![]() |
Cytat:
Pozdrawiam |
ej no, poradzcie jak uruchomic te plytki :'(
albo zapodajcie jakie kupic zeby dzialaly - tylko nie mowcie "firmowe" bo firmowe to byly EMTEC'ki zxc |
no dobra, to jest jakies rozwiazanie ale nie wierze ze nie ma mozliwosci uruchomienia tych wlasnie plytek - to nie jest qrna tak ze po kilku miesiacach przestaly sie odczytywac. co, wszyscy na forum uzywaja tylko Verbatimek???
zxc |
Wrócić do kumpla,zgrać spowrotem na HDD i wypalić w/mnie na Verbatimach + Made in Taiwan.Pozdrawiam
|
Dobra, pytanie jest "co z tym zrobic?" Nie powiecie mi chyba ze przez to ze to sa plytki EMTEC nie ma szans juz ich odpalic?
zxc |
Cytat:
|
"Kto czyta ten wie" 8 ) - święta prawda.
|
Cytat:
|
Witam ponown
i niestety znowu z problemem :( Kupilem plytki Emtec DVD+R 4.7GB i nagralem u kumpla dane na nagrywarce Sony DVD RW-DW-D22A uzywajac Nero 6 i zamykajac sesje. U niego plytki dzialaja bez problemu. Niestety u mnie w domu moj naped LG DVD-ROM DRD81200B nie widzi ich wogole - pisze ze nie ma plytki w napedzie. Inny naped Toshiba DVD-ROM SD-M1212 wyrzuca ze system nie moze czytac z nosnika :'( Dlaczego tak sie dzieje i co mozna z tym zrobic? Myslalem ze tak nagrane plytki bedzie mozna odtwarzac w kazdym napedzie PC - teraz mam 50GB danych ktorych nie moge odczytac... zxc |
|
Nio zgadza sie w miedzy czasie sprawdzilem:)
|
Np Sony DRU 110A i następna Sony DRU 120A i dopiero seria DRU 5x0 wprowadza +-
|
A numerek?:)I pytanie ktore pierwsze:)
|
I tu kolego Loki7777 się mylisz pierwsze dvd sony były plusowe (seria dru) :)
|
Hmm, znowu sie...:) Powaznie, nie oznacza, ze ktos ma drogi sprzet, to ze jedzie na oryginalach, a moze szkoda im oryginalow??Tak, ze ich ten problem tez dotyczy.
|
Cytat:
Bądźmy realistami! Ci co mają taki sprzęt nie są obecni na tym forum i kupują filmy DVD za 80 i więcej złotych! Problem nagrywania ich nie dotyczy bo prostu się nie bawią w te klocki. A jeżeli już, to mają od tego ludzi w firmach! |
Można jeżecze kupić 9,4 Gb płytki, które nagrywa się... dwustronnie. Tu cytat ze strony:
http://www.agawa.pl/g3.asp?nrs=97 "Esperanza, DVD-R 9,4 GB, 4xspeed Płyty pakowane pojedynczo" cena 3,53 złotego więc niedużo a będzie ich dwa razy mniej! |
I znowu sie mylisz:) Dobre odtwatrzacze dvd typu marantz i inne drogie wynalazki maja problem z odczytem plusow, ale faktem jest ze jest lepiej niz kiedys:).Co do starych nagrywarek dvd, to kazda sony byla dwuformatowa (od tam jakiegos dru-xxx:)
|
Obecnie właściwie problem nie istnieje. Wszystkie TERAZ kupione urządzenia (tak nagrywarki jak i stacjonarne odtwarzacze) obsługują oba formaty. Wyjątkiem są obecnie stacjonarne nagrywarki DVD, które często obsługują tylko jeden format (bodajże +R).
Więc w zasadzie kupując płytki jesty obojętne, czy kupi się +R czy -R. Więc problem dotyczy tylko starszych nagrywarek komputerowych DVD (tych kupowanych jeszcze za 2000,-! :-) |
Dzieki wielkie Bartez. Kupilem plusy i zobaczymy jak na tym wyjde :)
Z DL-ow na razie zrezygnowalem ze wzgledu na cene. jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc pozdrawiam zxc |
Cytat:
Jeżeli nie zamierzasz tego odtwarzać na stacjonarnych odtwarzaczach, to obojętnie który format wybierzesz, będzie dobrze. Co do płyt DVD+R9 - tych z serii tanich - prosty przykład: w naszych testach mieliśmy płyty DVD+R DL marki Traxdata. Na 5 udało się nagrać jedną i to z takimi błędami, że lepiej nie mówić. Jeżeli już DL, to tylko i wyłącznie Verbatim (przynajmniej w chwili obecnej). |
Co do + to niestety nie jest tak, wiele starszych odtwarzaczy ich w ogole nie przeczyta, po przerobieniu na -rom, klania sie bitsetting, jest juz lepiej, a minus byl od zawsze, wiec z czytaniem jego nie powinno byc problemow
|
Cytat:
Cytat:
pozdrawiam zxc |
W "duuuuużym" uproszczeniu-generalnie +,po prostu więcej nagrywarek ,napędów czy też odt. stacjonarnych je "lubi".Jak nagrywać bedziesz na Liteonie to zdecydowanie +,jak na innej to ... zależy od marki czystej DVD.
To naprawdę b.duże uproszczenie "tematu rzeki" .Pozdrawiam. :piwo: P.S.czy bywasz na forum divx.pl(ELTA)? :) |
Hmm. Wrzuciłem do Goola i znalazłem na... stronach właściciela tego forum! Sam sobie zaprzeczyłem!:
http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=4151121106 |
Niestety, ale to forum jest dla zaawansowanych użytkowników! Sam zadałem takie pytanie (w innym wątku) to dostałem odpowiedź: Poszukaj sobie! No to sobie poszukałem! Znalazło chyba z 500 postów, w których występują te słowa. Może za tydzień dowiem się co to znaczy, jak wszystkie posty przejrzę. (Ach!!! Jak ja lubię takie odpowiedzi!!! #$@*&^)
Moja rada: Lepiej poszukaj gdzie indziej np. w Goole. |
no dzieki :)
a co do szukania to szukalem i np. znalazlem ten watek http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49375 ale jakos nie moge tego skumac - bitsetting, Authoring - o co qrka biega :| pod to moje konkretne zadanie lepsze plusy czy minusy??? zxc |
Cytat:
narazie nie można nic na ten temat powiedzieć za krótko są dostępne te nośniki na rynku początkowo były tylko Verbatim ,te jak do tej pory sprawują się dobrze co do DVD+R i DVD-R to poszperaj na forum temat poruszany dość często |
Cytat:
o co chodzi z oznaczeniami DVD-R i DVD+R? acha i czy "najtansze DVD-9" znaczy ze po kilku miesiacach bedzie nadawac sie na smietnik? zxc |
Cytat:
tylko DVD 5 jest bardziej opłacalne cenowo DVD 5 kosztuje około 3 zł (dobra płyta) DVD 9 cena już około 20 zł (najtańsze) |
Cytat:
zxc |
Cytat:
Ps. Prędkość wypalania najlepiej dobrać w zależności od płytek i tego co potrafi palnik. |
DVD-5
Nero 6.6.0.8 |
proste pytanie
witam,
zakladam nowy topic gdyz po godzinie przegladanie forum posunalem sie niewiele w rozwiazaniu mojego problemu, ktory w rzeczywistosci jest banalnie prosty i dla znowcow odpowiedz zajmie 30 sec. Mianowicie: potrzebuje zdobic archiwizacje moich DANYCH (setka plyt CD-R) na DVD. Plytki maja zawierac tylko dane odtwarzajace sie na PC'ie i tyle. Chodzi o to jak zrobic to NAJBARDZIEJ EKONOMICZNIE - troche gubie sie w roznych plytach DVD: 17,1 GB, DVD-9, DVD-5(???) Bede uzywal nagrywarki obslugujacej dwuwarstwowe plyty. Chodzi po prostu o to jak najtaniej wrzucic spora ilosc DANYCH na plyty DVD (i na jakie). I jakim softem to zrobic? z gory dziekuje za odpowiedzi pozdr. zxc |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:49. |