![]() |
Bardzo mądry wybór. Sam mam Nec'a i pali dosłownie wszystko. Jako właściciel kilku nagrywarek LG w przeszłości jestem zupełnie zrażony do tej firmy. Gratuluję dobrego i słusznego wyboru. Niech Ci Nec służy.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ważne że jestem zadowolony :) |
Cytat:
;) |
LG-4163 to jest to
Mam to coś od 2 tygodni, palę kilka razy dziennie i nic jeszcze nie wtrzuciłem do kosza, nawet Esperanze i Mediastory wypalają się i śmigają w stacjonarce. Z czystym sumieniem polecam.
|
No i kupiłem Nec'a 3520.
Jestem mile zaskoczony (bardzo cichy) i dobrze pali. Płytki śmigają na Emperorze 2 bez problemów :) Pozdrawiam |
Ja od tygodnia mam Nec'a 3520a i jestem zadowolony. Nagrałem już ze 20 płytek DVD i wszystkie śmigają i na kompie i na stacjonarce. Podobnie sprawa ma się z CD. Co prawda używam tylko DVD TDK+ ale są już dosyć tanie. W porównaniu do mojego combo LG - NEC jest całkiem cichy. CD nagrywa x32 - ale nowy firmware rozwiązuje ten problem.
|
Cytat:
Z LG nie ma takich "przebojów", chciaż sprzedaje się go pewnie więcej. Ostatecznie kupiłem LG i jestem zadowolony ( :spoko: ) |
Cytat:
Cena tej nagrywarki we Wrocku to 239 zł :) |
A więc. ;)
Jutro jadę po nagrywarkę. Po przestudiowaniu wielu testów i forów doszedłem do wyboru między. - LG 4136B OEM (234 zł) - NEC 3520A OEM (262 zł) Co kupić ? Wysilcie się jeszcze raz i doradzcie. Inne nagrywarki już nie wchodzą w gre. Pozdrawiam :cool: |
Nie nie bedzie
|
I jak sie nagra w iso albo w kilku plikach to niebedzie roznicy w odtwarzaniu ?
|
Cytat:
|
ja jzu za pare dni kopuje LG 4163B !! , do nec'a nie jestem przekonany a benq to juz wogule :D , no ale zawsz mozna sobie kupic szajsunga tzn. samsunga :D
|
Pozyczylem na kilka dni Neca 3520. Chcem nagrac film Ostatni samuraj i Rybki z Ferajny. Sciagnalem z DC osiedlowego te 2 filmy zgrywane z oryginalnej płyty DVD. Filmy zajmuje po 4.3 gb z kawalkiem. Jest tylko jeden problem. Jeden film jest w kilku plikach a drugi w jednym.
1. Co to jest ? 2. Jak nagrac te pliki ? OSTATNI SAMURAJ - [IMG]ftp://shd@ftp.webpark.pl/samuraj.jpg[/IMG] RYBKI Z FERAJNY - [IMG]ftp://shd@ftp.webpark.pl/ferajna.jpg[/IMG] |
:wow: Tylko Nec 3520!
|
Ja tama titanium dvd+r sobie chwale, pod spodem sa HP:)I nagrywaja sie wysmienicie
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Tam od razu na :offtopic: Proszę bardzo! A propos nagrywarki i a propos Datexów :czytaj: Jeszcze cieplutki Datex DVD+R x4 burn x8 1620B7U9 |
No przeciez oczywiscie ze BENQ !
Jeszcze sie zastanawiasz :) |
Cytat:
A więc ponawiam swoje pytanie. Do kupna nagrywarki mam jeszcze 2 tygodnie. (kupuje ja na świeta) więc moze cos sie jeszcze moze zmienic. Piszcie ! Pozdrawiam |
Cytat:
Chcesz plytki do testowania, czy do uzywania ? Jak dobre to Verbatim i TDK, jak tanie to eProformance. Podobno dobre sa tez plytki Benq (robi je SONY ale cena jest jak Benq). Mozesz je sprawdzic, bo sam jestem ciekaw. Datexow, Hawkow i innych takich nie polecam. Ale oczywiscie mozesz je kupic aby potestowac :) |
A z jaką prędkością nagrywać? Z taką na jaką pozwoli program czy może wybrać pozycję niżej?
Czy do Neca pasuje jakiś program do testowania z jaką prędkością najbezpieczniej można nagrać płytkę? Z jaką prędkością przeprowadzać test jakości? |
Ok, jak nic ciekawego nie wypatrzę w Hyper to złożę zamówienie na te płytki w cdrspeed.
|
Cytat:
|
Cytat:
Mogę zamówić tego Speeda movie ale żeby później coś się dało z tego odczytać :> Hyh, to już może Esperanze skoro eProFormance są za dobre? A jakie cd-r? Może Dysana? Cena jest w miarę przystępna. Jutro będę w Hypernovej to może coś wypatrzę :> |
Cytat:
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/software/plyty/345npu.jpg http://www.cdrinfo.pl/software/plyty/345ncd.jpg |
Cytat:
Dlatego jest sens na nich sprawdzać :taktak: W cdrspeed.pl są chyba Speedy po 1zł Turboni wypalał je na Plexie Więc byłoby fajne porównanie :czytaj: :taktak: |
eProFormance są takie dobre czy takie złe że proponujesz te trzy firmy? :D
Będę brał z tego sklepu więc macie niestety trochę ograniczony wybór www.cdrspeed.pl U mnie 'na wsi' nie dostanę niczego innego oprócz Platinum i Datexa -R ( a ceny kosmiczne ). Nie opłaca mi się jechać do innego miasta ( gdzie pewnie dostanę wynalazki typu CopyMe ) i szukać bo jak policzę koszty transportu to taniej wyjdzie jak zamówię przez net. Panowie, co radzicie? Musicie zdecydować się na jednej rodzaj cd-r i jeden dvd-r. Sorry ale z $ krucho. |
Cytat:
:> |
Właśnie zadzwonił kumpel. Ma problem z kompem. Zresztą nieważne. Da mi go na tydzień do zabawy :D
Chodzi o to że w kompie jest Nec 3520A i jakiś Lite-on :D Zamierzam przeprowadzić parę testów hehe :D Jakie płyty proponujecie? Mam na myśli cd-r i dvd-r. Czy eProFormance będzie dobre? Proszę o szybką odpowiedź :> |
Cytat:
Ja tam nie bede nagrywal plytek dedykowanych jako x8 na x16. Niech inni sobie tak nagrywaja :) Moze i sa szybsze plytki, ale pewnie i cenowo sa "szybsze". Jak na razie to PRAWIE nie odczuwam roznicy predkosci miedzy 8x a 12x. Minuta w jedna czy druga to juz male piwo. Choc jak mam sporo plytek do nagrania, to pale je jako 12-tki, a jesli to tylko jedna plytka to wystarczy x8. |
Cytat:
|
Cytat:
może nie wszystkie potrafią nagrac z taką prędkością Cytat:
Cytat:
i jak do tej pory nie było problemu z odtworzeniem na stacjonarnym DVD nie tylko moim http://img90.exs.cx/img90/3605/dvdrx165wb.jpg |
Cytat:
|
A co tu maja wymyslac ? I po co komu szybciej (aby plytki sie na stacjonarkach nie czytaly ?) ??? Jak na razie to w obecnych nagrywarkach nie sa wykozystywane najwieksze predkosci. Nawet odpowiednich plytek brak. Nagral ktos cos z predkoscia 16x ? :) Natomiast z pewnoscia bedzie wzrost nagrywania plyt DL i pewnie RW - to akurat przydatne.
|
Chyba już nic innego poza zwiększaniem prędkości nie wymyślą. Dlatego to wszystko tak tanieje 8 )
|
Mi coś się obiło o uszy że LG ma wypuścić jakiś nowy superszybki napęd w okolicach kwietnia. A może Nec 3540 :cool:
|
Bitsetting nie dotyczy płytek minusowych , na tych płykach ta opcja nie działa.
Apropo nagrywarek DVD , mam zamiar w maju(dopiero) zakupić nagrywarkę, więc moje pytanie raczej nie dotyczy nagrywarek teraz sprzedawanych ,co sądzicie o tym co nam zaproponują producenci sprzętu czy słyszeliscie albo czytaliście o takim modelu na który warto by poczekać (cena nie gra roli, raczej ważne żeby oprócz nagrywania DVD przegrywała też najnowsze zabezpieczenia zwykłych płyt itp...) |
Nie ma:)
|
Cytat:
|
Nie crackerow:)Mala roznica;)Od biosu oryginalnego 1.24-1.25 jest autobitsetting dla +:)
|
Cytat:
Czy to oznacza że do Neca 3520 trzeba wgrać jakiś zmodyfikowany bios bo firmowy tego nie obsługuje? :\ Żarty sobie robią? Czy to nagrywarka hackerów? :D |
Ja też tak zrobię. Zostaję przy BenQ !
Zamawiam go jakoś po 10 marca. |
Cytat:
|
Warto brać za 230 zł Neca 3520 czy czekać na BenQ ?
|
Hehe, pewnie byly 2 sztuki, tych co uzytkownicy zwrocili bo uszkodzone byly :)
Albo tez to egzemplarze wystawowe - ktore kazdy mogl pomacac i guziczkami popstrykac. Takie sa promocje w Mediamarkcie. Jakos mi sie wierzyc nie chce, ze pelnosprawny sprzet przecenili o 50%. |
Sam jestem zaskoczony, pisalem o tym TDK za 199zl w oparciu wlasnie o ulotke z media i nawet mi przez mysl nie przeszlo ze to lokalna promocja, i podczas gdy w gdansku za 199 to reszta polski za 399 ?? Niezle jaja, zawsze myslalem ze te promocje sa ogolnopolskie.
@Artineo - duzo bylo, czy trzeba bylo od switu stac w kolejce ? :D BTW - ja juz mam swojego Benka :P |
Pewnie już o 10 rano wykupili wszystkie TDKi.
Już widze te tematy na forum ... "Problem z TDK 1616n" "Czemu TDK 1616n nie chce nagrywać płyt" "TDK 1616n nie czyta płyt" itp. itp. :) Ja jestem osobiście bardzo uprzedzony do hipermarketow po tym jak znajomy ktory pracował w Auchanie i mi opowiedzial jaki tam towar idzie. Same odpadki za grosze. |
@Artineo
Widocznie byla to lokalna promocja w Katowicach ani w Czeladzi MM, takich prezentow nie robil, gostki ze sklepu byli zdziwieni tym faktem |
kurcze macie koledzy problem!
nie brać drogich, bo za trzy miesiące będziecie żałować. i to bardzo. brać dobre i tanie a za chwile będą stare i dobre :) |
A wlasnie, ze byly po 199pln TDK 1616n + 10 DVD-R (i jedna DVD+R w pudelku z nagrywarka i nero express 6) - zalapalem sie :)
P.S. Chodzi mi o media w gdańsku |
@ ROBN
Masz sporo racji i tak podobnie jak TDK tak i Asus opierają się na elektronice Nec'a. Mają swoje dość przydatne technologie , są dobrze wyciszone..znacznie lepiej niż dawca ich organów. Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi właśnie o ich głowne bebechy...jeśli pozostawić dodatkowe technologie wdrożone przez TDK czy Asus'a ...to czy warto dopłacać prawie 200 zł? Pozdrawiam. |
Kto wypuscil te plotke o TDK za 199 PLN :nie:
W MM beda w promocji za 399 teraz 499 no i o plytkach mozecie zapomniec |
Dorian gdzies ty wyczytal takie dziwne rzeczy, te dwie nagrywarki maja ta sama elektronike i dobrze ale reszta to same roznice. Przeczytaj dokladnie caly ten watek http://forum.cdrinfo.pl/showthread....light=TDK+1616N
|
[QUOTE=ROBN]Benq nie jest zly ale TDK to uznana marka, jest okazja kupienia TDK 1616N (najnowszy model) za 199 zl plus 10 plyt TDK gratis. Od jutra za ta cena promocja w Media Markt. Na Allegro do kupienia za 239 zl bez przepychania w Media ;) . Normalna cena 450 zl wiec warto.[/QUOTE
ten TDK to zapewnie jak i poprzedni model tej firmy jest OEM'em NEC'a więc po co dawać 450 zł za samą nazwę firmy i ładniejszą tackę skoro NEC 3520 kosztuje 290 zł? Sam mam Nec'a i baardzo sobie go chwalę lecz nie widzę sensu kupowania jego OEM'ów po wyższych cenach.Co do allegro się nie wypowiadam..wg mnie nie warto ryzykować. Popieram przedmówców. Benq to dobry wybór. |
Benq nie jest zly ale TDK to uznana marka, jest okazja kupienia TDK 1616N (najnowszy model) za 199 zl plus 10 plyt TDK gratis. Od jutra za ta cena promocja w Media Markt. Na Allegro do kupienia za 239 zl bez przepychania w Media ;) . Normalna cena 450 zl wiec warto.
|
Benq tez jest dostepny w www.gigamike.pl i www.lis.com.pl :)
|
U mnie tez decyzja zapadla 8 )
Benek :serdusz: @shadow_ - ja biore STAD , sprzedaja tez w allegro, dobra cenka 237zl za wersje PRO (oem) Dzwonilem i rozmawialem z wlascicielem - mowil ze nie widzial u dystrybutora box'a, prawdopodbnie w polsce nie jest dostepny tak samo jak np box nec'a. Sprzet ma wypalac a pozniej ladnie wygladac, nie ma co szukac igly w stogu siana :) Link do sklepu mam ze strony benq'a, jutro lub w piatek podejde odebrac sprzet i podziele sie wrazeniami :piwo: PS - dzis zapytalem przy okazji w jednym sklepie komp. o benka - sprzedawca powiedzial ze nie prowadza tego gowna bo kiedys masowo padaly napedy i nagrywarki tego producenta, wiec nie chca miec z ta firma nic wspolnego ??? Ja to sie dziwie jak takie sklepy z takim podejscie jeszcze prosperuja (( :boks: |
Ja już podjąłem decyzje. Biore Benka. Tylko już od kilku dni szukam i nie moge znalesc tej nagrywarki dostepnej w sklepach.
A powiedzcie mi gdzie dostać w Necie wersje Box. Bo to właśnie chyba w tej wersji jest napis BenQ na tacce i lekko zaokrąglone rogi tacki. Ładnie wygląda :) |
Bierz BENQ 1620, tym bardziej, ze jest w dobrej cenie 8 )
Sam mam Benqa i polecam :piwo: |
Znalazlem benka w 3miescie, moge wziasc od reki :serdusz:
Za 237zl mam wersje DW1620PRO OEM [DW1620PRO-2FA] Jeszcze tylko pozostaje koncowy dylemat czy benq czy LG 4163B BOX za 285zl :ysz: Chyba ide studiowac temat o benku :idea: |
Titanium i samsungi pali dobrze, niestety wykresiku nie bedzie. Z odczytem na stacjonarnych nie ma problemow, bo zmianie bitsettingu na -rom jest jeszcze lepiej, fimrware mam od mad dog'a (zmiana nazwy na mad dog-oem neca:), ale i tak jest super.
|
Loki to jak sie paliło te tanie płytki na Necu ?
|
|
http://www.lis.net.pl/
Chyba tylko w tym sklepie jest BenQ. Najlepiej chyba kupowac na allegro. |
Cytat:
A takie sklepy jak sirius, barwkomp, komputronik, icomp i tu jeszcze kilka moglbym wymienic rowniez nie posiadaja benka w swoich ofertach :P |
Myśle że tak ale chcem mieć potwierdzenie ...
|
Cytat:
:rotfl: |
Cytat:
|
Cytat:
Naprawde tego nie rozumiem :nie: |
Cytat:
OEM wersja PRO - jest to prawdopodobnie oem z wgranym fw od pro - czyli dokladnie to samo co my robimy. Roznica taka ze oni daja Ci na to chyba gwarancje (ale po co Ci ona? I tak bedzie dzialac:)) |
Cytat:
benek OEM - 239zl benek OEM wersja PRO - 255zl Roznica jest chyba taka, ze PRO pali DLx4 i daja nero, a do zwyklej jakiegos sonica. Ale bebechy chyba te same i pewnie mozna przeflaszowac zwykla na pro? Poprawcie mnie jak sie myle:) |
Ja jeszcze musze poczekać na Benka. Dopiero w nastepnym tygodniu mam przyjsc do jednego ze sklepow w sprawie sprowadzenia. A ta gwarancja Door-to-Door działa w każdym miejscu w Polsce ? Najważniejsze zeby w Białmstoku dziala.
|
Cytat:
A BOX wyglada o wiele ladniej, no i masz cos wiecej niz naped w torebce i plytke z softem. BOXa jeszcze trudniej kupic niz OEMa. |
Cytat:
Sam mam ten problem, po przeczytaniu stosow recek pozostal mi juz tylko wybor LG albo BENQ (benka faktycznie tylko na zamowienie, w trojmiescie nigdzie w sklepach nie widzialem, a w jednym to mi nawet powiedzial gosc ze czegos takiego nie ma w polsce, LOOOOL :) ) No ale wersje PRO w boxie moga mi sciagnac za 255zl, chyba nie jest zle. Za LG boxa musze dac 285zl. I sie miotam :D Decyzja jeszcze nie zapadla ;/ |
@namor
czy walnięte płytki to problem z nagrywarką?? czy upgrade biosu to problem z nagrywarką?? Ad1/2. Cytat:
Cytat:
|
A na czym dokładnie polega ta gwarancja "Door to Door" ?
Właśnie taką ma BenQ ... |
Cytat:
i tak jak z każdą nagrywarką ,prędzej czy puźiej problem zawsze rozwiązuje się sam a chodziło mi o to że nie można stwierdzać że na forum nie ma niezadowolonych userów jakiegoś tam modelu nagrywarki bo to zdaża się nawet najlepszym np.Plextor ,Pioneer ,Benq itp... |
@namor
mogłes podać linki do całych wątków. Wtedy to widziałbyś że "problem rozwiązał się sam..." Polecam przecztać do końca. :czytaj: |
No ostatnio Nec wygral chipa, model 3500a, wiec na testach chipa nie ma co sie opierac w wyborze nagrywarki. Chyba PC world'a:)
|
Cytat:
W ostatecznosci mozesz zajrzec tutaj : http://www.allegro.pl/search.php?str...4481&country=1 A jesli nie BenQ, to LG albo NEC. Jednak ja ich nie mialem, wiec nie doradzam, bo jak cos bedzie "nie tak" to jeszcze bedzie na mnie ;) HA HAHA, to Benq musi sponsorowac PC Worda, Komputer Swiat oraz Chipa ! Dobre dobre, bogata firma z tego Benka :D Utrzymuje wszystkie gazety :D |
Właśnie wróciłem z miasta. W żadnym sklepie nie znalazłem BenQ. W Simmtechu polecał mi Neca 3520, mówił że sam ma takiego i że jest cichy i nagrywa super nawet tanie płytki. Jak się zapytałem o BenQ to powiedział mi że słyszał że są naprawde dobre ale ich nie mają i niebędą mieli. Mówił że sam chciał kupić BenQ ale akurat Nec był w promocji. || Powiedzial tez zebym za nic w swiecie nie kupowal Liteona bo jest głośny, plytki nagrane w litku nie dzialaja na wiekszosci stacjonarek i jest wogle do dupy :)
W drugim sklepie jak sie zapytalem o BenQ to koles powiedzial mi ze chyba niewarto kupowac tej nagrywarki bo tylko dlatego wygrala ten test w PC World bo gazeta jest sponsorowana przez ta firme. Koles polacal mi Neca i LG. W jednym sklepie facet zaproponowal ze mi sprowadzi BenQ ale zeby z tym przyjsc w czwartek ... |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...89&postcount=2 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...59&postcount=1 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...85&postcount=3 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...84&postcount=1 itp... a oni są bardzo zadowoleni bo przecież na forum nie ma niezadowolonego usera 4163 |
Cytat:
I to tylko kwestia czasu :D A co do :piwo: - to doskonała zazwyczaj jest recepta Bo z wykonaniem to też różnie bywa :O :D |
Cytat:
Ja Ci radze - wymien ja na oem-a ;) ^_^ @DanielIP "misiaczku kosmaty" tu sciemniasz: "...zakupili LG... i juz im cos nie dziala jak powinno" :bicz: |
Cytat:
Jesli masz jakies dowody na to, to je przedstaw ! A nie ******ysz banialuki. |
@DanielP
weż nie ściemniaj.... :| |
Cytat:
Cale stosy ! ;-) Ludzie chyba wszystko wykupili, jak napedy wygraly testy w PC Wordzie i Komputer Swiecie :) Tym bardziej ze kosztuja 240 zl. |
Qrde racja....ja jestem niezadowolony... (( ...bo zeszła mi folijka ze słynnego szarego paska na panelu mojego 4163b.... ||
|
A moich 2 kumpli chcialo w niedziele kupic LG na gieldzie i nie bylo zadnej.
Zrezygnowani zakupili Benq... i juz im cos nie dziala jak powinno. ;) @DanielP Fajna "sciema" ^_^ |
Jak to nie ma, to jest niemożliwe, paru jest:)
|
@VIZZARD
nie ma rzeczy doskonałych oprócz :piwo: ....wszystko może się zepsuć. |
Cytat:
:D |
Gratuluje pytajacemu zdecydowania... tylko 54 posty rad... nc...
Co do Benka to jest to raczej najlepszy wybor, natomiast czy go znajdziesz w sklepie... to juz inna bajka. Wiekszosc ludzi z forum kupowala go przez internet i wszystko ok, wiec nie wiem w czym problem... tym bardziej ze gwarancja jest dtd... :taktak: |
@DanielP
ciekawe co im nie działa.....chyba szare komórki..... :wow: || Jak narazie na forum nie ma niezadowolonego usera 4163. :O |
Cytat:
Moich 2 kumpli chcialo w niedziele kupic benka na gieldzie i nie bylo zadnego. Zrezygnowani zakupili LG... i juz im cos nie dziala jak powinno. Zycze aby byl na stanie ! |
Właśnie jadę po BenQ. Ciekawe tylko czy będzie. W necie nie zamówię napewno.
|
Moze i lepsze, ja juz mam tego neca:)Tylko ze pionek jest o 100 drozszy, mi tam az tak bardzo na korekcji cd nie zalezy, problemow z odczytem nie ma czyli jest dobrze:)
|
Cytat:
W sklepie mowia "kupuj NECa" to sie sluchaj i kupuj :))) Ja bym go nie kupil wlasnie ze wzgledu na korekcje bledow. Choc naped ma tez wiele zalet. Ale mi osobiscie na korekcji zalezy. Jesli cos Cie benq w oku kuje, to przyjrzyj sie jeszcze Pioneerom, w/g mnie duzo lepsze od NECa. |
Dobra zle mi sie napisalo:)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:21. |