prędkością conajmniej 48x, a DVD 8x lub 6x - musi odtwarzać DVD z prędkością 16x No to chyba wszystko, jeżeli jeszcze coś mi przyjdzie do głowy to dopiszę. Zastanawiałem się nad: - LiteOnem 1673/1653 - LG (różne modele) - Pionner 108/109 - Toshiba - BenQ (podobno dobre) - Nec Jeżeli już jestem przy Nec'u to chciałbym wspomnieć, że w każdym sklepie (Barwkomp, Simmtech, Vobis, Komputronik) w którym byłem polecają mi Nec'a 1520. Czy to rzeczywiście taka dobra nagrywarka. Proszę o odpowiedzi, z góry dzięki, shadow |
Chyba neca 3520a:).Za duzo chcialbys na raz, a tak sie nie da:)
|
To żeby płytki bez problemów działały na stacjonarnym odtwarzaczy Philipsa i Sony jest najważniejsze.
|
a Philips i sony jakie nosniki odczytuja wedlug specyfikacji ??
to tez sie wiaze z wyborem nagrywarki :tak!: ja polecam Benq1620, chociaz ze sam mam litka (z ktorego jestem baardzo zadowolony) |
Cytat:
|
No to przy doradzaniu mi kierujcie się tym żeby wypalone płytki bez problemu działały na DVD stacjonarnych. To jest dla mnie najważniejsze !
Cytat:
Piszcie swoje opinie, piszcie, nie żałujcie klawiatury :) Pozdrawiam ! |
hmm ja mam toshibe sd-r 5372 z ktorej jestem bardzo zadowolony
ale nie nagrywa ona (przynajmniej JESZCZE) DVDRW 8x i 6x. za to DL jest 5x (co z tego hehe pewnie niepredko przetestuje :) ). moj stary mustek scanmagic v100 nie ma problemow z odtworzeniem plytek (sprawdzalem DVD-R oraz DVD-RW) - podobno kompatybilnosc to zaleta tej nagrywarki, choc sprawdzic nie mam jak (mam 1 odtwarzacz i 1 nagrywarke :D) rewelacyjnie nagrywa noname plyty CD (jesli chodzi o jakosc bo predkosc ogranicza do 24 a czasem nawet 8x, ale to juz straszne syfy a nie plyty). bardzo wybredny dreamcast lyka noname bez problemow (kiedys kupowalem do niego tylko drogie plyty). kiepskie DVD tez nagrywa niezle choc cudow nie ma. tak czy inaczej wypalilem plyte ktorej nagrywarka kolegi (nie wiem jaka) ruszyc nie chciala. jakas "manta" czy cos takiego. jakosc nagrania nieszczegolna ale czego oczekiwac... |
Ja wypalam swoją LG 4163B płyty dvd+/-r nawet te najgorsze badziewie po 90 groszy, i mój stacjonarny odtwarzacz nie ma z nimi żadnych problemów(CyberHome 462). ale i tak nie spełnia twoich wymagań, bo nagrywa cdr max 40x .......ale po ch.. szybciej???
|
a kto wypala CD-R prędkością x48 lub nawet x52 chyba "piraci" na giełdzie ? wypalając płytki DVD prędkością x8 i to te po 1,20zł "tanie badziewie" chcesz żeby ci wszystko jeszcze chodziło może przez 20-30 lat :) bez utraty danych i zużycia (uszkodzenia) nośnika ? człowieku zejdź na ziemie, długo takiej nagrywarki nie wymyslą :)
|
Rzeczywiście może troche się zagalopowałem z tymi prędkościami. Co za różnica czy płytka będzie się wypalać w 3min. czy w 5min. Może być i 40x
Muszę wam powiedzieć, że o nagrywarkach LG jeszcze złego słowa nie słyszałem. Może się na nie skuszę ;). A co do stacjonarnych odtwarzaczy to mam Mante Emperor 2 i Philipsa DVP 630. Ważne, żeby na tych odtwarzaczach działało super. PS. Czy w ten Philips czyta napisy w formacie .txt ? |
Cytat:
jesli uwazasz ze za 1.40 nie kupisz dobrej plyty to sie mylisz :) ja kupuje platinium dvd+/- r x8 po 1,40 i one sa jako badziew :> a i pale je x8 i PI po nagraniu max 15 a PIF przewaznie 1 ale sa czasami miejsca ze dojdzie do 2 wiec :> |
Philips i Sony czytają i plusy i minusy DVD, ja osobiście nagrywam tylko na Verbatimach (-) nagrywarką Nec 3520 i nie mam żadnych problemów z odtwarzaniem w stacjonarnym Pioneerze DV717.
|
No ludzie pomóżnie wybrać dobry sprzęt. To moja pierwsza nagrywarka DVD więc nie znam się za dobrze, a niechcę kupić bublu. Najważniejsze żeby działała na moich odtwarzaczach - Mancie i Philipsie.
Pomóżcie :) |
Skoro nalegasz - 4163B :spoko:
|
LG 8 )
na swojim 4120 pale wszystko (badziewie za 90gr) i pięknie czyta odtwarzacz dvd sony |
Ja dzis kupilem neca i po wypaleniu 5 cd (titanium 3,omega 1,tdk 1-najslabiej wypadla, reszta super:) stwierdzam, ze jest super. Jutro lub pojutrze bede mial plytki dvd i wtedy mam nadzieje , ze bede tak samo zadowolony z niej jak jestem dzis.Cena 250zl
|
A ja mam BenQ 1620 Pro za 240 zl i tez jestem zadowolony.
CDR nagrywa max 40x, DVD max 16 x, a DVD DL x 4. Naped jest cichy i jakosciowo nagrywa bardzo dobrze. Natomiast jeszcze nie sprawdzalem na stacjonarnych odtwarzaczach, bo takiego dopiero kupie. Ale jestem pewien, ze swietnie i z tym sobie poradzi. Poczytaj testy na necie oraz w gazetach - prawie wszedzie wygrywaja napedy BenQ :) No jeszcze Plexy sa swietne, ale sa 2 razy drozsze. |
lg 4163b. pali tanie + i - bezproblemowo. co do cd 40x i 48x - 10s Cie nie zbawi ;)
|
A więc rozegra się decudujące starcie między LG a Nec'iem. Sam niewiem co z tego wybrać :/
|
poczytaj testy na www.cdrinfo.com ,zastanów się , przeczytaj jeszcze raz , przespij sie , rano znowu poczytaj i jak bedziesz w sklepie to juz będziesz wiedział po co tam przyszedłeś.......
|
Ostanie pytanie do Jakiegoś Nec fana i Lg Fana :) Jak dvd wypalone w Nec'u i w Lg działają na stacjonarkach DVD ?
|
Cytat:
|
Na lg ustawisz sobie bitsetting dvd+r na dvd-rom i jest super kompatybilnie, a w necu trza wgrac bios i tez bedzie ok.Czyli remis, za neciem przemawia cena 50 zl mniej, a to troche plytek dvd jest
|
Zamiast sie pytac to lepiej poczytaj testy nagrywarek. Tutaj kazdy i tak powie co innego, zachwala to co ma. Jak ktos ma Neca, to kaze kupowac Neca, ktos ma Liteona, to jego poleca ! To zupelnie bez sensu. Ja kupilem to co kupilem i nie kierowalem sie tym, co mi ktos poleca, ale glownie testami na portalach i troche w mniejszym stopniu w prasie komputerowej.
|
Co do odtwarzania nagranych płytek to wtrące swoje 3 grosze.
Pewnien mój znajomy ma markowy ale strasznie stary odtwarzacz dvd. Ustrojstwo jest tak stare że ma problemy z płytkami dvd+r, a filmiki nagrałem mu właśnie na szitowych dvd+r supratec za 1pln. Gosto pomarudził że mu napewno nie będzie działać bo już wcześniej ktoś mu nagrywał na plusach i bedzie qpa. Na drugi dzień stwierdził że nie wie czym mu to nagrywałem ale działa świetnie. (oczywiście booktype na dvdd-rom). Odtwarzacze typu cyberhome czy epmeror są wyposażone w napędy które bezproblemowo czytają większość płytek....wyzwanie to bardzo stare stacjonarki. |
baaaardzo stare Sony z początków DVD czyta "+" z book type DVD-ROM bez większych problemów, a teoretycznie nie powinno czytać nic nagrywanego (CD-R nie czyta)
|
W następnym tygodniu idę po LG-ka. Zamówione na allegro Verbatimy już czekają na wejście pod palnik :) No to będzie kolekcja DVD :)
A tak apropo to na jakich płytkach najlepiej wypalić kolekcję filmów DVD żeby działała zawsze i wszędzie. Myślałem nad TDK i Verbatimach. Narazie mam 10 płyt Verbatima. |
Cytat:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2429&PageId=23 A tu BenQ (ale testowany na dosc starym firmware) : http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...1657&PageId=13 Inne nagrywary tez tam sa. Milego studiowania. |
LG rzeczywiście wypada bardzo dobrze. Cały czas jednak chodzi mi po głowie ten Nec :/. Najbardziej ciekawi mnie to że w każdym sklepie w jakim pytałem się o nagrywarke DVD polecają mi Nec'a 3520 ... Może coś w tym jest. Nec jednak jak pisze wielu forumowiczow wypala pieknie ale na dobrych plytkach. Na tych szajsach za 99gr juz sie gubi ...
|
Ja bede mial titanium moze jutro po 90gr czy tam 1,1 to dam znac jak wyjdzie.Kupielm tez te samsungi i sie okaze co i jak wszystkie plusy
|
Cytat:
Na Benku palą się całkiem spoko :taktak: :mruga: |
Cytat:
W jednym Chipie napisali ze to dobra nagrywarka i wszyscy od razu tak mowia i je kupuja :) Nie twierdze, ze jest zla, ale na pewno sa lepsze. |
Kazdy chwali swoje jak ktos napisal, ale patrzac na cene nec jest tanszy od lg, wiec kupil bym neca albo benka tego co ty masz, ale do firmy nie jestem przekonanay:)
|
Cytat:
|
Mozliwe, ale i tak nie byl bym przekonany do tej firrmy, zreszta do neca tez nie jestem:)Zaryzykowalem, bo kumpel kupil lg to ja neca i wymieniamy sie doswiadczeniami.Narazie moj odczytal 1 dvd jakiego lg nie odczytal, a byl nagrany na Litku 8xx
|
Cytat:
Najpierw mialem kupic Liteona, potem Neca, Toshiba i Pioneera. Do LG nie mam zauwania, gdyz mialem 3 napedy tej firmy i po roku uzywania zaczely sie "kaszanic". Wczesniej przestudiowalem fo rorum oraz testy na necie i w prasie. Wszedzie napedy BenQ sa bardzo wysoko oceniane (to nie moze byc przypadek !) i niezwykle malo z nimi problemow. Zobacz ile problemow maja uzytkownicy Neca albo Litka ! A o Benklach prawie zadnego zlego slowa powiedziec nie mozna. Jakosc nagrywanych plyt jest naprawde bardzo wysoka (rzedu 96 - 99 % w/g NeroSpeed), i wazne tez ze sa naprawde bardzo ciche (kto chce miec "traktor" jak w przypadku Liteona). |
Ja na neca narazie nie narzekam, glosny nie jest, moze wysuwanie tacki jest glosniejsze nie w cd-rw lg, ale ogolnie jest spoko.Tak bedzie mi sluzyl do nagrywania bo jako odtwarzacz bedzie robil jakis wirtualny cd-romek;)
|
Loki to jak z tymi płytkami ? Dobrze się nagrały ?
PS. A tak przy okazji to wie ktoś może Philips DVP-630 odczytuje napisy w formacie .txt ? pozdro |
Nie doszly dojda w poniedzialek, nie lubie sklepow wysylkowych, poza tym, ze taniej;)
|
Cytat:
Cytat:
a ten odtwarzacz o który pytałeś się czyta .srt |
A jak w tym BenQ z tanimi płytami ?
Pyty z Benka działają bez problemów na stacjonarnych odtwarzaczach ? A gdzie moge dostać ta nagrywarke bo szukam po sklepach i niegdzie nie mają ... |
Na stacjonarkach z Benkiem nie ma problemów.
Nagrywa z niskim jitter i to sie liczy!! Ja nagrałem płytę eProformance +R x8 spachowanym biosem x16 i Na belwoodzie chodzi bez problemów, a płyta za 1zł. W nero 97/100. Normalnie nagrywam te płyty x 12 i chodzą wszędzie dobrze(manta,wiwa,bewood, lg, panasonic). Tylko jedno sanyo 6-cio letnie ma problemy z plusami, ale minusy działają. Plusami tej nagrywarki jest pełna zmiana booktype czego np. pioneer nie ma. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Oto plyta eProFormance (cena okolo 90 gr w Realu) palona na BenQ. Znajdz mi naped, ktory potrafi nagrywac takie tanie plytki lepiej :) Co do stacjonarek nie wiem, bo nie mam jeszcze. Ale niby czemu mialo by nie dzialac ? Przeciez po to sa nagrywarki DVD ! :) |
Ale plytka nie jest nagrana do konca, tylko 3 gb, a bledy wylatuja na koncu ze az milo.No i predkosc odczytu 4x:).Czy w necu bede widzial bledy PI
|
Dziś byłem osobiście w kolejnych dwóch sklepach aby się poradzić w sprawie nagrywarki i w każdym z nich polecani mi jedynie Neca 3520 :wow: ... To daje duzo do myslenia i sklania do kupna neca || . A jak sie ich pytalem o BenQ to mówili że nie mają o tym napedzie informacji i nie maja go i nie mieli w sklepach.
|
To fakt benqa zabraklo w hurtowniach;).Kup oba napedy;)
|
Dasz mi kase na drugi to kupie :)
Ale tak na poważnie to jak juz pisałem jest to moja pierwsza nagrywarka DVD więc chcem kupić sprzęt dobry z którym nie będę miał problemów. Pomóżcie przy wyborze ... Jak narazie na pierwszym miejscu jest LG i Nec ale BenQ zdaje się być naprawdę solidnym napędem. Sam nie wiem ... |
Cytat:
A co do kupna nagrywarki - to broń Boże - nie radż się w sklepach :nie: Zawsze będą wpychać ci to co jest na stanie A stan wiedzy w większości przypadków Jest bardzo często nijaki i przypadkowy właśnie :idea: :mruga: |
Cytat:
Ten ktory ma najwiecej plusow, a najmniej minusow - zwyciezy :) Bo to ze sprzedawca poleca jakis naped, to o niczym jeszcze nie swiadczy. Sprzedawcy lubia polecac to, co akurat maja w sklepie :))) A jak czegos nie maja, to od razu mowia ze to syf. Do plusow Benq zaliczyc mozna : - bardzo dobra jakosc zapisu (rowniez na kiepskich nosnikach), chyba najlepsza na rynku - dobra korekcja bledow - bardzo cichy naped - zwraca bledy , czyli mozesz sobie robic testy i wykresy nagranych plyt (na LG i NECu nie bedziesz mogl tego zrobic !) - czeste aktualizacje firmware - cena 240 zl - toz to prawie za darmo :) - 2 lata gwarancji Do minusow : - brak pokretla glosnosci i gniazdka na sluchawki (hehehe) - nie kopiuje najnowszych wersji Safedisk'a (ale mi to akurat zbedne, nie mam dojscia do oryginalnych gierek, to ich nie kopiuje) |
Brak potencjonometra od glosnosci to nie minus:)I tak malo osob tego uzywalo:).Co do testow to true.Nec-gwara 2 lata, cena tez ok 240, widzialem za 239 czarnego,super korekcja bledow, ale tylko dla dvd z cd juz gorzej, chociaz nie jest tragicznie, nie czyta cd 99 minut, ale po co to:), co do jakosci zapisu na syfkach, to wlasnie testuje titanium od cmc, nie wiem czy dobre, ale widac, ze nadruk jest na nadruku, a pod spodem bylo HP:).Co do aktualizacji firmware, to jest chyba w miare czesto, a "lepszych" firmware jest jeszcze wiecej;)
|
Cytat:
Ale nigdzie nie spotkałem się z 3-letnia gwarancją na Neca :idea: Możesz podać jakieś źródło? :czytaj: |
Dobra zle mi sie napisalo:)
|
Cytat:
W sklepie mowia "kupuj NECa" to sie sluchaj i kupuj :))) Ja bym go nie kupil wlasnie ze wzgledu na korekcje bledow. Choc naped ma tez wiele zalet. Ale mi osobiscie na korekcji zalezy. Jesli cos Cie benq w oku kuje, to przyjrzyj sie jeszcze Pioneerom, w/g mnie duzo lepsze od NECa. |
Moze i lepsze, ja juz mam tego neca:)Tylko ze pionek jest o 100 drozszy, mi tam az tak bardzo na korekcji cd nie zalezy, problemow z odczytem nie ma czyli jest dobrze:)
|
Właśnie jadę po BenQ. Ciekawe tylko czy będzie. W necie nie zamówię napewno.
|
Cytat:
Moich 2 kumpli chcialo w niedziele kupic benka na gieldzie i nie bylo zadnego. Zrezygnowani zakupili LG... i juz im cos nie dziala jak powinno. Zycze aby byl na stanie ! |
@DanielP
ciekawe co im nie działa.....chyba szare komórki..... :wow: || Jak narazie na forum nie ma niezadowolonego usera 4163. :O |
Gratuluje pytajacemu zdecydowania... tylko 54 posty rad... nc...
Co do Benka to jest to raczej najlepszy wybor, natomiast czy go znajdziesz w sklepie... to juz inna bajka. Wiekszosc ludzi z forum kupowala go przez internet i wszystko ok, wiec nie wiem w czym problem... tym bardziej ze gwarancja jest dtd... :taktak: |
Cytat:
:D |
@VIZZARD
nie ma rzeczy doskonałych oprócz :piwo: ....wszystko może się zepsuć. |
Jak to nie ma, to jest niemożliwe, paru jest:)
|
A moich 2 kumpli chcialo w niedziele kupic LG na gieldzie i nie bylo zadnej.
Zrezygnowani zakupili Benq... i juz im cos nie dziala jak powinno. ;) @DanielP Fajna "sciema" ^_^ |
Qrde racja....ja jestem niezadowolony... (( ...bo zeszła mi folijka ze słynnego szarego paska na panelu mojego 4163b.... ||
|
Cytat:
Cale stosy ! ;-) Ludzie chyba wszystko wykupili, jak napedy wygraly testy w PC Wordzie i Komputer Swiecie :) Tym bardziej ze kosztuja 240 zl. |
@DanielP
weż nie ściemniaj.... :| |
Cytat:
Jesli masz jakies dowody na to, to je przedstaw ! A nie ******ysz banialuki. |
Cytat:
Ja Ci radze - wymien ja na oem-a ;) ^_^ @DanielIP "misiaczku kosmaty" tu sciemniasz: "...zakupili LG... i juz im cos nie dziala jak powinno" :bicz: |
Cytat:
I to tylko kwestia czasu :D A co do :piwo: - to doskonała zazwyczaj jest recepta Bo z wykonaniem to też różnie bywa :O :D |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...89&postcount=2 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...59&postcount=1 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...85&postcount=3 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...84&postcount=1 itp... a oni są bardzo zadowoleni bo przecież na forum nie ma niezadowolonego usera 4163 |
Właśnie wróciłem z miasta. W żadnym sklepie nie znalazłem BenQ. W Simmtechu polecał mi Neca 3520, mówił że sam ma takiego i że jest cichy i nagrywa super nawet tanie płytki. Jak się zapytałem o BenQ to powiedział mi że słyszał że są naprawde dobre ale ich nie mają i niebędą mieli. Mówił że sam chciał kupić BenQ ale akurat Nec był w promocji. || Powiedzial tez zebym za nic w swiecie nie kupowal Liteona bo jest głośny, plytki nagrane w litku nie dzialaja na wiekszosci stacjonarek i jest wogle do dupy :)
W drugim sklepie jak sie zapytalem o BenQ to koles powiedzial mi ze chyba niewarto kupowac tej nagrywarki bo tylko dlatego wygrala ten test w PC World bo gazeta jest sponsorowana przez ta firme. Koles polacal mi Neca i LG. W jednym sklepie facet zaproponowal ze mi sprowadzi BenQ ale zeby z tym przyjsc w czwartek ... |
Cytat:
W ostatecznosci mozesz zajrzec tutaj : http://www.allegro.pl/search.php?str...4481&country=1 A jesli nie BenQ, to LG albo NEC. Jednak ja ich nie mialem, wiec nie doradzam, bo jak cos bedzie "nie tak" to jeszcze bedzie na mnie ;) HA HAHA, to Benq musi sponsorowac PC Worda, Komputer Swiat oraz Chipa ! Dobre dobre, bogata firma z tego Benka :D Utrzymuje wszystkie gazety :D |
No ostatnio Nec wygral chipa, model 3500a, wiec na testach chipa nie ma co sie opierac w wyborze nagrywarki. Chyba PC world'a:)
|
@namor
mogłes podać linki do całych wątków. Wtedy to widziałbyś że "problem rozwiązał się sam..." Polecam przecztać do końca. :czytaj: |
Cytat:
i tak jak z każdą nagrywarką ,prędzej czy puźiej problem zawsze rozwiązuje się sam a chodziło mi o to że nie można stwierdzać że na forum nie ma niezadowolonych userów jakiegoś tam modelu nagrywarki bo to zdaża się nawet najlepszym np.Plextor ,Pioneer ,Benq itp... |
A na czym dokładnie polega ta gwarancja "Door to Door" ?
Właśnie taką ma BenQ ... |
@namor
czy walnięte płytki to problem z nagrywarką?? czy upgrade biosu to problem z nagrywarką?? Ad1/2. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Sam mam ten problem, po przeczytaniu stosow recek pozostal mi juz tylko wybor LG albo BENQ (benka faktycznie tylko na zamowienie, w trojmiescie nigdzie w sklepach nie widzialem, a w jednym to mi nawet powiedzial gosc ze czegos takiego nie ma w polsce, LOOOOL :) ) No ale wersje PRO w boxie moga mi sciagnac za 255zl, chyba nie jest zle. Za LG boxa musze dac 285zl. I sie miotam :D Decyzja jeszcze nie zapadla ;/ |
Cytat:
A BOX wyglada o wiele ladniej, no i masz cos wiecej niz naped w torebce i plytke z softem. BOXa jeszcze trudniej kupic niz OEMa. |
Ja jeszcze musze poczekać na Benka. Dopiero w nastepnym tygodniu mam przyjsc do jednego ze sklepow w sprawie sprowadzenia. A ta gwarancja Door-to-Door działa w każdym miejscu w Polsce ? Najważniejsze zeby w Białmstoku dziala.
|
Cytat:
benek OEM - 239zl benek OEM wersja PRO - 255zl Roznica jest chyba taka, ze PRO pali DLx4 i daja nero, a do zwyklej jakiegos sonica. Ale bebechy chyba te same i pewnie mozna przeflaszowac zwykla na pro? Poprawcie mnie jak sie myle:) |
Cytat:
OEM wersja PRO - jest to prawdopodobnie oem z wgranym fw od pro - czyli dokladnie to samo co my robimy. Roznica taka ze oni daja Ci na to chyba gwarancje (ale po co Ci ona? I tak bedzie dzialac:)) |
Cytat:
Naprawde tego nie rozumiem :nie: |
Cytat:
|
Cytat:
:rotfl: |
Myśle że tak ale chcem mieć potwierdzenie ...
|
Cytat:
A takie sklepy jak sirius, barwkomp, komputronik, icomp i tu jeszcze kilka moglbym wymienic rowniez nie posiadaja benka w swoich ofertach :P |
http://www.lis.net.pl/
Chyba tylko w tym sklepie jest BenQ. Najlepiej chyba kupowac na allegro. |
|
Loki to jak sie paliło te tanie płytki na Necu ?
|
Titanium i samsungi pali dobrze, niestety wykresiku nie bedzie. Z odczytem na stacjonarnych nie ma problemow, bo zmianie bitsettingu na -rom jest jeszcze lepiej, fimrware mam od mad dog'a (zmiana nazwy na mad dog-oem neca:), ale i tak jest super.
|
Znalazlem benka w 3miescie, moge wziasc od reki :serdusz:
Za 237zl mam wersje DW1620PRO OEM [DW1620PRO-2FA] Jeszcze tylko pozostaje koncowy dylemat czy benq czy LG 4163B BOX za 285zl :ysz: Chyba ide studiowac temat o benku :idea: |
Bierz BENQ 1620, tym bardziej, ze jest w dobrej cenie 8 )
Sam mam Benqa i polecam :piwo: |
Ja już podjąłem decyzje. Biore Benka. Tylko już od kilku dni szukam i nie moge znalesc tej nagrywarki dostepnej w sklepach.
A powiedzcie mi gdzie dostać w Necie wersje Box. Bo to właśnie chyba w tej wersji jest napis BenQ na tacce i lekko zaokrąglone rogi tacki. Ładnie wygląda :) |
U mnie tez decyzja zapadla 8 )
Benek :serdusz: @shadow_ - ja biore STAD , sprzedaja tez w allegro, dobra cenka 237zl za wersje PRO (oem) Dzwonilem i rozmawialem z wlascicielem - mowil ze nie widzial u dystrybutora box'a, prawdopodbnie w polsce nie jest dostepny tak samo jak np box nec'a. Sprzet ma wypalac a pozniej ladnie wygladac, nie ma co szukac igly w stogu siana :) Link do sklepu mam ze strony benq'a, jutro lub w piatek podejde odebrac sprzet i podziele sie wrazeniami :piwo: PS - dzis zapytalem przy okazji w jednym sklepie komp. o benka - sprzedawca powiedzial ze nie prowadza tego gowna bo kiedys masowo padaly napedy i nagrywarki tego producenta, wiec nie chca miec z ta firma nic wspolnego ??? Ja to sie dziwie jak takie sklepy z takim podejscie jeszcze prosperuja (( :boks: |
Benq tez jest dostepny w www.gigamike.pl i www.lis.com.pl :)
|
Benq nie jest zly ale TDK to uznana marka, jest okazja kupienia TDK 1616N (najnowszy model) za 199 zl plus 10 plyt TDK gratis. Od jutra za ta cena promocja w Media Markt. Na Allegro do kupienia za 239 zl bez przepychania w Media ;) . Normalna cena 450 zl wiec warto.
|
[QUOTE=ROBN]Benq nie jest zly ale TDK to uznana marka, jest okazja kupienia TDK 1616N (najnowszy model) za 199 zl plus 10 plyt TDK gratis. Od jutra za ta cena promocja w Media Markt. Na Allegro do kupienia za 239 zl bez przepychania w Media ;) . Normalna cena 450 zl wiec warto.[/QUOTE
ten TDK to zapewnie jak i poprzedni model tej firmy jest OEM'em NEC'a więc po co dawać 450 zł za samą nazwę firmy i ładniejszą tackę skoro NEC 3520 kosztuje 290 zł? Sam mam Nec'a i baardzo sobie go chwalę lecz nie widzę sensu kupowania jego OEM'ów po wyższych cenach.Co do allegro się nie wypowiadam..wg mnie nie warto ryzykować. Popieram przedmówców. Benq to dobry wybór. |
Dorian gdzies ty wyczytal takie dziwne rzeczy, te dwie nagrywarki maja ta sama elektronike i dobrze ale reszta to same roznice. Przeczytaj dokladnie caly ten watek http://forum.cdrinfo.pl/showthread....light=TDK+1616N
|
Kto wypuscil te plotke o TDK za 199 PLN :nie:
W MM beda w promocji za 399 teraz 499 no i o plytkach mozecie zapomniec |
@ ROBN
Masz sporo racji i tak podobnie jak TDK tak i Asus opierają się na elektronice Nec'a. Mają swoje dość przydatne technologie , są dobrze wyciszone..znacznie lepiej niż dawca ich organów. Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi właśnie o ich głowne bebechy...jeśli pozostawić dodatkowe technologie wdrożone przez TDK czy Asus'a ...to czy warto dopłacać prawie 200 zł? Pozdrawiam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:58. |