Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Aparet cyfrowy i dziwne zdjecia (https://forum.cdrinfo.pl/f5/aparet-cyfrowy-dziwne-zdjecia-50993/)

IceManSpy 12.04.2005 15:39

Aparet cyfrowy i dziwne zdjecia

Ilość załączników: 1
Mam aparat cyfrowy Canon PowerShot A 80. I teraz jak robie zdjecia (tryby i ustawienia standartode tzn domyslne) to czasem gdy robie z troche blizsza to na ekranie jest normalnie a potem w trybie ogladania zdjec to jakos dziwnie sie ustawia (obrazek) , chociaz w trakcie robienia zdjecia jest normalnie!!! A jak oddale to jest ok (tylko musze znacznie oddalic , tryb makro odpada!!). Co to moze byc i od czego zalezy???

P.S. ten obrazek to widok z ekraniku w aparacie!!

prometeusz 12.04.2005 15:49

dziwny ten obrazek, nic z tego nie kumam

IceManSpy 12.04.2005 16:07

Cytat:

Napisany przez prometeusz
dziwny ten obrazek, nic z tego nie kumam

Patrzi patrzcie. Czarne tlo to jaest po prostu czarmy ekran (nie zdjecie!!!) a tu zdjecie to tam znajduje sie zdjecie

REi 12.04.2005 16:09

moze masz wlaczony tryb panoramy? :?

Damianos L 12.04.2005 16:09

Hmmm.. chyba chodzi o to ze tego czarnego nie powinno byc, ten obrazek powinien byc na calym ekranie, a po zrobieniu zdjecia sie tak zmniejsza,ze sa te czarne pasy. Ja tak to zrozumialem,nie wiem moze sie myle ???

Edwardo 12.04.2005 16:15

on Ci fotke odwracam automatycznie....
fotka ma zachowane wymiary, np tak jak monitor 4:3
wiec jak wezmiesz i wyjmniesz obraz monitora, obrocisz w ktorakolwiek stroen o 90 stopni to nie wejdzie ci do obudowy.
tak samo z fotka, on ja odwraca, a zeby cala sie zmiescila na wyswietlaczu, musi ja pomniejszyc, stad te czarne pasy.

sprawdz czy masz wlaczona funkcje autorotate albo cos z rotate.

IceManSpy 12.04.2005 16:25

Cytat:

Napisany przez Edwardo
on Ci fotke odwracam automatycznie....
fotka ma zachowane wymiary, np tak jak monitor 4:3
wiec jak wezmiesz i wyjmniesz obraz monitora, obrocisz w ktorakolwiek stroen o 90 stopni to nie wejdzie ci do obudowy.
tak samo z fotka, on ja odwraca, a zeby cala sie zmiescila na wyswietlaczu, musi ja pomniejszyc, stad te czarne pasy.

sprawdz czy masz wlaczona funkcje autorotate albo cos z rotate.

nie zadnych takich opcji nie mam wlaczonych.@REi tryb panoramy takze jest wylaczony (nawet nie wiem czy jest cos takiego w nim ;) ). Ale dlaczego tak sie dzieje skoro ja robie zdjecie normalnie i chce aby np byl bokiem. czy musi sie tak automatycznie obracac???

Voytek 12.04.2005 16:41

a nie mozesz wykonac reset ustawien dokonanych przez Ciebie - chodzi mi tu przede wszystkim o powrot do ustawien fabrycznych....moze to pomoze.

IceManSpy 12.04.2005 16:52

Cytat:

Napisany przez Voytek
a nie mozesz wykonac reset ustawien dokonanych przez Ciebie - chodzi mi tu przede wszystkim o powrot do ustawien fabrycznych....moze to pomoze.

pisalem!! sa ustawienia fabryczne!!!

simensm35 13.04.2005 08:25

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
nie zadnych takich opcji nie mam wlaczonych.@REi tryb panoramy takze jest wylaczony (nawet nie wiem czy jest cos takiego w nim ;) ). Ale dlaczego tak sie dzieje skoro ja robie zdjecie normalnie i chce aby np byl bokiem. czy musi sie tak automatycznie obracac???

Masz w aparacie "czujnik położenia aparatu"-pod taką nazwą to egzystuje w A 80. W innych cyfrówkach to jest "orientation sensor" albo jeszcze inaczej. Poszukaj w menu aparatu i sprawdź czy jest włączony czy wyłączony. Wypróbuj w obydwu wypadkach. O tym samym pisał Edwardo("autorotate albo cos z rotate"). Innego wytłumaczenia nie widze.

IceManSpy 13.04.2005 13:33

Znalazlem opcje Reserve Disp. moze to to???

EDIT. znalazlem!!! w trybie ogladania obrazow (zdjec) naciskam menu , potem rotate , set , wybieram zdjecie i znowu set tyle razy ile chce obrocic i jest wszystko ok. dzieki!!

epol 14.04.2005 16:45

Ja mam malutka uwage do IceManSpy:

Pisze sie Szpieg, a nie
Cytat:

Szpiek nie rzadowy :)
8 )

IceManSpy 14.04.2005 16:50

Cytat:

Napisany przez epol
Ja mam malutka uwage do IceManSpy:

Pisze sie Szpieg, a nie 8 )

Wiem. Ale wlasnie specjalnie tak napisalem :D ;)

P.S. A czemu @epol straciles wszystki reputki?? Przeciez kiedys miales ich wilele (chyba ze cie z kims pomylilem) ;)

yahol 14.04.2005 16:54

Ale sie nabralem:D Myslalem, ze jakies UFOludki, albo co :D
A tu takie ......
eeeee tam!

IceManSpy 14.04.2005 17:00

Cytat:

Napisany przez yahol
Ale sie nabralem:D Myslalem, ze jakies UFOludki, albo co :D
A tu takie ......
eeeee tam!

Prosze bardzo @yahol. masz ufoludka na screenie :)

Moj talent :D

epol 14.04.2005 17:27

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Wiem. Ale wlasnie specjalnie tak napisalem :D ;)

P.S. A czemu @epol straciles wszystki reputki?? Przeciez kiedys miales ich wilele (chyba ze cie z kims pomylilem) ;)

To chyba, ze tak.

Co do reputek to patrz tu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=50256
Tam chyba na drugiej stronie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:50.