Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Problem z instalacją XP - nowy komp HELP! (https://forum.cdrinfo.pl/f113/problem-instalacja-xp-nowy-komp-help-50875/)

Patrix 13.08.2010 00:41

Zostaw sobie oryginał na dowód... a kopii nie masz ? ||

- Deckard - 12.08.2010 22:47

Problem z głowy, dzięki wszystkim za pomoc:) płyta uwalona - o dziwo bo oryginalna, swoje już ma ale zastanawiam się nad oddaniem jej do regeneracji - pewnie mi jutro przejdzie :D

marynarz 12.08.2010 00:08

FDisk moze tylko wiecej problemow narobic. Soft od producenta dysku np. Hiren's Boot CD.

Patrix 11.08.2010 22:13

Cytat:

Napisany przez crowbme (Post 1111913)
Witaj, proponuje boot disc Win98, potraktować dysk fdiskiem

Daj spokój z takimi radami to było dobre 8 lat temu :sciana:

crowbme 11.08.2010 20:15

Witaj, proponuje boot disc Win98, potraktować dysk fdiskiem, później w innym kompie sprawdzić spójność dysku. przynajmniej wyeliminujesz wadę dysku, pozostanie instalka albo ram. albo tez użyć narzędzi z hirens disc

marynarz 11.08.2010 19:19

Inna plyta, najlepiej integra SP3 albo przeskanuj dysk softem diagnostycznym producenta. Moze sie nie dac zalozyc poprawnej partycji.

gallus 11.08.2010 19:04

Niby tak ale warto sprawdzić, ewentualnie sprawdź czy faktycznie te dane instalacyjne xp są na hdd, ewentualnie spróbuj inną CD

- Deckard - 11.08.2010 19:00

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 1111881)
A sprawdź w jakimś programie do partycjonowania czy partycja jest aktywna...

no a instalator xp'ka nie aktywuje z automatu ?

gallus 11.08.2010 18:52

A sprawdź w jakimś programie do partycjonowania czy partycja jest aktywna...

- Deckard - 11.08.2010 18:45

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 1111877)
A komunikat jakiś konkretny chociaż masz przy próbie instalacji?

z cdka ładuje się instalator , kopiuje pliki na wybrana partycje potem wiadomo restart i powinien startować instalator a tu ładuje znowu z cdka bo na partycji mimo ze wszystko jest to wyskakuje obecnie komunikat nieprawidłowa tabela partycji , dysk formatowałem i tworzyłem partycje z poziomu instalatora, z poziomu windy [na innym kompie jako dysk dodatkowy] jakimś cudacznym programem do zarządzania dyskami ciągle to samo :sciana:

gallus 11.08.2010 18:36

A komunikat jakiś konkretny chociaż masz przy próbie instalacji?

- Deckard - 11.08.2010 18:20

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 1111868)
A może to wina tego zabezpieczenia antywirusowego w biosie (?) to ono pilnuje modyfikacji mbr...

no walczę z tym jak mogę partycja już sformatowana na wszelakie sposoby i dalej problem z tablicą , co do zabezpieczania antywirusowego w biosie to nie próbowałem ale poszukam i dam znać za jakiś czas bo muszę odpiąć monitor kabel zasilający i tak w kółko ((

gallus 11.08.2010 18:00

A może to wina tego zabezpieczenia antywirusowego w biosie (?) to ono pilnuje modyfikacji mbr...

- Deckard - 11.08.2010 17:04

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1111851)
no to nie klep na enter kiedy masz informację typu "wciśnij dowolny klawisz aby ..." tam kilka kropek sie pojawi i przejdzie do bootowania HDD.

czytać potrafi :P

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1111853)
Albo jak tylko zrobi sie restart wejdz do biosu i ustaw 1st boot na HDD.
Taka opcja jest najlepsza jezeli plyta ma mozliwosc uruchomienia wlasnego Boot Menu bo wtedy tylko raz recznie startujesz z CD (jak F8 na Asusie).
Mialem pare razy problem z pojsciem dalej instalatora jezeli sobie sformatowalem partycje innym softem.

no u mnie właśnie wyskoczył jakiś problem z tablicą partycji wiec zaczynam grzebać w sieci inf

marynarz 11.08.2010 16:14

Albo jak tylko zrobi sie restart wejdz do biosu i ustaw 1st boot na HDD.
Taka opcja jest najlepsza jezeli plyta ma mozliwosc uruchomienia wlasnego Boot Menu bo wtedy tylko raz recznie startujesz z CD (jak F8 na Asusie).
Mialem pare razy problem z pojsciem dalej instalatora jezeli sobie sformatowalem partycje innym softem.

Patrix 11.08.2010 16:02

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1111827)
ale zapętla mi się proces wgrywania sterowników kopiowania plików instalatora i wyboru partcji....:ysz:

no to nie klep na enter kiedy masz informację typu "wciśnij dowolny klawisz aby ..." tam kilka kropek sie pojawi i przejdzie do bootowania HDD.

- Deckard - 11.08.2010 13:11

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1111812)
Przeciez sie nie wyjmuje plyty. On czyta plyte i bootuje z dysku po pierwszym restarcie.

ale zapętla mi się proces wgrywania sterowników kopiowania plików instalatora i wyboru partcji....:ysz:

marynarz 11.08.2010 11:26

Przeciez sie nie wyjmuje plyty. On czyta plyte i bootuje z dysku po pierwszym restarcie.

- Deckard - 11.08.2010 09:15

Witam.

Wiem! zostane górnikiem roku ale mam problem z instalcja Xp'ka na starym kompie.

Startuje instalator z cdka , kopiuje pliki na hdd no i restart czyli tak jak powinno być ,

z tym że ten proces sie zapetla , bo po resecie wyskakuje że partcja nieprawidłowa

a ładnie instalatorem stworzona i sformatowana w NTFS :hmm:

Komp leciwy bo do prac biurowych celek 1,7Mghz 1gb ramu ,jakiś gigabyte na Via' ze zinterowanym
VGA

Jakieś pomysły ?

żeby nie było nie domówień po restarcie wyjmuje cd z xp'ka ustawiam boot na dysk ,

dysk jest jeden podzielony na trzy partycje

:kawka+wuzetka: dla wszystkich :D

houston 12.04.2005 16:20

Jedna rzecz mnie ciekawi czy Twoj Xp'k ma sp2 albo przynajmniej sp1 "wbudowany" bo jesli posiadasz win xp'k bez sp to tez moze byc problem bo pamietam ze byla pewna latka wlasnie pod "sata standard" tylko niedam glowy czy to przed sp1 czy przed sp2 ale chyba przed sp1 a pyt czy posiadasz 2-a dyski SATA ?? bo jesli RAID to musza byc 2-a twardziele jesli jest tylko 1n hdd to nic Ci nieda przy 1-m dysku zalecam wylaczyc funkcje "RAID"

marky 12.04.2005 11:49

Może już jutro będę wiedział co było przyczyną. Dam znać.
Dzięki za pomoć jedyne, czym mogę się odwdzięczyć to reputki :)

AleX69 12.04.2005 11:04

tak jak pisze wiekszosc ... uszkodzony RAM

co do instalacji ... wystarczy ze dyskietka ze sterownikami bedzie w napedzie
system sam automatycznie je sobie pociagnie ... nie ma potrzeby naciskac F6

btw ... jak bys zle instalowal poprostu dysku by nie widzial ki instalacja nie posunela by sie nawet o krok :D

Majonez 12.04.2005 10:40

Cytat:

Napisany przez zene_k
@Majonez
Bez sterowników SATA się nie da, bo w systemie w ogóle nie widać HDD. A najlepiej użyć dyskietki dołączonej przez producenta płyty głównej.

wiem ale czechoj napisał, że nie musiał więc chciałem podkreślić, że w momencie zwątpienia próbowałem i bez tych sterowników

poza tym wyraźnie zaznaczyłem, że w moim przypadku musiałem użyć sterowników nie tych teoretycznie przeznaczonych do instalacji windowsa tylko jakiś innych albo z płyty CD dołączonej do sprzętu albo ściągniętych ze strony producenta bo różniły się nieznacznie ale ta różnica powodowała zwis instalacji

dlatego sugerowałem poszukanie takich samych sterów (przeważnie są w katalogu nazwanym po prostu SATA) w innych miejscach niż wskazuje na to plik konfiguracyjny na dyskietce (jeżeli dobrze kojarzę to chyba w moim przypadku wskazanie było na folder sata w głównym katalogu a ja użyłem jakiegoś zagłębionego mniej więcej tak drivers>windows>sata>windowsxp)

czechoj 12.04.2005 09:16

A ja mam płytkę gigabyte i HDD SATA (no moze nie do końca to moja ;) ) i przy instalacji nie było najmniejszych problemów a winda wykryła dysk elegancko

zene_k 12.04.2005 00:29

@Majonez
Bez sterowników SATA się nie da, bo w systemie w ogóle nie widać HDD. A najlepiej użyć dyskietki dołączonej przez producenta płyty głównej.

Majonez 12.04.2005 00:18

Cytat:

Napisany przez czechoj
Na pewno robiłeś dobrze SATA nie zmienia specjalnie instalacji windy

śmiem twierdzić wręcz przeciwnie
bardzo dużo zależy od tego jaki jest kontroler SATA
nie tak dawno instalowałem winde na nowym kompie i instalacja się wywalała pomimo, że wskazywałem odpowiednie sterowniki (oczywiście próbowałem tażke bez ale wtedy w ogóle właściwa instalacja się nie zaczynała)

w końcu już nie pamiętam co dokładnie zrobiłem ale wiem, że na dyskietce były dwa sterowniki (niby te same ale inne rozmiary) i chyba jeszcze ze strony producenta płyty ściągnąłem - któreś z nich zadziałały

dlatego sugeruję abyś sprawdził czy na dyskietce nie ma gdzieś jeszcze sterów albo zerknij na stronę www

czechoj 11.04.2005 17:55

Na pewno robiłeś dobrze SATA nie zmienia specjalnie instalacji windy

marky 11.04.2005 12:36

Moja siostra zabrała komputer do sklepu i tyle sobie potestowałem.
Ale meczy mnie jedna rzecz. Może jednak źle instalowałem sterowniki do dysku (wydaje mi się, że byo wszystko ok) ???
Tak czysto teoretycznie: co by sie działo gdybym to źle robił? jaki mógłby być błąd? Spotkał się ktoś z Was z tym?

adixo 11.04.2005 00:26

Jakikolwiek memtest z dyskietki startowej i wszystko jasne

Piterniel 10.04.2005 18:32

Uruchom boota Knoppix on ma w sobie tester RAM ;)

Pozdro

zene_k 10.04.2005 18:30

90% RAM miałem kiedyś to samo.

marky 10.04.2005 14:16

Bardziej obstawiałem dysk bo pierwszy raz miałem do czynienia z sata ale zrobiłem chyba wszystko zgodnie z instrukcją :|
Stosowałem optymalne ustawienia w biosie i objawy były takie same.
Może to i RAM bo zmniejszenie taktowania na 333 pozwoliło chociaż rozpocząć instalację. Zwis następował przy finalizacji ustawień.
Nówka sprzęt i będę musiał jechać jutro do Proline z reklamacją.

czechoj 10.04.2005 13:24

Tak prawdopodobnie masz uszkodzona kość pamięci. Miałem kidyś podobny przypadek tylko tyle że przy instalacji Win98. Sprawdz RAM. A i jeszcze jedno spróbuj ustawić w Biosie najbardziej łagodne ustawienia dla RAMU mozę coś pomoże.

marey 10.04.2005 12:46

Uszkodzony RAM!!!

marky 10.04.2005 11:52

Wiem, wiem nie zdążyłem go spisać a teraz tego nie mogę zrobić bo to nie mój komputer. :'(

Weron 10.04.2005 11:50

Przydaloby sie napisac jaki blad.Samo wyrazenie blad nic nie mowi.
Skoro jest blad to pewnie i jest jakis komunikat tego bledu lub cos podobnego.

marky 10.04.2005 11:42

Problem z instalacją XP - nowy komp HELP!

Kupiłem komputer: MSI K7N2 Delta2 Platinum, GeCube 9550XT, SATA Seagate 120GB.
I nie mogę zainstalować XP. Próbowałem odpalić tez Konppixa ale wywala mi błąd.
Podczas instalacji XP pojawiają sie błędy w kopiowaniu plików do instalcji. Jest dołączona dyskietka na której pisze G72-NVSA020, nforce3 SATA RAID Driver
For WinXP only. W trakcie instalcji wciskam owo F6 i efekty są te same. Użyłem sterowników do sata (na dyskietkę) z płytki MSI i efekt ten sam.
Jedynie po zmniejszeniu taktowania pamięci na 333 (z 400) i sformatowaniu partycji systemowej na FAT32 ruszyła instalcja ale około 5 minut przed jej ukończeniem następuje zwis. ((
Co robię nie tak? Czyzby dysk lub płyta albo pamięci są walnięte? :ysz:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:55.