![]() |
Naklejać czy nie naklejać ?
Czy macie jakieś doświadczenia z naklejaniem etykiet na płytki DVD ?
Słyszy się różne opinie. Ostatnio nawet gdzieś wyczytałem, że im lepszej jakości sprzęt odtwarzający, tym mogą wystąpić większe zakłócenia po naklejeniu labela związane ze złym wyważeniem płytki. Rycho |
Nie naklejaj!!!
Kiedys, jakies 1,5 roku temu, toczyla sie dyskusja na ten temat. Wiekszosc byla zgodna - naklejenie etykiety powodowalo pogorszenie wywazenia plytki i wzrost ilosci bledow. Jezeli musisz, to lepiej kup drukarke potrafiaca drukowac na plytach i plytki printable i w ten sposob nanos grafike czy co ty tam chcesz :taktak: |
Nie naklejaj !!!
Naklejałem etykiety na CD i okazuje się że po 2-3 latach są one nie do odczytania. Widać pod naklejką od strony płyty takie kropki. Czytałem że klej /zawarte w nim rozpuszczalniki/ z czasem przenikają do warstwy zapisywalnej i niszczą ją. Nadmieniam że płytki tej samej marki nagrywane w tym samym czasie i bez naklejek nie mają tej przypadłości. Tak więc jeżeli chcesz zaoszczędzić sobie ponownego przegrywania za jakiś czas, zrezygnuj z naklejek. |
Ja osobiście naklejki na płyty CD uzywam aby utrwalić powłakę nawierzchnią płyty. Szczególnie takich płytek z ktorych korzystają moje dzieci. Zawsze znajdą się jakies zadrapania, odskakuje odblask itp. Ogólnie jestem przeciwko dlatego zakupiłem drukarke z mozliwosćią nadruku. Super sprawa.
|
Zadnych naklejek !!! Chyba ze nie zalezy ci na plytach.
|
Te na których naklejam i tak są już uszkodzone :-)
A naklejka w tym wypadku wydłuża ich żywotność |
to samo sie tyczy płyt 'ala VINYL' NIE KUPUJCIE TEGO![u mnie w miescie sa to np Max Max albo noname] miałem takie 3 , pierwsza poszla 2 miesiace po nagraniu reszte szlag trafil po 4 miesiacach,miałem je nagrane w postaci audio najpierw zaczely sie problemy z odtwarzaniem w wieży potem stopniowo zaczeła odpadac górna warstwa plyt.
pozdrawiam :piwo: |
Ilość załączników: 1
A ja naklejam etykiety od samego początku. Używam etykiet jednej firmy. Próbowałem na początku z innymi, ale faktycznie z niektórymi markami miałem problemy. Używam matowych etykiet firmy Fellowes i nic złego jak dotychczas się nie dzieje, żadnych przebarwień, kropek, ani niczego podobnego. Poniżej zamieszczam test takiej płytki z naklejką nalepioną zaraz po nagraniu. Na początek DVDInfo, żeby pokazać datę nagrania i rodzaj nośnika. Jest to jedna z najstarszych moich płyt, wypalona na LG GSA 4040B:
|
Teraz test zrobiony przed chwilą na plextorze:
|
I jeszcze test PIF. Płytka bez żadnych problemów odczytuje się także na stacjonarce. Według mnie, to po prostu jakość naklejek decyduje o wszystkim, tak jak to jest z nośnikami. :piwo:
|
glowny problem z naklejkami to duze prawdopodobienstwo zlego wywazenia takiej plyty co przy wysokich predkosciach odczytu doprowadzic moze do wpadniecia w wibracje i ewentualne rozsadzenie napedu
lepiej uzyc pisaka lub kupic drukarke drukujaca na plytach (np drozsze modele canona) |
no i należało by chyba jeszcze dodać że odtważanie i długie trzymanie płyty z naklejką w samochodzie może się źle skończyć
Kiedys dawno naklejałem na CD-R teraz jak ich słucham w samochodzie to przy dłuższym odtważaniu odkleja się nalepka i problem z wyjęciem płytki. Grzeją się strasznie - niestety problem odprowadzania ciepła z kieszeni. :'( |
@nimal z całym szacunkiem, ale popatrz na scan poniżej i powiedz, gdzie są te straszne błędy niewyważenia ? :piwo:
|
Cytat:
|
Jeśli przeprowadzić kalkulacje to cena zwykłej płyty + naklejka jest wyższa niż cena płyty printable, więc problemem staje się wyłącznie koszt zakupu drukarki (i ewentualnie droższych niż w zwykłych drukarkach tuszy - ale tego akurat nie wiem). W moim przypadku, a mam dwie plujki HP, kupowanie kolejnej Canona lub Epsona wydaje się niezbyt sensownym rozwiązaniem. Jeśli jednak ktoś planuje zakup drukarki to opcja naruku na CD może być sensowna. Można również poczekać na upowszechnienie się technologii LightScribe.
|
Cytat:
|
no naped raczej nie wybuchnie, ale wibrowac moze, a to na pewno nie wplywa dobrze na nic :)
zene_k - pisalem wyraznie ze istnieje PRAWDOPODOBIENSTWO a nie pewnosc naklejki nie sa az tak zle, bo gdyby zawsze powodowaly uszkodzenie to nikt by ich nie produkowal i kupowal, niewatpliwie zas zwiekszaja prawdopodobienstwo zlego wywazenia plyty |
Cytat:
A tak ze szkoły, to masa naklejki jest tak mała w stosunku do masy płyty, że raczej ma nikły wpływ na jej wyważenie. :piwo: |
Cytat:
Maly przyklad - wywazenie kola - wg Twojej teorii masa kola jest tak duza ze kilku gramowy olow nie powinien miec najmniejszego wplywu na jego wywazenie. A jednak ma :taktak: Zle wywazone kola = drgania na kierownicy. Podobnie jest z plytami: zle wywazona plyta (gowniana partia, jakis szajs, bardz DOBRE plyty ze ZLE naklejonymi naklejkami!!!) = duze drgania! |
rycho64@ dla mnie to nic nie przemawia na korzysc naklejek
- jakosc ... nie porownywalna z nadrukiem na plyte (printable) http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=13 - malo wygodne ... troche trzeba sie na kombinowac by >to.to< nakleic na plyte (nawet "maszynka") - cena ... najtansza plyte mozna kupic za 1.16 + 0.40 za etykiete (przy zakupie 100szt) plyte printable znajdziesz juz od 1.30 (przy zakupie 100szt) - strach sie bac ... wibracje, a noz sie odklei z danymi musisz jeszcze pamietac ze nie wszystkie nosniki sa przygotowane do uzycia samoprzlepnej etykiety ... warstwa >palonego< (wierzchnia) nie zawsze jest chronina/zabezpieczona warstwa lakieru lub plastiku jedyna wada plyt printable to posiadanie odpowiedniej drukarki |
Cytat:
2. Twój przykład na temat wyważenia koła samochodowego jest conajmniej pocieszny. Człowieku, tam ciężarek jest zamocowany na obwodzie koła, a nie przyklejony na jego całej powierzchni i masa wypadkowa jest dużo bardziej porównywalna z masą koła niż w przypadku płyty z naklejką. |
Cytat:
|
Cytat:
olowiany ciezarek jest do wyrownania >bicia< calego kola ... wiec przydal by sie tez na plycie taki ciezarek by wyrownac >bicie< calej pyty ... a co drukarek do plyt printable nie wydaje mi sie by cena okolo 500,- byla zbyt wygorowana jak za taki >luxus< |
Zamieściłem testy, naklejam, więc mam w tym przypadku doświadczenie. I proszę, niech się odezwą ci, co naklejają, a nie teoretycy.
|
:piwo: :piwo: A tak w ogóle to życzę wszystkim wesołych świąt, jak najlepszego palenia płytek, szczęścia i wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam :) :piwo: :) :piwo: :)
|
Cytat:
Mowisz ze ciezarki do wywazania masz umieszczone na OBWODZIE kola??? Ale to chyba stuka troche? :> No bo za kazdym razem jak ciezarek znajduje sie pomiedzy opona a asfaltem to ona (opona) podskakuje, no chyba ze masz wycieta dziurke w biezniku i tam umieszczony ciezarek :fiu: No to dales czadu :taktak: A moje porownanie jest jak najbardziej na miejscu, bo mimo ze naklejka jest umieszczona na calej powierzchni, to zgodnie z prawami fizyki moznaby ja zastapic jednym ciezarkiem, umieszczonym w punkcie przylozenia srodka ciezkosci naklejki. Dokladnie tak jak na obreczy felgi (a nie na "obwodzie kola"). Zreszta sytuacja jest porownywalna - w obu przypadkach przykladamy mase na powierzchni bocznej. Jezeli bedzie ona zle umieszczona, to spowoduje nam (jak to ladnie powiedzial AleX69 :piwo:) - bicie. Nie jest ono korzystne w zadnym z przypadkow :nie: W samochodzie powoduje drgania kierownicy i szybsze zuzycie czesci, a w nagrywarce w skrajnych wypadkach "rozerwanie" plyty i uszkodzenie mechaniki nagrywarki. Czyli upraszczajac - naklejka przesuwa srodek ciezkosci plyty :taktak: Co do Twojej prosby o wypowiedzi "praktykow" a nie "teoretykow" to czyzbys Ty na codzien przeprowadzal testy na wywazenie plyt, w zwiazku z czym zailczasz sie do tych pierwszych... :> No, pozdro;) Tez Zdrowych i Spokojnych :taktak: :piwo: |
Ja tez mialem ogromne problemy z odczytem w stacjonarce po naklejeniu naklejki. Ale nie jestem pewien czy wina bylo wywazenie. U mnie gdy zacinala sie plyta z naklejka wystarczylo ja wyjac chwile przestudzic i dalej hulala przez kilkanascie minut. Tak wiec u mnie raczej wystepowal problem z odprowadzeniem ciepla z plyty co powodowalo prawdopodobnie odksztalcanie sie plyty w wyniku zbyt duzej temperatury. Tak sobie pomyslalem, moze przyczyna byla inna, ale jedno jest pewne: Naklejki powoduja problemy z odczytem.
|
są już nagrywarki z zaimplementowaną technologią LightScribe, czyli mogące przy pomocy lasera, który wypala dane, WYPALIĆ na wierzchniej stronie ODPOWIEDNIEJ do tego celu płytki zadany wzór. należy tylko włożyć płytkę "do góry nogami" i ciach. problem w tym, iż taki sprzęcior trza kupić ( chociaż nie kosztuje wiele ) no i "nadruki" są conajwyżej w odcieniu szarości chyba. no i ciekawe, jaki będzie/jest koszt takich nośników... ale to tak lekko OT.
|
Cytat:
Teraz wiele oryginałów ma naklejone hologramy :) Pewnie wiesz jak wygląda org. z naklejonym grubym hologramem. Które w sposób niesamowity w porównaniu do etykiet na płytki powinny wpływać na jakość odtważania (czytaj : wyważenia płyty) A jakoś się tak nie dzieje ! Dziwne co ? Mity i legendy są wiecznie żywe , jak widzę :) Mam sporo płyt z etykietami, i nie ma z nimi żadnych problemów. Mity , przesądy i gusła. Kiedy rozum śpi budzą się demony. :) |
Po 1. Lightscribe wypala chyba mono.
Po 2. Oczywiste jest to ze plytka z naklejka procentowo sprawia wiecej problemow niz plytka bez naklejki. Naszym stalym klientem jest profesjonalista robiacy komunie, chrzty, sluby itp. na DVD. Do tej pory nagrywal na verbatimach i zaklejal (okolo 150 plyt tygodniowo), ale zdarzaly sie przypadki ze plytka z naklejka nie chciala chodzic na jakims odtwarzaczu, podczas gdy bez naklejki chodzila bez problemu. W tego wzgledu wspomniany wyzej Pan zaopatrzyl sie w odpowiednia drukarke jakies 2 tygodnie temu. |
Tak żeby być uczciwym do końca. :)
Faktycznie przy starych modelach stacjonarnych DVD słyszałem o problemach z nalepkami. Płyty po jakimś czasie przestawały się czytać, lekarstwem okazywało się odklejenie nalepki i po kłopocie. Inną sprawą jest jakość nalepek na płyty! A konkretnie kleju jaki został użyty plus jeszcze czynnik samego napędu. Spotkałem się nie raz z nalepkami na płytki które były po prostu wysztancowane ze zwykłego papieru samoprzylepnego ! Ostatnio się na coś takiego nadziałem pod nazwą "Esperanza" , poszło w kosz. Ja stosuję nalepki Felloewes (chyba tak to się pisze?) , żadnego kłopotu z nimi nie ma. Płyty pożyczam znajomym i nie ma z nimi kłopotu rzadnego. Sprawdzone na kilkunastu różnych napędach ( Pionner, Philips, Sony, Denon...). Moja teoria (nie sprawdzona) : Sama nalepka jako taka nie wpływa na wyważenie płyty, nalepkę wkleja się aplikatorem co powoduje w miarę centralne umieszczenie etykiety, niedoskonałość centrycznego wklejenia w porównaniu z samą masą płyty to podejżewam promile zupełnie nie istotne dla poprawnie działającego odtważacza. Zresztą jak już pisałem wyżej oryginalne płyty często są zaopatrzone w nalepki hologramy które znacznie bardziej powinny wpływać na złe wyważenie płyty a co za tym idzie problemy z odtważaniem. Jednak się tak nie dzieje. Zwykłe papiery samoprzylepne posiadają klej który pod wpływem temperatury zmienia swe właściwości, krótko mówiąc łatwo odkleić jak podgrzejesz. Taka etykieta ze zwykłym klejem poddana wyższej temp. + ruch wirowy może powodować efekt "pływania", klej nie trzyma ( wprowadź w ruch wirowy jajko surowe i ugotowane) , przy takim zjawisku (w napędach prędkość obrotowa płyty nie jest stała) masa całej etykiety (nalepki) może już wpływać na odtwarzanie w napędach o "słabszej" mechanice. Koniec mojej teorii ! :) |
przypomina mi to dyskusja na temat fiatow - ci co sie nacieli na ta marke (a w tym przypadku na plyte z naklejka) raczej juz tego g. nie kupia
ci co jeszcze nie mieli nieprzyjemnej przygody albo mieli, ale zdazyla sie raz na wiele przypadkow uzycia produktu, uwazac beda ze wsio jest ok krotko - na pewno naklejka zwieksza prawdopodobienstwo wadliwego dzialania plyty a to dla mnie bardziej istotne od kwesti watpliwego imho poprawienia wygladu ale tu juz nastepuje samodzilna decyzja kazdego usera - czy bedzie stosowac czy nie |
Cytat:
Ale generalnie sprawy bym nie demonizował, w znakomitej większości napędów dobre etykiety nie sprawiają żadnych problemów. W pozostałych przypadkach jak coś jest nie tak wystarczy tylko odkleić, i po problemie. Ja sam mam wygląd płyty (nalepka, nadruk) w głębokim poważaniu 8 ) Ale dzieci tak nie myślą, i barwna płytka jest czymś więcej niż płytaka z napisem Verbatim z napisanym pisakiem tyt. filmu. I tyle :) |
:spoko:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:42. |